呢間餐廳以西班牙風格為主裝西歐既裝修充滿歐洲風味餐廳大廚畢業法國藍有廚藝學校絕對值得有品味既你黎到嘗菜空間感非常大,座位寬敞,坐得舒適各店員服務態度良好又貼心呢到套餐最抵叫Lunch黎食價值簡直超值平實但食到藍帶廚藝喎😚😚晚上餐廳都顯得浪漫情調十足黎到店員推介左我加利西亞章魚 garlician octopus西班牙原本都係烚因為呢間餐廳有啤酒🍻~ 改良左焗希望香口配酒 作為啤一啤小菜上面係自家打既蕃茄醬😍😍仲點左帕德龍辣椒(小食) $38Padron pepper 係咪價錢抵到爛呢突然想飲杯咖啡☕️ 叫左Mocha採用哥倫比亞豆,深焙會比較重 帶出咖啡花果香甜味道,口感具層次有絲微堅果香~主菜要左西班牙橡果黑豚梅肉$238100% Iberico pork collar with caramelized apple!梅肉多汁口感豐富又有彈性最後以西班牙特色甜品做ending滿意又豐盛既一餐享受☺️
呢間餐廳以西班牙風格為主
裝西歐既裝修充滿歐洲風味
餐廳大廚畢業法國藍有廚藝學校
絕對值得有品味既你黎到嘗菜
空間感非常大,座位寬敞,坐得舒適
各店員服務態度良好又貼心
呢到套餐最抵叫
Lunch黎食價值簡直超值
平實但食到藍帶廚藝喎😚😚
晚上餐廳都顯得浪漫情調十足
黎到店員推介左我
加利西亞章魚 garlician octopus
西班牙原本都係烚
因為呢間餐廳有啤酒🍻~
改良左焗希望香口配酒
作為啤一啤小菜上面係自家打既蕃茄醬😍😍
仲點左帕德龍辣椒(小食) $38
Padron pepper 係咪價錢抵到爛呢
突然想飲杯咖啡☕️ 叫左Mocha
採用哥倫比亞豆,深焙會比較重
帶出咖啡花果香甜味道,口感具層次
有絲微堅果香~
主菜要左西班牙橡果黑豚梅肉$238
最後以西班牙特色甜品做ending
滿意又豐盛既一餐享受☺️

• 西班牙黑豚梅肉
良朋知己共聚晚餐,人生一大樂也!🥰朋友介紹下,試了剛剛4月才新開張的Iberians 主打西班牙菜式,由5:30開始食頭盤Tapas 食足個半鐘,7:00先開始上主菜,最後加上甜品和自炒咖啡豆的coffee為Happy Friday 劃上完美的一晚🥂🍾😋 Iberians 其中一位主理人Brian在巴黎藍帶廚藝學校(正校,法語:Le Cordon Bleu)全科畢業。這是世界最大的廚藝學校,所以有人叫他們「藍帶」廚師😊!Chef 從擺盤至食物質素都有要求和執著,每道菜式味道也控制得而,個人尤其喜愛西班牙黑豚梅肉,另外龍蝦汁意大利粉個粉非常出色,Tapas 裡的帕德龍辣椒也是我心頭好,但可惜忘記了影相!😅😋值得一提,Iberians 亦提供午餐和下午茶,推薦大家可以去試吓,支持一下本地創業的後生仔們,請繼續保持水準,期待再來享受美食!😋
良朋知己共聚晚餐,人生一大樂也!🥰

巴馬火腿配哈蜜瓜
燒西班牙乳豬
銀雪魚配蒜蓉牛油
  • 帕德龍辣椒
2021-04-14 180 瀏覽
難得唔使OT,即刻出嚟飯聚😝😝,周圍食好西,同事提議一齊去試吓附近新開嘅西班牙餐廳🇪🇸 坐低環境幾寬敞,餐具明顯花過心思,唔客氣喇我🍽先叫左幾款唔同嘅starter,法包配西班牙紅椒腸牛肉🥖🍣同事話係西班牙嘅壽司🤣西班牙可樂餅💛即叫即炸外脆內軟,一點也不厚粉,個醬加左檸檬汁,感覺幾fresh,幾醒胃,減低油炸菜式嘅膩滯感加利西亞章魚🐙食得出好新鮮,一啲都唔un,佐酒一流🤹🏻‍♀️哈利~~係最鍾意食嘅西班牙海鮮炒飯呀🤩🤩對於唔鍾意食軟飯既人會very like,炒得乾身粒粒分明口感十足,海鮮夠新鮮足料,特別啲蜆無沙之餘仲帶有海水嘅咸香,要表揚魚塊嫩口唔鬆散💛💛💛💛💛澳洲M4霜降和牛🥩🥩好Juice🤤🤤肉質鬆化而味道濃郁,油脂分布平均,非常唔錯,咩醬汁都唔使加都已經夠好味,更加食到肉本身嘅味道,滿意😗最後,今晚係冇甜品環節,HAA因為我哋三個已經食到好滿足,飽飽了。見隔離枱食嘅西班牙豬都好吸引,睇落幾正正子,期待下次可以試埋,encore再黎🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️

