今日食左餐超滿足既西班牙菜👍🏻👍🏻平時西班牙菜你可能都會諗到西班牙炒飯,但係今日嚟到呢間餐廳特別叫咗幾款唔同嘅西班牙菜,好滿足!由於就嚟聖誕節,入邊室內環境已經佈置,有聖誕氣氛。首先同朋友叫咗一杯sangria red.加入左水果嘅紅酒,有好香嘅果香之餘又唔會蓋過紅酒嘅味道。聖誕嚟食嘅話一定要叫返杯。頭盆我地揀左水牛芝士沙律,係我最鍾意食既burrata cheese,非常軟滑又帶一點點韌性,奶香味濃郁。呢個burrata cheese加上新鮮嘅蕃茄同沙律菜,絕對要叫黎食。之後再點左加泰隆尼亞蕃茄麵包,脆口麵包加上橄欖油、蒜頭同蕃茄鮮味,味道醇厚👍🏻👍🏻真係好多好野食!橄欖油大蝦同白酒煮藍青口都令人印象深刻。 海鮮非常之新鮮,而且肉質彈牙又夠大隻。唔同嘅煮法令到鮮味更加突出。前菜都咁吸引,主食都唔可以錯過。呢個西班牙黑豚面肉,淨係聽個名都好吸引。食落非常嫩滑,唔會好硬,而且配搭醬料同薯蓉,令到口感非常豐富。最後,蟹肉蟹膏闊條麵都好出色。冇諗過闊條麵嘅口感可以咁彈牙同有蛋香。蟹肉蟹膏同蛋香嘅味道非常平均,配搭非常好。唔會太漏,真係成碟清晒。👍🏻👍🏻👍🏻今日呢間西班牙菜,令我印象非常深刻,

由於就嚟聖誕節,入邊室內環境已經佈置,有聖誕氣氛。

最後,蟹肉蟹膏闊條麵都好出色。

今日呢間西班牙菜,令我印象非常深刻,無論係食物定環境,都非常有氣氛同滿意,聖誕節會再來食飯慶祝。👍🏻👍🏻👍🏻大推介
2021-12-16 68 瀏覽
Iberians Bar & Restaurant尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83號及85號鋪我同男朋友都好喜歡呢間西班牙餐廳, 地方闊落氣氛一流。以往我男朋友成日認為食TAPAS唔飽, 不過上次點左2份主菜, 意外地好食又飽肚, 即一改男朋友態度, 竟然主動說訂位食飯。周打魚湯$88,有西芹同魚塊,薯蓉打爛至湯中,好暖胃。$68 海鮮煎餅煎到外層香脆,三色椒粒同魷魚同蝦粒粒,不過份漿比例佔多,可以多些海鮮更好,但男朋友愛香口。$88 Tapas toast , 因為叫左紅酒,點份當小食配,4個醬分別是蕃茄,橄欖,肉腸辣椒同蝦+菇。主菜$228 西班牙蕃茄雞肉燉飯,蕃茄都有唔同種,好多汁架,飯粒吸左蕃茄汁,粒粒都食到蕃茄香。Sangari 呢杯西班牙最出名架酒一定要飲,鮮水果粒加紅酒。臨近XMAS餐廳已佈置得好有XMAS情調, 氣氛喜洋洋。
Iberians Bar & Restaurant
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83號及85號鋪

周打魚湯$88,有西芹同魚塊,薯蓉打爛至湯中,好暖胃。

臨近XMAS餐廳已佈置得好有XMAS情調, 氣氛喜洋洋。
2021-12-16 47 瀏覽
這間位於尖東的西班牙餐廳,晚市時間主打多款西班牙小食及主菜,另外還有生蠔及酒,適合情侶拍拖及朋友聚會。Sangria 先點了杯Sangria,要了紅酒底,有淡淡生果酸甜,酒味亦不會太濃。海鮮煎餅煎餅即叫即做,新鮮熱辣,煎餅煎至表面金黃香脆,中間有些海鮮粒,有點似脆版薄撐。燉自家煙燻安格斯牛小排牛小排有淡淡煙燻香味,肉質燉至鬆化,而且很入味,牛肉味濃郁,下面還有些幼滑的薯蓉。蟹肉蟹膏闊條麵半熟蛋拌入在闊條麵內,令其更加creamy,闊條麵麵質彈牙,有很多蟹肉在內,十分鮮味。

