1K
2021-10-03 60 瀏覽
型格的黑色店面,門口佈滿乾花、綠色植物點綴,枱櫈的馬賽克風格,像置身於歐陸格調cafe之中,迷倒少女心,每個角落都是✨打卡位。🥐西班牙全日早餐$108全日早餐配料豐富,有西班牙蛋餅、薯仔沙律、大啡菇、烤香腸、巴馬火腿哈密瓜及黑醋沙律,😍肉腸肥美厚實,充滿肉汁鹹香。麵包柔軟,配上金黃蛋餅,蛋香迷人,細滑可口。巴馬火腿包著多汁蜜瓜,清新細緻,加上新鮮黑醋汁沙律,十分開胃。Set Lunch附上蕃茄忌廉湯,酸香稠密。酸種麵包配煙三文魚及酸忌廉$88酸種麵包鋪上軟嫰的煙三文魚,滋味清新,拌合酸忌廉,開胃吸引,🥗沙律清新開胃,令人回味。芝士蛋糕$48芝士蛋糕順口綿密,柔滑質感,芝香濃郁,每口盡是幼滑芝士,誘惑味蕾。西班牙油條$48炸脆條炸至鬆脆、乾身,表面灑上肉桂粉及糖霜,沾上特濃朱古力醬,濃郁朱古力香,令人甜絲絲。

🥐西班牙全日早餐$108

酸種麵包配煙三文魚及酸忌廉$88

芝士蛋糕$48

西班牙油條$48
2021-10-03 55 瀏覽
這間餐廳位置有點隱蔽,所以較為清靜服務員態度很友善,知道我和朋友第一次來,簡單介紹一些菜式和時令菜👍🏻。我和朋友先點了一些前菜,看到啤酒買一送一😍馬上點了一set啤啤佢🍻薯條、八爪魚🐙和可樂餅三樣都很好吃,鬆脆可口,尤其是可樂餅,蔬菜薯蓉和少少鹹肉香味,是非常好的下酒菜很想多點幾樣,尤其是主菜,可惜已有點飽了😅只能點了甜點churros 😘玉桂甜香又鬆脆,很美味下次要多約幾位朋友來試試其他菜式😍
這間餐廳位置有點隱蔽,所以較為清靜

薯條、八爪魚🐙和可樂餅

很想多點幾樣,尤其是主菜,可惜已有點飽了😅
只能點了甜點churros 😘

玉桂甜香又鬆脆,很美味

下次要多約幾位朋友來試試其他菜式😍
2021-10-02 46 瀏覽
pIberians地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖電話: 55131778===================曾經有間西班牙菜在中上環我是經常去,但疫情下結業,要食到正式西班牙,$108 all day breakfast 西班牙蛋餅,香腸,薯仔沙律,Parma ham , portebello ,sour dough bread ,salad,好豐富且內容有西班牙特式,個蛋餅煎得好好食,薯肉塊沙律配腸仔好美味另一份brunch $88 牛油果醬及油封蕃茄,酸種麵包外實脆中間濕潤有彈性加了很多果仁籽,纖維營養同口感更好,avocado泥好健康又夏天feel Set 有湯及西班牙水晶麵包,當日是蘑菇忌廉湯Latte 及irish coffee 是加了酒仲有甜whipping cream ,口感異常特別Dessert churros 是西班牙經典,炸完即灑上糖同玉桂粉,dessert 配咖啡是人生一大享受。
pIberians

