2023-07-12 76 瀏覽
Flames (海濱匯)🍽 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖 ☎️ 28976638🕰 1200-2200星期一到日#foodtummyin觀塘➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖情侶去觀塘海旁拍拖行行下想食野去邊好?就係去尼間有室內室外cafe chill下,黃昏過去食,望埋個鹹蛋簡直一流❤️Flames dinner set $498 for 2前菜🍵黑松露蘑菇忌廉湯 ❤️4/5 黑松露忌廉湯味道濃郁,黑松露味十分重,香味濃郁,而且飲落分順滑😋😋😋🍽️ 香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜❤️4.3/5 牛面肉牛味濃,咬落彈牙不黐牙,而忌廉薯蓉食落順滑,配合牛面肉和牛肉汁一齊食出奇地夾😋🍽️ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉❤️4.2/5 蟹肉忌廉通粉蕃茄味道濃郁,配合芝士一同食用亦不太膩,而蟹肉份量亦都十足,每啖都有蟹肉、芝士,以及返蕃茄汁,十分有誠意!🍰 甜品有兩種,一種係豆乳、一種係芝士,而兩者都是用芒果和藍莓醬汁。豆乳口感彈牙,食落特別,而芝士口感結身,而小編比較喜歡芝士🙈🍻tropical punch $68 ❤️4.3/5飲落味道好Fresh,好有水果味,只係份量略嫌少,記得下次要叫小冰🤣🍻flame
Flames (海濱匯)
🕰 1200-2200星期一到日

❤️4.3/5

🍽️ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉❤️4.2/5

🍻tropical punch $68 ❤️4.3/5

🍻flames lemonade $68 ❤️4.5/5
飲落開胃,而且還有氣泡的感覺,與其他lemonade 有很大分別
2023-07-12 146 瀏覽
Flames📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖星期六黎到位於商業區嘅Flames食晚餐,星期六位於依區嘅餐廳黎講算多人,約七點時入座率已過半。1. 慢煮雞胸凱撒沙律 Chicken Caesar $118天氣熱想食fresh啲所以嗌咗沙律,內有凱撒沙律醬、煙肉碎、麵包粒、芝士粉,面頭鋪上六塊雞胸肉。沙律醬與沙律菜已預先拌勻,醬汁份量適中,沙律份量頗多適合幾個人share。2. 炸魚薯條配他他醬 Fish & Chips $158 👍🏻塊炸魚差唔多有前臂咁長,伴有連皮炸薯條,他他醬,茄汁同一角檸檬。同樣份量較大適合同人分享。3. 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 Grilled Rib Eye Steak (10oz) $268牛扒order咗medium,生熟度剛剛好,牛扒面頭有燒烤條紋,略嫌其燒烤味道有點蓋過牛肉味。伴碟有薯蓉和烤蔬菜,忌廉薯蓉幼滑,奶味濃郁美味,西蘭花有點硬。4. Nuts Bout Tella $88啫係Nutella milkshake5. Iced Lemon Tea $28餐廳菜式賣相不錯,份量大同豐富,食完覺得好滿足我哋兩人嗌咗三樣野食差啲食唔晒!適合同朋友聚餐嚟

Flames📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
慢煮雞胸凱撒沙律

炸魚薯條配他他醬

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

4. Nuts Bout Tella $88
啫係Nutella milkshake
Nuts Bout Tella

5. Iced Lemon Tea $28

餐廳菜式賣相不錯,份量大同豐富,食完覺得好滿足
我哋兩人嗌咗三樣野食差啲食唔晒!適合同朋友聚餐嚟食😋會再encore!
慢煮雞胸凱撒沙律
炸魚薯條配他他醬
10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
Nuts Bout Tella
  • 炸魚薯條
昨日天氣好趁接送小朋友上興趣班又附近搵間餐廳chill 下,食返個happy Sunday brunch. 上次試完海濱匯的Mano 不錯就試埋佢同系姊妹餐廳flames. 餐廳裝潢及menu 走澳洲休閑西餐風路線,光猛casual 舒適. 十二點剛開門坐低,有戶外座位幾正,不過正午時份愛息生命都係坐indoor 好d. 下次happy hour 先出去飲下嘢吹下水啦. Brunch set 選擇貴精不貴多已覆蓋常見西餐主食(意粉/ 薄餅/all day breakfast/ 炸魚薯條等),價錢合理(大概一百多元),餐飲可upgrade 餐飲亦可另加配前菜/甜品等. 星期六日叫brunch set 可以free 份兒童餐個餐都值成八十蚊(可惜無帶阿仔嚟…..)well, 唔怪之得食食下成間餐廳大半間都有小朋友,氣氛歡樂.#半隻葡式香辣燒雞配薯條個厚切薯條有驚喜本身唔點茄汁已經好好味個粉少少辣咸咸地好惹味,份量亦不少,薯味香濃真材實料. 至於烤雞係餐廳名物,質素亦符預期,皮薄香口雞肉亦相當肥美嫰滑,個雞肉比較乾爽,不過點埋個peri peri 醬剛剛好配搭得宜. #香草紅酒汁燴牛面肉配黃

