2015-06-28 3889 瀏覽
很久沒見的舊同學突然相約,挑選了我們都熟悉的尖沙咀聚會tea一tea。數天前順便看看openrice,餐廳相片相當吸引。餐廳地理位置不錯,很容易找得到。裝飾精美,格調柔和,坐位也算寬敞,十分舒服。我三點半到,餐廳不太多人,環境清靜,所以也算是一個跟三五知己聚頭聊天的好去處。食物方面,餐牌上的食物都頗特別,有很多都想試一下。最後三個人點了三個主菜:香辣橄欖油蒜片意大利粉本來以為會很油膩,但吃下去又不是這麼一回事。意粉軟硬適中,配以經烤焗過的肉,相當有口感!西班牙薄餅薄餅皮薄而脆,薄餅上的番茄焗過仍然能鎖住水份,味道十分不錯,可惜份量略少,每人只能吃一細塊,感覺有點不值。黑松露薯條醬汁有很濃的黑松露味,可是卻用了像快餐店般的幼薯條,而且有點硬,所以給大大扣分了。個人較喜歡它fish and chips 的厚切薯條或薯角。我們三人選擇了不同的飲料,三款的顏色拼合很繽紛,內裡配以大量水果! 而且餐廳很細心,每壺熱茶也附上一個蠟燭座,保持飲品的溫度。我們在餐廳近兩個鐘,還一直能喝著熱熱暖胃的果茶,實在不得不讚。熱荔枝茉莉花茶我個人十分喜歡荔枝,所以一有荔枝的飲品,必是我首選!果茶有很濃郁的荔枝甜

香辣橄欖油蒜片意大利粉
黑松露薯條

熱荔枝茉莉花茶
我個人十分喜歡荔枝,所以一有荔枝的飲品,必是我首選!果茶有很濃郁的荔枝甜味,跟淡淡的茉莉花味很配,特別是與其他店舖相比,果茶裡的荔枝真的很大而且數量很多!
草莓烏龍茶
看著深紅色的果茶,還以為茶味會很濃,最怕是太酸或太甜。結果試了少許,酸甜適中,可能是因為它不僅是士多啤梨茶,但同時加了烏龍茶中和了。裡面也是有多片草莓和藍莓!
薄荷茶
味道不太怪,而且喝後喉嚨很舒服。喜歡薄荷清新味的人客可一試。
Earl Grey Cream Brulee
面層的焦糖加上下面的布丁,原來出來效果不會過甜。驚喜的部分是布丁的茶味很濃很突出。愛吃甜品的三個女孩都頗滿意。
餐廳的食物味道整體來說還不錯,但也有須要改善的食品。但是食物的份量偏少,價錢偏貴。另外,餐廳限時一個半小時要結賬,如果想輕鬆暢談就不太適合。
2015-06-27
  • 各款果茶
2015-06-21 4801 瀏覽
又一眼闊肚窄例子,見到隔離果幾台食客都點了炸魚薯條,雖然飽飽地,不過我哋又有樣學樣又點了一份,最後當然食剩很多!炸魚薯條,真的需要即上即食,剛剛上菜,被炸得十分鬆軟的外表及內裏十分鮮嫩的魚肉吸引,真的需要即時享用,如果將它放置久了,香脆的外殼會變軟,也會顯得油膩!水果茶,水果的份量十分多,也是一個不俗的選擇!黑松露薯條,由於吃過另外一間餐廳做出十分出色的松露薯條,所以覺得這間相比之下,顯得相形見絀!味道還可以,就是不夠松露的味道也不夠香口!蛋,也不好吃,不過夠飽肚!雞翼及海鮮飯ok

