2020-11-07 573 瀏覽
Hungry Monkey係銅鑼灣一間新開嘅日式居酒屋,最大賣點係野食全部都好惹味,真係好啱餸酒,鍾意飲酒但又對食有啲要求嘅朋友就最啱。內面唔算大,一入門口係圍住廚房嘅C字型吧枱,再行入啲亦有幾枱梳化位。番茄蒜子沙律($28) - 哩個沙律每枱都會有,如果唔要記住一坐低就要同店員講。加左酸汁嘅番茄酸酸地都好開胃,味道都唔。梅酒($68/杯) - 黎居酒屋點都要飲返杯梅酒,哩度嘅梅酒比出面嘅居酒屋感覺大杯少少,梅味香甜易入口,女仔一定鍾意。磯煮鮑魚($98) - 店員介紹哩度嘅鮑魚係南非貨,特別矜貴。鮑魚唔會燒到過乾,仲能夠保持倒南非鮑魚特有嘅細膩口感,空口食帶少少鹹味,我自己就鍾意蘸旁邊嘅醬汁食, 甜甜地更加好食。鐵板大蝦($98) - 蝦肉結實爽彈,同樣唔會燒得太乾,師傅將蝦腳燒都脆卜卜,所以可以食埋唔洗浪費。芝士御好燒($78) - 御好燒上面吱滿蛋黃醬同堅魚碎,紫菜同子薑係另上,食客可以按個人喜好加喺御好燒上面。燒餅甜甜地唔會燒到太老太乾,切開有芝士拉絲,都幾好食。總結,食物做得出色,味道偏濃味,好啱餸酒飲,無論係咪酒鬼都值得一試。

番茄蒜子沙律
磯煮鮑魚
鐵板大蝦
芝士御好燒
燒餅甜甜地唔會燒到太老太乾,切開有芝士拉絲,都幾好食。
芝士御好燒
$240 (宵夜)
番茄蒜子沙律
磯煮鮑魚
鐵板大蝦
2020-11-05 31 瀏覽
今日喺銅鑼灣放工,諗唔到食咩好,突然記得朋友推介過呢間餐廳,所以就心血來潮去試吓。海膽溶岩魚餅 呢個菜式係今晚嘅Special,店員極力推介。一上枱的嘅時候覺得賣相平平無奇,原來入面內有乾坤。入面海膽份量好多 ,而且味道鮮甜濃郁,燒得恰到好處,極力推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻辣酒凍花螺花螺嘅份量都幾多,店員仲好細心咁樣送上竹籤同埋手套,咁樣食就唔驚整污糟隻手啦👍🏻👍🏻呢道菜送酒一流,辣度適中,香辣惹味,用竹簽一挑就可以食到完整嘅螺肉,越食越起勁,停唔到口。蟹盛御好燒呢個大阪燒融合咗甲羅燒嘅蟹膏,入面仲有好多蟹肉,好足料。之後再喺面度鋪咗好多蟹肉同蟹子,又好食又有新意👍🏻👍🏻👍🏻成餐飯配埋呢個三得利啤酒,一路食燒物一路飲啤酒真係人生一大樂事。

海膽溶岩魚餅
呢個菜式係今晚嘅Special,店員極力推介。

辣酒凍花螺

蟹盛御好燒

2020-11-05 40 瀏覽
經過左呢間餐廳幾次俾佢嘅霓虹招牌吸引住見到勁大個馬騮 但係每次見到入面都好多人今日經過竟然見到入面有位即刻衝入去試入面裝修都幾有特色有好多好多個清酒樽包圍着成間餐廳而且牆身搖變成黑板上面會寫上啲招牌或者特色菜式蕃茄蒜子沙律($28)蕃茄已經去好皮入口清甜 配上酸汁同蒜 係一個好好嘅開胃前菜蠔(4粒)$88蠔十分厚身 配上秘製醬汁燒至金黃香脆入面一啲都唔乾 質地嫩滑令人回味無窮帝王蟹腳 中 ($178)我哋兩個人嗌左中嘅份量一路望住店員燒一路已經流緊口水店員已經幫我哋剪好晒食落去啖啖肉 好滿足蟹盛御好燒 ($158)燒餅入面有好多材料分別有蟹肉蟹子蟹膏等等仲可以配上紫菜絲同日式紅薑絲一齊食🥰🥰出奇地夾桃味梳打($38)今日唔想飲酒精飲品佢呢度有梳打、汽水同埋碳酸水最後選擇左桃味梳打包裝美觀 飲落去唔會太甜 好解渴整體而言呢間性價比好高而且每道菜都幾好食店員服務一流下次會再嚟🥰
經過左呢間餐廳幾次

