2017-06-12 123 瀏覽
中環除左係高級商業區之外 亦係香港其中一個美食天堂 因為朋友就快離開香港 所以就一班人約出黎聚餐 作為臨別既餞行晚餐 我地選擇去中環既西餐廳食飯 感覺上比較有氣氛☺️Espuma 呢個名一定唔陌生 呢間西班牙餐廳 一直都係大愛歡迎 經常都見到有唔少好評同埋食品推介我地一入到餐廳內 已經感受到濃濃既西式氣氛 昏黃既燈光 加上色彩繽紛既吊燈作為襯托 而且 餐枱一早已經佈置好 放滿左餐具、杯、濕紙巾等 感覺好整潔美觀一本本既餐牌好精緻 色彩繽紛既食物圖片 令人眕見都流曬口水~ 事不宜遲 我地立即開始點餐 新鮮水果茶 $48水果茶味道清新 入面放左多款健康美味既水果 例如奇異果、蘋果、橙等等 🥝🍎🍊 飲落好清暑解渴 我一個人飲曬一大樽 🤣🤣Chocolate Nutella Macchiato $42朋友點既係朱古力榛子口味既macchiato 上面有一個好靚既拉花 淨係聞都聞到好香濃既朱古力咖啡味 我試左一啖 可能因為有朱古力同埋榛子係入面 所以我個人覺得咖啡味唔算太濃 易入口~☕️Truffle fries with cheese $68第一道小食 就係黑松露醬芝士薯條 我好中意有黑松露既食物

新鮮水果茶 $48

Truffle fries with cheese $68

第一道小食 就係黑松露醬芝士薯條 我好中意有黑松露既食物 黑松露有一種令人無法抗拒既香氣 食落好香口😋 芝士都好香濃 兩者都令薯條更惹味 🍟

Espuma Nachos $108

呢個係朋友介紹既西班牙小菜 佢係類似粟米片 三角形 又香又脆 上面仲放左幾種醬料 個人比較中意綠色既牛油果醬🥑同埋紅色既番茄醬~🍅

Double cheese crab meat pizza $118

Pizza 又黎喇~今次仲要係雙重芝士pizza 一擺上枱面 已經聞到好濃郁既芝士味🧀 個人比較少食用蟹肉黎整既pizza 比起雞肉、豬肉pizza 更鮮味🍕

Spaghetti Con Foie Gras $138

我一向都好少食鵝肝 一黎覺得有陣味 二黎怕肥~但呢個鵝肝完全顛覆左我既作風 我食得津津有味~

鵝肝好香滑 一啲羶味都冇 而且又唔係用好多油煎煮而成 所以罪惡感冇咁大~ 再配埋忌廉意粉一齊食 味道好豐富😋

Tomato Risotto with Chorizo $118

意大利飯亦係我近排好中意食既菜式 意大利飯既口感比我地平日食開既飯更煙韌 呢個飯用左番茄同埋辣肉腸黎做拌料 絕對係完美既配搭 辣肉腸帶點微辣 老少咸宜🤤

Smoky Grilled Angus Rib $338

下一道主菜係超巨型烤安格斯肉眼扒 肉眼扒係用一個木箱裝住 一打開冒出大量蒸氣 入面好似仲放左一堆香草 來頭不小 😍 牛扒表面煎到深啡色 一上枱已經聞到好香~

牛扒表皮好脆 但裡面啲牛肉好鮮嫩多汁 十分juicy~我好中意牛排邊緣有啲牛筋 好有唧頭😆 切一片牛肉再沾下專為安格斯牛排而設既醬料 非常惹味!旁邊既薯菜都好正 有牛肉既油香味~值得大家一試😋

The devil Eats Oreo Brownies (full) $128

最後點少得飯後甜品 佢就係邪惡既oreo brownies 窩夫 鋪滿朱古力粉、oreo、綿花糖同忌廉 食完真係會有罪惡感 但難得一次半次 大家都已經豁出去 食到津津有味 窩夫入面真係有oreo brownies 😍😍 仲配有兩球雪糕分別係vanilla 同埋士多啤梨味~

