2014-11-19 4578 瀏覽
最近在飲食網站看到風評唔錯的Espuma, 被那富有藝術氣息的環境和優雅的格調深深吸引了, 心想有機會要來一趟, 剛好某天晚上收到友人的短訊, 原來友人也正有此意想到Espuma, 所以便相約友人一同到Espuma看過究竟。Espuma是一間西班牙餐廳位於尖沙咀厚福街H8的二樓,店內面積廣闊, 有足夠空間感, 整間店鋪是以一道矮牆來把用餐區分為兩個區域,左邊的面積相對較大, 擺放了梳化座位配木色枱椅。右邊則面積較小, 但勝在比較貼近玻璃窗的位置,早上可以享受到陽光照進來, 所以非常舒適, 晚間也可看看夜景。而最盡頭的位置是水吧位, 店鋪牆上掛滿不同主題和富有藝術氣息的壁畫,可見餐廳很有心思的設計用餐環境。主餐牌以一張牛皮紙印刷,印刷相當精美, 款式非常多元化, 要細心挑選的話, 真的要花點時間, 好彩今日由友人發板,小第只需要坐定定, 就有得食, 一於試齊餐廳的各款招牌菜色。飲品點了鮮橙汁茉莉綠茶, 酸酸甜甜的鮮橙汁配合茉莉綠茶的茶香味, 是一個創新的組合, 增加了味道的層次感, 而且非常之醒神開胃。先來兩款Tapas, 第一款是黑松露醬薯條, 是比較特別的小食, 亮點在於黑松露, 在

先來兩款Tapas, 第一款是黑松露醬薯條, 是比較特別的小食, 亮點在於黑松露, 在一條條炸香的薯條上加上黑松露醬和沙律醬,中間還放上一小塊的黑松露片,令到平平無奇的薯條突然變得高貴起來, 薯條入口香脆, 配合黑松露醬的濃郁香味是非常夾, 一道極富創意的佐酒小食。
另一款小食是焦糖單骨雞翼,單骨的意思就是把雞翼一分為二, 每邊只有單骨, 吃起來很方便, 雞翼分開後仍算有件頭,雞翼表面也鋪了些焦糖, 每隻也炸得甘香鬆軟而且帶有焦糖的甜味, 作為佐酒小食是非常唔錯。
試了兩款Tapas,便進入主菜環節, 滿心期待的海鮮西班牙炒飯終於出現, 是必食西班牙食物,鋪在面層有虎蝦和青口的海鮮, 用料新鮮, 味道鮮甜, 個人而言比較喜愛虎蝦, 飯粒中還夾雜了辣肉腸, 蕃紅花碎等, 飽滿圓潤的米粒沾滿茄汁同時也索盡了食材的鮮味, 飯粒帶有嚼勁, 口感不錯, 外軟內硬, 很快便吃完整個飯。
再來炸魚柳配厚切薯條, 兩件炸得金黃的圓筒型魚柳,另加一客厚切薯條, 放在木板上, 有些Fish and Chips 的影子; 原來在炸漿中已混進了啤酒,今到魚柳外層更加酥脆鬆化,當切開後, 裏面的魚肉非常滑溜,因應個人口味, 也可以蘸些青瓜他他醬,酸甜味道可減小一些油膩感覺, 鍾意食香口食物的朋友, 相信會滿意。
輪到女生喜愛的甜品時間, 櫻桃酒香草莓窩夫配雪糕的賣相已相當討好, 中央放著雲呢拿雪糕,頂頭再插一塊小熊造型的杏仁薄脆,而旁邊則是士多啤梨及藍莓, 8件水滴型窩夫砌出花型圖案, 猶如一朵花兒的窩夫; 頂頭的杏仁片,酥脆可口香氣十足, 雪尼拿雪糕球入口軟滑,士多啤梨和藍莓充滿果酸,窩夫焗得外層香脆內裏鬆軟,富有蛋香,加點甜美的吉士醬和朱古力汁,對女生來講是極之討好。
輪到賣相精緻的伯爵茶焦糖燉蛋, 最矚目當然是頂頭的脆片,這塊脆片其實是由咖啡豆碎製成, 所以脆片洋溢著咖啡的濃香而帶有絲絲甘苦, 燉蛋做得滑溜, 充滿伯爵茶的清香和奶香味,是驚喜之作。
單看焦糖榛子浮島的名子, 真的不明白什麼是浮島, 看過甜品後才意會到浮島是指杯中的那個半圓形球體,而雲呢拿香草汁則代表周邊的海水; 浮島是用蛋白泡沫制成,在面頭加了些焦糖榛子,入口軟綿綿,雲呢拿香草汁甜度適中, 可見店方真的有花過心思來設計這個甜品

