2021-11-02 4026 瀏覽
好耐冇一家人齊齊整整一齊食飯 所以就請爸爸媽媽嚟屋企附近既西餐嘆翻夠本👻 可能係星期六啦 一早訂咗位都要排隊等入座😮 真係好多人門面睇落唔似餐廳 好有外國風 舖頭門面係賣意粉 醬汁 肉類嘅乾貨😗 行入少少就會有餐廳店員招呼你我地見佢有太多款肉類揀 所以就由店員為我地發辦 叫咗Butcher’s Choice 咁佢就會以人頭咁安排食物份量 前菜有蒜香法式麵包🥯 牛油搽落去微暖嘅麵包 真係好好食呀😺 仲有羊架 英式早餐腸 串燒 好有肉汁 店員會每位都問要咩醬汁 非常好服務態度有兩款牛扒 兩款都好軟身又好多肉汁 感覺似係去咗外國食牛扒咁 好開心呢餐飯可以滿足到全家人想去旅行嘅慾望😚Side dishes方面 有黑松露通心粉 沙律 薯角 因為我地有六個人 所以每樣都有兩兜👍🏻 真係飽到食唔晒 份量真係好多甜品 英式朱古力烤餅 每件都好細件 相對前菜 主菜同埋side dishes 呢樣就令人失望啲 可能係因為我本身好鍾意食甜品見到size唔係咁大有啲失望😂 但味道都好有層次 有焦糖醬喺碟上面可以點嚟食飲品方面 叫咗marshmallow chocolate同埋beer 味道唔算太特別 朱古力略

飲品方面 叫咗marshmallow chocolate同埋beer 味道唔算太特別 朱古力略嫌味道有啲淡添 但係總算為我地豐富嘅晚餐加咗唔少色彩💓
2021-10-25 855 瀏覽
當晚經朋友介紹下,試咗依間餐廳。感覺很特別,餐廳外觀嘅設計能夠俾你有一種好舒服嘅感覺,可以同朋友去chill下,食吓飯傾吓計飲杯嘢嘅地方。餐廳分室外及室內兩部分,座位亦算多。另外仲有個特別之處,當你叫牛扒嘅時候,係可以去餐廳近門口位置,自己選擇要邊塊牛扒,所以可以自己慢慢揀。當晚我哋叫咗洋蔥湯、蟹肉扁意粉、青口、Grass Fed Sirloin。洋蔥湯幾特別,上面放左個炸芝士飽,超香。蟹肉扁意粉啲蟹肉都算多,配料同個醬汁都夾。青口味道都不錯。至於西冷扒,肉汁超多,好正!

2021-10-25 754 瀏覽
Dry aged Grass Fed T-bone牛味濃郁,份量大,適合4-5人食。Bone marrow好特別,好濃郁骨膠原既味道,有點類似豬骨湯豬骨個味,但食唔慣油膩既食物可能會覺得佢有啲膩。Wagyu Ribeye和牛從來唔會令人失望,食落有牛味,火喉控制得恰到好處,唔會太韌。大啡菇好juicy,唔會有草青味,不喜菇類的都可以試試!Dry Aged Grain Fed Ribeye Steak相比之下反而呢個牛偏韌,筋較多,有點失色。Steak Tartare 不錯,拌勻後蛋黃味道較濃烈,但口感不錯。8 Oyster fine de Claire可接受,蠔偏細隻。Sticky Toffee椰棗糕,偏中式糕點既味道,有點偏甜。總體而言,下次會再光顧,侍應態度都很好,溝通以英文為主。室外環境舒適整潔。
Dry aged Grass Fed T-bone
Dry aged Grass Fed T-bone
牛味濃郁,份量大,適合4-5人食。
Bone marrow
Wagyu  Ribeye
Wagyu Ribeye
相比之下反而呢個牛偏韌,筋較多,有點失色。
Steak  Tartare

Steak Tartare
不錯,拌勻後蛋黃味道較濃烈,但口感不錯。
8 Oyster fine de Claire
8 Oyster fine de Claire
可接受,蠔偏細隻。
Sticky Toffee
Sticky Toffee
椰棗糕,偏中式糕點既味道,有點偏甜。

