2017-06-12
中環除左係高級商業區之外 亦係香港其中一個美食天堂 因為朋友就快離開香港 所以就一班人約出黎聚餐 作為臨別既餞行晚餐 我地選擇去中環既西餐廳食飯 感覺上比較有氣氛☺️Espuma 呢個名一定唔陌生 呢間西班牙餐廳 一直都係大愛歡迎 經常都見到有唔少好評同埋食品推介我地一入到餐廳內 已經感受到濃濃既西式氣氛 昏黃既燈光 加上色彩繽紛既吊燈作為襯托 而且 餐枱一早已經佈置好 放滿左餐具、杯、濕紙巾等 感覺好整潔美觀一本本既餐牌好精緻 色彩繽紛既食物圖片 令人眕見都流曬口水~ 事不宜遲 我地立即開始點餐 新鮮水果茶 $48水果茶味道清新 入面放左多款健康美味既水果 例如奇異果、蘋果、橙等等 🥝🍎🍊 飲落好清暑解渴 我一個人飲曬一大樽 🤣🤣Chocolate Nutella Macchiato $42朋友點既係朱古力榛子口味既macchiato 上面有一個好靚既拉花 淨係聞都聞到好香濃既朱古力咖啡味 我試左一啖 可能因為有朱古力同埋榛子係入面 所以我個人覺得咖啡味唔算太濃 易入口~☕️Truffle fries with cheese $68第一道小食 就係黑松露醬芝士薯條 我好中意有黑松露既食物
新鮮水果茶 $48
Truffle fries with cheese $68
第一道小食 就係黑松露醬芝士薯條 我好中意有黑松露既食物 黑松露有一種令人無法抗拒既香氣 食落好香口😋 芝士都好香濃 兩者都令薯條更惹味 🍟
Espuma Nachos $108
呢個係朋友介紹既西班牙小菜 佢係類似粟米片 三角形 又香又脆 上面仲放左幾種醬料 個人比較中意綠色既牛油果醬🥑同埋紅色既番茄醬~🍅
Double cheese crab meat pizza $118
Pizza 又黎喇~今次仲要係雙重芝士pizza 一擺上枱面 已經聞到好濃郁既芝士味🧀 個人比較少食用蟹肉黎整既pizza 比起雞肉、豬肉pizza 更鮮味🍕
Spaghetti Con Foie Gras $138
我一向都好少食鵝肝 一黎覺得有陣味 二黎怕肥~但呢個鵝肝完全顛覆左我既作風 我食得津津有味~
鵝肝好香滑 一啲羶味都冇 而且又唔係用好多油煎煮而成 所以罪惡感冇咁大~ 再配埋忌廉意粉一齊食 味道好豐富😋
Tomato Risotto with Chorizo $118
意大利飯亦係我近排好中意食既菜式 意大利飯既口感比我地平日食開既飯更煙韌 呢個飯用左番茄同埋辣肉腸黎做拌料 絕對係完美既配搭 辣肉腸帶點微辣 老少咸宜🤤
Smoky Grilled Angus Rib $338
下一道主菜係超巨型烤安格斯肉眼扒 肉眼扒係用一個木箱裝住 一打開冒出大量蒸氣 入面好似仲放左一堆香草 來頭不小 😍 牛扒表面煎到深啡色 一上枱已經聞到好香~
牛扒表皮好脆 但裡面啲牛肉好鮮嫩多汁 十分juicy~我好中意牛排邊緣有啲牛筋 好有唧頭😆 切一片牛肉再沾下專為安格斯牛排而設既醬料 非常惹味!旁邊既薯菜都好正 有牛肉既油香味~值得大家一試😋
The devil Eats Oreo Brownies (full) $128
最後點少得飯後甜品 佢就係邪惡既oreo brownies 窩夫 鋪滿朱古力粉、oreo、綿花糖同忌廉 食完真係會有罪惡感 但難得一次半次 大家都已經豁出去 食到津津有味 窩夫入面真係有oreo brownies 😍😍 仲配有兩球雪糕分別係vanilla 同埋士多啤梨味~
今晚大家都食得好盡興 餐廳氣氛好之餘 食物質素亦令人滿意~就連服務員既服務態度都好親切 我同朋友都食得好開心 感覺好溫暖☺️