Green Orange

2019-03-14 100 瀏覽
今天去上環找一個在附近上班的朋友吃飯,於是他向我介紹這間Green Orange。餐廳的位置很方便,在上環站出閘後步行1分鐘便到達。進店後職員都有禮地招待我們,還為我們介紹一些比較多人吃的食物款式。而且餐廳的裝潢很有歐陸風,還可以欣賞街景,令人忘卻日常的煩惱。首先來的食物是兩個不同款式的餐包,餐包熱騰騰,還可加入自己喜愛的橄欖油和醋。燒帶子柚子橙香醋汁沙律:燒帶子又大又香又鮮甜,橘子醬汁甜甜酸酸,確實醒胃!芝士煙肉焗大啡菇:我真心向大家推薦這款食物!大啡菇肥大肉厚,菇味香濃!咬落仲非常Juicy!燒美國頂級安格斯牛扒:我們選擇了七成熟的牛扒,牛扒肉質鮮嫩多汁,而且配菜也很美味,特別是薯仔,好像有點點的微辣,非常可口!甜品方面我們分別選了檸檬芝士蛋糕和榛子朱古力蛋糕,為這頓晚餐畫上完美的句號。

• 芝士煙肉焗大啡菇
2019-03-13 82 瀏覽
食物質素非常一般 意粉醬好油膩員工態度惡劣午餐後約三點十五分 聽到員工俾說話我聽 話好耐未試過三點半先放工 但當時餐廳內仲有其他客人 如果你地咁趕住收工 大可以直接同客人講你地幾點休息 而唔係啤住你個客人囉
食物質素非常一般 意粉醬好油膩
員工態度惡劣
2019-03-10 105 瀏覽
上完興趣班,不太熟悉"上環"的我,聽朋友說附近有一間特色的西餐廳,當然去一試究竟…餐廳深木色的餐桌佈置,加上柔和的燈光,簡單得來有格調。把餐版"研究"了一會,點選了我的最愛"西冷牛扒",還升級了套餐$88,包括"是日餐湯丶雜菜沙律丶朱古力布朗尼及茶"。最先來到的是雜菜沙律,雖然是套餐的沙律,但沙律菜非常新鮮,加上醒胃的沙律醬汁,簡單味美。周打蜆湯,香氣四溢,先來喝一口,濃郁又鮮味。配上塗滿牛油的小麵包一起來吃,味道真的達到酒店級水準。燒美國頂級安格斯西點冷扒$318,牛扒來到桌上,"身形"挺巨大,足足霸佔了一整個大碟;另外看得見廚師的細心,把牛扒均勻的切件,吃得更方便;眼看點選的七成熟,是恰到好處的。馬上吃一口牛扒,肉質幼嫩中帶少許嚼勁,口感很豐富,這西冷扒香滑的油脂,不但不肥膩,而且肉味非常香濃,我喜歡的吃法是不添加任何醬汁,高品質牛扒丶鹽及黑椒,樸實的原味道,給予十分滋味。朱古力布朗尼,最後當然是品嚐一下甜品,朱古力味不會太甜,蛋糕鬆軟,味道不錯。這西餐廳環境舒適,私房菜式的精心烹調食物,確實令我一試難忘。

餐廳深木色的餐桌佈置,加上柔和的燈光,簡單得來有格調。

最先來到的是雜菜沙律,

周打蜆湯,香氣四溢,

先來喝一口,濃郁又鮮味。

配上塗滿牛油的小麵包一起來吃,味道真的達到酒店級水準。

燒美國頂級安格斯西點冷扒$318,

2019-02-25
2019-03-07 2629 瀏覽
之前聽過朋友介紹Green Orange,今日終於約了朋友放工來品嚐一下。首先餐廳的位置很方便,在港鐵站附近。而餐廳內的環境跟街外更形成很大的對比,一踏入餐廳感受得到一種寧靜舒適的感覺,就把門外街邊的熱鬧拋諸腦後,放下工作的煩惱好好享受一下晚餐。喜愛吃牛肉的朋友二話不說就選了五成熟的Sirloin Steak$318,而喜歡吃海鮮的我就選了西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵$228,另外還點了忌廉白酒煮青口$128、鵝肝伴砵紅酒燴梨$138、虎蝦海鮮濃湯$98。首先上餐包,有兩種口味,不得不讚餐廳有先把餐包預熱,溫暖柔軟的餐包配上欖油及黑醋,很開胃。忌廉白酒煮青口$128青口的熟度剛剛好,醬汁煮得很濃郁且更加充滿了白酒的味道,每一個青口都沾到帶甜的醬汁,十分出色。鵝肝伴砵紅酒燴梨$138鵝肝的表面煎得脆脆的,鵝肝的油香味濃,配上多士一起吃,味道非常柔和。而吃完鵝肝後再吃砵紅酒燴梨則令到本身充斥了鵝肝油香的口腔變得清爽起來,換上淡淡的紅酒味。虎蝦海鮮濃湯$98身為海鮮精的我對這個海鮮湯就非常滿意,裡面除了有虎蝦外還有帶子及蟹。味道濃郁,口感細滑。Sirloin Steak$318我們點了五成熟,