坐低環境幾寬敞,餐具明顯花過心思,唔客氣喇我🍽

先叫左幾款唔同嘅starter,
法包配西班牙紅椒腸牛肉🥖🍣
同事話係西班牙嘅壽司🤣

西班牙可樂餅💛

加利西亞章魚🐙
食得出好新鮮,一啲都唔un,佐酒一流

🤹🏻‍♀️哈利~~係最鍾意食嘅西班牙海鮮炒飯呀🤩🤩

澳洲M4霜降和牛🥩🥩

• 澳洲M4霜降和牛
  • 西班牙可樂餅
  • 法包配西班牙紅椒腸牛肉
  • 加利西亞章魚
喺尖東嘅Hidden Gem, 同啲staff傾傾吓先發現係一間由藍帶廚師開店主理嘅西班牙菜,難怪食物做到色香味俱全!餐廳座位闊落舒適,超啱三五知己去食下tapas,摸着酒杯底傾吓計!必食推介:1️⃣ Galician octopus //加利西亞章魚2️⃣ Mussels a la marinera //西班牙蕃茄醬煮藍青口3️⃣ 100%Iberico pork rack with honey mustard //西班牙橡果黑豚猪鞍4️⃣ Black cod with aioli sauce //銀鱈魚配蒜蓉牛油5️⃣ Paella with Lobster //西班牙龍蝦燉飯另外作為咖啡控亦試咗佢哋自家烘焙嘅咖啡,配上用上意大利專業級La marzocco自動咖啡機,風味特別!雖然暫時仲未有得去旅行,但疫情之下仍然有有心人開新餐廳🍴,製作有質素嘅新嘢食,大家都快啲去試吓啦!💕

必食推介:
1️⃣ Galician octopus //加利西亞章魚
Galician octopus //加利西亞章魚

Paella with Lobster //西班牙龍蝦燉飯

Latte

2021-04-11
Galician octopus //加利西亞章魚
2021-04-07 174 瀏覽
知道剛剛事業,四個人走去食晚飯。入去後第一個感覺是環境非常寬敞,枱與枱之間相隔很遠,感覺好安全又舒適。我們叫了幾款Tapas,包括伊比利亞30六個月火腿、巴馬火腿配哈蜜瓜、香辣蕃茄半馬鈴薯、鯖魚蕃茄醬,都很有西班牙原味,正!主菜我哋叫咗龍蝦燉飯及銀鱈魚蒜蓉牛油,都非常好味。但龍蝦燉飯原來是兩人份,如果得一個人食一定食唔晒。銀雪魚蒜蓉牛油真係好得,皮脆肉滑冇得輸。甜品方面,餐牌上有好多好西班牙地道的選擇。結果選了甜品三款:西班牙油條、西班牙雞蛋布丁、加泰羅尼亞焦糖奶凍,全部都好食,期望之上。特別是焦糖奶凍,有微微的橙香真係好夾。不得不提咖啡,好香濃,拉花又吸睛。好奇問侍應,原來部咖啡機的身價接近10萬元,真是不得了。飲左夜晚瞓唔着都要試吓😘😘😘唯一要彈的是現在只能夠付現金找數,希望很快可以用信用卡啦!
唯一要彈的是現在只能夠付現金找數,希望很快可以用信用卡啦!
  • 龍蝦燉飯丶西班牙油條丶銀雪魚蒜蓉牛油
2021-04-07 207 瀏覽
復活節假期嘅最後一日,同幾個朋友出尖東揾嘢食,喺Hotel Icon對面泊低車就見到以前大富豪茶餐廳個位換咗間西班牙餐廳。幾條友話好肚餓費事行不如就試下。可能新開冇耐唔算太多人,唔洗等位。入面嘅裝修應該係工業風,比較簡約。由於有人就費事影,淨係影個招牌俾大家望下。一坐低睇個Dinner Menu 又真係幾正宗係西班牙嘅菜式。朋友話要試下個西班牙海鮮炒飯,我就叫咗個西班牙橡果黑豚梅肉,總共兩個主菜另外仲有啲小食。個西班牙海鮮炒飯啲飯真係炒到幾乾身同埋海鮮食得出唔係冰鮮,隻蝦嘅肉感係唔呃得人😋 好扺400蚊唔洗個份量夠4個人分,如果兩個人食可能就飽啲。個豚肉都好正,甜甜哋又幾爽口咁!其餘小食同甜品都味道不錯,仲要個價錢幾平,但甜品嘅選擇就好似少咗啲。成餐都係食咗每人$300有找,比起其他西班牙餐廳好似平啲,新開張仲有免加一 ,月尾再嚟多次,試埋佢個龍蝦飯。

