2021-11-12 59 瀏覽
><如果唔係友人帶路真係唔知附近有間咁高質嘅餐廳每碟菜式上枱先以誘人香味引起食慾水牛芝士沙律($88)醋香開胃 有好食嘅橄欖水牛芝士軟實 切開質感幾得意香辣蒜香橄欖油大蝦($58)大蝦爽彈 香辣惹味 蒜香十足加泰隆尼亞蕃茄麵包($68)麵包烘得酥脆煙韌配埋醃蒜頭 蕃茄 甜椒一齊食煨自家煙燻安格斯牛小排($188)好似牛腩嘅四四方方切法唔會煨得軟爛 保持嚼勁又唔會痴牙煙燻過後令更有層次蟹肉蟹膏寬條麵($268)溫泉蛋蛋漿令到寬麵更creamy拌勻蟹肉蟹膏後 每箸麵條都輕易掛上只有鮮味冇咩腥味Sangria red($89)入口順滑清爽 啱晒唔飲得太多酒嘅我><><><><><><><><><><Iberians尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖
如果唔係友人帶路
真係唔知附近有間咁高質嘅餐廳
每碟菜式上枱先以誘人香味引起食慾
水牛芝士沙律($88)
醋香開胃 有好食嘅橄欖
水牛芝士軟實 切開質感幾得意
香辣蒜香橄欖油大蝦($58)
大蝦爽彈 香辣惹味 蒜香十足
加泰隆尼亞蕃茄麵包($68)
麵包烘得酥脆煙韌
配埋醃蒜頭 蕃茄 甜椒一齊食
煨自家煙燻安格斯牛小排($188)
好似牛腩嘅四四方方切法
唔會煨得軟爛 保持嚼勁又唔會痴牙
煙燻過後令更有層次
蟹肉蟹膏寬條麵($268)
溫泉蛋蛋漿令到寬麵更creamy
拌勻蟹肉蟹膏後 每箸麵條都輕易掛上
只有鮮味冇咩腥味
Sangria red($89)
入口順滑清爽 啱晒唔飲得太多酒嘅我
><><><><><><><><><><
Iberians
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖
2021-11-08 58 瀏覽
尖東食街主要係賣小食為主。但今日想坐得舒服啲,黎到新文華中心入面嘅西班牙🇪🇸餐廳, Iberian. 裝修同碗碟都好有心思, 仲有花花🌸打卡位😉食物都幾多選擇,跟著我啲✅/⭕️去點菜啦😜: ⭕️水牛芝士沙律🥗($88)- 水牛芝士好大份, 不過可能因為係急凍,所以略嫌芝士5夠流心⭕️加泰隆尼亞蕃茄麵包🥯($68) - 其實麵包好鬆軟,同蕃茄一齊食都算幾夾。不過以麵包黎講,都算小貴,我會更推留小食錢叫$48嘅甜品~✅蒜香🧄橄欖油大蝦🍤($58)- 加分位係用熱pan 上菜,好香蒜香味✅蟹肉蟹膏寬條麵($268)- 一上菜已經聞到好香嘅蟹肉味,仲有流心蛋,一切好有治癒感呢😚⭕️燉自家煙燻安格斯牛小排($188)- 肥仔嘅薯蓉底好好食,牛小排其實醃得幾好食不過牛小排overcook左🥺小心傷💔✅✅✅Crema Catalana ($48) - 甜品🍮控表示好滿意,好香雲喱拿籽同好滑,$48實在值回票價!
2021-11-06 683 瀏覽
餐廳由裝修到餐具擺設都好有特色,充滿異國風情~環境寬敞,有室內及室外座位,門口位置仲有一個擺滿乾花既手工藝品corner,食完野可以去行逛下🥰❀ 周打魚湯 🐟忌廉湯底濃稠,配以魚肉、薯仔、西芹及洋蔥,飲落鮮味又creamy。魚既外皮煎得香脆,肉質嫩滑,薯蓉好幼滑,味道香濃❀ 西班牙吐司 🍞有四種口味既吐司,包括:橄欖醬、蕃茄沙沙、蝦配大啡菇及帕德龍辣椒配意式肉腸。吐司烤得香脆,當中最鐘意係蝦配大啡菇吐司,蝦鮮味爽彈,菇亦好juicy~❀ 海鮮煎餅 🦐熱辣辣又炸得香脆,裏面有蝦、魷魚、西芹及洋蔥粒,表面仲有炸紅蘿蔔絲,非常香口❀ 燉自家煙燻安格斯牛小排 🐮依度既安格斯牛小排味道好特別,牛味香濃又帶有煙燻及香料味,肉質唔會韌又juicy。旁邊配有幼滑creamy既薯蓉及酸甜既雜菜,口感好豐富❀ 西班牙雞肉燉飯 🐥有幾款西班牙燉飯,今次就咗雞肉燉飯~飯粒濕潤又有咬口,蘸滿香濃既蕃茄汁,好開胃!燉飯配有雞肉、蕃茄及三色椒,份量好足❀ Sangria Red 🍷平時好鐘意飲水果酒,依款係由紅酒及多款水果調配而成,有蘋果、橙、檸檬、青檸及士多啤梨,有豐富既果香味。酒味香濃又帶有酸甜既水果味,食西班

