2022-09-12 101 瀏覽
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤 上環皇后大道西77-91號1樓✦ Sashimi和牛刺身好鮮嫩,卷住秋葵同d脆脆食,多重口感。✦ Edamame枝豆加少少海鹽,簡單好味。✦ Crispy tofu salad呢個炸豆腐沙律幾得意,炸豆腐外脆內軟,下面係青瓜蘿蔔絲嘅野,好爽脆清新。✦ Sushi有2款卷物,炸蝦卷同辣味呑拿魚蓉卷,呢2樣就正常發揮,唔算太特別同驚喜。✦ Crab - Soft shell crab tempura軟殼蟹天婦羅好脆,但唔會覺得好油膩,蟹入面仲有好多膏,連埋火箭菜一齊食又另一番滋味。✦ Corn tempura呢個粟米天婦羅好好食,粟米好清甜,然後佢跟左4隻調味粉,岩鹽、抹茶、wasabi、七味粉,試完之後覺得就咁點返天婦羅汁都已經好好味(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ Hamachi呢個油甘魚真係有驚喜,首先佢一上枱我嚇親嘅,因為真係好大個XD 佢燒到塊皮脆到薯片咁真係好正,但魚肉係好滑好滑,好重魚油香好juicy,而且仲有好多肉,好好味(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ Wagyu和牛煲仔飯上枱之後,店員會介紹下,然後就會撈勻處理,可能因為有隻
☆ 𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤
上環皇后大道西77-91號1樓

✦ Sashimi
和牛刺身好鮮嫩,卷住秋葵同d脆脆食,多重口感。

✦ Edamame
枝豆加少少海鹽,簡單好味。

✦ Crispy tofu salad

✦ Sushi

✦ Corn tempura

✦ Hamachi

✦ Wagyu
和牛煲仔飯上枱之後,店員會介紹下,然後就會撈勻處理,可能因為有隻溫泉蛋,所以增加左濕潤感,個感覺有d似食risotto,但佢又會有煲仔飯嘅飯焦,幾得意,幾好食。

✦ Matcha lava
呢個抹茶心太軟味道好好,唔會好苦澀味,加埋雲呢拿雪糕一齊食仲正,塊餅都好味,有d燕麥感覺,

呢到環境好正,日本餐廳,但係裝修係偏西式一d,到到都係打卡位。環境好,服務好,價錢都好合理,呢個Tasting menu好多野食。
雖然地址係上環,個地鐵站最近係西營盤,大家要注意啦~
  • Hamachi
2022-09-11 106 瀏覽
非常有情調的餐廳,英國式莊園風,仲會隨住時間慢慢調暗燈光,氣氛更浪漫!主打係傳統日本菜,好特別!👉🏻Edamame 海鹽枝豆 $45枝豆配粗粒海鹽作前菜,味道不會太單調,很不錯!👉🏻Wagyu 和牛 $150薄切粉嫩和牛,配埋小青椒,微辣,口感好豐富!👉🏻Crispy Tofu Salad 炸豆腐沙律 $90豆腐外脆內軟,底下有青瓜蓉同唔同嘅椒絲沙律,好清新開胃!👉🏻Spicy Desu 炸蝦卷 $160酥脆炸蝦,肉質爽彈,配泰式醬汁,好新穎的配搭!👉🏻Spicy Tuna Crunch 呑拿魚蓉卷物 $180脆卜卜的三文魚籽,呑拿魚蓉油脂感重,好味!👉🏻Corn Tempura 粟米天婦羅 $130有特色又大份!粒粒粟米,甜甜的,香而不膩!👉🏻Crab 軟殼蟹 $180好酥脆,唔會好厚炸粉粉,咬落口係Juicy蟹肉,不錯!👉🏻Hamachi Kama 鹽燒魚頭$290巨型魚頭,完全唔腥,喜歡鮮嫩的魚肉,少骨,用粗鹽調味,味道鮮香!👉🏻Kinako 黑松露菇菌石鍋飯 $280採用三種日本的菇,好香濃,蔥花新鮮,店員好貼心係面前拌飯!👉🏻Matcha Lava 抹茶心太軟 $130超級推

👉🏻Edamame 海鹽枝豆 $45
枝豆配粗粒海鹽作前菜,味道不會太單調,很不錯!

👉🏻Wagyu 和牛 $150
薄切粉嫩和牛,配埋小青椒,微辣,口感好豐富!

👉🏻Crispy Tofu Salad 炸豆腐沙律 $90
豆腐外脆內軟,底下有青瓜蓉同唔同嘅椒絲沙律,好清新開胃!

👉🏻Spicy Desu 炸蝦卷 $160
酥脆炸蝦,肉質爽彈,配泰式醬汁,好新穎的配搭!

脆卜卜的三文魚籽,呑拿魚蓉油脂感重,好味!

👉🏻Corn Tempura 粟米天婦羅 $130
有特色又大份!粒粒粟米,甜甜的,香而不膩!

👉🏻Crab 軟殼蟹 $180
好酥脆,唔會好厚炸粉粉,咬落口係Juicy蟹肉,不錯!

👉🏻Hamachi Kama 鹽燒魚頭$290

👉🏻Kinako 黑松露菇菌石鍋飯 $280
採用三種日本的菇,好香濃,蔥花新鮮,店員好貼心係面前拌飯!

👉🏻Matcha Lava 抹茶心太軟 $130
超級推介!!全晚最岀色的甜品!抹茶味甘香,非常流心creamy,甜度剛好不苦澀,蕎麥脆餅同雲呢拿雪糕亦好好味,一路食覺得好幸福!
2022-09-10 150 瀏覽
上次去完 @honjokko 之後,感受到一間餐廳的食材,環境和服務可以甘高質😍今晚再訪佢地同一集團的Honjo!Honjo係一間傳統日本菜,西日式fusion餐廳,裝潢走英式華麗莊園風,懷舊又時尚,燈光柔和,高雅又有情調, 非常適合情侶周年紀念黎慶祝🥳上次係 @honjokko 試過Tasting Menu,今次就試下 @honjohk 佢地出色的A la carte菜式!🌟Mocktail Comatchy / Fizzy Grapes $70兩杯Mocktail各有特色,Comatchy 有淡淡的抹茶味,另一杯就有酸酸甜甜的提子味,好飲😚🌟Edamame 海鹽枝豆 $45枝豆好大條又新鮮,面層灑上海鹽,好有口感!🌟Crispy tofu salad 脆豆腐沙拉 $90豆腐炸到外脆內滑,配埋日式蘿蔔、紅洋蔥,黃瓜汁,係一個幾特式的沙律,口感清新,完全唔會油膩!🌟Wagyu Beef tataki 炙燒和牛 $150微微炙燒的和牛切成薄片,油脂豐富,配上青椒,胡椒粒和土佐醋蒜味醬油烤米粒,和牛入口甘香,肉味濃郁! 🌟Corn Tempura玉米天婦羅 $130第一次食玉米天婦羅,配埋
今晚再訪佢地同一集團的Honjo!