入面裝修都幾有特色
有好多好多個清酒樽包圍着成間餐廳

而且牆身搖變成黑板
上面會寫上啲招牌或者特色菜式

蕃茄蒜子沙律($28)

蕃茄已經去好皮
入口清甜
配上酸汁同蒜
係一個好好嘅開胃前菜

蠔(4粒)$88

蠔十分厚身 配上秘製醬汁燒至金黃香脆
入面一啲都唔乾 質地嫩滑
令人回味無窮

帝王蟹腳 中 ($178)

我哋兩個人嗌左中嘅份量
一路望住店員燒一路已經流緊口水
店員已經幫我哋剪好晒
食落去啖啖肉 好滿足

蟹盛御好燒 ($158)

燒餅入面有好多材料
分別有蟹肉蟹子蟹膏等等
仲可以配上紫菜絲同日式紅薑絲一齊食🥰🥰

出奇地夾

桃味梳打($38)

今日唔想飲酒精飲品
佢呢度有梳打、汽水同埋碳酸水
最後選擇左桃味梳打
包裝美觀
飲落去唔會太甜 好解渴

整體而言
呢間性價比好高
而且每道菜都幾好食
店員服務一流
下次會再嚟🥰
以為食鐵板燒、磯燒總係覺得好隆重,彷彿充滿儀式感,說白了,就係貴😂今次食嘅hungry monkey感覺將兩者“貼地化”,唔洗畀好貴嘅價錢,亦無需要好高級嘅食材,都可以食到美食頭盤沙律係蒜子番茄,同之前食過嘅一樣清新,蒜香味不斷滲出,感覺我一個人食曬都得之後嘅辣酒煮凍花螺係我點嘅,凍咗嘅花螺肉質更彈牙,每一粒都好掛汁,所以味道夠曬香,辣就唔算辣,就算少食辣嘅都應該可以接受到之後嘅磯煮鮑魚賣相幾靚,插咗個牌,幾有signiture嘅感覺,味入味帶甜,都唔太需要沾附送嘅醬汁,肉質彈滑細緻。另外都睇得出師傅處理得幾用心,鮑魚嘴嗰個位置係清理咗(之前見過好多餐廳都係唔會理會),而內臟竟然都有烹調,並切粒一併送上(好多都會丟咗就算)。想填飽個肚,都要叫返d主食嘅,呢個炒面夠飽肚,又唔貴,兩個人食啱啱好,任何食材搭配上木魚絲,味道一定唔會差得去邊😂我鍾意個麵濕潤得黎帶d“鑊氣”,唔會乾曬咁一夜干雞扒係我點黎送麵食嘅,感覺食麵要配d肉先過癮架嘛,外皮帶脆而入面濕潤,火候控制得幾好最後叫多個主食“港島燒”,幾有意思,用港式嘅食材透過日式嘅處理帶黎創新,入口第一感覺就係芫茜味好香,對我黎講真係福音😂其他

最後叫多個主食“港島燒”,幾有意思,用港式嘅食材透過日式嘅處理帶黎創新,入口第一感覺就係芫茜味好香,對我黎講真係福音😂其他料都好足,有叉燒,臘腸,食落真係好滿足飽肚,唯一覺得可以改善嘅,就係醬汁可以淡味少少,宜家略嫌太重。個人覺得如果唔怕芫茜,呢個港島燒真係必點