Fish n chips

松露薯條
西班牙飯
15 分鐘 (堂食)
Fish n chips
  • 炸魚柳配厚切薯條
2015-06-21 4496 瀏覽
上次平日7:xx p.m. 黎都排哂長龍,冇排到。今次6:30p.m.到終於唔洗排, 順利即時入座。 Espuma環境優雅既西班牙餐廳, 都幾寬敞, 坐得幾舒服。感覺係比較新式既西班牙餐廳 。坐低次後好快就落order, 食物亦好快到齊。小食炸雞翼甜甜地幾香口。西班牙海鮮炒飯味道偏淡, 但蝦幾鮮甜。黑松露磨菇闊條麵,好香磨菇好入味。 水果茶 好清甜, 但又唔會太甜。Brownie Waffle 好似係餐廳幾出名既甜品。幾好味但驚喜不大。炸雞翼西班牙海鮮炒飯黑松露磨菇闊條麵水果茶 Brownie Waffle

炸雞
西班牙海鮮炒飯
黑松露磨菇闊條麵
水果茶
Brownie Waffle

2015-05-26
2015-06-16 4675 瀏覽
餐廳開業無耐時曾經誤打誤撞上黎食左個窩夫tea set 個陣第一次食麻糬口感既窩夫覺得好奇怪, 之後一直抗拒再黎食野但後來餐廳好評持續 決定要黎試下窩夫以外既食物!餐廳位於尖沙咀厚福街既H8大廈, 企係厚福街望上H8已經會望到Espuma相信呢度既裝修吸引到唔少人上黎出lift有一排座位比人坐低等位 .. 我地1:30黎到店內仲有好多空位 到食完時突然多左好多人等位 可能因為係下午茶時間本來被安排坐窗邊位, 但實在太曬 所以調左入黎坐彩色椅配木色地板 好有童話既感覺 : D記得上次黎食係有set叫..不過今次無, 可能上次係下午茶時間黎叫左個香辣橄欖油蒜片意大利麵 $66因為食唔到辣所以落單叫走辣 但侍應再三表示其實真係好少辣.. 所以最後都係無走到~果然 就算佢個名有香辣兩個字 其實真係一D辣味都無~~麵都幾油下~ 不過味道唔錯 淡淡地, 麵條本身無乜味道 靠辣肉腸本身既咸味不過真係好油下...西班牙薄餅 $78 最唔抵係叫左呢個pizza!雖然一上枱聞到好香, 但食落味道普通 亦都唔夠熱 唔夠芝士同火腿味 好普通炸魚柳配厚切薯條 $68一黎到的確有驚喜, 無諗過賣相會咁好 ~~ 份
覺得好奇怪, 之後一直抗拒再黎食野

但後來餐廳好評持續 決定要黎試下窩夫以外既食物!
相信呢度既裝修吸引到唔少人上黎
到食完時突然多左好多人等位 可能因為係下午茶時間
本來被安排坐窗邊位, 但實在太曬 所以調左入黎坐
彩色椅配木色地板 好有童話既感覺 : D
香辣橄欖油蒜片意大利麵
叫左個香辣橄欖油蒜片意大利麵 $66
果然 就算佢個名有香辣兩個字 其實真係一D辣味都無~~

不過真係好油下...
西班牙薄餅
西班牙薄餅 $78 最唔抵係叫左呢個pizza!
炸魚柳配厚切薯條
炸魚柳配厚切薯條 $68
一黎到的確有驚喜, 無諗過賣相會咁好 ~~ 份量都唔少, 係呢餐最無令人失望既菜式
薯條香脆, 炸魚外脆入面既魚柳好淋, 而且放耐左都仲係好熱 ~~
雖然層皮炸得好香脆 但食到尾都係放棄左, 油膩感實在太重啦...
我地見到唔少食呢樣既客人都去皮食

我地飲品叫左貴妃荔枝茉莉茶(熱) $38
都係荔枝味重, 雖然打開見到好多茶葉但飲唔出
飲到最尾有少少苦.. 有幾粒荔枝果肉 清甜
兩個人食 又唔算太貴.. 雖然味道一般但勝在環境好 又方便
同埋唔使食黎食去都係連鎖餐廳
可惜既係有限食1.5小時, 想坐耐D既可能就要去無限時既cafe啦