🌟Edamame 海鹽枝豆 $45
枝豆好大條又新鮮,面層灑上海鹽,好有口感!

🌟Crispy tofu salad 脆豆腐沙拉 $90

🌟Wagyu Beef tataki 炙燒和牛 $150

🌟Corn Tempura玉米天婦羅 $130
第一次食玉米天婦羅,配埋海鹽、辣椒粉、芥末鹽食,炸得香脆唔油膩,非常惹味! 真係估唔到玉米天婦羅係會咁好食!

🌟Soft-shell Crab Tempura 軟殼蟹天婦羅 $180
好大隻的炸軟殼蟹,炸得非常鬆脆,真係啖啖蟹肉,配埋自家制的青辣椒沙律醬,真係超級好味!

🌟Spicy Desu 炸蝦卷物 $160 / Spicy Tuna Crunch 吞拿魚卷物 $180
吞拿魚和炸蝦卷物,材料新鮮,口感豐富,每一啖都超滿足!

🌟Hamachi kama 鹽燒油甘大魚頭 $290
油甘魚刺身食得多,第一次食個超級大😱既油甘大魚頭,油脂豐富,魚皮微烤至焦脆,肉質保持到鮮嫩多汁,簡單配上海鹽和青檸汁,已經食得出佢既鮮味!

🌟Wagyu Kamameshi 和牛釜飯 $480
高質日式和牛釜飯,睇住 Chef係我地面前將牛里脊、溫泉蛋,松露醬油撈埋的時候,已經聞到超香松露味!雖然已經好飽,但我地都好盡力食晒佢!

🌟Matcha lava 抹茶熔岩 $130
抹茶控點可以錯過餐廳主打的甜品!
抹茶煮到熔岩般好流心,配上蕎麥餅乾,抹茶味濃,甜度適中。仲有雲呢拿雪糕,一冷一熱,食埋今餐真係大滿足!

三訪摩登日本菜Honjo,估唔到一樣咁有驚喜!踏入Honjo,猶如置身五十年代嘅摩登餐廳。吊燈、花窗玻璃、藍色天鵝絨卡位、畫作,雅致不失情調,氛圍輕鬆,唔會太拘謹。無論係情侶慶祝定成班朋友黎聚下chill下,都咁岩!最近Honjo就推出左14款新菜式,一貫創意料理嘅路線,由前菜、卷物、燒物、天婦羅都有新成員!講到最有驚喜一定係佢地嘅巨型油甘魚鮫同帝王蟹釜飯▪️Wagyu $150薄切和牛口感軟嫩,用上chorizo oil、日本土佐醋、日本小青椒、脆米作點綴,微辣香口惹味。調味比第一次到訪更balanced,重口味之餘,不失牛味~▪️Crispy Tofu salad $90豆腐外脆內軟綿 ,豆味突出,略嫌外皮唔夠薄。齋食豆腐會覺得清淡左啲,不過加埋下面嘅醃製紫洋蔥同青瓜絲,微酸微辣,清新開胃▪️Crab $180軟殼蟹天婦羅外層炸皮薄脆,同時成功保留肉汁。加上微酸微辛嘅creamy chilli mayo,食落唔會好油膩好heavy~▪️Corn $130係家姐呀妹都超鍾意嘅粟米天婦羅!將粒粒粟米炸成一大片天婦羅,大啖大啖咬脆到卡卡聲。粟米香甜唔會炸到無晒水份,點埋微鹹嘅天婦羅汁,天然甜味就

▪️Wagyu $150
Wagyu

▪️Crispy Tofu salad $90
Crispy Tofu salad

▪️Crab $180

▪️Corn $130
Corn

係家姐呀妹都超鍾意嘅粟米天婦羅!將粒粒粟米炸成一大片天婦羅,大啖大啖咬脆到卡卡聲。粟米香甜唔會炸到無晒水份,點埋微鹹嘅天婦羅汁,天然甜味就更突出!

▪️Hamachi Kama $290
Hamachi Kama

超有份量嘅油甘魚頭!魚皮烤得好焦脆,有啲位脆到好似食緊紫菜咁。魚肉份量比想像多,魚頭位置肉質特別滑嫩,魚鮫位則較結實有彈性,入口均帶油脂香同膠質。簡單以鹽調味,已經能夠品嚐到魚鮮~

▪️ Kani Kamameshi $580
Kani Kamameshi

全新日式釜飯有三款口味:和牛配日本溫泉蛋、帝王蟹、日式野菇~ 今次就揀左帝王蟹!除左帝王蟹肉,仲有三文魚子提鮮,海量蔥花同ponzu butter 增添香氣~ 家姐同呀妹都超鍾意,飽到食唔落嘅時候都忍唔住繼續食食食。飯嘅口感偏軟,但都唔會太濕,如果可以煙韌啲就仲正!釜飯份量十足,兩個女仔真係無乜可能食得晒,最好有三四個人一齊share~

