2016-10-13 371 瀏覽
這天相約好友到試新推出的{二人晚市套餐}$588,記得上趟跟車爸爸在這裡吃過一頓很不俗的晚餐,不知道這夜又會否再有驚喜呢!跟好友傾談一會晚餐已經送上,餐湯有什菌湯和干邑龍蝦湯可選,好友選了龍蝦湯我覺得味道可以在濃多一些囉!我的雜菌湯十分足料,喝下有粒粒嘅雜菌粒,味道亦都十分香濃我幾鍾意呀!Appetizer我選了西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士,多士烘得挺香脆,而番茄醬亦都鮮香好吃,黑毛豬火腿鹹香味都算不錯,係略嫌未夠油潤啫!而另一份我哋選了炸蝦天婦羅,伴旁的芥辣沙律醬混得十分不錯呀!天婦羅感覺有點厚重,不過入面的虎蝦都挺爽脆的!主菜我選了海鮮香辣橄欖蒜片意大利粉,意粉依舊具彈性好咬口,但味道我就覺得上一次合我心意多點。另一個主菜好友揀咗西班牙黑毛豬薄餅,薄餅質感挺薄脆,加上鹹香嘅風乾火腿味道不俗呀!甜品係精選朱古力窩夫,配上一球雲呢拿雪糕,睇落都好開心吓呢!而且窩夫質感外脆內軟,好有驚喜呢*^O^*嘆多杯凍檸茶,這樣又過了一個愉快的晚上了^0^
天婦羅感覺有點厚重,不過入面的虎蝦都挺爽脆的!
嘆多杯凍檸茶,這樣又過了一個愉快的晚上了^0^
2016-10-05
2016-10-12 373 瀏覽
0係未去過西班牙旅行之前我只係識英文 Spain直到某一天去到皇宮見到吉卜賽少女擺地攤還熱情的衝過來教我們跳舞然後再向我們 推銷小摺扇不斷重複 Made in Espana井底蛙嘅我就估係唔係 Spanish 呢去完西班牙旅行返嚟 hk就一直有留意 espuma 呢個名啦幾個月前食過一次散叫朋友覺得有點貴但今次佢話帶我這個 10月之星去 espuma 食 dinner全因為好抵食Espuma灣仔分店推出全新2人晚市套餐$588 兩個人食飽到行唔郁今次其實唔係特別想食西班牙菜只不過係朋友喺合和返工佢話 QRE 好多好嘢食Appetiser 我揀咗 Espuma Salad色彩繽紛嘅沙律未食已經令人胃口大增新鮮脆口嘅沙律菜仲有卷成玫瑰花型嘅煙三文魚配上黑白芝麻吞拿魚Light 得來夠晒 fresh秘製醬汁烤雞中翼醬汁有點兒似BBQ sauce 帶點微辣雞翼皮烤得幾脆而肉質鮮美仍然鎖住水分夠大隻接着已經有香濃嘅餐湯奉上香氣撲鼻嘅干邑龍蝦湯會唔會真係有白蘭地呢 XD只知道入口有濃郁嘅龍蝦鮮味而且湯裏邊仲有啖啖的龍蝦肉都幾大件架今次讓朋友揸主意點菜Main course 出事啦!佢係一個 澱粉質
0係未去過西班牙旅行之前

會唔會真係有白蘭地呢 XD

只知道入口有濃郁嘅龍蝦鮮味

而且湯裏邊仲有啖啖的龍蝦肉都幾大件架

今次讓朋友揸主意點菜

Main course 出事啦!

佢係一個 澱粉質人

竟然為我插上蠟燭

Pre-birthday cake 喔

10個心心眼中

Waffles 烘焙得外脆內軟

每一口都加埋雪糕、oreo 、brownies 一起吃

一冷一熱一脆一軟

生日
  • Espuma Salad
1K
2016-10-12 321 瀏覽
今晚約了上年度rotation同team的小組長一起吃頓晚飯,說起來真的欠他一頓飯,早兩個月跟他說一起吃頓晚餐,結果兩個月後的今日才兌現。Espuma - 可說是薄有名氣的一家西班牙西餐廳,憑著她新派年輕的Brand Image,成功攻下這中下價市場。最近還新推出了價值$588(未計算加一)的二人晚餐。秘製醬汁烤雞中翼: 一碟共四隻,秘製醬汁有點像沙嗲醬,香甜而帶微辣,蠻香口惹味的。炸虎蝦天婦羅: 也是共有四隻,配青芥末醬。我不以酥脆來形容此天婦羅,因為其外脆內軟,很有質感。虎蝦味鮮,配青芥末醬是少有的絕配。青芥末偏香甜而不嗆,蠻有特色。干邑龍蝦湯: 龍蝦湯非常非常濃郁,鮮味十足,用料絕不馬虎,很有龍蝦的香味,況且湯中還有兩粒蝦肉。西班牙黑毛豬薄餅: pizza用了大量芝士焗製,既芝味又creamy,唯本人認為加蕃茄/ 蕃茄醬會更為香濃。酥炸軟殼蟹椰汁燴飯: 酥炸原隻軟殼蟹在碟上,令人垂涎三尺,炸粉香酥並不厚,蟹肉鮮甜可口。椰汁味濃,燴飯有咬口,整體蠻不錯。可是我仍認為椰汁燴飯味道略欠層次,欠肉香。是日甜品還包括窩夫雪糕,還非大堆頭,包括原味窩夫、oreo餅、chocolate bro