電話: 55131778
===================

Set 有湯及西班牙水晶麵包,當日是蘑菇忌廉湯

2021-09-30 217 瀏覽
平時都好少行到去尖東呢頭 但今日為左呢間西班牙餐廳 就一於去探索下啦🙈呢到冇咩大型商場 主要都係做辦公室生意我地一入到去就已經見到好多有民族特色嘅擺設🥰呢到嘅菜式都多 而且有啲仲係喺出面較少見到嘅👍🏻我地今次就叫左兩個lunch set share🙈首先嚟嘅有餐湯•西班牙蕃茄湯🍅•-呢個湯比平時嘅蕃茄湯較為酸同creamy 而且仲有好多新鮮嘅蕃茄肉粒粒配埋佢哋嘅水晶麵包一齊食 口感彈牙之餘吸晒啲湯仲好惹味!😆•Spanish All Day Breakfast 🍳 •-All day breakfast就食得多 但西班牙風味嘅就少見同傳統一樣蛋 腸仔呢啲梗係唔少得 但另外仲配有Palma ham with melon同埋大啡菇 幾新穎🙈而食物嘅質素都幾好 大啡菇仲keep到咬落juice嘅效果👍🏻•酸種麵包配煙三文魚及酸忌廉🐟🍞•-呢個包好得意! 本身係帶少少酸味 口感又好彈牙 配埋本身煙燻有咸味嘅三文魚 清新之餘仲好鮮味🤤•西班牙芝士蛋糕🍰•-Wa!!!!!呢個Chesscake嘅口感同味道都好出色!比起傳統嘅口味 呢個更加creamy同空氣感十足! 仲要係好mild嘅甜 食完一啖就
呢到冇咩大型商場 主要都係做辦公室生意

•西班牙蕃茄湯🍅•
配埋佢哋嘅水晶麵包一齊食 口感彈牙之餘吸晒啲湯仲好惹味!😆

•酸種麵包配煙三文魚及酸忌廉🐟🍞•

•西班牙芝士蛋糕🍰•
Wa!!!!!呢個Chesscake嘅口感同味道都好出色!
比起傳統嘅口味 呢個更加creamy同空氣感十足! 仲要係好mild嘅甜 食完一啖就好想不停食落去🤤

•Cream Catalana🍮•
唔係講笑 呢個又係食唔停口🙇🏻‍♂️
表面類似CreamBrulee咁都係有一層焦糖 但底個個奶涷嘅比例好出色 奶香同滑溜嘅口感令我一試就愛上😍

