2023-12-17 2212 瀏覽
🍴放工約左朋友食飯,大家都唔想去咁遠既情況下,最後揀左觀塘海濱🤭,朋友係一個Pizza控,所以揀左同佢去Flame,之前食過覺得佢會鍾意,所以就同佢試下😋🔸Parma Pizza🍕Pizza即叫即整,仲要係手搓,成個pizza顔色好豐富,最緊要係好足料😍Parma Ham加埋火箭菜,味道好平衡,唔會覺得好咸,仲要好多芝士🧀做到拉絲既效果,批邊熱熱食既時候好脆,而且有少少煙韌,就算凍左食都唔會又乾又硬🔸Crab Meat Penne長通粉亦都係好多芝士🫣個汁好creamy,加左蕃茄,所以食落相對無咁膩,長通粉軟硬適中,🦀蟹肉既份量都好多,每條長通粉都沾滿蟹肉同醬汁,每一啖都食到蟹肉,好有滿足感🔸Truffle Fries🍟好鍾意食松露既我,加埋薯條真係抗拒唔到,松露薯條上到枱已經聞到好香好香🤤薯粉炸到金黃色,外脆內軟,外層沾滿黑松露,好香口🔸Coconut Dream飲品有驚喜,開頭睇個名以為係🥥椰奶之類,黎到好有夏日感覺,味道就有少少似楊枝甘露,唔會太甜

🔸Parma Pizza

🔸Crab Meat Penne

🔸Truffle Fries

🔸Coconut Dream
2天前 0 瀏覽
今個weekend同屋企人去觀塘海濱道Flames 食weekend brunch.餐廳設有室內和室外座位,最鍾意室外有大片草地、環境chill😌蘑菇湯🥣: 口感滑順,帶有微微嘅奶香 , 好creamy 意式辣肉腸薄Pizza🍕; pizza鋪滿了辣肉腸,再加入意大利辣肉腸醬,帶有微微的辣,好滋味呢!而pizza批邊位做到外脆內軟👍🏻All Day Breakfast: 有scrambled egg, 煙肉,香腸,蕃茄、酸種麵包🥖及好多磨菇; Scrambled Egg做得蛋味香滑!另外,如果叫weekend brunch, 如果有小朋友會有免費的兒童餐🩷

蘑菇湯🥣: 口感滑順,帶有微微嘅奶香 , 好creamy

意式辣肉腸薄Pizza🍕; pizza鋪滿了辣肉

#香港四圍遊上個週末又去海濱滙嘆咗個悠閒 Brunch又再 encore 想食嘅意式辣肉腸薄餅● NDUJA 意式辣肉腸薄餅 (HK$158)每次嚟都會點嘅 pizza ~~最鍾意佢哋嘅餅底烤至外脆裡面柔韌帶麵粉香配上意大利辣肉腸醬和辣沙樂美腸,香辣惹味 ~~● 葡式香辣燒雞 (半隻) 配薯條 (HK$128)雞皮燒至香脆,雞肉嫩滑多汁,配上葡式香辣醬滋味好食仲有一大份愛吃嘅粗身薯條,超滿足 ~~加配了份是日餐湯 (+HK$15) 最後,嘆杯凍飲食件蛋糕 ...● 凍檸檬茶 ● 凍 latte (+HK$18)● 藍莓芝士蛋糕 (+HK$35)香濃芝士蛋糕搭配酸酸甜甜嘅藍莓果醬,味道不太甜膩 ~~餐廳有個戶外用餐區,可以帶埋寵物嚟食飯架帶小朋友嚟仲著數,因為點 brunch set 就有免費兒童餐 ~~

