2017-01-15 471 瀏覽
今日選左呢度同女友食生日飯。大致滿意,環境同氣氛都好,食物都得。特別一提 前菜沙律(有吞拿魚,三文魚)嗰個;龍蝦湯; parmaham pizza ;都好得👍🏻 主菜嗰西冷牛唯一係肉質略鬆,口感差左D;甜品窩夫口感亦都一般😅btw, overall都係值得去的一間餐廳,service又好!
今日選左呢度同女友食生日飯。
大致滿意,環境同氣氛都好,食物都得。
特別一提 前菜沙律(有吞拿魚,三文魚)嗰個;
龍蝦湯; parmaham pizza ;
都好得👍🏻
  • 干邑龍蝦湯
普天同慶,平安夜的晚上與男友一起過二人決意要來跳一曲西班牙舞慶祝這歡樂的晚上Espuma是一間主打西班牙菜的餐廳環境寬揚,靠窗可望見灣仔的街景,晚上景色尤其漂亮倆人點了一個Set Dinner,由前菜至甜品相當豐富先來Jamon Jamon (西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士)西班牙黑毛豬的後腿肉質較柔軟,香味亦相對濃炸虎蝦天婦羅,脆身的外皮,裡邊的蝦肉彈牙而鮮甜沾點沙律醬,減少點點油炸感套餐中亦有干邑龍蝦湯,香滑的濃湯,同時又吃到啖啖的小蝦肉黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,黑松露已夠甘香再有鮮雜菌伴麵,簡直是錦上添花另一客黑毛豬火腿薄餅,脆身的餅面配上風乾的火腿和火箭菜,令薄餅倍感滋味最後當然少不了的甜品,是日的窩夫完全滿足姐姐的口味鬆脆內暖的口感,伴雲尼拿雪糕,滿足感大升的確在香港的西班牙菜不多,而做得出色的很視乎廚師的認真和心機這個平安夜晚上,就要熱情奔放點,與喜歡的人共聚盛宴
普天同慶,平安夜的晚上與男友一起過

二人決意要來跳一曲西班牙舞慶祝這歡樂的晚上

Espuma是一間主打西班牙菜的餐廳

環境寬揚,靠窗可望見灣仔的街景,晚上景色尤其漂亮
倆人點了一個Set Dinner,由前菜至甜品相當豐富

西班牙黑毛豬的後腿肉質較柔軟,香味亦相對濃
西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
炸虎蝦天婦羅,脆身的外皮,裡邊的蝦肉彈牙而鮮甜

沾點沙律醬,減少點點油炸感
炸虎蝦天婦羅
套餐中亦有干邑龍蝦湯,香滑的濃湯,同時又吃到啖啖的小蝦肉
干邑龍蝦湯
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,黑松露已夠甘香

再有鮮雜菌伴麵,簡直是錦上添花
黑毛豬火腿薄餅
最後當然少不了的甜品,是日的窩夫完全滿足姐姐的口味

鬆脆內暖的口感,伴雲尼拿雪糕,滿足感大升
是日精選甜品窩夫

這個平安夜晚上,就要熱情奔放點,與喜歡的人共聚盛宴
2016-12-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
黑毛豬火腿薄餅
是日精選甜品窩夫
雖然,香港的整體大環境不斷在變,但說到美食,香港始終是『美食天堂』,雲集著來自世界各地的美食,這盛名確實依舊不變! 每次想吃西班牙菜, BeautySearch 都不其然想起《Espuma》。早前,好姐妹生日,知道她喜歡品嘗不同國家的美食,剛巧在她生日前夕,我來到她公司附近開會,於是,便相約她來到位於灣仔 QRE Plaza 的《Espuma》,希望給一個生日小驚喜。 灣仔店的裝潢,灌澈 Espuma 的設計,以木系為主調,搭配一些豔麗的顏色,加上昏黃的光線,打造出迷人的西班牙風情。這裡的環境亦寬躺舒服,在這兒與好姐妹慶生之餘,還可談談心,蠻不錯喔! 好姐妹替慳錢,點選了 Dinner Set for 2,在到處通脹的情況下,二人餐,吃得飽飽還要是西班牙菜餚,只需HK$588,的確很抵食。二人餐包括:兩杯餐酒、兩個頭盤、兩碗湯、兩個主菜以及兩個甜品,份量超多的,個人應為三人同吃也相當足夠呢! 先來一客「炸虎蝦天婦羅」,虎蝦肉厚鮮嫩,薄薄的脆漿,炸得香脆之餘還熱辣辣呢,用小籃子而上,搭配沙律菜,油膩感即時大減。 「秘制醬汁烤雞中翼」一客有四隻,外皮烤得香脆,而且醬汁醃得相當入味,

