我心目中高質又affordable既餐廳之前食過鴻圖道分店 今次食埋海濱匯分店 依然keep住水準🤤每次黎到隔離一定有一枱係慶生🎉✿ 1/2kg Mussels $268 ✿香草白酒煮青口 香氣撲鼻 份量仲好多 新鮮青口啖啖肉🤤仲配大大兜薯條🍟薯條控表示好開心🥹薯條多到滿瀉😍超香脆 滿足!✿ Whole Peri Peri Chicken Veggies $248 ✿想食燒春雞好耐🥰好大隻啖啖肉切落去個下好有驚喜🥹皮脆切落去個下清脆既聲音!再切落去肉嫩滑軟冧 油脂豐富juicy💦雞肉入味 少少香辣☄️配埋grilled veggies🥦🥕✿ Beef Cheek MushroomLinguine $148 ✿紅酒燴牛面肉扁意粉🤤超多醬 好香草菇味🍄‍🟫牛面肉超級軟冧 馥郁入味 扁意粉掛汁🍝食左幾次做左餐廳會員~只要join左會員 A LA CARTE menu散叫會有8折📣高質又抵食 唔好執輸喇🥹

我心目中高質又affordable既餐廳
每次黎到隔離一定有一枱係慶生🎉
香草白酒煮青口

✿ 1/2kg Mussels $268 ✿
香草白酒煮青口 香氣撲鼻 份量仲好多 新鮮青口啖啖肉🤤
仲配大大兜薯條🍟薯條控表示好開心🥹
薯條多到滿瀉😍超香脆 滿足!

想食燒春雞好耐🥰好大隻啖啖肉
切落去個下好有驚喜🥹皮脆切落去個下清脆既聲音!
再切落去肉嫩滑軟冧 油脂豐富juicy💦

• 香草蕃茄汁燴牛面肉扁意粉
  • 葡式香辣燒雞
  • 葡式香辣燒雞配香烤雜菜
2024-04-09 360 瀏覽
週末帶Lisboy去茶果嶺海濱公園放完電,當然要周圍覓食,突然肉性大發,上網見到呢間好新又Babyfriendly嘅澳洲西餐廳,即刻沿着觀塘海旁行過嚟,今次啱晒我哋呢啲食肉獸享用晚餐🤤🥩 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉小Sun媽自認係食肉獸,無扒不歡😋見Menu有大大件嘅牛扒,即刻order Medium Rare上碟!呢個肉眼扒不得了,上枱嘅時候已經香噴噴,係炭燒嘅味道,外脆內軟,今次叫Medium Rare就大約4成熟,仲有少少牛味🤤配菜仲有黑松露忌廉薯蓉,啲燒野菜雖然乾左少少咁多,但都好香有炭燒味,所以真係好滿足!🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉由於要叫啲Lisboy都食得嘅美食,所以叫咗呢個先大蝦扁意粉俾佢食,呢個龍蝦汁扁意粉賣相好得,成隻大蝦燒完香噴噴🦐開邊易食,再加埋一大堆三文魚籽喺啲扁意粉上面,閃令令令人食慾大開,雖然係龍蝦汁,但係一啲都唔鹹,鮮味到Lisboy食完添完再添,就嚟成隻蝦都俾佢食晒😋最後只剩返三份一隻蝦肉俾Lisba品嚐!不過份量嚟講好夠食嘅!我哋見好多人來都飲番幾杯chill一chill🍻🥂但可惜帶住Lisboy唔可以飲酒😮‍💨下次一定要約姊妹們嚟呢度Happy

🥩 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

🦐 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

我哋見好多人來都飲番幾杯chill一chill🍻🥂但可惜帶住Lisboy唔可以飲酒😮‍💨下次一定要約姊妹們嚟呢度Happy Friday🍻

‼️記得Join佢地個會員,散叫會有8折嫁😍佢地介送咗杯橙汁俾Lisboy‼️
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 燒肉眼牛扒配大蝦薯條
人均$150起|觀塘|西餐|Flames發現了超大的炸魚薯條🍟這次來到觀塘海濱,找到了一家好吃的餐廳我最喜歡就是他們的炸魚薯條現叫現炸,保證新鮮熱辣。魚塊的大小像兩隻大手板一樣,酥脆的外皮裡是柔軟的魚肉,蘸上沙拉醬,灑上檸檬🍋汁,好吃極了。配上薯條,也是邪惡的一餐飯再來一杯cranberry,酸酸甜甜的就是完美句點了。——————為食分界線——————📍 Flames (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$150起|觀塘|西餐|Flames
發現了超大的炸魚薯條🍟
這次來到觀塘海濱,找到了一家好吃的餐廳
我最喜歡就是他們的炸魚薯條
現叫現炸,保證新鮮熱辣。
配上薯條,也是邪惡的一餐飯

再來一杯cranberry,酸酸甜甜的就是完美句點了。
——————為食分界線——————
📍 Flames (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

人均消費: $150
5天前 18 瀏覽
近年唔少人話香港食肆服務態度麻麻,我係呢間Flames食完全體會到😮‍💨見佢食評有幾百個好評,以為ok去試下,去食個日,啲野食味道冇問題,唔差,但一到吃完就出事!剛吃完都未叫埋單,佢就遞張單過黎,趕咁?個陣又唔係滿座,莫名其妙,後來發現張單有問題,立即同返個侍應講,佢很不屑咁拎走張單,換過張新單比我哋,侍應完全唔覺得佢哋錯單有問題,連道歉都冇句☹️ 係呢度比$消費受氣,埋單睇少眼都唔得!之後睇返呢間啲負評,原來都唔少人不滿佢哋啲服務態度,一個字「伏」!

