2016-10-29 1955 瀏覽
最要好的朋友當然是我飯腳首選, 我會時不時約她飯聚, 而她老公便問為何總是沒有他份!? 有時girl talk有男仔的確不太方便, 希望他諒解……但聽到投訴也不能忽視, 既然大家都夾到時間, 一於齊齊talk。今次揀了之前也光臨過的餐廳, 話晒同埋人地老公吃飯, 選間有質素保証的會較放心。餐廳的裝滿及格局沒有大的改變, 同樣設有一排卡位座和多張二至六人枱, 配上舒適的沙發座或有背柄的木椅, 枱與枱之間有一定的距離, 坐得適舒自在。唯一不同之處是擺放了不少萬聖節裝飾品來應節, 一出升降機門便看到嚇人的佈置, 天花掛了血淋淋的斷肢、一絲絲的蜘蛛網、有會發聲和郁動的枯顱骨、蝙蝠、鬼娃娃等, 而店內亦放了可愛的南瓜公仔, 好過過癮呀!餐簿設計精美, 圖文並茂, 每張菜式相片都很吸引。菜式的選擇眾多, 散點菜式分門別類, 有多款Tapas、主菜、飯類、薄餅、意粉、甜品和飲品, 而店員則介紹我們剛推出的2人套餐 ($588), 包了兩款前菜、兩客餐湯、兩份主菜、兩個甜品和兩杯餐飲, 好豐富咁, 就先來二人套餐, 如不夠飽便再散點吧!******************************前菜先
精選沙律
前菜先點一客精選沙律 Espuma Salad, 豐富的食材加上色彩繽紛的賣相, 非常吸引, 未吃已令人胃口大開。內有大量新鮮爽脆的雜沙律菜、甜美多汁的車厘茄、清爽的日本蘿蔔仔薄片 和青綠的苜蓿芽, 還有四周放了鮮黃色的熟蛋 和紅潤的吞拿魚。當然不少得放在正中央, 捲成一大朵玖瑰花形狀, 賣相滿分的煙三文魚
一點也不吝嗇, 足足有兩大片煙三文魚, 色澤鮮橙油亮, 肉質肥美柔軟, 味道鹹香, 拌上清新的沙律菜最為適合。除煙三文魚外, 還有片片厚度大小相若的吞拿魚, 肉心呈鮮紅, 周邊沾滿脆口的黑白芝麻, 配上腍嫩的魚肉, 雙重口感。
沙律菜 已淋上橄欖油黑醋汁, 份量剛好, 吃前再拌勻, 酸咪咪的黑醋汁緊緊沾在沙律菜上, 清新開胃, 令大家都吃得很滿意。 一客三人share真的不夠喉, 皆因大家都是同一口味, 既愛吃沙律, 又愛吃魚, 決定多點一客, 滿意晒!

干邑龍蝦湯
餐湯有雜菌湯和干邑龍蝦湯 Lobster Bisque with Cognac Soup 選擇,大家都是海鮮迷,所以同樣揀了後者。龍蝦湯色澤濃,以忌廉在面層畫紋作點綴,旁邊配上一件烤得金黃的多士,賣相不俗。
上枱時熱辣辣,散發着香氣。舀幾舀,內有不少爽彈的蝦肉,挺豐富。湯身 稀稠度適中,口感幼滑,且啖啖鮮香,但略為偏鹹,以香脆的多士 伴吃就很適合。
海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵
四款主菜有麵、飯和薄餅揀,先選了海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵 Spaghetti Aglio Olio with Seafood。海鮮用料有嫩口的青口、爽彈的墨魚 蝦仁,每款各兩隻,款式種類一般。
意大利麵 炒得剛好,乾身兼有嚼勁,以指天辣、蒜片、洋蔥、紅椒、九層塔 等惹味的材料烹調,辣味漸漸滲出,越吃越火辣,香辣惹味,味道吸引。
西班牙黑毛豬薄餅
西班牙黑毛豬薄餅 Jamon Jamon Pizza 已預切了六件,面層放了少許清新的沙律菜,而每件都舖滿焗至金黃半溶的芝士 和一塊黑毛豬。把一件拿起,雖沒有拉出芝士絲,但芝味濃郁。除了鹹香的芝士外,還有紅潤亮澤的黑毛豬,每片都夾雜着油潤的脂肪,柔軟甘香,不錯!
最喜歡薄身的餅底,厚薄度剛好,不會薄得如脆餅般,仍存咬口,焗得相當香脆,咬下去脆卜卜,眾材料亦沒有令其濕淋,口感一流,很合我心意。
奧利朱古力布朗尼窩夫配雪糕
每日精選窩夫 Daily Waffle是奧利朱古力布朗尼窩夫配雪糕 The Devil Eats Oreo Brownies 配搭豐富,擺設亦富心思,感覺繽紛歡喜,大人細路也被氹到。先將配搭逐一數,有件原味的心形窩夫,上面唧滿甜滑的吉士、甜美的鮮忌廉,還放了Oreo夾心餅 朱古力布朗尼; 中間有一小碗雲尼拿汁,周邊伴上Oreo餅碎、朱古力針 迷你棉花糖。另外,還有一個倒轉的雪糕甜筒,覆蓋着一球朱古力雪糕
窩夫 外層稍稍脆口,內裏雖不夠豐厚,但挺鬆軟,口感也不錯,與幼滑的吉士醬 和淋些雲尼拿汁,香甜美味。而最吸引我是放在窩夫上的朱古力布朗尼,糕身濕潤,混入甜美的朱古力粒,特濃的朱古力味很美味。
而香脆的甜筒 當然配香滑的雪糕, 是我最喜歡的星級牌子movenpick,還要是我喜歡的朱古力薄脆片口味,加埋Oreo餅醉 同吃,朱古力味更濃郁,正!餐後還有這份又豐富又美味的甜品,滿足晒!
熱檸茶
餐飲有紅酒、白酒、有氣酒、咖啡或茶選擇,大家都揀了熱檸茶 Lemon Tea 消化一下,作為餐後飲品很適合。
這個二人套餐的確份量十足, 夠晒我們3人齊齊共嚐, 其實3人一起也不錯, 可食多啲傾多啲, 還有意外收獲添! 什麼意外收獲? 是好友老公工幹時買給我的手信, 還挑選了我喜愛的綠茶零食, 原來對方也很有我心, 日後多些開心3人行, 不理girl talk, 或是boy talk, 總之齊齊talk。
2016-10-27
$215.6 (晚餐)
奧利朱古力布朗尼窩夫配雪糕
熱檸茶
2016-10-22 3134 瀏覽
周年紀念,食既野當然要唔同啲啦!係朋友介紹下黎左呢度食西班牙菜!餐廳位於大厦十樓,望出去個景都幾靚下。同場仲見到“馬子羚”同朋友黎食飯。餐牌花多眼亂,我地嗌左二人餐減少煩惱秘製醬汁烤雞中翼有啲茄汁味,好似糖醋魚果種種。外皮少少脆,咬開入面好熱,出煙。肉質好嫩滑,肉汁流出黎,肉剛好離骨。要趁熱食先好食!炸虎蝦天婦羅好大只!蝦肉用一支類似草繩既竹簽串住,沾上粉漿去炸。外面粉漿好脆只,包住入面只蝦仲好熱。點埋個芥末醬酸酸地,好開胃,正!干邑龍蝦湯本身未飲過干邑,所以試下會唔會飲得出,哈哈湯有幾粒龍蝦同蒜蓉多士。湯好濃龍蝦味,但唔知係干邑問題,個湯有好微既苦味。西班牙黑毛豬薄餅好鐘點呢種“薄”餅!個餅底係類似“手抓餅”果種質感,但鬆脆啲。上面有好多既芝士同黑毛豬!黑毛豬咸咸地,好香,無物筋,淋,食左半個都唔會有好濟既感覺。好味!!黑松露炒雜菌闊條麵極力推介大家食呢個!好香黑松露味!個汁杰杰地,白汁+芝士,好濃,麵夠淋,沾晒啲汁,唔硬。幾樣野炒埋一齊係絕配!如果大碟啲就好啦!!本身唔飲得甘多酒,但覺得飲啲酒先有氣氛,所以叫左有汽酒,應該少啲酒精掛,我估,哈哈汽酒多夠凍,酒味都重。甜品二選一,Or

