2021-01-03 612 瀏覽
又再放無薪假,約咗朋友出嚟銅鑼灣行街,見到Hungry Monkey係主打大家都好耐冇食嘅鐵板燒而且價錢唔貴,所以決定喺度食lunch😍仲可以一邊食一邊欣賞師傅烹調美食🤤梅水晶:鯊魚軟骨爽脆配上梅子酸咪咪好開胃!芥辣八爪魚:鮮味八爪魚刺身混合濃郁Wasabi味!明太子奄列:明太子帶少少辣味,同雞蛋好夾而且唔會過鹹,奄列口感嫩滑蛋味濃郁😋香蔥牛肉薄燒:牛肉包住大量蔥花同炸蒜,牛味香濃入口鮮嫩又juicy❤️❤️❤️托托蜆:平時係有四隻嘅不過落單嘅時候店員已經同我哋講咗今日嘅size比較大所以只得三隻!托托蜆肉質細嫩鮮甜又彈牙,炸蒜好香好惹味但又唔會掩蓋咗蜆肉嘅鮮味😍南非鮑魚:鮑魚品種珍貴,肉質厚實,彈牙帶爽又鮮味☺️蟹盛御好燒:御好燒做法簡單但要整得好食並唔容易,餐廳加入多款蟹食材,有蟹肉;蟹籽同蟹膏,味道鮮美蟹味濃郁🦀食物真係好高質,好食到食到一半我哋已經諗緊下次再嚟要食啲乜😆😆

梅水晶:
鯊魚軟骨爽脆配上梅子酸咪咪好開胃!
芥辣八爪魚:
鮮味八爪魚刺身混合濃郁Wasabi味!

明太子奄列:

香蔥牛肉薄燒:

托托蜆:

南非鮑魚:
鮑魚品種珍貴,肉質厚實,彈牙帶爽又鮮味☺️

蟹盛御好燒:

• 香蔥牛肉薄燒
2020-12-29 367 瀏覽
今日同女友人去銅鑼灣行街,無知想食咩,見登龍街好多餐廳,所以記諗住過到依邊先再決定食咩野。一直都好想食鐵板燒,友人都表示有興趣而且見menu價錢都幾抵食就決定一試入到去我地都算早,所以有bar位坐可以睇住師傅燒因為想食海鮮,所以我地決定散叫,真係無揀錯,師傅手勢一流, 店員都好細心解釋。梅水晶 芥辣八爪魚前菜 酸酸辣辣好開胃南非鮑魚佢近卡位果邊有板有d時日menu,南非鮑魚大大隻都係$98。 師傅燒得剛剛好,鮑魚好新鮮,點少少醬汁,perfect match托托蜆佢本身係有4隻,因為今日蜆比較大隻所以變左3隻。 蜆好鮮甜,好juicy 送到黎已經聞到好香既蒜蓉味明太子奄列好大份,蛋煮得好嫩,入面有大量明太子。蟹盛御好燒一黎到已經嘩一聲,個面有蟹肉、蟹籽同蟹膏。佢餅入面都仲有蟹肉,蟹全部都係蟹,好香濃蟹味,勁滿足。店員比左紫菜同薑可以按自己喜好加。香蔥牛肉薄燒佢係lunch menu都有,我地一路食都見到師傅長期都整依個,咁有人氣點可以唔試好多蔥好多蒜,牛肉入口有熔化感覺,好juicy好嫩。飲左兩杯野,埋單都係唔洗$800,超級抵,下次都要再黎食。

