2023-03-02 473 瀏覽
早兩日去咗灣仔試咗間樓上西餐廳,除咗啲嘢好食,仲食到超打卡able嘅棉花糖麻糬窩夫🦄🧇,上枱嘅時候成為全場焦點呀🤩,🌮雞肉牛油果蔥油餅 $98蔥油餅中式野配西式既牛油果🥑估唔到咁鬼夾,牛油果同雞肉份量足,配埋酥脆既蔥油餅一齊食一流👍🏻🥘鵝肝巴馬火腿黑松露醬芝士薯仔蛋餅 $148見呢個好似幾特別,決定嗌少個主菜試下佢🍳用鑊仔上熱辣辣,鵝肝好厚好肥美甘香😋面有烤到焦香既薯仔片,配埋巴馬火腿、黑松露一齊食味道幾豐富🙌🏻🥓巴馬風乾火腿伏特加蕃茄珍珠麵 $148珍珠麵個口感好特別,一粒粒幾有咬口👌🏻不過就唔係好覺有伏特加味,整體OK😛🍨泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕(全份) $158打卡叫必❣️店員捧上枱時好震撼😍個玻璃兜好大個,上面插住大大個棉花糖🍬下面既窩夫裡面有一粒粒既麻糬,外脆內軟,配泰式奶茶醬🧋、雪糕、果仁、大量唔同水果(草莓🍓、蜜瓜、奇異果等)仲可以寫字嫁❗岩哂生日/紀念日黎打卡慶祝💕Overall餐廳環境幾好,靜靜地好岩傾計💓食物睇得又食得,價錢唔貴,中意打卡既朋友絕對要黎食佢地個窩夫啊

🌮雞肉牛油果蔥油餅 $98

🥘鵝肝巴馬火腿黑松露醬芝士薯仔蛋餅 $148

🥓巴馬風乾火腿伏特加蕃茄珍珠麵 $148

🍨泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕(全份) $158

Overall
2023-02-23
  • 泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕
喺灣仔收工之後搵食🫦✨,喺灣仔QRE Plaza 到搵咗間西班牙菜嘅chill 下,傾偈吹下水。原來呢幢都幾多野食,下次再嚟試吓其他嘢食先。芝士焗粟米薄脆🌽🧀Nachos 🥗🫔作為餐前小食啦,Nachos真係表表者🤭Jami本身好鍾意食呢個⛱️因為脆脆嘅薄片又可以點到Mozzarella cheese 同Sour cream🥗🧈🧀撈埋啲salsa 一齊食,暖暖地真係好食到停唔到口💓🤤巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 |$148 Parmaroom薄薄嘅Pizza又係另一個風味💁🏻‍♀️蕃茄醬底連埋parma ham一齊食🍅🍕真係好正,仲有Mozzarella cheese 同蘑菇🧅成件事非常之夾🙌🏻薄批有個好處,就係食多幾件都唔會覺得好漏🤭🤭💓香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯|Scallop Spinach Risotto帶子煎得啱啱好👍🏻外皮有少少焦香✨咬落帶子都keep到嫩🌟飯粒軟硬適中,滲透住忌廉菠菜汁嘅味道,加埋大大粒嘅帶子一齊食🍡真係好好味㗎呢😍雞肉牛油果蔥油餅🐣🌮Avocado Chicken Roti Prata分量十足😆雞肉同埋牛油果嘅調味啱啱好🤤味道好夾,餡料份量勁多✨👍🏻食嘅時候小心啲🫦

