2017-02-26 280 瀏覽
呢個星期係觀塘做野,原來好工廈都有早餐廳 放中午有時都難搵位,突然想食下西餐有肉食 上了2樓的工廈 i kitchen在最尾的位置,我地早過1點來都有位但到了中午1點太多客人都訂了枱 暗暗的燈光,地方不大而座位約20 位左右 坐位都非常舒適夠寬落,不會枱貼枱 座位大多以梳化椅子為主 睇真0的原來係食得卜卜脆麵包條, 真係好特別當作麵包一樣仲食得開心 Set Lunch 餐前小食 岩岩爐出黎仲熱的,好香係磨菇芝士撻 是日餐湯有栗米湯 飲到每匙都是打碎栗米蓉,滑又鮮甜簡簡單單又健康 厚切美國安格斯肉眼 店員都會問問要幾多成熟,佢有3成、5成、7成同全熟 我點了全熟,吃肉好似熟一點比較好 不過呢個好個人!! 來到全熟但完全切出來沒有韌 我喜歡少少油花分佈更香口, 細緻軟淋味道juice 不用沾汁也好味道,較有嚼勁感 香煎原條深海龍利 一個食禁大條魚,再加埋碗飯夠曬飽肚 佢表層煎得金黃香脆,保持鮮嫩的肉質 食起上黎啖啖肉,食落好惹味 甜品時間 咖啡味蛋糕,好香咖啡味非常鬆軟 淡淡回甘味在口中 是日特飲係菠蘿特飲 讚一讚所有員工服務都很有禮貌 我地食得開心佢地都開心
呢個星期係觀塘做野,原來好工廈都有早餐廳
放中午有時都難搵位,突然想食下西餐有肉食
但到了中午1點太多客人都訂了枱

暗暗的燈光,地方不大而座位約20 位左右

坐位都非常舒適夠寬落,不會枱貼枱

座位大多以梳化椅子為主

睇真0的原來係食得卜卜脆麵包條,

真係好特別當作麵包一樣仲食得開心

Set Lunch

餐前小食
岩岩爐出黎仲熱的,好香係磨菇芝士撻

是日餐湯有栗米湯

飲到每匙都是打碎栗米蓉,滑又鮮甜簡簡單單又健康

厚切美國安格斯肉眼

店員都會問問要幾多成熟,佢有3成、5成、7成同全熟
我點了全熟,吃肉好似熟一點比較好
不過呢個好個人!!

來到全熟但完全切出來沒有韌
我喜歡少少油花分佈更香口, 細緻軟淋味道juice
不用沾汁也好味道,較有嚼勁感

香煎原條深海龍利

一個食禁大條魚,再加埋碗飯夠曬飽肚
佢表層煎得金黃香脆,保持鮮嫩的肉質
食起上黎啖啖肉,食落好惹味

甜品時間

咖啡味蛋糕,好香咖啡味非常鬆軟
淡淡回甘味在口中

是日特飲係菠蘿特飲

讚一讚所有員工服務都很有禮貌
我地食得開心佢地都開心

2017-02-20
2017-02-23 183 瀏覽
逢星期一一開完會都會比較早吃午餐。由於工作時間彈性,都會選擇避開人多的時間。Set lunch有八款凍飲沒有另外收錢*法式精緻小點每日都不同的小點,今天是磨菇芝士撻。熱辣新新鮮烘好,很香脆,用餐前頂一頂肚。*沙律普通的沙律,刨了幾片芝士碎作TOPPINGS*是日餐湯粟米蓉湯,味道清淡,不過不夠熱。*香煎原條深海龍利($108)平時食的都是去了骨的龍利柳,今次就原條上。魚煎得香脆,不用太多的調味;不過魚肉好薄,男生食應該不夠飽。配菜*扒紐西蘭西冷($108)比起魚,個人覺得西冷更抵食!西冷肉質淋,又不會太肥;而且很重牛味!五成熟煮得剛剛好!*精選甜品是朱古力咖啡MOUSSE,不過不失。1點前埋單有8折!
逢星期一一開完會都會比較早吃午餐。

由於工作時間彈性,都會選擇避開人多的時間。
Set lunch有八款
凍飲沒有另外收錢
*法式精緻小點

每日都不同的小點,今天是磨菇芝士撻。

熱辣新新鮮烘好,很香脆,用餐前頂一頂肚。
*沙律

普通的沙律,刨了幾片芝士碎作TOPPINGS
*是日餐湯

粟米蓉湯,味道清淡,不過不夠熱。
*香煎原條深海龍利($108)

平時食的都是去了骨的龍利柳,今次就原條上。

魚煎得香脆,不用太多的調味;

不過魚肉好薄,男生食應該不夠飽。
配菜
*扒紐西蘭西冷($108)

比起魚,個人覺得西冷更抵食!