#半隻葡式香辣燒雞配薯條

#香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯
牛面肉啖啖肉有咬口但煮得好腍個汁好入味. 個飯帶少少酸酸的茄香亦有好香的黃薑味,而且炒得帶點焦香,撈埋個香草紅酒汁層次好豐富.

至於餐飲叫左菠蘿汁,酸酸甜甜開胃夠refreshing 大減油膩感. 是日甜品係caramel mousse cake, 餅質鬆軟香甜焦糖味濃厚亦有新鮮紅苺點綴.

2023-07-09
  • 葡式香辣燒雞
  • 菠蘿汁
  • 香草紅酒繪牛面肉配黃薑蕃茄飯
2023-07-10 70 瀏覽
上個週末我又去咗Flames食午餐👍🏻 餐廳環境舒適,氣氛好好。佢地嘅餐單好豐富,有唔同嘅菜式選擇,而且食物質素都好高,真係一個值得推介嘅餐廳👍特盛早餐,份量真係好足夠!烤煙肉同烤香腸都好香口,而炒蛋就係好嫩滑,炒雜菌同烤蕃茄都好好食,烤多士就好鬆軟。呢個早餐真係好豐富,一次過食到好多不同嘅食物,真係好滿足!👍葡式燒雞扒漢堡配薯條都好美味!燒雞扒好juicy,漢堡包都好鬆軟,薯條又熱又脆,真係好正❤️黑松露卡邦尼扁意粉,係用黑松露汁同忌廉調味,味道好香濃,配埋扁意粉就係好好嘅match,真係好好食,令人回味無窮🤤總括而言,Flames係一間豐富餐點、環境舒適嘅餐廳,真係值得嚟試下佢地嘅菜式。我一定會再嚟!👍👍

2023-07-07 80 瀏覽
觀塘海濱匯和地鐵站有少少距離,但勝在環境舒服,餐廳有室內同室外坐,但今日有少少熱,所以就坐室內。餐廳主打澳洲西式,餐廳中間有個勁大既圓形酒吧,個氣氛好chill!🔸️Nduja pizza $168- 超大塊嘅辣肉腸薄餅,即叫即整,薄餅是傳統簿批底,配上香濃芝士、蕃茄醬、大大塊辣肉腸,一食落去鹹、香、脆!好正!🔸️10oz rib eyes steak $268- 肉眼扒新鮮煎完上桌,入口炭香味濃郁,外脆內軟,仲好juicy! 肥肉同筋唔算多,兩個人食一份已經飽😂🔸️Cream and mushroom soup $48- 飲得出係用新鮮蘑菇加忌廉打制而成,蘑菇香味好出,西餐如果唔想飲野,配湯都係一個唔錯嘅選擇。🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐⭐️性價比:⭐⭐⭐ ⭐打卡度:⭐⭐⭐ ⭐ 餐廳環境:⭐⭐⭐⭐⭐#alchohol #hkig food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foo

🔸️Nduja pizza $168

整體份量:⭐⭐⭐⭐⭐️
性價比:⭐⭐⭐ ⭐
打卡度:⭐⭐⭐ ⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐⭐⭐

#alchohol #hkig food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos
Flames |海濱匯朋友喺附近工作,今日收工去佢食開嘅飯堂,佢介紹我話食物質素很高,全部都好食燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉大大隻燒蝦,仲有好多份量嘅三文魚子,食落去好鮮甜,同埋個意粉,每一條都有龍蝦汁, 10分美味新鮮黑松露蘑菇pizza即叫即做,好新鮮, Pizza喺邊種係脆卜卜,另外好聽黑松露味,我落去芝士同黑松露夾,一個人都可以食晒整個Pizza🍕是日甜品今日是日甜品係焦糖燉蛋,上面仲有士多啤梨同紅莓,燉蛋不會太甜剛剛好😋水果好新鮮✅Cranberry juice 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
Flames |海濱匯

燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉

新鮮黑松露蘑菇pizza

是日甜品

Cranberry juice

觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2023-07-06 60 瀏覽
週末一家人出去觀塘行街買野🥰行左陣買完野突然落大雨☔️我哋就係附近搵左間餐廳醫肚😜海濱匯係新嘅商厦🏬入邊都開左好多新餐廳🍴我哋揀左Flames 😍落大玻璃好開揚✨澳洲風嘅西餐廳🍴有室內有户外😆可惜落雨☔️只可以坐室內☺️睇下我哋食左呢咩😋🥩8安士紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜肉眼扒份量好足夠😊鮮嫩肉質軟腍😚5成熟剛剛好😌肉汁同肉味都保存到✅配埋燒汁✨完美🥰🍗葡式香辣燒雞配薯條香辣燒雞係即燒😋雞嘅醃料好香😚皮脆肉嫩😆切開入邊唔會燒到好乾🫶仲鎖住汁⭐️配埋香辣汁🥣點埋個汁更惹味👌🏻兒童餐👶🏻🍽️🍕🧃夏威夷薄餅手工pizza 🍕即叫即做香噴噴🤩材料用左新鮮菠蘿🍍又香又甜☺️麵包邊焗到脆脆地✨加埋啖啖火腿同芝士🧀真係色香味俱全💯🥣🥬是日餐湯及沙律凱撒沙律🥬非常新鮮嘅羅馬生菜加上車打芝士碎🧀fresh 😍蕃茄湯🍅濃郁又足料❣️🍹🍓Strawberry Lover 少女心滿滿嘅飲品💕士多啤梨果蓉加果汁🍓夏日飲返杯真係透心涼💦
週末一家人出去觀塘行街買野🥰

🍹🍓Strawberry Lover
少女心滿滿嘅飲品💕士多啤梨果蓉加果汁🍓
夏日飲返杯真係透心涼💦
2023-07-02
15 分鐘 (堂食)
2023-07-04 202 瀏覽
呢間Flames分店可以室外用餐感覺有點chill可惜去食嗰日落雨只可以坐室內不過窗邊望窗外雨景都唔錯🤭見到有好多爸爸媽媽帶小朋友黎食飯原來Flames有提供免費兒童餐😯***🥢巴馬火腿火箭菜薄餅 $168新鮮火箭菜大量😍我唔好生嘢所以將上面嘅parma ham比哂朋友😂就咁食芝士餅底加蕃茄&火箭菜都唔錯🤭🤣***🥢燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158燒大蝦非常大隻同燒得好香肉質爽口彈牙三文魚籽粒粒飽滿意粉帶蒜香 軟硬度岩岩好是日最佳頒比佢😗***🥢黑松露薯條 $58呢個有啲出人意粉之外開頭以為係普通炸薯條+黑松露醬汁點知原來係將黑松露直接落係薯條上😯第一次咁食 感覺幾特別 如果加埋黑松露醬雙重享受就更正了😗
呢間Flames分店可以室外用餐
如果加埋黑松露醬雙重享受就更正了😗
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
2023-06-21 94 瀏覽
去海濱𣾀首選(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)NZ rib eye steak (10oz)叫咗medium rare,出到黎切開啲肉都係粉紅色唔會太生冇血水~牛味都幾濃唔會太靭~調味都唔錯,幾好食!Crab Meat Penne $138見到有蟹肉又忍唔住叫黎食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)蟹肉份量都幾多,而且個醬係濃濃嘅芝士同cream,但會唔會好膩,每一啖都係勁香又滿滿蟹肉,呢個可以一試!Truffle Fries $48勁大兜而且上檯熱辣辣,而且上枱勁香黑松露味~配酒飲一流!
去海濱𣾀首選(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

NZ rib eye steak (10oz)