最近還新推出了價值$588(未計算加一)的二人晚餐。
是日甜品還包括窩夫雪糕,還非大堆頭,包括原味窩夫、oreo餅、chocolate brown、吉士醬、雪糕、甜筒真的飽到不行。
2016-10-04
2016-10-12 398 瀏覽
放工後懷著輕鬆的心情,跟好友慶祝生日,準備吃豐盛大餐。由於一早已經訂座,我倆安坐於玻璃窗旁的雅座,灣仔繁忙的街景盡收眼底。一邊品嚐美酒佳餚,一邊看著街景,實屬悠閒。餐廳也有一大伙兒在慶生,窗上掛滿Happy Birthday字眼的金色氣球,十分熱閙又充滿Party色彩。我們點選了2人Dinner Set,前菜和甜品相當吸引,也能滿足貪心的慾望。黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬多士黑毛豬火腿多士真的滋味停不了,多士厚而脆卜卜,放上甜甜酸酸的蕃茄醬及火腿卷,火腿帶咸香,中間包裹著爽翠的火箭菜,恰好中和了火腿的油膩;蕃茄醬中夾雜洋蔥粒粒,醒胃又惹味。還有大大塊新鮮蕃茄,吃後十分refresh,但如果多士上塗上少許的牛油,整體感覺應更令人著迷。炸虎蝦天婦羅天婦羅肥美粗大,炸至金香酥脆,用竹簽叉著,十分方便享用。大大啖咬開脆卜卜、酥炸外層,看到雪白的虎蝦,虎蝦爽口彈牙,再沾上甜甜的芥末醬,相當美味。伴碟的生菜也幫助降低油膩感。在美麗夜景映襯下,心情特別愉快,小食也格外滋味。干邑龍蝦湯干邑龍蝦湯絕對是誠意推介,褐紅色的龍蝦湯上潔白的忌廉拉花,為龍蝦湯起上畫龍點晴的作用。龍蝦湯濃稠,入口啖啖鮮甜、龍蝦味香郁

干邑龍蝦湯

干邑龍蝦湯絕對是誠意推介,褐紅色的龍蝦湯上潔白的忌廉拉花,為龍蝦湯起上畫龍點晴的作用。龍蝦湯濃稠,入口啖啖鮮甜、龍蝦味香郁四溢,鮮忌廉令湯更加滑溜順口,湯內有5、6粒彈牙的龍蝦肉粒,更顯足料、矜貴。脆卜卜的蒜蓉包單食香蒜惹味,浸湯吃能吸收龍蝦湯的精華,更加滋味誘人。
黑松露炒鮮寛條麵

黑松露寛條麵的黑松露清幽味道吸引,配上滑滑忌廉,入口甜而順滑,寛條麵粗濶、煙韌,十分有"咬口"。炒鮮菌爽口,香菇鮮甜,跟黑松露是最合襯的組合,但如果可以加入春雞絲,整體感覺會更完整、多元化。
黑松露炒鮮菌寛條麵
海鮮橄欖蒜片意大利麵

海鮮蒜片意大利麵帶微辣,入口香辣而且蒜味十足,令人美味停不了。海鮮配料豐盛,有青口、魷魚、大蝦、紅椒干蔥及蒜蓉,青口軟腍、大蝦彈牙,有嚼勁的魷魚碰上香蒜粒粒,實在鮮味迫人。如果怕辣的食客也可以要求少辣,十分貼心。
精選窩夫