西冷肉質淋,又不會太肥;

而且很重牛味!
扒紐西蘭西冷
五成熟煮得剛剛好!
*精選甜品

是朱古力咖啡MOUSSE,不過不失。
精選甜品
1點前埋單有8折!
2017-02-20
2017-02-20 360 瀏覽
又終於挨到星期五!公司d野做到癲特登唔帶飯,去同同事仔出去食唞下氣!唔鋸下扒慰勞下自己點得!今次又係工廈西餐,Menu 未到就已經有餐前小食,模式有d似我先前食過一間~呢個小食係芝士青瓜餅仔~芝士係淸淡味道,清新感覺~Set lunch有8款選擇,唔知幾耐會轉一次menu呢?!飲品大多是普通飲料,沒太多特飲。裝飾在天花上是花型的金屬片~感覺有點像小酒巴~紅菜頭湯出乎意料的好味~本身怕會好大陣菜古怪味,點知飲落冇喎,仲好甜好濃郁!聽講話好菜頭好有營養架!牛肝菌意大利雲呑雜菜賣相好吸引又香,碟野一黎我已經急不及待叉起隻零呑,大啖咬落去!入面d饀好香菇菌味亦好足料,加上佢橙色嘅醬汁,好match!呢件肉眼夠林,份量適中,五成熟亦做到,至於佢個黑汁味道有少少平時茶記feel,如果有另一種黑汁就更加好喇~甜品,係一件帶少少黑芝麻香嘅cake,唔知有冇芝士成份嘅呢?!原來1點前埋佢單有8折!意外收獲wor!!!番多4個半鈡又連放孖day, yeah!
又終於挨到星期五!
公司d野做到癲

特登唔帶飯,去同同事仔出去食唞下氣!
唔鋸下扒慰勞下自己點得!

今次又係工廈西餐,
Menu 未到就已經有餐前小食,
模式有d似我先前食過一間~

呢個小食係芝士青瓜餅仔~

芝士係淸淡味道,清新感覺~
Set lunch有8款選擇,
唔知幾耐會轉一次menu呢?!

飲品大多是普通飲料,沒太多特飲。
裝飾在天花上是花型的金屬片~
感覺有點像小酒巴~
紅菜頭湯
出乎意料的好味~
本身怕會好大陣菜古怪味,
點知飲落冇喎,仲好甜好濃郁!
聽講話好菜頭好有營養架!
牛肝菌意大利雲呑雜菜
賣相好吸引又香,
碟野一黎我已經急不及待叉起隻零呑,
大啖咬落去!

入面d饀好香菇菌味亦好足料,
加上佢橙色嘅醬汁,好match!
呢件肉眼夠林,份量適中,
五成熟亦做到,

至於佢個黑汁味道有少少平時茶記feel,
如果有另一種黑汁就更加好喇~
甜品
係一件帶少少黑芝麻香嘅cake,
唔知有冇芝士成份嘅呢?!
原來1點前埋佢單有8折!
意外收獲wor!!!

番多4個半鈡又連放孖day, yeah!
2017-02-20 257 瀏覽
巴瑪臣芝士煙肉蛋黃醬意粉伴碟好靚意粉上仲有隻蛋殼裝住生蛋黃 可以自己加落意粉度 味道不錯另外酥皮釀焗鵝肝醬紐西蘭羊扒酥皮薄薄一層 令羊扒有多重口感 羊扒一啲都唔氈 有驚喜既羊扒
巴瑪臣芝士煙肉蛋黃醬意粉