2015-06-13
香辣橄欖油蒜片意大利麵
炸魚柳配厚切薯條
2015-06-16 3735 瀏覽
又係一個等到天荒地老的名氣熱店,好在Tea 1 Tea我地揀左係平日2點幾去,人唔算多,等左一陣就入得! Tea 1 Tea 目標好清晰,只點甜點! 唔試都唔知點解甘多人願意排隊,因為個Waffle真係好有驚喜! 即叫即做,上到台仲暖暖地,因為要做到外脆既效果,所以有吹過下所以唔係全熱,同時又唔會整融個雪糕或者個Cream。而且佢個Cream係自己打,唔係買一支支果D返黎,好滑好香。外脆內軟,口感好正,好香蛋香,唔會好粉好實好硬。上碟時個擺盤好靚,真係要相機食先!
上碟時個擺盤好靚,真係要相機食先!
2015-06-09 4206 瀏覽
經 常 見 到 人 Post 呢 間 , 搞 到 我 都 心 郁 郁 啊 座 位 吾 算 特 別 多 , 但 好 寬 敞 坐 起 黎 都 幾 舒 服不 過 有 限 個 半 鐘 時 , 呢 樣 就 爭 DD 啦 黑 松 露 薯 條薯 條 應 該 系 即 叫 即 炸 , 熱 辣 辣 好 食 而 且 一 D 都 吾 油黑 松 露 吾 系 好 食 得 出 ~~~~但 配 上 酸 酸 甜 甜 既 沙 律 醬 不 禁 食 完 一 條 又 一 條 西 班 牙 火 腿 菠 菜 奄 列一 切 開 蛋 汁 就 流 出 黎 , 裡 面 有 少 少 火 腿 粒幾 好 食 * 但 吾 夠 熱 西 班 牙 Pizza味 道 無 咩 特 別 餅 底 好 脆 好 簿 , 細 細 份 份 量 岩 岩 好 ..抹 茶 麻 糬 窩 夫 配 雪 糕窩 夫 似 威 化 餅 , 抹 茶 味 只 有 一 點 點 裡 面 麻 糬 煙 韌旁 邊 有 紅 豆 蓉 + 吉 士 醬 + 糖 漿 可 以 蘸 黎 食但 蘸 左 之 後 只 得 甜 味 原 味 窩 夫 食 物 既 款 式 太 少 , 而 且 食 物 既 味 道 一 般 又

座 位 吾 算 特 別 多 , 但 好 寬 敞
坐 起 黎 都 幾 舒 服
黑 松 露 薯 條
薯 條 應 該 系 即 叫 即 炸 , 熱 辣 辣 好 食
而 且 一 D 都 吾 油
黑 松 露 吾 系 好 食 得 出 ~~~~
西 班 牙 火 腿 菠 菜 奄 列
西 班 牙 火 腿 菠 菜 奄 列
幾 好 食 * 但 吾 夠 熱
西 班 牙 Pizza
西 班 牙 Pizza
味 道 無 咩 特 別

抹 茶 麻 糬 窩 夫 配 雪 糕
抹 茶 麻 糬 窩 夫 配 雪 糕
窩 夫 似 威 化 餅 , 抹 茶 味 只 有 一 點 點
裡 面 麻 糬 煙 韌
但 蘸 左 之 後 只 得 甜 味
原 味 窩 夫
原 味 窩 夫