忌廉白酒煮青口$128

鵝肝伴砵紅酒燴梨$138

虎蝦海鮮濃湯$98

Sirloin Steak$318
我們點了五成熟,肉質非常好,一咬下去口裡就充滿了牛的油香,配菜都很好味,餐廳更加貼心地把肉切好,方便我們食用。

西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵$228
紅蝦的蝦肉及帶子非常爽口且鮮甜,而闊條麵的軟硬度剛剛好,亦非常掛汁,每一條都沾上滿滿的海鮮汁。

完美的西餐怎能沒有甜品,最後點了一份朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕$78及榛子朱古力蛋糕$88。

賣相已經非常精緻及吸引,布朗尼表面焗得微脆,而且大小剛剛好,不會令人覺得太過膩,配著雲呢拿雪糕食不但令到布朗尼口感更柔和,味道上亦大大加分。

而榛子朱古力蛋糕的榛子味道非常濃,令到本身兩款都有朱古力味的甜品有明確的分別,榛子朱古力蛋糕分了一層層地焗,分明的層次令到口感及味道都非常豐富。對太甜的甜品比較抗拒的我們都非常滿意今次的甜品

如果下次想跟朋友靜靜地食飯談心,都會考慮再來這間餐廳。
2019-02-28
2019-03-05 320 瀏覽
難得來上環做運動,邪惡的朋友建議做完運動要好好獎勵自己,所以帶我到一間位於商廈樓上的別緻西餐廳晚膳。我們入座時時間尚早,店員安排我們坐窗邊的位置,配上檯面上的燭光,頗有情調。餐廳以 à la carte為主,不過亦可以加配套餐。除starter和salad以外,還有十幾款pasta和main course選擇,算得上多元化。在點餐前,職員就先送上麵包和橄欖油。麵包剛剛烤焗過,外脆內軟,還有兩種口味。香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨-鵝肝煎得甘香,配上香脆的多士是絕配。紅酒燴梨充滿了紅酒的果香,剛好中和了鵝肝多士的油膩感,吃下去反而覺得清爽。忌廉白酒煮青口-白酒味濃,還混合忌廉的奶香和洋蔥的甜味。醬汁煮得creamy,讓每隻青口都能沾滿滑身的忌廉之餘,卻不減青口本身的鮮甜味。虎蝦海鮮濃湯-除虎蝦外,當中還有青口和帶子,非常足料。湯底十分細滑,味道香濃,這款用虎蝦煮的濃湯,味道絕對比得上龍蝦湯。燒美國頂級安格斯西冷扒-西冷排很大塊,夠兩人份,店員在上菜前已經切好牛排,十分細心。牛扒肉質鮮嫩,而且還肉汁滲出,簡單的鹽烤已經能帶出牛肉本身的味道。配菜也不馬虎,有烤薯,秋葵和蘿蔔,沾上燒烤汁非常惹味。牛扒雖

香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨

忌廉白酒煮青口

虎蝦海鮮濃湯

燒美國頂級安格斯西冷扒

牛扒雖然燒得比較熟,但仍然非常嫩滑,完全不會靭。

西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵

西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵-所有精華都在蝦頭入面的蝦膏,蝦膏香濃甘甜,煮出來的醬汁的確惹味。紅蝦夠大隻,而且肉質爽口彈牙,非常新鮮。另外還有蟹鉗和帶子,用料豐富。而扁意粉烹煮的時間控制得恰到好處,口感煙靭。