伴碟好靚
意粉上仲有隻蛋殼裝住生蛋黃 可以自己加落意粉度 味道不錯
另外酥皮釀焗鵝肝醬紐西蘭羊扒

2017-02-16 677 瀏覽
觀塘工廠區幾年前已經開始愈夜愈旺,大家都不抗拒來工廠區覓食,只要是好西看過朋友在i kitchen的照片感覺不錯,於是這晚和朋友來試,地點比我想像中方便。基本上穿過APM就到,當然你要事先看一看地圖啦。因為和朋友share的關係,這晚吃了好幾道菜,這次介紹比較合我口味的吧前菜要了個香檳忌廉煮法國藍青口,我對於青口要求非常高,因為在法國南部旅行的時候吃過很多,也就大概知道法國青口應該是如何味道才叫正宗。這裡用香檳忌廉煮出來的味道跟我吃過的很相似,而家藍青口是真的由法國入口呢!跟很多餐廳用熟青口不一樣的。口感大大不同,而且海水味較重,是我喜歡的口味,推薦!主菜要了鹿兒島有骨黑豚豬鞍伴楓糖芥末籽和青蘋果茸,單看名字夠我期待半天了。我最愛吃豬,不是牛,不論茶記西餐廳酒店,有豬便會吃豬,最怕落勁多鬆肉粉那些豬排,一吃就知是平價貨。上枱的時候看到賣相不禁微笑,這樣的擺設,應該不會出事吧我先嚐青蘋果茸,再切一塊豬,嘩,配搭非常好,清新得來,黑豚肉肉質鮮甜嫩滑,一點都不肥膩。甜品吃了個朱古力心太軟,是流心的!而且份量非常大,當然賣相一樣精緻,令人賞心悅目,是意料之外的好吃。這樣豐富的晚餐每人大概三百多

上枱的時候看到賣相不禁微笑,這樣的擺設,應該不會出事吧

這樣豐富的晚餐每人大概三百多元,而且環境也很舒適,起碼沒有交枱的壓力。

隔離枱也正在慶生,好不熱鬧呢!

其實在觀塘吃飯已經不用一味約去APM, 很沒新意,又要排隊,走多兩條街來工廠區吃得招積坐得舒適
2017-01-10
我第二次嚟呢間餐廳喇,我覺得呢度十分值得幫襯,特別係前菜,意大利飯,意粉呢啲,呢間餐廳真係做得好好,而且琴日情人節正日,佢哋都係比平時收多幾百蚊,但套餐比番你既野其實無乜點貴到,無襯節日斬食客,質素都保持到,我一定會再嚟食,大家都可以嚟試下,呢個價錢呢個質素嚟講性價比好高!套餐入面最好食個樣當然係前菜,多士厚得嚟好脆,正,上面啲料都夾得好好。飯,呢間餐廳最值得食既野之一,做得好好。湯,白松露湯我覺得好香,個人嚟講好鍾意;另一個湯覺得佢好有五星酒店感覺,上左隻碗先倒湯落去,好少餐廳會咁做,不過塊象拔蚌個樣就切得普通啲,可以試下其他形狀。雪芭,甜品唔洗講,呢間餐廳不嬲無得輸。係牛扒,唔知係咪成本高得濟,兩次嚟都係覺得塊牛扒好細塊,但單叫就特別貴,不過又唔會覺得特別好食;但我係用呢間餐廳平均質素比,大家唔好拎加鬆肉粉加到塊扒一陣內臟味個啲扒比,唔會差到咁。純粹比意見,覺得唯一可以改善既就係塊牛扒,其他都做得太好,無挑剔。

飯,呢間餐廳最值得食既野之一,做得好好。

雪芭,甜品唔洗講,呢間餐廳不嬲無得輸。

多士
心太軟
情人節套餐禮物蠟燭
  • 烤帶子黑松露意大利飯
2017-02-14 188 瀏覽
安排非常有問題!! 本人和女朋友打算開開心心吃飯 怎料安排差得可怕!本人預約8:15分 已經在8:00到達8:30入場 最早一批入座情人節餐是沒選擇的 故此也不用下單但是令人憤怒的是 竟然等了一小時才上菜!!其他食客也是 有情侶比我們更早入座 最後比我們更遲上菜反之 9:00才到達的客人 十五分鐘就上菜了為什麼次序完全錯誤?好好一餐飯 完全沒心情了
本人預約8:15分 已經在8:00到達
8:30入場 最早一批入座
情人節餐是沒選擇的 故此也不用下單
但是令人憤怒的是 竟然等了一小時才上菜!!
其他食客也是 有情侶比我們更早入座 最後比我們更遲上菜
反之 9:00才到達的客人 十五分鐘就上菜了
為什麼次序完全錯誤?
好好一餐飯 完全沒心情了
2017-02-14 147 瀏覽
食物係還好。但係安排真係好有問題!!!我明白情人節係多人 但係你個time slot係固定既 而情人節menu又冇variety 點解連頭盤都要等45分鐘先上?都算,點解8.15分入座既客人會最後先上菜 8.45分入座既客就最先上菜?明明菜式係完全一樣。點解安排可以咁差?啲員工好似完全唔知發生咩事咁
食物係還好。但係安排真係好有問題!!!
點解安排可以咁差?啲員工好似完全唔知發生咩事咁

