Green Orange

2019-01-18 111 瀏覽
久不久要對自己好啲嘅。今晚想食好啲!好舒服嘅裝修,有少少輕音樂。坐得吾逼夾。先叫個starter:雞肝黑毛豬火腿胖香檳啫喱。好厚身嘅肝!味道吾太濃,加多士食已經好ok。火腿都吾咸喎!個啫喱好特別。我冇為意,一咬落馬上有酒香!好得意。呢個係牛肝菌雜菌忌廉湯: 好香!好濃。豬仔骨都幾大份!熱辣辣咁上台。切開嚟睇,肉同骨吾係散開咖!冇話煮得太淋。肉質仲好有結實多肉汁。再嚟份黃金蟹肉意大利飯。少少咸帶出蟹肉嘅鮮味!仲有啲菇喺飯入面,食起上嚟多咗層次。最後我仲追加咗個甜品。個Brownie同雪糕好夾!總括嚟講又係一次大滿足!!
久不久要對自己好啲嘅。今晚想食好啲!

好舒服嘅裝修,有少少輕音樂。坐得吾逼夾。

先叫個starter:雞肝黑毛豬火腿胖香檳啫喱。

呢個係牛肝菌雜菌忌廉湯: 好香!好濃。

最後我仲追加咗個甜品。個Brownie同雪糕好夾!

總括嚟講又係一次大滿足!!

• 雞肝醬多士配黑毛豬火腿拚香檳啫喱
2019-01-15 85 瀏覽
因為工作關係經過上環先食原來呢一區有咁多好野食😋😋最後揀左呢間fusion菜環境好好,好安靜適合情侶約會或者同好姐妹傾心事🤣🤣餐廳剛剛換左新menu新菜式樣樣都想食首先頭盤我地揀左香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨($138)鵝肝好大塊😍😍一啖鵝肝一啖紅酒燴梨Balance得咁岩岩好唔會太膩仲好清爽!湯係牛肝菌雜菌忌廉湯($78)好creamy因為個人對菌類毫無抵抗力所以當然👍🏼👍🏼👍🏼Main course 我地首先叫左西班牙黑毛豬架($228)調味剛剛好!齒頰留香,連配菜都好新鮮好好食!黃金蟹肉意大利飯($178)第二味main course係risottos 係我食得最滿足既!好多好多蟹肉,而且唔會膩!正!
因為工作關係
經過上環先食原來呢一區有咁多好野食😋😋
最後揀左呢間fusion菜

環境好好,好安靜
適合情侶約會或者同好姐妹傾心事🤣🤣

餐廳剛剛換左新menu新菜式
樣樣都想食

首先頭盤我地揀左香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨($138)
鵝肝好大塊😍😍
一啖鵝肝一啖紅酒燴梨
Balance得咁岩岩好
唔會太膩仲好清爽!

湯係牛肝菌雜菌忌廉湯($78)
好creamy
因為個人對菌類毫無抵抗力
所以當然👍🏼👍🏼👍🏼

Main course
我地首先叫左西班牙黑毛豬架($228)
調味剛剛好!
齒頰留香,連配菜都好新鮮好好食!

黃金蟹肉意大利飯($178)
第二味main course係risottos
係我食得最滿足既!
好多好多蟹肉,
而且唔會膩!
正!
2019-01-15
2019-01-15 87 瀏覽
今晚約左朋友再黎上環呢間餐廳食飯..前菜我地叫左香煎鵝肝配伴砵紅酒燴梨..鵝肝好厚煎到金黃..好香好脆..紅酒燴梨甜得黎又有d酒香..好特別..餐湯有牛肝菌雜菌忌廉湯..睇落一片黑媽媽..但飲落好香..對於鐘意食雜菌既我就好鐘意..主菜叫左新出既黃金蟹肉意大利飯..成碟金黃色...食落好似有d南瓜味..甜甜地..有好足料既蟹肉..好鮮甜..好正最後仲有燒西班牙黑毛豬架..好大塊..又係煎到岩岩好..食落好淋..入口即融..配埋薯菜就唔會好漏..
今晚約左朋友再黎上環呢間餐廳食飯..