Crab Meat Penne $138

Truffle Fries $48
勁大兜而且上檯熱辣辣,而且上枱勁香黑松露味~配酒飲一流!
同男朋友慶祝紀念日黎食滿懷希望食個靚嘅牛扒 叫左10安士肉眼扒果款 要medium 上到黎 我已經即刻食 但係完全唔熱 係室溫叫男朋友試下 佢都係咁講我地咪通啲staff講點知講到連個chef都出黎佢話:你係要medium?我:係佢:medium係唔會熱架窩我:我明白唔會太熱 但係起碼都暖吖?佢:我唔介意幫你翻熱 但係就會變左七成 你o唔ok聽到呢度我地都R曬頭 出面食咁多扒 從來都冇食過medium係唔熱 我地覺得比呢個價錢食扒 我唔想格硬食物熱嘅 之後經理都過黎講佢話:係grilled先會熱 pan fried係唔會熱架 如果你要熱 你就要食medium wellR曬頭 咁如果我地食rare 係咪要食冰?咩道理?仲要講到我地唔識野咁我自己都係做飲食 我唔想難為佢地 亦都唔想浪費食物 但係佢地嘅解釋實在講唔過去 好令人失望
同男朋友慶祝紀念日黎食
上到黎 我已經即刻食
但係完全唔熱 係室溫
叫男朋友試下 佢都係咁講
我地咪通啲staff講
點知講到連個chef都出黎
佢話:你係要medium?
我:係
佢:medium係唔會熱架窩
我:我明白唔會太熱 但係起碼都暖吖?
佢:我唔介意幫你翻熱 但係就會變左七成 你o唔ok

R曬頭 咁如果我地食rare 係咪要食冰?
咩道理?仲要講到我地唔識野咁
2023-06-13 91 瀏覽
💰Nduja Pizza $168 呢個pizza入面有好大塊辣肉腸好正!辣肉腸味道鹹香,仲辣辣地咁!好惹味!pizza餅皮唔算好薄,有d厚度,食落煙煙韌韌🥰而且pizza仲有好多cheese🤤勁足料又大件,適合3-4個朋友一齊share食!💰10oz Rib Eye Steak $268呢份肉眼扒食落去唔算好肥、好油膩,肉質比較淋,但係牛味就唔算好重好香。牛扒仲配左個薯蓉,薯蓉好smooth,好順滑,奶油味仲好重tim!!!!💰Chicken Salt Fries $48呢個薯條好好食🥹chicken salt有d似cajun粉,辣辣地、鹹鹹地咁好好食。不過薯條唔係好脆,淋淋地,食落有薯蓉質感🤣💰Chocolate Cake $78個cake對於呢個價錢黎講算大件🥹!有2層係榛子朱古力,中間夾住1層薄薄既海棉蛋糕,最底層就係威化脆脆,食落有d似金莎😍螞蟻人應該好會好中意食呢件cake,因為佢係超級甜!!

💰Nduja Pizza $168

💰10oz Rib Eye Steak $268

💰Chicken Salt Fries $48

💰Chocolate Cake $78

2023-06-12 90 瀏覽
放假我好鍾意過觀塘海濱Chill下✨個頭開左好多好正嘅餐廳🍴今次揀左Flames,睇中佢室內室外環境都夠晒舒服😌1664啤酒梗係要叫我最愛嘅1664,果香、清新嘅小麥啤酒🍻松露薯條飲啲酒最好配埋薯條!粗薯條炸到金黃色,好濃薯仔味🥔而且沾滿黑松露,好惹味!慢煮雞肉凱撒沙律沙律菜好新鮮又爽脆🌱雞肉慢煮保留左雞嘅味道👅健康之餘,雞肉多汁多滑✨加埋大量嘅芝士粉,鹹鹹香香❣️火腿菠蘿Pizza即叫即焗嘅Pizza✨餅底焗到外脆內軟!濃郁嘅蕃茄醬,加上啖啖肉嘅火腿🤤濕潤新鮮菠蘿片酸酸甜甜,正呀!Flames (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
放假我好鍾意過觀塘海濱Chill下✨

個頭開左好多好正嘅餐廳🍴

今次揀左Flames,睇中佢室內室外環境都夠晒舒服😌

1664啤酒

梗係要叫我最愛嘅1664,果香、清新嘅小麥啤酒🍻

松露薯條

飲啲酒最好配埋薯條!
粗薯條炸到金黃色,好濃薯仔味🥔
而且沾滿黑松露,好惹味!