其實餐廳已開業了一段時間,無論在裝修格局、菜色和飲品方面,都看得出店方花了很多心思, 特別在食物的賣相方面, 真的感受到那份誠意,再加上定時會推出新菜色,務求令食客有新鮮感, 真的希望餐廳可以創出更多新菜色,令食客們更加有口褔。
  • 海鮮西班牙炒飯
2014-11-16 4813 瀏覽
因為BOOK唔到位, 所以早D上黎拎位, 我地4大1細.等到8個字既時候我見到有張5人枱空左好耐佢都冇俾人入.咁我入去問佢. 個位姐姐話我係等另外一張, 大概仲要等多4,5個字到..  之後陸陸續續都有好多人入左個張枱仲係空! 我朋友就入左去問, 點知佢話, 已經一早叫左我地個NUMBER, 叫左好多次都冇人應. 咁實在好奇怪. 我過去問時, 佢同我講個張吉枱不是我地的, 而我等左既8個字入面, 佢都會走出黎叫幾次枱號, 但我地個轉竟然冇, 我地估係有人訂左枱冇黎後來俾番呢張枱我地,咁何必要說謊呢.之後我地唔問,一直都冇俾水我地. 唔知佢係咪有一定要叫飲品既規定. 而且要叫佢先會黎加水不過食物係不錯,而且都黎得好快.黑松露薯條, 好味!西班牙奄列, 冇咩特別, 好似中菜既菠菜洋蔥炒旦, HAHA甜品當晚叫左兩個, 但因為有小朋友在場掛住玩同埋食, 有一個冇影相.佢黎到仲係好脆架, 我地冇加雪糕都覺得好好味!! 不錯不錯.食物不錯既, SIZE 較細. 但價錢都算平, 個地方坐得幾舒服係因為入座時既處理令人減分了

不過食物係不錯,而且都黎得好快.
黑松露薯條, 好味!

係因為入座時既處理令人減分了

2014-11-15
65 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
是日相約幾位食友到在尖沙咀的西班牙料理餐廳-espuma用餐,正好我最近開始學西班牙文,今天便走出課室,先用味覺認識西班牙吧!讀萬卷書不如嚐萬種食物,嘻嘻~espuma是一間屬於ScarNov Coffee Group旗下的咖啡室,咖啡豆來自Cafe Novell,咖啡也是此店的主打之一。餐廳整體的顏色配搭及設計很有異國風情,但最喜歡的還是這幅小熊國王騎馬的牆畫,之後細心看發現最底有咖啡杯圖案我對西班牙菜幾乎零認識,印象總離不開海鮮炒飯和西班牙油條,今次可謂大開眼界~前菜方面有Trufle Fries黑松露醬薯條。選用了較幼身的薯條,上面蓋有黑松露醬和少量肉碎,薯條質地香脆熱辣,意外地開胃,吃到停不了~西班牙奄列在西班牙無處不上,甚至有專門售賣的餐廳,是必食的西班牙菜之一。這裡的Jamon and Spinach Tortila 西班牙火腿菠菜奄列加入了菠菜,口感柔軟豐富,可以吃到香濃的雞蛋及洋蔥味,不過只屬一般,就像平時吃到的奄列般,但可能正因如此才在西班牙如此普遍吧。主菜方面有Manana 全日早餐,不知是屬於英國抑或是西班牙菜呢?全日早餐材料包括水滴形/心形窩夫、煙肉、香腸、炒蛋
讀萬卷書不如嚐萬種食物,嘻嘻~

我對西班牙菜幾乎零認識,印象總離不開海鮮炒飯西班牙油條,今次可謂大開眼界~
西班牙火腿菠菜奄列
,但可能正因如此才在西班牙如此普遍吧。
全日早餐
全日早餐材料包括水滴形/心形窩夫、煙肉、香腸、炒蛋、薯餅、煎冬菇及少量沙律菜,配搭正路,但對窩夫略為失望,吃起來有明顯的烘焦味,質地較脆,我還是較喜歡鬆軟的口感。
海鮮西班牙炒飯
吃西班牙菜當然要試最為人熟悉的Paella con Marisco 海鮮西班牙炒飯。之前在英國旅行時曾經吃過一次,今次的炒飯跟我印象中有點出入。這裡的西班牙炒飯用上一個白色小鍋盛載,海鮮豐富,包括大蝦、青口、魷魚等,不過自從之前的海鮮敏感事件後便怕怕了,只吃了魷魚。而炒飯質地較濕,有點像意大利飯,不像平時的西班牙炒飯般乾身,不過也是另一番風味。
炸魚柳配厚切薯條
最後一道主菜是Fish n’ Bites 炸魚柳配厚切薯條。其實與英國傳統Fish & Chips相似,有兩件份量十足的炸魚柳,薯條粗幼與平時西餐接近,新鮮熱辣,好味!
但炸魚柳跟之前在旅行時吃到的不同,聽說在製作時加入了啤酒一起炸,所以無論口感和味道上都有驚喜。炸粉部分帶丁點苦澀味,口感較厚實,但當吃到裡面魚柳部分時又很鬆軟,蠻特別。