#香港四圍遊
上個週末又去海濱滙嘆咗個悠閒 Brunch
又再 encore 想食嘅意式辣肉腸薄餅
● NDUJA 意式辣肉腸薄餅 (HK$158)
每次嚟都會點嘅 pizza ~~
最鍾意佢哋嘅餅底烤至外脆裡面柔韌帶麵粉香
配上意大利辣肉腸醬和辣沙樂美腸,香辣惹味 ~~
● 葡式香辣燒雞 (半隻) 配薯條 (HK$128)
雞皮燒至香脆,雞肉嫩滑多汁,配上葡式香辣醬滋味好食
仲有一大份愛吃嘅粗身薯條,超滿足 ~~
加配了份是日餐湯 (+HK$15)

最後,嘆杯凍飲食件蛋糕 ...
● 凍檸檬茶
● 凍 latte (+HK$18)
● 藍莓芝士蛋糕 (+HK$35)
香濃芝士蛋糕搭配酸酸甜甜嘅藍莓果醬,味道不太甜膩 ~~
餐廳有個戶外用餐區,可以帶埋寵物嚟食飯架

2024-04-13
  • 意式辣肉腸薄餅
  • 葡式香辣燒雞配薯條
6天前 0 瀏覽
Flames有幾間分店,觀塘兩間之前都食過幾次,水準都保持得唔錯。當唔知想食咩嘅時候Flames都係一個唔錯嘅選擇,冇論環境,價錢,味道性價比都高。📍觀塘 Flames (海濱滙)我哋今次食左:🌟10安士肉眼扒配薯菜💰268肉🥩眼扒大到好似成個碟咁先二百幾蚊真係好抵食,牛肉係五成熟,唔會好血淋淋,岩岩好,肉質juicy,冇乜筋。🌟三文魚子大蝦🍤意粉💰158Flames出名手工意粉🍝,意粉好滑,口感彈牙。今次係第二次食呢個三文魚子大蝦意粉,三文魚子好新鮮,份量好多。三文魚子讓左喺大蝦入面,好吸精,大蝦好大隻,啖啖肉。凍檸茶💰28💥餐廳有會員系統,只要join 左叫 A la carte 有8折❗️ 💥酒精飲品仲有5折優惠(Mon-Sun)總結:海濱滙同鴻圖道嘅Flames性價比好高,環境舒服,西餐黎講都算抵食,服務態度好。餐廳仲有戶外位置,如果天氣好可以坐戶外。📍觀塘 Flames(海濱滙)觀塘海濱道77號海濱滙1樓2號舖2人總數💰499人均💰249.510分滿分味道:7.5/10環境:8/10價格:7.5/10

📍觀塘 Flames (海濱滙)

我哋今次食左:

🌟10安士肉眼扒配薯菜💰268

🌟三文魚子大蝦🍤意粉💰158

凍檸茶💰28

💥酒精飲品仲有5折優惠(Mon-Sun)