精選窩夫為今個Birthday Dinner劃上完美的句號,因為餐牌上註明窩夫及意大利芝士餅只可以2選其1,所以很出乎意料地,有2大份賣相美麗的窩夫一併呈現眼前。女人總是有第2個胃品嚐甜品,一人一份就剛剛好。由於怕雪糕溶化,脆脆的雪糕筒先吃。倒轉的cone內有一球朱古力雪糕,在雪糕上灑上甜甜朱古力碎碎及迷利綿花糖,真的充滿少女夢幻。朱古力Oreo窩夫香脆可口表面的Brownie同Oreo曲奇,實在一次過滿足哂"朱古力控"的我。Brownie鬆軟加上厚脆的Oreo,軟硬兼施,配上吉士醬,在窩夫上倒上淡奶,窩夫更加甜美過人。除了淡奶,建議加入楓糖醬作點配,更加蜜甜吸引。
精選窩夫
總括而言,餐廳環境舒適,座位十分寬敞,滿足食客的私隠度,很喜歡喝著Sparkling Wine、坐在玻璃窗前鳥瞰灣仔繁華的夜景,食物也顯得更美味。2人Dinner Set的主菜和甜品令我們很滿足,餐廳上菜速度也因應我們的享用速度作出調節,確保食物的新鮮熱燙,十分貼心,著實值得一試。
題外話/補充資料: 2人Dinner Set只限於星期1至4,及星期日(公眾假期除外)
黑松露炒鮮菌寛條麵
2016-10-11 595 瀏覽
每隔一段時間來Espuma都有新鮮感,每次的新菜式都會帶來一些驚喜,今次也不例外!和朋友點了一份二人餐,$588加一看起來有點貴,但連餐湯甜品飲品,也算是食得過!顏色奪目的沙律令人食指大動,煙三文魚鹹味適中,沾滿芝麻的吞拿魚刺身相比下則較淡味,沙律菜新鮮爽脆,但沙律醋下得輕手,味道稍欠,建議沙律醋另上讓食客可按喜好添加。秘制醬汁烤雞中翼,味似燒烤醬,雞翼烤過仍保持嫩滑不會乾身。雜菌湯,每一口都是濃厚的雜菌蓉,菌香充斥整個口腔,十分滿足!干邑龍蝦湯,這是一道非一般的龍蝦湯,可能因為下了干邑,第一口嚐到點點苦味衝擊著味蕾,吃多幾口慢慢嚐到回甘的味道,更能襯托出龍蝦湯的鮮甜,這個湯很有驚喜!再配上香脆蒜蓉多士,非常滿意!黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,每條寬條麵都掛滿黑松露醬,香氣芳馥濃厚,我最喜歡這股久久不散的"漏煤氣味"! 西班牙黑毛豬薄餅,餅底很薄,十分香脆又有麵粉香,芝士份量很多,芝士控如我非常喜歡!主角黑毛豬脂香豐腴,與薄薄餅底很匹配,吃多也不會膩!窩夫賣相不錯,伴以布朗尼蛋糕,吉士醬和雲呢拿汁,更吸引我眼球的是反轉了的雪糕筒,玩味十足!窩夫配雪糕,一冷一熱完美的配搭,很滿足!這晚全場爆滿
秘制醬汁烤雞中翼,味似燒烤醬,雞翼烤過仍保持嫩滑不會乾身。

這晚全場爆滿,坐不到窗口位有點失望,下次一定要再早一點訂位!
2016-10-11 328 瀏覽
Espuma 是一間很熱門的餐廳,餐廳分店不少,十分之容易去。灣仔中環尖沙咀都有分店。聽說灣仔的環境也挺不錯,同朋友一齊來吃一吃!先點了個精選沙律,沙律的材料十分之豐富,除了有新鮮雞蛋,煙三文魚,還有吞拿魚肉等等。營養豐富,而且沙律菜也十分之新鮮爽口。主菜我們就點了黑松露醬海鮮雜菌闊條麵,這個闊條麵十分之好食,闊條麵嘅軟硬度剛好配上濃郁嘅黑松露醬汁,醬汁唔會太多,顏色繽紛,但係黑松露嘅香味就從遠遠飄過來! 海鮮品種亦都十分之多!分量很大適合多人分享!另一個主菜點了炸軟殻蟹椰汁燴飯,軟殼蟹新鮮無比,很脆口,而且份量十足!最欣賞係佢哋嘅意粉同埋飯幾遠難道都拿捏得好好!每一口都充滿口感。燴飯的味道得香,最特別的地方是配上椰汁!是意想不到的口味!另外我們點了燒羊架,因為有朋友好喜歡吃羊。這裏的羊假味道出色,生熟都同樣拿捏得很好。羊味十足,肉質鮮嫩。配上忌廉薯蓉。薯蓉能把嘅味道吸收。精華都吸收在內,格外好吃。大概在這裏晚飯的人都知道這裏的窩夫做得10分出色不單止外貌是用美麗的心型還有質感也10分香脆今次的精選窩夫配想美味的朱古力和可愛小甜筒。可愛到爆登!這裏的窩夫依然能夠保持水準切落去外脆內軟。

聽說灣仔的環境也挺不錯,同朋友一齊來吃一吃!

