2016-10-17 3386 瀏覽
Went there s couple of times before, and this time I was with a few friends for friend's b'day.Food was delicious, staff is friendly, but I still think that the place is s little bit noisy. Never expected to have such a nice restaurant in an industrial building like that. Still, value for money and I'd consider going again.PS: free corkage for bringing in wine.

2016-09-03
慶祝紀念
生日
  • 香煎鵝肝伴紐西蘭牛柳
2016-10-14 2574 瀏覽
兩人兩套餐, 沙律, 湯 (薯仔湯&甘荀湯) , 甜品及飲品都OK.  但帶子意大利飯就, 飯半生熟, 侍應話係餐廳熟法, 個人接受唔到, 覺得太生了, 帶子好粉唔似帶子, 預咗無鮮味, 但無預似假帶子, 朋友只吃了 1/4就放棄.  蘇皮焗羊扮, 賣樣可以但羊唔似羊肉, 無羊味又無羊肉質感, 似茶餐廳貸色.  兩個字- - 失望.   相不上載了.
2016-10-10
2016-09-11 4455 瀏覽
觀塘工廈餐廳日趨旺盛,試過好幾間,呢間頗為ok地方骨子,環境頗舒服。午餐中選了巴馬火腿鴨胸三色螺絲粉,例湯係好有營養價值嘅紅菜頭湯,湯好濃,冇齋食紅菜頭果種怪味螺絲粉軟硬適中,夠足料另外叫咗個水果沙律, 份量好大份,水果鮮,唯一美中不足係沙律醬太多,唔太適合愛keep fit嘅人整個午餐愉快,食物、環境、服務都ok
觀塘工廈餐廳日趨旺盛,試過好幾間,呢間頗為ok
螺絲粉軟硬適中,夠足料
整個午餐愉快,食物、環境、服務都ok
2016-08-22
午餐
2016-08-30 3387 瀏覽
朋友之前黎過帶我黎食,係觀塘工業大厦入面,入面氣氛同環境都唔錯,適合情侶黎,唔會好嘈。小食叫左個薯角,好脆,熱lala,又大碟,32蚊唔貴前菜可以揀焗大菇或沙律,揀左後者沙律菜好多款,面頭有幾塊牛肉(應該係),桃蓉酸酸地,幾開胃。餐湯,紫薯,好濃,結結地,唔會太甜,好味。主菜松露味幾香,汁剛剛好,不過份量少左啲,帶子得兩粒定三粒。餐飲,即磨咖啡整體唔錯,但碟好大,食物份量少,一個餐計埋加一約二百蚊,貴左啲。

小食叫左個薯角,好脆,熱lala,又大碟,32蚊唔貴
薯角
前菜可以揀焗大菇或沙律,揀左後者
沙律
餐湯,紫薯,好濃,結結地,唔會太甜,好味。
紫薯湯
主菜
松露味幾香,汁剛剛好,不過份量少左啲,帶子得兩粒定三粒。
帶子松露意大利飯
餐飲,即磨咖啡
即磨咖啡
薯角
紫薯湯
2016-08-22 3300 瀏覽
再次同朋友嚟I kitchen食飯聚會,因為覺得呢度環境好同埋闊落,食物好味之餘服務態度亦都好好,不失為一個gathering嘅好地方!紅菜頭忌廉湯前菜:煙肉焗薯薯仔上面d泡泡好得意,哈哈牛扒一般,冇驚喜意大利飯好入味,飯粒又唔會太硬誠意推介:虎蝦三文魚三文魚燒得剛剛好,而且唔會太咸甜品:綠茶紅豆慕絲身為綠茶控嘅我當然好喜歡啦
再次同朋友嚟I kitchen食飯聚會,
因為覺得呢度環境好同埋闊落,
食物好味之餘服務態度亦都好好,
不失為一個gathering嘅好地方!
紅菜頭忌廉湯
前菜:煙肉焗薯
薯仔上面d泡泡好得意,哈哈
牛扒一般,冇驚喜
意大利飯好入味,飯粒又唔會太硬
誠意推介:虎蝦三文魚
三文魚燒得剛剛好,而且唔會太咸
甜品:綠茶紅豆慕絲
身為綠茶控嘅我當然好喜歡啦
Despite many people have talked about I kitchen, it turned out to be a very disappointing experience to me and my friend this weekend.First Appetizer. The tuna salad is too dry and the tuna itself is just like a piece of expired sashimi from supermarket.Then the soup. Either Beetroot soup or purple sweet potato soup. My beetroot soup is tolerable but my friend's purple potato soup is just look and taste awful. That was just like a symphony of biohazard wastes. Even the gentleman beside us just d

Then the soup. Either Beetroot soup or purple sweet potato soup. My beetroot soup is tolerable but my friend's purple potato soup is just look and taste awful. That was just like a symphony of biohazard wastes. Even the gentleman beside us just ditch the soup as well.