餐牌花多眼亂,我地嗌左二人餐減少煩惱

干邑龍蝦湯

本身未飲過干邑,所以試下會唔會飲得出,哈哈

黑松露炒雜菌闊條麵

黑松露炒鮮雜菌闊條麵
汽酒多夠凍,酒味都重。
有汽酒
甜品二選一,Oreo 芝士蛋糕

佢話二選一,以為得不份,估唔到係一人一份!蛋糕唔係太濃芝士味,上面有塊花甘樣既朱古力片,擺得幾靚。如果可以芝士蛋糕同窩夫各選一就好啦,甘就可以試晒兩樣!(或者係可以,我誤會左?😮)
Oreo 芝士餅
今晚呢餐好滿足!可以食甘多款食物,好飽!餐廳燈光暗暗地,適合情侶黎撐枱腳!
有汽酒
Oreo 芝士餅
  • Oreo芝士餅
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
2016-10-21 759 瀏覽
早係 espuma都未算好出名嘅時候我就已經好鍾意喺呢度食嘢。因為佢個氣氛好舒服,而且野食嘅質素都唔差,價錢又唔會話好貴! 今日因為約咗老師食飯,所以想揀間覺得坐得舒服啲,價錢ok, 服務又好啲嘅餐廳, 所以就係呢到食啦。叫咗個588蚊for two既套餐。 我哋一人叫咗一個湯,我叫咗個雜菌湯,老師叫咗個龍蝦湯。雜菌湯濃度啱啱好,而且成個湯裏面都有好多細切既菇,飲嘅時候好方便。而且好豐富菇味。龍蝦湯我冇試過,不過老師話可能煮得有少少過咗頭,有少少苦。但係見到佢好足龍蝦料,嘅亦都食到龍蝦肉! 前菜叫左沙律同埋炸虎蝦。沙律黎到嘅時候覺得幾驚喜因為冇諗過咁大碟!沙律菜好新鮮,而且菜既種類都幾豐富!落咗啲醋令到佢酸酸甜甜咁好開胃好驚喜嘅係除咗有煙三文魚,仲有芝麻吞拿魚!芝麻吞拿魚係呢到我最喜愛嘅食物之一!因為啲黑白芝麻令到個吞拿魚好香,同吞拿魚好夾!另外嗰個炸虎蝦都要大讚炸得好香脆,同埋食落都好新鮮,唔係因為啲材料唔新鮮所以拎去炸!入面係好彈嘅感覺 配埋個薄荷芥末醬,成件事都好match!老師都好喜歡 呢個係軟殼蟹燴飯。平時食軟殼蟹都係喺日本嗰啲手捲嗰度。冇試過有咁大隻嘅軟殼蟹可以同啲飯一齊上
前菜叫左沙律同埋炸虎蝦。沙律黎到嘅時候覺得幾驚喜
配埋個薄荷芥末醬,成件事都好match!老師都好喜歡
呢個係軟殼蟹燴飯。平時食軟殼蟹都係喺日本嗰啲手捲嗰度。冇試過有咁大隻嘅軟殼蟹可以同啲飯一齊上!個配搭對我嚟講都幾新鮮
而且個軟殻蟹令到我都有驚喜 !因為出面炸到乾乾脆脆,以為佢入面都係好dry嘅。切開嘅時候竟然有汁可以流出嚟!入面仲係濕濕哋嘅!個人幾鍾意個texture,覺得個質地好特別!燴飯就正正常常,係用三色椒同埋菇加埋白汁整出嚟濕濕哋嘅飯。不過整體都幾新鮮好味!
另一個主菜係parma ham pizza。個pizza係我全晚最喜歡嘅菜!
佢係薄批,餅底好似餅乾咁,好脆好香!批邊痴住啲芝士嘅時候,個種脆,同埋煙韌嘅感覺加埋一齊,好特別!上面啲菜係沙律嗰啲菜,都係新鮮嘅感覺
兩個人share一個批都唔會覺得好溜!所以個人覺得佢個材料嘅配搭啱啱好
跟餐有得揀紅酒白酒或者champagne, 我叫左杯champagne ,覺得幾好飲!好易入口唔會太多氣!
其實呢個時候已經食到好飽!但係都仲有兩個甜品上!重點重要係每人有一客!人哋話女人有兩個胃!我信係真嘅!
甜品一上我簡直就兩眼發光!
呢個係曲奇窩夫,個窩夫好脆,上面配咗啲類似吉士醬既醬,之後再上面就係brownies
旁邊仲有個雪糕筒調轉咗,好有玩味!最後我將個雪糕筒調返轉黎食,哈哈
佢嘅甜品一向都好出色,今次都冇令我失望! 不過都要提一提,其實我覺得呢個二人餐三個女仔食到夠!下次應該真係搵多個人一齊食會好啲!咁就唔使咁飽啦!但係都好滿足呀今次!
2016-10-20 716 瀏覽
espuma一向都中意去嘅餐廳,最近更在openrice 睇到好多人對他們推出的二人晚餐大大讚好,所以今晚我們都去下二人晚餐。餐中包括倆個前菜,倆個湯,倆個主菜,倆個相同的甜品,跟餐有白酒/紅酒/咖啡/茶。就咁睇好似好普通,但份量同用料都好有誠前菜我們選擇的係沙律,裏面有多款沙律菜,煙三文魚,車里茄,芝麻醃呑拿魚仲有蛋配以黑醋,個人覺得過酸。干邑龍蝦湯,睇到食評話呢個湯會太咸,但我就中意飲龍蝦湯所以都點黎試下,意外地覺得味道好好,蝦味好濃,加上酒香的微苦,我好中意。軟殼蟹意大利飯,炸漿有點厚但勝在夠香脆,只可惜飯太有口感,如果再唸d,我會更中意火腿pizza,批底又薄又脆,上面火腿又唔會太咸,配少許菜減去多餘的油膩最後登場就係從未失望的煱芙,如果無食錯係配用movepick紅莓雪糕好好食。
好好食。
2016-10-20 1712 瀏覽
這晚,與要好的她,去Espuma,吃一頓,只屬於我倆的晚餐。 餐廳最近推出了二人晚餐$588(另加一服務費),包頭盤、餐湯、主菜、甜品和餐飲,最啱懶人了! 主菜有寬條麵、燴飯、薄餅和意大利麵,客人可在其中四選二。想吃得奢侈一點,可另加$200轉吃兩人份量的海鮮西班牙炒飯。 餐飲可選咖啡、茶、紅酒、白酒或有汽酒,友人要了紅酒。 小妹,要了一壼招牌水果茶(+$15),微微的燭光,給水果茶帶來微溫。倒上一杯,送入喉中,酸甜交織。  精選沙律,材料眾多,分別有煙三文魚、沾有黑白芝麻的吞拿魚、烚蛋、車厘茄、沙律菜和豆苗,再淋上橄欖油黑醋汁,清新爽脆開胃。不過,略嫌醬汁過少,可稍稍加多。  吃西班牙菜,當然少不了吃火腿,要了一道西班牙黑毛豬火腿配西班牙番茄醬及多士。多士厚薄適中,外表略金黃帶微脆,伴著由番茄粒、紫洋蔥、香草和橄欖油製成的醬料,以及油潤鹹香且中間夾著蔬菜的火腿,味道很清爽平衡,友人略嫌沙律菜難以嘴饞。沙律和多士份量太多了,合兩人之力,仍吃不完。 雜菌湯內,混入了打碎了的幼滑雜菌,每口滲透出幽幽菌香,只稍嫌湯的質感過稀了,水汪汪的。 相對來說,干邑龍蝦湯,質感濃稠,味道香濃,湯內還有