•Flat White☕️•
食完甜品番杯咖啡正曬!
Flat White比起latte更多奶 所以會再滑啲
而呢到嘅咖啡豆 香味 同師傅手勢都幾高質 抵讚👍🏻

呢到食物有驚喜之餘又有質素 再者如果Tea time嚟呢到食甜品嘆咖啡都好正🙈🙈
午餐
  • 加泰羅尼亞焦糖奶凍
2021-09-26 147 瀏覽
放假約左d舊同事食野,約就腳點尖沙咀,我地4個女仔揀間又影🉐️又食得嘅餐廳啦,OpenRice 一致揀左呢間,我地星期三下晝去到冇咩人唔使等位,坐低我哋四條友都揀咗同一樣嘢🤣All day breakfast,一人一杯咖啡☕️呢間係西班牙餐廳,所以係西班牙全日早餐,我係第一次食,同平時嘅All day breakfast 🈶️d唔同,有西班牙蛋餅,烤香腸、西班牙薯仔沙律🥗、風乾火腿配蜜瓜、大啡菇、酸種麵包同雜菜沙律。感覺好唔一樣,西班牙蛋餅好特別,裏面好有啲菜同紅莓(如果我冇食錯嘅話🤣)酸種麵包感覺好健康,有好多穀物嘅味,我鍾意個薯仔沙律,平時我唔食薯仔🥔,但呢個整得好食😋我哋每人揀左一款咖啡,4個都唔一樣🤭 cappuccino, latte, caramel latte, hazelnut latte,三杯熱,一杯凍,三款唔同嘅拉花好鬼靚,睇得出好用心整嘅拉花,我哋🈶️食甜品🍮西班牙油條同加泰羅尼亞焦糖奶凍,先講油條,舖滿糖霜同砂糖,充滿罪惡感🙈呢個幾好食熱辣辣,味道都有啲似油炸鬼嘅,但口感就唔一樣。另外焦糖奶凍嘅焦糖燒到脆卜卜,配埋奶凍嘅甜度啱啱好,好彩唔太甜,如果唔係兩樣都咁多糖,真係
西班牙全日早餐
cappuccino,
latte,
caramel latte,
西班牙油條
同加泰羅尼亞焦糖奶凍,
加泰羅尼亞焦糖奶凍
先講油條,舖滿糖霜同砂糖,充滿罪惡感🙈呢個幾好食熱辣辣,味道都有啲似油炸鬼嘅,但口感就唔一樣。另外焦糖奶凍嘅焦糖燒到脆卜卜,配埋奶凍嘅甜度啱啱好,好彩唔太甜,如果唔係兩樣都咁多糖,真係爆quota🤣另外要講下個環境,
真係好有氣氛同情調,最鍾意地下嘅階磚,其他裝飾同擺設都好特別,我哋影咗好多相📸總結:符合晒我哋嘅要求🙌🏻
2021-09-25 36 瀏覽
女孩s食在尖東我倆終於約成,約在西班牙餐廳,和組女個半有多小時相聚食個lunch set,另叫甜品,滿足離開。餐廳環境有格調,無論牆身擺設,地磚,客人用的餐具都充滿西班牙的風情,賞心悅目。人均:$160.5.黑松露蘑菇湯配西班牙水晶麵包蘑菇湯有質感,食到蘑菇粒碎,香濃黑松露味,加上特別的水晶麵包,好夾!.西班牙全日早餐十分豐富,有厚度的蛋餅、美味的香腸、令人驚喜的薯仔沙律、鹹甜交織的巴馬火腿哈密瓜、多汁的大啡菇、酸甜的油醃蕃茄、香脆的麵包、健康的黑醋沙律,兩個分享食飽了六成,薯仔沙律最有驚喜,沙律醬汁濃厚,極開胃,薯仔輕輕一咬就散了~.酸種麵包配牛油果醬及油封蕃茄另一健康之選,牛油果醬加上cream cheese,酸甜果味,麵包味,口腔游走多種味覺。.加泰羅尼亞焦糖奶凍面頭上的焦糖搭上底下的奶凍,有點冰火交融的感覺,奶味好重,後者淡淡蛋香。.西班牙油條熱辣辣新鮮炸出來的西班牙油條,灑上肉桂粉和糖,就快上台時 都聞到好香肉桂味。.@iberianshk
女孩s食在尖東
人均:$160.5
黑松露蘑菇湯配西班牙水晶麵包
@iberianshk
2021-09-25
午餐
2021-09-24 219 瀏覽
熱情如火的西班牙,美食多不勝數,近排我們去到位於尖沙咀文華中心地下的 lberians,是閙市中的聚餐理想餐廳,食物高水準,無論是平日、慶祝節日還是週末都非常適合來的。進入餐廳覺得以經典歐式風格裝修設計,很有格調,地方寬濶,座位也很舒適。睇睇下午茶餐牌,款式好多,有西班牙全日早餐、蒜香橄欖油意大利粉、酸種麵包配牛油果醬及油封蕃茄、西班牙特色小食、自選沙律、西班牙油條、芝士蛋糕、加泰羅尼亞蕉糖奶凍等,特色又吸引!西班牙全日早餐    $98這份是非一般的全日早餐,同平時食嘅好不同,加添西班牙風味入去,款式配搭特別。厚厚的蛋餅,蛋味濃郁,鹹香味的西班牙火腿與口感清新的哈蜜瓜很配,大啡茹燒得香口惹味,香腸肉味濃郁,而酸種麵包內裡有粒粒亞麻籽,好有咬口,加上新鮮的沙律菜和蔬果沙律,口感豐富,更有層次感!酸種麵包配牛油果醬及油封蕃茄    $78這個同樣是酸種麵包,口感鬆軟,麵包塗上酸忌廉、牛油果醬、油封蕃茄、菜苗,黑醋汁伴碟,多重口感,清新的味道,食多件都不會覺得膩,越食越開胃,再加上配搭新鮮翠綠沙律菜一起食,感覺好fresh,特式又美味。芝士蛋糕    $48軟綿綿的芝士蛋糕,吃起來較輕盈,