My main course is the Roasted Shrimp & Salmon with spinach capellini, which the salmon is over cooked and the capellini is tasteless.

Not to mention the pale iced chocolate, the only thing we found acceptable is the dessert - Cheese Mose.

Around HKD280 per person for such an unforgettable experience, thanks but no thanks for next time : )
2016-07-28 2654 瀏覽
常常來這裡吃lunch, 第一次試晚餐!真讚。特別想讚服務,個個員工也很有禮貌,吃得好C服!前菜煙薰吞拿魚沙律夠新鮮紫甜薯湯yummy! 不過再熱D會好D。Main course 㨂左龍蝦加西冷。個sause較得好好味!分量亦很足夠!甜品不過不失。加錢要了這個綠茶心太軟!非常有驚喜!!好香,裝飾得好靚。這裏不愧為我最喜愛的觀塘樓上Cafe!
常常來這裡吃lunch, 第一次試晚餐!
真讚。特別想讚服務,個個員工也很有禮貌,吃得好C服!
前菜煙薰吞拿魚沙律夠新鮮
紫甜薯湯yummy! 不過再熱D會好D。
甜品不過不失。
加錢要了這個綠茶心太軟!非常有驚喜!!好香,裝飾得好靚。

這裏不愧為我最喜愛的觀塘樓上Cafe!
2016-06-18 1678 瀏覽
頭盤麻麻 呑拿魚沒味 沙律菜不夠黑醋汁太清 居然吃到有沙磨菇湯太 plain 好像只有磨菇打碎來煲 個人喜歡creamy 啲豬扒 ok 肉質不錯但肥膏太多牛扒好吃 不老和韌 連酥皮吃 good 海鮮意粉可以 但茄味不夠鮮 加些香草會更好帶子意粉好食 磨菇芝士汁和帶子好 match甜品咖啡一般但賣相不錯整體食物不錯
頭盤麻麻 呑拿魚沒味 沙律菜不夠黑醋汁太清 居然吃到有沙

豬扒 ok 肉質不錯但肥膏太多

牛扒好吃 不老和韌 連酥皮吃 good

海鮮意粉可以 但茄味不夠鮮 加些香草會更好

帶子意粉好食 磨菇芝士汁和帶子好 match

甜品咖啡一般但賣相不錯

整體食物不錯
2016-05-21 13283 瀏覽
5月初一行4人去食dinner。去到工業大厦要登記方可搭上去。食店抽風設備超5掂,好大陣油煙及有d煙霧揮之不去。結果,我們眾人帶著濃烈油煙味而離去。回到家除了對鞋洗5到,其他要全洗。服務人員係掂,幾nice。食物方面,則。。。5多欣賞。由於其中一位朋友要食素,所以我們只叫了3個 set dinner,額外單叫多一個湯。單叫的黑松露湯 : 好香濃黑松露味,但卻見到一層厚厚既油浮面,所以飲湯好飽set dinner 既沙律 : 不錯,幾新鮮set dinner 既餐湯 : 我們叫了茹湯,情況跟黑松露一樣。。。主菜分別係 1) 威靈頓牛柳 : 酥皮ok,牛柳 overcook,韌 (2) 香煎龍脷魚 : 係我既誤解。。。我見英文有 fillet呢個字,我就以為係魚柳。點知上枱係一條香煎薄肉龍脷魚。。。omg。。我怕魚骨 魚煎得5太香脆,肉身又太薄(3) 帶子仔蟹籽意粉 : 呢個係3碟來講,最好味set dinner 既甜品 : 咖啡蛋糕。。。聞就有淡淡咖啡味,食就得丁丁味,仲有一層咖啡帶酸,我5多欣賞所以我食過一次就足夠
服務人員係掂,幾nice。
set dinner 既沙律 : 不錯,幾新鮮
主菜分別係 :
(1) 威靈頓牛柳 : 酥皮ok,牛柳 overcook,韌