吃到這裡已經很飽很飽,但當然不少得甜品時間呢!
伯爵茶焦糖燉蛋
燉蛋吃得多,但Mr. Grey Likes Crème Brulee 伯爵茶焦糖燉蛋還是第一次~燉蛋部分加上伯爵茶,所以會有點甘味,清新特別!
最欣賞的是燉蛋上插有用咖啡豆弄成的脆片,可見心思和功夫。
西班牙油條
西班牙甜點中最出名的莫過於Churros con chocolate 西班牙油條。食友告知Churros是從中國傳入,當中因為食譜傳達時的缺漏而成就今天的Churros,跟中國一樣,都是西班牙常見的早餐選擇。
我一向怕甜,從賣相看Churros的表面有大量砂糖,理應很甜,但吃下去甜味不算突出。Churros不像油條,反而有點像我們平時吃到的沙翁,Churros質感鬆軟。
而且可以根據自己喜好加上朱古力醬,配有的朱古力醬很稠,是不錯的配合!
鮮雜果麻糟窩夫配雪糕
當天最後,亦是我最期待的就是這款i Che Bombon 鮮雜果麻糬窩夫配雪糕。之前曾在網上看過心形窩夫的相片,當時已經很想試,是晚也見到不少食客點這款甜品。窩夫上放有雜果和熊熊形杏仁片,旁邊雖然伴有糖漿及奶油,但我覺得認為不用加上,原汁原味已經非常美味。
因為全日早餐中的窩夫質素一般,所以也有點擔心這道甜品會否有同樣狀況。
幸好這款甜品沒有令我失望,麻糬窩夫表面香脆,質地煙韌,配上雲尼拿雪糕,格外開胃,是全晚最喜歡的菜式,推介!
草莓烏龍茶
飲品方面,我點了草莓烏龍茶。茶壺下放有小蠟燭,可以使茶保持溫暖,設計曾在其他餐廳見過,相信之後應會有不少餐廳仿傚。草莓清新香味與少少苦的烏龍茶配搭意外合適,味道不甜,較偏重於烏龍茶味,不俗,同樣推介。

整體來說各款菜式有一定水準,因對西班牙菜不太熟悉,所以實在難以評定是否正宗,但我覺得每間餐廳有自己一套的煮食風格,只要美味便行了!當中麻糬窩夫和草莓烏龍茶一試難忘,希望下次可以帶baka來再試這份麻糬窩夫!
2014-11-04
鮮雜果麻糟窩夫配雪糕
草莓烏龍茶
2014-11-14 4332 瀏覽
早前已聽友人說,這問餐廳要早book。今日Happy Friday,通常我都會去一些未試過又特別的餐廰試下。食耐少少,老闆都ok~上午打電話去book位,想book12:45,但服務員說只有12:30/1:00,半小時為一單位,心想,真係咁多人去?一行人12:45到達,仲有好多空位。。。。。食到最後,都係仲有好多空位。不過,向好個邊想,早到有窗口位,全程也很寧靜,樓底高,窗口大,日光照燿下,共享悠閒午餐。我地主要叫lunch set,加$10有湯、飲品、甜品,再加$10有特式飲品,如水果荼。最重要係,lunch set係唔駛加一!!!我叫左個黑松露磨菇意大利飯,味道算可以,份量都適中,但係食食下,都得無乜味,要食下其他人的主菜來刺激下味蕾。個湯就好似“水“左d甜品只係一“粒“咖啡cream 成餐午飯,最開心同最得意的係杯”荔枝水果茶”。。。哩個價錢,哩個環境(包括人少少,也有外國人幫趁),算係唔錯的午飯之選!
早前已聽友人說,這問餐廳要早book。

最重要係,lunch set係唔駛加一!!!