又 有 限 時 , 如 果 吾 系 都 系 一 個 幾 好 既 傾 計 地 方
2015-05-23
2015-06-07 3703 瀏覽
今日係好朋友生日,結果去左個西班牙餐廳,其實個環境係好優美,但係野食就真係麻麻賣相係好好,份量好少,但食落好濟,特別係個波菜餅,波菜煮得太熟,熟到食落苦苦地,食兩啖已經唔想再食pizza係好食,但份量真係好少,而且皮好薄,值得一讚既一定係個魚柳加薯條,魚柳真係好脆好好味,點埋個沙津醬仲正個意粉就平平無奇,再黎係甜品,睇落真係好吸引,但食落好古怪,又紅酒又白酒又清酒,有d就生果,對於唔太中意飲酒既人,真係唔會中意4個人食左607.2,其實唔算貴既
4個人食左607.2,其實唔算貴既
2015-06-07
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2015-06-02 3845 瀏覽
這間之前被好多人在OPENRICE寫了好評, 一直都在我的食LIST之中, 剛巧我的姊妹淘幫我補祝生日, 所以就揀了這間來食。由於BOOK了位, 所以準時入坐, 不過就限時個半鐘。我們點了2個頭盤:粟米脆薄: 味道一般, 而且食的時候已經淋了, 自己買料整應該差不味, 價錢偏貴西班牙火腿菠菜奄列: 味道還不錯, 影了相一陣, 切開來食還是熱的主菜:黑松露磨菇闊條麵: 味道還可以, 不過由於影相影太耐, 麵條已凍食落口差一點西班牙海鮮炒飯: 味道很一般, 他們用的米同煮出來的質感不似別的西班牙餐廳整的, 太濕太淋, 沒有那種嚼頭甜品:玉桂菠蘿窩夫半份:整體個窩夫質感偏薄, 不脆口, 我相信有其他食肆做得比他們更出色, 可以不用叫。西班牙油條:之前未試過, 有驚喜, 但對於我來說太油, 不會再叫,試過就好了!飲品:我們一班都叫了花茶或果茶系列, 我就叫了水果茶, 味道不錯。總括來說, 可以一試, 但應該不會再幫襯, 尤其有限時的情況下。一班朋友難得相聚, 但又要就住時間食一餐晚飯, 其實蠻掃興的!

我們點了2個頭盤:
Nachos
Jamon and Spinach Tortilla

主菜:
黑松露磨菇闊條麵
Paella con Marisco

甜品:
Pina (Half)
Churros

飲品:
水果茶

2015-03-17
環境舒適,傾計休息好地方,唔會太嘈,服務很好。我叫了 辣椒蒜片炒意粉、 黑白芝麻吞拿魚、西班牙海鮮燴飯、西班牙簿餅、 西班牙火腿波菜奄列、星期四是日咼夫黑白芝麻吞拿魚:不會太熟,生生地口感滑滑地,有口感。由於外層是沾上芝麻是很聰明的做法,很多地方都是沾上胡椒,這是會很辣的,但沾上芝麻就不會啦,只有香和脆口感覺。這吞拿魚會配上2種醬汁,1係放在吞拿魚上的蕃茄sasa,綠色醬是芥末沙律醬。 辣椒蒜片炒意粉:又香又辣辣地超鐘意食咼夫好脆,好鐘意食個熊仔杏仁片西班牙簿餅好脆好多芝士,“丫之竹”唔會難食,酸酸地。叫左4杯不同飲品,唔差,很好清新唔太甜,飲品有好多選擇!!
環境舒適,傾計休息好地方,唔會太嘈,服務很好

黑白芝麻吞拿魚:

辣椒蒜片炒意粉:
又香又辣辣地超鐘意食

咼夫好脆,好鐘意食個熊仔杏仁片
西班牙簿餅好脆好多芝士,“丫之竹”唔會難食,酸酸地。

叫左4杯不同飲品,唔差,很好清新唔太甜,飲品有好多選擇!!
黑白芝麻吞拿魚卷
特式粟米片簿脆
西班牙火腿菠菜奄列
海鮮西班牙海鮮燴飯
2015-05-23 5691 瀏覽
說起Espuma,對上一次到訪已經是半年前的事情。其後中環店開業,灣仔店又開張,感覺發展得不錯。身邊朋友看到我的一些食友放相,繽紛亮麗的花形甜品。怎不教這些年輕女孩心花怒放?結果不時就會被問及這家餐廳的質素評價之類。然後?不就被拉去包底。我們去最就腳的尖沙咀店,吃的就是星期一至五下午兩點半後供應的下午茶套餐。  環境一如以往的舒適,特別這次是日間來到。職員安排我們坐靠窗位置,大玻璃窗,採光度高。天色不錯,坐下來感覺心情輕鬆點。服務不錯,一直都是笑臉以對。而且上次剛開業,人又多,有點手忙腳亂。待餐時間這次是大大縮短了,周邊也沒有那樣吵雜。甜之夢想曲 Sweet Fantasia $198+10%  中環店的話就是這樣一套,$358+10%。但尖沙咀店顧及客人階層及喜好,提供兩款分開的選擇。$198+10%就可以品嚐到六款甜品花。咖啡慕絲伴奧利朱古力 Coffee Mousse with Miss Oreo  咖啡慕絲用料大概是Espuma最推崇有六十多年經驗Cafe Novell的出品。咖啡香氣自然醇香,加入打發忌廉也不會褪色。咖啡味道微苦濃香,忌廉奶滑不過頭,膩度不算高。表面的Oreo
甜之夢想曲
甜之夢想曲 Sweet Fantasia $198+10%