這裏的食物質素能夠保持水準,而且份量亦都很夠!環境適合大夥人10分開心。

來完這裏晚飯,令我又在幻想能到多姿多彩的西班牙。喝一口CAVA , 然後望住日落。。好想食西班牙海鮮飯啊!
2016-10-10 352 瀏覽
今晚已經是第二次來Espuma, 能夠吸引我再來的原因,是這裡的食物質素有一定保證,加上地埋位置及用餐環境,價錢尚算還可,整體性價比甚高。網上推介新出的二人晚餐,花多眼亂的情況下便跟友人叫了個$588 二人餐:有齊前菜兩款、餐湯、主菜兩款、甜品及餐飲,單看份量兩個成年人絕對足夠!點得二人餐,通常都不會期望太高,因為款式多數是普通貨色,更有機會是廚房預備的「大獲飯」,質素難有保證。幸好這裡的二人餐款式選擇甚有驚喜,味道亦保持水準,整晚的所有熱食上台時均能保持高溫出煙效果,可見廚師對食物的溫度控制相當得宜。值得推介的菜色有前菜黑毛豬火腿多士、黑松露醬炒鮮雜菌闊條麵及海鮮香辣蒜片意大利麵, 均屬抵食必叫之選。綜合餐廳環境、服務態度、價錢及食物品質四大評分準則,推介指數有9.5分,高分主因是價錢合理,食物份量及質素俱佳。(10分滿分)西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士賣相十分精緻吸引,多士看似沒有焙焗,但其實已焗得香脆可口。值得一讚的是入口仍是熱的,途上酸酸的蕃茄醬配合味道濃厚的黑毛豬火腿,簡直爲味蕾帶來多重刺激。秘製醬汁烤雞中翼醬汁帶有西班牙風味的香辣,混入微甜的蜜糖味道。雞翼肉質嫩滑,由

秘製醬汁烤雞中翼

醬汁帶有西班牙風味的香辣,混入微甜的蜜糖味道。雞翼肉質嫩滑,由於是烤製而成,沒有半油點油膩感。
干邑龍蝦湯

熱辣辣的湯底帶有香濃龍蝦味。湯底本身色澤較深,稠釋度適中,還有幾粒龍蝦肉在底部。但飲到最後覺得味道有點過咸。
黑松露醬炒鮮雜菌闊條麵

上台時陣陣香濃的黑松露醬香味撲鼻,闊條麵本身非常易咬彈牙,雖則看似較乾身,惟入口感覺卻非常濕滑,滿分。

海鮮香辣蒜片意大利麵

意大利麵較辣,帶有濃郁蒜香味; 入口煙韌彈牙,開邊大蝦肉質煮得夠爽口,喜歡較香口的朋友不容錯過。
甜品: 每日精選窩夫

其實食完主菜,兩個人都已經九成半飽,但見到賣相非常吸睛的窩夫甜品又忍不住口。伴碟的雪糕十分香滑,惟有點過甜; 窩夫外脆內軟,蛋味香濃,可沾上旁邊的醬汁、Orea餅碎及棉花糖; 朱古力Brownie濕潤鬆軟,絕對邪惡!
餐飲可選咖啡或茶,最後決定加錢叫特飲青檸石榴醋

飲品以青檸味的梳打水為主,味道酸酸,幫助消化; 同時帶有陣陣石榴香,兩者味道異常地夾,令人很醒神。
2016-10-09 1080 瀏覽
近來忙到死,連見朋友既時間都冇。成個星期抽一晚約朋友食飯已經好luck 。朋友話晚飯地點由我選,我第一時間想起Espuma 。因為我對它的印象集舒服,價錢合理以外加上食物質素不俗成一身,所以令到我又再到的理由。 我們選擇了四式菜色的豐富二人套餐Espuma 是西班牙餐廳,所以頭盤亦以西班牙小食開始。西班牙黑毛豬火腿及西班牙番茄醬、多士集兩款Tapas 於一身。吃過黑毛豬咸香油潤後再吃一口沾上茄味濃郁的蕃茄醬的香脆多士,即時refresh 過來。秘製醬汁烤雞中翼醬汁果然夠吸引,甜甜酸酸的味道,雞翼熱辣辣又惹味。雜菌湯干邑龍蝦湯兩款濃湯中以前者較得我心,併棄了一半將雜菌打碎,而放入了原整的菇菌,所以口感更加豐富,味道既香亦不失濃郁。黑松露醬炒鮮什菌闊條麵平平無奇的闊條麵,但麵條Al dente 加上黑松露的芳香,忌廉汁也夠濃稠令每條麵條也掛汁,岩曬吾太喜歡濃味的我。西班黑毛豬薄餅賣相吸引,焗得像威化般薄脆且餠邊香脆,黑毛豬咸香味濃,口感豐富。每日精選窩夫賣相 gimmick 可愛,除了窩夫外還有brownie Oreo等,由其是brownie 味道非常濃郁又鬆軟,好正!再配上旁邊的朱古力果