入到去我地都算早,所以有bar位坐可以睇住師傅燒

梅水晶 芥辣八爪魚
前菜 酸酸辣辣好開胃

南非鮑魚

托托蜆

明太子奄列
好大份,蛋煮得好嫩,入面有大量明太子。

蟹盛御好燒

香蔥牛肉薄燒
好多蔥好多蒜,牛肉入口有熔化感覺,好juicy好嫩。

飲左兩杯野,埋單都係唔洗$800,超級抵,下次都要再黎食。

2020-12-23
2020-12-15 386 瀏覽
銅鑼灣區內一向是優質日式菜系集中地,無論是刺身壽司,鐵板燒或是融和菜式,都能輕易找到優質餐廳;素來食盡各種美食的饗客好友這次相約我到區內一家鐵板燒來個飯局相聚,便知道又有口福,就馬上答應出席!週四夜的銅鑼灣較為繁華一點,從地鐵站B出口前往,可避開沉悶冗長的A出口;來到餐廳門口,映入眼簾的是門面的顔色,燈光,裝潢及構圖,帶點美式餐廳的風格,加上漫畫化的猴子標誌,霸氣得來又非常醒目!由於好友一早已訂了位,一來到就可入座;於大廈地面樓層的餐廳,好處是可擁高樓底,十足的空間感;而內裡的主設計是環繞鐵板爐具的吧枱,讓客人們安座於此可全程觀賞廚師們的鐵板燒技藝!而柔亮的燈光亦集中於此,有如聚焦在舞台中央;旁邊的圓枱則相對地暗色調,喜歡有情調的會較適合;而空氣中彌漫著絲絲煙燻,肉類特別是牛肉的油脂氣息,已引人垂涎!餐牌的製作亦較為精美,加上適中份量的選擇,讓人很容易點選合心意的菜式;而當日精選的,就以粉筆寫在牆上的黑板上;這等場合當然由好友發辦來點菜;與好友閒聊了一會,侍應生先遞上前菜-蕃茄蒜子沙律;將蕃茄去皮後,淋上特別調製的醬汁,啖味起口感鹹甜酸很平衡,更加突出蕃茄的酸爽清新,令人開胃!唐揚豆池

蕃茄蒜子沙律
與好友閒聊了一會,侍應生先遞上前菜-蕃茄蒜子沙律;

唐揚豆池魚
唐揚豆池魚,就用普通的高溫油去炸,已吃到酥脆鮮嫩的質感;
唐揚豆池魚
滴上幾滴檸檬汁,清爽的酸味與果味更突出魚肉本身的鮮甜味!
原本想叫清酒相佐美食,但好友連飲多晚想停一晚,於是改酒為礦泉水;

帝王蟹腳
正是當造季節的帝王蟹腳,用鐵板燒的形式烹飪,最大好處是能賦予輕柔的煙燻氣息,啖味起來有爽彈的肉質,蟹肉鮮甜味與海水味交織,這股煙燻氣息就有畫龍點睛之效!

A5和牛坑腩
下一道菜式,我們要了五成熟的A5和牛坑腩;只見鐵板師傅從雪櫃取出一整塊A5和牛坑腩,稍作解凍後切下了最肥的脂肪,留待下一道菜備用;然後就把和牛坑腩放在大鐵板中央,用兩把小鐵鏟將這妙品徐疾有致地翻弄著,令到六面都能受熱,再灑上海鹽,研磨黑椒粒於面上,待感受到達到合適的熟度,就用鋒利的廚刀兩三下手勢就把和牛坑腩切成厚薄均勻大小適中的肉片;
A5和牛坑腩
配上醬油,用簡單的調味,就能品嚐到這綿滑柔嫩的A5級和牛坑腩的肉質!用來自意大利的礦泉水先清一清味蕾,再將一片賣相吸引的坑腩夾進口中,一下子感受到牛肉與牛脂及肉汁的連貫,即時在味蕾上閃出妙曼的火花!細嚼之下,坑腩的肉質一點都不黏牙,而且滲出的油潤脂肪結合點點黑椒香辣味,從牙縫滲在舌頭上,其香至極,不愧為A5等級!

和牛脂炒飯
最後來個完美收結的和牛脂炒飯,就是用先前最肥美的和牛坑腩脂肪,煎至半熟時切成細粒加進同時在鐵板上進行的炒飯中;
和牛脂炒飯
而這飯用了晶瑩的珍珠米,加上日本雞蛋,牛油,炸蒜粒以及海鹽去炒,既是簡單的調味,卻能融合和牛脂肪在其中的濃香豐腴作用,為炒飯注入了厚重的味感,讓人更能飽足!