「秘制醬汁烤雞中翼」一客有四隻,外皮烤得香脆,而且醬汁醃得相當入味,肉質亦相當 JUICY,十分滋味。

濃濃的「干邑龍蝦湯」,味道鮮甜濃郁,水準非常高,伴上蒜蓉包份外味美,而且湯中還有粒粒龍蝦肉,添加口感。

肉食太多,間中也要清淡一點,但沒有味道又不是我我選擇,「黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵」會是不錯的選擇。

甫上桌,已聞到濃濃的黑松露醬香氣,黑松露醬搭配雜菌,是最佳的素食配搭,再配上寬條麵,麵質軟硬適中,口感甚佳。如此簡簡單單的材料搭配,味道真的蠻不錯!

主菜的份量,實在超重份量,「西班牙黑毛豬薄餅」近 10吋的餅面上,滿佈黑毛豬,帶有鹹香味,搭配薄脆的薄底,香脆美味。但份量太多了,雖然大家也盡了力,但也吃不掉一半呢!

當晚的甜品,是 BeautySearch 最喜歡的精選窩夫,而且更是我大愛的 Orea 曲奇口味。

窩夫以心型造型上桌,是 Espuma 的一大特色,雖然 BeautySearch 已不是第一次吃,但每次都有驚喜!今次,心型窩夫除了放滿濃郁的 Oreo布朗尼朱古力;碟子的另一邊,還擺放了一支迷你的雪糕筒,倒轉而放,加添了幾分玩味。而窩夫的外層是微脆的,內裡卻十分鬆軟,加上吸引的賣相,真的不可不吃這招牌甜品
2016-12-20 680 瀏覽
諗住帶老婆去食平平地嘅食西班牙菜。開頭個沙律幾好食,個噱頭湯當佢普通龍蝦湯飲都還可以嘅。呢個價錢無投訴。食西班牙菜當然要點西班牙海鮮飯,價錢$398?本身唔係全焗都算啦,一上台仲要係唔熱嘅添 個人應為完全唔值 398!我唔明點解可以咁多人仲畀好評。Open rice , 如果咁樣寫你都唔俾我post 嘅話唔會擺上Facebook。
諗住帶老婆去食平平地嘅食西班牙菜。

