2023-04-19
想食呢間嘢好耐,今日終於有機會同朋友試呢間,好出色嘅中西fusion菜。佢喺船街嘅街尾 ,門面都幾特別,去到門口有人幫你拉門,服務好好。員工都會走過來幫你介紹菜式,上每一道菜嘅時候都會再同你解釋,用咩材料,烹調的方法,概念,感受到每一道菜的用心。第一次食中西mix嘅fusion菜,幾有驚喜,出奇地match。前菜叫咗一份麻唔辣的 四川蜆,啲蜆好大隻,隻隻好鮮甜,仲要新鮮,食到海水味。仲用咗花椒浸佢但唔會太辣,有少少麻香嘅感覺 。伴碟有兩塊多士,將多士浸落啲湯度食好好味, 帶出咗佢麻香不辣嘅感覺。主菜叫咗king salmon ,採用新鮮三文魚, 魚皮煎到脆卜卜 ,三文魚半熟狀態,食到個皮薄肉嫩,好juicy。配上檸檬刁草汁令三文魚味道層次更豐富,更鮮甜。有少少似煙三文魚嘅味道。另一道主菜叫咗carbonara Chinese style ,用西式嘅煮法配上中式嘅材料,上面用咗金華火腿同埋臘肉來取代。鹹香味配呢個滑彈牙嘅意粉,中西fusion得嚟好好味,好驚喜。Fusion小店 ,乾淨企理,坐得好舒服。兩個人坐喺度享受下,食下dinner都係賞心樂事。