Sangria

海鮮煎餅

燉自家煙燻安格斯牛小排

蟹肉蟹膏闊條麵
2021-12-16 58 瀏覽
𝕀𝕓𝕖𝕣𝕚𝕒𝕟𝕤The night of tapas 🇪🇸Spanish croquette ($88)Garlician octopus ($78)Shrimp al ajillo ($58)Blue mussels in white wine sauce ($88)Spanish omelette ($78)Crab meat fettuccine with brown meat sauce ($268)久違嘅西班牙菜😌或者係因為地理位置比較偏,難得星期五都唔算多人店內環境擺設算有心思,已經充滿聖誕嘅氣氛Tapas 整體質素都唔錯唯獨mussels 真係可以唔洗試,留番quota 試另一款吧至於pasta 嘅蟹肉蟹膏份量都唔少,加上流心蛋,食落夠哂香食西班牙菜唔少得Sangria,今次red 同white 都試哂,相對黎講個人比較偏好red,飲落比較多水果嘅香甜😋
𝕀𝕓𝕖𝕣𝕚𝕒𝕟𝕤

The night of tapas 🇪🇸

Spanish croquette ($88)
Garlician octopus ($78)
Shrimp al ajillo ($58)
Spanish omelette ($78)

久違嘅西班牙菜😌

或者係因為地理位置比較偏,難得星期五都唔算多人
店內環境擺設算有心思,已經充滿聖誕嘅氣氛

Tapas 整體質素都唔錯

Garlician octopus
Spanish croquette)
Shrimp al ajillo
Spanish omelette
Garlician octopus
Spanish croquette)
Shrimp al ajillo
Spanish omelette
Iberians🇪🇸|尖沙咀 高質西班牙菜 Tapas 盡在 Iberians |🤣尖沙咀就出左名多外國人,所以都匯集左多國既美食,上次就去左銅鑼灣一間西班牙菜度品嘗到幾款Tapas,姐系一口西班牙小食,之後就念念不忘🥺,中意左西班牙既料理。今次就揾到間系尖沙咀既西班牙餐廳,氣氛相當好。雖然我就未去過西班牙,但餐廳環境相當好,仲有聖誕節既氣氛添,佢地都擺放左唔少既酒,就好似系個小酒窖食緊飯甘。😚✨餐牌都有相當多既菜式,小食主菜同唔少酒精類同非酒精類既飲品任君選擇。即刻黎同大家分享下今次我地叫左d咩菜式啦。🥗西班牙馬鈴薯沙律整體味道好清新,有蛋,薯仔泥,同沙律菜。分量都唔少。薯仔泥唔會話好柔滑,而系口感都好豐富。仲有薯仔粒粒既口感同紅蘿蔔。相當有營養。🥔西班牙可樂餅西班牙可樂餅外脆內軟。炸到金黃酥脆,外皮唔會裹粉太厚。外面好脆,入面就好 smooth,好軟滑,牛油味香。再加埋酸酸辣辣既醬,整體唔會膩。🍈巴馬火腿配哈密瓜尼款系好經典既小食。相信好多人會覺得點解火腿同哈密瓜可以夾到?但其實佢地兩者其實好襯,巴馬火腿味道鹹香,有佢特別既風味,就甘食可能會太鹹,但配上蜜瓜既爽脆同清甜,就可以平衡
Iberians🇪🇸