食西班牙菜當然要點西班牙海鮮飯,價錢$398?
本身唔係全焗都算啦,一上台仲要係唔熱嘅添

個人應為完全唔值 398!我唔明點解可以咁多人仲畀好評。

2016-12-17 701 瀏覽
每年年尾都會約唔同既朋友出黎聚下,今年都唔例外,今次就揀左西班牙餐廳,set for 2 $588,有湯、前菜、沙律、兩個主菜、兩杯酒、兩杯茶,再加甜品,其實係好扺,我覺得分量夠三位食。我地一行五人,就點左$588set再加西班牙海鮮炒飯(2-3人用),跟餐order平少少$328(原價$398),再加左個fish and chips。我地五個都食到好飽,味道方面,個西班牙海鮮炒飯比較濕,由於餐廳在open rice既評分一向都好高,所以有點失望。值得一讚既係甜品,個waffle好鬆軟,同上面brownies好夾好好味!
2016-12-15 4796 瀏覽
聖誕大餐不一定要提早數個月訂位到酒店吃自助餐,ESPUMA在十二月二十三至二十五日會一連三天供應四道菜聖誕套餐,灣仔分店位於二十五樓,遠眺鬧市夜景,絕對也是個不錯的選擇。除了聖誕大餐之外更有多款最新推出的冬日特飲,特別是雪耳系列熱飲賣相最為特別美麗。冬日特飲中的香芋紫薯奶蓋($42)對我而言最為吸引,紫白漸層相當夢幻之外味道出乎亦意外地出色,香芋紫薯味濃郁,口感濃稠綿滑。表面奶蓋微微帶鹹,質感厚滑。餐湯方面可以選擇海鮮番茄清湯或洋蔥蘑菇湯,海鮮番茄清湯酸甜清新,味道有點近似羅宋湯,海鮮份量充足;不過值得一提的是洋蔥蘑菇湯同是清湯而非忌廉湯。煙火雞沙律擺盤精緻,水果拌以沙律醬再加上數片火雞肉,火雞並不粗糙乾身。主菜有數款選擇,分別為黑松露焗有機蘑菇伴時令蔬菜鍋($398)、慢煮紅酒燴牛頰肉($438)、烤澳洲穀飼豬鞍扒伴甜薯配咖啡焦糖汁($438)、味噌烤阿拉斯加銀鱈魚伴蕎麥麵($538)及迷迭香燒汁燴澳洲羊膝($538)。這款慢煮紅酒燴牛頰肉外形就像太空館一樣,以網狀酥皮包著紅酒燴牛頰肉,再加上薯蓉、煙肉粒、栗子粒及蘑菇粒。牛頰肉燴得相當軟腍,不用餐刀只用叉子便足以輕易將肉切開,不過經
香芋紫薯奶蓋
表面奶蓋微微帶鹹,質感厚滑。
海鮮番茄清湯
餐湯方面可以選擇海鮮番茄清湯洋蔥蘑菇湯海鮮番茄清湯酸甜清新,味道有點近似羅宋湯,海鮮份量充足;不過值得一提的是洋蔥蘑菇湯同是清湯而非忌廉湯。
煙火雞沙律
煙火雞沙律

主菜有數款選擇,分別為黑松露焗有機蘑菇伴時令蔬菜鍋($398)慢煮紅酒燴牛頰肉($438)烤澳洲穀飼豬鞍扒伴甜薯配咖啡焦糖汁($438)味噌烤阿拉斯加銀鱈魚伴蕎麥麵($538)迷迭香燒汁燴澳洲羊膝($538)
慢煮紅酒燴牛頰肉
牛頰肉燴得相當軟腍,不用餐刀只用叉子便足以輕易將肉切開,不過經烹煮之後紅酒早已揮發得八八九九,沒甚酒香。
煙肉粒、栗子粒及蘑菇粒炒香惹味,薯蓉非常軟綿,份量極多,十分飽腹。
迷迭香燒汁燴澳洲羊膝
迷迭香燒汁燴澳洲羊膝除了別具聖誕氣氛之外份量更是巨人級,二人分食享亦未必能夠清光。
白朱古力樹頭蛋糕
白朱古力樹頭蛋糕其實是白朱古力迷你卷蛋,灑上白朱古力片模仿樹皮,旁邊還有一件白朱古力慕絲,佈滿椰絲,甚有冬日氣息,味道不會過甜。
最後更有一片可愛的薑餅人曲奇,口感鬆脆,不過欠缺薑味。
香芋紫薯奶蓋
海鮮番茄清湯
慢煮紅酒燴牛頰肉
迷迭香燒汁燴澳洲羊膝
白朱古力樹頭蛋糕
2016-12-15 610 瀏覽
FISH AND BITES $68炸魚柳配厚切薯條 好脆 明顯係新鮮炸而唔係翻炸既 炸槳又唔厚 呢點very good👍點一點沙律醬 perfect😚黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 ($108)好香黑松露味噢😍好香黑松露味噢😋好香黑松露味噢🐷好重要所以要講三次😝炒香左既雜菌加上好creamy既醬汁🍴我十分推薦呢個意粉 菇類愛好者一定喜歡☺️
FISH AND BITES $68

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 ($108)