餐飲可選咖啡、茶、紅酒、白酒或有汽酒,友人要了紅酒。

相對來說,干邑龍蝦湯,質感濃稠,味道香濃,湯內還有爽彈蝦肉,更為吸引。

海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵,只簡單地混入魷魚、蝦、青口、蒜片和紅椒同炒,已香氣四溢,極為惹味。意大利麵咬下去爽滑彈牙,微辣中,帶有蒜片羅勒的香氣,挺有驚喜。

西班牙黑毛豬薄餅可用「超薄清脆」四個字來形容 ,吃起來,如在吃脆片般卜卜脆。芝士鹹香,加上火腿鹹香,味道極其香口惹味。主菜不錯,前菜和餐湯,則仍有進步空間。

甜品,我們要了奧利奧曲奇意大利芝士餅,賣相相當精緻的。芝士餅用oreo餅碎相間,蛋糕質感滑溜富奶香餅香,只稍嫌芝士味不太突出。伴碟有士多啤梨、奇異果和龍珠果,可中和膩感。

謝謝她,送上自家親製的生日禮物。幸福,簡單,且近在咫尺。

2016-10-10
2016-10-18 1164 瀏覽
和好久不見的朋友見面,當然要找一個能夠坐得舒服又不會被趕走的地方,我的選擇是灣仔分店的Espuma,一直以來覺得espuma的食物質素不俗,而且灣仔分店比起尖沙咀分店空間感更大,且也能坐得更加舒適。我們被安排到靠近窗邊的一個座位,可以看到窗外的景色,還不錯。espuma最近新出了一個二人晚餐,我們看到這個set dinner的食物款式很多,而且也包括了前菜,餐湯,主菜,甜品,相當豐富,於是便懶得再想,乾脆點了一個二人晚餐($588)。set dinner包括了兩杯飲品,可以選茶或咖啡,或者sparkling wine,我們點了兩杯sparkling wine。而前菜方面我們點了一份espuma salad和秘製醬汁烤雞翼。Espuma Salad沒想到這一份salad竟然如此大份,我們著實被這個分量嚇了一跳除了有很多新鮮的沙律菜外,還有鷄蛋,吞拿魚,煙三文魚等材料,實在非常豐富。可是我們卻沒能把它清空,因爲吃了一半已經感覺飽了半成,所以便放棄了。秘製醬汁烤雞翼一碟4隻雞翼,本來看到顔色以爲會調味會過了火,沒想到調味剛剛好,而且還相當惹味,有點像是馬來西亞娘惹的味道,很特別。餐湯有兩款選

秘製醬汁烤雞翼

餐湯有兩款選擇,分別是龍蝦湯和雜菌湯。我們各點了一碗,可以一次過試試看兩款湯。
龍蝦湯味道較爲濃厚,龍蝦味道相當突出,而且比想象中要鮮甜得多,不過喝多幾口就會有點濟的感覺。

相反雜菌湯的味道就較爲清新,而且湯内的雜菌分量慷慨,也能喝到淡淡的黑松露香,整體菇味突出,比起龍蝦湯我更喜歡這個雜菌湯。

主菜方面我選了海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵
非常美味的一個主菜,海鮮分量不少,有八爪魚,魷魚,蜆肉等等的材料,鮮味能夠滲入到意粉内,而且意粉也炒得夠乾身,微辣的味道更加惹味,更能刺激味蕾。

朋友點的是酥炸軟殼蟹椰汁燴飯
這個燴飯的椰汁味道非常突出,每一口飯也有濃濃的椰香,飯内有大量的椒類,青椒紅椒黃椒都有,色彩繽紛,而且特別欣賞飯粒是我個人教喜愛較硬的口感,個人而言很喜歡這種半熟米的感覺。不過軟殼蟹的炸粉略嫌厚了一點,而且鮮味也不足。

甜品方面我們選了daily waffle
本來以爲是2個人share一份waffle,誰知竟然是每人一份,這個set dinner的份量真的很適合大胃王。這個waffle是oreo吉士waffle,上面更有brownie作陪襯,旁邊還有一球甜筒。這裏的waffle外表很脆,整體比較輕盈,不過吉士配brownie這個配搭真的很邪惡而且很飽,實在沒辦法吃得完。