飲品就點杯梅酒試試,主要係甜,酒精味唔重,啱曬少飲酒嘅朋友

最後埋單人均300左右,一餐放題嘅價錢啦,但真係食到飽曬,所以有時唔一定要下下任食,用同樣價錢散點,一樣可以好食兼飽肚

2020-11-04 150 瀏覽
十月是好多朋友生日的月份,今日約的壽星特別喜歡食日本菜,我就預約了這間在她公司附近的居酒屋「Hungry Monkey」跟她慶一慶祝。餐廳的環境好有氣氛,我就選擇了在吧枱坐,可以近距離欣賞師傅的烹調功架。餐廳除了有餐牌上的食物可以選擇,黑板上亦會寫上時令菜式。點好菜後職員會送上頭盤沙律,是餐廳指定的番茄蒜子沙律,番茄新鮮清甜,配上混合了醋及蒜的醬汁,非常開胃。點了一杯梅酒及札幌啤酒後就開始食主食嚕,梅酒甜中帶酸,酒精濃度不算好高,不錯!辣酒煮凍花螺花螺份量都不少,醬汁煮得濃郁而且帶微辣,令爽嫩的花螺好惹味。豆芽韭菜花炒砂肝筋砂肝筋即是雞胗,炒得香口爽脆,一點臊味都沒有!而豆芽及韭菜花亦非常新鮮爽口,佐酒一流!燒大蝦蝦身好肥厚,味道鮮甜口感紮實!燒得香脆的蝦頭裡有好多蝦膏!燒蟶子加入炸蒜一起翻炒的蟶子鮮味逼人,蟶子好肥美多汁,口感彈牙!好出色~厚燒牛舌這家燒牛舌真是必點!牛舌好厚身肥美,牛舌中間保留到鮮嫩的色澤,可見師傅火侯控制得好到家,燒得表面香脆爽口,裡面多汁彈牙,以簡單的調味帶起牛肉的香味!炒麵飯飯粉飽滿入味,跟麵條和蔬菜一起食口感更加豐富,而且有炸蒜及柴魚提味,味道更有層次!最後

餐廳除了有餐牌上的食物可以選擇,黑板上亦會寫上時令菜式。

辣酒煮凍花螺

豆芽韭菜花炒砂肝筋

燒大蝦
蝦身好肥厚,味道鮮甜口感紮實!燒得香脆的蝦頭裡有好多蝦膏!

燒蟶子

最後我和壽星都好滿意今晚的生日飯
2020-10-21
  • 厚燒牛舌
2020-11-01 61 瀏覽
信じられないほどのセンスと不味さに脱帽 食べてる最中に吐き気が凄い 謎の香港風お好み焼き(笑)上に乗ってる肉髭の甘さと中国ソーセージがより一層邪悪なコラボレーションで殺しにくる恐ろしいメニュー 日本のお好み焼きを謳ってるけどマジでやめろ 流石に初めて行ってこれを食べた後に他のお好み焼きを食べるためにこのお店に行く勇気が出ないのでもっと寄食の経験値を上げないと辛いと思う。他の商品はまぁまぁ良かったので地獄を味わってみたい人は香港風お好み焼きを頼むことをお勧めする
香港風お好み焼き
1K
2020-10-30 403 瀏覽
人大了, 責任多了, 壓力大了, 開心的時間好像越來越少。每天上班時間是工作, 下了班還是被工作纏擾, 能有一個安寧的夜晚或假期, 已是難得。人生還有什麼好開心的, 我想美食一定是其中之一, 每次吃到令人感動的美食, 就覺得值得了, 人生應該是要這樣吧。鐵板燒給人印象是高級貴價的日本料理, 只能久久去吃一次, 原來在登籠街有一間親民版本, 像日本的地道小店, 滿有風味, 食物都可以單選, 不用綑綁式omakase, 可以來喝杯酒吃點小食, 價錢也不貴。十年熟成梅酒$68吃日本菜我總愛喝梅酒, 喝點酒令人放鬆一點, 美酒配美食也很夾。十年熟成的梅酒, 一看見已心動, 果然香醇濃郁, 酸甜適中。頭盤沙律$28原個的凍蕃茄, 加上蔥蒜和酸的沙律醬汁, 十分開胃清新。枝豆$38日本餐廳很多時都有枝豆吃, 大多是灼過後放鹽, 但這個應用鐵板炒香過, 加入一點點調味, 很香口, 令人一件接一件的吃。磯煮鮑魚$98店內有兩款鮑魚選擇, 磯煮飽魚和南非鮑魚, 磯煮是冷盤吃, 而南非鮑魚是鐵板吃, 我們選擇磯煮, 感覺鮑魚肉質彈滑細緻, 帶甜的醬味已入味, 附上另一盤醬汁也不會太濃味, 不會搶到鮑魚的鮮
人大了, 責任多了, 壓力大了, 開心的時間好像越來越少。