❀ 周打魚湯 🐟

❀ 西班牙吐司 🍞

❀ 海鮮煎餅 🦐

❀ 燉自家煙燻安格斯牛小排 🐮

❀ 西班牙雞肉燉飯 🐥

❀ Sangria Red 🍷
平時好鐘意飲水果酒,依款係由紅酒及多款水果調配而成,有蘋果、橙、檸檬、青檸及士多啤梨,有豐富既果香味。酒味香濃又帶有酸甜既水果味,食西班牙菜必試~
  • 周打魚湯
  • 燉自家煙燻安格斯牛小排
  • Sangria Red
來回經過這餐廳幾次 每次經過都見到頗多客人 看起來熱熱鬧鬧今晚來試試•來到西班牙餐廳of coz先來杯Sangria 🍷點了杯white Sangria 酒味足 帶生果清甜味 清爽解喝•周打魚湯 $88 說真的魚味不濃 但味道濃郁好喝真材實料 多洋蔥 幾好飲~ •海鮮煎餅$68 炸得香脆 不是平時食開一個大盤一塊的那樣 是兩塊小的在一個盤中 卜卜脆 不會太油膩 可口 不錯 •西班牙雞肉燉飯 $228 來到西班牙沒理由不點個西班牙燴飯吧😂 點了個雞肉版本 雞肉入味軟腍 飯粒偏軟身 倒是飯汁味和平時吃開的不同是太淡或是太稀?可能兩者都有點 這味道有點怪 又吃不太出什麼怪😂 •燉西班牙黑豚面肉 $168 點了一碟燉豬肉 份量十足 有足五六大塊味道不錯 豬肉軟腍入味 Surprise在豬肉下有兩種醬汁薯泥煮得好食 軟綿綿帶有甜味又濃郁 有驚喜!另外的醬料是蕃茄味 不過不失多一個選擇 •餐廳環境舒服 侍應有禮服務周到 等食物的時間不算久 算是不錯•As usual, menu for ref:-
來回經過這餐廳幾次

點了一碟燉豬肉
份量十足 有足五六大塊
味道不錯 豬肉軟腍入味
Surprise在豬肉下有兩種醬汁
薯泥煮得好食 軟綿綿帶有甜味又濃郁 有驚喜!
另外的醬料是蕃茄味 不過不失
多一個選擇
燉西班牙黑豚面肉