這份set dinner的份量其實三個人吃也可以,因爲每一份食物的分量也很多,連前菜的沙律也能足以吃飽。不過這裏的食物質素果然沒有令人失望,環境又舒適,相信這裏仍然會是和朋友見面聊天吃飯的首選。
2016-10-03
周年紀念日,當然要帶肥妹去一間浪漫又有情調的餐廳二人撐下枱腳,吃頓高級晚餐啦!☺️ 知道有間位於灣仔QRE Plaza高層的多國菜餐廳, 位於25樓,景觀開揚,落地玻璃讓人看到高居臨下的風景,總讓人感覺high class些。😏 紀念日嘛,當然少不了情調、景緻、餐廳環境、食物質素、價錢等五大考慮因素啦。🖐🏻 在網上research了不少,就決定到Espuma慶祝。 Espuma的裝潢很有情調,走的是西班牙風,豔麗的色彩營造出迷人的異國風情。 我們被安排坐在梳化區域, 漆皮梳化帶著懷舊味道,坐得輕鬆舒適。😁 而店中間有一個開放式的廚房,讓食客可透過玻璃看到裡面廚師如何烹調食物的情景,高透明度讓人感覺很親近,食得也格外安心。😉 在食物方面,Espuma 有着各式各樣的款式,小食、主菜如意大利飯和意粉、甜品等多國美食,款式多樣化到令人花多眼亂。👀 難得見到餐廳推出了Dinner Set Menu, 價錢宜人,又可以一次過享受多款菜式,當然要試試啦。 $588就包了兩客自選Appetizer(4選2),兩客Soup,兩客自選Main Course(4選2,或加$20

知道有間位於灣仔QRE Plaza高層的多國菜餐廳,

在網上research了不少,就決定到Espuma慶祝。

我們被安排坐在梳化區域,

漆皮梳化帶著懷舊味道,坐得輕鬆舒適。😁

難得見到餐廳推出了Dinner Set Menu,

價錢宜人,又可以一次過享受多款菜式,當然要試試啦。

$588就包了兩客自選Appetizer(4選2),兩客Soup,兩客自選Main Course(4選2,或加$200升級為海鮮西班牙炒飯),一客甜品和兩杯飲品,連紅白餐酒或有氣酒都包埋,真係好抵食。☺️

Appetizer可從西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士、精選沙律、炸虎蝦天婦羅和秘製醬汁烤雞中翼中4選2。

Espuma Salad 精選沙律(單點$108)

別看這沙律的中文名很普通,其實材料相當豐富。

Espuma Salad
有Mixed Green Salad,吞拿魚,煙三文魚,熟蛋等,

以油醋汁作為dressing,橄欖油和醋味道清爽而不膩,令人開胃。😋

其中,小編最欣賞的就是其芝麻半熟吞拿魚扒,

外皮沾滿煎得香脆可口的芝麻,中間的吞拿魚繼續保持着是生的,味道和口感一流。👍🏻

Jamon Jamon 西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士(單點$188)

以長方形木板上桌,

烤得香脆的一口多士,配搭味道香甜清新的蕃茄沙沙,還有少了不了的主角-黑毛豬火腿,

西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
火腿肥瘦平均,肉味香濃,還帶淡淡油脂香。

店家特意將火腿包着一束沙律菜,可以一解其火腿的膩感,真的是個不錯的配搭。

餐湯有兩款,雜菌湯或干邑龍蝦湯,平時喝雜菌湯喝得多,難得有不用額外收費的龍蝦湯,當然要一人一碗啦!🙈

Lobster Bisque with Cognac 干邑龍蝦湯 (單點$58)

干邑龍蝦湯
干邑其實是白蘭地的一種,

濃郁的龍蝦湯配上干邑,竟是如此的合襯。

干邑突出了龍蝦湯味,入口龍蝦香味更為濃郁,

湯裡還有粒粒鮮甜彈牙的龍蝦肉,口感更有層次呢!

干邑龍蝦湯
Main Course方面,可從黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵、酥炸軟殼蟹椰汁燴飯、西班牙黑毛豬薄餅、海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵4選2,或可以額外加$200轉為2人分量的海鮮西班牙炒飯。

Fettuccini with Sauteed Portabello Mushroom in Cream Truffle Sauce 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 (單點$108)

流線形白色碟子形狀特別,令寬條麵看起來更為優雅,未食已經覺得賣相吸引。😍

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
寬條麵煮得剛好,al dente又掛滿醬汁,

加上主角黑松露醬調味有水準,黑松露味道濃郁,和菇味十足又有嚼勁的鮮雜菌十分相襯,香濃而不膩。

Risotto with Tempera Soft Shell Crab in Coconut Sauce 酥炒軟殼蟹椰汁燴飯(單點$128)

酥炒軟殼蟹椰汁燴飯
原隻酥炸軟殼蟹份量十分足料,而且炸得香脆,

可惜略嫌軟殼蟹不太肥美,蟹肉不多,

幸好勝在燴飯椰汁味濃,飯粒食落口感微微煙韌,

再配上大量味道香甜的紅黃椒和菇菌,

令燴飯更添口感和滋味。

酥炒軟殼蟹椰汁燴飯
甜品方面,有每日精選窩夫及奧利奧曲奇意大利芝士餅兩款可選擇。

由於我們到上甜品前已飽得很,芝士餅比較讓人飽濟,所以就叫了每日精選窩夫。

上桌時,店員細心地為我們把一客窩夫分為兩份上,而且賣相經過悉心裝飾,精緻可愛。

有每日精選窩夫
窩夫擺放着像一個心型❤️,上面配以Oreo 夾心餅和Chocolate Brownies,

旁邊還有一球朱古力雪糕頂着脆口雪糕筒帽,真的非常有心思!👏🏻

窩夫脆口但略嫌蛋香味淡,😞

幸好窩夫上面有香甜的吉士醬增添風味,旁邊又有雲呢拿醬伴以調味,

Oreo夾心餅和Chocolate Brownies朱古力味香濃好味,為窩夫提味不少!

有每日精選窩夫
整體來說,

Espuma的Dinner Set真的價廉物美,物超所值!😎

平時去一些高級餐廳或酒店餐廳,一頓紀念日晚餐,要吃這麼多食物,無$1000都一定落唔到樓。

但Espuma的Dinner Set 只需$588+10%,每人平均消費$325左右,真係要講一句「抵到爛」!😆
小編覺得最抵食的是,整個套餐份量絕對不止二人份量!

份量多得我們認為可以讓3,4女孩子吃一個Dinner Set也綽綽有餘呢!😂

每客份量都大大份,和A La Carte單點的份量完全一樣,絕無偷工減料!

但由於份量太多的關係,雖本着不浪費食物的心,但最後我們二人都是離不開吃不完的結果。😞

最後,小編認為Espuma完全符合到作為慶祝紀念日餐廳的五大考慮因素,不用以天價的價錢,就有一頓富有浪漫情調的佳餚美食,夫復何求啊!
2016-09-20
慶祝紀念
紀念日
2016-10-17 504 瀏覽
有朋自遠方來,想安排一頓別具風味的晚餐為他餞行,選擇了灣仔的Espuma餐廳,因為之前嚐過她的出品,較具信心。見她的二人晚餐有軟殼蟹,黑毛豬薄餠和窩夫,都是我們的至愛,二話不說就ordered 了先來精選沙律無論是三文魚、呑拿魚和沙律菜,單看色澤已知道用料新鮮,沒什麼可以挑剔炸虎蝦天婦羅虎蝦夠大隻脆口爽彈,特別喜愛她的芥末沙律丈,味道清新可口雜菌湯菇菌味道香濃,有點過稠了,影響口感酥炸軟殼蟹椰汁燴飯軟殻蟹口感特殊,油炸後不需去殼,酥脆甘香,那一口椰香味道濃郁的燴飯,creamy又有質感,美味指數爆燈西班牙黑毛豬薄餅大大片火腿,鹹鮮度適中,夾雜著芝士同吃,叫人停不了口精選窩夫口感鬆化的窩夫配上香濃綿密的布朗尼蛋糕,讓人無法抗拒,加點OREO又是另一款口味,雖然雪糕有點過甜,而且每人一份,吃得太飽,還是愜意的。
先來精選沙律