🥗西班牙馬鈴薯沙律

🥔西班牙可樂餅

🍈巴馬火腿配哈密瓜
尼款系好經典既小食。相信好多人會覺得點解火腿同哈密瓜可以夾到?但其實佢地兩者其實好襯,巴馬火腿味道鹹香,有佢特別既風味,就甘食可能會太鹹,但配上蜜瓜既爽脆同清甜,就可以平衡得岩岩好。

🥘西班牙章魚墨汁燉飯
尼個墨汁燉飯算系食過既燉飯數一數二既好味。佢用左熱鐵鍋上,可以保持到溫度,仲可以熱辣辣甘享用。仲可以食到飯焦既脆脆。章魚口感好Q,但一d都唔會難咬,章魚吸盤既位置仲有焦焦地,脆脆地甘,口感都好豐富。最重要系個燉飯本身,味道好濃郁好豐富,好似好多層味道甘。配上酸忌廉,微微酸味又系另外一種風味🥺。飯粒既口感岩岩好,好適合香港人既口味。

🐟香草三文魚配珍珠麵
尼道菜式又系好推介。最中意系佢三文魚既外皮煎到好脆,就算擺左一段時間,都可以保持到脆度。熟度都岩岩好,好橙粉紅色。珍珠麵好煙韌,熟度岩岩好,亦好入味,濃郁美味。

🍷Sangria red
尼款含有酒精既飲品使用了紅酒,橙汁,白蘭地,糖,橙,蘋果,士多啤梨等等既水果粒製造而成。本身唔太中意飲紅酒既我我中意左飲尼款。水果風味同甜味濃郁,同紅酒好配,可以減淡到紅酒既澀味,提升到整體既清甜味,推介比大家~

2021-12-14 347 瀏覽
餐廳位於文華中心地下,供應一系列西班牙菜式 , 如 Tapas 、意粉、 海鮮及扒類 等,環境相當寬敞,為了迎接聖誕的來臨 ,餐廳已經換上 漂亮的聖誕佈置, 還推出精美 聖誕下午茶, 共度聖誕的喜悅,是聖誕佳節約朋友共聚的好去處。聖誕下午茶$ 358 / 兩位精美的下午茶,兩層木架放上了色彩繽紛的茶點, 每款造型漂亮精緻, 令人垂涎。客人 還可以額外加$168 , 即可以歎三款生蠔,分別來自法國、西班牙、愛爾蘭,可以一次過品嘗不同產地生蠔風味添。鹹點:▪鮮紅草莓山楂醬配法國鴨醬▪綠色瑞士蟹肉卷 ▪白雪檸檬泡沫配鮮蝦牛油果 ▪聖誕蕃茄肉丸▪橙黃西班牙藏紅花香蒜煙三文魚 ▪黑松露蘑菇撻脆卜卜多士放上厚厚的鴨肝醬, 鴨肝醬鮮味軟嫩, 與鮮紅的草莓山楂醬, 酸酸甜甜 ,十分融合。綠色瑞士蟹肉卷, 鬆軟的蛋卷, 夾滿一絲絲的蟹肉, 份外惹味。白雪檸檬泡沫配鮮蝦牛油果, 彈牙的蝦肉,配上酸酸的檸檬泡沫及熟透的牛油果, 口感好清爽。聖誕蕃茄肉丸, 爽彈的肉丸, 伴隨酸酸甜甜的番茄醬汁,惹味吸引。黑松露蘑菇撻, 嫩滑的蘑菇配上酥脆的撻皮, 入口帶淡淡的黑松露香氣, 一吃難忘。甜點:▪法式甜品 pet