西班牙全日早餐    $98

酸種麵包配牛油果醬及油封蕃茄    $78

芝士蛋糕    $48

軟綿綿的芝士蛋糕,吃起來較輕盈,沒有膩的感覺,芝士味清香,蛋糕綿密,我較喜歡吃這款,好回味!
芝士蛋糕

加泰羅尼亞焦糖奶凍    $48

蛋味非常濃郁,香甜而不膩,口感軟滑,脆脆的焦糖,美味可口,滋味無比。
加泰羅尼亞焦糖奶凍

餐飲點了凍檸檬茶,茶底清醇,檸檬鮮香,冰冰涼涼,清爽解渴。
凍檸檬茶

2021-09-23
下午茶
芝士蛋糕
凍檸檬茶
尖東呢一頭好少黎,今次都係朋友帶我過黎試呢間餐廳假日特別想食ALL DAY BREAKFAST,見到餐廳有介紹個西班牙全日早餐,我地又未試過於是就一人一份試下!首先上左波椒忌廉湯,飲落有椒味,好smooth😋西班牙全日早餐 $108有西班牙奄列,腸仔,薯仔沙律,PARMA HAM W/ MELON,大磨.酸種麵包 etc當中既野食其實我大部份都食過,不過未試過擺埋曬一齊.我最愛既係西班牙奄列,好香蛋味,入邊加左啲好爽口既菜食落有口感PARMA HAM W/ MELON呢個加左OLIVE味道更有層次,一次過食到甜酸咸3種味道!Caramel Latte +$15飲落有淡淡焦糖香味,咖啡沖既時間控制得唔錯,無苦味,仲拉花拉左隻天鵝🦢西班牙油條 $48上面灑左好多CINAMON POWDER同糖,個人認為如果用CREAM代表會仲正加泰羅尼亞焦糖奶凍 $48睇落個樣就好似creme brûlée咁,食落暖暖地,奶凍幾滑,主要靠上面啲焦糖帶出甜味.
尖東呢一頭好少黎,今次都係朋友帶我過黎試呢間餐廳
於是就一人一份試下!

首先上左波椒忌廉湯,飲落有椒味,好smooth😋

西班牙全日早餐 $108
當中既野食其實我大部份都食過,不過未試過擺埋曬一齊.

Caramel Latte +$15

西班牙油條 $48

加泰羅尼亞焦糖奶凍 $48
2021-09-23 30 瀏覽
好少晏晝去食西班牙菜,今日都係朋友帶先知尖東有間咁靚嘅西班牙餐廳。價錢合理午餐包咗青豆蘑菇餐湯,飲得岀真材實料,仲食到蘑菇粒,仲送好脆口嘅麵口。主菜就嗌咗個酸種麵包配牛油果醬酸忌廉,果然係light menu 因為份量真係有啲少。但都好足料,個酸種麵包烘得好脆,三文魚厚肉舖滿麵包,洋蔥圈同埋cream cheese真係好夾好好食。加十蚊可以升級至Flat white,有驚喜,個質素仲好過係岀面飲嘅咖啡。最後仲想同班friend 嗌啲甜品share,有西班牙油條、芝士蛋糕同加泰羅尼亞焦糖奶凍,全部都超水準。而我最欣賞就係個油條同芝士蛋糕,芝士味好濃郁,食落仲好軟骨creamy。

價錢合理

2021-09-23 27 瀏覽
Weekend 有食神,今日嚟到位於尖東嘅西班牙餐廳食brunch。週末都有lunch menu 餐湯係青豆蘑菇湯 ,好creamy得嚟仲食到打碎咗嘅蘑菇粒 配埋baguette 好好味西班牙all day breakfast ($108) - all day breakfast 一定唔陌生喇,但西班牙式又真係第一次試。真係好豐富,有西班牙蛋餅、烤香腸、西班牙薯仔沙律、parma ham 配哈密瓜、大啡菇蕃茄、sourdough bread、黑醋沙律,好飽肚榛子咖啡 (+$15) - 加錢可以轉咖啡,拉埋花真係有心思,而咖啡都好高質,拍得住出面嘅coffee shop。忍唔住嗌埋甜品😋西班牙油條($48)- 熱辣辣又鬆脆嘅油條配上朱古力醬,非常滋味。芝士蛋糕($48)- 好重芝士味,食落滑溜,超水準。加泰羅尼亞焦糖奶凍($48)- 呢個好creamy 得嚟又唔係太甜,一樣好食。