炸虎蝦天婦羅
虎蝦夠大隻脆口爽彈,特別喜愛她的芥末沙律丈,味道清新可口

雜菌湯
菇菌味道香濃,有點過稠了,影響口感

西班牙黑毛豬薄餅
大大片火腿,鹹鮮度適中,夾雜著芝士同吃,叫人停不了口

精選窩夫
2016-10-17 440 瀏覽
同男朋友慶祝紀念日,平日嘅夜晚上到嚟,冇book位,但可能因為我地都食得早,未算好多人。直接叫咗佢個table for two,因為男朋友唔特別好海鮮,而呢個餐又唔算好多海鮮!同埋覺得好似幾抵食!雖然每人都要$300到,但紀念日無所謂啦!最緊要係食物質素就perfect池啦!Appetizers要咗炸虎蝦同雞翼。平時食虎蝦都係泰式個種生食虎蝦。咁樣熟食都真係第一次。虎蝦炸得啱啱好,好脆口,炸完仲食到個種鮮!個人覺得同個芥末沙律醬好夾,食到我點完又點!雞翼就用咗隻好特別嘅汁整,以為會好酸,但係原來都唔算好濃,咸咸地,真係畀佢個樣呃咗個人好like佢燒到個皮咁香脆仲可以keep到d肉咁嫩滑!Main courses叫咗黑松露雜菌闊條麵,菌味適中,加上忌廉白汁,同一片片芝士,好creamy!黑松露味亦無太搶!因為唔想咁多飯麵,所以叫左個pizza。個黑毛豬pizza都幾好食。不嬲風乾火腿同芝士就係絕配!估唔到咁薄嘅pizza既芝士份量可以咁重,好香好夾!而少少咸既火腿亦中和左芝士既‘溜’。pizza因為夠薄所以好香脆!薄批同厚批就係有呢d分别!最後就係oreo cheese cake。因為我

就perfect池啦!

個人好like佢燒到個皮咁香脆仲可以keep到d肉咁嫩滑!

薄批同厚批就係有呢d分别!

最後就係oreo cheese cake。因為我哋兩個都食到好飽,所以冇叫窩夫。chesse cake一d都唔“濟”,食完啱啱好,重有少少水果中和下!係好合適既配搭!
2016-10-16 608 瀏覽
灣仔工作的朋友約飯聚了。自己不熟悉灣仔,就交給朋友選擇餐廳吧!為方便她下班後可馬上來到,最後她選了其公司附近的西班牙餐廳。來到餐廳卡位就坐後,剛好看到朋友工作那幢大廈。 最重要的事,就是看餐牌。有食評推介~新款大大份的二人餐。餐牌白紙黑字列明每道菜名。反轉背面一看,就是每款食物堆砌出來的照片,可以直接對比各款菜色。這餐牌的設計,夠實用,夠方便。三個女生,選了這個2人餐,份量應該是剛剛好。大不了唔夠再散叫。 二款小食先來到   西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士 Jamon Jamon  平常在超級市場的西班牙火腿,數塊就要几十元了。在几款小食中,選擇這個就肯定回本。黑毛豬火腿包著沙律菜,其中一個扭成玫瑰花。攤開來看,足以鋪滿大半個碟子呢!黑毛豬火腿不太硬,比較軟滑,不算太鹹,單吃也OK,無需蜜瓜來中和。西班牙蕃茄醬有原粒蕃茄碎碎,味道清新,塗在香草多士上,慢慢品嚐。剩下的蕃茄醬,一點也不能浪費,配伴碟沙律菜就剛剛好。      炸虎蝦天婦羅 Tempura Tiger Prawns   虎蝦是貴價食材,要保本/回本,當然要試試呢!4支竹籤插在炸虎蝦天婦羅,方便取出,再沾上WASABI

來到餐廳卡位就坐後,剛好看到朋友工作那幢大廈。

最重要的事,就是看餐牌。

有食評推介~新款大大份的二人餐。

餐牌白紙黑字列明每道菜名。

這餐牌的設計,夠實用,夠方便。

三個女生,選了這個2人餐,

份量應該是剛剛好。大不了唔夠再散叫。

二款小食先來到

Jamon Jamon

平常在超級市場的西班牙火腿,數塊就要几十元了。

在几款小食中,選擇這個就肯定回本。

黑毛豬火腿包著沙律菜,其中一個扭成玫瑰花。
西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
攤開來看,足以鋪滿大半個碟子呢!

黑毛豬火腿不太硬,比較軟滑,

不算太鹹,單吃也OK,無需蜜瓜來中和。
西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
西班牙蕃茄醬有原粒蕃茄碎碎,味道清新,

塗在香草多士上,慢慢品嚐。

剩下的蕃茄醬,一點也不能浪費,配伴碟沙律菜就剛剛好。
炸虎蝦天婦羅 Tempura Tiger Prawns

虎蝦是貴價食材,要保本/回本,當然要試試呢!

4支竹籤插在炸虎蝦天婦羅,方便取出,

再沾上WASABI醬汁,啖啖肉,大家果然無選錯。
雜菌湯 Wild Mushroom Soup

朋友要了這款,內有原片菇菇。
干邑龍蝦湯Lobster Bisque with Cognac Soup

有白色的蝦肉,配上濃郁的蝦味,

還有淡淡的酒味,就是自己喜歡的龍蝦湯。

誰叫自己不會煮龍蝦湯呢!
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵

Fettuccini Con Partabella y Crème Truffle

CREAMY汁 x 黑松露醬 x 鮮雜菌 = 十分保險的配搭,所以選了這款寬條麵。

視覺:

寬條麵没有倒汗水,瀝水過程做得好,

讓醬汁能平均依附在每條寬條麵上。

口感:

寬條麵口感較滑,亦較軟身,與平時QQ咬落有回彈的意粉有點不同。

雜菌很爽脆,感覺很新鮮。

味覺:

黑松露香味適中,而CREAMY汁不太濃稠,没有蓋過雜菌的菇味。
酥炸軟殼蟹椰汁燴飯

Risotto with Tempura Soft Shella Carb in Coconut Sauce

看到椰汁&飯,就以為是馬拉Nasi Lemak &意大利飯的混合FUSION菜。

原來真的是椰汁/燴/Risotto意大利飯。

視覺

原隻軟殼蟹趴在椰汁飯之上,而椰汁Risotto內,夾雜了菇菌及三色彩椒。

口感

椰汁燴飯保留了Risotto意大利飯的神髓~外熟內硬又有點濕,即是剛剛好煮熟囉!要用少少牙力,比心机咀嚼。

個人覺得軟殼蟹最好味最有鮮味的部份就是蟹身。

椰汁燴飯較濕潤,没有Nasi Lemak的乾身。

就因為Risotto內裡仍有點硬,慢慢咀嚼,就能感到微微的椰汁味了。
奧利奧曲奇意大利芝士餅 Oreo Cookies Cheese Cake

剛才的2款小食及2款澱粉質主菜,已經令大家很飽了!