▪️Matcha Lava $130
Matcha Lava

每次黎都會食嘅抹茶心太軟!蛋糕薄薄一層濕潤軟綿,內𥚃流心效果一流!抹茶流心順滑濃郁,加上雲呢嗱雪糕,冷熱交融超正!仲可以用餅乾蘸抹茶流心黎食添

▪️Green matcha $45
推介大家食飽飲返杯解解膩。茶味極濃,但又唔會太苦澀,更帶甜味同回甘。
2022-09-08 104 瀏覽
出名食日本Fusion 的西餐廳餐廳位於上環地面入口非常簡約,需要使用電梯到一樓,電梯一開門已經「嘩」了一下,浪漫的燈光佈局非常有英式格調,有一個開放式嘅調酒位置,相信打咭非它莫屬😍😍食物同餐廳係兩種風格🤭🥬Spinach (v)-Chilled sesame sauce, pickled mustard seed濃濃麻醬又不會太膩配上波菜恰到好處🥩Wagyu-Beet tataki, shishito pepper, chorizo oil, toasted rice 配料及醬汁沒有蓋過牛肉味反而將牛味再提升,將所有包住一齊食別有一番風味🐠Hamachi Sliced yellowtail, yuzu-soy, pickled plum油金魚配上柚子醬油,微微酸味及紫菜蔥絲配合,清新可口🍣Sushi3 tokusen nigiriSashimi 3 kinds premium selection刺身新鮮,日本珍珠米軟硬適中🧁Matcha lavaRoasted white chocolate, vanilla ice-cream, soba cracker甜品自覺真係好唔錯,抹茶香濃
出名食日本Fusion 的西餐廳

食物同餐廳係兩種風格🤭

濃濃麻醬又不會太膩配上波菜恰到好處

油金魚配上柚子醬油,微微酸味及紫菜蔥絲配合,清新可口

🍣Sushi
3 tokusen nigiri
刺身新鮮,日本珍珠米軟硬適中

🧁Matcha lava
甜品自覺真係好唔錯,抹茶香濃不過又唔苦,軟滑適中,雲呢拿雪糕都係又香又滑,配上蕎麥餅乾混合一齊食妙不可言

其實我哋食呢個set 真係好多嘢食🤭🤭味道都好唔錯,不過本人對於以上嘅道菜更加推薦😌😌

2022-09-06 923 瀏覽
Honjo 是位於上環皇后大道西既西日式fusion餐廳,踏入Honjo,猶如置身五六十年代嘅懷舊摩登餐廳。吊燈,花窗玻璃,藍色天鵝絨卡位,畫作,長長的樹紋木餐桌,雅致又有情調,氛圍輕鬆,暫時係我去過數一數二環境震撼眼球的餐廳,特別係唔同嘅area,你會不自覺左睇右睇,非常有特色!今日我同女性朋友嚟到,唔係太識點菜,佢哋有兩個Testing Menu,見到大部份都非常適合我哋口味,當然廚師精選嘅主菜我哋仍然係未知道去食啲乜嘢,有驚喜未嘗唔係一件好事,最鍾意✨Tasting Menu - The Dreamer 🫒▪️Edamame -海鹽枝豆海鹽用上粗粒海鹽,口感脆脆,但係又唔會太鹹,配上本身冇乜味道嘅枝豆,清新好食🥬▪️Spinach-芝麻醬醃芥菜籽配菠菜芝麻醬非常濃厚,配合冷菠菜就是絕配,再加上大廚用咗醃芥菜籽和芝麻粒,口感更豐富,每條菠菜也被濃厚嘅醬汁包住,真係非常好食,好開胃嘅一個頭盤🐔▪️Wings-雞翼配沖繩黑糖,大蒜,辣椒雞翼完全去骨,啖啖肉方便食用,而且外皮香脆,肉質鮮嫩,醬汁非常濃烈嘅香蒜味,甜甜辣辣,好惹味🐠▪️Hamachi - 柚子醬油油甘魚刺身,柚子醬油好清香微微鹹香

✨Tasting Menu - The Dreamer

🫒▪️Edamame -海鹽枝豆

🥬▪️Spinach-芝麻醬醃芥菜籽配菠菜

🐔▪️Wings-雞翼配沖繩黑糖,大蒜,辣椒

🐠▪️Hamachi - 柚子醬油油甘魚刺身,柚子醬油好清香微微鹹香,伴上紫菜和大蔥絲,令本身淡味嘅油甘魚更加鮮味

🐮▪️Wagyu Beef tataki-炙燒和牛配上青椒,胡椒粒和土佐醋蒜味醬油烤米粒,和牛切成薄片,邊位經過微微炙燒,油脂豐富好甘香,配合埋口感豐富嘅配料,醬汁微微甜辣,味道強烈口感非常豐富

🐟🍣▪️Sashimi and Sushi
壽司刺身分別用上油甘魚,吞拿魚,三文魚,所有刺身非常新鮮,件件厚切,簡單就是好食,壽司飯嘅米粒好軟熟,調味好好,師傅在每款壽司加上不同嘅配料,令壽司味道不再單調,尤其係油甘魚配上柚子胡椒醬,好鮮味

✨▪️A selection of mains by Executive Chef
廚師精選有三個主菜,完全係有驚喜,最估唔到係有三道菜咁多😋

🐠鹽燒油甘大魚頭
非常大嘅一個魚頭,油脂豐富,好多肉,而且魚皮燒得脆脆,簡單配上海鹽和燒過既檸檬汁,已經非常鮮味

🦐炸蝦,南瓜,洋蔥,蔬菜天婦羅
天婦羅脆槳香脆,好透薄,而且一D都唔油,炸蝦新鮮彈牙,洋蔥和南瓜好清甜,保留蔬菜原汁原味,除了可以點炸天婦羅醬油之外,餐廳仲提供四款調味鹽,分別七味粉,綠茶鹽,蒜蓉鹽,岩鹽,可以試多啲唔同味道,好好食

🐔BB燒雞配日本甜醬油
燒雞細細隻,雞肉好滑,用上大量香蒜香蔥,配合微微甜辣嘅調味,本身唔需要點任何醬汁已經好好食,另外配上濃調嘅日本甜醬油,味道更濃香

🍵🍨▪️Matcha lava
最精彩嘅甜品部份,燒抹茶白朱古力配雲呢拿雪糕,蕎麥脆餅,抹茶朱古力醬上枱嘅時候非常熱燙,味道好濃厚嘅抹茶味道非常Creamy,唔太甜,配合埋冰凍嘅雲呢拿雪糕 ,一冷一熱,味蕾震撼,另外朱古力醬加上蕎麥脆餅,口感香脆又香甜,好幸福