一頓以A5和牛為主軸的鐵板燒晚宴,在味覺,嗅覺及視覺上都大為滿足,看來飢餓的猴子讓人客絕不飢餓!
2020-11-26
2020-12-15 262 瀏覽
今日放工同女友約銅鑼灣見,行左陣街,就肚餓揾野食,行左去燈籠街覓食,最後見到間好似新開既居酒屋,裝修幾靚,所以就入左去,入面都幾多客人,但好彩啱好有位,唔洗等,見啲野食幾啱胃口,所以就決定食。我哋叫左沙律、辣酒煮凍花螺、伊比利亞豬、蟹盛御好燒、日本炒麵、蟹肉忌廉餅、白鱔,同埋兩杯威士忌Highball 。首先黎左兩個冷盤,沙律係個凍生蕃茄,係一個人份量,我哋share 黎食,酸酸甜甜,好開胃,唔錯;辣酒煮凍花螺,冷盤比想像中份量大,辣辣地甜甜地,食落好爽口,唔錯。食完冷盤就到正餐,首先黎左蟹肉忌廉餅,蟹肉同忌廉完美配搭,味道啱啱好,推介。跟住到伊比利亞豬,燒豬扒,上枱時望到個樣已為佢好乾,點知食落又煙煙韌韌,唔會好乾,味道仲要唔錯,好香豬扒味,推介。跟住再到白鱔,呢個價錢唔平架,所以本身期望係好大條好肥美,點知上到枱份量冇預期中大,味道係可以既,係多左啲小骨,要食得好小心。最後黎到蟹盛御好燒、同埋日本炒麵,蟹盛御好燒勁多蟹子,味道適中,唔錯。日本炒麵都好算大份,雖然炒得幾香,但可能已經去到尾聲,所以並冇覺得好好食,不過可試。

2020-11-22
2020-12-14 239 瀏覽
疫情下好多朋友都有思鄉情緒出現,哈哈!我也不例外!原定計劃日本之旅當然要取消啦。朋友介紹銅鑼灣登龍街Hungry Monkey可解除口腹思鄉情😂😂環境不算大,佈置有點日本料理feel㗎!侍應生很有禮貌,廚房是開放式嘅!可以欣賞廚師在你面前煮美食,正👍😋坐下有點口渴便叫飲品先,蘋果梳打和桃味梳打~連飲品都來自日本,味道入口好清香👍頭盤沙律是蕃茄蒜子沙律,好醒胃啊!煎明太子~大廚好手勢呀!成條明太子煎得好靚,外脆微焦香,明太子鹹香味濃配埋蒜片同食,味道好夾,蒜子有少許微辣。芝士蛋奄列~ 呢個好特別!蛋煎得好滑,包住芝士就更加香滑,入口有滿足感。豆芽韭菜花炒砂肝筋~睇住廚師炒,配菜有芽菜同韭菜花是我喜愛食呢!菜炒得好爽口,因為是用平鑊炒的,食落好似是用個鑊拋高兜幾兜嗰下手勢,👍肝筋好爽口。A5和牛坑腩~A5牛坑腩部分是好矜貴㗎!肥瘦均勻,入口不油膩溶化了,好有肉汁味好juicy,真係好似食緊日本飛驒牛一樣,食唔停口,好快就食曬啦!師傅手勢一流。真心推介👍👍日本炒麵~有韭菜洋蔥紅蘿蔔等等配菜都好多!好大碟,麵上面重有鰹魚碎片喐下喐下好吸引,好夠份量啊!椰子雪糕和柚子雪葩~椰子雪糕原來個殼真係椰

坐下有點口渴便叫飲品先,

蘋果梳打和桃味梳打~連飲品都來自日本,味道入口好清香👍

頭盤沙律是蕃茄蒜子沙律,好醒胃啊!