朱古力布朗尼伴雲喱拿雪糕/榛子朱古力蛋糕

朱古力布朗尼伴雲喱拿雪糕/榛子朱古力蛋糕-甜品擺盤非常用心,忽然令人再次食慾大增。Brownie剛剛出爐,外脆內軟,朱古力味非常濃厚,配上雲喱拿雪糕令人好滿足。榛子朱古力蛋糕則是朱古力海綿蛋糕上塗上榛子忌廉,再灑上榛子碎,口感比較輕盈,沒那麼膩,跟Brownie相比依然不會遜色。

餐廳環境舒適之餘,食物質素有驚喜,由starter到甜品都沒有讓人失望,這樣高質素的小店的確值得支持。
2019-02-28
香煎鵝肝伴砵紅酒燴梨
忌廉白酒煮青口
虎蝦海鮮濃湯
西班牙紅蝦配海鮮濃汁闊條麵
朱古力布朗尼伴雲喱拿雪糕/榛子朱古力蛋糕
2019-02-23 107 瀏覽
朋友的工作室在上環, 為了就他。 我們就在地鐵站出口旁 30秒路 都唔使的餐廳晚餐上了二樓 餐廳不是太大 但好有異國風情 窗邊的一排枱 好似坐係露台咁 下邊條街又不是好嘈 有d 麵包 做小食 麵包好似 棉花咁 軟淋淋 又溫暖有香草味 和黑芝麻味朋友例牌要叫沙律 就叫個豪d 有帶子 和 甜橙蔬菜用 柚子橙香醋汁 調味甜甜酸酸 比普通油醋 or 醬 清新好多這個 黃金蟹肉意大利飯 好似係新菜色黃金 就係 鹹蛋黃 食落有點 沙沙 加埋好多的蟹肉絲 味道有d似 蟹黃撈飯西班牙黑毛豬架見到以為係 羊架外表的香草好濃味 煎得好香 肉好淋 一切就散開最後叫埋 homemade brownie 微暖 配埋雪糕 一流餐廳服務貼心一流,不時會幫大家換碟 連甜點叉 都選用可以方便切得款式

上了二樓 餐廳不是太大 但好有異國風情

外表的香草好濃味 煎得好香
肉好淋 一切就散開

最後叫埋 homemade brownie
微暖 配埋雪糕 一流

餐廳服務貼心一流,不時會幫大家換碟
連甜點叉 都選用可以方便切得款式
終於有機會嚟食到喇! 之前一直都想試呢一間,同朋友walk in過幾次,都冇位。今晚盲中中,一個人中上黎,竟然有位,仲有窗口位坐。真係太lucky了!!!今日番工真係一刻都不能鬆懈,可以黎哩度放鬆下,一邊聽住saxophone, 播住輕快既jazz, You're the apple of my eyes, killing me softly 等經典歌曲,再望住街上人來人往既路人,真係時間好似喺哩刻停頓左咁。好relaxing。睇下有咩食先,有starter,salad, main course, desert。今日咁辛苦,一於豪一豪佢。食一個full set。哈哈。Salad, 好新鮮,配千島醬,入邊仲有鬼佬聖誕節食既ham喺入面。唔錯。雜菌湯,濃郁,有咬口,香氣係咁埋黎。將唔同種類既菇打成蓉,然後煮成。紐西蘭羊架,是愛呀! 好耐無食過咁用心制作既羊架! 我忍唔住將碟羊架,360度咁轉左嗰圈,慢慢欣賞完先再食。每嗰角度望落去,都係一件藝術品。精美既鋪排,色彩繽紛,最重要係... 好好食吖! 味蕾既享受。羊既香氣加上乾蒜,未食聞到都已經流哂口水。第一刀切落去,就知我無揀錯! 羊架好淋,
真係太lucky了!!!

紐西蘭羊架,是愛呀!

羊既香氣加上乾蒜,未食聞到都已經流哂口水。第一刀切落去,就知我無揀錯! 羊架好淋,夠羊味,配合煎香既薯仔,長豆,紅蘿蔔,蕃茄仔,薄荷醬,英式芥辣。我一度以為我番左去外國咁。

朱古力tart,不過不失,唔會太甜係我鐘意既口味。因為仲陶醉緊之前嘅羊架, 個人仲未回魂,所以有點忽略左嗰甜品 。但食番d甜品,的確係一個perfect ending。

哩度真係幾浪漫,除左有一pair pair 既人黎,我見仲有一班人黎慶祝生日。

下次同朋友黎,真係一定要book位先。唔係一陣又會摸門釘。今日真係lucky!