2016-12-03 644 瀏覽
服務:帶位個侍應極大陣體味。食物:龍蝦湯溝水太稀,無落鹽無味,干邑?算了吧;大蝦龍蝦汁意粉隻大蝦根本就係白灼蝦size ,個意粉係唔係龍蝦汁,係橙紅色既汁。食完隻蝦剩返一大兜意粉,意粉又太熟。

2016-11-26 673 瀏覽
sparkling wine(跟餐氣酒)易入口,但好易醉香芋紫薯奶蓋(另外order)紫色外表(好靚)紫薯好sweet 配上香芋的香味,口感好滑,好甜好好飲!海鮮蕃茄湯海鲜配蕃茄(淺粉色的湯好靚)味道好cream 好滑(有好甜的海鮮味,反而蕃茄的味道被蓋過了,只滲出淡淡的清新味道)令人回味的餐湯雜菌湯好濃郁的菌味(好足料的雜菌湯)好香口黑毛豬薄餅用餅代替麵團做薄餅底,好香脆可口,薄餅面芝士有拉絲效果(視覺+口感滿分),黑毛豬火腿脂肪少,減少肥膩感,味道好香口餐熱奶茶餐飲凍檸檬茶(檸檬新鮮,茶味清新!唔澀)黑松露南瓜栗子燴飯黑松露好香,南瓜蓉好sweet +栗子增加飯的香味和口感,飯的軟硬度(不錯),有口感香煎鹅肝伴紅酒燴梨鹅肝表面煎得香脆(內裡好cream,入口有溶化口感,只有一點蘇味,易入口)配上红酒燴梨,增加味覺上的層次(梨吸收红酒的香味,加上梨的甜,蓋過红酒的澀味,平衡番鹅肝本身的蘇味)好正👍👍👍👍頭盤西班牙黑毛豬火腿配番茄醬多士火腿少脂肪(肌肉比例高),唔覺油膩,肉好香口,西班牙蕃茄醬味道特出(香料的味道)配脆多士食,香口惹味甜品窩夫焗得鬆軟<顶有奶黄cream ,加
sparkling wine(跟餐氣酒)

易入口,但好易醉
香芋紫薯奶蓋(另外order)

紫色外表(好靚)

紫薯好sweet 配上香芋的香味,口感好滑,好甜好好飲!
海鮮蕃茄湯

好濃郁的菌味(好足料的雜菌湯)好香口
黑毛豬薄餅

餐熱奶茶
餐飲凍檸檬茶

(檸檬新鮮,茶味清新!唔澀)

黑松露南瓜栗子燴飯

香煎鹅肝伴紅酒燴梨

頭盤

西班牙黑毛豬火腿配番茄醬多士

甜品

窩夫焗得鬆軟<顶有奶黄cream ,加上布朗里蛋糕(好濃郁朱古力味),朱古力餅、增加囗感,士多啤梨乳酪雪糕,好清新(酸酸的味道)平衡番布朗里蛋糕的甜,甜筒好香脆
後加個飯

酥炸軟殼蟹椰汁燴飯

炸粉好薄好脆
蟹肉鲜甜(只欠蟹膏),椰汁好香,飯吸收了椰汁,令飯好香好滑
這餐飯每道菜,味道令人回味(惹味)