煎明太子~

芝士蛋奄列~

呢個好特別!蛋煎得好滑,包住芝士就更加香滑,入口有滿足感。

豆芽韭菜花炒砂肝筋~

A5和牛坑腩~

日本炒麵~

椰子雪糕和柚子雪葩~

椰子雪糕原來個殼真係椰子㗎,好香濃椰子味,不太甜,柚子雪葩入口酸甜酸甜好清香,日本直送啊!👍👍

結語~食材鮮令口福解思鄉情😂

• 豆芽韭菜花炒砂肝筋
  • 芝士蛋鵪列
  • A5和牛坑腩
3天前 1 瀏覽
由於要清年假,便相約好姐妹見面聚一聚,今日大家約下午到銅鑼灣嘆下午茶,途經登龍街金朝陽中心二期地下見到一間新開的鐵板燒,門面和一般日式鐵板燒不同,以黑色作主調,感覺似酒吧,充滿玩味,我們便決定入內歡聚一下。店內有一鐵板燒的料理枱,顧客可選坐在料理枱旁或其他餐枱位置進餐,牆壁放了一排排的酒樽,相信晚上來吃必定更有氣氛。餐牌的鐵板燒項目是散點的,不是一個套餐,非常適合我倆分享來吃。我們點了冷盤,炸物,鐵板燒,無酒不歡的姐妹當然少不了酒精。william collin 我點了一杯有梨味的sake cocktail, 入口除了清甜的梨味,由於加了檸檬汁,酸中帶點澀,非常醒胃,很易入口。梅水晶名字好特別,原來是由雞軟骨和鯊魚軟骨的漬物,用梅來醃製,口感很爽脆又有梅的鹹酸味,味道濃郁,作為佐酒小食不錯。吉列青森帆立貝吉列青森帆立貝係每日推介食物之一,寫於店內的黑板上,有5粒吉列帆立貝,炸得非常香脆,沾上伴碟的甜甜的醬汁,醬汁還添加了青瓜增加口感,帆立貝爽口彈牙,推介。帝皇蟹腳 另一款每日推介就係我最愛嘅帝皇蟹,一條中碼蟹腳$178,分開3份來燒,一邊看已經一邊流口水,蟹香撲鼻而來,簡單的烹調手法已

william collin

帝皇蟹腳
另一款每日推介就係我最愛嘅帝皇蟹,一條中碼蟹腳$178,分開3份來燒,一邊看已經一邊流口水,蟹香撲鼻而來,簡單的烹調手法已能帶出食材的鮮味,蟹肉結實彈牙,蟹肉充滿肉汁,鮮甜海洋的味道加上黑糊椒的點綴更上了一個層次,必吃。

廣島燒
這道廣島燒有別於平日食的,是創新料理,食材變成了芫茜~臘腸~蝦米~肉鬆和叉燒,味道好像吃蘿蔔糕,燒餅面的燒汁就中和了材料的鹹,食客可以自行加紫菜,是一道迎適合香港人口味嘅廣島燒。

廣島燒

餐廳的性價比高,期待疫情過後和一班朋友晚上到餐廳邊吃邊聚。

3天前 1 瀏覽
由於而家夜晚唔可以出街食好西,所以一有時間就會同老婆係下午食好d,特別係去一d新餐廳嘗試。今日我地就去左位於登龍街呢間Hungry Money嘆返個early dinner。😁朋友之前去過呢間Hungry Money,佢非常推介呢度嘅港島燒,我地今日下晝4點幾到餐廳,由於唔係繁忙時間,客人唔多,餐廳除左設有卡位之外,仲設有bar枱位置,可以邊食邊欣賞師傅即場製作鐵板燒。我地先點左杯特飲,之後慢慢細嚐每款食物。😋菠蘿清酒咸檸檬梳打 $68用清酒配搭菠蘿嘅呢款特飲,入口香甜,酒味唔算太濃,不過帶有清酒獨有嘅酒香,係一款會令你忍唔住一啖接一啖好快入哂嘅特飲。😆辣酒煮凍花螺 $88估唔到以鐵板燒為主題嘅餐廳都可以食到辣酒煮花螺,呢款花螺辣度適中,醬汁雖然濃,不過唔會太咸,螺肉爽口,佐酒一流。👍🏻一夜干雞扒 $78一夜干製作嘅魚就食得多,以一夜干製作嘅雞扒我地都係第一次食,雞肉非常入味,而且唔會太乾,雞皮仲非常香脆,雞扒大大塊,兩個人share都好滿足。😁帝皇蟹腳 $178係bar枱食鐵板燒帝皇蟹腳確係特別享受,師傅燒蟹腳時已經聞到海鮮嘅香味,睇住隻蟹腳慢慢燒香再放入口,感覺特別唔同。帝皇蟹腳