聖誕下午茶$ 358 / 兩位

▪聖誕蕃茄肉丸
▪橙黃西班牙藏紅花香蒜煙三文魚
▪黑松露蘑菇撻

甜點:
▪法式甜品 petit four ( 抹茶、朱古力馬卡龍)
▪飄雪雲呢拿拿破崙
▪忌廉雜莓撻
馬卡龍是法國最具代表性甜品之一, 色彩繽紛的外貌份外吸 睛, 擁有酥軟的外殼, 中間 分別夾著淡淡的抹茶奶油、 香甜幼滑的朱古力, 令人著迷。 酥脆可口的拿破崙, 每一層夾滿香甜幼滑的雲呢拿, 令人甜絲絲。 忌廉雜莓撻,鬆脆的撻皮,加上柔順的雲呢拿忌廉, 及新鮮雜莓, 淡淡的果香,清新了我的味蕾。

1K
2021-12-14 57 瀏覽
臨近聖誕, 飯局都多左, 係尖東既餐廳都幾有聖誕氣氛! 揀左依間食西班牙菜, 裝潢加上昏黃燈光, 門口位置既擺設等都有氣氛有格調。水牛芝士沙律 $88新鮮沙律菜配上黑醋, 亮點係一整塊既水牛芝士, 口感軟綿, 清新可口。加泰隆尼亞蕃茄麵包 $68西班牙既傳統餐前麵包, 材料有番茄, 三色椒, 幾粒蒜頭, 橄欖油, 食法係將蒜頭, 蕃茄切半, 切口係麵包片上抹一下, 我再將配料直接放麵包度食, 好香好好味! 蒜香橄欖油大蝦 $58 以小鑄鐵PAN上枱, 大蝦大隻有肉口感爽彈, 除左本身有橄欖油香外, 連同蒜片一齊入口更加惹味! 蟹肉蟹膏寬條麵 $268 眼睇並無太多醬汁, 但入口發覺每條寬條麵都食到蟹膏香, 好似已經融入左麵條度咁, 仲有蟹肉絲, 好味又唔膩。仲加左隻流心蛋, 刺破蛋黃, 令麵條多左重滑滑既口感同埋蛋香。 燉自家煙燻安格斯牛小排 $188 燉煮既醬汁帶有濃濃蕃茄味, 質感濃稠, 配上肉質軟腍既安格斯牛小排, 入口牛味頗濃, 配上醬汁既酸酸甜甜味, 同牛味好夾!Sangria Red $89西班牙水果酒, 加左唔同既切片水果, 為紅酒加上一點香甜同

水牛芝士沙律 $88

加泰隆尼亞蕃茄麵包 $68

蒜香橄欖油大蝦 $58

蟹肉蟹膏寬條麵 $268

燉自家煙燻安格斯牛小排 $188

Sangria Red $89
西班牙水果酒, 加左唔同既切片水果, 為紅酒加上一點香甜同清新, 好易入口, 好岩我依D唔太飲得酒既人。

餐廳有聖誕氣氛, 黎緊要同朋友食飯慶祝節日又多個地方揀👍🏻
2021-12-12 54 瀏覽
就快聖誕節啦,又係時候同朋友們食餐好啦,身邊有好友好喜歡食西班牙菜,知道尖東新文華中Iberians 餐廳午市有semi buffet,tapas, snacks 同甜品仲要係任食添架。Semi buffet 價錢由$198至$298不等,你所俾嘅價錢係視乎你揀邊個main course,另包餐湯,西班牙水晶麵包同飲品,而Tapas,小食同甜品就係任食嘅。餐廳有好多聖誕裝飾,令到周圍都充滿聖誕氣氛,我地亦都趁機會影左好多相。是日餐湯:是日餐湯係南瓜湯,入口creamy,有好香濃嘅南瓜味,上檯時仲係熱辣辣,配埋西班牙水晶麵包簡直係絕配呀。我地試左好幾款Tapas 同小食。香辣蒜香橄欖油大蝦:大蝦不但新鮮,而且仲好大隻添,大蝦用左蒜頭同橄欖油爆香,上檯時散發出陣陣香氣,食落亦都幾惹味,真係令人一粒一粒咁食過不停。白酒煮藍青口:青口加入白酒煮過味道相當鮮甜,有輕輕嘅酒香味。海鮮煎餅:煎餅入口有少少似脆薯餅,咬落去入面有魷魚粒,蝦同洋蔥粒,食落好香脆,亦唔會覺得只食到粉漿。炸物試左炸雞翼,炸雞軟骨,炸魷魚鬚。三樣入口都相當香脆,唔會太油。巴馬火腿哈密瓜:鹹香嘅巴馬火腿配上香甜多汁嘅蜜瓜。入口甜