🍹▪️T & Nori $ 120
杜松子酒配自製鹽漬,紫菜糖漿和玄米茶酒非常日式,再加上新鮮橙汁和蘇打水,cocktail 的味道鮮美,帶着甜甜的果香味,非常清新

🍹▪️Zuke $ 120
這杯是比較濃烈洒味的cocktail ,自製洋甘菊酒新鮮柚子汁和龍蒿糖漿,味道帶點苦澀,而且帶香濃嘅有柚子香,配合唔同嘅食物,我覺得味道唔錯,我喜歡

• Matcha  Lava
  • Hamachi
  • Baby  chicken
2022-09-05 107 瀏覽
高質系列 – HONJO 💚------------------------------環境: 餐廳裝修設計行摩登復古風😍懷舊又時尚燈光柔和💡配搭柔情音樂,散發出一陣陣浪漫氣息好適合情侶拍拖或者係周年紀念嚟慶祝嚟聚餐👍------------------------------食物: SMALL - Edamame ($45) 🥗簡單選用海盬提升返味道😝帶出枝豆嘅自然甜味SMALL - Crispy Tofu Salad ($90) 🥗賣相吸引,上枱仲係脆卜卜嘅豆腐😋食落外脆內軟豆香味好出,不斷衝擊小編味蕾,會再想食多碟😍SMALL - Crab ($180) 🦀炸軟殼蟹天婦羅味道好正😋保留到蟹肉嘅Juicy食落味道帶小小辣,整體惹味得黎又唔會太嗆👍RAW - Wagyu ($150) 🥩和牛入口都嫩滑😍胡椒嘅味道同個牛都幾夾不過醬汁個味都有點霸道,少醬啲就更好😃MAKI - Spicy Tuna Crunch ($180) 🍣小編覺得係全晚嘅重點😍吞拿魚味都又香又鮮 入口口感有啲脆脆又幾得意😛配上鰹魚豉油好好味MAKI - Spicy Desu ($160) 🍣原蝦爽口彈牙,味道稍
高質系列 – HONJO 💚

環境: 餐廳裝修設計行摩登復古風😍懷舊又時尚

燈光柔和💡配搭柔情音樂,散發出一陣陣浪漫氣息
好適合情侶拍拖或者係周年紀念嚟慶祝嚟聚餐👍

食物: SMALL - Edamame ($45) 🥗

簡單選用海盬提升返味道😝帶出枝豆嘅自然甜味

賣相吸引,上枱仲係脆卜卜嘅豆腐😋食落外脆內軟
豆香味好出,不斷衝擊小編味蕾,會再想食多碟😍

SMALL - Crab ($180) 🦀

炸軟殼蟹天婦羅味道好正😋保留到蟹肉嘅Juicy
食落味道帶小小辣,整體惹味得黎又唔會太嗆👍

RAW - Wagyu ($150) 🥩
和牛入口都嫩滑😍胡椒嘅味道
同個牛都幾夾
不過醬汁個味都有點霸道,少醬啲就更好😃

小編覺得係全晚嘅重點😍吞拿魚味都又香又鮮
入口口感有啲脆脆又幾得意😛配上鰹魚豉油好好味

MAKI - Spicy Desu ($160) 🍣
原蝦爽口彈牙,味道稍稍帶酸,食落開胃🤭可以繼續再戰

MODERN - Corn Tempura ($130) 🌽

又甜又脆唔油膩嘅天婦羅喺香港好少見🙈
Honjo做到呢個效果😃好抵讚,粟米真係好甜🥰

HOT - Hamachi Kama ($290) 🐟

油甘魚頭😍 Grill得好好👍配上清新檸檬既點綴
不過鐘比較鐘意原汁原味😙覺得無檸檬汁仲好味

RICE - King Crab Kamameshi ($540) 🦀

店員極力推薦小編要試呢款💁🏻‍♀️為食小編當然係試啦
賣相係打卡able📸食落蟹肉非常多,啖啖都食到蟹肉
加上大大粒既魚子🤤提升晒個飯嘅鮮味同口感,正呀

Matcha Lava ($130)🍵

甜品就有第二個胃,抹茶控嘅小編一見到就心心眼咗😍
一切開啲抹茶流心已經流出嚟🍵好香濃抹茶味,食落唔會苦澀
甜度掌握得啱啱好,配上雲尼拿雪糕🍦味道好夾,小編私心推薦

服務: 加分位係店員好細心🙆🏻‍♀️會主動嚟介紹下啲菜式,
又會主動問下你會唔會對食物有敏感👍🏻態度又良好

環境: 8.5 /10
食物: 8.5 /10
服務: 8.5 /10

地址: 上環皇后大道西77-91號1樓
人均消費: $ 600 - $ 1000
上環一向都有唔少小眾而有特色嘅店舖,前排同朋友經過就俾我地發掘到間復古味濃又有情調嘅日本fusion 餐廳😙😙 同平時食開嘅日本料理好唔同,好值得大家去試下🥰Tofu salad $90鬆脆嘅豆腐味道好似平時食開嘅豆卜咁,但特別在於每件豆腐底下都有一啲酸酸甜甜嘅青瓜蘿蔔,一啖食落口,真係好開胃😋Wagyu $150鮮嫩嘅和牛經過薄切後再加上日本甜青椒調味,肉味更為突出,肉質亦非常鮮嫩可口🥺🥺而青椒入口帶有微辛口感,唔會太辣,食落好過癮😚😚Wagyu Kamameshi $480作為甜品前嘅最後一道主菜,呢個和牛黑松露釜飯真係唔簡單,主廚會特登過黎講解一下呢碗飯,仲好貼心去即場為我地拌飯,陣陣黑松露嘅濃香真係令人垂涎三尺🤤Shiso Spider Maki $140身為一個軟殼蟹迷一定要必點呢款軟殼蟹卷,而且外層包覆住猶如越南嘅米紙卷,配上泰式香辣醬汁,真係每一啖都好滿足😆Corn Tempura $130第一次嚐試用粟米炮製嘅天婦羅炸物,粒粒粟米香酥而不膩,而又保留到粟米嘅香甜,仲提供4款香料粉比大家蘸住嚟食,可以食到4款不同風味嘅Corn Tempura🌽Hamachi kama $