2017-02-14
45 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
農曆新年前相約好友晚餐,還記得裝修前菜式味道比其它工業區西餐意外的好,感覺到烹調之用心。服務員細心,完成唔覺得係在工廠區晚餐。然而是次再度造訪,裝修後餐廳環境比之前明亮,但由2層變為只有1層,一向出名full booking但今晚到9時多眼見都仲有好幾枱吉位。菜單價錢依舊為中價收費,但食物味道就真的有點失望,是次order了鱈魚主菜,魚煎得唔夠香仲帶點鯹,有如經濟扒房水平。而甜品都是例牌一片cake。其實差唔多價錢,相信應該可以再找到其他更好餐廳選擇吧!
2017-01-26
2017-02-06 376 瀏覽
今日lunch又去左工廠大廈度覓食,今次揀左間食法國菜既色tone以間黑紫為主,感覺有d神秘而高級,不過內在設計有d簡單,唔會太花巧,位置唔大,但都設有private room我揀左個平時比較少見既鴨脾,而我同事就食三文魚龍脷卷餐湯係椰菜花湯,唔會好重忌廉味,所以好清新,椰菜花味好重焗三文魚龍脷卷配波菜忌廉汁法國菜當然唔少得個presentation三文魚同龍脷柳連住一塊,然後卷起,第一次見三文魚同龍脷柳連埋一齊口感沒什麼特別,不過個波菜忌廉汁真係好正呀油封鴨脾好彩唔係港式既油鴨脾,外皮有少少香脆,不過肉質有d粗糙,相信應該本身個質地係咁個車厘子汁好good, 連埋薯蓉食真係正餐後甜品:芝麻慕絲蛋糕原來1點前&2點後有8折添,所以價錢都還可以
今日lunch又去左工廠大廈度覓食,今次揀左間食法國菜既
我揀左個平時比較少見既鴨脾,而我同事就食三文魚龍脷卷
餐湯係椰菜花湯,唔會好重忌廉味,所以好清新,椰菜花味好重
焗三文魚龍脷卷配波菜忌廉汁
法國菜當然唔少得個presentation
口感沒什麼特別,不過個波菜忌廉汁真係好正呀
油封鴨脾
個車厘子汁好good, 連埋薯蓉食真係正
餐後甜品:芝麻慕絲蛋糕

原來1點前&2點後有8折添,所以價錢都還可以
2017-02-06
午餐
2017-02-05 1166 瀏覽
I like to scout out for food in Kwun Tong because there's always surprise every time. Thanks to my friend who brought me to i-kitchen, another hidden gem in industrial building, else I'd miss out this good restaurant for sure.We went there on a weeknight, it wasn't crowded at all. the seating was quite spacious so it was perfect for a chit chat night with a small group of friends. Their menu was quite creative, quite a bit of mix and matches. First off, we ordered a blue mussel in creamy champag

First off, we ordered a blue mussel in creamy champagne sauce to share. the mussels were very fresh and the sauce was creamy with a hint of sea saltiness.
blue mussels in creamy champagne sauce
we liked the sauce so much so we ordered garlic bread for dipping.
garlic bread
the bread was baked upon order. it was crispy on the outside, soft in the inside, great for dipping.