2019-02-15 198 瀏覽
見多好評,自己也試過即日訂位,二次都不能成功,所以有點期望。午餐做set, 有蒜蓉包1片, 沙律或餐湯, 主菜及餐飲。是日叫左個grill grouper, $120, 成個主菜最好食係個薯蓉👉👈,香+滑,魚好一般,冇乜味, 其他所有嘢都係普普通通,份量对女生尚算適中,但男生就。。。這裏set lunch 最平$108, 煙三文魚沙律。 若果想食肉 eg ribs要$168; 扒,則差不多兩舊水。 比這個價錢,係上環區應該可以食得更加好。

2019-02-12
2019-02-04 179 瀏覽
今日一行人五個人,慶祝友人生日飯,一向都係我負責搵餐廳,朋友話想係上環食西餐,咁我就提議到Green Orange試一試,大家都讚成就去馬啦。Starter我地叫左個忌廉白酒煮青口($128)同埋生蠔($58一隻),好可惜餐廳話今日無生蠔,咁就加多個雞肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱($188),先講講個雞肝醬多士,比較少見,可惜味道唔算甘香,而且亦有友人唔係好接受到佢既"內臟味",黑毛豬火腿就正正常常不過不失,反而香檳啫喱係幾特別既,酒味濃郁,呢道菜非常之大人口味。忌廉白酒煮青口忌廉味頗重,但白酒味就唔多覺,不過青口大大隻,作為開胃菜算是不錯既選擇。Risotto我地叫左個香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯,鵝肝香口,意大利飯唔會過濕,算是粒粒分明。Pasta 揀左卡邦尼意大利麵同香辣小茴香銀魚柳意大利麵,兩個麵都唔錯,夠哂味。Main course 揀左我地食肉獸最愛燒美國頂級安格斯西冷扒 ,呢個完全無令我地失望,牛扒燒得好靚,我地叫左五成,肉質仲係幼嫩,配菜又夠多,係我地今晚既至愛!
今日一行人五個人,慶祝友人生日飯

2019-02-02
慶祝紀念
生日
  • 燒美國頂級安格斯西冷扒
2019-01-31 279 瀏覽
好友提早請客小弟生日lunch😜 兩個中環人行咗大段路黎到Green Orange午餐🍊位於上環美食街附近既昌盛大廈好有典型舊小型商廈味道,要行高幾級樓梯先有電梯搭🤭上到2樓,一出已經係green orange, 長型舖頭有30個位左右,落地玻璃個景採光一流,位既編排都唔太密,中上環黎講算係佛心👼午餐都係套餐形式,沙律/湯,搭個主菜,意大利飯,牛🐂,魚🐟,意粉,沙律。南瓜湯黎講還Ok, creamy 不油👌餐包就少燶囉主菜牛扒要咗七成,熟成度準確7️⃣0️⃣,但係調味重手咗啲,鹽太多,略鹹🤔,配菜都唔錯👌杯咖就不過不失啦👌其實成餐飯都還可以,價錢唔太差,坐得舒服,作為一個聚腳午餐點都幾正,但就可能樓底問題,個場較嘈難傾計