我們選擇了四式菜色的豐富二人套餐
Espuma 是西班牙餐廳,所以頭盤亦以西班牙小食開始。

西班牙黑毛豬火腿及西班牙番茄醬、多士

秘製醬汁烤雞中翼
醬汁果然夠吸引,甜甜酸酸的味道,雞翼熱辣辣又惹味。

雜菌湯

黑松露醬炒鮮什菌闊條麵

西班黑毛豬薄餅

每日精選窩夫
賣相 gimmick 可愛,除了窩夫外還有brownie Oreo等,由其是brownie 味道非常濃郁又鬆軟,好正!再配上旁邊的朱古力果仁雪糕,一冷一熱的口感份外滋味。
令人非常滿足的一餐,最後以大大杯的檸檬茶作結。

吃飽後早點回家休息在迎接明天的挑戰。
2016-09-25
2016-10-09 789 瀏覽
2人大餐@Espuma 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓一個月與表弟失聯,人間蒸發後要關心一下,沒輕身沒消瘦就好了,坐下來好好吃頓飯catch up.espuma 是我很喜歡的西班牙菜店子,甜品亦是我心頭好之一。Espuma Dinner Set Menu 2人套餐$599 指定於星期一至四及星期日供應。精選沙律是用來醒胃也是打底避免吃太多,沙律醬汁酸酸挺刺激口水。醬汁烤雞中翼點精在於醬汁上,惹味之精髓乃在醬汁,醃至入味雞皮已滲透了香味。湯品我要了雜菌湯,細碎的雜菌青蔥沒泥味哦。主菜任選二,從中試了黑毛豬薄餅及海鮮香辣蒜片意大利麵。黑毛豬肉鹹甘十足,餅底搓得平均不厚厚,戴滿了芝士及黑毛豬肉片,香口又惹味,ko無難度。總覺得食意大利意粉一定要有大量蒜或蕃茄才夠風味正宗。蒜香且具微,連同海鮮食入口夠醒目,而海鮮有蝦肉,魷魚。說到意粉質地,煮到8分熟保持彈牙及爽身。甜點有2個款,芝士蛋糕或精選waffle,oreo 餅碎口感更豐富,waffle富空氣感又鬆軟,有custard and brownie.更附上朱古力雪糕,一人一份。飲品除了茶或咖啡,點成本高的紅白酒都不用額外收費
2人大餐@Espuma

灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
湯品我要了雜菌湯,細碎的雜菌青蔥沒泥味哦。

主菜任選二,從中試了黑毛豬薄餅及海鮮香辣蒜片意大利麵。

飲品除了茶或咖啡,點成本高的紅白酒都不用額外收費。

乖寶寶elaine bee我最愛對檸檬茶是堅貞不異。

雖說是 二人餐,沒有3個人也沒把握把所有食物掃進胃呀! 如3個女生除開,人均消息只是兩百多,由小食主菜湯品甜品飲料都全包辦了,可謂性價比高的套餐組合。

2016-10-08 547 瀏覽
餐廳新開時黎過一次,覺得食野環境唔錯,食物又好味,介紹過唔少朋友黎食。事隔幾個月再黎,餐牌改變左唔少,仲有二人餐添!七點鐘去到,全場滿座甘濟!好彩兩個人,搵位都易啲!坐左窗口位,正呀,望到灣仔個夜景!見到隔離枱好多都叫二人餐,食物都幾岩我地,仲可以揀紅白酒,就試下呢個二人餐!首先,餐湯有雜菌湯同干邑龍蝦湯,因少飲後者,所以嗌左黎試下!個湯好深色,紅啡色,配蒜蓉多士一塊。多士好脆,好香蒜蓉味。湯好濃龍蝦味,結結地,有兩三粒龍蝦肉。前菜可以選兩個小食嘩!估唔到佢甘大份!以為係每人一塊果啲,呢個似係三四人份量!多士 焗得好脆口。蕃茄醬同蕃茄好香檻欖油味。黑毛豬火腿捲住沙律菜,有六舊以上,咸咸地,無物筋,幾樣野夾住食有口感!好味!炸虎蝦天婦羅又係幾大份,有四大只!上枱時仲熱辣辣 !外面炸得好脆,可以用鬆化去影容!而內裡既蝦肉嫩滑。不得不提個醬,應該係青芥辣溝沙律醬(定蛋黃醬?)而成,唔辣,但有芥末個香味,勁鐘意個醬!海鮮香辣意大利粉呢個真係幾辣,唔食得辣既唔好揀呢個,食得辣既選呢個就好惹味!有蝦,烏賊等海鮮,好爽口。意大利粉唔太林較硬,幾爽既。每一條都沾滿辣油!酥炸軟殼蟹椰汁燴飯軟殼蟹同前菜既