今晚大家都食得好盡興 餐廳氣氛好之餘 食物質素亦令人滿意~就連服務員既服務態度都好親切 我同朋友都食得好開心 感覺好溫暖☺️
2017-06-01
工作咗一日終於收工,約咗朋友系中環ge Espuma食晚飯,大家都中環返工,非常方便就腳。上到去,侍應帶我地坐正系床邊,俯瞰中環ge半山夜景,燈光閃爍,非常唔錯。等咗一陣,一邊和朋友系咁好ge view之下閒聊,另一邊食物好快就逐一上臺啦。牛油果蝦沙律配油醋汁($88)沙律非常精彩,色彩斑斕,新鮮ge大蝦,配搭芒果,牛油果,淋上特別ge油醋汁,和香脆ge蔬菜一齊食,非常滋味香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿($118)另外一份頭盤系呢道非常精緻ge菜式,擺盤非常靚,兩面香煎過ge帶子上面有dd黑椒,再擺佐小小ham系上面,點埋旁邊ge醋汁一齊食,帶子鮮甜,ham油甘味香,醋汁醒胃,而且令到口感無咁油膩.三重芝士薄餅($108)薄餅用咗3種芝士去焗製,分別系blue cheese,gorgonzola cheese同埋mozzarella cheese.食入口最突出ge當然系blue cheese.口感複雜,芝士味香濃,系口腔徘徊許久,如果再有杯紅酒系旁邊,我相信會更加正.而gorgonzola cheese同mozzarella cheese就令到成個薄餅口感細膩d黏稠d.黑松露醬

牛油果蝦沙律配油醋汁($88)

香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿($118)

三重芝士薄餅($108)
令到成個薄餅口感細膩d黏稠d.

黑松露醬炒雜菌寬條麵($108)
黑松露味非常香,炒寬條麵唔會好油,雜菌切成粒粒更容易食,平時食慣用cream黎煮ge雜菌意粉,但呢個炒寬條麵比到我意外驚喜

招牌水果茶(hot$45)& cappuccino(hot$36)
飲品叫了水果茶和cappuccino.水果茶用蠟燭一直溫熱住,茶香,有淡淡果味,配合食油膩ge食物一齊飲用,剛剛好可以消滯.
cappuccino非常香滑可口,咖啡味適中,唔會好澀口.

系一個咁舒適ge環境下與朋友一邊享用咁好ge晚餐,一邊談天,好享受呢個時光.非常不錯的一個晚餐.
1K
2017-06-11 448 瀏覽
仲記得2016年5月某一天,嗰日太陽都係由東面升起,我仍然都係起身返工,但真係好煩呀。直到依家,我仲記得好清楚,因為一年後嘅今日,我又要煩過。而我知道明年嘅今日,我都會好煩……呢日係咩日子?就係M佬嘅生日囉!我除咗要諗買咩生日禮物畀佢,又要諗同佢去邊度食飯慶祝啦……最慘係,我個人真係無咩idea,去邊度食好呢?!左搵右搵,突然記得佢講過,想食西餐,咁就一於去……中環蘭桂芳嘅Espuma啦!話晒又有靚景,嘢食好味又抵食!最重要係M佬鍾意食嘛。無嚟一排,原來menu又唔同咗,今次可以試吓新野喇!焦糖單骨雞翼:8隻單骨雞翼,隻隻都燒到少少燶,外皮又甜又脆,入面嘅雞肉就又嫩又滑。單骨雞翼食起上嚟除咗方便,仲非常入味㗎。白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士:好……多……青……口……呀!用上鮮甜嘅藍青口,粒粒都大大隻,仲要索晒白酒忌廉汁!配埋脆到咯咯聲嘅蒜蓉包,真係唔夠喉呀!紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁:用紙包住石斑魚柳、青瓜、黃瓜、薯仔同車厘茄再放入焗爐焗,上枱時仲熱辣辣,打開張紙仲有好香好香嘅牛油味,兩大塊魚柳再加七彩雜菜,真係好靚呀!魚柳外皮烤到脆卜卜,魚肉非常嫩滑,最估唔到係啲配菜索晒石斑嘅精華,好好

白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士

紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁:用紙包住石斑魚柳、青瓜、黃瓜、薯仔同車厘茄再放入焗爐焗,上枱時仲熱辣辣,打開張紙仲有好香好香嘅牛油味,兩大塊魚柳再加七彩雜菜,真係好靚呀!魚柳外皮烤到脆卜卜,魚肉非常嫩滑,最估唔到係啲配菜索晒石斑嘅精華,好好味呀!
紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁

慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁:牛肋骨肉飯用鑊仔上,個牛肋骨成隻手臂咁長咁粗,好Man呀!用慢煮方法製作,所以牛肋骨肉好入味,又腍又滑,2個人食都食唔晒呀!至於米飯,除咗加入紅米之外,仲加入爽口嘅青蘋果粒,所以口感好特別,食多啲都唔會溜呀!
慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁

招牌水果茶:以蠟燭保溫,配上好多好多生果,除咗夠Fresh,仲夠晒健康解渴!
招牌水果茶

朱古力咖啡:陣陣咖啡香,配埋超香濃嘅朱古力,夜晚飲番杯都唔驚瞓唔著覺啦!
朱古力咖啡
2017-05-30
白酒忌廉藍青口配蒜蓉多士
招牌水果茶
朱古力咖啡
2017-06-11 74 瀏覽
終於都考完試啦!之前一直咁忙,係時候停落嚟休息下,享受下😭之前係IG見到好多Foodie介紹呢間Tea話幾抵,今日就約咗roommate嚟試下~原來之前個tea set已經無咗,轉咗做今季新日式tea set,未試過日式下午茶嘅我地決定試下佢😝雖然今日係平日但都幾多人👍🏻裝修好靚,個景觀都好靚。我地叫咗個日式Tea Set: E-House $228 For two😍Roommate揀咗伯爵茶,味道可以,但唔夠熱。呢排唔夠訓嘅我到咗下午仲有啲睡意,所以就揀咗Cafes Novell嘅即磨咖啡~唔加奶,唔加糖,齋啡味道更香👍🏻TeaSet有12款食物,有甜有鹹。首先嚟嘅係Homemade嘅綠茶鬆餅配鮮忌廉同Jam💖鬆餅最緊要趁熱食,入口暖暖地加上清香嘅綠茶味,唔錯!雖然綠茶味唔濃,微甜,但加埋忌廉或者士多啤梨醬,味道又更新鮮。我個人就比較鍾意後者,食落好fresh。E-House登場啦!好大個,要逐層逐層咁食,由鹹到甜😚第一層係鹹食:迷你天婦羅拼盤、蟹籽蕎麥麵、燒三文魚飯團(相機食先前就食咗🙈)💁🏻天婦羅有蝦、茄子、南瓜~整體嚟講炸得幾脆,粉唔厚,味道適中,唔洗點汁都ok。南瓜味則最香👍
終於都考完試啦!
之前一直咁忙,係時候停落嚟休息下,享受下😭

雖然今日係平日但都幾多人👍🏻
裝修好靚,個景觀都好靚。

Roommate揀咗伯爵茶,味道可以,但唔夠熱。

唔加奶,唔加糖,齋啡味道更香👍🏻

TeaSet有12款食物,有甜有鹹。
首先嚟嘅係Homemade嘅綠茶鬆餅配鮮忌廉同Jam💖

鬆餅最緊要趁熱食,入口暖暖地加上清香嘅綠茶味,唔錯!
我個人就比較鍾意後者,食落好fresh。

E-House登場啦!好大個,要逐層逐層咁食,由鹹到甜😚

天婦羅有蝦、茄子、南瓜~
整體嚟講炸得幾脆,粉唔厚,味道適中,唔洗點汁都ok。
南瓜味則最香👍🏻

蟹籽蕎麥麵係凍嘅,好多蟹籽,咬落脆卜卜😋
但個麵有啲乾身,無咩味,落咗少少天婦羅個汁就好少少,濕啲易入口。

燒三文魚飯團燒過少少之後更多香,所以一開始已經忍唔住食咗lu~
外表黏住紫菜,鹹鹹地,好好味😁

第二層有鹹食,又有甜食。

第二層令我最期待嘅就係醬油丸子!!!
因為平身我好鍾意食糯米嘅野,最鍾意個種QQ地又好煙韌嘅口感😍
呢個醬油丸子果然無令我失望,大大粒又煙韌💕
面頭燒過下,醬油味一入口就食到好濃,好啱我口味👍🏻

日式芝士蛋糕,芝士味唔夠濃,似一般海綿蛋糕,但我就比較鍾意食creamy啲。

黑糖牛乳布丁,上面有一粒龍吐珠果,幾爽口清甜。
黑糖好甜,牛乳布丁夠香滑lulu,味道濃郁,match!

最後一層係甜食~
黑芝麻蕨餅食過返尋味,黑芝麻好濃,磨到好細粒,質感唔會好散😋
櫻花水信玄餅同蝶豆花水信玄餅都好靚,晶瑩通透,感覺好清新。
本身櫻花無咩味,蝶豆花個味又太過真實,有啲怪怪地嘅感覺~