2019-01-15
2019-01-15 119 瀏覽
呢間餐廳用柔和燈光,營造了一個舒適的環境,非常有情調。呢到真係很適合慶祝紀念日~食物種類都有好多選擇:雞肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱店內自製既雞肝醬,非常特別。雞肝醬旁附有柚子醬。食落感覺好Fresh👍🏻呢道菜既香檳啫喱令我感到很深刻。食第一啖就即刻有好濃既酒味散溢,就知呢隻啫喱一點也不普通!估唔到酒味啫喱可以整到咁濃。黃金蟹肉意大利飯這道菜雖用蛋黃黎整,但食落帶有一絲甜味,絕對是一道會帶來驚喜的菜式。意大利飯口感佳,唔會好膩!蟹肉份量適中。呢個飯凍左都係咁好食🤤朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕食埋個甜品做飯後既點綴。朱古力布朗尼外脆內實,甜度岩岩好。連埋雪糕一齊食可以中和好full既感覺。

食物種類都有好多選擇:

朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕

食埋個甜品做飯後既點綴。
朱古力布朗尼外脆內實,甜度岩岩好。
連埋雪糕一齊食可以中和好full既感覺。
2019-01-08
2019-01-13 165 瀏覽
朋友係附近返工,聽聞依間餐廳食飯氣氛唔錯,所以就選擇黎試試😋😋餐廳裝修以白色同埋原色實木為主,係有格調的歐洲裝修風格。我地都坐得好舒服,當晚我地被安排坐係玻璃窗旁,所以特別有氣氛。餐廳Menu,每樣嘢睇落都好好味,好難揀,我地都揀左好耐🙈🙈雜莓餐包,餐廳建議配黑醋同埋橄欖油食,食落好軟熟,好香😋Starter:雞肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱。食依個starter 係有次序的,應該食啫喱先,再品嚐火腿或者雞肝多士。啫喱濃縮左好多香檳,食落去好似飲緊香檳咁。食完香檳啫喱,再食一快火腿,完完全全可以將油香滿溢嘅火腿肉香帶出黎。聽餐廳負責人介紹,雞肝醬係餐廳自家制的,味道好濃郁。而食完啫喱,再食雞肝多士更有風味👍🏻虎蝦海鮮濃湯:有虎蝦、青口、帶子。個湯好濃郁,味道濃鮮。湯裡加左小番茄,小番茄嘅酸味可以帶出湯嘅另一番滋味。黃金蟹肉義大利飯:個飯唔係太creamy, 食落甜甜地,幾開胃,唔溜。餐廳負責人話個飯用左蛋黃去整,所以有黃金兩字。燒西班牙黑毛豬架:依個主菜都好出色👍🏻切落去嘅時候,肉汁不斷流岀嚟,鮮嫩多汁。黑毛豬架嘅油脂分佈得好好,所以食落好有油香味。朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕:食完正餐,

雜莓餐包,餐廳建議配黑醋同埋橄欖油食,食落好軟熟,好香😋

虎蝦海鮮濃湯

黃金蟹肉義大利飯

燒西班牙黑毛豬架

朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕:食完正餐,總覺得食埋個甜品先夠完美😋 Brownie 甜度啱啱好,有香濃朱古力味,甜而不膩。配搭埋雲呢拿雪糕食,會越食越想再食多啲。

朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕

總括而言,餐廳食物質素不錯,加上餐廳氣氛很好,整體用餐經驗都非常好。

2019-01-08
虎蝦海鮮濃湯
黃金蟹肉義大利飯
2019-01-11 84 瀏覽
約朋友吃飯為了方便她,選了間距離地鐵站不到一分鐘步程的西餐廳。店內裝修簡單利落,菜單以單點為主,可加HKD88轉為套餐。兩人單點一前菜,兩主菜及Upgrade一個套餐即足夠飽肚。鵝肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱鵝肝醬份量滿大,質感柔軟軟滑富油潤感,塗在多士上,增加多士味道,減少油膩感。火腿肉味濃郁,肉質煙韌,油潤感十足,越咬口感越香醇濃郁。蟹肉南瓜濃湯湯底柔順幼滑,香濃南瓜味,味道較濃烈,絲絲蟹肉香甜增加鮮味度。鵝肝醬烤菇闊條麵鵝肝醬以芝士白汁鮮製,烤菇烤至軟腍滑溜,再以手打闊條麵作麵底,麵條吊掛濃厚稠密鵝肝醬,味道濃郁美味,注意的是醬汁濃稠易飽肚。燒西班牙黑毛豬架份量剛好一支黑毛豬架,豬肉肉質結實密度高,咬下爽口彈牙肉汁豐富,整支並沒肥膏。配菜有秋葵、蕃茄、紅蘿蔔及薯仔等。朱古力布朗尼伴雲尼拿雪糕店家自家製布朗尼及雪糕,布朗尼質感密稠而鬆軟,味道較濃郁,雪糕軟滑冰凍,粘度較稠而不易溶化。

鵝肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱

火腿肉味濃郁,肉質煙韌,油潤感十足,越咬口感越香醇濃郁。

蟹肉南瓜濃湯

鵝肝醬烤菇闊條麵

朱古力布朗尼伴雲尼拿雪糕
2018-12-14 465 瀏覽
今年結婚6週年, 2個都好想食豬手, 同埋可以交低個小朋友俾屋企人. 兩個出黎慶祝, 真係好期待.11月30老公已經打去BOOK枱. 留定左豬手同問埋甜品可唔可以寫字, 是可以的. 終於到左琴日..上到去.. 餐廳氣氛好好~好有feel~ 都好有情調~坐低左1分鐘倒, 有位侍應同我地講.. 今日冇豬手供應...... WT......我地期待左好耐......而家先同我地講冇....... 但我諗我地2個都唔想破壞琴晚既心情..... 咁就好努力睇MENU.... 諗好哂食咩... 見到有個蟹蓋好似幾正.... 一落單..... 又冇蟹蓋............ 就係咁.... 我地(內心好嬲地)走左~~~~~後記:1. 老公話可能餐廳有call過佢通知我地冇豬手.... 但我check反.... 唔見餐廳電話有打過來而miss左... 2. 雖然個地點好近我地, 好方便...但我地唔會再去... 都唔會推介俾朋友仔3. 如果琴日唔係結婚週年飯, 我諗我已經爆左佢地.. 但我琴晚冇架~

一落單..... 又冇蟹蓋............

就係咁.... 我地(內心好嬲地)走左~~~~~

後記:
2018-12-13
慶祝紀念
紀念日
2018-12-13 169 瀏覽
今天經過附近,所以來到了green orange試一試。我7點半來到,不算太多人。但到了8點多,已經開始多人。點了餐後,麵包就很快送上。麵包十分鬆軟,而且熱呼呼的。接著就是雜菜沙律。雜菜沙律十分大份,當中有蟹柳、車厘茄、不同的沙律菜。沙律菜十分新鮮,而且很爽口。下一道是餐湯,是忌廉湯。忌廉湯十分cremy和濃郁。主菜終於來到了。我點的是烤美國安格斯西冷扒。西冷排十分大塊,比我的手掌還大。店員上菜前已經幫我切好牛排,十分細心。我點的是五成熟,烤得剛剛好。肉質鮮嫩,而且肉汁滲出,十分juicy。下面還有薯菜。焗薯點上燒烤汁十分滋味。甜品方面,有抹茶蛋糕。抹茶雪糕的抹茶味香濃。再加上藍莓和士多啤梨作裝飾,再塗上朱古力醬,賣相十分好。最後點了一杯熱檸茶。檸檬有3片,十分足料。今天真的很滿足!想不到上環有這間出色的西餐廳!而且店員待客十分好!下次一定會再來試試其他菜式
今天經過附近,所以來到了green orange試一試。