2021-10-23
生日
Wagyu  Ribeye
Steak  Tartare
  • Wagyu Ribeye
  • Bone marrow
2021-10-21 680 瀏覽
突然想吃牛扒,這裏從來不令人失望。午市套餐比較實惠,牛扒三成熟配香草醬汁分吃。本身牛扒質素不錯,本身牛味很重,脂肪較少但咬落去係軟身。另外牛面頰 Gnocchi 有驚喜, gnocchi 很難做得好吃。煙韌有咬口, 混合芝士和肉汁很好吃。牛面頰故知然不錯,軟身,很入味。第一次配搭gnocchi 一起吃原來幾夾另外試吓佢哋本月紅酒, 產地源自澳洲. 本身對澳洲紅酒不大興趣, 覺得味道偏甜好輕新. 這一杯改變了我的看法, 質地偏厚, 容易入口,有果味但又唔甜
突然想吃牛扒,這裏從來不令人失望。

午市套餐比較實惠,牛扒三成熟配香草醬汁分吃。

本身牛扒質素不錯,本身牛味很重,脂肪較少但咬落去係軟身。

2021-10-15 768 瀏覽
打完風 行完donki 8點半左右黎到 唔使等位知道餐廳可以自選排好似幾好玩 所以試下佢。餐酒最低消費都要98蚊一杯,所以跟友人決定嗌一枝。menu上的餐酒都可在出面店零售買的,所以我哋揀完牛排,就响counter 對面的小小cellar 揀下一枝take home 價198 dine in 價360的法國酒,唔使點breathe 都幾好喎。前菜點了pear and cheese tart。甜甜地,勁大陣芝士味,唔知係咪藍芝士定羊奶芝士,酥皮尚算酥脆,火箭菜新鮮,一流開胃菜。dry aged grain-fed sirloin,butcher counter 職員話凍櫃嘅dry aged 大概有30日,呢sirloin 有210g,配藍芝士牛油醬,大啡菇。牛味非想像中濃,配唔起佢呢隻藍芝士醬,但燒烤味是有的,鹽花點綴得好好。特別欣賞大啡菇,好juicy!另一塊點了dry aged grain-fed ribeye 250g,配甜椒醬和粗切薯條,牛味比塊西冷更濃,有一陣陣臘味味,但有筋,肉質比較硬。甜椒醬辣辣地,點薯條ok。但薯條本身則比較淋口。值得一題係餐廳供應的ketchup 係or
打完風 行完donki 8點半左右黎到 唔使等位
知道餐廳可以自選排好似幾好玩 所以試下佢。

pear and cheese tart

另一塊點了dry aged grain-fed ribeye 250g,配甜椒醬和粗切薯條,牛味比塊西冷更濃,有一陣陣臘味味,但有筋,肉質比較硬。甜椒醬辣辣地,點薯條ok。但薯條本身則比較淋口。值得一題係餐廳供應的ketchup 係organic 的,味道的確係新鮮啲。

2021-10-13
pear and cheese tart
  • pearandcheesetart
2021-10-09 782 瀏覽
一想食牛扒就會諗起Feather & Bone😚味道基本上都冇乜特別需要介紹😛因為緊係好食先再去食㗎嘛😆今次就揀咗Aus Wagyu Ribeye 🥩配Diane sauce😋仲有Leaf Salad with sherry dressing🥗同埋最鍾意嘅portobello mushrooms🍄😍另外仲嗌咗pastrami🐂餐牌寫就係煙燻嘅和牛薄片😗好似仲熟成咗幾日先做的🤔不過就普普通通入口第一下味道有少少似煙三文魚🤣最後張圖黑蚊蚊嘅係送嘅餐前小食☺️係辣辣哋嘅牛肉乾🤣不過佢又唔係乾得好勁嗰啲😆都幾好食😚
一想食牛扒就會諗起Feather & Bone😚