餐廳仲有戶外位置,如果天氣好可以坐戶外。

📍觀塘 Flames(海濱滙)
觀塘海濱道77號海濱滙1樓2號舖

2人總數💰499人均💰249.5

10分滿分
味道:7.5/10
環境:8/10
價格:7.5/10

2024-04-12 0 瀏覽
"ᴀɴʏᴛɪᴍᴇ ɪꜱ ɢᴏᴏᴅ ᴛɪᴍᴇ ꜰᴏʀ ᴘɪᴢᴢᴀ"- ꜰʟᴀᴍᴇꜱ今日同朋友走咗入觀塘食ᴅɪɴɴᴇʀ,呢間餐廳有室內同室外位置,室外可以呼吸新鮮空氣,飲住酒望吓景色,都幾寫意!餐牌方面屬於多國菜,食物款式都不少,最吸引就係好多酒精🍷特色飲品可以選擇。ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 🍕𝕡𝕒𝕣𝕞𝕒 𝕙𝕒𝕞 |𝕔𝕙𝕖𝕣𝕣𝕪 𝕥𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠𝕖𝕤 |𝕤𝕒𝕟 𝕞𝕒𝕣𝕫𝕒𝕟𝕠 𝕥𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠 |𝕣𝕠𝕔𝕜𝕖𝕥 |𝕡𝕒𝕣𝕞𝕖𝕤𝕒𝕟|𝕞𝕠𝕫𝕫𝕒𝕣𝕖𝕝𝕝𝕒 |$𝟙𝟞𝟠ᴘɪᴢᴢᴀ最緊要熱辣辣食,批底厚薄中等,中間同批邊有咬口比較煙靭,即叫即整,而批邊少少脆口,但又唔會太乾身。配料方面都豐富,上面鋪滿火箭菜,車厘茄同埋ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ,芝士仲有少少拉絲效果,呢個配搭好ᴍᴀᴛᴄʜ,ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ同芝士都咸香味豐富,整體屬於濃味重口味之選。✨重點推介ℂℝ𝔸𝔹 𝕄𝔼𝔸𝕋 ℙ𝔼ℕℕ𝔼 $158呢個一入口蟹肉味超香濃,醬汁不同平時茄醬重酸,反而芝士味香濃,醬汁質地好滑溜,仲加咗洋蔥同埋麵包糠碎,增加咗口感,意粉味道唔會太鹹,調味做到一個平衡,ʏᴜᴍᴍʏ好出色!🍹𝕄𝕆ℂ𝕂𝕋𝔸𝕀𝕃𝕊🍸ℕ𝕠𝕥 𝕤𝕠 𝕔𝕠𝕔𝕒 𝕔𝕠𝕝𝕒 $68好有
- ꜰʟᴀᴍᴇꜱ

ℙ𝕒𝕣𝕞𝕒 🍕

✨重點推介

ℂℝ𝔸𝔹 𝕄𝔼𝔸𝕋 ℙ𝔼ℕℕ𝔼 $158

🍹𝕄𝕆ℂ𝕂𝕋𝔸𝕀𝕃𝕊

🍸ℕ𝕠𝕥 𝕤𝕠 𝕔𝕠𝕔𝕒 𝕔𝕠𝕝𝕒 $68

好有驚喜,飲品附上一包爆炸糖,飲落去好大浸雲呢拿嘅香味,好似食零食可樂糖一樣,但係又比平時可樂多一種味道層次,因為🍋加咗少少酸度,一邊飲一邊又食到爆炸糖,好有趣!

🍹𝔽𝕝𝕒𝕞𝕖𝕤 𝕝𝕖𝕞𝕠𝕟𝕒𝕕𝕖 $68
呢杯就好適合女仔飲,因為入面充滿士多啤梨、芒果同埋紅莓香味,充滿果汁感,比普通lenonade更甜更易入口。

💕員工好Nice,食完飯會主動俾水我哋飲。
  • Crab Meat Penne
  • Not  so  coca  cola
2024-04-12 0 瀏覽
Suckling Pig Turmeric Rice $318要等25分鐘因為係即叫即整✨比較少見西餐有乳豬食就叫咗黎試下原來係直接1/4隻豬上,好大份😍如有切件會較方便不過自己切係會乳到啲肉汁😍😍外皮燒得好脆無咩調味,如果有個汁點下會更好薑黃飯友人話好味😋10oz Rib Eye Steak with Potato Puree $268一樣係叫medium睇圖就見到係好靚嘅粉紅色😍重牛味有肉汁🤤🤤薯蓉黑松露味,又重牛油香,口感順滑我平時唔中意食薯蓉,都覺得呢個好食🤤Apple juice好飲,正常~然後食完飯去咗出面個露天平台影相📸️有植物,有風吹都幾舒服~個環境都唔錯係附近番工都可以黎食~~
要等25分鐘因為係即叫即整✨
比較少見西餐有乳豬食就叫咗黎試下
原來係直接1/4隻豬上,好大份😍如有切件會較方便
不過自己切係會乳到啲肉汁😍😍
外皮燒得好脆
無咩調味,如果有個汁點下會更好
薑黃飯友人話好味😋