週末都有lunch menu

忍唔住嗌埋甜品😋

芝士蛋糕($48)- 好重芝士味,食落滑溜,超水準。

2021-09-22 75 瀏覽
小女子臨近生日,放假走去尖沙咀行下街、同教主影下相,跟住夜晚我地就行左黎呢間西班牙餐廳食飯個環境好有民族風,每個卡位前面都係咁嘅佈置諗住影張menu比大家參考,但原來有好多頁,最後懶得影😆我地唔係好識西班牙菜,店內侍應好好人,有耐心咁介紹食物我地嗌左前菜,蒜香欖欖油大蝦,大蝦全熟但好爽口仲好香蒜同欖欖油味我地前菜又嗌左parma ham,好好味😋仲有哈蜜瓜伴住食,鹹香得黎又有甜甜既哈密瓜中和,好正我地聽職員介紹,食左個迷你海鮮拼盤,海鮮夠新鮮,唔洗落sauce都夠鮮甜主菜係好大碟既西班牙海鮮炒飯,成個鑊上!啲料仲要好大件,完全k.o左我個妹仔胃呀!食個飯已經好飽😂但最後都要食番個甜品先🙂

個環境好有民族風,每個卡位前面都係咁嘅佈置

諗住影張menu比大家參考,但原來有好多頁,最後懶得影😆
我地唔係好識西班牙菜,店內侍應好好人,有耐心咁介紹食物

我地前菜又嗌左parma ham,好好味😋
仲有哈蜜瓜伴住食,鹹香得黎又有甜甜既哈密瓜中和,好正

食個飯已經好飽😂但最後都要食番個甜品先🙂
2021-09-21 37 瀏覽
依間餐廳比想像中更加出色!首先環境舒適,原來入面都幾大,而且有卡位,吧枱等等唔同嘅座位,照顧都唔同類型用餐人士嘅需要👍🏼👍🏼 週末黎到,我見係大人小朋友都有,氣氛幾好。同朋友見面,雖然傾偈為主,但如果有美食,咁就梗係更加好啦。揀咗light meal既酸種麵包配牛油果醬&油封蕃茄首先佢哋嘅餐湯已經非常出色,蘑菇忌廉湯,非常香濃,配一片麵包,鬆軟,好食。湯嘅份量非常多,一啲都唔吝嗇,以一個假期嘅午餐來講,真係令人食得好開心,好舒服。本身係因為牛油果點依個麵包但原來油封蕃茄同牛油果,呢個配搭,令成件事非常之完美!微微酸酸地,但係又有牛油果creamy嘅效果,加埋醬汁,成件事真係好出色!朋友叫嘅西班牙all day breakfast睇落都幾好,賣相夠晒吸引,仲要有哈密瓜同火腿😎😎我哋仲叫咗咖啡同埋甜品,認真寫意!難得見面,一齊享受下美食,傾多陣計啦☺️☺️咖啡有拉花,以一間酒吧風格嘅餐廳來講,都算係幾有驚喜,估唔到啲員工周身刀張張利👍🏼👍🏼 咖啡味道係幾香濃嘅,值👍🏼👍🏼至於甜品方面,芝士蛋糕🍰芝士味濃郁,口感有啲似日本芝士蛋糕,軟綿綿,唔會太甜,配咖啡一流。坐下坐下都接近兩個鐘,外面有柔和嘅