整體嚟講,呢到好適合同朋友嚟坐下,傾下計!
玻璃窗設計,令到個環境好光猛,好有朝氣嘅感覺,得閒relax下都唔錯👭😚
2017-06-10 184 瀏覽
男朋友今日有事出中環,搞掂都已經天黑了。行過見到有Espuma,記得尖沙咀店水準唔錯,就決定食個靚靚晚餐。安排咗坐窗口位,有一大塊落地玻璃。靜靜地望住出面呡半山景,心情都即刻放鬆唔小。烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士先食頭盤,有四隻蝦。蝦肉爽口,夠鮮味,香草同鹽嘅咸香配合得岩岩好。伴碟嘅芒果同菠蘿莎莎酸酸甜甜,夠哂開胃。可以放上去多士上面食,好脆又可以中和油膩感。香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿帶子好大粒,上面放咗黑毛豬火腸,而最底就係辣肉腸。黑毛豬十分甘香,油脂適中。一啖食哂一舊,個口感好豐富。帶子彈牙,而辣肉腸口感硬啲,帶小小辣好惹味。焦糖單骨雞翼雞翼份量比較多,開邊嘅整法食得与較方便。外皮香脆,唔油膩。表面沾滿咗焦糖,入口先是甜,然後帶咸香,十分之特別。雞翼肉質嫩,炸完亦保留到肉汁。黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵最近非常喜歡有黑松露嘅食物。醬汁杰身,黑松露味非常香濃!伴上奶油忌廉香,每一條麵都掛滿厚身嘅醬汁。寬麵條帶小許硬身,係我中意嘅口感。加上大量嘅雜菌,口感豐富,好推介!草莓蜜桃沙冰超級巨型沙𣲙!勁抵飲呀,而且放滿咗士多啤梨係面,呃下like都抵啦!入口沙𣲙細滑,唔會死甜,草莓同蜜桃味
男朋友今日有事出中環,搞掂都已經天黑了。

安排咗坐窗口位,有一大塊落地玻璃。
靜靜地望住出面呡半山景,心情都即刻放鬆唔小。

烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士

先食頭盤,有四隻蝦。

蝦肉爽口,夠鮮味,香草同鹽嘅咸香配合得岩岩好。
伴碟嘅芒果同菠蘿莎莎酸酸甜甜,夠哂開胃。

可以放上去多士上面食,好脆又可以中和油膩感。

香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿

帶子好大粒,上面放咗黑毛豬火腸,而最底就係辣肉腸。

黑毛豬十分甘香,油脂適中。一啖食哂一舊,個口感好豐富。
帶子彈牙,而辣肉腸口感硬啲,帶小小辣好惹味。

焦糖單骨雞翼

雞翼份量比較多,開邊嘅整法食得与較方便。

外皮香脆,唔油膩。
表面沾滿咗焦糖,入口先是甜,然後帶咸香,十分之特別。
雞翼肉質嫩,炸完亦保留到肉汁。

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵

最近非常喜歡有黑松露嘅食物。
醬汁杰身,黑松露味非常香濃!
伴上奶油忌廉香,每一條麵都掛滿厚身嘅醬汁。
寬麵條帶小許硬身,係我中意嘅口感。
加上大量嘅雜菌,口感豐富,好推介!

草莓蜜桃沙冰

超級巨型沙𣲙!
勁抵飲呀,而且放滿咗士多啤梨係面,呃下like都抵啦!
入口沙𣲙細滑,唔會死甜,草莓同蜜桃味均勻。

Cappuccino

咖啡味濃厚,奶打得滑身,不錯。
2017-06-10 58 瀏覽
友人提到想享受一個悠閑嘅afternoon tea,突然醒起中環威靈頓街的espuma,記得早前曾經光顧尖沙咀店。今次來到中環店更加舒適,店內光線充足,枱之間嘅空間感很多,沒有侷促嘅感覺,窗外嘅景色怡人。性價比超高的afternoon tea set $228/2位這款tea set 當侍應棒來的時候真的十分驚喜,這個貌似屋仔的外型真的滿分。共有三層。分別放了鹹點和甜點。每款食物各有兩件,味道說不上驚喜,中規中矩。但與朋友傾下計,望下街景都唔錯, 難得中環有如此性價比高,舒適悠閑嘅地方,真係值得一試。.

2017-03-24
2017-06-09 39 瀏覽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀👨‍🍳簡嘉程老師Novell創意咖啡☕🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸👨‍🍳Novell coffee by Stanley Chien☕🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸⠀⠀⠀感謝 @espuma_hk 邀請出席5月8日的體驗活動來自🇹🇼的簡嘉程老師,待人親切,處事真誠,⠀⠀⠀不論是他環島派送咖啡的行動,還是風雨不改的早餐店🍳⠀⠀⠀都讓人明白,食物該存有比果腹,更深一層的意義!高超的廚藝固然令人驚嘆😱但唯有關愛才能讓人感動💓⠀⠀⠀當晚活動以Coffee n food pairing為主題,主張用適當的咖啡作為食物的配搭,可以使後者的味道昇華!⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣ 🐙八爪魚配橄欖油及柚子醋💭清新開胃😍😍 ⠀⠀⠀⠀2️⃣ 香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿💭帶子大大只,黑毛豬好香,辣味充足😎⠀⠀⠀3️⃣黑白芝麻吞拿魚卷🐟💭芝麻香欠奉,但有芥末擔當,味道尚可😋⠀⠀⠀4️⃣ 🐄慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁💭牛肋骨煮到好融軟入味😱💭白飯有青蘋果粒襯底,10級好味!⠀⠀⠀5️⃣🍅烤蕃茄豆瓣醬意大利麵🍝💭意粉好彈牙,豆瓣醬的味道剛剛好😝💭大蝦爽度不足,但
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👨‍🍳簡嘉程老師Novell創意咖啡☕
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
感謝 @espuma_hk 邀請出席5月8日的體驗活動