一樣係叫medium
睇圖就見到係好靚嘅粉紅色😍
重牛味有肉汁🤤🤤
薯蓉黑松露味,又重牛油香,口感順滑
我平時唔中意食薯蓉,都覺得呢個好食🤤

Apple juice好飲,正常~

然後食完飯去咗出面個露天平台影相📸️
有植物,有風吹都幾舒服~
個環境都唔錯
係附近番工都可以黎食~~
2024-04-12 0 瀏覽
Flames在香港有多間分店,今次到左海濱匯就順便進去享受美食。8安士紐西蘭肉眼扒配薯條厚厚的一整塊紐西蘭肉眼扒足夠大分量。來自紐西蘭的優質牛肉,外皮烤得金黃酥脆,炙烤的香氣彌漫在空氣中,讓人難以抗拒。切開肉眼扒時,可以見到肉質的細緻紋理和豐富的肉汁,肉質鮮嫩多汁,口感極佳。每一口咬下去,肉眼扒釋放出濃郁的牛肉香氣,充滿了深度和豐富的味道。卡邦尼薄餅融合了意式煙肉、鹌鹑蛋、意大利奶酪芝士、巴馬臣芝士和馬蘇里拉芝士,咬下一口時,感受到餅皮的鬆脆,奶酪的融化,帶來豐富的口感和美味的享受。
8安士紐西蘭肉眼扒配薯條

卡邦尼薄餅
🔸Flames🔸🔆唔知大家有冇聽過依間Flames,佢係黃埔同觀塘都有分店。今次🐭🦁一齊入左黃埔try一波先。今次係平日晚餐時間食,見佢都好快full哂!👌蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158餐廳好好呀,知我比較想食扁意粉,佢地都肯同我轉。個意粉的汁幾好食同creamy,但因為有蕃茄加持,增添左一啲清新口慼,食落唔會膩。蟹肉幾多,啖啖蟹肉香同爽口意粉一齊食,本身好滿足,但中途食到幾塊小蟹殼,令到整體過程kick下kick下咁,唔能夠全心享受。🥺🤏紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148份量十足,燴牛面肉軟身,但牛騷味有啲濃。未有食到紅酒嘅香醇,感覺更像蕃茄香草味道。麻麻地喔~係講Cocktail前,佢地做緊酒精類飲品買一送一,令平時唔係好飲酒嘅我地都忍唔住叫番杯,嘻👍Peach Dirty Lemonade HH$78酒味唔係好勁,飲落順口。飲飲下個桃味就更出,入面仲有啲桃肉。👍Magarita HH$78入口會較嗆同苦澀,後來先會有個種好輕身的citrus味,都ok啦🔆Overall~員工態度好,空間好夠,好好坐。但係食物就好似每樣總係差少少嘅感覺,到喉唔到肺😂。見到有人叫pizza好似好
🔸Flames🔸

👌蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

🤏紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148

👍Peach Dirty Lemonade HH$78

👍Magarita HH$78

🔆Overall~員工態度好,空間好夠,好好坐。但係食物就好似每樣總係差少少嘅感覺,到喉唔到肺😂。見到有人叫pizza好似好好食咁,可能會再試下佢其他野食嘅。

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩
🦁先生:🤩🤩🤩+0.5
📌地址:紅磡黃埔花園2期錦桃苑地下G10B號舖

🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure黃埔
#Pleasurer

#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkongfood #whampoa #dimsum #yumcha #comfy #delicious #黃埔 #西餐 #黃埔美食推介 #黃埔美食 #意粉 #margarita #黃埔花園 #拍拖好去處 #朋友聚餐 #好食 #美食推介 #吹水 #flames @flames.hk
週末帶Lisboy去茶果嶺海濱公園放完電,當然要周圍覓食,突然肉性大發,上網見到呢間好新又Babyfriendly嘅澳洲西餐廳,即刻沿着觀塘海旁行過嚟,今次啱晒我哋呢啲食肉獸享用晚餐🤤🥩 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉小Sun媽自認係食肉獸,無扒不歡😋見Menu有大大件嘅牛扒,即刻order Medium Rare上碟!呢個肉眼扒不得了,上枱嘅時候已經香噴噴,係炭燒嘅味道,外脆內軟,今次叫Medium Rare就大約4成熟,仲有少少牛味🤤配菜仲有黑松露忌廉薯蓉,啲燒野菜雖然乾左少少咁多,但都好香有炭燒味,所以真係好滿足!🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉由於要叫啲Lisboy都食得嘅美食,所以叫咗呢個先大蝦扁意粉俾佢食,呢個龍蝦汁扁意粉賣相好得,成隻大蝦燒完香噴噴🦐開邊易食,再加埋一大堆三文魚籽喺啲扁意粉上面,閃令令令人食慾大開,雖然係龍蝦汁,但係一啲都唔鹹,鮮味到Lisboy食完添完再添,就嚟成隻蝦都俾佢食晒😋最後只剩返三份一隻蝦肉俾Lisba品嚐!不過份量嚟講好夠食嘅!我哋見好多人來都飲番幾杯chill一chill🍻🥂但可惜帶住Lisboy唔可以飲酒😮‍💨下次一定要約姊妹們嚟呢度Happy

🥩 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

我哋見好多人來都飲番幾杯chill一chill🍻🥂但可惜帶住Lisboy唔可以飲酒😮‍💨下次一定要約姊妹們嚟呢度Happy Friday🍻

‼️記得Join佢地個會員,散叫會有8折嫁😍佢地介送咗杯橙汁俾Lisboy‼️
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 燒肉眼牛扒配大蝦薯條
2024-04-08 0 瀏覽
呢間餐廳已經食咗第三次,OpenRice 有折,去到現場dinner set都有六折,嘢食好食,staff超級friendly,特別係對BB!絕對Baby Friendly restaurant!!!!意式辣肉腸薄餅 $158Pizza不得了,上次第一次嚟食係晚飯,pizza新鮮出爐超好食。有次lunch set泥食,可能比較多人,爭少少。但係今次又係晚飯食,水準keep到,同老公太肚餓,9秒9隊左成個pizza🤣餅底軟硬適中,芝士份量同辣肉腸好夾👍🏻真心係must order item!脆皮乳豬配黃薑蕃茄飯 $318最鍾意出街叫啲屋企整唔到嘅餸菜,脆皮乳豬係其中一樣!一嚟到熱辣辣,切開脆卜卜仲出緊煙,食落嫩口,肥膏同豬肉比例剛剛好,唔會太油膩。配埋黃薑飯,係幾襯!羊羊都食到舔舔脷🤣(重點唔係太鹹,所以都放心俾BB食🤣)最值得一讚就係啲staff真係好鍾意BB🤣成餐飯係咁撩我個仔玩,令到bb好開心!我地又食得好開心,因為有陪玩專員🤣絕對會encore再encore❤️👍🏻

意式辣肉腸薄餅 $158

脆皮乳豬配黃薑蕃茄飯 $318

• 意式辣肉腸薄餅
2024-04-06 0 瀏覽
Flames⭐️Carbonara Pizza⭐️King Prawn Linguine耐唔耐就會同朋友去下Flames 食brunch,成日都覺得呢間餐廳好抵,只要叫brunch Menu就會免費送細路仔嘅嘢食,勁啱同親戚朋友一齊去Chill。今次叫左Carbonara Pizza 同King Prawn Linguine,Carbonara Pizza 上次同另外一個朋友食過覺得好正,決定再encore。個Pizza嘅餅底係偏薄,成個餅皮都係烤得外脆入面又好煙韌,加上微鹹嘅Bacon同埋流心蛋,每一次食都覺得好滿足。King Prawn Linguine 都係encore之選,酸甜嘅醬汁包裹住每一條意粉,勁惹味。雖然醬汁好多,但係因為有份量超級多嘅三文魚子,食落唔會好膩,成份意粉都比我同朋友清晒。
Flames
⭐️Carbonara Pizza
⭐️King Prawn Linguine