餐廳環境舒服
侍應有禮服務周到
等食物的時間不算久
算是不錯

As usual, menu for ref:-

海鮮煎餅
燉西班牙黑豚面肉
2021-11-04 50 瀏覽
🐻🐻最近去左位於尖沙咀一間西班牙餐廳 食物十分不錯 都幾識合一班friend一齊去食下野飲下野餐廳坐位寬敞 環境都幾舒服 餐碟上的馬賽克別具特色 見到都覺得靚~🐻🐻叫左以下食物:1. 巴馬火腿配哈蜜瓜 - $78🐻🐻幾鐘意食依個 pama harm同個密瓜比例恰到好處 巴馬火腿嘅咸味令到密瓜嘅甜味更加突出🌟Rate: 8.0/102. 西班牙馬鈴薯沙律 - $88這個沙律正常 沙律菜普通 有一隻溏心蛋(個蛋黃唔流嘅) 馬鈴薯可以再香滑啲 不過夾哂都ok 薯蓉裏面有青豆同蘿蔔粒口感都不錯🌟Rate: 6.5/103. 西班牙可樂餅- $88依個小食🐻🐻都幾鐘意 佢裏面有薯蓉 肉碎 青豆同蘿蔔粒 熱辣辣 富有洋蔥味 外皮粉唔厚 不錯🌟Rate: 8.0/104. 香草三文魚配珍珠麵- $228依個main十分有特色而且口感十分豐富 下次再黎我會再叫 佢個三文魚唔算滑 但切開佢之後同埋係底部嘅粒粒軟稔珍珠麵(味道似拉麵 切到一粒粒) 較結實嘅青豆 蘿蔔粒 仲有肉碎同煙肉粒一齊食 比到一個驚喜我🌟Rate: 8.5/105. 西班牙章魚墨汁燉飯 - $258黎到spanish餐廳點可以唔食佢個

🐻🐻叫左以下食物:

1. 巴馬火腿配哈蜜瓜 - $78

2. 西班牙馬鈴薯沙律 - $88

3. 西班牙可樂餅- $88

4. 香草三文魚配珍珠麵- $228

5. 西班牙章魚墨汁燉飯 - $258

黎到spanish餐廳點可以唔食佢個西班牙signature 墨魚汁燉飯 依個偏咸 每一啖唔可以咁大啖 飯上嘅墨魚圈同八爪魚正正常常 撈埋啲沙律醬同辣粉調一調味 唔會食到個口好寡 還好🌟Rate: 7.5/10

6. Mojito- $89

都幾大杯 我鐘意佢唔太重薄菏味但仍然清新可口 不太酸 易入口 賣相一流 十分適合打卡 會再叫黎飲🌟Rate: 9.0/10

7. 西班牙油條- $48

甜品係另外一個胃^^ 啱啱炸起 外脆內軟 肉桂香味甚濃 食落甜而帶點微辣 不過味道會唔會太甜就因人而異🌟Rate: 7.8/10

回頭率:3.8/5 (環境chill 食物多選擇 質素不錯)
2021-11-04 45 瀏覽
放假想感受下西班牙風情,揾個休閑地方傾計。餐廳裝修呈深色,頗有情調,地上嘅拼花階磚別具西方特色。🥓西班牙全日早餐    $98同平時食過西式嘅唔同,加入咗西班牙獨有元素。有西班牙蛋餅、風乾火腿配蜜瓜、 西班牙薯仔沙律🥗、烤香腸、大啡菇、酸種麵包同雜菜沙律。 蛋餅富有蛋香,巴馬火腿配哈密瓜 :火腿帶鹹香,配合清甜嘅哈密瓜。大啡菇燒得香口,酸種麵包上面有蒜蓉同蕃茄仔壓碎佢,當醬料調味。🥠酸種麵包-煙三文魚+酸忌廉 $88煙三文魚帶鮮嫩油香,配上有嚼勁嘅酸種麵包,份量唔少。 🥖西班牙油條 $48 油條熱辣辣,外層砂糖特別多,裏面係非常軟綿。 🍮加泰羅尼亞焦糖奶凍 $48焦糖燒得薄脆,奶凍幾軟滑。☕️榛子咖啡拉花有心思,咖啡味香濃。