來自🇹🇼的簡嘉程老師,
待人親切,處事真誠,
⠀⠀⠀
不論是他環島派送咖啡的行動,
還是風雨不改的早餐店🍳
都讓人明白,
食物該存有比果腹,更深一層的意義!
高超的廚藝固然令人驚嘆😱
但唯有關愛才能讓人感動💓
⠀⠀⠀
主張用適當的咖啡作為食物的配搭,
可以使後者的味道昇華!
⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ 🐙八爪魚配橄欖油及柚子醋
💭清新開胃😍😍 ⠀
2️⃣ 香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿
💭帶子大大只,黑毛豬好香,辣味充足😎
3️⃣黑白芝麻吞拿魚卷🐟
💭芝麻香欠奉,但有芥末擔當,味道尚可😋
4️⃣ 🐄慢燉牛肋骨肉飯配牛肉燒汁
💭牛肋骨煮到好融軟入味😱
💭白飯有青蘋果粒襯底,10級好味!
5️⃣🍅烤蕃茄豆瓣醬意大利麵🍝
💭意粉好彈牙,豆瓣醬的味道剛剛好😝
💭大蝦爽度不足,但配埋烤番茄,都好正🤤🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
6️⃣🌈彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕🍧
💭樣子甜美,但味道不討好😫

7️⃣☕咖啡拼盤🍰
💭樣子甜美,但味道不討好😫 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
用餐優惠
試食活動
2017-06-07 196 瀏覽
台灣朋友來了香港,當然要一盡地主之誼,帶他吃好東西。星期日的下午,選了我喜歡的餐廳來吃個午飯。 星期日的中環,別有一番寧靜,就是喜歡這種假日悠閒。更喜歡Espuma居高臨下的安靜景致。 睡眼徘徊,所以先來了一杯榛子朱古力瑪奇朵提神!精美的拉花,不太甜的味道,配上一塊小花餅,呷一口微香的咖啡,唔,這是假日的味道。朋友有點感冒,所以點了暖身的花果茶,大大的一壺,温熱又暖心,喝下去很舒服。先來的蜜糖雞翼,新鮮即炸,外皮夠脆,但肉汁仍然豐富,加上蜜糖的甜味,又香又香口,好好食~沙律是一貫的足料,大大隻凍蝦,最愛的牛油果加上香甜芒果,酸酸甜甜又開胃!我喜歡那毫不吝嗇的芝麻醬,滲透每塊沙律菜,吃來帶點芝麻香,清新健康又好味。主菜點了喜歡的羊扒,製作需時,但絕對值得。上枱一刻,對份量有點驚訝!大得很,厚肉得很、熱辣辣的,側邊燒得十分香脆,切開時有皮脆之聲。扒是十分肥美的,被一層甘香羊膏包著,入面的肉仍然十分嫩滑,切開肉汁是洶湧而出,朋友喜歡吃扒,讚不絕口,我當然也竹分滿意。吃罷羊扒,兩人已經飽足有餘,但一場來到,怎少得一份甜品呢?點了半份紅莓窩夫。窩夫外脆內軟,灑上了紅莓再淋上了士多啤梨醬,顏色

窩夫外脆內軟,灑上了紅莓再淋上了士多啤梨醬,顏色鮮紅。旁邊再配上忌廉,多添一份甜美。窩夫配士多啤梨味雪糕,成個配搭是迷人的粉紅色,好睇又好食。

慢活的星期日,餐廳播著悠閒的音樂,席上食客是一派自在,有說有笑。我們一坐便坐了2個多小時,吃著聊著,就這樣渡過了優哉悠哉的美好時光。
2017-05-21
  • 瑪奇朵
  • 蜜糖雞翼
  • 羊扒
  • 窩夫
2017-06-07 60 瀏覽
今日同朋友黎左中環呢到行街,行左陣想搵個地方坐低傾下計,於是決定去high tea^_^綠茶鬆餅配鮮忌廉果醬鬆餅本身有綠茶味,再塗上綠茶忌廉,真係正一共有三層,裏面有蟹籽蕎麥麵、三文魚飯糰、醬油丸子、黑糖牛乳布丁等等醬油丸子好煙韌,醬油味對我來講好岩囗味黑糖牛乳布丁,牛奶味剛好,唔會太濃或太淡,我平時唔係好鐘意黑糖味,但呢個布丁有牛奶同黑糖好夾呢個high tea份量對我來講,少左d,好快就食完,不過以價錢來講,值得一試