• 西班牙橡果黑豚梅黑肉
2021-04-06 179 瀏覽
今日行經尖東新文華中心見到一間新開嘅西班牙餐廳 環境闊落 有氣氛 裝修亦有特色 有唔同既座位 例如卡位 吧枱...午餐餐牌大約10款 有幾款西班牙同歐洲菜每份午餐都配一碗餐湯同飲品二人同行嗌咗兩份午餐 一份小食 同一個甜品拼盤今日嘅餐湯係蕃茄忌廉湯 蕃茄鮮甜微酸 質感Creamy 如果可以配塊多士就更好Seafood Paella 西班牙海鮮炒飯 $108賣相討好 炒飯粒粒分明 肉腸粒帶鹹香 蝦肉爽彈 魷魚青口新鮮 值得一試 🎖🎖🎖🎖🎖Grilled Chicken Steak with Spanish tomato sauce 燒雞扒配西班牙蕃茄醬 $108雞扒配薯蓉沙律 雞扒燒到外皮香脆 蕃茄醬鮮甜清新 同雞扒好夾 薯蓉帶薯仔粒 重牛油香 係唔錯既選擇 但分量可更多 🎖🎖🎖🎖🎖Seafood croquette 海鮮可樂餅 $48口感爽彈似蝦餅 雖然食唔出明顯嘅海鮮 但肉質好滑 配埋沙律醬食幾野味 🎖🎖🎖🎖Sweet Platter 甜品拼盤 $118拼盤可以係甜品餐單上揀3款 今次分別揀左 布朗尼 加泰羅尼亞焦糖奶凍 同 西班牙油條Brownie 朱古力味濃 但口感略嫌鬆散 焦糖

午餐餐牌大約10款 有幾款西班牙同歐洲菜
每份午餐都配一碗餐湯同飲品
二人同行嗌咗兩份午餐 一份小食 同一個甜品拼盤

今日嘅餐湯係蕃茄忌廉湯
蕃茄鮮甜微酸 質感Creamy 如果可以配塊多士就更好

Seafood Paella 西班牙海鮮炒飯 $108
Seafood Paella  西班牙海鮮炒飯

Grilled  Chicken  Steak  with  Spanish  tomato  sauce  燒雞扒配西班牙蕃茄醬

Seafood croquette 海鮮可樂餅 $48
Seafood croquette 海鮮可樂餅

Sweet Platter 甜品拼盤 $118
Sweet  platter  (3  desserts)  甜品拼盤(三款)

Brownie 朱古力味濃 但口感略嫌鬆散 焦糖奶凍帶微微橙香 幾清新 西班牙油條 暖暖地 外脆內鬆軟 🎖🎖🎖🎖

總括而言 係一個唔錯既用餐體驗 食物品質尤其主菜質素唔錯 午餐價錢而亦實惠 下次可以去試埋其他菜式
Seafood Paella  西班牙海鮮炒飯
Seafood croquette 海鮮可樂餅
  • 西班牙海鮮炒飯
今日經開尖東發現新開間西班牙菜試業中,膽粗粗叫埋屋企人入去試下Order 左個西班牙龍蝦燉飯,黑豚梅肉,銀鱈魚同燒雞,甜品Order 左個Churros, Brownies, Cheese Cake 同埋西班牙雞蛋布丁龍蝦燉飯好入味,燉飯水準唔錯黑豚梅肉整得唔錯,配埋個sauce 好惹味銀鱈魚魚肉好嫩,overall 配配都好夾甜品每款都好好味,個人preference 係chessecake 同埋雞蛋布丁成餐晚餐都係喜出望外,價錢都合理,應該會再幫襯
龍蝦燉飯好入味,燉飯水準唔錯
黑豚梅肉整得唔錯,配埋個sauce 好惹味
銀鱈魚魚肉好嫩,overall 配配都好夾
成餐晚餐都係喜出望外,價錢都合理,應該會再幫襯
香草燒雞
銀鱈魚拼蒜蓉牛油