🥓西班牙全日早餐    $98

🥠酸種麵包-煙三文魚+酸忌廉 $88
煙三文魚帶鮮嫩油香,配上有嚼勁嘅酸種麵包,份量唔少。

🥖西班牙油條 $48
油條熱辣辣,外層砂糖特別多,裏面係非常軟綿。

🍮加泰羅尼亞焦糖奶凍 $48
焦糖燒得薄脆,奶凍幾軟滑。

☕️榛子咖啡
拉花有心思,咖啡味香濃。

• 西班牙全日早餐
餐廳:Iberians (尖沙咀)地址:尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖呢間開咗大半年嘅西班牙餐廳Iberians,渴望帶比食客以服務至上嘅西班牙餐飲體驗,喺到品嘗到傳統嘅西斑牙菜菜式,仲可以嘆番杯紅白酒🍷。而餐廳每日嘅特別推介都唔同,睇吓當日有咩食材喺比較新鮮同啱啱到貨,希望將最好嘅食物獻呈比每一位食客🍽入到餐廳見到有幾個細小嘅corner,擺滿咗唔同嘅西班牙特色擺設,仲有啲手工製品同茶葉可以比人買🌱;行入啲見到一幅超長嘅風景油畫,感覺就好似去咗一趟西班牙咁🇪🇸✝️水牛芝士沙律 $88水牛芝士(Mozzarella)屬於鮮芝士🐃,喺用水牛奶去整,含水量較高,食落比較軟身。餐廳用咗一整舊水牛芝士放喺沙律中間🥗,同蕃茄🍅、橄欖🫒、沙律菜一齊食相當清新✝️加泰隆尼亞蕃茄麵包 $68呢道喺源自於加泰隆尼亞地區嘅菜色,餐廳先將烤好嘅麵包切條上碟,再將醃蒜頭🧄、蕃茄同甜椒加入橄欖油整成伴碟,用麵包蘸嚟食就最適合不過😌✝️蒜香橄欖油大蝦 $58用鐵板上嘅大蝦的確幾新鮮同大隻🍤,用蒜頭同橄欖油爆香🔥,無論聞落定食起上嚟都好惹味,好食就好食,不過就無乜驚喜🤪✝️蟹肉蟹膏寬條麵 $268
餐廳:Iberians (尖沙咀)

✝️水牛芝士沙律 $88

✝️加泰隆尼亞蕃茄麵包 $68
呢道喺源自於加泰隆尼亞地區嘅菜色,

✝️蒜香橄欖油大蝦 $58

✝️蟹肉蟹膏寬條麵 $268
蟹肉蟹膏望落好似唔多,但原來仔細翻開寬條麵就見到份量其實唔少,尤其放入口就更加品嚐到蟹嘅鮮味🦀,另外有一隻溫泉蛋,切開蛋黃滲透落寬條麵之間,
撈勻嚟食有啲似卡邦尼做法,食落唔油膩,蟹香味十足😋

✝️燉自家煙熏安格斯牛小排 $188
安格斯牛小排肉質結實🥩,油脂亦較多,燉煮過後再煙熏,過程中油脂逐漸滲出,香味四溢,入口柔嫩厚實,肉香誘人,
唯一喺食完肉絲有啲痴牙🤣,加埋自家製酸甜醬汁配搭嘅薯蓉同蔬菜粒,食起上嚟開胃又飽肚

✝️Sangria White $89
食牛肉又點少得叫返杯西班牙特飲Sangria White 呢🍹?用咗Martell、白酒、蘋果🍎、橙🍊、檸檬🍋、提子🍇同酸橙去調製,果香同酒味幾balance,唔會好重酒精味,女士飲就相當啱👍