魚煎得5太香脆,肉身又太薄
香煎龍脷魚
2016-05-02
帶子仔蟹籽意粉
2016-05-03 2092 瀏覽
實在太多朋友在觀塘區工作了⋯⋯所以中午找人搵吃,也很多時在觀塘。i kitchen 位處於工廠大廈中,一出𨋢就見到。因為已經過了最繁忙的午餐時間,餐廳不是太多人,只有2-3枱客人,感覺十分舒服。每一個客人也有一件法式的餐前小點,青瓜加莎樂美腸,幾Fresh。餐湯是南瓜甘荀湯,賣相不錯,味道OK啦!主菜我選了黑松露野菌芝士焗波士頓龍蝦(半隻)$108以這個價錢有半隻波士頓龍蝦,都幾抵。上來是成幅畫咁,好美。配上蔬菜,是一頓健康的午餐。黑松露野菌芝士味道十分香濃,配上味淡的龍蝦是剛剛好的!跟餐有一件小小的甜品⋯⋯味道中上,但誠意可加⋯⋯簡簡單單的甜品,竟成為美麗的畫作。

i kitchen 位處於工廠大廈中,一出𨋢就見到。

餐湯是南瓜甘荀湯,賣相不錯,味道OK啦!
主菜我選了黑松露野菌芝士焗波士頓龍蝦(半隻)$108
以這個價錢有半隻波士頓龍蝦,都幾抵。上來是成幅畫咁,好美。
配上蔬菜,是一頓健康的午餐。
黑松露野菌芝士味道十分香濃,配上味淡的龍蝦是剛剛好的!

2016-04-26
2016-05-02 11574 瀏覽
係觀塘食飯方便當然係APM啦!但有時人又多又要等!今次同朋友行過少少去了後面嘅巧明街,一嚐工廠大廈內嘅美食!我當然係從open rice 內找到啦!食完好味才推介比大家!係附近上班嘅朋友真係好方便!餐牌選擇多,同朋友兩個點了前菜、餐湯、主菜環境不錯!有大大張嘅椅子,座得又舒服,談談情食下飯真係一個不錯嘅選擇!前菜意大利火腿伴溫室皺皮瓜 $88咸咸嘅意大利火腿配上爽甜嘅哈密瓜,一軟一爽嘅口感,先咸後甜充滿在味覺上,確實開飯前一個好嘅選擇!今次多叫多了一個黑松露香檳忌廉煮鮑魚 $108鮑魚上放滿了香噴噴嘅黑松露忌廉汁,望見已經夠晒juicy ,入口鮑魚肉質彈牙爽口,加埋黑松露嘅香味,又一道唔錯嘅餐前小食!店員推介蜜糖芥茉燒豬手 $78喜歡吃肉嘅我,一於試埋!皮脆可口,豬肉仍保持住肉汁,加上帶甜同辣嘅蜜糖芥茉,又一推介,最緊要廚師已經切好一件件上!啱晒我呢啲懶人!而湯我們就叫了牛肝菌榛子茸湯 $32湯底夠晒濃郁,榛子已磨成容混在湯中,隱約感覺得到榛子嘅味道,好味!我的主菜是燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵 $148燒大蝦真係大大隻放在三文魚上,大蝦肉質彈牙鮮味,三文魚煎熟,不會有腥味,肉質仍保持濕潤
係附近上班嘅朋友真係好方便!
餐牌選擇多,同朋友兩個點了前菜、餐湯、主菜
前菜
意大利火腿伴溫室皺皮瓜 $88
今次多叫多了一個黑松露香檳忌廉煮鮑魚 $108
店員推介蜜糖芥茉燒豬手 $78
而湯我們就叫了牛肝菌榛子茸湯 $32
我的主菜是燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵 $148
燒大蝦真係大大隻放在三文魚上,大蝦肉質彈牙鮮味,三文魚煎熟,不會有腥味,肉質仍保持濕潤,而菠菜天使麵煙韌爽滑,份量望落去好似好少,其實唔係,我都好吃得,吃完都叫不到甜品
朋友的是威靈頓牛柳 $210
試了一口牛柳,肉質軟熟,有嚼勁