Tofu salad $90

Wagyu $150

Wagyu Kamameshi $480

Shiso Spider Maki $140

Corn Tempura $130

Hamachi kama $290
巨型嘅油甘魚鮫頭真係十分吸睛,而且肉質嫩滑、油脂豐富,再加上幾滴青檸汁,酸酸味味又係另一種風味🐟

Spicy Desu Maki $160
泰式醬汁配上炸蝦卷,炸蝦炸得非常酥脆,而且呢個配搭同平時食開個啲唔同,味道真係夠晒過癮特別🦐

Yuzu Sorbet $100
食完咁多豐富嘅美食,當然要食返啲甜品作為完美句號啦。呢個清爽夏日甜品真係唔可以錯過,切到一粒粒嘅新鮮生果,既健康又清新,降低邪惡感😍

Matcha Lava $130
呢個熱辣辣嘅抹茶心太軟真係食過返尋味,濃濃嘅抹茶香包覆住整個口腔,一啖熱辣辣嘅心太軟,一啖涼浸浸嘅雪糕,呢個冰火交融嘅組合,譜唱出冰與火之歌啊🤩

Passionate Fizz $65
Fizzy Grapes $70
2022-08-31 825 瀏覽
自從去完Honjokko之後發掘咗Pirata group原來有超多高質餐廳!今晚book咗上環嘅Honjo!雖然個名同Menu都有少少似,但其實成個Vibe好唔同~ 今次我哋揀咗試A la carte, 咁就可以試到多啲Tasting Menu以外嘅dish!.🔸Edamame (V) - Sea salt $45.🔸Crispy tofu salad (v) - Red onion ponzu, cucumber puree 超級有驚喜嘅前菜!豆外層炸得脆卜卜但係一啲都唔會油膩,連埋下面嘅青瓜絲一齊食,有唔同層次嘅口感而且成個感覺好fresh,完全唔會油膩!.🔸Wagyu - Beef tataki, shishito pepper, tosazu, chorizo oil, toasted rice 上次都有食到呢個前菜~今次完全keep到手準!牛肉啱啱好Medium, 牛味濃郁,日本唐辛子清爽脆口但一啲都唔辣~必試招牌菜!.🔸Shiso spider - Soft-shell crab tempura, mentaiko, pickled myoga, shiso dip 🔸S

🔸Edamame (V) - Sea salt $45

🔸Spicy desu - Prawn furai, cabbage, pickled carrot, tobiko, chilli jam

兩款Maki都各有特色~材料新鮮口感豐富,每一啖都超滿足!推介大家一定要試!!
🔸Hamachi kama - Salt-grilled hamachi collar, charred lime

平時食好多hamachi刺身,第一次食個頭😂!皮煎得超級趣同香,即使係燒但係肉質保持到非常Juicy嫩滑,拍得住蒸魚咁滑!而且完全唔腥又好少骨,有驚喜!
🔸KAMAMESHI - Iron Pot Rice - Wagyu • Beef tenderloin, onsen egg, truffle-soy

食到最後一道菜先上呢道高質日式和牛煲仔飯,呢個飯絕對係今晚MVP!!chef炒嘅時候已經聞到超香松露味!!已經半飽地嘅我哋都一啖不留食晒個飯!!
🔸Matcha lava - Roasted white chocolate, vanilla ice cream, soba cracker
🔸Yuzu sorbet - Tropical fruits, passion fruit & mint syrup

兩個甜品都好食,Macha lava上面塊cracker好香好脆!但我同男朋友一致vote上次tasting menu試果個Black sesame creme brulee係the bestttt!
整體嚟講個vibe都好好,係一個好all rounded嘅dining experience, 無論係Chef, Waitress定Manager都好主動check with我哋嘅comment,好willing聽唔同意見,同埋每道菜都會認真介紹食材同recommend食法!!而且裝修靚到我同男朋友講笑話可以嚟影pw🤣~ 超級推介比大家,especially special occasion!
  • KAMAMESHI - Iron Pot Rice - Wagyu • Beef tenderloin
  • onsen egg
  • truffle-soy
2022-08-31 89 瀏覽
今晚黎到哩間都幾出名嘅日本Fusion餐廳, 之前有食過lunch, 唔錯. 今晚一於食埋個dinner睇下係咪仲正先! 餐廳裝修非常有情調, 歐式座位, 好闊落, 坐得認真舒服. 夜晚仲會調暗燈光, 好有浪漫氣氛🥰🍴Edamame - 上台仲熱辣辣, 新鮮👍🏻🍴Wagyu tataki - 和牛超高質! 切得夠薄, 一淡食哂啱啱好, 入口即溶. 配埋青椒同蒜子感覺好特別👍🏻👍🏻🍴Tofu - 炸豆腐配上沙律, 好fresh. 沙律醬汁微辣, 有泰國feel, 酸酸辣辣勁開胃!🍴Sushi Roll - 有兩款, 炸蝦卷好鬆脆, 出面嘅蟹籽好新鮮, 好彈牙, 入面加左好少見嘅酸蘿蔔, 又幾得意😎 另一款呑拿魚蓉卷就正常發揮🍴Softshell Crab, Corn Tempura - 今晚其一mvp! Tempura炸得啱啱好, 唔乾, 保持到軟殼蟹嘅肉汁, 調味都做得好好, 加埋菜一齊食仲無咁熱氣👍🏻 粟米天婦羅超有創意, 原來粟米都可以咁整法, 感覺有啲似米通, 外脆內甜, 正👍🏻👍🏻👍🏻🍴Hamachi Head - 燒油甘魚頭. 同樣非常高質, 魚肉好鮮嫩, keep到肉汁,

🍴Edamame - 上台仲熱辣辣, 新鮮👍🏻

🍴Hamachi Head - 燒油甘魚頭. 同樣非常高質, 魚肉好鮮嫩, keep到肉汁, 點少少海鹽同檸檬汁已經將魚嘅鮮味帶哂出黎🤤

🍴Wagyu Tenderloin Rice- 主菜我哋叫左個和牛石鍋飯試下. 原鍋上嘅牛肉飯一上台已經好香. 值得一讚waiter會幫你撈混隻流心蛋同介紹應該點食. 牛肉維持高水準, 飯粒粒分明我中意, 而且份量超大, 一定唔會食唔飽🤣