慢煮雞肉凱撒沙律

沙律菜好新鮮又爽脆🌱
雞肉慢煮保留左雞嘅味道👅
健康之餘,雞肉多汁多滑✨
加埋大量嘅芝士粉,鹹鹹香香❣️

火腿菠蘿Pizza

即叫即焗嘅Pizza✨餅底焗到外脆內軟!
濃郁嘅蕃茄醬,加上啖啖肉嘅火腿🤤
濕潤新鮮菠蘿片酸酸甜甜,正呀!

Flames (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
  • 1664啤酒
  • 松露薯條
  • 慢煮雞肉凱撒沙律
  • 火腿菠蘿Pizza
2023-06-12 76 瀏覽
《Rainbow Smoothie》$98 🥤賣相好好👍🏻👍🏻 打卡一流📸!士多啤梨🍓醬香濃,上面有層 Vanilla Cream 同七彩朱古力碎🍫,層次豐富!《Vanilla Shake》$78 🥤淡淡嘅焦糖味,同鮮奶味好夾🫶🏼《夏威夷薄餅》🥚🍕 $158好大塊,新鮮熱辣!全人手搓,手工拿坡里Pizza 🙌🏻 成個Pizza好足料,特別係每一塊細pizza 都有一片菠蘿🍍,配合埋上面嘅原塊火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、香草醬🌱等都好足料。《燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉》🍤 $158好大隻開邊燒蝦🫶🏼 又唔少三文魚籽,龍蝦汁味重,汁多。配彈牙嘅扁意粉,軟硬度適中,推介👍🏻
《Rainbow Smoothie》$98 🥤

《Vanilla Shake》$78 🥤
淡淡嘅焦糖味,同鮮奶味好夾🫶🏼

《夏威夷薄餅》🥚🍕 $158

《燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉》🍤 $158
  • 夏威夷薄餅
  • Rainbow Smoothie
🥂2人套餐pair🍸就可享🍹買1送1 🍹wiki waki woo 係mix左rum vokda tequllia 嘅fruit punch😊女仔都鐘意🍹flames lagoon 正常嘅blue lagoon用vodka blue Curaçao 同lemonade 而 Flames signature 嘅意杯就有較明顯lychee 味 仲正添😋 soup🥣因為原本嗰款賣曬 轉左做🦞🦞🦞🦞🦞🦞湯 好有升級嘅感覺🤣 main🥩beef cheek好!軟!稔!😂😂😂亦夠曬入味 好好食 🥘pasta/pizzaseafood risotto 上碟好開心🥰 因為見到用kings prawn mussel scallop 砌成嘅🦞好qq雖然無🦞肉 不過個risotto base係lobster bisque唔會太漏 🍰dEsSeRt一件🧀 一件🍫 我就鐘意🍫 佢唔係mousse 係硬硬地嘅朱古力 甜度亦適中
🥂2人套餐pair🍸

唔會太漏

🍰dEsSeRt
  • seafood risotto
2023-06-07 49 瀏覽
🌟慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128意粉煮得軟硬適中、雞胸肉肉質又唔會太老太「鞋」,肉質口感細嫩,配上餐廳特制香草醬,感覺好Fresh,亦有少許橄欖油味道,配搭埋一齊好夾好入味,又唔會膩,不錯不錯!🌟黑松露薯條 $58黑松露味好香🥹食落真係淡淡黑松露味!而且薯條炸得好香脆甘黃,好好食,真係食完一條接一條!🌟自家制甜品-檸檬撻 $78自家制果然自家制!呢款檸檬撻嘅檸檬餡料除左有檸檬味外,仲多左一陣甘甜嘅感覺,食落唔會太濟太漏外,仲愈食愈開胃!🤣🌟Vanilla Shake $78好似飲緊Vanilla雪糕咁🥹好好味!友人仲話係雲呢拿迷必試嘅飲品之一!🌟Tropical Punch $68比fruit Punch更好飲,更多左一陣Fresh嘅味道,好鐘意!😋建議大家可以一試!餐廳大多數員工都係外藉人士,又播放住英文歌,令人感覺好似去左外國旅行咁,好chill🥳真係一個唔錯啲聚腳點!另外,知道餐廳有唔同分店外,仲有會員系統,只要join左會員, A la carte散叫有8折!!有會員嘅記得要用啦!😆

🌟慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128

🌟黑松露薯條 $58