咖啡慕絲伴奧利朱古力

咖啡慕絲用料大概是Espuma最推崇有六十多年經驗Cafe Novell的出品。咖啡香氣自然醇香,加入打發忌廉也不會褪色。咖啡味道微苦濃香,忌廉奶滑不過頭,膩度不算高。表面的Oreo只是微微分碎,入口還是硬脆的,若果更細碎也許較易入口。
  底下還有布朗尼蛋糕,濕潤可口,朱古力香氣濃郁至極。只是慕絲比較稠身,未能到底,與蛋糕是分離狀態。加上布朗尼的朱古力味道香甜得稍為喧賓奪主,個人認為用Oreo或咖啡凍反而更佳!
酒香白桃果凍
酒香白桃果凍 White Peach Wine Jelly

白桃果凍晶瑩剔透,我們看著還以為是香檳之類的飲品呢!。表面輕置小片花瓣,製作賣相是別具用心,花香微滲。透明果凍之下又有橙黃亮眼的桃肉,色彩搶眼和順,整支甜品花確是高貴可人。
  酒香果凍酒味輕淡,香卻不醉人,感覺頗適合女性。只是果凍有點稀身,放久一點就像要溶化成水狀,有點難舀起。桃肉甜香,入口爽爽的,不會太過稔爛。配搭上是不錯的,但吃起來就有點狼狽了。畢竟品午茶裝雅淑的時候是不容出半點差錯的XDDDDD
蘋果金寶
蘋果金寶 Apple Crumble

金寶甜品一向是我喜愛的一列,配不同水果也夠美味。這裏的更是加入焦糖蘋果,不用多問就是合我心意。又是層層疊上,那先從面說起。
  金寶碎得香脆,甜度剛剛好,不是十分酥膩。大小不一,入口更會有脆感的對比,一強一微,比完全粉掉的還優勝。夾著一層忌廉沒有加到調味,算是潤潤口又解蘋果酸味。中間的蘋果片雖然是煮過的稔軟,但未有過份果酸。就是用到焦糖醬汁加甜,香口不甜膩。不過最底又是加入布朗尼蛋糕,那份朱古力甜感跟蘋果果香有點格格不入。分開吃的話確是不錯,其實只加入普通牛油蛋糕應該更襯。
石榴白朱古力慕絲
石榴白朱古力慕絲 Guava & White Chocolate Mousse

慕絲之上唧了忌廉花,點上焦糖榛子,精美又見心思。這枝是比較粉色系的,慕絲淡淡粉紅,加上忌廉的奶白,真的很夢幻。
  焦糖榛子是脆香可口,甜甜的,附榛子果仁香。吃掉一顆仍教人意猶未盡,我應該可以吃掉一整盒吧!忌廉有如剛才蘋果金寶的,都是有點膩感。事關我對忌廉有點敏感,不過能讓我樂意放進口中的一定不可有差池。石榴慕絲清香四溢,只是輕輕舀小口來嚐就已經攻陷味蕾。老實說,當忌廉是這樣的膩感,白朱古力慕絲底再加重甜膩。但石榴沁香卻是大大消去奶膩,留下的是滑溜順口之感。
檸檬菠蘿粒粒
檸檬菠蘿粒粒 Lemon Grass with Pineapple