十年熟成梅酒$68

頭盤沙律$28
原個的凍蕃茄, 加上蔥蒜和酸的沙律醬汁, 十分開胃清新。

枝豆$38

磯煮鮑魚$98
店內有兩款鮑魚選擇, 磯煮飽魚和南非鮑魚, 磯煮是冷盤吃, 而南非鮑魚是鐵板吃, 我們選擇磯煮, 感覺鮑魚肉質彈滑細緻, 帶甜的醬味已入味, 附上另一盤醬汁也不會太濃味, 不會搶到鮑魚的鮮味。

燒蠔$88
我會選這個是今晚的no.1菜式, 鐵板燒過的蠔, 夾起來有滴汁效果, 可見它相當juicy, 生熟度掌握得剛好, 不容易, 蠔隻粒粒很香很惹味, 還加上鮮檸檬汁, 令味道再提升, 這享受令人忘卻所有煩惱。

A5和牛坑腩$168
牛坑腩以鐵板煎香外層, 再用火槍加炙, 切開上枱, 內裡仍呈粉紅色, 牛坑腩吃粉麵較常見, 沒想到和牛也有這部位可以吃, 蘸上醬汁, 細味品嚐和牛的細嫩和脂香, 小口小口的品味它。

香蔥御好燒$78
店內的招牌菜式, 這是我們熟悉的大板燒吧, 記得在日本也有這吃這滿佈蔥的大板燒, 令人回味。它的醬汁濃郁豐富, 蔥香滿滿,  還可加添紅薑絲及紫菜, 想念日本時, 就來這裡吃一件吧。

店裡座位比較少, 想品嚐這裡的美食, 最好先預約, 能夠做到一些食物令人留下深刻印象是不容易, 這間小店就做到, 很想再來光顧。
  • 磯煮鮑魚
  • 燒蠔
2020-10-29 52 瀏覽
It have been awhile since  we lasted ate teppanyaki, thus we decided to have teppanyaki for dinner tonight. Hungry Monkey was located at Tang Lung Street, few minutes walk from Causeway Bay MTR. Their menu was comprehensive, offering cold dish, side dish, meat, seafood, dessert and drink etc. Plum liquor - It was sweet and refreshing, with strong plum taste. It was easy to drink, going well with those food ordered. Tomato salad with garlic - It was served once we have ordered our dishes. Tomato

Tomato salad with garlic - It was served once we have ordered our dishes. Tomato was juicy and fresh, with the garlic and sauce complimenting well. It was appetizing as well.

Japanese omelette with cod roe - Omelette was very soft and smooth, sweet as well. Cod roe was flavourful, mixing well with the omelette.

A5 Wagyu beef brisket - It was grilled till tender and juicy and was of thin texture. It was cooked till medium rare when served, with some redness on the meat. BBQ sauce was provided to enhance the taste.
2020-10-25 40 瀏覽
朋友介紹這間鐵板燒不錯,食物質素不錯,服務員亦很有禮貌為客人介紹菜式👍枝豆平時食的枝豆是凍食的,今次這個枝豆經炒過熱熱地鹹鹹香香很香口,配啤酒一流👍厚燒牛舌牛舌份量亦不少,食落爽囗多汁,師傅加入少少鹽去炒已經好原汁原味😋托托蜆粒粒帳卜卜好新鮮好肥美托托蜆,加入蒜蓉同葱更加惹味可口😋南非鮑魚鮑魚燒得剛熟,所以口感完全不硬,師傅只用了鹽調味,但我覺得更加食到海鮮的原味,如果想濃味一點,亦可加點醬汁,亦是另一番風味。港島燒這個港島燒食落跟日本大板燒味道差不多,但餡料方便就比較地道,有叉燒,臘腸,芫荽,蝦米和肉鬆非常豐富,口感特別,連埋照燒汁一齊食,食唔停口👍蘋果梳打清淡的蘋果香味,令人回味👍