個湯就好似“水“左d
甜品只係一“粒“咖啡cream

成餐午飯,最開心
同最得意的係杯”荔枝水果茶”。。。

題外話/補充資料: 午餐不需加一服務費
2014-11-14
  • 荔枝水果荼
早排店家開幕時很多OR試食和很多食評,晚上去擔心多人,午餐去又怕貴。諗咗好耐我和同事決定一試。先上的餐湯是磨菇湯。雖不是我喝過最好的磨菇湯但也算是好的頭幾位,菇味十分濃烈。午餐只有幾款選擇,我選了蛋黃汁煙肉意大利麵,$78。即是卡邦尼意粉。卡邦尼的汁較稀和較少,可能遷就辦工室女仕們吧,但我喜歡撻撻之卡邦尼汁。這意粉份量非常少,男仕們應該不會飽的。同事的豬扒焗飯,份量多少少,少少。豬扒也夠肉汁,茄香也夠,炒飯底。是幾好的選擇。我們二人也加錢換特色飲品,但大部份均是熱飲,好像不太夾。侍應一再強調熱飲也是高身抔,我們冒險一試。同事的薄荷朱古力咖啡,顏色漂亮。試了一口,薄荷味和咖啡味都很啖,像喝朱古力。我的朱古力榛子瑪奇朵等了又等,來時卻十分有驚喜!那畫花超靚,午餐來說實在意想不到,令下午也帶著好心情。同樣咖啡味不重,對於我們來說也幾合適,只是嫌分量不多啊。甜品就麻麻了,每人一件吉士醬……這裡也有一半是吃裝修,網友盛讚的窗貼我不覺得太特別,反而是燈光,椅子和燈飾令人十分舒服。
甜品就麻麻了,每人一件吉士醬……
2014-10-31
  • 瑪奇朵
  • 磨菇湯
位於尖沙咀厚福街的食肆滿佈林立,在街尾盡頭的商業大廈內原來開設了這家西班牙菜espuma,經常還稱讚自己是尖沙咀的地膽王,說來可真慚愧。上星期相約幾位朋友在這裡作晚饍,乘搭電梯2樓便是,由於到達時間尚早,慶幸沒太多人在等候,如需久等亦不用擔心要罰企,電梯旁擺設了一整列的座椅供客人享用。十分喜歡這裡的環境及設計裝潢,店內洋溢了色彩繽紛的西班牙風格,用餐坐位之間距離寬闊,地方潔淨寬敞,燈光柔和,實屬三五知己的休閒藏身地,每張餐桌可最多容納6人,假如於日間前來,其落地玻璃被室外的猛烈陽光直射於店內,感覺更光猛,帶來了另一番的新景象和氣氛。喜歡喝咖啡的朋友仔,來這裡也挺不錯喔! espuma代理了某一品牌的西班牙咖啡作招徠,可惜小妹不太懂得咖啡的真諦,只好向他們的甜品及主菜進攻。薯條是我的靈魂,非吃不可,這客黑松露薯條,很少餐廳會懂得花心思在薯條這類普通的小吃上,混入黑松露的醬料,令熱辣辣的薯條味道更好吃,口感更昇華。招牌單骨雞翼,以往只吃過泰式以鹹味作烹調的雞翼,很野味香口,沒想過改以甜味來烹炸的雞翼亦十分好吃出色,雞翼外皮香脆,沾滿著蜜糖的醇香味,單骨雞翼易拆易吃,怪不得成為客人心目中的招
招牌單骨雞翼,以往只吃過泰式以鹹味作烹調的雞翼,很野味香口,沒想過改以甜味來烹炸的雞翼亦十分好吃出色,雞翼外皮香脆,沾滿著蜜糖的醇香味,單骨雞翼易拆易吃,怪不得成為客人心目中的招牌小吃。
我與友人分別點了兩款飲料,鮮草莓汁茉莉綠茶(左)及草莓烏龍茶(右),簡約清新的味道,不再只包含茶香的單調,無論顏色及配搭也很別緻吸引。
肚子也餓了,點了5款主菜,全日早餐,尤以心心形狀的窩夫賣相最吸引,加上窩夫的外皮脆口,內裡軟綿綿般,厚度和質感剛剛好,看見這頓豐富的全日早餐,沒胃口的亦不能抗拒。
Pic
瑪格利特薄餅,我一向喜歡吃薄批,薄身的餅底配以十足的配料,舌猶未盡,這樣可有足夠的空間多吃一點點似的,哈哈! 濃濃的芝士餡料混合茄醬十分滋味好吃,它不像意式薄餅的味道,只要你願意咬一口,才能領略西班牙的個中風味。
海鮮西班牙炒飯,吃西班牙菜,怎可能沒有海鮮炒飯供應,以往的西班牙海鮮炒飯,份量大以煎pan盛上,此款炒飯份量小巧,以玻璃碗盛載著仍能保持西班牙海鮮炒飯的地道風味,單看多款海鮮用料選材,價格亦合符經濟實惠呀!~
嚐過幾款特色小吃及主菜後,我的另一個肚皮亦開始呼喚我了,是時候要品嚐這裡的招牌甜品,先來一客伯爵茶焦糖燉蛋,蛋身非常軟滑,有入口即溶的口感,特別一提是以咖啡豆伴飾的焦糖脆片,配合伯爵茶燉蛋的獨特醇香味,味道與別不同。
焦糖榛子浮島,吃過以後,還是猜不透這道甜品的烹調方法,中央的半球狀像是浮於半空中,杯底以鍊奶調味,只能形容有點像綿花糖、呍呢嗱般的味道和口感。
西班牙油條,味道有點像中式的沙翁,外面灑滿砂糖,咬一口比起沙翁硬身一點,很脆口,是一道祟正的西班牙菜式。
鮮雜果麻糟窩夫配雪糕,是甜品中的極品,我看見幾乎每一桌都點了此款甜品,以可愛的啤啤熊站立在中央作賣點,深受食客歡迎,甚至與好友慶祝生晨,用它作生日蛋糕更顯得有驚喜及趣味性,餐廳更會安排寫上生日快樂的字符在碟上,跟你說: 『啤一聲,祝你生日快樂!!』
題外話/補充資料: 聖誕節快將來臨,正是傷腦筋想找一個舒適的環境與好友歡度聖誕,但又不想沒新意的只吃普通西餐菜式年年皆是,心想:『找一家CAFÉ店就最適合不過啦』!
2014-11-04
2014-11-11 3427 瀏覽
上次黎都星期六, 不過係9點, 避開人流, 見服務好, 味道好.今次又再黎, 都係避開人流, 6:30pm 到. 果然5成滿, 輕輕鬆鬆啦. 7:30pm後勁多人啦.不過今次又差啦, 入座後, 明明好多店員, 但就扮睇唔到我叫佢, 舉哂手成分鐘見到都唔行過黎.請問點樣落單呢? 好辛苦甘叫到個店員黎, 都冇咩心機, 我都未叫, 佢就俾個臭面我. 難得我上次仲讚爆佢.今次都係2個人, 但叫左3樣野, 少少地, 食完快d走, 唔想再留. - 瑪格利特薄餅 (pizza marherita) $68 :未叫已經知道係薄個款pizza, 細細個, 好岩女仔食, 味道都唔錯. 簡單既材料, 有芝士, 羅勒, 蕃茄醬.男仔覺得呢個分量太少, 太唔抵, 材料也好少. - 傳統西班牙奄列 $48 :好抵食, 因為幾隻蛋又有薯仔, 一定飽啦. 今次叫最基本既傳統西班牙奄列 , 得洋蔥, 薯仔, 蛋.味道單調d, 不過都好飽肚. - 日式紅豆麻糬窩夫配綠茶雪糕 (半份) $52 :叫左半份試下, 怕唔好味. 雖然分量細d, 但係味道好.麻糬加窩夫既感覺幾特別 (我知有人係唔中意既), 配吉士, 紅豆蓉, 好