菠蘿清酒咸檸檬梳打 $68

辣酒煮凍花螺 $88

一夜干雞扒 $78

帝皇蟹腳 $178
係bar枱食鐵板燒帝皇蟹腳確係特別享受,師傅燒蟹腳時已經聞到海鮮嘅香味,睇住隻蟹腳慢慢燒香再放入口,感覺特別唔同。帝皇蟹腳蟹肉超飽滿,入口微脆,蟹肉鮮甜多汁,基本上唔需要再添加汁醬已經非常美味。😍

廣島燒 $128
Hungry Monkey的廣島燒非常富有港式風味,除左廣島燒常見的食材配料之外,呢款港島燒仲加左臘腸,蝦米,肉鬆,芫荽同叉燒,味道有d似港式足料蒸蘿蔔糕,同時又有日式廣島燒嘅味道,層次非常豐富。😁

邊食邊傾,好快就差唔多到6點,埋單每位$300有找,希望疫情盡快過去,期待下次可以夜晚黎慢慢食唔駛睇住時間啦。😆
6天前
2021-01-16 19 瀏覽
今次朋友帶我黎呢間好有氣氛的鐵板燒店,剛好坐的吧台位置可以望到大廚煮野食,好有格調,不過聞到食物香真係特別肚餓!檸檬威士忌割水去到日本旅行,食居酒屋必定叫的 highball,這裡用日本 suntory的威士忌沖番,加埋檸檬味少少酸,易入口。枝豆平時的居酒屋通常都係水煮枝豆,但這裡的枝豆用鐵板炒熟,加了鹽同胡椒粉調味,十分入味,配酒一流。燒大蝦大蝦真的好大隻,全隻蝦已經去了殼,蝦頭入面有蝦膏,而且連蝦的觸鬚都煎到酥脆,味道有少少像日式煎餅。唐揚豆池魚份量十分大碟抵食,成條魚炸到好酥脆,加了鹽同辣粉調味,令人一條接一條不斷食。香蔥御好燒食日本菜最鍾意便是御好燒,好特別有香蔥味的,比素食人士多一個選擇。因為加了好多新鮮香蔥,味道好香,而且紫菜同紅薑另外上,可以自己決定加多少份量,十分貼心。

檸檬威士忌割水

枝豆

燒大蝦

香蔥御好燒
2021-01-14 22 瀏覽
午餐抵食價錢68-98一個人,食到個鐵板燒set,每份套餐有味噌湯、漬物、沙律、炒飯、主菜,依個價錢好抵食。食物質素正常,勝在價錢抵食。食物[👍🏻海鮮set$98]好多款種類既海鮮,有蠔、魷魚、帶子等等,反而海鮮燒得不錯。[👎🏻厚燒牛舌set$98]牛舌好夠厚,但燒得過火咗,肉質好韌,好難咬,不推薦。👍🏻環境裝修得好靚,牆身勁多酒,樓底好高,但座位較少得十個左右。⭐️最新餐廳資訊可以上facebook「Hungry Monkey」睇。