芝士焗粟米薄脆🌽🧀

Nachos 🥗🫔
芝士焗粟米薄脆
撈埋啲salsa 一齊食,暖暖地真係好食到停唔到口💓🤤

巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 |$148

Parmaroom

香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯|
Scallop Spinach Risotto

帶子煎得啱啱好👍🏻外皮有少少焦香✨咬落帶子都keep到嫩🌟

雞肉牛油果蔥油餅🐣🌮
Avocado Chicken Roti Prata

雞肉牛油果蔥油餅
食嘅時候小心啲🫦由於勁足料,所以你咬一啖,牛油果醬料好易會流出來🤭🫒🫔
2023-02-15
雞肉牛油果蔥油餅
相信好多港島區嘅兵仔可能食個lunch都百9幾上落⋯食個晚餐更加唔洗講💸💸今次推介一間實無死嘅西班牙菜!仲有大大舊棉花糖打卡添😝💂🏼《辣味蟹肉撻》$85唔好以為細細個撻無料到!真係有辣味嫁🤣而且蟹肉都夠飽滿,有蟹味,食落去一啖超滿足~評分: 85/100💂🏼‍♀️《黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵》$138佢個寬條麵係手工個種,黑松露醬完全唔手軟,每一啖食落肚都係黑松露衝擊味蕾😝加埋雜菌嘅香,份量又唔少,抵!評分: 90/100💂🏼‍♀️《蜜糖烤雞薄餅》$138蜜糖烤雞呢啲配搭都係唔會錯嫁喇~超足料所以個薄餅整體好香,不過個餅底係薄脆餅嚟,唔係平時個款pizza🍕怕飽就啱曬你喇評分: 82.5/100💂🏼‍♀️《百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)》$138 half 不愧係鎮店之寶,一上台大大舊棉花糖夠曬氣勢,如果叫原個會再高啲同埋原個窩夫食🧇tiramisu窩夫加朱古力雪糕超好食😋仲有棉花糖,鐘意食甜品必叫!慶生都一流~ 評分: 95/100總結:成間野食唔貴但都有質素,地方都好啱一班朋友聚會!🥰舒舒服服食下西餐,有幾間分店,大家都可以試下🤘🏻一定要叫棉花糖呀!!🙌🏻頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖

💂🏼《辣味蟹肉撻》$85

評分: 95/100

總結:

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • 百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)
前幾晚元宵節,配合節日氣氛當然要去食情人套餐,嚟到呢間西班牙菜餐廳同情人撐個枱腳😍。前菜*八爪魚牛油果西柚他他伴香脆蝦片*煙韌既八爪魚🐙配合綿綿嘅牛油果🥑,放在脆脆蝦片上面,食落既口感都幾得意。*松露椰絲雞鎚配椒鹽蛋黃醬*雞鎚啖啖肉😙*無花果牛油果發達芝士核桃沙律伴黑醋汁*無花果配上黑醋汁,加埋粒粒芝士食都唔會覺得漏,算係幾開胃。*松露牛肝菌醬忌廉湯*忌廉湯夠濃郁夠creamy👍🏻*西班牙式香烤脆皮豬腩伴帶子及時令野菜$418*擺盆靚靚,帶子都煎得香口,不過我覺得脆皮豬肥膏多咗少少🤏,肉唔算好多。*美國安格斯肉眼牛扒伴大蝦及煙肉蘆筍卷 $558*男仔最啱叫呢個,蛋白質非常足夠🤪。大蝦已經剝殼,而牛扒唔會好韌好多筋。*西班牙果酒🍷*套餐內叫西班牙果酒唔使加錢架,果酒份量都算多,有唔同水果粒: 橙、蘋果、藍莓都有,飲酒之餘仲可以食下水果粒🫐*紅莓慕絲朱古力脆底蛋糕*呢個甜品送上嚟真係嚇親😱,根本就係情書嚟嘅😆,為成個情人套餐留一個sweetsweet嘅結尾❤️