整體成餐飯都好滿意, 環境同野食都好有質素, 侍應們都好有禮貌, 非常推介! 😍

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

2022-08-31 91 瀏覽
位於上環皇后大道西嘅「Honjo」💥主打fusion創新西式日本料理🎌外籍店員親切友善👱🏻‍♂️每道菜上枱時亦會用心介紹👍🏻餐廳裝潢帶英式華麗莊園風👑以復古同浪漫氣色為主🎀更設有多個打卡角落📸非常適合朋友chill talk或情侶約會😚🔸The Dreamer Tasting Menu ($680/person)🫘Edamame枝豆一向都係日式餐廳常見嘅前菜之一,大廚將海鹽平均撒喺枝豆之上🧂味道唔會過於單調,值得一讚👏🏻🥗Tofu Salad豆腐沙律製作盡顯誠意💖炸豆腐底下藏有青椒絲、洋蔥絲同蘿蔔絲等蔬菜🥕進食時將蔬菜放喺豆腐之上,再配以醋同芥末作醬汁,味道清新帶微辣,相當惹味😊🥩Wagyu Tataki炙燒生和牛賣相精緻,撒上微辣日本小青椒同香口脆米,不論味道或口感都富有層次💁🏻‍♀️再用上酸甜開胃嘅醬汁加以調味,令人滿有驚喜✌🏻🍣Spicy Tuna Crunch Maki卷物以油脂豐富嘅吞拿魚蓉作點綴,滋味滿分😺內藏鹹香脆口嘅三文魚籽,配搭新穎有創意💡🍤Spicy Desu Maki炸蝦卷外貌看似平凡,製作卻絕不馬虎🏅卷物中嘅炸蝦酥脆爽彈,加入醃蘿蔔更添風味💋🌽Corn Tempur

🫘Edamame

🥗Tofu Salad

🥩Wagyu Tataki

🍣Spicy Tuna Crunch Maki

🍤Spicy Desu Maki

🌽Corn Tempura
相當有特色嘅炸物😗天婦羅粟米炸得香酥而不膩,粟米粒粒分明,而且份量十足💓

🦀Soft Shell Crab Tempura
炸軟殼蟹香口惹味😋外層粉漿薄而酥脆,內裏肉質則保持原有鮮味🎊配搭微辣青椒蛋黃醬,味道更上一層樓🙆🏻‍♀️

🐠Hamachi Kama
巨型油甘魚鮫😳魚皮煎至微脆香口,肉質豐腴細膩,嫩滑富油脂☄️簡單用鹽調味,已突顯到魚嘅鮮味,已令人眼前一亮👀

🐄Wagyu Kamameshi
日式釜飯以滑嫩和牛、滋味蛋黃、香濃菇菌同新鮮蔥花等作配料,感覺似食緊risotto🍚未上枱已聞到香氣滿溢,誠意推薦🎉

🍧Yuzu Sorbet
清爽夏日甜品 — 雜果雪芭,入口清新酸甜,帶有淡淡柚子香氣🍐伴碟有切粒火龍果、西瓜、士多啤梨、哈密瓜等新鮮水果⚡️食落相當refreshing,更有助消除膩滯感💃🏼

🍮Matcha Lava
抹茶心太軟🫶🏻外層焗到好似蛋糕咁脆,切開係入口即溶嘅流心抹茶漿🍵可伴以蕎麥脆餅一同入口🤭再配搭雲呢拿味雪糕,形成冰火交融嘅感覺🔥為豐盛嘅一餐畫上完美句號🌈

∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗

🍸Co-matchy($70)
Mocktail以熱情果作底,果香味相當突出🥳加入抹茶醬、椰子水、檸檬汁同蘇打水調配🤘🏻味道清新酸甜易入口👄

🍹Passionate Fizz($65)
另一杯同樣以熱情果作主要成份嘅mocktail😼配合熱情果醬、檸檬汁同蘇打水等混合而成💟消暑又解渴,夏天必備☀️
Honjo係一間位於上環的親民高級餐廳!點解我會咁講呢?因為佢係pirata旗下嘅餐廳之一。集團旗下嘅餐廳一直都以CP值高做賣點,同時佢嘅價錢就算係晚餐都只不過係講緊680-980就可以試到餐廳為您精心準備嘅 omakase 😌不過佢嘅廚師發板呢就唔係平時我哋食開嘅普通日式餐廳🇯🇵淨係食好靚嘅材料嘅魚生🐟壽司🍣嗰啲就唔同嘅,Honjo講緊既係環境、新意、味道,今次等我帶大家去一去上環講解下佢個 Testing Menu喇。.首先,不得不說嘅係環境真係一等一🌟上到餐廳大堂會見到餐廳有分幾個區域,每個都有唔同嘅風格同感覺,基本上每個都係打卡位,感覺就好似返咗去五六十年代嘅一啲潮流餐廳,但係呢一個潮流到而家都會過時。.上台後侍應們很快就送上前菜海鹽毛豆 ,肚餓嘅話等嘢食之前食住先都幾好🤣. 🥗 脆豆腐沙拉 Crispy tofu salad呢度菜以炸既黎講就幾清淡,以炸日式豆腐沙律,伴上日式蘿蔔、辣椒、醃紅洋蔥🧅黃瓜汁🥒,咁就係一個幾有創意嘅沙律. 🍣 香辣金槍魚夾心 Spicy tuna cruch 酸酸甜甜辣辣、開胃前菜. 🌽 玉米天婦羅 Sweat corn tempura 可能小妹孤