是日餐湯:

我地試左好幾款Tapas 同小食。

香辣蒜香橄欖油大蝦:

白酒煮藍青口:
青口加入白酒煮過味道相當鮮甜,有輕輕嘅酒香味。

海鮮煎餅:

巴馬火腿哈密瓜:
鹹香嘅巴馬火腿配上香甜多汁嘅蜜瓜。入口甜中帶鹹,再配上酸酸地嘅橄欖一齊食,好有層次感。

Main Course選擇好多,有沙律,飯,意粉,魚,豬,牛不等,由於我地想食多d tapas ,小食同甜品,所以我地揀左相對輕盈嘅沙律同牛板腱。

華都夫沙律:
華都夫沙律可以從三款配菜中揀一款,分別係parma ham, 三文魚同埋牛油果,而我地就揀左三文魚。

蘋果粒,西芹粒,提子乾同合桃粒加入蛋黃醬之後再配上沙律菜同埋三文魚,食落酸酸地,非常好味。

澳洲草飼黑安格斯牛板腱:
牛板腱都算幾大塊,肉質唔會韌,食落都幾juicy,配上燒汁食,味道非常夾,配埋食落有少少蕃薯粒嘅蕃薯蓉同埋加左黑醋嘅沙律菜,整體配搭唔錯。

甜品有三款可以揀,分別係芝士蛋榚,焦糖奶凍同埋西班牙油條。我地只試左佢地嘅西班牙油條。

西班牙油條:
西班牙油條可以話係鬼佬油炸鬼,同朋友一路傾計一路食就適合不過,上菜時仲係熱辣辣嘅「油炸鬼」,外脆內軟,帶有淡淡嘅玉桂味,好好味,真係令人食到停唔到口呀。

餐飲除左可以揀果汁,奶茶,檸茶檸水,汽水之後,仲可以以優惠價upgrade去cocktail或者咖啡,而我地由於已經食到好飽,所以只係要左檸水同埋橙汁,為我地豐富嘅午餐劃上完美句號。
2021-12-12 44 瀏覽
尖沙咀一向都係酒吧餐廳林立嘅地方,今日去咗一間唔係好顯眼嘅,但位置又非常之方便,喺紅磡站一出行五至7分鐘就到嘅西餐廳食個西式早餐叫咗一個全日早餐同埋一個煙三文魚酸種麵包作為主食,然後叫咗一杯Irish coffee,一杯hazelnut latte。全日早餐入面材料非常之豐富,有大啡菇,巴馬火腿,蛋餅,酸種麵包,兩條腸仔,明太子沙律每一樣食物都感受到餐廳嘅誠意,因為每一樣嘢食都同出面嘅餐廳有量少嘅分別,例如沙律唔會係普通沙律醬,而係有明太子味嘅,增添左沙律不少分數。但餅亦都係出面比較少有得食嘅,巴馬火腿更加係高質之選。以佢咁樣嘅價錢,但食物質素都幾好㗎。煙三文魚酸種麵包佢嘅酸種麵包亦都係自家製,所以比起出面嘅咖啡店,更加有口感,煙三文魚襯佢嘅沙律醬撈埋酸種麵包一齊食,yumyum!Irish coffee 過hazelnut latte 都各有特色,為我假日嘅早餐畫上完美嘅句號。