前菜
*八爪魚牛油果西柚他他伴香脆蝦片*

*松露椰絲雞鎚配椒鹽蛋黃醬*
雞鎚啖啖肉😙

*無花果牛油果發達芝士核桃沙律伴黑醋汁*
無花果配上黑醋汁,加埋粒粒芝士食都唔會覺得漏,算係幾開胃。

*松露牛肝菌醬忌廉湯*
忌廉湯夠濃郁夠creamy👍🏻

*西班牙式香烤脆皮豬腩伴帶子及時令野菜$418*

*美國安格斯肉眼牛扒伴大蝦及煙肉蘆筍卷 $558*

*西班牙果酒🍷*

*紅莓慕絲朱古力脆底蛋糕*

2023-01-05 1061 瀏覽
好耐都冇去灣仔行吓,見朋友係呢頭返工,就搵下佢食飯,順便查探一下呢頭有乜好嘢食,最後我哋選擇咗「Espuma」,原因係比佢個甜品吸引左😋,原本想食棉花糖蓋面,但窩夫有8件太多,最後叫咗半份,食唔到棉花糖,下次要叫多啲人黎啊!蟹肉明太子卡邦尼意粉 $198蟹肉、魚籽、菇菌、醬汁完全與意粉混和,醬汁質感非常好,不會杰得滯,唔會漿住個口,而且味道非常香濃,食得非常滿足。大阪燒海鮮薄餅 $158餅底係餐廳自家製,十分驚喜,海鮮有帶子、蝦、魷魚,配上蕃茄、木魚、沙律醬,極度刺激你的味蕾,味道豐富加上餅底薄脆,不一樣的pizza 體驗。重口味朱古力窩夫 $98(half)朱古力控表示難以抵擋這份甜品的誘惑,雪糕、蛋糕、餅、汁都是朱古力,問你死未,窩夫外皮香脆,食到我舔舔脷😋招牌水果茶 $46 (hot)用台灣茉莉花茶,茶味好出好香,雖然有橙汁,但冇蓋過茶味,而且熱飲好好味,啲水果粒仲可以食埋添草莓蜜桃沙冰 $58賣相好吸引,草莓味極濃,還有切粒生果放面,一邊食生果,一邊飲沙冰,真係好享受啊~P.S. 我見到openrice 內對呢間餐廳既食評毁譽參半,但我親身體驗服務員態度非常好,食物也很美味,可

蟹肉明太子卡邦尼意粉

蟹肉明太子卡邦尼意粉 $198

大阪燒海鮮薄餅

大阪燒海鮮薄餅 $158

重口味朱古力窩夫

重口味朱古力窩夫 $98(half)

招牌水果茶

招牌水果茶 $46 (hot)

草莓蜜桃沙冰

草莓蜜桃沙冰 $58

P.S. 我見到openrice 內對呢間餐廳既食評毁譽參半,但我親身體驗服務員態度非常好,食物也很美味,可能是餐廳經過歲月的調教後有所改善吧!但我就食得好開心啦☺️

2023-01-04
蟹肉明太子卡邦尼意粉
大阪燒海鮮薄餅
重口味朱古力窩夫
招牌水果茶
草莓蜜桃沙冰
4天前 0 瀏覽
在灣仔吃午飯, 選擇絕不匱乏由數十元的平民之選,到百多元的高價享受, 中日韓西式,應有儘有只是不是每間餐廳的價格定位也與其食物質素成一個合理的比例今天這間「西班牙」餐廳不失為一個例子午市套餐由$128- $168不等我點了香煎盲曹 配 香辣蕃茄炒飯套餐配有香脆蒜味香濃的多士餐湯是南瓜🎃湯, 很滑很厚實的口感味道清清的其實餐前沙律也不錯, 因為夠新鮮主菜香煎盲曹, 煎得香脆,魚肉也滑嫩沒有鯹味, 只是有點兒薄傳說中的辣蕃茄炒飯卻十分失色辣蕃茄不辣炒飯沒有蛋香也吃不出炒飯的鑊氣很是失望套餐還有點品甜品是一口抺茶蛋糕蛋糕質地如我所想, 很乾,又不軟熟可讚的是抺茶味🍵夠濃蛋糕也不會太甜餐飲也是正常, 咖啡奶茶檸茶等但整體而言, $158 來吃這個套餐無論食物的味道或品質也不會令我回頭再試
在灣仔吃午飯, 選擇絕不匱乏
由數十元的平民之選,
到百多元的高價享受,
中日韓西式,應有儘有
只是不是每間餐廳的價格定位
也與其食物質素成一個合理的比例