係辣辣哋嘅牛肉乾🤣
不過佢又唔係乾得好勁嗰啲😆
都幾好食😚
2021-10-03 757 瀏覽
襯今日唔太熱 同老公出去食早餐 可以坐出面出面環境好舒服 台與台好寬闊 同埋有好多台吹風機唔會怕熱親 好貼心  但整體味道 就唔似預期 有小小失望既因為坐出面 叫左兩杯凍飲咖啡唔香濃的 叫做有杯野飲飲下$40 ICED LATTE$45 ICED MOCHA$148 Egg royale with spinach & Smoked salmonpoached egg 唔合格呀  唔流心~無左egg benedict 既精髓~薯餅幾好食 唔同M記個種 $128 egg benedict with streaky bacon & spinach 煙肉真係煎得好脆口 夾埋一齊食好好食荷蘭醬分開上 因為我諗住 流心蛋既蛋汁就可以了但個蛋唔流心 所以唔合格 但整體 係唔差既
唔會怕熱親 好貼心  但整體味道 就唔似預期 有小小失望既

但個蛋唔流心 所以唔合格 但整體 係唔差既
1931 瀏覽
2021-10-03
2021-10-02 535 瀏覽
通常黎呢度都係食晚餐,今日早起試下個早餐先。雖然用餐可以選擇室內或室外,天氣咁熱,都係舒舒服服係室內涼下冷氣算了。今次決定試下呢兩個早餐:Smashed AVO & White Egg Omelette等左差不多30分鐘,終於有得食,個人覺得係因為要等埋個white egg omelette先一齊上餐,所以咁耐。做底層既麵包,烘過,有脆口感覺,中間一層滿滿的牛油果,唔會整到爛哂,有一粒大一粒細既咬口感覺,再加上小蘿蔔片同烤種子放上面,一口咬落去,有硬有脆又有冧既幾款口感,好複雜啊呢個omelette其實應該改名叫pizza,同某某pizza店既細批差不多大小同厚度,上面鋪滿火箭菜、蕃茄仔、紫洋蔥同埋好多香料,配合下層係厚厚的蛋白,無得輸,不過,一個人食3/4個omelette都已經飽了。真心後悔叫左個炸薯餅,諗住試下,可惜唔夠脆身,M記好味好多,下次可以唔使再試。食物就無乜野可以挑剔,唯有上餐速度有待改善,希望下次唔使等30分鐘。

今次決定試下呢兩個早餐:

Smashed AVO

Smashed AVO
  • SmashedAVO
2021-09-28 550 瀏覽
平時少去荃灣,呢日同朋友行開嗰頭就去咗海之戀度搵餐廳!😂之前都有同朋友嚟過呢度食下午茶☕️🫖,仲坐露天位,感覺唔錯!所以今次再同朋友去呢度食晚餐🍽今次去到室內位置只剩返近廚房嘅高枱,一係就坐戶外位,因為怕熱都係坐高枱啦😌店員話因為我哋坐呢個位置做送上肉乾俾我哋作補償😂服務是不錯的!👍🏻.食物方面點了 辣蟹肉扁意粉$188 和 煎三文魚扒$188個意粉味道真係好辣!🌶少食辣嘅我真係駕馭唔嚟!但令人嬲嘅係成碗意粉唔見到好多蟹肉🦀,感覺上好似冇嘅一樣, 一d 都唔值呢個價錢呀!🤬三文魚扒相對較好食, 外皮煎得好香脆!加上扒面淋咗好多醬, 好入味!個人好鍾意加檸汁 提出魚嘅鮮味之餘, 令到成塊扒好freah!😍而且大大塊,肉質鮮嫩!👍🏻要叫多咁知"炸彈"當小食,主要是薯蓉同麵包就係食,加上炸至香脆嘅外皮,內裡仲夾咗芝心添!😂原本諗住呢度餸會好好食,但感覺都mama!薯蓉唔夠滑,同埋太飽肚了!😌最後我哋仲食淨一舊😭不過坐高枱影相都幾好,背景都幾有feel😜🤪
食物方面點了 辣蟹肉扁意粉$188 和 煎三文魚扒$188
辣蟹肉扁意粉