煙三文魚酸種麵包
2021-12-11 52 瀏覽
Semi lunch buffet 可以揀一個主菜 而tapas 小食同甜品就任食揀咗主菜之後就跟set上左餐湯同包 今日係忌廉南瓜湯 忌廉味幾濃 個西班牙水晶麵包就好脆身 第一輪嘅tapas: 巴馬火腿配哈蜜瓜, 白酒煮藍青口, 香辣蒜香橄欖油大蝦 - 蝦肉好爽口 連埋少少辣椒身幾惹味 encore左兩round😆炸西班牙蛋餅 - 外層香口 入邊好鬆軟 蛋香味好重 encore左份加左洋蔥同d酸菜既野 濕潤d 係另一個style 兩份主菜都係配紫薯蓉同埋幾款蔬菜西班牙橡果豬鞍 - 表面煎得焦香 肉都岩岩好唔會乾澳州草飼黑安格斯牛板腱 - 上枱切開見到生先諗起嗌嗰陣冇問我哋想要幾多成 我就唔係好食到咁生 淨係食咗最邊比較熟既肉 肉味幾濃 炸薯條配黑松露醬炸雞翼熱辣辣上枱 加上炸粉唔係好薄 正芝士蛋糕 本身想食燉蛋但係已經賣晒 所以轉左芝士蛋糕 冇期待地一上枱見到下面一層流心即刻心心眼想叫多一份已經冇晒喇🥲 上層重芝士味又滑 下層好creamy 兩種口感加埋好正 秒速搶食晒!!!

第一輪嘅tapas:
巴馬火腿配哈蜜瓜, 白酒煮藍青口,

兩份主菜都係配紫薯蓉同埋幾款蔬菜
西班牙橡果豬鞍 - 表面煎得焦香 肉都岩岩好唔會乾

炸薯條配黑松露醬

炸雞
熱辣辣上枱 加上炸粉唔係好薄 正

芝士蛋糕
  • 芝士蛋糕
2021-12-11 125 瀏覽
原見貴餐廳網上評價正面,故選擇與朋友到訪半自助餐慶生。就今天到訪用餐經驗大感失望。出席前及到訪當日已透過短訊電話安排,保持溝通。今日出席卻未能妥善安排座位,且前台廚房欠協調。須待近一句鐘上部分主菜,前菜及甜品供應不足,前菜食品溫度冷。生日甜品寫字有誤。理解餐廳初日進行半自助餐,準備不足。故我們耐心等候。唯最後付款也有出入,同事表示提供九折示歉,經理告知免甜品寫字而已。連番出誤,生日用餐經歷負面。前線職員代為道歉,唯服務及言行未能反映。請貴餐廳審視,尊重客人支持。

原見貴餐廳網上評價正面,故選擇與朋友到訪半自助餐慶生。

請貴餐廳審視,尊重客人支持。
2021-12-10 250 瀏覽
去開尖東搵食,諗起食西班牙菜都唔錯喎,見宜間餐廳睇落好有特色,一於同朋友係度食晚飯。周打魚湯88鮮味濃郁,有魚香,質感好creamy,仲有粒粒魚肉。海鮮煎餅68比起韓式煎餅厚身,有蝦,魷魚,同其他蔬菜,內軟外脆。西班牙吐司98有四塊吐司,有橄欖酱,蕃茄沙沙,蝦配大啡菇,帕德龍辣椒配意式肉腸,同沙律菜。吐司好脆,蝦好juicy彈牙。橄欖酱好少食到,好特別。西班牙雞肉燉飯228燉飯有幾款選擇,個飯超大碟,有雞肉同三種顏色既蕃茄,飯煮得好有咬口,又有濃郁既蕃茄味。燉自家煙熏安格斯牛小排188牛小排好香煙燻味,不得稍微煮得熟左d,質感較硬,配菜有creamy既薯蓉。lemonade 56叫左杯飲品refreshing下。。Iberians尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖。。