綠茶鬆餅配鮮忌廉果醬
鬆餅本身有綠茶味,再塗上綠茶忌廉,真係正

醬油丸子好煙韌,醬油味對我來講好岩囗味

2017-06-06 54 瀏覽
係中環食下午,要找一間好坐又唔太貴嘅地方,有咩選舉好𠳿呢?Espuma係一個選擇,容易釘位,好坐,不過好熱鬧,大家講嘢都要大聲點。😮裝修不怎様高格調,感覺舒服,有幾個6至8人卡位,不過真是好噪,夾個位都聽唔清😧菜色都係一般的西餐,質素只可以是中規中矩,沒有什麼讓人感覺驚喜。反而凍果茶有點驚喜😊價錢$150蚊左右,其中叫了個pizza ,份量大但好像是預先做好,然後焗熱出來,感覺係supermarket 買回來然後放在焗爐那樣🙄為了容易找到地方吃午飯,有點好環境,看似有一點點特色,又不太貴,才考慮選擇吧

跟好姊妹的AFTERNOON TEA, 時光總是超美好的! 工作實在太累, 忍不住在平日下午請了半天假, 忙裡偷閒~ 再找來好姊妹陪我打發日子! 不用工作, 不用湊囡, 真的好寫意~~ ((笑)) 之前都有去過Espuma的尖沙咀店, 食物質數同環境都不錯! 今次去了中環店, 吃個afternoon tea~~ 中環店環境更正喔!!! 風格都是走西班牙風, 色彩明亮! 而且有一邊是全玻璃窗, 採光度一流!!!! 無論日間還是晚間, 景色都非常好~~ 我們目標好明確, 一去到就點了時令的日式AFTERNOON TEA SET~ 包兩杯飲品的, 但我們都加錢轉了做水果茶~ 水果茶先上場~ 我點的是招牌水果茶 (熱), 個人覺得這款最好飲! (笑) 另, 朋友點的凍熱情果烏龍茶, 非常解暑喔! 同好姊妹傾下計, 等一陣TEA SET就出場喇! 玻璃屋設計的擺盤, 看著都覺得開心喔!! 我們由上層開始慢慢品嚐~ 第一層是咸食~ 迷你天婦羅拼盤, 夠熱夠脆, 粉不多, 不錯! 蟹杍蕎麥麵, OK, 不太特別~ 燒三文魚飯糰, 這個好好食! 三文魚碎同飯已經拌好, 加上有紫菜碎
跟好姊妹的AFTERNOON TEA, 時光總是超美好的!
工作實在太累, 忍不住在平日下午請了半天假, 忙裡偷閒~
再找來好姊妹陪我打發日子!
不用工作, 不用湊囡, 真的好寫意~~ ((笑))

之前都有去過Espuma的尖沙咀店,
食物質數同環境都不錯!
今次去了中環店, 吃個afternoon tea~~
中環店環境更正喔!!!

風格都是走西班牙風, 色彩明亮!
而且有一邊是全玻璃窗, 採光度一流!!!!
無論日間還是晚間, 景色都非常好~~

包兩杯飲品的, 但我們都加錢轉了做水果茶~

招牌水果茶 (熱), 凍熱情果烏龍茶
水果茶先上場~
我點的是招牌水果茶 (熱), 個人覺得這款最好飲! (笑)
另, 朋友點的凍熱情果烏龍茶, 非常解暑喔!

日式AFTERNOON TEA SET
同好姊妹傾下計, 等一陣TEA SET就出場喇!
玻璃屋設計的擺盤, 看著都覺得開心喔!!

迷你天婦羅拼盤, 蟹杍蕎麥麵, 燒三文魚飯糰
我們由上層開始慢慢品嚐~
第一層是咸食~

迷你天婦羅拼盤, 蟹杍蕎麥麵, 燒三文魚飯糰
迷你天婦羅拼盤, 夠熱夠脆, 粉不多, 不錯!
蟹杍蕎麥麵, OK, 不太特別~
燒三文魚飯糰, 這個好好食! 三文魚碎同飯已經拌好, 加上有紫菜碎, 味道更好!

醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁及日式芝士蛋糕
第二層, 是日式和果子、甜點等~
分別是醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁及日式芝士蛋糕!

綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍
第三層是蛋糕類~
有綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍

醬油丸子做得很有日本風味!
而蛋糕款式也不會太死甜, 可以好好品嚐到不同的風格真味!
大熱的日式櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍也非常吸引!
不過兩款味道都是很淡很淡的~

綠茶鬆餅
最後, 仲有綠茶鬆餅!!!!
配上綠茶鮮忌廉及紅莓果醬~~

綠茶鬆餅
我將鬆餅一開二, 就可以試晒不同的配搭!
個人喜歡紅莓果醬, 微微的莓酸其實很配綠茶呢~!!

平日的下午茶時段唔多人, 可以好relax咁坐窗邊位,
欣賞中環景色, 同好姊妹hea足一個下午!
傾到唔願走~~ hahaha!!!!

如果weekend來, 可能預先book檯會比較好喔!!!
真係超推薦book window seat!! 好舒服架!!
招牌水果茶 (熱), 凍熱情果烏龍茶
醬油丸子、迷你甜薯、黑糖牛乳布丁及日式芝士蛋糕
綠茶紅豆戚風蛋糕、黑芝麻蕨餅、櫻花水信玄餅及蝶豆花果凍
2017-06-04 205 瀏覽
已經是第二次來到Espuma high tea,上次到過合和中心的分店,今次見有新主題的high tea set,一於到中環的分店試試。坐於窗邊,景觀開揚,可望到香港公園的一帶,加上當日陽光普照,整個感覺令人放鬆,愉悅!先來熱辣辣的綠茶鬆餅配綠茶忌廉及莓醬。作為綠茶控,當然覺得綠茶鬆餅加綠茶忌廉是無敵的組合,鬆餅微甜,綠茶味香郁。熱情果烏龍茶自從上次試過水果茶後,留下深刻印象,所以今次再encore。水果茶味道如一,充滿熱情果香,酸酸甜甜,確實開胃。最好的當然是用上燭台一直熱着,就算慢慢high tea,都不怕飲品冷了。(凍)手搖咖啡友人對凍咖啡讚不絕口,因為用上上乘咖啡豆,而且本身落糖的份量預算很好,甘甜回味。蟹子蕎麥麵及三文魚飯團不錯,特別是飯團,三文魚略為燒過,味道香口。天婦羅蝦炸得未夠脆,略嫌失色。醬油丸子口感煙韌,我最愛!衫時猜不到錫紙內包裹着什麼,原來是日本甜薯。這亦是我平日去日式放題必點的小食之一,香甜軟糯,只食一粒,實在不夠喉。而黑糖牛乳布丁很嫩滑,牛乳香濃,面上的黑糖不太甜,很讚。賣相精美的櫻花水信玄餅及碟豆花水信玄餅如啫喱般震騰騰,味道清清淡淡,帶點爽口。綠茶蕨餅就

熱情果烏龍茶

(凍)手搖咖啡

天婦羅蝦炸得未夠脆,略嫌失色。

醬油丸子口感煙韌,我最愛!

賣相精美的櫻花水信玄餅及碟豆花水信玄餅如啫喱般震騰騰,味道清清淡淡,帶點爽口。綠茶蕨餅就吃得多,黑芝麻款式反而少見。芝麻香濃,口感較實。另外還有綠茶紅豆戚風蛋糕,綠茶味清淡。
同好姐妹中環撐枱腳~坐窗口位,方便傾計。先黎兩杯 Sparkling wine,cheers!烤溫室茄子雞胸沙律,fresh~ 是日餐湯 - 南瓜湯甜甜地配蒜蓉包,蒜蓉包好香雜菌湯,打到好滑烤蝦配芒果菠蘿莎莎+多士烤蝦夠彈牙,配埋d芒果菠蘿粒,好開胃同清新烤安格斯肉眼扒5成熟~外面香,裡面嫩,唔點汁都已經好好味,必食! 仲有好多蔬菜,好味~海鮮扁意大利粉比起肉眼扒較為遜色,唔夠汁,下次試pizza甜品一人一份 Waffle + 雪糕!熱檸水 同 cappuccino 抖抖,杯cappuccino仲有貓貓拉花!!食埋甜品,飲杯 嘢,傾下計,好滿足ge一餐~ 2人套餐 五百幾, 真係好多嘢食!呢個區,呢個環境,性價比算高,值得再去~
同好姐妹中環撐枱腳~坐窗口位,方便傾計。

先黎兩杯 Sparkling wine,cheers!

烤溫室茄子雞胸沙律,fresh~
是日餐湯 - 南瓜湯
甜甜地配蒜蓉包,蒜蓉包好香
雜菌湯,打到好滑
烤蝦配芒果菠蘿莎莎+多士

烤蝦夠彈牙,配埋d芒果菠蘿粒,好開胃同清新

烤安格斯肉眼扒
海鮮扁意大利粉
比起肉眼扒較為遜色,唔夠汁,下次試pizza
甜品一人一份 Waffle + 雪糕!