香煎三文魚扒
香煎三文魚扒
炸彈
炸彈

不過坐高枱影相都幾好,背景都幾有feel😜🤪
2021-09-20 699 瀏覽
Feather & Bone 餐廳環境好舒服,如果天氣唔熱仲可以簡坐戶外吹下風睇下景,氣氛好好 Steak tartare生牛肉他他,之前一直唔敢食,覺得好似會好血腥咁,點知食落口幾鮮味各種香料攪拌完成後,牛肉味好香好嫩,配埋多士一齊食,更加有豐富既口感,多士好夠脆 Grain fed Ribeye (Medium)牛味濃厚,油花亦分佈平均,出面煎得燶燶地,但入面又唔會過熟,仲保持到佢既肉汁,無筋之餘肉質都細嫩,好淋身,愈咬牛味愈出 Macaroni and cheese極邪惡既芝士,份量滿滿,每一啖都有濃郁既芝士,完全滿足芝士控既口慾
Feather & Bone

Steak tartare

Grain fed Ribeye (Medium)

Macaroni and cheese

2021-09-09 665 瀏覽
荃灣分店的服務實在是好好。因為常來HH的緣故,昨晚還讓店家認出來了且獲得招待,實在很榮幸,非常感謝。店內環境優美舒適,位子也多。在荃灣真的是HH最佳首選。其實一家餐廳要成功除了食物好吃酒好喝之外,最重要的還是服務品質呀!荃灣分店我真的給滿分,太喜歡來了!謝謝你們的熱情服務!Special thanks to “Kelly”. Thank you for your warm service as well as your fellow colleagues. My friends and I absolutely enjoyed it every time we visited. Please keep it up. Highly recommended for people living in 荃灣

Bar  Snack
2021-09-08
$200 (其他)
紀念日
Bar  Snack
2021-09-05 725 瀏覽
自疫情後屋企人都少了出街食飯。所以今晚決定帶屋企人食好西🤓🤓 Feather & Bone 特色係自己係凍櫃揀扒之後先俾廚房加工。我爸見到舊大T bone雙眼發光🤩職員話要煮40-45分鐘都話等🤪但真係好巨型,一邊係牛柳位,一邊係西冷。真係食到兩邊肉質係有不同的😍另外揀了塊肉眼,無得輸。好好食,全家都給讚😎 肉質鮮嫩,夾D脂肪油香,簡直有幸福的感覺😌😌最估唔到係,我揀了個蛋黃醬,兩位男士都勁歡喜🤣 要搶食媽咪點了份三文魚,大大舊配上個sauce 酸酸甜甜,好正呀。可以除去魚油的油膩感😃 連條🥬都好食D🙈🙈自今晚後,呢度應該會成為我家飯堂了😆

我爸見到舊大T bone雙眼發光🤩
職員話要煮40-45分鐘都話等🤪

最估唔到係,我揀了個蛋黃醬,兩位男士都勁歡喜🤣 要搶食

自今晚後,呢度應該會成為我家飯堂了😆
今次已經係我第三次嚟呢間餐廳食,頭一次嚟嘅時候覺得同港島嘅分店水平係有差距。唔知係咪因為換咗廚師或者成個廚房班底都換咗,呢兩次去都好有驚喜同埋好滿意。啲嘢食質素好好多,同價錢係成正比。第一次睇到罝頂嘅兩篇評論,有啲假設會覺得食物質素一定冇咁好或者會有心理作用。今次嘅服務同食物質素係令我忍唔住要打呢篇評論同大家分享。用餐前幾日我就打電話預訂左wine room,wine room係屬於C區,所以如果大家都想喺wine room dining 嘅話一定要用安心出行。去到嘅時候仲喺七點前,所以仲有happy hour優惠,咁我哋就嗌咗兩支酒再加少少happy hour小食。食物方面,我哋因為俾啲小食質素驚喜到,之後就叫咗好多嘢食食😂4個人黎講,我哋都算叫左好多嘢食。呢間餐廳最大嘅特色就係有個Butcher counter俾大家揀想食嘅肉類,當然係以牛為主。我永遠首選嘅牛扒都係Wagyu Picanha,好難得香港嘅餐廳會有,呢一個真係必食!!!- Wagyu Picanha steak medium 💯- Rib Eye medium💯🥩🥩溫度控制得好好,完全係我想要嘅熟度!- 青口: 個汁
- Rib Eye medium💯
🥩🥩溫度控制得好好,完全係我想要嘅熟度!
- 青口: 個汁啲蕃茄味好好,雖然有三隻係冇開殼,但整體嘅青口都好新鮮
- Steak Tartare: 真係冇得輸,本身係冇乜點調味但係待應會問你想要啲乜嘢toppings, 加咗之後就係另一個層次
- Salmon filet: 有朋友唔食牛所以一定要點另一款肉類。朋友話煮得好好,唔會煮到全熟所以好滑。
總括嚟講,今次對呢一餐飯好滿意,最後已經飽到食唔落甜品。星期五去嘅時候已經見到好多人要等位,建議大家提早預訂位置先去。