今天這間「西班牙」餐廳不失為一個例子
午市套餐由$128- $168不等
我點了香煎盲曹 配 香辣蕃茄炒飯

套餐配有
香脆蒜味香濃的多士
餐湯是南瓜🎃湯, 很滑很厚實的口感
味道清清的
其實餐前沙律也不錯, 因為夠新鮮

主菜
香煎盲曹, 煎得香脆,魚肉也滑嫩
沒有鯹味, 只是有點兒薄
傳說中的辣蕃茄炒飯卻十分失色
辣蕃茄不辣
炒飯沒有蛋香
也吃不出炒飯的鑊氣
很是失望

套餐還有點品
甜品是一口抺茶蛋糕
蛋糕質地如我所想, 很乾,又不軟熟
可讚的是抺茶味🍵夠濃
蛋糕也不會太甜

餐飲也是正常, 咖啡奶茶檸茶等
但整體而言, $158 來吃這個套餐
無論食物的味道或品質也不會令我回頭再試
6天前
2023-03-09 29 瀏覽
餐廳主打西班牙菜🇪🇸睇menu有啲真係冇見過甚至唔知咩黎😹而環境方面都好舒服,空間感好大同坐得好舒適😆🔺馬欠休炸薯波 $108叫過陣其實唔知佢係咩🤣薯波炸得好脆,皮都唔會好厚😙薯波中間有芝士仲可以拉絲而食落有鹹魚味😳睇返有巴馬火腿,肉碎同雪魚,成個都幾夾同特別🙌🏻值得一試!!🔺脆炸牛頰肉配自家製他他醬 $108一黎度真係嚇親係4大舊,睇相明明冇咁大😂牛頰肉都唔柴但牛味都頗重🐄但同朋友都認為唔洗炸都得,炸皮同牛肉係分開而且皮都好厚🥲最後係分開黎食😅而牛肉配他他醬食都算夾🤍🔺炸洋蔥伴温泉蛋意大利飯 $138一睇到個名已經覺得係我鐘意食嘅嘢😍意大利飯係卡邦尼飯,有煙肉同洋蔥🧅完全唔會覺得膩😚而配上炸洋蔥係好好食,洋蔥味都好出😆撈埋温泉蛋就多啲蛋味,味道更豐富❤️🔺重口味朱古力窩夫🧇(full) $148呢個真心黎度呆咗😳本身已經少飽仲要咁大個,點食🤣上面係有好大個棉花糖🫶🏻中間條柱入面有8塊窩夫,Brownie,Oreo同兩球雪糕🍦真係滿滿嘅料👅窩夫係外脆內軟而窩夫裡面仲有朱古力,口感好豐富🤭Brownie係黑朱古力,想講好好食唔會好甜🤎雪糕分別有2種味仲要係micenpick😻分別係冧酒提子

🔺馬欠休炸薯波 $108

🔺脆炸牛頰肉配自家製他他醬 $108

🔺炸洋蔥伴温泉蛋意大利飯 $138

🔺重口味朱古力窩夫🧇(full) $148
呢個真心黎度呆咗😳本身已經少飽仲要咁大個,點食🤣上面係有好大個棉花糖🫶🏻中間條柱入面有8塊窩夫,Brownie,Oreo同兩球雪糕🍦真係滿滿嘅料👅窩夫係外脆內軟而窩夫裡面仲有朱古力,口感好豐富🤭Brownie係黑朱古力,想講好好食唔會好甜🤎雪糕分別有2種味仲要係micenpick😻分別係冧酒提子同焦糖合桃🍨窩夫配雪糕食真係不錯~整體黎講呢個係超抵,150蚊有咁多🤑仲要係極度適合打卡📸但建議多啲人食會好啲👀
2023-03-08 42 瀏覽
同男朋友難得出街食飯梗係搵d未試過嘅地方打卡啦咁呢個重任就留俾放假嘅男朋友做本身都以為可能係d茶餐廳點知今次有意外驚喜係我地未一齊食過嘅西班牙菜餐廳環境好好睇近門口位置非常適合打卡但我地想靠窗坐就放棄左😂望左一輪餐牌套餐唔算太吸引有好多搭配唔係我就係男朋友唔鍾意所以都係單點菜色雖然係會貴d🫣1️⃣香芒牛油果蝦沙律芒果不太熟 帶點酸牛油果熟得黎唔軟爛 食完好有滿足感蝦係冰鮮 彈牙但無雪藏味2️⃣辣味蟹肉撻Size細細餡料豐富到不得了每一啖都可以食到滿滿蟹肉調味辣辣地 好開胃3️⃣秘制招牌香脆鹹豬手上枱已經切好左一塊塊咬落脆卜卜配上蘋果蓉、酸菜、黃芥末 搭配出唔同味蕾享受4️⃣龍蝦西班牙海鮮燉飯有少少後悔加錢試龍蝦比想像中細其他配料算中規中矩最後擠左d檸檬汁個飯得到另一個層次昇華不過都係果句試返普通西班牙海鮮燉飯會開心d🤣5️⃣招牌水果茶底料好豐富有蘋果、橙、百香果等等口味偏甜怕甜可能要自行調整了
同男朋友難得出街食飯