請問點樣落單呢?

男仔覺得呢個分量太少, 太唔抵, 材料也好少.

- 傳統西班牙奄列 $48 :

味道單調d, 不過都好飽肚.

- 日式紅豆麻糬窩夫配綠茶雪糕 (半份) $52 :

叫左半份試下, 怕唔好味. 雖然分量細d, 但係味道好.

麻糬加窩夫既感覺幾特別 (我知有人係唔中意既), 配吉士, 紅豆蓉, 好好味, 仲有糖醬.

但全部都好甜, 如果食全份窩夫就岩岩好. 綠茶雪糕都有淡淡綠茶味, 但脆片值得一讚.

瑪格利特薄餅 (pizza marherita)
傳統西班牙奄列
日式紅豆麻糬窩夫配綠茶雪糕
2014-11-08
2014-11-10 2962 瀏覽
西班牙是充滿色彩與線條的國家,總是令我聯想起快樂。雖然現在未能到西班牙旅行,但到西班牙餐廳品嚐點美食望梅止喝吧。餐廳的環境很舒適,坐近窗邊的位置更可以感受到陽光從窗戶渗進餐廳內,非常溫暖。最近天氣轉涼,點了荔枝茉莉花茶暖暖身,用上透明茶壺盛載,清楚見到又大又圓的荔枝肉,味道充滿淡淡的荔枝的果香,微甜,適合不愛甜的朋友。黑松露醬薯條黑松露香氣撲鼻,薯條幼身,香脆可口,而且有點肉碎,有咬口,不過如果有更多醬會更好。西班牙火腿菠菜奄列面層煎至金黃色的奄列,香脆可口,而內裏卻非常豐富,有薯仔片,洋蔥絲,火腿及菠菜,奄列還帶點濕潤,有少許蛋漿流出,加上蛋香濃郁,推介。特色栗米薄脆香脆可口的栗米薄脆,配上鮮紅色的蕃茄莎莎醬,牛油果醬,芝士醬混合而成的特製醬料,實在是餐前小吃,送酒佳品。炸魚柳配厚切薯條炸至金黃色的魚柳,剛咬下去竟然有淡淡的啤酒味,原來他們在炸漿內混進啤酒,令外層更加香脆鬆化,而內裏的魚肉仍然保持鮮嫩滑溜。海鮮西班牙炒飯這個炒飯的材料非常豐富,有爽口的虎蝦,新鮮的的魷魚和青口,再配上番茄、洋蔥、番紅花、紅椒粉、白酒等調味,非常鮮味,不過略嫌炒飯太硬。跟朋友輕輕鬆鬆聊天就過了一個下午,
炸魚柳配厚切薯條
海鮮西班牙炒飯
跟朋友輕輕鬆鬆聊天就過了一個下午,實在是跟朋友聚舊的好地方。也期待早點到西班牙旅行,品嚐西班牙菜色。
2014-11-10 2646 瀏覽
窩夫好特別啊!切開發現入面原來有麻糬!煙煙韌韌好得意! 賣相又靚,熱辣辣的窩夫配合雪糕和雜果,YUMMY~Churros,炸得非常酥脆!但唔覺太油膩,沾朱古力醬食一流!梨撻清甜可口~Tortilla, i.e. Spanish omelette 荔枝茉莉茶不錯~ 不過下次一定要試一試咖啡~
窩夫好特別啊!切開發現入面原來有麻糬!煙煙韌韌好得意!