🥗 脆豆腐沙拉 Crispy tofu salad
🍣 香辣金槍魚夾心 Spicy tuna cruch
酸酸甜甜辣辣、開胃前菜
🌽 玉米天婦羅 Sweat corn tempura
可能小妹孤陋寡聞喇,之前記得就一直未食過粟米嘅天婦羅,咁呢一次呢就係一個好好嘅開始,估唔到原來粟米天婦羅係會咁好食嘅,咁餐廳提供呢一度菜嘅時候呢亦都有提供四個唔同嘅粉喇,一共有四種粉,你可以選擇你最喜歡分別有海鹽、辣椒粉、芥末鹽食,個感覺有少少似食緊shake shake粟米。哈哈,真的超喜歡。
🦀 軟殼蟹天婦羅 soft shell crab
配青辣椒沙律醬及野菜的軟殼蟹天婦羅,炸後甘甘香香,內裡軟殼蟹嘅蟹肉鮮嫩可口,食起來好過癮。
🐟 鹽燒油甘魚鮫(hamachi kama)
以日本當地傳統的鹽燒方式將表層微烤至焦脆,肉質鮮嫩多汁。整體其實係唔錯嘅,但係我自己覺得有少少真係鹹得滯,不過呢個可能係整法所限啦,未算話愛不釋手,不過瑕不掩瑜🤣
🥩和牛釜飯 Wagyu(牛里脊、溫泉蛋🥚松露醬油)
呢一度菜飯量比較大份量較大⚠️一上枱啲香氣簡直可以令人上天堂😳諗返氣都流晒口水!好彩嘅係整餐飯嘅最後一個主菜,咁好味之下,雖然份量好多,但我地都有食曬佢🤤
🍵抹茶熔岩 Mocha lava(white chocolate 🍫vanilla ice cream 🍨蕎麥餅乾)
到最後呢個甜品係估唔到咁出色,我想出好耐應該點形容佢,『神奇、頂級、超卓』,如同如一位魔術師,總能從感覺不可能的地方抽一隻白兔出來,一道如此出色的甜品竟出現在日式料理店內實在令人意想不到,甚至乎我認為值得專誠為之而來,極度推薦。
Sweat corn tempura
hamachi kama
和牛釜飯 Wagyu
Mocha lava
2022-08-25 512 瀏覽
ദ്ദി 𝐂𝐫𝐚𝐛 $𝟏𝟖𝟎Crispy soft shell crab tempura paired with the spicy green chili mayo and slightly bitter mizuna had a great balance in the flavour🦀ദ്ദി 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 $𝟏𝟓𝟎Beef tataki with toasted rice was meaty & crunchy😆 while tosazu with chorizo oil was too salty that I preferred a lighter one😌ദ്ദി 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞 $𝟒𝟓Edamame with sea salt was a nice start for the night✨ It’s soft but with a bite😚ദ്ദി 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚 $𝟏𝟑𝟎Matcha power was the best one to pair with sweet corn🌽 There are four types of powder in total, so you
ദ്ദി 𝐂𝐫𝐚𝐛 $𝟏𝟖𝟎

ദ്ദി 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 $𝟏𝟓𝟎

ദ്ദി 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞 $𝟒𝟓

ദ്ദി 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚 $𝟏𝟑𝟎
Matcha power was the best one to pair with sweet corn🌽 There are four types of powder in total, so you can choose your fav one🥳

ദ്ദി 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐭𝐨𝐟𝐮 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 $𝟗𝟎
Red onion ponzu & cucumber puree added some spiciness and freshness, nice💛

ദ്ദി 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐝𝐞𝐬𝐮 𝐦𝐚𝐤𝐢 $𝟏𝟔𝟎
Prawn furai with tobiko, cabbage, pickled carrot & chili jam was sour and savoury, quite unique🦐

ദ്ദി 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐭𝐮𝐧𝐚 𝐜𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐦𝐚𝐤𝐢 $𝟏𝟖𝟎
Fatty tuna with my fav avocado was rich and apprising🥑 Worth a try🤣

ദ്ദി 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐚 $𝟐𝟗𝟎
Salt-grilled hamachi collar was divine🤤 It’s soft, tender with a hint of sourness from the charred lime🍋, perfect🥰

ദ്ദി 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐊𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞𝐬𝐡𝐢 $𝟒𝟖𝟎
How could you resist the combo of meaty beef tenderloin, onsen egg & truffle-soy?🤩 Absolutely not! One more please😋

ദ്ദി 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐒𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭 $𝟏𝟎𝟎
Yuzu sorbet with tropical fruits was fruity, citrusy, and fresh🍊, great for summer🤍

ദ്ദി 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐥𝐚𝐯𝐚 $𝟏𝟑𝟎
Hot matcha lava went well with the cool vanilla🍨 It’s rich, smooth and has a sweet aftertaste🍵 Love it💚

ദ്ദി 𝐓𝐡𝐞 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 $𝟓𝟓
It had a strong flavor of champagne in the first bite🍾 After that, the flavor of jasmine tea & grapefruit juice were fragranting and intense🌼

ദ്ദി 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐅𝐢𝐳𝐳 $𝟔𝟓
Highly recommend it🧡 It’s sour, fresh and ideal for my liking😍
評分: 9.5/10🌟————————————————————————————
Honjo (上環)
上環皇后大道西77-91號1樓

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff上環
𓍼 #foodietiff生日飯✨

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #hkfoodie #honjo #美食推介 #上環美食 #慶祝推介 #生日飯推介#香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞
𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮
𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐭𝐨𝐟𝐮 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝
𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐭𝐮𝐧𝐚 𝐜𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐦𝐚𝐤𝐢, 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐝𝐞𝐬𝐮 𝐦𝐚𝐤𝐢
𝐂𝐫𝐚𝐛
  • Wagyu  Kamameshi
  • Passionate  Fizz
  • Yuzu  Sorbet
2022-08-24 86 瀏覽
👍🏻 Soft Shell Crab Tempura🦀 炸軟殼蟹既外層只係薄薄既炸衣 相信應該係原隻拎去炸 炸完先對半切🔪有效保留到軟殼蟹內的鮮味肉汁 調味主要靠旁邊嘅green chili mayo 微微辣好過癮🥰 👍🏻 Beef Tataki漬牛肉片🐄上面大放左切碎嘅日本小青椒Shishito pepper 辣辣地但係又比甜甜酸酸嘅醬汁中和左 開胃非常 脆米主要協助增加口感!👍🏻 Edamame海鹽均勻地撒在枝豆上面 作為前菜 十分稱職💚👍🏻 Spicy Tuna Crunch卷物上面鋪滿左吞拿魚蓉 雖被攪成蓉 但仍食得出吞拿魚油脂感滿滿🐟入面收埋咗啲三文魚子 脆卜卜口感 幾特別嘅配搭👍🏻 Spicy Desu🦐其實就係炸蝦卷 但係不得不讚 平凡之中食出真功夫!入面嘅炸蝦 炸得非常酥脆 醃蘿蔔會令人更開胃🙌🏻👍🏻 Hamachi Kama超級巨型嘅油甘魚鮫 魚皮烤得非常香脆 魚肉口肉得來非常嫩滑 而且有豐富油脂 骨唔算多 普遍都係大骨 簡單用鹽調味 旁邊仲附贈左一個烤過嘅青檸 滴幾滴輕輕吊一吊味 都係唔錯嘅選擇😉👍🏻 Kamameshi- Kinako日式嘅釜飯黎個180度轉變 入
👍🏻 Soft Shell Crab Tempura🦀