前菜可以選兩個小食
西班牙黑毛豬+蕃茄多士
海鮮香辣意大利粉
香辣海鮮意大利粉
酥炸軟殼蟹椰汁燴飯
軟殼蟹同前菜既蝦一樣,炸得好酥脆!意大利飯小小硬,好多汁,濃,結結地,有唔少雜菌同西椒。
酥炸軟殼蟹意大利飯
窩夫
甜品二選一
本身以為係一份一齊食。點知係一人一份!正呀!擺設整齊,雪糕筒下面係好好好味既榛子雪糕,真係估佢唔到。窩夫心型,上面有粟子醬同cream 同奧利奧餅。見到呢份甜品都好滿足!!!!好好味!
精選窩夫
餐酒我地叫左紅酒同有汽酒,配合埋啲食物同境,好享受!
紅酒
有汽酒
雖然價錢唔係話好平,但食物質素好,好大份環境又舒適,價錢係番到!唔知遲啲會唔會又轉餐牌呢?

西班牙黑毛豬+蕃茄多士
香辣海鮮意大利粉
酥炸軟殼蟹意大利飯
紅酒
有汽酒
2016-10-08 292 瀏覽
因為昨天考完試, 很久沒約好姐姐出來吃飯及談天, 所以今天就要來盡興一下, 很久沒吃這家餐廳了, 又近我們兩人上班的地方, 環境也蠻好的, 所以就來了!! 平日的時間沒太多人, 平時我是坐另一邊位置的, 今天卻坐了近水吧位置, 原來也很舒服, 隔離仲有一張大枱, 還有舒服的梳化椅子, 仲有一塊好大的黑板, 好得意, 如果多少少人來坐這個位置都蠻不錯, 很自成一閣的感覺!!考完試要豪一豪獎勵自己, 看到餐牌原來新推出了二人餐, 有頭盤、餐湯、主菜、甜品及餐飲, 雖然價錢不是太便宜, 但今晚唔理咁多豪盡佢, 就叫了, 所以今晚是兩姐妹的吃貨之夜, 嘩哈哈!!!有氣酒及凍檸茶~~~我先來一杯酒, 初初以為係香檳類, 但原來無咁甜, 應該是有氣的白酒似的, 感覺都幾易入口, 不常飲酒的我今晚是豁出去了, 呵呵!! 姐姐喝的茶蠻大杯的, 濃度也感覺幾高, 檸檬都多片…….西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士~~~首先前菜來了, 淨睇賣相擺放得漂亮, 而且顏色配搭很不錯, 黑毛豬火腿夾著多士吃, 咸味配合, 而且多士好脆好味, 加上有少少酸酸地的蕃茄醬, 真係好開胃!!炸虎蝦天婦羅~~~意想不到的
凍檸茶及有氣酒
炸虎蝦天婦羅
炸虎蝦天婦羅~~~意想不到的擺放陳設, 還以為是薯條, 因為薯條架也是用這個吧!! 虎蝦蠻大隻的, 加上竹簽可以用手拿起來吃, 吃著外皮炸粉唔太多, 薄薄的而且很酥脆, 加上熱烘烘的感覺很好, 蝦很彈牙新鮮, 再配上一個很creamy的芥末醬, 唔算太刺激因為混了忌廉, 能喚起口腔的感覺, 好味之選!!
干吧龍蝦湯
干吧龍蝦湯~~~因為平常很少飲這款, 所以今次選了!! 眼看顏色幾深, 飲落濃度幾高, 但略覺得咸了點, 而且鮮味唔太出, 有待改進一下的一款…….
酥炸軟殼蟹椰汁燴飯
酥炸軟殼蟹椰汁燴飯~~~好似雞爪啊, 哈哈!!! 因為成隻攤開左, 真係超似的!! 個飯感覺好creamy, 粒粒都有汁包住, 還有不同的三色椒及菇, 顏色很吸引!! 很少吃的軟殼蟹, 就是炸到可以連殼吃, 配上蔬菜又可以中和一下膩感, 不過全個飯都係好濃濃的, 而且加了椰汁, 所以整體其實有點泰式feel, 個香味都似, 飯粒來說軟硬適中, 可能有些朋友略覺得軟了少少, 但我個人來說蠻喜歡的!!!
西班牙黑毛豬薄餅
西班牙黑毛豬薄餅~~~薄pizza, 對於我們來說很好, 因為實在太多野食, 而且吃完飯吃這個, 感覺好些!! 皮其實係整到好似薯片咁脆, 質感相當好, 吃多了都唔會覺得全口係粉勁飽的感覺, 當然還有適中的芝士比例, 加埋火腿及蔬菜, 算是清新的一款!!