講明係粒粒,固然就係用切粒菠蘿堆砌填高的甜品花。「再加啲橙皮添!」橙與黃的暖色系,加上酸甜的組合,富有夏日風情。
  橙皮刨絲後糖漬過,去掉其苦澀,取其橙味酸香。入口頗有彈性及韌度,嚼下去幾開胃既。其後的菠蘿粒粒就是甜中帶酸的菠蘿切成粒狀堆起。當中飄出檸檬草的獨特清香,出眾而又解膩。
抹茶慕絲伴朱古力布朗尼
抹茶慕絲伴朱古力布朗尼 Green Tea Mousse with Mr Brownie

來到最後的一支甜品花,亦是最搶手的一款。身邊大多友人自稱抹茶控,見慣不怪,也不多加評論。這款的先來是金箔,一下子抓緊對方的注意。來少許紅豆蓉,接著就是泛濫的抹茶慕絲,最後又來布朗尼了。
  紅豆蓉只有微微一現,也夠清甜,不人工而不油膩。抹茶慕絲的茶香算是可以的,好在苦味不重,略帶甘香。茶味也未有被濃濃的忌廉香遮蓋,叫做取得到平衡。至於布朗尼在此終於不是不速之客,香甜的朱古力味道跟抹茶頗合襯。而且沒有蓋過茶味,各有各特色,互相合作。
酥點拼盤
酥點拼盤 Pastry Platter

由鹹點到甜品,應有盡有,給人麻雀雖小,五臟俱全的印象。也有此店主推的麻糬窩夫,以往嚐到的真的太過硬實,甚至可謂接近難嚼的地步。未知這次又如何呢?
西班牙黑毛豬火腿
西班牙黑毛豬火腿 Iberico Ham

所用的風乾火腿看上去脂肪帶不多,油花分佈集中於貼皮位,看上去有點肥膩。勝在入口甘腴富鹹香,不多筋又不油膩。配上捲著的乾爽微苦菜葉,確是香口惹味。
牛油果醬煙三文魚
牛油果醬煙三文魚 Smoked Salmon Filled with Avocado Mousse

煙三文魚的色水不錯,橙紅透亮。魚油香氣低調,不是突然爆發,而是細水長流的慢慢滲香。而鹹度適中,溫和不烈,沒有筋位,但厚厚的充滿嚼感。牛油果果香清淡,要是再多下一點則更解膩更重香。
鮮士多啤梨
鮮士多啤梨 Fresh Strawberries

唔使講知道係清新又易辦的一道。用上草莓藍莓,剛好可以為先前吃下的油感清一清。然後就繼續舌味之旅……
無花果窩夫
無花果窩夫 Fresh Fig Waffle

這份心形的窩夫無疑就是此盤的注目點。鮮無花果對半切開,外面下了薄薄的一層果膠保護。鮮甜清芳且多汁爽口,無花果香氣源源注入每個味蕾。
  之下的麻糬窩夫都比剛開業時嚐到的大有進步!!!!!裏頭的麻糬煙韌帶黏,不會過硬過實,香得不行。窩夫的牛油香不算太濃,但灑上糖粉及澆上朱古力漿後甜香滿口。整體來說確實是讓我另眼相看了,真的有在改善。
英式鬆餅
英式鬆餅 English Scone

就是平常英國早餐及午茶常見的一款。可惜這裏的雖有果乾嚼感及相應的微淡果香,但是牛油香氣乏乏,質感也甚是乾散。旁邊有點忌廉可塗抹,但也有提到是膩膩的,因此不多蘸。
檸檬撻
檸檬撻 Lemon Tart

又再用到橙皮,切絲漬過是明亮照人的。撻面亮得光滑平面,不會太過參差。撻皮脆香不爛,拿上手都不會碎爛,亦未有太潮濕至變韌。檸檬餡酸香過人,甜得不膩,細滑不沙這點是不錯。
芒果拿破崙千層酥
芒果拿破崙千層酥 Mange Feuille