週末黎到,我見係大人小朋友都有,氣氛幾好。

同朋友見面,雖然傾偈為主,但如果有美食,咁就梗係更加好啦。
揀咗light meal既酸種麵包配牛油果醬&油封蕃茄

首先佢哋嘅餐湯已經非常出色,
蘑菇忌廉湯,非常香濃,配一片麵包,鬆軟,好食。

本身係因為牛油果點依個麵包

咖啡味道係幾香濃嘅,值👍🏼👍🏼

坐下坐下都接近兩個鐘,外面有柔和嘅陽光透入,都真係幾舒服,幾寫意。一定會再嚟🔥🔥
2021-09-20 39 瀏覽
尖沙咀一向好多好餐廳,但大多集中在大型商場附近,平時很少會留意到尖東一帶的餐廳。今日行完科學館, 竟然在附近發現到喱間西餐廳-Iberians。餐廳環境好寬敞,最鐘意在水吧隔黎擺放既兩張高台, 畀三五知己係喱個位置飲酒食飯, 感覺好寫意。星期六三點鐘入黎, 人流唔算好多, 令到成個環境更加清靜,可以同朋友靜靜地傾下計, 食個TEA。(最討厭去細細間CAFÉ,明明想同朋友聚下, 但就限時90分鐘, 食完急急腳要走)餐廳有唔少特色西餐,同朋友兩日簡左兩份TEASET, Spanish All Day Breakfast 同埋酸種面包配牛油果醬/油封蕃茄。喱到既Spanish All Day Breakfast 同普通既All Day Breakfast有少少分別, 例如冇左茄汁焗豆﹑多左Parma Ham配哈蜜瓜﹑面包亦係特色既酸種面包。侍應姐姐特別交帶, 可以將隔黎既蒜頭同蕃加查上面包上面一齊食。原來, 夾埋一齊食既味道係出奇既好味, 經過處理之後既蒜頭同蕃茄都係軟淋淋可以直接用叉整碎,混合面包一齊食就可以同時食到蒜香同蕃茄的酸甜。朋友既牛油果醬/油封蕃茄面包都好特別。我第一次食油封蕃茄

朋友既牛油果醬/油封蕃茄面包都好特別。我第一次食油封蕃茄, 原本以為油封蕃茄既口感一定係油淋淋。但係加入左香料焗既蕃茄係想象唔到咁好味, 配埋牛油果醬, 多出黎既油查係面包上面係發揮得岩岩好!

另外, 餐廳都有幾款甜品選擇, 焦糖奶凍同埋芝士蛋糕都係勁好食!!! 芝士蛋糕係我近期最鐘意食既巴斯克半熟芝士蛋糕, 個種半溶狀態令到芝士既香味更加突出。

總括而言, 喱間餐廳應該都算係尖東地區少數高質西餐廳~下次係尖東附近搵食一定會記得佢 下次會想試下佢既晚餐*V*
2021-09-18
  • 酸種面包配牛油果醬/油封蕃茄
2021-09-19 41 瀏覽
當我同男朋友經過尖沙咀欣賞科學館之後好肚餓,吃了這個全日早餐,極具西班牙style,就和我前年到馬德里的早餐十分相似,尤其是parma 配melon 是我最喜愛的西班starter, 這和在港的其西班牙餐廳不同,不會隨便配搭一小片香葉了事,是配上原顆olive, 加上片ham 入口即溶,香甜melon, 口感非常豐富。另外香菇,雞肉腸,蛋餅都很對口味,如果加上黑椒都非常之好。個Sourdough bread塗上新鮮經少少調味的蕃茄,味道就變得和諧。 還有經典西班牙甜品Crema Catalana,用了一點肉桂、柑橘調味,就和普通奶涷不同,完全沒有覺得膩,也和當地傳統味道十分相似。這算是我食落最似西班牙特色,口味的餐廳。
當我同男朋友經過尖沙咀欣賞科學館之後好肚餓,

這算是我食落最似西班牙特色,口味的餐廳。
2021-08-05 134 瀏覽
每日番工都幾期待中午lunch break,搵機會放鬆一下,間唔中會揀一啲好少少既餐廳幫自己差電,我地今次就揀左Iberian,一間西班牙餐廳。 入到去光線昏暗,坐滿人,裝修幾有格調 點完菜就上左餐湯,南瓜湯配水晶包(crystal loaf), 個包好彈牙,有少少似sourdough,好鍾意 南瓜湯一直係我既comfort food, 南瓜味都好濃郁,而且加埋少少胡椒,覺得好滿足。 之後再上main dish, 叫左牛扒,配紫薯蓉同沙律菜,整體好高質,紫薯蓉好特別,甜甜地,好好味,salad 配balsamic vinaigrette都好fresh不過我叫左medium都好似有少少過熟咁。不過以百幾蚊黎講,我已經對呢個質素滿足,一班同事食得開開心心就夠。 雖然上菜有少少慢,但侍應都好快跟番張單。不過覺得Set Lunch 都幾高質,如果有機會一定會再試下佢既dinner

入到去光線昏暗,坐滿人,裝修幾有格調

南瓜湯

2021-07-29
3 分鐘 (堂食)
南瓜湯