看到鄰枱的情侶正享用這個芝士餅,份量OK,也方便大家分享。就選這個吧!

意大利芝士餅2層的結構,没有蛋糕/手指餅的部份,

難怪這叫芝士餅,而非TIRAMISU。

軟棉棉的2層芝士,無需太多牙力,就可以享用這個甜品。配細碎的Oreo,是大人細路都會喜歡的甜品。
白酒White Wine及有氣酒Sparkling Wine

向來晚餐配餐飲都以咖啡和茶為主,

但這個晚餐竟然提供3款酒,所以朋友們都放棄茶啡了。

2款酒杯:白酒杯及香檳杯。
有氣酒Sparkling Wine
看著修長的香檳杯,氣泡自杯底慢慢迴旋而上。

香檳杯特別的設計,就是為方便欣賞氣泡吧!

本身是<天下無滴>酒都唔多滴,2款酒就交給二位朋友享用吧!

這晚邊食邊Chit Chat(吹水)一整晚,看著她們細飲慢喝~慢慢嗒果杯酒。

其間職員没有催促結賬,也没有趕客的情況。

可能是平日的關係吧!大家開心渡過這一晚了。
2016-10-16 421 瀏覽
第二次來這家餐廳感覺仍然新鮮, 還是喜歡這裏的氣氛。今次來到 餐枱有所不同於是便試試新菜餚。西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士這個菜餚非常吸引, 西班牙黑毛豬味道甘香而咸, 番茄醬是自製自家製作的,味道神新鮮而濃郁, 而多士香脆,幾樣東西吃起來保留了多士香脆,非常夾炸虎蝦天婦羅炸虎蝦天婦羅味道非常驚喜,虎蝦大隻而味道鮮甜,不會因炸過而失去味道和水分, 乳酪醬更是能夠提鮮,帶點酸甜的感覺讓人不會感到肥膩。酥炸軟殼蟹椰汁燴飯這味燴飯椰汁味非常香濃, 從買相看起來還以為是白汁燴飯, 椰汁燴飯味道香甜, 飯當中還有綠,黃椒和菌類, 非常煙韌 ,而軟殼蟹更是炸得香脆無比美味 ,還不會感到油膩。海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵辛辣口感,風味十足,蒜味香,海鮮豐富。荔枝烏龍茶,熱情果烏龍 ( +15 )由於想健康一點所以點了兩種不同的生果茶。熱情果烏龍茶的味道比較甘香,熱情果香味比起檸檬茶的味道更勝一籌。荔枝烏龍茶味道雖然較淡但香美濃郁,荔枝味感覺很清幽。
第二次來這家餐廳感覺仍然新鮮, 還是喜歡這裏的氣氛。

今次來到 餐枱有所不同於是便試試新菜餚。

海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵

辛辣口感,風味十足,蒜味香,海鮮豐富。

荔枝烏龍茶,熱情果烏龍 ( +15 )

由於想健康一點所以點了兩種不同的生果茶。

荔枝烏龍茶味道雖然較淡但香美濃郁,荔枝味感覺很清幽。
5 分鐘 (堂食)
  • 炸虎蝦天婦羅
  • 酥炸軟殼蟹椰汁燴飯
3K
2016-10-16 783 瀏覽
約了朋友出黎小聚,選了espuma,之前吃過幾次,覺得食物不錯,亦很適合聊天。這天來到,餐牌上多了二人套餐,能選的食物很合口味,那就點這個好了,價錢也很合理,$588二人。精選沙律 Espuma salad賣相很精緻呀~用的是沙律菜,還有火箭菜,小紅蘿蔔,蛋,煙三文魚,吞拿魚,還有小荳芽菜,十分新鮮,食落爽口,煙三文魚咸香,吞拿魚帶魚香,醬汁係黑醋加橄欖油,酸酸的帶香氣,好正。西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士 Jamon Jamon黑毛豬火腿片包住沙律菜,連同多士同茄醬一齊食,味道十分夾,火腿肥美又咸咸的,茄醬酸酸甜甜,加了點沙律菜亦沒那麼膩,多士脆口令口感更豐富。雜菌湯 Wild mushroom soup餐湯選了雜菌湯,亦有龍蝦湯可選的,是晚比較想喝雜菌。果然無失望,飲落菌味勁濃,每一口都有大量雜菌碎,好鮮味。仲有一塊烘得香脆的蒜容多士,送湯一流。西班牙黑毛豬薄餅 Jamon Jamon pizza這裏的薄餅很好吃,基乎每次都有點pizza,這個pizza加了黑毛豬火腿,沙律菜,同蕃茄醬,基本上同上面的前菜配料一樣,但不同的煮法令味道亦有所不同,而且餅底烘很很脆,好好味啊。酥炸

精選沙律 Espuma salad

雜菌湯 Wild mushroom soup

西班牙黑毛豬薄餅 Jamon Jamon pizza

酥炸軟殼蟹椰汁燴飯 Risotto with tempura soft shell carb in coconut sauce

這個係軟殼蟹?!哈哈,怎麼看起來一舊的。炸醬太厚了,撕了外層,內裏的軟殼蟹挻香口的,飯帶著濃濃的椰汁味,軟綿綿的很好味喎,不過好膩,吃了三四口已很飽了。
Iced caramel latte & Earl grey tea macchiato

餐飲加了$15轉特飲,因為這裏的特飲太好味了,哈哈,$15還是抵的。朋友的latte啡味香濃,奶很多很滑,甜甜的很不錯。自己點了伯爵茶,香濃冰凍的紅茶,加上甜滑的奶蓋,混埋一齊真係好好飲。
Daily waffle

是晚窩夫係oreo口味,外脆內軟的窩夫帶著蛋香,加上朱古力味勁濃的brownie,仲有脆口的oreo餅,同埋花奶一齊食真係勁好味呀!旁邊仲有朱味好濃的朱古力雪糕,口味到無野講。