其實吃到這裡, 兩個人已經超級飽, 尤其女仔怎能吃到咁多東西, 所以主菜都有一半要外帶作第二天的lunch box之用, 店員也很細心給我分開放呢!! 呀~要講講服務, 昨晚在另一間得到冷淡對待, 今晚完全是對比, 店員很有笑容及有禮, 就算中間人多時間忙中也有笑容的說等一下來, 也不會忘記, 要給個讚!!
中途去幫襯了洗手間, 因為也是點綴之一, 這家餐廳很喜歡與一些本地畫家合作或展出一些出名的畫品, 店裡的就會有畫家定期換下畫作增添藝術感~~~洗手間也美美的, 不認得真的是幾米作品還是請畫家再畫, 但感覺佷美很特色, 連天花的吊燈也不忽視, 有心之作!!
精選窩夫
精選窩夫~~~雖然很飽但甜品永遠是不能遺下的一款!! 這裡出名是窩夫, 當然要吃啦!! 是日精選是朱古力曲奇窩夫, 朱古力雪糕永遠唔會失敗, 加上脆脆的甜筒, 再配上有OREO曲奇及BROWNIE再加吉士醬及練奶的窩夫, 混合吃真的很滿足, 雖然這個窩夫不是麻糬的質感, 但粉不多不厚剛剛好, 吉士醬也不會太甜, 吃完真是大滿足!!!

又與好姐姐傾談了兩個多小時,其實本身是個半小時限的, 但平日不是太多人的話, 也可以坐久一點, 環境舒服可以與朋友交談, 食物及服務也很好!! 當然我們今次是想吃二人餐所以豪吃了, 其實這個餐足夠三個人吃, 或者平時我們也是散叫的, 所以價錢是合乎比例, 只是今晚太盡興, 但唔可以成日咁, 久不久一次還可以, 呵呵!!! 一個滿足的吃貨夜~~
2016-09-27
西班牙黑毛豬薄餅
  • 精選朱古力曲奇窩夫
2K
2016-10-07 356 瀏覽
Espuma 最近推出了晚市二人套餐,知道後當然要去試下啦! Dinner Set Menu for 2($588) Appetizers有大約4款選擇,我選了西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士和炸虎蝦天婦羅。西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士份量非常大,而且擺碟非常精緻。 黑毛豬火腿和多士各有6件,火腿咸香味重,裡面包著沙律菜,不會太咸。多士卜卜脆,還有蕃茄醬清甜帶香味,很好吃!這個正價散叫要$188,絕對超值! 炸虎蝦天婦羅是用虎蝦配試麵漿炸成外脆內香的,蝦尾炸到鬆化脆口,可以食埋落肚,又香又惹味! Soup有蘑菇湯和龍蝦湯選擇,我和朋友麵是海鮮迷,當然選了後者。干邑龍蝦湯味道帶鮮,濃度適中,帶creamy口感,龍蝦肉爽口彈牙,旁邊還有一塊香脆可口的牛油蒜蓉包呢! Main Course四選二,亦可加$200轉西班牙海鮮炒飯(2人份) 酥炸軟殼蟹椰汁燴飯椰汁燴飯椰香味濃郁,米飯帶有risotto 口感煙韌有嚼口。 海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵 意大利麵質感爽滑,調味得宜,蒜片味道又香又惹味,配上的海鮮如蝦、青口、魷魚都非常新鮮!

Dinner Set Menu for 2($588)

海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵

最後Desserts可選窩夫或蛋糕,知道餐廳窩夫做得非常出色,當然要試一下。
每日精選窩夫是朱古力味,窩夫焗到外脆鬆化,配上吉士cream非常香滑,再放上brownie和oreo餅乾。

旁邊還有雲尼拿雪糕筒,做型相當別緻,難怪平日不愛吃甜的朋友也大讚好吃!