枝豆

托托蜆
粒粒帳卜卜好新鮮好肥美托托蜆,加入蒜蓉同葱更加惹味可口😋

南非鮑魚

港島燒

蘋果梳打
清淡的蘋果香味,令人回味👍
特別推薦大家✅厚燒牛舌 Thick-Cut Ox Tongue✅香蔥牛肉薄燒 Thin-cut Beef Roll with Scallion《厚燒牛舌》牛舌夠厚切👅,所以口感都好好,👨🏻‍🍳燒得啱啱好,肉質唔會韌,仲帶點爽口,jengg😋💰$98《香蔥牛肉薄燒》牛肉簿燒味道濃🐮🔪,牛味都幾好,不過會帶輕微韌,但係加埋蔥花、炸蒜🧄一齊食夠哂惹味,都唔錯💰$88*店舖唔係好大,記得book位先❗️要係openrice訂位,想坐bar枱嘅話,可以係嗰到request埋📱**Lunch Menu會隨餐附送1️⃣沙律2️⃣炒飯3️⃣漬物4️⃣湯***美中不足嘅係佢個炒飯🥕🥬🍚,佢係一早已經炒定好,再放返入去飯煲warm住🤔
特別推薦大家

《香蔥牛肉薄燒》
💰$88

香蔥牛肉薄燒
2020-10-21 68 瀏覽
上星期和朋友到銅鑼灣逛街,留意到這一間新開的鐵板燒餐廳,剛好回味日本的我便說服我朋友進去一試先來一下香蔥牛肉薄燒,非常驚喜!油香味十足的牛肉包着大量的香蒜和香蔥,十級惹味,牛肉的油脂配合香蔥和炸蒜,每一口都非常濃郁豆芽韭菜花炒砂肝筋,這一道菜顯示出鐵板廚師的功架,廚師先把豆芽和韭菜花燒香,再加入砂肝,豆芽和韭菜花都充滿着濃厚的砂肝香氣,同樣配以香蔥和炸蒜,惹味非常和朋友一人點了一隻店員推薦的帝王蟹腳,非常滿意!蟹腳肉質飽滿,另外廚師的火候控制得剛好,蟹腳的肉心仍然充滿蟹肉的肉汁,非常滿足

2020-10-21 41 瀏覽
路經了這條充滿餐廳的食街,留意到這一間新開的鐵板燒餐廳,剛好晚餐沒有什麼想法便和我朋友進去一試店員安排了吧枱位置,喜歡留意廚師手藝的我十分合適,餐廳內的擺設和廚師的手藝亦充滿日式風格,頗有驚喜前菜先來了一份蕃茄沙律,以少量醋作調味,酸酸甜甜的口感非常開胃,另外蕃茄的質素亦高,可口日本原隻帆立貝,採用蒜蓉香蔥和醬汁作調味,廚師把帆立貝燒得火候剛好,內裏還存在一絲絲的刺身口感,蒜蓉和香蔥的味道把帆立貝的鮮味提高聽從店員推薦點了兩隻限時主打的帝王蟹腳,非常驚喜!除了用鐵板燒熟外亦用火槍火炙,蟹腳的肉質非常新鮮彈牙,而且份量亦多,性價比高,吃完還有未夠喉的感覺吃過海鮮過後便來了一份日式炒麵,同樣正宗,日式醬汁配以木魚絲和大量芽菜椰菜,入口清爽不油膩,亦帶有日式醬汁的香甜,十分滿足