好飽好滿足呀~
2016-09-25
2016-10-16 734 瀏覽
這個月真是忙透了!終於可以抽到時間與男友撐下枱腳,吃好一點。:)想去Espuma,openrice 見灣仔分店環境不錯,可以看到半山景緻,今次就轉一轉地點,試試這分店吧!平日夜晚,想不到餐廳也滿座呢!餐廳附近多寫字樓,下班後亦有不少客人來飲飲酒。原來平日有二人餐,也頗多選擇!前菜點了西班牙黑毛火腿配蕃茄醬及多士、秘製醬汁烤雞中翼。西班牙黑毛火腿配蕃茄醬來到西班牙餐廳,少不了地道一點的菜色!賣相非常吸引、顏色搭配得宜!平日我不太好火腿、salami 之類的食物,但也全把這些火腿吃光!火腿薄身,不會過鹹。口感非常軟熟,而且恰當地保留了水份,不會太乾身!蕃茄醬內有粒粒蕃茄、紅蔥、洋蔥,味道偏甜,正正中和了火腿的鹹,配上薄薄香脆的多士,口感豐富。秘製醬汁烤雞中翼雞翼好幼滑多汁,秘製醬汁微甜,散發淡淡紅椒粉的香。我努力辨認秘製醬汁中的調味料,還是失敗了。餐湯龍蝦湯顏色較平日喝的深,完全可感受到餐湯充滿了龍蝦的精華。個人覺得鹹了點,男友卻很喜歡。雜菌湯是我的至愛!個人對雜菌湯的要求很高,如果是罐頭開那種,嘴刁的我會寧願不喝。Espuma在這點功夫做足,非常欣賞!餐湯的雜菌粒非常鮮味,湯底清甜。很輕

原來平日有二人餐,也頗多選擇!

前菜點了西班牙黑毛火腿配蕃茄醬及多士、秘製醬汁烤雞中翼。

西班牙黑毛火腿配蕃茄醬
西班牙黑毛火腿配蕃茄醬
來到西班牙餐廳,少不了地道一點的菜色!

賣相非常吸引、顏色搭配得宜!

餐湯

餐湯的雜菌粒非常鮮味,湯底清甜。

很輕易就一口一口喝光!

伴隨餐湯的一小片蒜蓉包好有驚喜!

薄薄脆脆的,充滿牛油與蒜蓉的香,且不會太乾或太硬!

主菜方面:

黑松露炒鮮雜菌闊條麵
闊條麵質感軟韌,而這道菜醬汁的稀稠度恰到好處,亦不會太多或太鹹。上面的車打芝士碎使醬汁更有奶香。

酥炸軟殼蟹椰汁燴飯
燴飯軟綿綿的,加了椰汁、三色椒、洋蔥等食材,感覺清新。可惜是軟殼蟹的炸皮太厚,蓋過了蟹肉的鮮味。

二人餐的好處,是套餐有甜點與飲料。

難得吃好點,又怎少得了紅酒?

紅酒為整頓飯增添不少氣氛,忙碌中可以小喝一杯,感覺真好!
味道方面,紅酒果香較淡,澀了點。(不過本人不懂品酒,在此也不評論太多)

甜品叫了每日精選窩夫。
原來是一人一份!

窩夫有蛋香,卻稍欠鬆軟。

雲呢拿雪糕好香滑,可見雲呢拿籽。

Brownie 帶香濃可可香,不錯呢!

整道甜品賣相不錯,不過在味道配搭上略欠心思。

總結覺得餐廳前菜比主菜出色,二人餐的份量驚人,下次我會三個女仔黎呢!

2016-10-16 1024 瀏覽
Espuma灣仔店從未到訪過,不過,近日睇見食友嘅食評,知道店家新推出咗個2人晚市套餐,內容豐富,話就話喺二人餐,睇其份量,唔喺咩大胃王或大食懶嘅話,相信都夠晒三個人食。再者,佢哋啲咖啡一向都好唔錯,又可以嘆番杯!餐廳晌QRE Plaza佔全層,地方闊落,以木系為主,襯以柔和燈光,所以,讓人有份悠然嘅感覺,用餐氣氛暖和。被安排坐晌卡位之上,闊落舒服。先概略介紹一下個2人晚市套餐,包括頭盤兩客(4揀2)、餐湯兩客、主菜兩客(4揀2,或加$200升級為海鮮西班牙炒飯)、甜品一客及餐飲兩杯,餐飲更可以揀紅香餐酒或有氣酒添,定價$588 + 10%。原來,依個餐只限灣仔店,且只有星期一至四及星期日晚上供應。頭盤嘅4款選擇分別喺西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士、精選沙律、炸虎蝦天婦羅及秘製醬汁烤雞中翼。Espuma主打西班牙嘢,個西班牙黑毛豬火腿自不然成為首選啦,而沙律夠健康,又可以開開胃,成為我哋嘅頭盤次選。西班牙黑毛豬火腿配西班牙番茄醬及多士果然豈止二人餐份量,睇睇個黑毛豬火腿,每樣都足6件,方便我哋分,仲以蕃茄及沙律菜做伴菜。先淨食黑毛豬火腿,捲成條狀,入口充滿油香,味道鹹鮮不俗;再試
。再者,佢哋啲咖啡一向都好唔錯,又可以嘆番杯!
西班牙黑毛豬火腿配西班牙番茄醬及多士

果然豈止二人餐份量,睇睇個黑毛豬火腿,每樣都足6件,方便我哋分,仲以蕃茄及沙律菜做伴菜。先淨食黑毛豬火腿,捲成條狀,入口充滿油香,味道鹹鮮不俗;再試試蕃茄莎莎配多士,多士好脆口,蕃茄莎莎酸香鮮活,好有清爽感;之後,再以黑毛豬火腿夾蕃茄莎莎配多士,一口過幹掉,油香與酸香交融,感覺夠特別
西班牙番茄莎莎
精選沙律

無諗過會咁大堆頭,以為叫精選都喺掛個名,但晌新鮮嘅沙律菜中加入車厘茄、煙三文魚、黑白芝麻吞拿魚、雞蛋……等等,睇落十分豐富。沙律菜只喺以橄欖油撈勻,略嫌單調少少,但入口爽脆,味道則主要靠其他食材提升,吞拿魚鮮甜好食,因為加上黑白芝麻。
精選沙律
餐湯有兩款:雜菌湯或干邑龍蝦湯,相信絕大部人都會揀晒兩款,既費事煩,又可以試晒。
雜菌湯

初時以為喺一般常見嗰類忌廉湯,但原來唔喺,唔止以雜菌碎打成,湯內仲有好多雜菌粒,所以,稱得上喺菌香撲鼻,不過,口感就唔喺以滑溜為主,反以香味取勝。配上一小件蒜香十足,香脆可口嘅法包,單喺個湯都好易讓人有少許飽肚感。
干邑龍蝦湯

個湯輕易飲得出濃郁嘅蝦味,而且,內裡有三數粒龍蝦肉,成份無欺場。不過,仍有改善空間,就喺個湯有少少偏鹹,而且,質感滑就滑,但杰身咗啲,調稀少許就一流嘞。
干邑龍蝦湯
主菜方面,4揀2之選,包括黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵、酥炸軟殼蟹椰汁燴飯、西班牙黑毛豬薄餅、海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵;又或可以+$200轉為2人分量嘅海鮮西班牙炒飯。朋友知小弟心意,就喺一定揀意式燴飯,另外,再選上意菜經典之一香辣橄欖蒜片意大利麵。順便講講服務,不時添水依啲喺基本,侍應有禮又快手,而已,店內侍應足,唔會叫極都無人理,再者,無論上頭盤、餐湯,抑或主菜都喺同步,唔會相隔好耐前後腳,更逐類逐類上,唔會堆到一枱都喺又頭盤,又湯,非常貼心
酥炸軟殼蟹椰汁燴飯