儘管不是招牌菜,但都做得比我想像中愈是出色。芒果粒甜得自然清香,沒有過度催熟的嗆口感。一份小酥分成三層,每層中擠入吉士醬。酥皮層層分明,酥香薄脆,咬下去咔嚓咔嚓的。吉士醬軟滑稠密,用手拿起吃都不用擔心會滿手都是,除非大力擠層出裏頭的吉士醬吧。
玫瑰烏龍茶
玫瑰烏龍茶 Rose Oolong Tea $38+10%

茶品滿滿一壺上桌,下面有蠟燭座座著,是夠熱的放心吧!一看之下已經可以看到玫瑰花,不是下香精調味的。倒出一小杯,玫瑰紅混入烏龍茶色,夠漂亮了。
  小呷一口,玫瑰花清香怡人,沁至口腔角落。香得自然,香得不造作,甜度只是非常輕微的。烏龍茶茶香清清淡淡,不是熟悉的濃度,稀身還剩極輕茶苦。喝完一杯,不禁放鬆精神,下午茶實是要寬心的享受。
招牌水果茶
招牌水果茶 Signature Fresh Fruit Tea $42+10%

這邊的水果茶也是主推之作,用料滿實在的。朋友點的我還是小嚐輒止,畢竟是她所好嘛!

水果茶十分濃郁,甜甜的只帶微酸,果香很重。加入蘭香子,喝著喝著又有點點潤口感。可是就太濃了點,若是配著少許膩的食物,似乎太過厚重,倒成重負擔。結果朋友要請店方幫忙沖一沖稀,入口感覺卻又缺了點果香。
咖啡慕絲伴奧利朱古力
芒果拿破崙千層酥
玫瑰烏龍茶
招牌水果茶
2015-05-21 3360 瀏覽
是日同同事去食呢間餐廳個境係用一流來形容但食物就。。。今日我叫左set lunch個魚柳小得可憐杯具完全唔夠食好彩個西班牙飯頂胃d檸茶係幾有特色的but普通是也個甜點一口已經可以ko佢所以完全唔夠飽
是日同同事去食呢間餐廳
檸茶係幾有特色的
but普通是也
個甜點一口已經可以ko佢
所以完全唔夠飽
題外話/補充資料: 真心話,絕對不推薦 除非你好細食
2015-05-18
2015-05-17 3481 瀏覽
評: pasta 不過不失評:生果紅酒唔好飲,佢同我係澳門飲係兩回事。評:pizza ok, cheese is good 7/10評:雞翼好硬,ma ma地,5/10評:焗豬扒飯,好一般,我覺得茶餐廳比佢整得好。評: Dessert,一支支花插係度,賣相很好,而且味道不差。7/10全晚最滿意. 不過太心急食忘記了拍照。西餐廳,裝修不錯。食物偏細份,大夥兒食有點不夠,2至3人食就好。食物有像XX弄,賣類似的東西。想讚一下個女店員,偷聽到我們要大碗浸奶,不是小杯熱水,佢主動幫我們更玩並問夠唔夠。算係甘,因為有部分年青店員,你叫佢玩黑口黑面,重要扮見你唔到。
評: pasta 不過不失
評:生果紅酒唔好飲,佢同我係澳門飲係兩回事。
評:雞翼好硬,ma ma地,5/10
評:焗豬扒飯,好一般,我覺得茶餐廳比佢整得好。