我7點半來到,不算太多人。但到了8點多,已經開始多人。

點了餐後,麵包就很快送上。麵包十分鬆軟,而且熱呼呼的。

下一道是餐湯,是忌廉湯。忌廉湯十分cremy和濃郁。

最後點了一杯熱檸茶。檸檬有3片,十分足料。

2018-12-06 7972 瀏覽
Green Orange 想食好耐, 苦無機會, 今日終於要出上環買材料可以順個靚便大快耳朵, 店鋪是樓上鋪, 面積不太, 環境裝修得頗有氣氛, 食飯傾計歎慢板的好地方。臨近聖誕加添了聖誕氣氛的裝飾今晚想飲酒, 向店員要求介紹輕型版啤酒, 他推介了呢隻德國品牌手工啤。德國品牌手工啤Flensburger Gold ($48) 外表很型吧!配合埋街外景致及餐廳聖誕氣氛, 心情好似置身外國咁 hea。Flensburger Gold金黃酒色, 泡沫細緻, 入口麥味出奇地頗重, 飲後卻出奇地没有苦澀餘韻, 麥香重但口感清爽, 雪得夠冰凍, fresh。 煎带柚子沙律 ($118)色彩配合豔麗, 極吸睛, 份量大, 足夠2人食。刺身级带子底面煎得金黃香口, 鲜甜軟滑, 厨師只加了少許香草及黑胡椒提味, 不搶带子鮮味, 好食。红肉柚子甜而多汁, 微微的果酸令食欲大增, 令沙律菜更清鮮爽脆。海鮮慕絲烤釀大虎蝦伴薯菜 ($248)3隻king size 虎蝦香噴噴上場大虎蝦開邊, 放上以蛋白蝦膠混合而成的滑醬釀焗,  蛋白蝦膠醬焗到香噴噴, 口感滑口, 呢個醬掂大虎蝦則燒得刚刚熟, 還保存了蝦汁,
臨近聖誕加添了聖誕氣氛的裝飾

德國品牌手工啤Flensburger Gold ($48)
Flensburger Gold ($48)

煎带柚子沙律 ($118)
色彩配合豔麗, 極吸睛, 份量大, 足夠2人食。
煎带柚子沙律 ($118)

海鮮慕絲烤釀大虎蝦伴薯菜 ($248)
3隻king size 虎蝦香噴噴上場
海鮮慕絲烤釀大虎蝦伴薯菜 ($248)

大虎蝦則燒得刚刚熟, 還保存了蝦汁, 蝦肉很juicy, 仲超爽口彈牙, 拈少許黑松露醬伴食, 菌香起了畫龍點精作用, 今蝦肉更鲜甜。

配菜方面有西豆角、車尼茄、茄子及薯仔, 簡單以海鹽、香草及黑胡椒調味, 飽肚好味又健康。

蘋果雪葩 ($58)
原本想食檸檬芝士蛋糕, 可惜今日冇供應, 改了蘋果雪葩。
蘋果雪葩 ($58)

蘋果雪葩軟身、滑溜, 淡淡的蘋果清, 唔太甜, 不錯, 雪葩個人始終都係愛味道較特出的柚子或檸檬。

2018-11-29 3988 瀏覽
今日係人生特別日子,想搵間餐廳食晚餐,知心好友介紹上環港鐵附近的西餐廳 Green Orange。晚膳後,真心覺得無介紹錯,值得一去再去。食店環境優雅浪漫,裝潢滿有歐陸風味,透明玻璃窗,可觀賞街景,類似外國的西餐廳佈置。我覺得食店非常適合情侶共進晚餐,好讓感情生活增添情趣。餐桌設計簡約,枱上有浪漫的蠟燭,在柔和的光線下,戀人特別美麗英俊。店員服務態度一流,有禮貌,做事爽快殷勤,耐心回答提問,讓我感覺非常舒服。食物方面,水準高,價錢合宜,如能與情人一起分享食物,相信感情會大大加分。沙律份量多,蔬菜爽口,酸味味,十分開胃。餐湯夠濃夠稠,好好味。豬手皮脆肉嫩,滿有骨膠原,女仔恩物。朱古力甜品夠濃,配上奶茶令我心情開朗。整體而言,食店非常適合情侶拍拖二人世界,其實都係求婚好地方。
西餐廳 Green Orange。晚膳後
,真心覺得無介紹錯,值得一去再去。
食店環境優雅浪漫