周打魚湯88
鮮味濃郁,有魚香,質感好creamy,仲有粒粒魚肉。

海鮮煎餅68
比起韓式煎餅厚身,有蝦,魷魚,同其他蔬菜,內軟外脆。

西班牙吐司98

西班牙雞肉燉飯228

燉自家煙熏安格斯牛小排188

lemonade 56
叫左杯飲品refreshing下

Iberians
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖

2021-12-09 442 瀏覽
尖沙咀特色酒吧餐廳〔Iberians〕正門外放左各式酒類巳經好有feel入到去環境乾淨、寬敞旁邊有個聖誕小攤檔支持本地小手作👍🏼👍🏼餐廳有高身吧枱,亦有梳化位枱面小蠟燭加上民族風餐具感覺好浪漫💕【水牛芝士沙律】🥗沙律菜新鮮、幼嫩大大舊水牛芝士配埋微酸嘅蕃茄同橄欖感覺又fresh又開胃🌱【蒜香橄欖油大蝦】🦐真係大隻嘅蝦😂一份有8隻咁多好香橄欖油味,略帶少少辣最正係啖啖肉,仲好彈牙👍🏼👍🏼【加泰隆尼亞蕃茄麵包】望落以為個包好硬但咬落去有驚喜原來係外脆內軟🤩配合暖暖地嘅醃蒜頭、蕃茄、甜椒口感同味覺更加豐富!【蟹肉蟹膏寬條麵】🦀超足料!蟹迷必食!啖啖香濃蟹膏味,加埋半熟温泉蛋勁creamy🥰🥰【燉自家煙燻安格斯牛小扒】🥩牛小排好香煙燻味肉質細嫩,配合薯蓉同燉蔬菜成件事好balance😍【SANGRIA RED】🍷同場加映signature cocktail😂入面有多種水果切粒清甜易入口💕整體黎講服務、環境都一流而且食物份量好足夠兩個人食到好飽😋😋性價比高👍🏼值得再嚟❤️❤️❤️
尖沙咀特色酒吧餐廳〔Iberians〕
正門外放左各式酒類
巳經好有feel
入到去環境乾淨、寬敞
旁邊有個聖誕小攤檔
支持本地小手作👍🏼👍🏼
餐廳有高身吧枱,亦有梳化位
枱面小蠟燭加上民族風餐具
感覺好浪漫💕

【水牛芝士沙律】🥗
沙律菜新鮮、幼嫩
大大舊水牛芝士配埋微酸嘅蕃茄同橄欖
感覺又fresh又開胃🌱

【蒜香橄欖油大蝦】🦐
真係大隻嘅蝦😂一份有8隻咁多
好香橄欖油味,略帶少少辣
最正係啖啖肉,仲好彈牙👍🏼👍🏼

【加泰隆尼亞蕃茄麵包】
望落以為個包好硬
但咬落去有驚喜
原來係外脆內軟🤩
配合暖暖地嘅醃蒜頭、蕃茄、甜椒
口感同味覺更加豐富!