最後叫了杯凍朱古力咖啡完結今晚嘅晚飯!
  • 燒大蝦伴三文魚菠菜天使麵
2016-04-29 8938 瀏覽
最近工作忙碌7點多放工之後,跟同事一起到附近的樓上餐廳吃過晚餐才回家一來太肚餓,而來跟同事吃飯可以吐吐苦水今次去了附近的 I Kitchen不想太煩惱,還是點了Set Dinner 及一個小食頭盤先來個北海道帆立貝,其實全名超長 「有機紅菜頭伴羊奶芝士,北海道帆立貝,檸檬泡沫」我最喜歡吃帆立貝,大大一隻,加上檸檬泡沬、紅菜頭羊奶芝士的味道,有羊奶芝士香,也有微微檸檬味道,簡單得來味道清新。 小吃點了蜜糖芥未燒豬手 2人份量剛剛好,豬手燒得很腍,加上豐富的蜜糖芥未醬,口感超級Rich! 十個大愛! 而我要了個牛肝菌榛子茸湯牛肝菌味道很濃,加上榛子茸,湯變得又滑又香 配上餅乾條來吃,很有嚼感,我其實比較喜歡有湯料的湯,西餐多是沒有湯料, 跟餐包是平常事,有時吃到餅乾條反而覺得很有新鮮感主菜我要了焗原隻波士頓龍蝦,配牛油松露醬龍蝦開邊上,中間舖上滿滿的牛油松露醬,是超級的香龍蝦肉爽口,加上醬料,令原本味很輕的龍蝦變得非常好吃主菜來說龍蝦比較算是輕食,即使配上牛油松露醬,也不會有很滯很膩的感覺最後要了個鮮果雪芭味道非常酸,但我就是喜歡那酸酸的感覺,十分醒胃。 食物水準非常平均
最近工作忙碌

7點多放工之後,跟同事一起到附近的樓上餐廳吃過晚餐才回家

一來太肚餓,而來跟同事吃飯可以吐吐苦水

今次去了附近的 I Kitchen

不想太煩惱,還是點了Set Dinner 及一個小食
北海道帆立貝

小吃點了蜜糖芥未燒豬手
芥未豬手
而我要了個牛肝菌榛子茸湯
牛肝菌榛子茸湯
牛肝菌味道很濃,加上榛子茸,湯變得又滑又香

主菜我要了焗原隻波士頓龍蝦,配牛油松露醬
原隻波士頓龍蝦
龍蝦開邊上,中間舖上滿滿的牛油松露醬,是超級的香

龍蝦肉爽口,加上醬料,令原本味很輕的龍蝦變得非常好吃

最後要了個鮮果雪芭

味道非常酸,但我就是喜歡那酸酸的感覺,十分醒胃。

食物水準非常平均

北海道帆立貝
芥未豬手
原隻波士頓龍蝦
  • 蜜糖芥未燒豬手
2016-04-27 2337 瀏覽
我的第一次第一次喊臉在OPENRICE搜尋觀塘區餐廳,見到這間餐廳排行第三心想應該水準不會太差兩個人叫了一個Set Dinner $268有前菜、餐湯、主菜、甜品和餐飲另散叫了一個天使麵$128+$48跟餐--------------------------前菜無疑有先聲奪人的感覺但有點畫蛇添足如果帆立貝是用上北海道貨羊奶芝士正正蓋過了味道不過水準算是不錯前一道菜令我對這道都抱有寄望可惜說好的北海道甘蝦一咬落去是又腥又霉久久都揮之不去之後整碟都不想吃了心想應該是廚師一時失準其實這道湯我只能給合格的分數有充滿牛肝菌的味道之餘 亦有咬口但味道真的真的好鹹從來沒有吃過鹿架問侍應推介幾成熟她只告訴我不知道最後點了七成熟鹿架一咬落去 肉質非常鞋口是因為七成熟的關係嗎?而伴碟那三條紅黃綠醬汁亦十分奇怪應該是紅菜頭、菠菜和南瓜打成吧是用作裝飾? 還是搭埋鹿架?顯而與鹿架味道格格不入其實吃完鹿架已十分失望這道天使麵令我決定給喊臉天使麵吃下去整個口腔都是油而所謂的虎蝦更加如前菜一樣是霉更加所謂的美國露筍 我吃到最後發現有一細條甜品都無心機影相吃完只得一個甜字-----------------------
我的第一次
第一次喊臉