店員服務態度一流
,有禮貌,做事爽快殷勤,耐心回答提問,讓我感覺非常舒服

沙律份量多,蔬菜爽口,酸味味,十分開胃

餐湯夠濃夠稠,
好好味。

豬手皮脆肉嫩,滿有骨膠原,女仔恩物

朱古力甜品夠濃,配上奶茶令我心情開朗

整體而言,食店非常適合情侶拍拖二人世界,其實都係求婚好地方
2018-11-29 285 瀏覽
商務午餐來到這家餐廳,離上環地鐵站非常近。入座后點了鵪鶉配沙拉,等待的時間相對較長,大概等了20分鐘。然而上菜后的擺盤和味道都比想象中更驚艷。首先可以看到鵪鶉外圍的沙拉顔色豐富,而且還有Quinoa精緻地鋪上上面。而底下的沙拉亦是色彩繽紛,應該是用了甜酸的Citrus 果汁(猜測是橙子或者柚子)打底,然後混合還是相連的一小塊一小塊的玉米,以及紅菜頭和綠葉,賞心悅目。而鵪鶉是溫的,衹是感覺稍微燒得有點乾,吃起來很入味的。總體而言在忙碌的上環能發現這麽認真擺盤和用料的店,還是覺得值得一去。
2018-11-29 200 瀏覽
雖然澳門巳通車,但我還是喜歡搭🚢,今次選擇返到香港先晚餐,無咁迫人係正落船上環地鐵站附近有家睇落吾錯西餐,就食埋先回家拉😁室內裝修格調蠻有情調,點住蠟竹,燈光昏暗,好浪漫💕餐桌擺設也很講究,而且很貼心,一坐下來便送上面包,遞上檸檬水👍先來頭盤,燒帶子柚子沙律,這個搭配很好,帶子香口剛熟,柚子清新😍蟹肉南瓜忌廉湯,係我至愛😍蟹肉很多,鮮甜,南瓜🎃香濃又滑口喜歡食辣,這碟辣椒蒜片橄欖油意大利粉,很惹味,全新鮮蒜片,很香,微辣,正考廚師功夫😝燒美國安格西冷,賣相已經好靚,食落好稔好重牛味,完全無根,而且切好曬👍仲有秋葵,薯仔,茄子🍆做配菜!好味😋😋其實仲想食埋甜品,但已經好飽了,下次再來試🤩
係正落船上環地鐵站附近有家睇落吾錯西餐,就食埋先回家拉😁
室內裝修格調蠻有情調,點住蠟竹,燈光昏暗,好浪漫💕

蟹肉南瓜忌廉湯,係我至愛😍蟹肉很多,鮮甜,南瓜🎃香濃又滑口

其實仲想食埋甜品,但已經好飽了,下次再來試🤩
2018-11-27 4148 瀏覽
同老公行完海味街為做冬做好凖備!😊見晚飯時間就費事再買餸煮飯,係地鐵站A2出口隔離食左green orange !主要西餐,都係牛扒意粉個D拉,不過意外地全部野都好好味喎😋😋加上店內裝潢有型格,燈光暗暗地,望住窗邊街外落住微微雨,好有詩意呀💕我地一坐低,店員服務到位,即刻端上兩個餐包,熱烘烘👍 同檸檬水👍餐牌選擇不算多,但勝在都喜歡老公叫在枝德國啤,起喜歡,連樽都拎走埋,又真係覯嘅😍Starter 㨂在 燒帶子柚子沙律,正,帶子香口,柚子很甜,超大一盤😂😂蟹肉南瓜忌廉湯,蟹肉很多,一點不弧寒,夠二人食Main course 一定係西冷五成,juicy 有牛味,切好曬,細心,配菜也很多😝仲有簡單辣椒蒜片橄欖油意粉做得很不錯,很香呢,特別喜歡💕很驚喜的一餐,好啱食,價錢不貴,絕對有下次😋