👍🏻 Beef Tataki

👍🏻 Edamame
海鹽均勻地撒在枝豆上面 作為前菜 十分稱職💚

👍🏻 Spicy Tuna Crunch

👍🏻 Spicy Desu🦐

👍🏻 Hamachi Kama

👍🏻 Kamameshi- Kinako
日式嘅釜飯黎個180度轉變 入面嘅材料竟然有松露牛油 食落感覺似食緊risotto 加埋三種唔同類型嘅日本菇菌 香氣爆發😻

👍🏻 Yuzu Sorbet
清爽嘅一款夏日甜品☀️切咗粒粒嘅水果當然切合主題 但主角係柚子雪芭 清甜清香 散發陣陣柚子香氣🫦

👍🏻 Matcha Lava
近年食過最有誠意嘅抹茶甜品🍵睇落平平無奇 但撥開碗中間嘅抺茶心太軟 入面嘅抹茶醬即刻湧出來 屬於甘甘苦苦嘅抹茶 同旁邊嘅雪糕搭配恰到好處💕

注意事項⚠️
- 餐廳以英式華麗莊園風格裝修 打卡好靚靚既地方🥰
- 店員大多只用英文溝通 十分熱情及有善👍🏻
2022-08-24 77 瀏覽
位於皇后大道西嘅Honjo,係pirata旗下嘅餐廳之一。Pici、Pirata、Pizza Project等等都係CP值好高嘅餐廳,今次都係抱住相當高嘅期望嚟試下佢嘅日本菜!餐廳裝修華麗,門口係好搶眼嘅紅色外牆,配上趟門,有一種優雅得嚟又帶啲復古嘅感覺。入到去會有manager帶領入座,而佢哋都好熱情好有禮貌,為呢餐dinner帶嚟咗一個好好嘅impression。雖然係食日本fusion菜,但鋪內裝修都係以復古同浪漫氣色為主,擺設亦見心思,餐廳好多個角落都可作為打卡位,係好grand嘅一個setting。今次食嘅係佢嘅tasting menu,鍾意飲酒嘅朋友可以加多少少錢要佢嘅wine and sake pairing。Edamame + Crispy Tofu + Wagyu Tataki淨係頭盤都已經好豐富!首先出場嘅係枝豆,佢喺面頭灑咗海鹽,食落唔會太單調,啱哂用嚟送酒!炸豆腐係比較有心思吧菜式,豆腐底有sliced pepper,配以醋同埋wasabi為醬汁,食嘅時候將啲椒絲放番上豆腐面,好refreshing!至於和牛刺身,除咗肉質新鮮,佢嘅酸甜醬汁都好outstandi

淨係頭盤都已經好豐富!首先出場嘅係枝豆,佢喺面頭灑咗海鹽,食落唔會太單調,啱哂用嚟送酒!炸豆腐係比較有心思吧菜式,豆腐底有sliced pepper,配以醋同埋wasabi為醬汁,食嘅時候將啲椒絲放番上豆腐面,好refreshing!至於和牛刺身,除咗肉質新鮮,佢嘅酸甜醬汁都好outstanding,加埋面頭一啲米通碎咁嘅toppings,好有咬口!三樣appetizer都好高質、好開胃!

Co-Matchy x Appleland
好高質嘅兩杯Mocktail!果香味好突出,用嚟送appetizer一流!佢個樣都好靚仔添,打卡係perfect之選!

Sushi Roll
分別係炸蝦卷同牛油果吞拿魚卷,全部都係one bite size,好易夾,唔會飛哂啲餸出嚟。食完前菜加埋佢其實已經好飽🤣

Corn Tempura + Soft Shell Crab Tempura
係好有心思嘅兩道炸物。天婦羅粟米炸得十分酥油,粒粒粟米分明,而且好大嚿,亦都唔會好油,個人認為有少少蜜糖會更好!炸軟殼蟹就fair,下面有啲類似蛋黃醬嘅cream sauce作調味,係可以中和蟹膏嘅甘味嘅。

Hamachi Kama
第一次食原個燒魚頭🤣係有驚喜嘅,燒成外脆又保持到魚肉嘅嫩滑,魚肉勁厚實,呢一道菜一定可以滿足到鍾意食魚嘅大家😗

Wagyu Kamameshi
講咗咁多樣嘢食,終於到main course!Main course我哋揀咗和牛釡飯,和牛碎粒鋪滿咗飯面,加埋蔥花同蛋黃,再配埋已經加咗入cream sauce嘅飯,一撈埋嘅時候已經聞到好香,夾起仲有啲好似拉絲咁嘅效果,係好食嘅!不過少漏🤣

Matcha Lava + Fruit Sorbet
最後上嘅係抹茶心太軟同雜果雪芭。抹茶心太軟嘅外層焗到好似蛋糕咁脆,一切開就係流心抹茶漿,入口即溶。抹茶漿食唔哂仲可以用旁邊嘅蕎麥脆餅點嚟食,更昇華!至於Sorbet就係exactly另一個口感,凍冰冰嘅絲棉雪芭加埋旁邊嘅雜果粒,好refreshing,剛好同Matcha Lava形成咗一個冰火交融嘅感覺🤣

總括嚟講係好高質嘅一餐,會encore!