賣相又靚,熱辣辣的窩夫配合雪糕和雜果,YUMMY~
Mochi waffle
Churros
梨撻清甜可口~
Pear Tart
Tortilla
荔枝茉莉茶不錯~ 不過下次一定要試一試咖啡~
Lychee jasmine tea
Mochi waffle
Churros
2014-11-10 2179 瀏覽
難得男友途經尖沙咀區, 又記得我話想去呢間食, 當晚放工佢仲去拎埋位, 真係好開心啊~ 西班牙菜一向都是我喜歡菜式之一, 見Espuma獲得咁多好評, 真的要試試.未到6:30pm, 店內客人不多, 但7PM左右就大排長龍.點了幾款菜式, 但好像也不是西班牙菜. 首先是蛋黃汁煙肉意大利麵.每根麵條都夠彈牙, 而且都均勻地被蛋黃汁包著, 味道是夠的, 但煙肉碎…可見到的則十分少. 整體份量偏少, 一個女孩也能吃光.黑松露醬薯條, 第一次吃這個配搭是在IFC Glasshouse, 非常喜歡, 但這裏的薯條卻炸得較油, 有點失望. 黑松露醬, 若是 師親自調校的話, 味道是好吃的,傳統西班牙奄列是以薯仔和蛋做成的, 外脆煎得金黃很香口, 而內裏依然是嫩嫩的, 幾喜歡這道菜.日式紅豆麻糬窩夫配雪糕 (Full), 賣相吸引, 因平時的窩夫是黃黃的那款, 但這份看上去很有冬日詩意.全份是有4個心型的, 把心型沾些抺茶雪糕、紅豆蓉和吉士, 也可沾上小瓶內的黑糖, 一併放入口讓各種味道在口內產生微妙的化學作用.麻糬的煙韌度是很重要的, Espuma的麻糬未算做得十分好, 因外層脆得有點刮口, 即使

傳統西班牙奄列
麻糬的煙韌度是很重要的, Espuma的麻糬未算做得十分好, 因外層脆得有點刮口, 即使沾上配料, 依然是太脆, 慶幸中央部份是較Q彈, 才沒有失去吃麻糬的真正意義.
Signature Fruit Espuccino (雜果沙冰), 挺大杯! 沙冰是以各種水果攪拌以成的, 另外還加上菠蘿片、青紅蘋果片、橙片, 這些水果都是較冰的. 男友超喜歡沙冰, 這杯是給他的, 我也嘗了幾口, 沙冰不會令人一放進口就牙痛或打冷震的感覺, 入口即融, 雖沒有像綿綿冰那般纏綿/奶, 但喜歡微酸甜的可以一試.
在fb like Espuma就有指定小甜品送, 落單時已問侍應甜品是甚麼, 答案是焦糖榛子浮島, wow! 好吸引~ 誰知送來的只是兩粒macaroon….
題外話/補充資料: 菜式不是十分西班牙款, 若說espuma是一間西式餐廳會較適合. 懷著食西班牙菜的心態而去吃, 確實會讓人失望. 而且份量偏少 (可能唯獨這點較切合西班牙tapas) :-P
2014-10-07
2014-11-10 1547 瀏覽
先講講環境算唔錯, 但排隊上離就有啲麻煩, 因為只有一個入口入到餐廳環境都唔錯, 又夠闊,總知感覺良好咁, 本來諗住訂枱唔洗Walk in,點知佢話FULL左, 唯有老公放工出離拎位先, 但等左唔算好耐就有位LU~但離食之前做晒功課, 諗好晒食乜咁制啦~炸魚柳厚切薯條(我的最愛)蕃茄蒜蓉香草虎蝦(唯一份量大少啦,味道都唔錯)西班牙風味薄餅西班牙火腿蔋菜奄列(老公覺得LI個麻麻)西班牙火腿蔋菜奄列櫻桃酒香草窩夫配雪糕(我的最愛-甜品)要非常多謝員工既幫忙, 因為我臨時問佢可唔可以幫我係甜品寫字, 嗰日係我地結婚週年, 開頭佢話要提前預訂, 我再請佢地幫忙, 佢地都肯寫真係為甜品生色不少, 仲有請佢地幫忙映相, 都非常樂意。
電梯同電梯中間既牆
炸魚柳厚切薯條
炸魚柳厚切薯條(我的最愛)
蕃茄蒜蓉香草虎蝦
蕃茄蒜蓉香草虎蝦(唯一份量大少啦,味道都唔錯)
西班牙風味薄餅
西班牙風味薄餅
西班牙火腿蔋菜奄列(老公覺得LI個麻麻)
西班牙火腿蔋菜奄列
櫻桃酒香草窩夫配雪糕
櫻桃酒香草窩夫配雪糕(我的最愛-甜品)