✝️加泰羅尼亞焦糖奶凍 $48
嚟到最後緊喺要食返個甜品啦😎,焦糖奶凍都喺第一次試,外形十足十似焦糖燉蛋,食落除咗有奶香之外仲加咗蛋黃喺當中,味道同口感有啲似雞蛋布丁🍮,仲加咗檸檬碎喺中間🍋,更加清香,不過焦糖面就有少少overcook🤏,有啲啲苦
2021-11-02
10 分鐘 (堂食)
2021-11-03 400 瀏覽
這次去了尖東一帶覓食,去了一家位置新文華中心的餐廳,是吃西班牙菜的酒吧餐廳。環境挺大很舒適,燈光柔和感覺可以的🙈。餐牌上在多款特色小食,我們隨便點了幾款來吃🤤。-💥巴馬火腿配哈蜜瓜 HKD$78,這個餐前小吃我們很喜歡吃的,另有酸酸的橄欖拌著吃😎。咸咸的巴馬火腿,配著甜甜的哈蜜瓜,感覺特別又惹味,很容易一口接一口吃下去🤤。-💥西班牙馬鈴薯沙律 HKD$88,餐前吃個沙律挺好的,這個沙律較少吃。馬鈴薯變了薯蓉,裡面加入雜豆,令到口感更豐富😚。薯蓉口感滑身,配著黑醋沙律很開胃☺。-💥西班牙可樂餅 HKD$88,這個一份有三件,外皮炸到金黃色的賣相。做到外脆内軟的,可樂餅口感軟滑。熱辣辣吃較好,整體不會感到油膩😆。-💥西班牙章魚墨汁燉飯 HKD$258,這個飯味道很香,面頭鋪滿魷魚圈和八爪魚粒,這兩個口感煙韌。燉飯味道帶點甜味,口感煙韌濕潤🙈,可以跟朋友分享來吃。-另外點了Mojito來飲飲,杯邊被冰碎包圍著,感覺挺特別的。這杯飲品味道酸酸的,口感較清新,酒味不太重,女生飲這個挺好的☺。-

2021-11-01
20 分鐘 (堂食)
2021-11-03 53 瀏覽
今日我老婆去尖沙咀行街,行到好攰,就喺附近搵嘢食老婆話想食特別菜,就選擇了這間西班牙餐廳這間餐廳地方寬敞,空間感十足,而且內裏佈置很有歐洲色彩細看餐牌有很多選擇,而且每一樣我都未試過,好想試吓西班牙菜嘅味道這個周打蜆肉忌廉湯,香滑濃郁,配搭馬鈴薯,八洋蔥,西芹,再加入黑胡椒提升香味,令人滿足愉悅這一個海鮮煎餅,美味可口!不僅海鮮卜卜脆爽口,再加上煎餅表面咖滋的脆感,這個西班牙吐司,外貌吸引,真不錯這個西班牙章魚墨汁燉飯,因為這是我第一次吃有墨魚汁的料理,好不好吃我就是不想要牙齒黑黑的,墨魚汁有多黑,只露出鼻子以上最好。 這個米一點也不會硬,很彈很Q;打破我對海鮮燉飯米心生硬的印象。整坨綿密、香氣濃郁,嚴格說來墨魚汁沒有味道,醬汁中有蒜味奶油的味道;所以我覺得不用另外要蒜味奶油、因為飯裡面就已經有了。 墨魚也很新鮮,爽口彈牙這個香草三文魚配珍珠面,賣相10分吸引,麵條切到一粒粒,三文魚見到皮脆肉嫩,食一口魚油甘香,十分好食sangria red這一杯飲品很特別,帶有淡淡的果香味,很特別,我喜歡
今日我老婆去尖沙咀行街,行到好攰,就喺附近搵嘢食
老婆話想食特別菜,就選擇了這間西班牙餐廳
這間餐廳地方寬敞,空間感十足,而且內裏佈置很有歐洲色彩
這個西班牙吐司,外貌吸引,真不錯
2021-11-01 252 瀏覽
一段西餐廳食多了,今日就嚟試下位於尖沙咀嘅西班牙餐廳“Iberian " 餐廳門外要很有特色,餐廳內嘅佈置就更加不在話下👍 最喜歡這個角落😍 先嚟個"sangria white"$89酸酸甜甜,酒味不太重,味道清新又開胃,最啱女士們~ 西班牙吐司$98有大蝦夾冬菇,蕃茄粒,辣椒。。。仲有新鮮沙律菜,作為頭盤小食,一流👍 海鮮煎餅$68香脆可口,咬落有粒粒魷魚粒,蝦粒,洋蔥粒,甚有咬口😍 周打魚湯$88周打魚湯好creamy,好香滑,濃稠的湯充滿牛奶和忌廉的香味,口感細膩。切成一粒一粒的魚粒,煮得軟腍鮮甜得嚟又有口感,係我飲過咁多周打魚湯最好味嘅一次👍😍 煙燻安格斯小牛排$188煙燻過嘅牛小排保留了牛肉的原汁原味和營養成分,同時又有煙燻嘅風味。肉質的鮮美嫩滑,又容易吸收調味料的味道,牛排的肉質更加鮮嫩多汁。 西班牙雞肉燉飯$228西班牙海鮮燉飯與義大利燉飯有點似,但並不一樣,西班牙燉飯比較濕潤,米飯彈牙有口感,咀嚼米飯時,會覺得上下牙齒瞬間黏住米飯後又彈開的感覺😅燉飯煮到無硬芯但有QQ的口感👍 雞肉嫩滑,醃得入味😋不過我比較鍾意食個飯,因為啲飯索晒啲汁,好惹味😍喺咁有特色嘅餐廳,仲有咁好