在OPENRICE搜尋觀塘區餐廳,見到這間餐廳排行第三
心想應該水準不會太差

兩個人叫了一個Set Dinner $268
有前菜、餐湯、主菜、甜品和餐飲
另散叫了一個天使麵$128+$48跟餐
--------------------------
燒有機紅菜頭伴羊奶芝士, 北海道帆立貝, 檸檬泡沫
前菜無疑有先聲奪人的感覺
侍應推介幾成熟
她只告訴我不知道
最後點了七成熟
鹿架一咬落去 肉質非常鞋口
是因為七成熟的關係嗎?
而伴碟那三條紅黃綠醬汁亦十分奇怪
應該是紅菜頭、菠菜和南瓜打成吧
是用作裝飾? 還是搭埋鹿架?
顯而與鹿架味道格格不入
扒虎蝦, 美國露筍, BB菠菜天使麵
其實吃完鹿架已十分失望

價錢: 以食物質素 價錢太貴

不推介
2016-04-09
2016-04-20 2462 瀏覽
i kitchen的價錢都很大眾化,晚餐套餐包括前菜,餐湯,主菜,甜品和飲品,HK$300元有找,及散點加HK$48改為晚餐套餐,很有彈性。價錢大衆化,味道—流,所以很旺場。黑松露香檳忌廉煮鮑魚,黑松露香味濃郁誘人,鮑魚大隻鮮嫩彈牙,配以忌廉汁,令人食指大動。👍牛尾湯,鮮味清甜👍燒大蝦三文魚伴菠菜天使麵,大蝦新鮮,双飛開邊煎入味,蝦肉鮮甜無比。三文魚肥美鮮嫩,天使麵似中式兩面黄,將兩面煎脆,伴菠菜茸忌廉汁入口香滑。😋澳洲和牛,只用喜瑪拉雅山礦物鹽做調味,已可帶出牛排的美味。😋👍登登登登甜品出埸😀班蘭慕絲蛋糕,小巧精。配一杯熱檸檬茶消化消化😁
價錢大衆化,味道—流,所以很旺場。
黑松露香檳忌廉煮鮑魚👍
牛尾湯👍
澳洲和牛😋👍
  • 黑松露香檳忌廉煮鮑魚
2016-04-20 3302 瀏覽
又係觀塘仲要係樓上私伙菜自從兩位好姊妹公司搬咗嚟觀塘之後我係觀塘出現嘅次數就隨之而增加呢個唔係太起眼嘅工業大廈全因為姊妹帶路我先至食到平靚正嘅西餐仲要越夜越多人平日八點都已經爆場應該有一定嘅捧場客女友人食好少野唔想叫 set dinner幾個人可以開心 share意大利火腿伴溫室皺皮瓜 88軟身的意大利火腿味帶鹹香夠濕潤~不會乾伴爽甜的溫室皺皮瓜同吃有質素~百吃不厭黑松露香檳忌廉煮鮑魚 108矜貴的黑松露用作食材把鮑魚鮮味提升了不少而鮑魚就係新鮮既好彈牙配以香檳忌廉汁都幾特別蜜糖芥茉燒豬手 78燒豬手外脆肉軟配上 salad 菜可以中和豬手的油膩感真的好好吃黑松露野菌茸湯 42太過受歡迎~已經沽清所以我就揀咗牛肝菌榛子茸湯 32湯身香滑牛肝菌香味濃郁威靈頓牛柳 210威靈頓牛柳好像是傳統的英國菜酥皮乾身好吃做法繁複但可以鎖住牛柳肉汁肉質都很嫩牛肉味道濃郁粉紅的三分熟也不會腥沉悶的星期一來一客原個鮮果雪葩伴鮮雜果 68是芳香怡人的檸檬味雪葩清新的鮮雜果refresh 一下再戰鬥凍朱古力咖啡 26原來工厦餐廳都幾有水準的姊妹 agree 加入”再幫襯” list
又係觀塘
仲要係樓上私伙菜