話說呢幾日工作壓力真係好大 日日係公司留到夜一夜執手尾 令我好懷念年輕時係日本做野唔理世俗眼光(你知啦 日本既OT文化同香港比真係有過之而無不及) 日日準時走人去居酒屋飲返兩杯 拒絕做社畜既日子而家返左黎香港做野 以往一向瀟灑既我居然成為左社畜 真係非常諷刺上星期四終於都可以早少少收工喇 所以決定黎Hungry Monkey飲兩杯同食下鐵板燒 重搭返過去單純美好的小幸福至於點解揀Hungry Monkey? 因為已經唔止一次有朋友推介喇 一直都想試試 好喇!講完故入正題喇!餐廳既裝修簡潔得黎帶有格調所有食物都係即叫即燒 廚房係開放式既 坐bar枱的話更可以目睹整個製作過程 首先飲返杯梅酒消除下d壓力先!冷盤:「芥辣八爪魚」鮮味爽口既八爪魚刺身配上濃郁既芥辣香味 令人精神為之一振!呢度提一提大家 用餐前會先送上收費既前菜「蕃茄蒜子沙律」 如果唔要既朋友要先同店員講聲呀!蕃茄好新鮮好清新 配埋特製既醬汁食落好開胃 打開左我既味蕾 為之後做好準備!到主角們出場喇 首先係「日本原隻帆立貝」 燒之前店員先拎隻帆立貝黎俾我過下目帆立貝肉質鮮嫩 唔似坊間某d餐廳既帆立貝咁食落口感似擦子膠 加埋蔥同蒜

好喇!講完故入正題喇!
餐廳既裝修簡潔得黎帶有格調
首先飲返杯梅酒消除下d壓力先!
梅酒
冷盤:「芥辣八爪魚」
鮮味爽口既八爪魚刺身配上濃郁既芥辣香味 令人精神為之一振!
芥辣八爪魚
蕃茄蒜子沙律
日本原隻帆立貝
帆立貝肉質鮮嫩 唔似坊間某d餐廳既帆立貝咁食落口感似擦子膠 加埋蔥同蒜 好香好惹味

帆立貝肉切到細細粒 方便食用
日本原隻帆立貝
「燒蠔」:咁多款菜式之中我最鍾意呢款 蠔既外型飽滿 非常吸睛!
燒蠔
蠔真係好肥美 好鮮味 咬落好似瀨尿牛丸咁係口裡面爆汁 十分juicy 真係齒頰留香
燒蠔
炒麵飯:據說係深受神戶市民喜愛既美食 亦係呢度既名物 將飯同麵放埋一齊炒 一啖有齊粒粒分明既飯粒同埋爽滑既麵條 加埋椰菜、芝麻、蔥同木魚等配料 口感非常之豐富!
另外值得一讚既係店員好專業 對菜式好熟悉 服務亦好殷勤
本身想試埋佢地個「港島燒」 不過實在太飽了 下次黎一定會試試!
芥辣八爪魚
蕃茄蒜子沙律
2020-10-15 52 瀏覽
首先要讚一下店入面嘅職員好好人電話冇電,佢哋借咗尿袋俾我用😭點左兩個小前菜 有個叫梅水晶😻酸酸地好開胃(入面有啲鯊魚軟骨,口感好獨特)之後來個聖子!超鮮美 好大隻 下次一定要encore 薄燒香蔥牛肉,味道濃郁 用鐵板燒 keep到juicy超讚的煎蠔!!又大隻 又夠蠔味😭全餐最愛仲有後面的 豆芽韭菜花炒砂肝如果送酒就岩哂 鍾意d芽菜索晒啲汁最後來個炒麵飽肚師傅炒野用嘅油份量啱啱好炒完又唔會好油又唔會好乾仲好似日本食既味今次坐bar 台 全程望到廚師煮嘢嘅過程 😍環境唔錯 服務好好,值得一來!
首先要讚一下店入面嘅職員好好人
電話冇電,佢哋借咗尿袋俾我用😭

點左兩個小前菜 有個叫梅水晶😻酸酸地好開胃
(入面有啲鯊魚軟骨,口感好獨特)

