2017-10-01
是日一個人去銅鑼灣購物, 因時間較趕急, 無相約朋友, 想自己食碗越南粉解決肚餓就算, 揀選新開既心儀餐廳, 可能因為有報導關係, 很受歡迎, 幾乎全場爆滿, 好在我早到。食碗粉一直比我印象係好casual, 好適合獨食的, 但呢度好多都大夥兒, 証明有質素越南粉都出得大場面, 不過就令一個人的我覺得有點怪。特式牛湯粉$98大部分湯粉都有REG L XL分, 但呢款就只得大, 因為佢有好多料, 包括生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打肉丸、手腩邊、牛栢葉, 叫左少粉仍然有好多粉, 唔只粉多料都好多, 唔係樣樣比少少, 湯亦滿滿的, 有啲似鬼佬份量, 可能因為北美式越南粉關係吧。先試啖湯, 用牛腩同牛骨長時間煲成, 清香味濃帶啲油脂味, 初初覺得幾好飲, 不過後來飲到一半就覺得有啲鹹。粉係河粉來的, 好幼身似金邊粉, 入口滑溜。湯裡有唔少生洋蔥, 浸耐少少食就唔覺辣, 好爽, 仲有大量芽菜自己加落去, 正!不過香料我就唔係好岩, 都無用到, 甜醬辣醬加落粉同湯度試左少少, 係有唔同風味, 不過都係鍾意原味多啲。生牛肉夠生我BUY, 浸到幾熟可以自己控制, 牛肉亦夠薄夠嫩滑, 牛坑腩淋得來口感唔
特式牛湯粉$98
生牛肉夠生我BUY, 浸到幾熟可以自己控制, 牛肉亦夠薄夠嫩滑, 牛坑腩淋得來口感唔錯, 牛筋唔會硬, 手打肉丸個形丸真係手打的, 幾爽口, 牛栢葉份量較少, 最多係生牛肉同牛腩。
牛油果奶昔$48
第一啖好飲到牛油果味同奶味, 個味幾平衡, 香濃, 唔太甜, 又唔會太凍, 飲落就奶味較出, 可能習慣左牛油果既味, 最近鍾意左牛油果奶昔, 味道好夾。
小食拼盤(1人)$50
一個人想試啲小食, 唔知揀邊款好, 正煩惱之際, 店員話原來有個一人拼盤, 咁就岩晒啦! 蝦餅、牛油雞翼、春卷每樣一件, 我覺得蝦餅最好食, 外香脆裡面蝦膠彈牙, 又有蝦肉, 雞翼就大大隻, 肉質滑, 牛油味幾香, 春卷裡面多是肉碎, 口感幾細緻。