隻軟殼蟹又幾大隻喎,唔似食手卷嗰啲細細隻,酥炸處理得唔錯,酥香卻不油膩。至於帶有東南亞風嘅意式燴飯,上枱已聞到椰香,飯粒食落煙韌,屬水準之內,如果下多少少椰奶,做得再濕潤啲,個人覺得效果更好。
海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵

唔止個燴飯份量足,碟意大利麵亦不少,其實食到依度都8成飽,個二人餐絕對夠三個人食。講番個意粉,睇見成隻紅椒仔,入口果然辣勁百份百,蒜香又十足,麵條口感啱啱好,有咬口,落海鮮料嘅份量亦唔手軟,有鮮蝦、青口、墨魚仔,質素唔錯;唯一美中不足喺橄欖油落得少,個粉食落感覺較乾身,有啲似港式嘅炒意粉。
海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵
最後,喺甜品登場,一喺就每日精選窩夫,一喺就奧利奧曲奇意大利芝士餅,寫到明「揀一」,而朋友唔鍾意太重芝士味嘅嘢,所以就揀前者,但一嚟就嚟兩份窩夫,真喺估佢唔到添。
每日精選窩夫

貫徹抵食夾大件嘅作風,份甜品都無迤做,賣相花過心思,唔喺就咁得件窩夫,仲有一球朱古力雪糕配脆口雪糕筒,件窩夫又加有Oreo 夾心餅同班尼士朱古力餅,但啲吉士醬就做得麻麻,太杰撻撻,幸而窩夫脆身又有蛋香,沾點雲呢嗱醬仲好食啲,班尼士亦都濕潤香濃好味。
即磨咖啡

Espuma賣嘅喺咖啡一向不俗,自家烘焙嘅西班牙咖啡豆,做成即磨咖啡,味道會較甘苦,小弟就喜歡加多少少奶。而啲奶唔單止熱過嚟,仲喺打起咗少許奶泡,真有心。
即磨咖啡
個二人餐如果兩個人嚟食,應該食唔得晒要打包走,三個人就啱啱好,圍起上嚟就變咗每人二百多,唔嘥嘢之餘仲划算好多。
2016-10-13 678 瀏覽
Espuma 3間分店中, 灣仔QRE這間最深得我心, 環境和服務自覺稍稍略勝一點, 只因對灣仔區的偏愛。 雖然望出窗外盡是高樓大廈, 但不經意的可以窺視舊公司那層燈光, 熄了沒。 最近推出了逢星期日至四供應的Dinner for 2 $588 , 有前菜、餐湯、 主菜和甜品, 還有餐飲, 非常抵食, 於是趁星期四於灣仔工作後, 跟老公再到訪。 柔和舒服的環境依舊高朋滿座。從前望窗的橫檯微微改動成二人檯, 更清楚地望到窗外景觀。 先是Appetizers, 分別有: 火腿加多士、沙律、炸蝦天婦羅和雞翼, 四選二的項目中選擇了:西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士 Jamon Jamon 這碟單點價錢都已$188, 而且沒有因改為套餐而份量減少, 計落也是划算。鹹香的黑毛豬火腿捲上沙律菜, 使兩者清新平衡。 烘得鬆化的多士, 加入由蕃茄粒、紫洋蔥、香草和橄欖油製成的醬料, 清爽又香口, 一貫的吃不停口。 精選沙律 Espuma Salad沙律中有煙三文魚、煙燻吞拿魚、烚蛋切角及多種蔬菜, 配料多多。蔬菜新鮮爽口, 當中以紫色蔬菜較為苦澀, 橄欖油和黑醋的加入, 令沙律

精選沙律 Espuma Salad

沙律中有煙三文魚、煙燻吞拿魚、烚蛋切角及多種蔬菜, 配料多多。蔬菜新鮮爽口, 當中以紫色蔬菜較為苦澀, 橄欖油和黑醋的加入, 令沙律味道沒那麼孤獨, 如可以再灑上點黑椒粒會更惹味。

精選沙律
餐湯有兩款, 可以各選一:

雜菌湯 Wild Mushroom Soup

滿滿的菇粒, 香濃稠身, 除打碎了的菇粒外, 還有切了片的蘑菇, 更增加嚼口感。熱騰騰的湯, 還附上一片多士可浸湯吃, 不錯呢。

雜菌湯

非常濃郁龍蝦味, 質感很creamy, 湯內還附有龍蝦肉, 彈牙嚼口, 同樣附有多士給浸湯食。吃罷前菜和餐湯, 已有點飽肚呢。

干邑龍蝦湯
主菜方面, 有: 寬條麵、燴飯、薄餅和意大利麵, 同樣是四選二, 或是加$200轉為2人份量的海鮮西班牙炒飯。選擇了薄餅和意大利麵。

西班牙黑毛豬薄餅 Jamon Jamon Pizza

Pizza非常薄脆, 非用傳統的蕃茄餅底, 而是用上多款芝士製成, 芝士鹹香加上火腿鹹香, 雙重鹹香, 香口惹味。Pizza表面的蔬菜是後加上去, 如果改用火箭菜同焗製, 味道會更加香口滋味。

西班牙黑毛豬薄餅

意粉很彈牙, 份量亦很多。海鮮用料豐富, 有: 蝦、青口和魷魚, 每款都新鮮彈牙, 重點是蝦殻已預先去除, 懶人如我最適合不過。還加了辣椒和蒜片, 也頗為重手, 令意粉頗有辣勁。

海鮮香辣橄欖蒜片意大利麵
最後到甜品, 有窩夫和芝士餅選擇, 到Espuma, 當然要選上窩夫啦~!

每日精選窩夫 Daily Waffle

這碟甜品加了雪糕窩夫筒後, 令賣相很有兒童餐的感覺呢! 窩夫外脆內軟, 蛋味頗香, 表面一半灑了oreo碎, 一半加了brownie粒, 另外配置的custard醬微甜, 還有碎碎的朱古力餅跟棉花糖互相配合。雪糕是朱古力味, 不是我喜愛的味道, 視線轉移到鬆化窩夫筒上, 如果雪糕口味可以選擇就更加了。

每日精選窩夫
飲品可選擇紅白酒和有氣酒, 或是咖啡茶品。

老公選擇了Ice Lemon Tea, 冰凍的檸茶, 茶味不錯, 一解膩感。

Ice Lemon Tea
而我則想喝點酒, 就來一杯來自法國的 Sparkling Wine。顏色淡黃的Sparkling Wine雖然未算很高質量, 葡萄的果香加上二氧化碳, 甜甜的很易入口。

Sparkling Wine
雖然是套餐, 食物水準不錯, 項目多, 每碟份量亦都很多, 二人飽足有餘。如果3個正常胃口的女生share也是足夠呢。
2016-10-06
Sparkling Wine