餐飲可選酒、有氣酒、奶茶、咖啡、檸茶等,亦可加$15轉配其他飲品。

我選了招牌水果茶,酸酸甜甜,有熱爐暖住,可以慢慢享受。

朋友選了有氣香檳!
2016-10-06
2016-10-06 290 瀏覽
2人大餐@Espuma

灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
湯品我要了雜菌湯,細碎的雜菌青蔥沒泥味哦。

主菜任選二,從中試了黑毛豬薄餅及海鮮香辣蒜片意大利麵。

飲品除了茶或咖啡,點成本高的紅白酒都不用額外收費。

乖寶寶elaine bee我最愛對檸檬茶是堅貞不異。

2016-10-06 483 瀏覽
由一名學生步入職場 成為社會新鮮人 的確是令人既緊張又興奮今天是我踏入社會一週年的日子除了慨嘆時間轉眼即逝之外亦要感激身邊有好戰友你必需明白於職場內必充斥着毒蛇猛獸只要悄一不慎 必跌入深淵因此不怕神對手 只怕豬對友有好的戰友 才可令你工作舒適愉快成為大家的避風港今日<<踏入社會一週年>> 當然要賀一賀因此我與戰友相約放工後到公司附近的ESPUMA慶祝一下之前曾經兩度光顧尖沙咀分店它的食物質素可想而知是如何~我們點了2人dinner set $588Appetizers1.西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬 多士多士烤得脆卜卜蕃茄醬濃郁 鮮美配合着吃 可口黑毛豬火腿卷起沙律菜中和油脂感 肥美且爽口2.精選沙律賣相吸引吞拿魚和蔬菜十分新鮮可惜放面的煙三文魚不太新鮮 而且很咸 不知是否因為不新鮮的原故Soup(龍蝦湯/雜菌湯)龍蝦湯失望非常咸 不是濃 是咸不知是否廚師重手了朋友的雜菌湯味道濃郁 啖啖雜菌粒食到Main course1.黑松露醬炒鮮雜菌寬條面又一水準之作黑松露加上雜菌和醬汁融在一起而且熱度剛好加上芝士 是完美配合味道濃而不膩2.西班牙黑毛豬薄餅非常好
由一名學生步入職場

成為大家的避風港

今日<<踏入社會一週年>> 當然要賀一賀

因此我與戰友相約放工後到公司附近的ESPUMA慶祝一下

之前曾經兩度光顧尖沙咀分店

它的食物質素可想而知是如何~
我們點了2人dinner set $588

吞拿魚和蔬菜十分新鮮

可惜放面的煙三文魚

不太新鮮 而且很咸

不知是否因為不新鮮的原故

Soup(龍蝦湯/雜菌湯)
龍蝦湯失望

• 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • 西班牙黑毛豬薄餅
  • 煙三文魚配西班牙蕃茄脆多士
2016-10-05 412 瀏覽
去咗灣仔嘅Espuma,入口旁有個飾櫃,然後就係用半身玻璃窗相隔嘅半開放式廚房。裝修同尖沙咀店相若,都係以木為主。另外仲有幾個卡位。之前去過銅鑼灣廿五樓鬧市景餐廳,呢日都係廿五樓,不過地點就換咗做灣仔區。呢晚試咗餐廳嘅二人晚餐,$588(未計加一)包頭盤、餐湯、主菜、甜品同餐飲。西班牙黑毛豬火腿配西班牙番茄醬及多士,多士烘到脆口,就咁食已有味道,或者可以加少少西班牙番茄醬一齊食,入面嘅番茄切得幾大粒而有咬口,當中仲加入咗香草等調味。碟上嘅番茄片煮到暖身,西班牙黑毛豬火腿乾身,鹹香度剛好,中間夾著蔬菜以中和膩感,另有豆苗、櫻桃蘿蔔同雜菜做點綴。精選沙律,分別係煙三文魚、鮮吞拿魚、烚蛋、車厘茄、菠菜、紅生菜、豆苗、櫻桃蘿蔔等等,鮮吞拿魚表面沾有黑白芝麻,外層微微烤過,煙三文魚微鹹,配上其他蔬菜同酸酸嘅油醋汁,爽脆開胃。雜菌湯,入面有幾多打碎咗嘅雜菌,每口都係菇菌香。干邑龍蝦湯,質感濃稠,湯內仲有蝦肉,碟邊嘅蒜蓉多士可以就咁食或用嚟蘸湯。另外佢哋用咗茶杯代替湯碗,飲到尾聲嗰陣將佢打斜就更方便。黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,表面灑上巴馬臣芝士片,寬條麵質感較軟,當中嘅雞髀菇、鴻喜菇、冬菇同洋蔥粒有咬
裝修同尖沙咀店相若,都係以木為主。
另外仲有幾個卡位。
西班牙黑毛豬火腿配西班牙番茄醬及多士
精選沙律
雜菌湯、干邑龍蝦湯
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,表面灑上巴馬臣芝士片,寬條麵質感較軟,當中嘅雞髀菇、鴻喜菇、冬菇同洋蔥粒有咬口,黑松露醬剛好提味,不過食落就有少少漏。
海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵
海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵,海鮮包括墨魚、中蝦、青口等,當中以墨魚最爽滑,另外仲有紅椒增加口感。意大利麵方面煮得彈牙,雖然加入原條辣椒,但又唔會太嗆,微辣中帶羅勒香同蒜香。味道上有別於之前食過嘅西班牙菜,感覺較重口味,且有少少泰式影子,不過就幾討好,我哋仲覺得比黑松露醬嗰款惹味。
奧利奧曲奇意大利芝士餅
甜品就揀咗奧利奧曲奇意大利芝士餅,用咗黑白朱古力牌粉飾,再用oreo餅碎相間,蛋糕質感滑溜有奶香,只係芝士味唔太突出。另外,伴碟嘅士多啤梨、奇異果同龍珠果酸酸哋,可以中和膩感。
最後飲埋杯熱檸茶。
由黃昏食到入夜,又係另一個感覺。
西班牙黑毛豬火腿配西班牙番茄醬及多士
精選沙律