5天前 0 瀏覽
海濱匯這間商場又大又新,Flames也裝修得好有歐式風格,食物質素也高,怪不得週日都好多人來吃飯,相當熱鬧!我們也是多次探訪啦!燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉超大隻的大蝦,白嫩嫩飽滿多汁,放了橙黃色的三文魚魚籽爆珠在蝦肉上面,視覺效果好靚麗令人垂涎欲滴,大蝦的鮮甜味與三文魚魚籽的濃郁鹹味在口中同時爆發,會產生一場味蕾上的激烈碰撞與和諧融合。MANGO TANGO SMOOTHIE雪山柔滑香甜,奶油濃郁芳香的芒果香氣,柑橘的酸甜滋味平衡芒果的甜膩,為飲品注入了一股清新活力!香辣炸雞非常酥脆,再配上濃郁美味的香辣醬汁,搭配扁意粉吃或者芒果柑橘雪山奶昔堪稱是一絕佳!是日甜品柔滑的芝士在口中化開,滋潤舌尖,帶來一種格外順滑的口感享受!

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

MANGO TANGO SMOOTHIE

是日甜品

今次再黎到位於觀塘區海濱滙,已經第三次食~真心好高質👍🏻餐廳外面有露天位置,夜晚嚟既話坐係外面,有少少風,叫杯野飲,同朋友傾下計係一大享受😌🥩 Steak⭐️Grilled Rib Eye Steak ,我叫左5成熟,10安士肉眼扒好大塊,煎完啲Grill marks好靚😋入口焦香多汁,肉眼中間油香十足,仲食到有啲香草味,點埋個有少少紅酒味既Gravy,中和番肉眼既油膩感Sides有忌廉薯蓉同時蔬,忌廉裏面加左少少黑松露,隨住軟滑既奶香散發出黎,係我認知入面數一數二好味既薯蓉🤤🍕Pizza⭐️Black Truffle Mushroom如果鐘意既黑松露既話,哩個pizza必叫😋出面啲黑松露pizza好多都淨係得醬同野菌,對比之下哩個Pizza真係好足料,鋪滿曬芝士、野菌、黑松露醬同新鮮黑松露片,咬落去唔會乾,黑松露帶住芝士既咸香衝擊我地啲味蕾,好好味呀😆!不過truffle fans可能會覺得差咁啲黑松露油,如果有就真係畫龍點睛。

🥩 Steak
⭐️Grilled Rib Eye Steak [10OZ],我叫左5成熟,10安士肉眼扒好大塊,煎完啲Grill marks好靚😋入口焦香多汁,肉眼中間油香十足,仲食到有啲香草味,點埋個有少少紅酒味既Gravy,中和番肉眼既油膩感

🍕Pizza
⭐️Black Truffle Mushroom
5天前 0 瀏覽
位於海濱滙的Flames,空間感大,設有室內及户外座位。喜歡和同事朋友happy hour飲兩杯的,更可坐吧枱位置chill吓hea吓。🍕Aloha Pizza~充滿夏威夷風情的薄餅,配料包括菠蘿、芝士,香草和火腿。看似簡單的食材配搭,但薄餅焗得夠鬆脆,菠蘿夠鮮甜,令人回味無窮。🦐🍝King Prawn Linguine~扁意粉做到掛汁效果,每條意粉均充滿龍蝦汁的鮮味。大蝦蝦肉爽口彈牙,三文魚子色澤晶瑩,外表漲卜卜,口感Q彈。🥦Roast Vegetables ~ 包含多種營養豐富的蔬菜如西蘭花、椰菜花、甘筍,荷蘭豆及薯仔,烤的火候剛剛好,令蔬菜不會太乾。🥣Soup of the day~是日餐湯是西蘭花湯,質地creamy,滿滿的西蘭花蓉令湯的口感更rich。