食物
海鮮

[👍🏻海鮮set$98]
好多款種類既海鮮,有蠔、魷魚、帶子等等,反而海鮮燒得不錯。
厚燒牛舌

[👎🏻厚燒牛舌set$98]
牛舌好夠厚,但燒得過火咗,肉質好韌,好難咬,不推薦。

👍🏻環境
裝修得好靚,牆身勁多酒,樓底好高,但座位較少得十個左右。

漬物
味噌湯沙律
2020-12-01
海鮮
2021-01-11 31 瀏覽
而家冇得晚市出去堂食,天氣凍凍地,今次同朋友晏晝去食暖暖的鐵板燒。食物質素都幾高,環境都幾舒服,幾適合朋友坐低傾偈食飯。/桃味梳打🌟適合飲唔到酒的人,日本的桃味梳打,唔會太甜幾好飲。梅水晶🌟見到梅水晶個名好特別,所以叫黎試下。🤣原來佢係用魚翅骨醃製而成,仲有梅味酸酸地,識落有少少似海蜇,幾特別。好適合做佐酒的冷盤。/吉列青森帆立貝🌟店舖定期會轉唔同的限定Menu,寫咗係黑板上面。吉列帆立貝係今期的限定菜品,足足有五大粒帆立貝,出邊層吉列粉漿好薄,帆立貝炸到岩岩好一啲都唔韌,配埋青瓜千島醬好好食。/唐揚豆池魚🌟豆池魚炸到好酥脆,成條魚連魚骨同魚頭都可以食得,加埋鹽及七味粉,用來佐酒一流。/和牛脂炒飯🌟炒飯用咗日本珍珠米,煎溶左牛脂的油用嚟炒飯,炒到粒粒分明,而且好香,夠晒大碟適合兩個人以上share食。/

桃味梳打🌟
適合飲唔到酒的人,日本的桃味梳打,唔會太甜幾好飲。

梅水晶🌟

吉列青森帆立貝🌟

唐揚豆池魚🌟

和牛脂炒飯🌟
2021-01-03 45 瀏覽
因為疫情關係已經好耐冇出街食晚飯,記得之前係銅鑼灣食過一間鐵板燒好正,好想喺呢度記錄番。佢感覺係一間比較新派嘅鐵板燒居酒屋。裝修都非常新穎,具玩味。前菜我哋叫咗一個蕃茄沙律非常新鮮,蕃茄甜中帶酸,好開胃。對於我呢個食蟹狂熱者黎到食鐵板燒,梗係要食返啲燒蟹腳啦!佢燒得非常有風味,唔會燒得好乾身,燒完既蟹肉仲好多汁同好鮮甜!老闆推介左我哋食一個新菜式叫海膽熔岩魚餅,魚餅入邊有勁多海膽,超好食。另一個我好欣賞嘅創意料理係蟹盛御好燒。佢比起傳統嘅御好燒唔同就係上邊唔係擺肉/麵/菜,而係擺咗好多蟹膏同蟹子,就咁睇個樣已經知道係超級好食,非常惹味,令到我念念不忘。我對於啲創意料理通常都好卻步嘅。但係呢一間係真係做到又有創意,味道亦非常之好。

前菜我哋叫咗一個蕃茄沙律非常新鮮,蕃茄甜中帶酸,好開胃。

2021-01-02 34 瀏覽
今天在铜锣湾看见这家日式餐厅,我和朋友都未食过,便带着期待的心情入去吃午餐。梅水晶:开胃菜很特别,是一些软骨用着醃梅,爽口并带着酸酸咸咸的梅,特别。蟹肉忌廉饼:饼皮炸得香脆盛着忌廉蟹肉,口感有强烈对比。忌廉把蟹肉加倍的带出,很好味😋。明太子奄烈:厨帅把蛋煮得嫩嫩的同明太子的质感很夹,口感好嫩又很有明太子的味道,正。矶煮鲍鱼:鲍鱼很新鲜,它已经调了味而且煮得软软的,一点也不韧。鲍鱼本身己好好味,再点少少跟来的酱汁,味道更丰富,好食。皇帝蟹钳:蟹钳己经开半,很容易吃。烧的香味加皇帝蟹肉和海水的咸味,令人置身日本似的。香葱御好烧:香葱劲多的在面浆内,烧得香口,加上甜甜的烧汁和少少酸的沙律酱,好味。日本炒面:炒面本身已炒得香口,好好味。又有香口的木鱼和一些甜酸腌菜,真的很特别。我们都很开心又有新发现。

我们都很开心又有新发现。
  • 蟹肉忌廉餅
  • 皇帝蟹鉗