之後來個聖子!超鮮美 好大隻 下次一定要encore

薄燒香蔥牛肉,味道濃郁 用鐵板燒 keep到juicy

超讚的煎蠔!!又大隻 又夠蠔味😭全餐最愛

炒完又唔會好油又唔會好乾
仲好似日本食既味

今次坐bar 台
全程望到廚師煮嘢嘅過程 😍
環境唔錯 服務好好,值得一來!
  • 燒蠔
  • 聖子
2020-10-14 483 瀏覽
第三波疫情爆發後很久都沒有外出用餐,同事推介說這一家在銅鑼灣登龍街的西式居酒屋很出色,決定放工後跟同事到此一試。由於早放工,剛到的時候人流並不多,剛入店要量體溫及揸搓手液是基本動作。這間居酒屋的地方雖然不算太大,但亦做足防疫措施,座位跟座位間亦有用隔板隔住,能夠享有私人空間。我跟同事二人點了:梅水晶、鐵板聖子、豆芽韭菜花炒砂肝筋、香蔥牛肉薄燒、鐵板蠔及日本炒麵。另外點了桃味及蘋果梳打,邊飲邊食邊聊天。首先上枱的是指定頭盤:蕃茄蒜子沙律。蕃茄鮮甜多汁,十分清新,加上蒜粒脆口,配搭新鮮,作為頭盤很適合。順帶一提,指定頭盤是客人坐低後都會遞上,如果不用則要早揚聲,因為是需要收費的。梅水晶:我跟同事都被這個特別的菜式名字而吸引。其實是梅子醃製過的鯊魚軟骨。味道十分特別,以前沒有嘗試過。梅子味道很重,初入口比較偏鹹,細味後發覺有陣陣梅子酸味從口腔發散發出來。鯊魚軟骨彈牙有咬口,亦是令一道很適合作為前菜的食物,酸酸鹹鹹很開胃。聖子在鐵板炒過後不會過硬,恰到適中,爽口彈牙,加上用蒜粒牛油爆香過後香氣撲鼻,分量亦給足夠,十分推介!至於豆芽韭菜花炒砂肝筋及香蔥牛肉薄燒則是我的最愛。砂肝筋比較少食,其實就

至於豆芽韭菜花炒砂肝筋及香蔥牛肉薄燒則是我的最愛。砂肝筋比較少食,其實就是雞肝,炒得非常香口而且爽脆,一點內臟的臊味也沒有。韭菜的香濃令整個菜式更惹味,而芽菜則帶出一份清新感覺,平衡恰到好處;而牛肉燒同樣惹味,薄牛肉片捲着大量香蔥及乾蒜,加上醬汁在鐵板上烹調後香味十足。不過我覺得淨食太過濃味,若然有白飯配送就更一流(笑)

而鐵板蠔則是我同事的最愛。一碟份量有四粒,頗為足夠。蠔的質地軟腍creamy,蠔味十足,而且沒有太強的蠔腥味,而且師傅剛煮好就上枱,熱辣辣,十分可口。

最後為防不夠飽肚就點了一份日本炒麵。炒麵的配料及製作看似簡單,但這裏的味道竟然令我回想起之前到福岡其中一間屋台吃過的炒麵,很有驚喜!這裏的麵質比較彈牙,整體不乾,但亦未算多汁(在福岡屋台吃過的那份炒麵比較多汁濕炒),裏邊有香口的洋蔥及青菜,加上鐵板燒的鑊氣,我覺得是誠意之作,絕不馬虎!

至於梳打則正常水平,日本支裝貨,有氣飲料配合燒物或者鑊氣小菜絕對匹配!

另外值得一讚的是餐廳內裝修精美,而且所選的歌亦很跟得上潮流,令到整體用餐體驗很有氣氛!店員服務態度亦屬於高上質素,跟食客有講有笑,親切,而且亦常主動收拾碗碟。作為一家比較新潮,有質素,較為西化的居酒屋,我覺得很適合再跟朋友或同事來這裏聚會聊天,可以好好放鬆一下。
2020-10-14
  • 香蔥牛肉薄燒