as for main, I got myself a cod fish. the presentation was quite artistic, like a canvas. The fish was perfectly seared: crispy crust on one side, just barely-done-meat in the center. The tomato sauce (pomodoro sauce) complemented the fish very well.
braised french cod in pomodori
To finish off, we had a fresh fruit sorbet to share.  Again, the presentation was very well done. The sorbet was very light, not too sweet, not super icy. Good way to end the big feast!
fresh fruit sorbet with fresh fruit
2017-01-18
garlic bread
  • braisedfrenchcodinpomodori
  • garlicbread
  • bluemusselsincreamychampagnesauce
2017-01-20 2258 瀏覽
係觀塘返工,亦都食過好多唔同既工廠餐廳。今晚呢間值得一寫環境暗暗的,以藍色為主調,枱與枱之間有足夠空間,裝修算中規中矩服務算唔錯,舖頭細細但有5,6個侍應,一舉手就有反應。不過我覺得有點annoying, 因為碟餸未食完,每個行過既侍應都會過黎望一望,問一問,同一碟餸,我地被人問左6次:食完未,幫你收左佢餐牌種類選擇算多,除雞肉外,豬牛羊都有。價錢算中上既西餐廳(如果比較其他同類型樓上餐廳)。份量幾大份,叫兩份share食既話足夠有餘野菌湯好香,而且磨碎野菌好多,整碗湯好好味。配上長條餅乾,不過淋左...無好過有有骨黑豚豬鞍一上枱,我同朋友都“嘩”出黎,塊豬扒成隻男人手咁大,成寸厚。而且碟上配料整得好靚。豬扒煎得外面有點脆,肉質幾軟,配埋一條痴住既肥膏口感好好,不過條肥膏都有成寸闊,所以唔會食得哂朱古力慕絲上碟靚,size細細舊,1寸大細左右。味道偏淡,朱古力味唔濃,個人來說唔夠吸引咖啡用細杯,份量剛好,不過咖啡味唔濃,味道普通總括黎講,價錢合理,份量同味道,環境都唔錯,傾計一流
係觀塘返工,亦都食過好多唔同既工廠餐廳。今晚呢間值得一寫

野菌湯

有骨黑豚豬鞍
有骨黑豚豬鞍(轉套餐)

朱古力慕絲
朱古力慕絲(跟餐甜品)

咖啡
Capuccino
用細杯,份量剛好,不過咖啡味唔濃,味道普通

總括黎講,價錢合理,份量同味道,環境都唔錯,傾計一流
有骨黑豚豬鞍(轉套餐)
  • 有骨黑豚豬鞍
2016-12-13 2664 瀏覽
跑到觀塘當然試試工業區的樓上餐廳,點了牛排及帶子意粉做主菜。安格斯牛排賣相精緻,煎到8成熟,恰到好處。配上黑椒汁特別惹味。還有帶子意粉的帶子好大隻,但意粉偏硬,醬汁小了點,整體來說,尚計算可以。
2016-11-26 2769 瀏覽
當晚人唔係非常之多,唔嘈(非常好) , 選咗兩個晚餐 , 估唔到有驚喜 , 賣相有心機 , 個人喜歡個濃湯 , 唔會得個鹹字, 係有鮮甜味 , 加埋泡泡同條餅....唔錯。我個主食係魚...肉滑又唔散 價錢唔係貴 , 環境唔會又嘈又迫 , 食物味道唔錯...仲要擺得靚靚咁...就算唔係有特別節日慶祝 , 放工想放鬆下食好啲, 呢度係唔錯選擇

我個主食係魚...肉滑又唔散

2016-11-09 2864 瀏覽
呢間真係好好,以佢食物既質素可以收更貴,如果佢開係銅鑼灣價錢可以貴一倍個湯賣相一嚟已經覺得係高級餐廳既湯,味道幾好蕃茄入面係蟹肉,幾好味海鮮飯擺得好靚,超吸晴,味道又好牛柳龍蝦反而有啲失望,唔係味道,因為都幾好味,不過海鮮飯個樣太搶眼,仲要平一倍,感覺即刻無咁抵食,哈哈甜品無咩特別,不過個擺位都幾得意,有花花咁,幾靚另外服務都唔錯,全程有個人企係後面,叫人好方便

個湯賣相一嚟已經覺得係高級餐廳既湯,味道幾好

蕃茄入面係蟹肉,幾好味

海鮮飯擺得好靚,超吸晴,味道又好

甜品無咩特別,不過個擺位都幾得意,有花花咁,幾靚

另外服務都唔錯,全程有個人企係後面,叫人好方便
甜品
前菜