2014-09-11
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
炸魚柳厚切薯條
櫻桃酒香草窩夫配雪糕
2014-11-09 3063 瀏覽
得知TST上樓開左間西班牙菜, 熱愛西班牙菜既我當然不容錯過! 這間小店都應很有名, 一早已full booking, 所以我跟3位友人即場walk in.. 等左差唔多1小時終於有位啦!先來的竟然是西班牙海鮮飯,  大家有去過正式西班牙餐廳既都知道海鮮飯係應該以pan上, D飯係好平咁貼向pan上, 上面再放海鮮如蝦, 青口, 尤魚等。飯會以茄汁做主。今日哩個海鮮飯... 我只可以話好fusion, 以小碗上, D飯仲加左TABASCO, 所以有D微辣, 味道都唔見得好夾。我唔係唔比自創菜式, 只是我認為西班牙海鮮飯係一款好standard既菜式, 餐廳夠唔夠正宗睇哩款菜式已經知道。份量細D都岩, 適合二人食用, 但菜式"造型", 用料及味道不宜過份偏離, 否則就係唔正宗!跟住係truffle fries, 黑松露味都幾香, 如果薯條係用粗身的口感會更佳。仲有西班牙火腿菠菜奄列, 感覺幾特別, 賣相吸引, 但感覺似係普通菠菜奄列, 完全食唔到西班牙火腿, 剩係見到onion囉.....水果茶哩款先藉得推介, 我地揀左以EARL GREY做底, 雖然未至於咖啡弄咁多生果, 但反而茶味跟

西班牙海鮮飯
TRUFFLE FRIES
西班牙火腿菠菜奄列
水果茶哩款先藉得推介, 我地揀左以EARL GREY做底, 雖然未至於咖啡弄咁多生果, 但反而茶味跟水果味岩岩好, 味道不至於太甜。
招牌水果茶
最後的是日式紅豆麻糬窩夫雪糕。我地比個名誤會左, 以為係窩夫上有麻糬, 麻糬只係配料... 點知成份都係麻糬!! 飽到呢...... 其實麻糬本身無味, 要靠蜜糖或紅豆蓉去調味, 所以唔太岩做"主菜", 沿用番窩夫會比較好, 配以幾粒麻糬就足夠..... menu有相就更加好....
日式紅豆麻糬窩夫雪糕
題外話/補充資料: 店員態度唔好, 叫佢地加水幾次都唔加, 張枱又搖黎搖去, 叫佢地搵野zip一zip枱腳又係唔zip, 有冇搞錯?
2014-11-07
招牌水果茶
This restaurant has ranked the 20 most popular restaurant for months, therefore I have longed to try it, in particular their Jamon and Spinach Tortilla ($58).It has a medium size, and about 1cm thick. It is like a egg cake packed with potato slices, onion, ham in layers, and filled with spinach.  Spicy powder is spilled around the tortilla.Since I do not eat spicy food and meat I omit the spicy powder and the ham. The tortilla tastes quite dull, and the potato is not salty enough. As there was o

Since I do not eat spicy food and meat I omit the spicy powder and the ham. The tortilla tastes quite dull, and the potato is not salty enough. As there was only few ham, I could predict that the salty taste added by the ham would not be significant and the overall dull taste would not have big change.

Overall speaking, I am disappointed as this tortilla tastes no much difference than homemade fried egg. I would make it myself rather than visit it again.