餐廳門外要很有特色,餐廳內嘅佈置就更加不在話下👍

最喜歡這個角落😍

先嚟個"sangria white"$89
酸酸甜甜,酒味不太重,味道清新又開胃,最啱女士們~

西班牙吐司$98

海鮮煎餅$68
香脆可口,咬落有粒粒魷魚粒,蝦粒,洋蔥粒,甚有咬口😍

周打魚湯$88

煙燻安格斯小牛排$188

西班牙雞肉燉飯$228

雞肉嫩滑,醃得入味😋
不過我比較鍾意食個飯,因為啲飯索晒啲汁,好惹味😍

喺咁有特色嘅餐廳,仲有咁好嘅美食,今晚真係大快朵頤😋😋😋😅

2021-10-26
  • 西班牙吐司
  • 海鮮煎餅
  • 周打魚湯
  • 煙燻安格斯小牛排
  • 西班牙雞肉燉飯
2021-11-01 44 瀏覽
當我同男朋友經過尖沙咀科學館附近見到這間餐廳富有歐陸色彩, v spanish...BRAISED SMOKED ANGUS BEEG SHORT RIB IN SPANISH STYLE-這款餐廳自家煙熏安格斯牛小扒,味道非常濃郁是我有生以來食過最好味嘅一次牛肉,亦同我幾年前同父母去返spain食嘅味道一模一樣。估唔到香港食到跟西班牙一樣, 原汁原味。周打魚湯湯非常濃郁帶有芝士香。西班牙雞肉燉飯。以sicily小番茄做汁,配上西班牙地道香料,令人真係感覺熱情。真係好special..西班牙roast toast有橄欖上煙肉火腿,加上鮮蝦。絕對美。餐廳無論地理位置服務都非常周到值得聖誕情人節同情侶一同享受。🍓🍓🌹❤️

估唔到香港食到跟西班牙一樣, 原汁原味。

周打魚湯
湯非常濃郁帶有芝士香。

西班牙雞肉燉飯。

西班牙roast toast
有橄欖上煙肉火腿,加上鮮蝦。絕對美。

2021-11-01 47 瀏覽
之前經過尖沙咀見到有一間食西班牙菜既Iberians,今得閒決定去食一食,餐廳門口已經幾有氣氛,啤酒擺設幾吸引。餐廳入面既裝修都幾西班牙式,空間感大,臺面擺設都好有feel。最後order左西班牙馬鈴薯沙律、西班牙可樂餅、巴馬火腿配哈密瓜、西班牙章魚墨汁燉飯、香草三文魚配珍珠麵、一杯Mojito。前菜上得好快,馬鈴薯沙律同巴馬火腿配哈密瓜好快就到,啲沙律都fresh味道幾易入口。巴馬火腿配哈密瓜一定要食,因為真係好好食,哈密瓜同火腿味道非常夾,簡直一拍即合。Mojito都係黎到真係嘩左一聲,成個都比冰包住,都係第一次見到咁特別既Mojito,薄荷味幾濃幾好飲。西班牙可樂餅第一次食,個種感覺幾特別,可以係再叫食物之一。西班牙章魚墨汁燉飯,章魚幾新鮮咬落去彈牙爽口,配埋啲飯一齊食,個味會突出同夾啲。香草三文魚配珍珠麵,三文魚個皮焗得好脆,魚油味好香,珍珠麵都係第一次食,口感幾似蒟蒻麵。第一次食西班牙菜,成間餐廳既氣氛都幾好,下次有機會都會再黎食。評分味道⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐⭐衛生⭐⭐⭐⭐⭐抵食⭐⭐⭐⭐