Happy  hour  snacks
  • Steak  Tartare
  • Mussels
  • Burrata
2021-08-26 616 瀏覽
即使不是品嘗主打牛排 其他菜式也很出色🤤👍Steak Tartare 生牛肉他他味道剛好 不太鹹 如果你想要加多一點芥茉醬 醋 辣椒汁之類他們會提供一個調味料架 任均選擇☺️但我認為他他味道已很夠味😋並不用再加調味料了👍Wagyu Beef Cheek Gnocchi 和牛面頰薯仔丸子和牛面頰很鬆軟😍真的入口即融👍特別一提,薯仔丸子也很好吃煙韌但又不黏牙👍Spicy Crab Meat Linguine 香辣蟹肉扁意粉不太嗜辣的朋友可能會覺得有點辣😳🙊但吃辣還可以的就會覺得挺過癮的,不算太辣 但又種不油膩的香口辣的快感🌶️另外蟹肉也是有放足料的👍The Tartare was very delicious, and actually, I don't think it needs any other sauces to make it tastier☺️🤤However, if you want to add more sauces, they will provide you the spice rack. So thoughtful!!!Wagyu beef cheeks wer
即使不是品嘗主打牛排 其他菜式也很出色🤤

他們會提供一個調味料架 任均選擇☺️
但我認為他他味道已很夠味😋並不用再加調味料了

👍Wagyu Beef Cheek Gnocchi
和牛面頰薯仔丸子
Wagyu Beef Cheek Gnocchi和牛面頰薯仔丸子

和牛面頰很鬆軟😍真的入口即融👍
特別一提,薯仔丸子也很好吃
煙韌但又不黏牙

👍Spicy Crab Meat Linguine
香辣蟹肉扁意粉
Spicy Crab Meat Linguine香辣蟹肉扁意粉

Wagyu beef cheeks were so soft and easy to melt in your mouth 🤤

Also, Gnocchi was good with the beef sauce. It was chewy, and I like that texture!

If you like spicy food, this crab pasta is a good choice for you. It is not too spicy, and I think that is some kind of fragrant and hot spicy food.

🥃Cocktails- Earl’s Old Fashioned 🙌
Early Grey and Orange Infused Whiskey 🧡
Steak Tartare 生牛肉他他
由於聽朋友介紹話可以自己揀扒,今晚帶屋企人去試吓,叫咗一份澳洲和牛肉眼同一份普通西冷牛扒。建議千祈唔好坐室外,除咗有個空氣唔流通嘅吸煙區,搞到風扇將啲煙味吹勻循成個室外dining area外,未日落會好晒,日落會好多蚊,而佢嘅outdoor dining area係一個蚊燈都無,你開餐時蚊蟲都開餐!咬到飛起!和牛要600幾蚊,好味的,但唔平,普通西冷都要400幾,唔多掂!兩塊扒叫medium同medium well,出到嚟根本變咗medium well同well done!塊肉係完全無晒紅色……除咗嘥咗成塊和牛扒,塊西冷仲要變到韌咗……叫咗啲嘢飲……ale一般無乜嘢,餐牌講到杯朱古力幾勁出嚟同茶餐廳18蚊杯有時跟餐送嘅根本無分別!本身叫咗大家推薦嘅青口,仲諗住牛扒唔太掂仍然有青口期待下,點知都食完佢先話miss單,重新order要等多15分鐘……如果你覺得太多錢可以一戰,否則呢個價位好味過呢間嘢嘅大有選擇。一句講晒,懶係高級但係水準未到又要收咁貴。

一句講晒,懶係高級但係水準未到又要收咁貴。