2024-04-02 64 瀏覽
呢間餐廳有室內同戶外既環境,戶外有好靚既草地同埋可以望到外面既樓景,環境舒適,客人可以自己選擇坐出面定室內,呢度午餐只需要加多$15就有餐湯,好濃味我地叫左一份香辣惹味既辣肉腸PIZZA,PIZZA入面有好多芝士,拉絲芝士熱辣辣即叫即整好FRESH,同埋用左炭爐焗制而成,飲品叫左杯榛子味咖啡,香滑榛子味,小編推介,叫左一份全日早餐,不過早餐入面有好新鮮既蕃茄,德國腸仔,蘑菇煙肉同煎蛋,多士就稍為有D燶。

2024-03-31 70 瀏覽
◐觀塘海濱舒服意大利餐廳放假觀塘海濱放鬆一下,😍😍😍附近竟然有間好出色嘅意大利餐廳,好值得嚟試試。😇😇燒大蝦三文魚籽意粉意粉好吸,大蝦好鮮甜。配上三文魚子超好味🤓😝香煎北海道帶子沙律如果想食得清新啲,係一個黑醋汁沙律,一啲都唔膩,帶子好鮮甜。😃😃香煎椒燒汁鯛魚柳 鯛魚好嫩滑,煎向左好脆口配上燒汁好好味。😜😜手做朱古力cake朱古力好濃郁,係店舖手作嘅特色甜品,一定要嚟試。😊😊
◐觀塘海濱舒服意大利餐廳

燒大蝦三文魚籽意粉
意粉好吸,大蝦好鮮甜。配上三文魚子超好味🤓😝

香煎北海道帶子沙律

香煎椒燒汁鯛魚柳
鯛魚好嫩滑,煎向左好脆口配上燒汁好好味。😜😜

手做朱古力cake
朱古力好濃郁,係店舖手作嘅特色甜品,一定要嚟試。😊😊
2024-03-31 50 瀏覽
失望的西餐總共嗌佐三樣嘢,冇一樣好味🤤,最大嘅失望係炸魚薯條,薯條唔熱,番炸,仲要無端端加啲辣粉,條魚雪藏味超重,啲炸粉超大陣油益味,如果哩啲叫pizza,不如去食pizza hut好過佢,大家千祈唔好黎,如果帶女朋友或者老婆過嚟慶祝一定唔好揀呢間餐廳,一個字伏
失望的西餐

fish  and  chips

2024-03-27 83 瀏覽
Flames試過鴻圖道間分店,不過海濱會的裝修風格和鴻圖道的不同,海濱會偏向open area,亦都有個特色大露台,可以選擇坐室內或室外,如果夜晚天氣好,仲可以睇到日落同海景,適合交往gathering的餐廳巴馬火腿火箭菜薄餅🍕$168巴馬火腿,車厘茄,火箭菜,聖馬札諾蕃茄巴馬臣芝士,馬蘇里拉芝士即叫即整,如果鍾意芝士嘅朋友,這個Pizza必叫,剛剛焗出來的芝士非常Creamy,而且可以拉絲,餅底脆簿,十分推介👍🏻👍🏻👍🏻10安士肉眼扒配忌廉薯蓉$268牛肉的熟度拿捏得岩岩好,吃起來口感很嫩忌廉薯蓉配有少少黑松露,配上牛肉剛剛好

巴馬火腿火箭菜薄餅🍕$168

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉$268
牛肉的熟度拿捏得岩岩好,吃起來口感很嫩
忌廉薯蓉配有少少黑松露,配上牛肉剛剛好