調味辣辣地 好開胃

3️⃣秘制招牌香脆鹹豬手
上枱已經切好左一塊塊
咬落脆卜卜
配上蘋果蓉、酸菜、黃芥末
搭配出唔同味蕾享受

不過都係果句
試返普通西班牙海鮮燉飯會開心d🤣

5️⃣招牌水果茶
底料好豐富
有蘋果、橙、百香果等等
口味偏甜
怕甜可能要自行調整了
2023-01-07
  • 香脆咸豬手
說到元袓級的西班牙cafe🇪🇸 一定會有這間在餐廳名單中! 今次來到灣仔分店 位於QRE大廈樓上鋪 佔地空間大 適合和朋友聚會聊天👯‍♀️-菜式有多款西班牙小菜Tapas 亦有4款pizza 意粉risotto應有盡有 me最期待的必定是它的甜品🍰! 打卡棉花糖窩夫🧇、巨型鬆餅和西班牙炸油條churros都令人立即患上選擇困難症😆! 款式選擇非常多~🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 蒜片欖油浸廣島蠔 ($118)西班牙經典Tapas 在鐵鍋倒入欖油 再配上煎香了蒜片和辣椒 廣島蠔味道較濃🦪 配料還有辣肉腸、車厘茄🍅 但個人認為單獨吃會較油膩 宜點麵包/拌意粉的話更好!-✨ 巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 ($148)火箭菜配上Parma Ham就是不敗組合!🌱 蘑菇份量超慷概 邊吃會邊掉下數粒😂 餅底是薄的脆批 烤得恰到好處! 芝士用上mozzarella cheese 做到拉絲效果~ 2人share每人吃3片剛剛好!-✨ 流心軟芝士麻糬厚鬆餅 ($135)[推介🌟!]原以為是個小鬆餅 怎料是超~巨~型~的厚鬆餅!🥞ψ(`∇´)ψ 鬆餅鬆軟 空氣感十足 幾有蛋香味! 切開會有流心芝士爆醬效果~😆 雖然看上去好大份

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 蒜片欖油浸廣島蠔 ($118)

✨ 巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 ($148)

✨ 流心軟芝士麻糬厚鬆餅 ($135)
[推介🌟!]原以為是個小鬆餅 怎料是超~巨~型~的厚鬆餅!🥞ψ(`∇´)ψ 鬆餅鬆軟 空氣感十足 幾有蛋香味! 切開會有流心芝士爆醬效果~😆 雖然看上去好大份 但鬆軟似梳乎厘 密度不算高 所以2-4人分享都可以! 溫提 要預30分鐘即叫即製的準備時間⏳

✨ 招牌水果茶 ($46) & 蜜桃柚子茉莉茶 ($43)
點了兩壺水果茶 有蠟燭可以保時茶微熱 切粒水果加上台灣茶 味道水準正常🍎🍑

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Espuma (QRE Plaza) (灣仔)
🗺️ 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
今次嚟到位於灣仔嘅Espuma✨餐廳主打西班牙菜 環境非常寬敞 加上餐廳唔算好嘈 幾方便約幾個朋友聚埋一齊食餐飯 聚下舊🤣————————————————❶ 辣味蟹肉撻 $85依個真係要趁熱食🤣絕對會令你有驚喜🌟辣味蟹肉撻有3個細細個 撻皮夠酥脆 入口淡淡蟹肉🫶🏻而且慢慢有麻辣嘅後勁味衝上嚟✨食落勁滿足🥰❷ 西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 $158純粹貪得意比珍珠麵三個字吸引到🤣珍珠麵口感有啲似發漲咗嘅risotto飯粒 但係更加有咬口 黑毛豬柳切到一塊塊 每一塊都經過煎香 所以食到豬嘅油香🥰不過整體調味偏鹹 食到中間有啲膩🥲❸ 鵝肝•巴馬火腿•黑松露醬•芝士薯仔蛋餅 $148一嚟到就見到鵝肝鋪咗係上面 大大舊好厚身 而且甘白肥美✨就咁依塊已經物超所值🤣再混合parma ham及黑松露入蛋餅 成件事好豐富🥰➍ 日式抹茶麻糬窩夫伴抹茶忌廉配雪糕 $108 (Half)每一款窩夫都可以自選Movenpick雪糕: 雲呢拿/朱古力/提子冧酒/楓糖合桃✨我地選擇咗朱古力雪糕雪糕🤣 窩夫外層非常香脆但內裏有麻糬嘅煙韌口感 再配上旁邊嘅紅豆及抹茶醬 配搭好match😆——————————————

————————————————
❶ 辣味蟹肉撻 $85