【蟹肉蟹膏寬條麵】🦀
超足料!蟹迷必食!
啖啖香濃蟹膏味,加埋半熟温泉蛋
勁creamy🥰🥰

【燉自家煙燻安格斯牛小扒】🥩
牛小排好香煙燻味
肉質細嫩,配合薯蓉同燉蔬菜
成件事好balance😍

• Sangaria  red
  • 蟹膏蟹肉寬條麵
  • 燉自家煙燻牛小排
2021-11-28 101 瀏覽
聖誕到,你肯定會想食西餐/各種歐洲菜色多過中餐,滿足一下自己的過節胃。尖東科學館旁的Iberians, 未到12月已經佈置得超有氣氛,不如就先去過個早節吧!先來一客沙律開開胃!水牛芝士沙律,沙律菜新鮮爽脆不在話下,水牛芝士軟滑,伴少少橄欖油,簡單好吃🥬。加泰羅尼亞蕃茄麵包加泰羅尼亞的最受歡迎菜色之一,麵包輕輕烤得香脆,配上塗上大蒜和番茄,以少許橄欖油和海鹽作調味,簡簡單單卻美味十足,蒜香橄欖油大蝦🍤小鍋上桌時金黃亮澤,蝦油爆香過蒜片超香口,陣傳來陣陣鮮味,一口咬落帶著蒜香同橄欖油香的大蝦時,大蝦的彈牙同蒜香的確讓人停唔到口。蟹肉蟹膏寬條麵🍝寬條麵有蛋香之餘又煮得Al Dante, 加埋蟹肉蟹膏的咸香,更加突顯出蟹肉的鮮味,加埋隻流心溫泉蛋,讓寬條麵加添滑溜😍😍。燉自家煙燻安格斯小牛排牛小排有濃濃的煙燻香氣,放入口的那一瞬間,能夠吃得出牛小排的軟糯,也吃得出經燉煮後和與香料混合後的美味,非常適合搭配薯蓉同Sangria 一同享用🤩講起Sangria,呢到溝得特別多水果,飲一口果陣香味到而家都仲記得。飯後當然要叫埋甜品,叫甜點拼盤就可以一次過滿足三個願望。西班牙油條Churros, Che

先來一客沙律開開胃!

加泰羅尼亞蕃茄麵包

蒜香橄欖油大蝦🍤

蟹肉蟹膏寬條麵🍝

燉自家煙燻安格斯小牛排

牛小排有濃濃的煙燻香氣,

非常適合搭配薯蓉同Sangria 一同享用🤩

飯後當然要叫埋甜品,叫甜點拼盤就可以一次過滿足三個願望。

西班牙油條Churros, Cheese Cake 同埋Creme Catalana 加泰羅尼亞焦糖奶凍
西班牙油條Churros 即叫即炸, 肉桂味和糖也釀得滿滿的,i like it.

Cheese Cake 夠滑溜唔洗多講吧☺☺

仲有就係加泰羅尼亞焦糖奶凍,

有對比的口感: 滑嫩同埋焦糖的酥脆, 加埋溫度的對比: 熱和冷,口感滑嫩, 你肯定會再encore的😍😍
近年尖東開咗好多特色餐廳之前見到呢間西班牙菜一路都好想試今日就同男朋友女慶祝周年紀念餐廳內部間隔開揚 坐得好舒服之餘又唔會好嘈 啱晒靜靜地想兩個人傾吓計事不宜遲即刻嗌嘢食 既然慶祝梗係要嗌好啲啦頭盤我地叫左周打魚湯加埋西班牙菜必食Tapas - 海鮮煎餅 & 西班牙吐司周打湯好足料 啖啖魚肉同薯仔 一碗兩個人分啱啱好海鮮煎餅有少少似韓國嘅泡菜煎餅 外面煎到好脆 入面有魷魚,魚等等 配埋炸咗既紅蘿蔔絲 好香口 非常開胃西班牙吐司係令我特別驚喜 平時比較少見呢個菜式每一個Toppings都好特別 個人最鍾意大蝦同埋蕃茄salsa主菜方面 我哋叫咗西班牙雞肉燉飯 & 自家煙燻牛小排西班牙燉飯同平時食嘅西班牙海鮮炒飯味道差唔多雞肉好多汁嫩滑 唔會乾哂💯飯嘅份量好大 兩個人差啲食唔晒 好彩男朋友胃口夠大😂煙燻牛小排一開頭食嘅時候同想像嘅牛肉唔係好相似但煙熏味越食越好食 加上牛肉肉質好冧 配埋牛肉下面嘅薯蓉 眨吓眼我哋就清晒最後配埋一杯西班牙特色Cocktail White Sangria是日完美埋單每人都唔使$500 下次多啲人真係好想食埋個Churros呀🔥

近年尖東開咗好多特色餐廳
之前見到呢間西班牙菜一路都好想試