2014-07-13
2080 瀏覽
某夜難得有幸與幾位食友見面地點梗係要揀間食店架啦XDD我地今次飯局就選址係最近新開係Instagram風頭不小既Espuma進行究竟一間小小既西班牙風Cafe……點解可以令我地IG日日俾人洗版呢?環境幾闊落,我地幾個人都有少少鬆動空間坐得舒服,難怪Last Order之後我地同隔離枱都坐係度唔肯走XDD一出𨋢已經可以由大大玻璃窗望到成個裝潢燈光夠猛但又唔會刺眼,可以睇得清楚影得清楚真心讚(微夜盲TapasTruffle Fries黑松露菌薯條是冇得輸的XDDDD黑松露香味非常濃郁配上菇菌既獨有香味,更上一層樓咀嚼之間,發現原來仲有點肉碎肉碎既肉香同質感反而形成左對比,有嚼勁又不油膩整體食材及味道配搭不錯:^0唯薯條夠香,但稍為軟化了,未夠脆口(也許是我們拍照拍太久導致薯條被濕氣影響?Jamon and Spinach Tortilla賣相……還好吧,說實話冇外面tapas bar用鑄鐵平鍋上咁熱辣吸引不過一切係要取決於味道既:^)表面呈金黃色,帶有淡淡焦香一切開可見有不少餡料,是不吝嗇的Spinach打得夠碎,加上有蛋香坐陣,冇咩青味苦味火腿鹹香可口,脂肪不多,沒有油膩既感覺薯仔切片後
地點梗係要揀間食店架啦XDD
我地今次飯局就選址係最近新開
係Instagram風頭不小既Espuma進行
點解可以令我地IG日日俾人洗版呢?
一出𨋢已經可以由大大玻璃窗望到成個裝潢
燈光夠猛但又唔會刺眼,可以睇得清楚影得清楚真心讚(微夜盲
Tapas
黑松露菌薯條是冇得輸的XDDDD
黑松露香味非常濃郁
配上菇菌既獨有香味,更上一層樓
咀嚼之間,發現原來仲有點肉碎
肉碎既肉香同質感反而形成左對比,有嚼勁又不油膩
整體食材及味道配搭不錯:^0
唯薯條夠香,但稍為軟化了,未夠脆口
(也許是我們拍照拍太久導致薯條被濕氣影響?
不過一切係要取決於味道既:^)
表面呈金黃色,帶有淡淡焦香
一切開可見有不少餡料,是不吝嗇的
Spinach打得夠碎,加上有蛋香坐陣,冇咩青味苦味
火腿鹹香可口,脂肪不多,沒有油膩既感覺
薯仔切片後保持原形,未有半分淋爛,香氣甚濃,食完都唔覺幾滯:^)
仲有既係……我地影相都影得耐,佢仲係保持到暖身
唔會凍硬咁(店內開緊冷氣),呢點要讚下既
Main
真心講句我地一致認為係足料既
但份量係for one既,非聽聞既sharing portion
大蝦青口等海鮮爽口彈牙,鮮美香甜
飯粒飽滿之餘,仍是粒粒分明,有嚼勁有米香
味道清新帶微酸,沒有膩滯感
因為知道師傅會對半開牛油果黎整,感覺好新奇
有興趣試下係咩味道,結果我地點左呢份xddd
賣相都不錯,色彩配搭同擺盤是合格的
又係果句啦,影相影太耐……
不過,佢既Egg Benedict竟然仲係有流心的
蛋汁十分濃郁香滑,佢地既流心還是帶有稠度,唔係水汪汪既感覺
荷蘭汁用量得宜,附有點點牛油香,卻又不過太過膩
牛油果雖則係大件厚身,但食落唔會太熟爛,清香清新不覺膩
可惜的是最底層既麵包
原本我期望佢係烤得焦脆既多士,豈知是香軟綿甜既麵包
或者可算是又一新配搭,但我個人prefer脆口淡味麵包:^|
又是胃納小之選
無論如何,先嚐嚐味道吧!
芝士量多,落料不手軟,香濃得黎冇油膩感
仲會有牽絲,一切開果下真係雙眼發光了
肉腸香得黎帶有微焦味道,脂肪位少唔覺肥膩
另外底膏酸甜開胃,清新又解膩,令我地都無懼肉腸同芝士既來襲!!!!!
批底外邊是薄脆的,可是中心部分有點濕軟了,大概是太多配料將濕氣困住吧