2017-07-25
今日放工去開銅鑼灣,見新開左間越南粉個名幾新奇:叫fuhn而唔係pho上到去裝修新淨光猛,一個員工(應該係老闆)帶位之餘順便介紹左佢地特別既水聽佢講呢個牌要拎係好困難,無論清水定飲品用既水都係四重過濾特別滑一開始杯水有冰粒消暑唔覺,臨走前溶左冰就覺真係有啲分別menu 可以揀既粉好多,無愧招牌就叫fuhn 老闆介紹左啲off menu 既野,例如大過我個身既加加大碗同埋小食拼盤等最後我地叫左呢啲∼凍青檸梳打正常味, 最滿意既係佢地冇落糖, 對我呢d飲凍檸茶都要走甜既人黎講非常岩飲牛油果奶昔好少會見到有牛油果做milkshake, 老闆都話呢個好多人鍾意, 就試一試奶昔口感好thick, 味道就好重奶味, 同牛油果味出奇地夾, 唔會太甜, 完全冇叫錯呀跟住係叫粉跟既.....一樽香料 老闆解釋話佢地希望提供到一個穩定鮮味既基礎牛/雞湯, 再比客人以呢八種香料自行調配佢地鍾意既湯底, 每次食都可以有驚喜~佢話之後會有個圖示講解湯底香料之類, 到時要再黎試多次另一種搭配然後係芽菜, 兩色辣椒呢度既辣椒好足味, 千祈唔好好似我咁放入碗後當係蔥咁咬左落去...唔食得辣既我個口痺幾分鐘先正常番小食
一開始杯水有冰粒消暑唔覺,臨走前溶左冰就覺真係有啲分別
menu 可以揀既粉好多,無愧招牌就叫fuhn
最後我地叫左呢啲∼
凍青檸梳打
牛油果奶昔
跟住係叫粉跟既.....一樽香料
然後係芽菜, 兩色辣椒
小食拼盤(off menu, 老闆好似話之後會加番落menu~)
春卷好脆, 皮薄餡足, 好食
手打蝦餅食得出比其它連鎖鋪更為彈牙鮮味, 非常好
牛油雞翼實在只可以用邪惡二字形容, 牛油味非常濃, 一路食一路有罪惡感呀
生牛肉牛坑腩河
我冇咩所謂, 直接金邊粉開餐~
生牛肉片偏瘦, 但完全唔會韌, 牛味足
牛坑腩就係我少見多怪, 以為係車仔麵果種粒形既腩肉, 原來係片形
紋路分明, 食落口牛味果然重過生牛片好多, 相連既肥肉令成片牛坑腩冇咁韌, 正呀
去到湯底, 我先飲一小啖試一試, 唔會淨係得個鹹字, 清得黎都係一個字, 鮮!
之後再落左薄荷葉, 兩色辣椒, 蕪菜(唔知係唔係呢個字), 又別有一番風味
份量方面叫左Large, 配合埋小食同飲品, 十分滿足呀
友人就叫左特式雞絲河
先講湯底, 冇牛湯咁濃肉味, 較清, 幾夾
入面既配料就比較特別, 除左雞絲之外, 佢地選用雞肉打成既肉丸, 同埋我完全估唔到既鵪鶉蛋@@
我平時就唔食鵪鶉蛋既, 不過友人話好特別之餘好好食~ 雞絲同肉丸食過都爽口彈牙唔會韌
食到一半加左唔少香料, 真係完全唔同左味 我自己就唔太喜歡其中既芫茜, 未加之前都好正~加左就唔係我杯茶了
最後埋單每人160左右....以銅鑼灣呢d地段黎講咁既質素仲叫埋小食同飲品, 我覺得完全值~下次再黎幫襯