南瓜湯黎講還Ok, creamy 不油👌餐包就少燶囉

南瓜湯

餐包

燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁及薯菜

杯咖就不過不失啦👌

燒紐西蘭肉眼扒配黑松露燒汁及薯菜
沙律
2019-01-31
2019-01-29 147 瀏覽
今日難得又收早,所以同朋友黎到一間好有情調既西餐廳,位於上環,地理位置非常方便,就地鐵站一出,行五分鐘就到。一入去侍應好熱情咁招待我們。頭盤我地點左帶子香橙沙律,海鮮濃蝦湯,而主菜就叫左香脆炸豬手同埋蟹肉芝士松露飯,先講個頭盤帶子煎得好香加埋香橙嘅味道非常開胃,而個海鮮濃湯非常足料有青口帶子,同埋而且湯嘅味道非常濃郁,食完兩個頭盤之後到主菜豬手來講炸得非常香口加上秘製醬汁簡直係一流呀,之後到個飯蟹肉非常多加埋黑松露嘅味道非常突出,而且份量亦都非常多足夠兩個人食,而且呢度嘅服務都好好服務員會不停幫你加水。態度非常好。
2018-12-13
2019-01-28 95 瀏覽
收工後獎勵自己,獨自食好啲。經過上環,揀左呢個英式裝修的餐廳,與自己好好相處的一晚。深色實木桌子和椅子,高貴,適合朋友聚會和拍拖。餐包很有誠意,很鬆軟,雖然不是黑醋,但配牛油都好好味,甜甜地,好想再食多一個。水不是白開水,是用很多檸檬浸過,但沒有刺穿檸檬的酸,只有檸檬的清新味。椰菜花忌廉湯很濃郁,匙羹一落湯就感覺到質感夠厚,但入口非常順滑,椰菜花的味道和忌廉味非常夾,互相平衡,沒有搶掉對方的味道。香煎白鱈魚的魚皮煎得剛剛好,很鬆脆。魚皮下的肉就剛剛相反,很滑很軟,一刀切下去,魚汁和脂肪汁即時好像湯水咁湧出來,非常吸引!令人垂涎三尺!以前試過食煎魚食到唔想再食,但呢個煎魚除了口感軟滑外,味道都係一流,食完仲想再食。食到完全忘記了試旁邊的汁!侍應很熱情地介紹今天剛來到的法國西餅,不太甜,反有少少檸檬酸,作為一個晚餐的總結,非常完美。

2019-01-20 135 瀏覽
Considering a local restaurant with local servicing staff near your neighborhood is the right expectations as you can see families with grand parents and grand children dining with you. Not the typical European ambience that you usually see in SoHo or TST Knotsford Terrace. Tried those food that was defined as signature and they are all good. The spare ribs was not as tender as we expected. The portobello mushroom was just good for one. One bread per person will be given if soup was ordered

One bread per person will be given if soup was ordered.

Table is bit tiny for their big plates and if you want to share, it will be good for a one shot mouthful size for 6 people for each dish.

ps Bring your own tempo for ladies who need to use the washroom.
  • 海鮮濃湯
2019-01-20 110 瀏覽
朋友約了上環食晚飯兼吹水,而且朋友又知我怕行和等位,於是選擇了一間離地鐵站出口約1分鐘的行程嘅上樓西餐。上到餐廳是全層得一間,行入去時,侍應非常有禮貌地問幾多位及遞上餐牌亦介紹當晚嘅菜。我地選了幾款食物首先來兩個麵包頭盤雞肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱呢個是香檳啫喱,幾特別喎跟著就是湯,一來到就好香嘅什箘味,飲第一口就好滑好香。牛肝菌雜菌忌廉湯之後就是黑毛豬架,聽講是用上等的豬架做,而且味道適中,肉質剛剛好👍再來是一個意大利飯,賣相很好,而且飯煮得適中。黃金蟹肉意大利飯這個甜品是侍應推介朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕整體上當晩食得很飽,而且環境非常舒服。

首先來兩個麵包

頭盤
雞肝醬多士拼黑毛豬火腿伴香檳啫喱

呢個是香檳啫喱,幾特別喎

跟著就是湯,一來到就好香嘅什箘味,飲第一口就好滑好香。
牛肝菌雜菌忌廉湯

再來是一個意大利飯,賣相很好,而且飯煮得適中。
黃金蟹肉意大利飯

這個甜品侍應推介
朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕

整體上當晩食得很飽,而且環境非常舒服。
  • 朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕
2019-01-19 128 瀏覽
今晚在港島附近放工,就相約朋友食晚餐,而上環呢間Green Orange就係一個好選擇。餐廳位置在地鐵站附近,方便易搵,環境裝修悠美。鵝肝醬多士配黑毛䝊火腿伴香檳啫喱,$188,鵝肝醬多士味道香濃,入口即溶,伴䄵脆多士一齊食味道好夾,而啫喱味道特別,香檳味重。虎蝦海鮮濃湯,$98,配料份量多,青口鮮甜爽口,蝦肉彈牙美味,湯底濃厚稠密。鵝肝醬烤菇闊條麵,$168,醬汁惹味,意粉煮得入味彈牙,吸收晒醬汁香味。烤西班牙黑毛豬架,$228,皮脆肉嫩,多汁香甜,煮得剛好熟,豬肉味香濃。甜品揀咗Brownie 加雲呢拿雪糕,朱古力味香濃嫩滑,雪糕鮮甜奶滑。
餐廳位置在地鐵站附近,方便易搵,環境裝修悠美。