p.s.慶祝家人畢業的晚餐(好滿意)
2016-11-22
$833.8 (晚餐)
  • 黑松露南瓜燴飯
2016-11-15 709 瀏覽
今次嚟第3次,因為整體都滿意,所以再嚟又係干邑龍蝦湯$58, 配多士, 好濃好香蝦味,略偏咸但好味,內有爽口蝦肉蘑菇湯$48, 都好濃郁,菇蓉好多,好口感,但比較來說,都係龍蝦湯取勝,下次會叫2個龍蝦湯Parma ham pizza, $138, 皮好薄,好脆,整體味道好,呢個又係3連續叫既主菜,下次可能都會繼續叫見樣樣都翻叫,特意找個未食過既pasta,叫左龍蝦汁大蝦意粉$118,但未算吸引,雖然又係我至既龍蝦汁,但唔夠濃,下次會叫第2個,或者叫返黑松露寛條麵
今次嚟第3次,因為整體都滿意,所以再嚟
2016-11-05 10211 瀏覽
久仰ESPUMA的大名,今天終於有幾會來試一試了。它是主打西餐,浪漫情調的西餐廳,位置也是高檔區,在金鐘和灣仔之間的QRE building,店內裝潢走現代casual路線,亦設有bar table,閒時放工happy hour 跟朋友同事來一杯也不錯的。聽說它推出了新的二人晚餐套餐, 價錢是$588+10%, 個人覺得有點貴,不過亦姑且一試。先說頭盤的Jamon Jamon和 Espuma Salad。 Jamon Jamon 整體來說不錯,六件餐包配番茄醬,加上火腿蔬菜捲,看下去頗豐富,味道也不錯,尤其番茄醬很開胃,可是用火腿包著的沙律菜有點苦。至於Espuma Salad,除了應有的沙律蔬菜外,還有吞拿魚和煙三文魚,賣相豐富而味道不錯,但沙律醋過酸。餐湯選了wild mushroom soup,湯裡面滿滿是不同的菇類切成茸然後煮成湯,口感非常好,味道濃郁,真是不得不贊。先說主菜一的Spaghetti Aglio Olio ,面頭放了兩大片鮮魷魚,吃下去多汁彈牙,另外還有青口,大蝦,蜆,真是頗足料啦,不錯。不得不提的是除了海鮮足料以外,麵裡面的辣味是從新鮮辣椒來的,雖說這個是辣意粉
先說主菜一的Spaghetti Aglio Olio ,面頭放了兩大片鮮魷魚,吃下去多汁彈牙,另外還有青口,大蝦,蜆,真是頗足料啦,不錯。不得不提的是除了海鮮足料以外,麵裡面的辣味是從新鮮辣椒來的,雖說這個是辣意粉,而我亦是一個吃辣之人,一不小心咬了辣椒一口,辛辣程度出乎我的意料之外,建議點這個粉的食家小心,不過這種辣跟海鮮一起吃別有一番風味。
另一個主菜Risotto with Tempura Soft Shell Crab,賣相非常吸睛,一大隻炸蟹放在risotto上面,非常足料,不過味道則不是特別突出,飯則充滿了椰香。
甜品Daily Waffle是雪糕配少許brownie 加一個waffle。 Waffle 蛋和奶味非常香,吃下去還是熱辣辣的,鬆脆可口,waffle 上面的小brownie不錯,令整個waffle豐富了不少;至於最左邊的甜筒雪糕,是我最愛的草莓味,一個dish有齊女生最愛的waffle + 雪糕真的很不錯,可惜這頓飯真的太豐富了,未能挑戰成功。
2016-10-09
1K
2016-11-04 7096 瀏覽
其實好多朋友都問我,兩小口子拍拖究竟有什麼好選擇?最好唔 太貴啦,每人$300落樓,環境又要浪漫,食物又要有返咁上下......現在的香港百物騰貴,如果要符合晒以上的要求,確實有點難。最近去了Espuma吃晚飯,竟然被我們發現新推出的dinner set for 2,重點係價錢只需$588元!這抗通脹價已包括兩杯餐酒、兩個頭盤、兩碗湯、兩個主菜以及兩個甜品,份量超多的,絕對足夠三個正常食量的成人吃,雖然食材並不怎樣矜貴,但味道絕對交足功課,加上環境亦寬躺舒服,真心超值。頭盤我們要了cold cut 以及虎蝦天扶羅,兩者的份量都大得驚人。西班牙黑毛豬火腿用來配香脆多士以及清新蕃茄醬,風味十足,個人最欣賞那些新鮮的蕃茄醬。虎蝦天扶羅炸得香脆熱辣,虎蝦新鮮肉厚,如果炸漿可以薄一點就更好。餐湯是意想不到的出色,阿P的蘑菇湯非常足料好喝,菌味香濃。我的龍蝦湯亦非常有水準,味道超濃郁,而且還有粒粒龍蝦肉。主菜方面,我們要了黑松露醬炒鮮什菌寬條麵以及西班牙黑毛豬薄餅。份量大到嚇死人,說是四人份量也不為過。雖然寬條麵有點過腍,好在黑松露夠香而且白汁亦香濃,挽回不少分數。黑毛豬Pizza非常有睇頭,焗得
黑毛豬Pizza非常有睇頭,焗得夠薄且脆,可惜盡了力也只能吃掉一半。其實10吋薄餅對這個二人餐來說真的有點大,建議Espuma可以縮小份量,免得浪費食物。
甜品一向都是Espuma的強項,waffle更是其招牌菜。來吃二人餐的大多數都是情侶,餐廳特別將waffle弄成心形,真的是未吃心甜。
總括來說,食物味道不錯,價錢超級抵食,份量亦大得誇張,這個抗通脹浪漫二人晚餐絕對吃得過!
2016-10-11
2016-11-01 829 瀏覽
espuma 上次印象幾好,今次特意再嚟龍蝦湯$58,推介,有蝦味,又唔杰,質感好。磨菇湯$48,好多菇蓉,但比較下龍蝦湯好d配既蒜蓉飽又熱又脆, like!芝士松露薯條$68,好好食, 薯條剛炸起, 好鬆脆,唔係炸到好乾,配松露沙律醬,真係好好:平時怕肥唔敢點得多沙律醬,但呢個醬真係唔捨得唔PParma ham pizza $108, 呢度既pizza餅底好薄,又有點酥皮般鬆脆, 配合上面既parma ham 同cheese, 茄醬,整體配合好好,食2,3塊都唔膩呀!松露雜菌寬條麵$108, 寬條麵質地好好,又薄,絕對唔係p**** hut厚疊疊的,個白汁配松露texture 同味道都好。兩人食,真係幾飽,薯條有部分打包,因薯條份量都幾多,整體感覺依舊滿:
espuma 上次印象幾好,今次特意再嚟