西班牙可樂餅第一次食,個種感覺幾特別,可以係再叫食物之一。

味道⭐⭐⭐⭐
慶祝紀念
紀念日
  • Mojito
2021-10-31 147 瀏覽
平時我食西班牙菜都係去開諾士佛台多,今日第一次嚟呢間享受下正宗嘅西班牙菜原來都好好味相信我下一次都會選擇返呢一間疫情期間都冇得去旅行食過西班牙餐就當去咗旅行,一大見識無論環境同埋食物嘅味道我都非常滿意未入去之前已經見到個門口裝修好靚,空間感非常大,入面嘅擺設同餐具都好有特色,有異國風情嘅感覺,呢度係有室內同室外嘅座位都好Chill, 今日我揀咗室內坐,非常闊落又坐得舒服,整體來講餐廳嘅質素非常高,對食物嘅製作都好認真令我喜出望外嘅西班牙菜西班牙雞肉燉飯$228,一望就知道超級重嘅蕃茄味鍾意蕃茄,茄汁嘅朋友必選雞肉入口彈牙,又夠滑,每一啖都帶有蕃茄嘅香味蕃茄味濃郁,濕濕地,非常容易入口份量亦相當足夠西班牙馬鈴薯沙律$88😊非常滑溜嘅馬鈴薯,入面伴有青豆,蔬菜又夠爽口,非常新鮮加埋橄欖油入口非常香,加埋半隻雞蛋,鋪上香草同埋紅花粉不但美味而且賣相仲相當吸引去到西班牙餐廳必食嘅梗係巴馬火腿配哈密瓜,巴馬火腿配哈蜜瓜係一個好常見嘅配搭巴馬火腿有少少肥,鹹鹹的,連埋哈密瓜甜甜嘅配搭真係好好味mojito$89,呢杯雞尾酒係用五種材料製成,有白砂糖青檸汁梳打水薄荷同埋淡蘭姆洒味道非常清爽呢種透明無
平時我食西班牙菜都係去開諾士佛台多
,今日第一次嚟呢間享受下正宗嘅西班牙菜
原來都好好味
相信我下一次都會選擇返呢一間
疫情期間都冇得去旅行
食過西班牙餐就當去咗旅行,一大見識
無論環境同埋食物嘅味道我都非常滿意
未入去之前已經見到個門口裝修好靚,空間感非常大,
入面嘅擺設同餐具都好有特色,
有異國風情嘅感覺,呢度係有室內同室外嘅座位
都好Chill,
今日我揀咗室內坐,非常闊落
又坐得舒服,整體來講餐廳嘅質素非常高,對食物嘅製作都好認真
令我喜出望外嘅西班牙菜
西班牙雞肉燉飯$228,一望就知道超級重嘅蕃茄味
鍾意蕃茄,茄汁嘅朋友必選
雞肉入口彈牙,又夠滑,每一啖都帶有蕃茄嘅香味
蕃茄味濃郁,
濕濕地,
非常容易入口
份量亦相當足夠
去到西班牙餐廳必食嘅梗係巴馬火腿配哈密瓜,
巴馬火腿配哈蜜瓜係一個好常見嘅配搭
巴馬火腿有少少肥,鹹鹹的,連埋哈密瓜甜甜嘅配搭真係好好味
mojito$89,呢杯雞尾酒係用五種材料製成,有白砂糖
青檸汁
梳打水
薄荷同埋淡蘭姆洒
味道非常清爽
呢種透明無色嘅飲品喺夏天最受人歡迎
依個酒精含量亦都比較低
我非常推介,入面仲加咗薄荷葉同檸檬片作為裝飾,冰塊鋪滿整個杯,外觀我都比滿分
sangria red ( glass)$89,
西班牙水果紅酒帶有微甜嘅水果香味,
佢係一種紅酒加入左水果,糖漿,梳打水,
小小嘅白蘭地,同埋冰塊
飲落有啲似雜果賓治,
不過係有酒精嘅飲品
西班牙可樂餅$88,聽到個名都好得意
但我就食唔到有可樂味
入面有非常香嘅薯仔磨左溶,
炸完出嚟
做到外脆內軟嘅效果
而上面加咗少少嘅沙律醬作為配搭,炸物來講都算係做得非常出色
燉自家煙燻安格斯牛小排$188,
煙燻肉通常都係由牛肉製成,通常將生肉鹽水之後留到半乾,再塗上香料,煙燻最後再蒸熟,平時聽就聽得多
今日第一次試
同平時出邊食到嘅牛小排有少許唔同
鴛鴦汁係一個好好嘅配搭
左邊有蕃茄汁
加埋啲蕃茄粒
而右邊就有薯蓉
好特別嘅配搭非常香濃嘅牛肉味,唔鞋口,又爽口
  • 巴馬火腿配哈密瓜
2021-10-31 43 瀏覽
星期六晚去咗食呢間新開嘅西班牙菜所有嘢都幾正宗 而且價錢唔貴(市面上有好多西班牙菜嘅餐廳都貴到令人卻步)叫咗西班牙凍湯 超特別 大推介!仲有Suckling Pig幾碟tapas全部都好好味- Spanish omelette- Catalan octopus- croquette(想試埋個paella 但已經太飽 最後無叫到)最重要係佢哋服務好好😂好到有啲嚇親要知道而家啲餐廳有啲服務真係。。。😀Anyway 整體來講所有嘢都唔錯 下次會去再試其他菜式
星期六晚去咗食呢間新開嘅西班牙菜