餐牌選擇不算多,但勝在都喜歡

老公叫在枝德國啤,起喜歡,連樽都拎走埋,又真係覯嘅😍

蟹肉南瓜忌廉湯,蟹肉很多,一點不弧寒,夠二人食

仲有簡單辣椒蒜片橄欖油意粉做得很不錯,很香呢,特別喜歡💕

很驚喜的一餐,好啱食,價錢不貴,絕對有下次😋
2018-11-24 3461 瀏覽
知道今晚家人都外出,晚餐要自己解決,不需急於趕回家,再做一點手頭的工作才下班,這時上環大部份的海味店已關門,街頭行人已少了很多,工作了一整天,不想吃碟頭飯,找間較好的餐廳慰勞自己。在這區工作了有兩年多的好友曾介紹過這間店,這晚便來試試,樓上店一般會較輕鬆,可不需趕著交檯,合我心意。想不到,平日的晚上也有頗多捧場客,場面熱鬧。餐牌的選擇也多,沙律,湯,意粉,意大利飯,主菜等,雖然主菜有我喜歡的牛扒,鹹豬手,但鑒於體重驟升,惟有一餐半餐吃少點肉。點了魚作主菜,侍應提議加錢轉套餐,有齊沙律,餐湯,甜品,咖啡等,見這麼落力介紹,也照單全收。是日沙律,賣相不俗,除爽脆沙律外,竟有西柚肉,青瓜,酸酸甜甜,非常醒胃,而且份量也不算少。椰菜花忌廉湯,打得順滑之餘,也有些質感,是打爛的菜花蓉,夠熱。餐包是暖暖的,滲出麵包香,點些橄欖油,黑醋,吃得健康。主菜是香煎白鱈魚伴粉紅胡椒忌廉汁,魚皮煎得焦黃,我愛吃魚皮,香脆好味,白鱈魚結實中帶軟滑,不是肉質很削那種,所以用煎也可煎得很美味,點帶點微辣的粉紅胡椒忌廉汁,給味蕾上一點小刺激,伴菜有秋葵、甘筍,薯仔,車厘茄,剛好吃到七分飽,我相當滿意。甜品是Choco

餐包是暖暖的,滲出麵包香,點些橄欖油,黑醋,吃得健康。

甜品是Chocolate Brownie,本想不吃甜品,怎知是暖暖的,透出朱古力香味,吃一小口,又一小口,又一小口,這樣就吃光了。

端來的咖啡非常非常熱,味很濃,將熱奶全部傾入,不加糖,喝得很舒服。
2018-11-09 637 瀏覽
都說樓上舖做得好一樣會有驚喜!餐廳座落港島「邊陲」位置的上環,平日比較少踏足,但其實自鐵路延線開至堅尼地城,上環已由終途站搖身一變為中途站,這麼遠那麼近,而且一出站口轉右行數十步便到,算是相當「就腳」。 說回今晚西餐的亮點,主菜點了龍蝦汁大蝦扁意大利麵,大蝦名副其實好大隻,綴以龍蝦汁的寬扁意大利麵,濃稠得來又不嗆喉,相當美味。 這道脆焗豬手伴蜜糖芥末汁,豬手上枱好壯觀,女伴不禁”嘩”了一聲!侍應細心問我們要不要幫手切開……切開之後骨肉分離,皮脆肉粉嫩,再蘸上蜜糖芥末醬, 完全俘虜了我倆的心。前菜點了燒帶子柚子沙律,火灸過的帶子鲜甜味美,沙律菜好新鲜,亮點是紅肉柚子酸甜適中,開胃可口。 餐湯點了海鮮濃湯,有蝦、青口、魚塊……口感豐富又十足龍蝦湯滋味,最深得我心。 甜品時間,是椰子雪葩,點了一個兩份分,與女伴你一啖我一羹,口感似椰香雪糕。