2014-11-06
2014-11-06 1175 瀏覽
人越大,各人生活壓力越大,朋友的見面機會越少。好不容易先約到一班人出來食飯。每次見到呢班朋友都會記得當年一起打拼,被他們照顧的日子,十分懷念!大家唔係有左家庭,有左小朋友,就要返shift,好難得先約到星期日食lunch. 想揾間靜少少無咁多人又可以坐耐啲既餐廳食野。嚮星期日既中午無諗過厚福街咁靜, 都十二點半嫁啦~ 所選既餐廳係樓上2樓既西班牙餐廳餐廳的牆都是漂亮的磚款, pattern似天主教堂的馬賽克連地板都好靚( ̄▽ ̄)~*✿成隻風乾豬脾響個水吧度◑0◐Simple but pretty Menu, 原來Novell 1958 係咖啡品牌~樂家杏仁糖朱古力冰沙,超讚★✮叫呢杯飲品要唔怕醜先好ar~因為杯野都幾大, presentation 夠宏偉, 深啡色的冰沙上淋上朱古力漿及一粒樂家杏仁糖~( ̄3 ̄)a 唔好以為這只是朱古力冰沙, 係打碎左樂家杏仁糖與朱古力冰沙混合, 啖啖杏仁糖︵(@ ̄︶ ̄@)︵很滿足呢! 由於太大杯的關係, 好耐都未溶, 仲可以飲好耐 (飲到成個正餐食完) 黑松露醬薯條薯條香脆, 仲要脆得持久,我地叫左一小時左右再食係凍左但都脆.幼薯條都連薯皮, 很少有.

餐廳的牆都是漂亮的磚款, pattern似天主教堂的馬賽克
連地板都好靚( ̄▽ ̄)~*✿
成隻風乾豬脾響個水吧度◑0◐
樂家杏仁糖朱古力冰沙,超讚★✮

黑松露醬薯條

幼薯條都連薯皮, 很少有.

黑松露醬鋪滿脆薯條加茹片. 令薯條一D都唔dry ღ◑▽◐
Worm and Spider 香辣肉醬薄餅

又唔係好覺辣喎, like 佢唔多肉醬但多芝士, PIZZA係厚批,而上面放上一隻蜘蛛 ⊙0⊙....ar ar ar~sorry~ 係黑橄欖扮蜘蛛至真! 係新既萬勝節系列之一呢~
Burning Vampire

一碗超濃既蕃茄湯, 面上有一pat"傑"的cream, 個人覺得過濃, 偏酸同"膠膠地咁",m....我地唔係咁鐘意, 可能唔係咁慣la.
西班牙火腿菠菜奄列

有少許乾身, 重洋蔥味, 感覺係媽媽煮的洋蔥炒蛋味道好似, 呢個"蛋餅"就多左火腿同菠菜, 我的朋友們幾鍾意而我就麻麻了~
Fish and Chips

我在澳洲讀書時做實習在Darling Harbour的一間海鮮店做過半年廚, 做beer battered fish係daily work~ 所以呢家每次會親都好懷緬,同留意呢道菜既品質, 呢度的炸漿係好重啤酒味 (因為粉通常一早就整定, 啤酒味會隨隨咁走, 呢個就無, 唔知關唔關粉厚事呢?幾乎重厚過D魚肉, 魚應該係Flat head, 魚肉身較實肉並不太滑,.

西班牙炒飯, 海鮮尚算新鮮, 大蝦肉爽, 米飯頗硬同味淡

( ☉_☉)≡☞o────★等左好耐既甜品時間終於到了, 首先係雜莓窩夫 (๑´ㅂ`๑)♡

好耐無食過咁好味既窩夫,外面好脆又香!!!!!裹面軟得似鬆的蛋糕。上面有吉士同藍苺同草苺,吉士過甜,唔落好味點。插住的bearbear係杏仁片同糖混合而成的,小小甜多多脆。
Monkey 之選~ 呢個係全日的亮點!佢係綠茶麻糬窩夫!!

唔知大家有無食過Mister Donut的提波呢?個感覺就係咁!但呢個表面脆啲啊!我一去台灣同日本就勁食的一樣野!仲記得上一次去台灣,我一見到就食一見到就食,食到連我朋友都話我過份,你就知我幾鍾意呢種內裏QQ外面有粉包住的野食啦!呢個係我至愛的綠茶味,仲唔開正我嗰範?!

上面灑上綠茶粉同配上綠茶雪糕,冧死左!幾飽都要食埋佢啊!
講下講下都好住佢啊!(⊙ˍ⊙)

呢間店感覺乾淨整齊, 如果約到大家gathering 響lunch進行, 呢間店係一個好既選擇~

主菜質素OK的,味道可待改進一點, 但呢個價錢響咁既環境食, 尖沙咀厚福街又方便喎,

最重要既~~唔洗排長龍 (((*°▽° *)八(* °▽°*)))♪!!!

2014-11-23
2014-11-01 4678 瀏覽
今日唔駛返學,就同朋友嚟試下呢間餐廳。叫咗幾個餸,包括一個西班牙菠菜火腿奄列,一個Carbonara 同一個雪糕窩夫食。整體都唔錯,個奄列個人認為最好食,因為真係好多蛋汁,同好滑。個意粉就ok啦,芝士味幾濃。至於個窩夫就幾得意,因為個形狀幾特別,好似朵花咁。味道就同茶木個類甜品差唔多。呢間餐廳都係去尖沙咀一個幾好嘅地方,可以推介。
2014-10-31
15 分鐘 (堂食)