週末想去海邊走走,但實在太熱了😂沒辦法到太遠的郊區戶外🙈最後就決定來到這觀塘海濱附近逛了~走累了還能到附近海濱匯找個餐廳坐坐吃點東西♥️完美~最後選了這間西餐🌟之前有在黃埔那邊吃過晚餐,食物還是很不錯的~龍蝦汁很香濃🌟還能吃到香香的蕃茄味和蒜香味,是很好的意麵醬汁♥️大蝦夠大隻,肉很厚又爽口新鮮🔥意大利麵的軟硬也是剛剛好~炸雞一碟分量適中👍🏻加上檸檬汁和香辣醬一齊吃解膩又惹味🔥雞塊炸得香香脆脆,肉肉也還算滑嫩🌟不錯👍🏻今天餐湯是蘑菇湯,菇味濃郁🌟香草味也夠👍🏻整體調味剛好👍🏻蛋糕有兩款可選~分別是熱情果和乳酪口味🌟我選擇了乳酪口味的比較清爽一點♥️口感軟滑~搭配草莓果醬酸酸甜甜的很不錯🌟
燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉
意大利麵的軟硬也是剛剛好~
炸雞一碟分量適中👍🏻加上檸檬汁和香辣醬一齊吃解膩又惹味🔥
雞塊炸得香香脆脆,肉肉也還算滑嫩🌟不錯👍🏻
是日餐湯
今天餐湯是蘑菇湯,菇味濃郁🌟香草味也夠👍🏻整體調味剛好👍🏻
2024-07-06
燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉
是日餐湯
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
2024-07-08 0 瀏覽
話說前幾日係海濱匯食日本野發覺呢度都有Flames~就再同朋友試埋 今次叫左兩個Brunch Menu 8oz 紐西蘭肉眼扒配薯菜$188 切開仲係粉粉嫰嫰~好有肉汁 薯菜有西蘭花、椰菜花、薯仔、荷蘭豆、BB甘荀~均衡搭配 1/2 葡式香辣燒雞配薯條$128 燒雞幾有驚喜,熱辣辣,肉質適中,少少辣幾惹味,薯條份量好多 套餐跟埋飲品~沿途行過嚟好熱,所以一個飲可樂跟埋檸檬,一個飲薑啤跟埋青檸 再加左$35要自家製甜品,跟據上次經驗會有兩款揀~一款係雜果唔知咩,一款係乳酪芝士蛋糕面有士多啤梨醬~酸酸甜甜唔錯幾清爽 同鴻圖道果間一樣,餐廳外面有露天位置,夜晚嚟既話坐係外面應該都唔錯

2024-07-06
  • 1/2葡式香辣燒雞配薯條
2024-07-08 0 瀏覽
之前去過鴻圖道分店,今次去一去海濱匯分店,食物質素依然保持水準。價格也不算太貴。不過,要注意的是海濱匯的地址在牛頭角,需要一段時間才能到達,而且路上沒有遮蔽物。我們每人點了一份午餐:* 香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118 肉質嫩滑,紅酒汁入味濃 * 黑松露卡邦尼扁意粉 $108 意粉有韌度,黑松露味很濃郁,份量也很多,如果再加一個蛋,讓它更加濃郁,就更好了。* 黑松露薯條 跟餐加$58黑松露味讓人難以抗拒,薯條香脆可口

價格也不算太貴。
不過,要注意的是海濱匯的地址在牛頭角,
需要一段時間才能到達,而且路上沒有遮蔽物。

我們每人點了一份午餐:
* 香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118
肉質嫩滑,紅酒汁入味濃

* 黑松露卡邦尼扁意粉 $108
意粉有韌度,黑松露味很濃郁,份量也很多,
如果再加一個蛋,讓它更加濃郁,就更好了。

* 黑松露薯條 跟餐加$58
黑松露味讓人難以抗拒,薯條香脆可口
2024-07-06 0 瀏覽
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉:大蝦新鮮彈牙,搭配燒烤的香味,讓人垂涎欲滴~三文魚籽增添了海味的層次,配上濃郁的龍蝦汁,讓每一口都充滿豐富的風味,回味無窮。意粉煮得恰到好處,彈牙有嚼勁,吸收了龍蝦汁的精華,相互輝映~慢煮雞胸凱撒沙律:沙律配料新鮮多樣,搭配上凱撒醬,鹹香清爽,帶出沙律的美味。沙律清爽宜人,😚😚😚適合作為一餐的開胃菜或健康選擇🥕Flames (海濱匯) 📍 觀塘海濱道77號海濱匯1樓

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉:

慢煮雞胸凱撒沙律:

Flames (海濱匯)

📍 觀塘海濱道77號海濱匯1樓
2024-07-05 0 瀏覽
下雨天的周末決定跟朋友來一個happy hour位於觀塘的 flames假日時間靜靜的很舒服場內提供多款飲品有酒的也有非酒精的悶熱的氣溫喝一杯冰凍啤酒很爽👍Brunch menu款式很多有意粉、pizza、沙律及all day breakfast 等等跟朋友都是起床後第一餐所以叫了兩款主食🩷意式辣肉腸薄餅手工製作即叫即整餅底薄脆辣肉腸很惹味配上大量芝士好好食🩷紐西蘭肉眼扒配薯菜steak份量十足肉味濃郁但5成熟略為熟了少少性價比幾高🩷是日甜品以為是硬身的芝士原來是jelly mousse狀甜度不太高很多飲品都有買1送1跟朋友可以邊聊天邊飲一個下午
下雨天的周末
決定跟朋友來一個happy hour