龍蝦湯$58,推介,有蝦味,又唔杰,質感好。
磨菇湯$48,好多菇蓉,但比較下龍蝦湯好d
配既蒜蓉飽又熱又脆, like!
:平時怕肥唔敢點得多沙律醬,但呢個醬真係唔捨得唔
P
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • 黑松露醬薯條
2016-10-29 5366 瀏覽
好久沒有跟好姊妹聚聚舊 當然要搵番間餐廳環境好一點 跟姊妹聊聊天談談心 係openrice見到espuma餐廳環境食物都唔錯 所以就一於決定下試啦 七點還未夠就到達 由於時間尚早餐廳人不是很多 我們四人被安排到窗邊一卡位 還可以看到高樓大廈景 餐廳走的是西班牙風格,格局開揚裝潢則用上了豔麗的顏色打造迷人的西班牙風情 食物選擇好多令人花多眼亂 最後我們見dinner set 好抵 兩個appetizers, 兩個soup , 兩個main, 兩個desserrts 加兩杯飲品 都只係588 ,所以就點左哩個set飲品我們點了兩杯sparking wine酒味不是很濃但勝在容易入口西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士黑毛豬火腿鹹香味濃, 跟沙律菜一齊食鹹香中帶一份清新,亦可減少油膩感 多士烤得十分香脆,配上味道清新的蕃茄醬 酸酸甜甜十分開胃 Espuma Salad 精選沙律 本以為只是很普通的沙律 但沒想到沙律非常大份,而且賣相不錯 除了沙律菜外還有芝麻吞拿魚,煙三文魚和熟蛋材料十分豐富 沙律用上橄欖油和黑醋調味十分開胃而不單調 干邑龍蝦湯 龍蝦香味濃郁,已且還有濃濃的干邑味 湯內還有爽
好久沒有跟好姊妹聚聚舊