叫咗西班牙凍湯 超特別 大推介!
仲有Suckling Pig
幾碟tapas全部都好好味
- Spanish omelette
- Catalan octopus
- croquette

(想試埋個paella 但已經太飽 最後無叫到)

最重要係佢哋服務好好😂好到有啲嚇親
要知道而家啲餐廳有啲服務真係。。。😀
Anyway 整體來講所有嘢都唔錯 下次會去再試其他菜式

• 西班牙凍湯
2021-10-30 115 瀏覽
新文華中心的商場感不強烈,對比很多大型商場,這間不太高檔,它集齊了很多本地連鎖快餐店:大快活、美心MX、大家樂、麥當勞等等。在一個不起眼的角落,就有間感覺高檔的西班牙餐廳在營業。餐廳佈置很有格調,我和同事坐的卡位還能看到一幅精美的掛毯。餐廳食物性價比很高,同事點$108的西班牙海鮮炒飯,連餐湯和飲品,結帳時後悔吃得太飽。一份熟紐西蘭肉眼扒只需$128,可以選配意粉、飯或薯菜,牛扒Size也很滿意。我的牛扒三成熟,熟度不太均衡,搭配牛扒的燒汁也偏鹹,需要搭配意粉進食,不過這些都是小瑕疵。是日餐湯是南瓜忌廉湯配水晶包,水晶包來自巴塞隆拿,是義大利拖鞋包的改良版。我和同事也點了一份西班牙可樂餅,可樂餅是一種油炸食物,將薯仔煮軟弄成泥狀,再裹上麵包糠用油炸。這間餐廳的可樂餅混入南瓜粒,配上酸乳酪,口感很有趣。Dirty $45 (跟餐加$10)燒紐西蘭肉眼配燒汁 $128西班牙海鮮炒飯西班牙可樂餅 $38

Dirty $45 (跟餐加$10)
Dirty

燒紐西蘭肉眼配燒汁 $128