全晚最滿意. 不過太心急食忘記了拍照。

2015-05-03
慶祝紀念
生日
2015-05-12 3272 瀏覽
在openrice上見到這間店享負盛名, 便與一樣愛吃甜的朋友試一試龍與鳳~lift門一開, 很多人在等位!! 但店內還有位置呢~原來都是未齊人...因為此店限時90min......!!真是連傾偈的時間也没有....幸好我們2人, 到齊不用等~門口的店員口黑面黑問幾位, 還以為我們得罪了她......一坐下, 等了很久連水也没一杯。當然不只是我們, 鄰坐也是一樣......鄰坐忍不住向待應要水, 還以為他懂看看其他枱。但原來是不會的!最後我們都要向他要2杯水......因為要留肚吃甜品, 我們叫了一個前菜和意粉~煙三文魚不會過咸, 多士頗鬆脆~乜乜乜橄欖油辣意粉, 味道一般, 不太惹味...但不太油也是可取的~傳說中的甜品花~擺碟不錯, 賞心悅目~由右之左評論吓吧!右一: 酒香白桃果凍~ 清酒味的果凍很清新, 配以鮮甜的白桃, 不錯!!右二: 抹茶mousse朱古力brownie~ 抹茶味夠濃, 但不夠滑...朱古力brownie不夠軟熟, 但味道與抹茶頗配襯~右三: apole crubmle~ 一向不太愛吃, 所以没試左三: 咖啡mousse+oreo~ mousse繼續一點也不
lift門一開, 很多人在等位!! 但店內還有位置呢~

幸好我們2人, 到齊不用等~

門口的店員口黑面黑問幾位, 還以為我們得罪了她......

因為要留肚吃甜品, 我們叫了一個前菜和意粉~
煙三文魚多士
煙三文魚不會過咸, 多士頗鬆脆~
甜之夢想曲
傳說中的甜品花~擺碟不錯, 賞心悅目~

由右之左評論吓吧!

左三: 咖啡mousse+oreo~ mousse繼續一點也不滑......

左二: 檸檬菠蘿粒粒~ 吃到lemon grass, 但一點也不覺得是菠蘿粒粒呢...

左一: 石榴白朱古力mousse~ 又是不好吃的mousse...味道一般

為了催我們還枱, 未吃完主菜便上甜品. 事前一句也没問過!!
這服務+食物質素, 我想不到有再來的理由.
2015-05-07
煙三文魚多士
2015-05-11 2820 瀏覽
之前見係 openrice 排頭 10 名見咁多人好評又有低價西班牙炒飯就好想黎食.. 因為一黎香港搵食西班牙海鮮飯選擇唔多,, 二黎就一定係幾百蚊個海鮮飯.. 講真佢 LI 度個西班牙海鮮炒飯唔係平只係細份左而低價 D.. 熱果茶,, 見在場好多人飲緊所以 order 左,, 水果味無咩而且都幾甜下...MEUN 張相好靚,, 朋友又話想食就叫左啦.. 但我地個份就 overcook,, 個心少少紅都無成塊都係粉紅色... 一個字.. 嚡曬....LI 個應該係我食過最唔黑松露既黑松露薯條,, 完全食唔到黑松露味,, 可取之處係如果你鍾意食脆身既薯條... 但好重味精...到最想食既主角啦,, 份量細價錢低係我想要既野,, 但味度真係一般般... 雖然我未食過正宗既西班牙海鮮飯..甜品時間.. 食空氣咁...
熱果茶
Seared tuna
黑松露薯條
西班牙海鮮炒飯
Chocolate brownie waffles
甜品時間.. 食空氣咁...
題外話/補充資料: 整體黎講,, 食物質素同格局係香港樓上 CAFE 等級,, 份量細但價錢就係餐廳級數,, 2 個女仔食 4 樣野唔飽但又唔會餓 $4xx 落樓....
2015-05-09 2700 瀏覽
因為有朋友去過見甜品幾吸引,約朋友去試。去過2次,一次下午茶,一次dinner 後的甜品時間店內裝修幾好,感覺好舒服食物味道都可以,甜品好可愛另外食過一個黑松露薯條好好味,超濃味,order左2次不過想反映係2次去waiter都落錯單無寫低,就咁記但又要記錯,反黎re-confirm幾次第二次去係特登帶幾個朋友去,點知order錯完又錯,真係幾失望

因為有朋友去過見甜品幾吸引,約朋友去試。
去過2次,一次下午茶,一次dinner 後的甜品時間
店內裝修幾好,感覺好舒服
食物味道都可以,甜品好可愛
另外食過一個黑松露薯條好好味,超濃味,order左2次
不過想反映係2次去waiter都落錯單
無寫低,就咁記但又要記錯,反黎re-confirm幾次
2015-02-22