七點還未夠就到達

由於時間尚早餐廳人不是很多

我們四人被安排到窗邊一卡位

還可以看到高樓大廈景
餐廳走的是西班牙風格,格局開揚

裝潢則用上了豔麗的顏色

飲品
我們點了兩杯sparking wine

酒味不是很濃但勝在容易入口

西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
黑毛豬火腿鹹香味濃, 跟沙律菜一齊食

鹹香中帶一份清新,亦可減少油膩感

多士烤得十分香脆,配上味道清新的蕃茄醬

酸酸甜甜十分開胃

Espuma Salad 精選沙律
本以為只是很普通的沙律 但沒想到沙律非常大份,

而且賣相不錯 除了沙律菜外還有芝麻吞拿魚,煙三文魚和熟蛋

材料十分豐富 沙律用上橄欖油和黑醋調味

十分開胃而不單調

干邑龍蝦湯
龍蝦香味濃郁,已且還有濃濃的干邑味

湯內還有爽彈小龍蝦肉,增加了其口感

干邑配上龍蝦湯,竟然是如此美味

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
寬條麵煮得剛剛好,是al dente而不會淋pat pat

每一條都掛滿香濃的黑松露醬,加上雜菌香濃而不膩

酥炒軟殼蟹椰汁燴飯
燴飯椰汁味香濃,飯粒口感煙韌

椰香滿滿 配上甜椒和菇,賣相繽紛不得止

為飯更添上口感和層次

用上原隻的酥炸軟殼蟹,炸得香脆,份量十足

只是略嫌粉漿有一點點厚

精選窩夫
窩夫香脆不過蛋味不夠濃 配上了吉士醬

而且用上了Oreo同Chocolate Brownies作陪襯

旁邊仲有一球朱古力雪糕,真的非常邪恐

到晚上景色又有另外一番味
食到哩度我們四個女仔已經飽到上心口

雖然話係二人餐但真係四個女仔都夠食

總括而言,價錢合理,食物質素不錯 環境氣氛好

無論朋友聚會或情侶撐枱腳都非常適合
  • 西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
2016-10-29 3425 瀏覽
今個星期日家庭樂同媽媽行灣仔,夜晚會合老豆再食晚飯。穿過翻新後既利東街,老豆站完全唔認得條街,都幾多老外係度放狗,氣氛唔錯啊!今晚目的地係espuma, 同父母食下抵食又好食既西班牙菜~一行四人點了兩份$588既二人餐,每份包2個前菜,2個湯,2個main,2個甜品,2杯飲品,估唔到既係咪份量好大,下次4人可以叫1個2人餐再散叫其他小食就夠西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士黑毛豬火腿咸香十足,酸酸甜甜蕃茄醬配多士十分醒胃精選沙律我地揀左兩份,因為以為係細份份,原來同散叫既一樣size ,幾片厚厚既煙三文魚卷成玫瑰花,唔會過咸,仲有幾年煙薰吞拿魚,配上鮮嫩爽脆沙律菜秘制醬汁雞翼濃濃菇味既雜菌湯,媽媽至愛!西班牙黑毛豬薄餅薄如紙,極脆,面層簡單鋪上黑毛豬火腿,蕃茄醬,芝士,香草,已經非常惹味香口海鮮香辣橄欖意大利麵酥炸軟殼蟹椰汁燴飯一入口芳香濃郁椰香,燴飯軟硬度剛好,頗有泰式風味卻沒那種油膩感,甚有驚喜黑松露醬炒鮮菌寬條麵每次必點的一款~最後黎到甜品,每款各二雪糕配窩夫,外脆內軟帶蛋香Oreo cheese cake跟茶的凍檸檬茶,也是大大杯的爸爸媽媽好滿意下次再帶兩老食好野啦
今個星期日家庭樂同媽媽行灣仔,夜晚會合老豆再食晚飯。

西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士

黑毛豬火腿咸香十足,酸酸甜甜蕃茄醬配多士十分醒胃
精選沙律
秘制醬汁雞翼
濃濃菇味既雜菌湯,媽媽至愛!
西班牙黑毛豬薄餅

海鮮香辣橄欖意大利麵
酥炸軟殼蟹椰汁燴飯
黑松露醬炒鮮菌寬條麵
每次必點的一款~
最後黎到甜品,每款各二
雪糕配窩夫,外脆內軟帶蛋香
Oreo cheese cake
跟茶的凍檸檬茶,也是大大杯的

爸爸媽媽好滿意
下次再帶兩老食好野啦