食埋甜品,飲杯 嘢,傾下計,好滿足ge一餐~

2017-05-31
  • 烤安格斯肉眼扒
  • 烤蝦配芒果菠蘿莎莎+多士
  • 烤溫室茄子雞胸沙律
2017-06-02 156 瀏覽
難得有假期跟女朋友來中環逛逛外拍,夜晚食飯,揀左espuma,就係蘭桂芳附近。 早前睇facebook話呢道換左新菜單,所以今晚一於散叫。 一入黎感覺呢度都幾幽雅,好適合食下飯,傾下計。 乾溼紙巾齊備,夠貼心。 今次點了一款小食<<香煎珍竇帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿>>,一碟有三塊。帶子真係夠大夠煙韌,加上黑毛豬火腿及辣肉腸,入口咸咸辣辣的,口感更有層次及豐富。 <<至尊海鮮西班牙炒飯>>呢個炒飯想食好耐,兩個人share夠哂。海鮮配料真係夠哂多,海蝦,青口,帶子及魷魚,全部都唔細隻。食之前搾一搾檸檬灑落飯度,會更清新。炒飯的口感比較硬,入口層次比夠分明。 食完個炒飯都已經八成飽,叫個甜品<<紅莓乾窩夫配雪糕>>,雪糕在點餐時有得揀口味,我就揀左士多啤梨味。窩夫食入口夠乾,口感足。撈埋雪糕一齊食,味道更佳。 飲品點左<<凍朱古力咖啡>>及<<凍水果茶>>。茶加上新鮮的水果,一路飲可以一路食,岩哂愛吃生
早前睇facebook話呢道換左新菜單,所以今晚一於散叫。
一入黎感覺呢度都幾幽雅,好適合食下飯,傾下計。
乾溼紙巾齊備,夠貼心。

飲品點左<<凍朱古力咖啡>>及<<凍水果茶>>。茶加上新鮮的水果,一路飲可以一路食,岩哂愛吃生果的女友。

2017-05-27
2017-06-01 620 瀏覽
我們一家,可說是中環威靈頓M88 的Espuma的常客。每隔兩三個月,一定會去聚餐。無他也,誰叫小魔怪那兒也不愛,獨愛這兒﹗仿佛,Espuma有股莫名的萬誘魔力,深深地俘虜了小魔怪的心…… 星期六的下午,小魔怪上完繪畫班,我們一行四人,就浩浩蕩蕩去「御用餐廳」開餐了﹗ 翻閱餐牌,K話多了不少新款的主菜,以及咖啡飲品可供選擇。 正當K、C與小妹在細閱餐牌時,小魔怪卻嚷著說要吃High-Tea。唉,原來鄰枱點來了一set日式的兩人下午茶餐來。小寶貝要吃,我們,只能順其意,要了一set$228,包飲品兩杯。 這一杯草莓烏龍茶(+$15),是每次到訪必點的飲品。小魔怪貪其香甜冰凍帶果香,且可咬冰也﹗ K的咖啡瑪奇朵Coffee Macchiato(+$15),是一杯香濃冰凍咖啡與柔滑細緻奶泡完美結合的夏日飲品。瑪奇朵Macchiato在義大利文里是「印記、烙印」的意思,顧名思義,它象徵著甜蜜的印記。 瑪奇朵咖啡是奶咖啡的一種,它是輕柔的,入口如浮雲般細膩潤滑。 小妹,則要了一杯提拉米蘇咖啡$38,咖啡上層是厚厚的提拉米蘇泡沫,口感幼滑細緻,同時讓咖啡入口帶點甜味,極易入口。 某
翻閱餐牌,K話多了不少新款的主菜,以及咖啡飲品可供選擇。

某個程度上,小魔怪的口味,像極了她的父母。香濃惹味且邪惡的鵝肝黑松露意大利麵$128,最得他們三人的歡心。

這個鵝肝意粉,罪惡指數爆燈,鵝肝外層煎香後,帶點微脆感,而內層質感軟綿,入口即融,完全沒有半點鵝羶味。意粉以濃稠忌廉汁烹調,中間混了黑松露醬、雜菌和芝士,一上碟就聞到陣陣的黑松露香。沾滿醬汁的意粉口感煙韌富勁,掛上香噴噴的黑松露醬汁,香濃之餘也顯矜貴,更是滋味無窮的﹗
接著,繼續大人的邪惡 - 香脆鹹豬手$238。這一隻豬手的外皮焗的得非常香脆,每一口都能聽到清脆的卜卜聲,內裏肉汁豐盈,不會太韌或太鹹,伴著燒汁、芥末或酸菜同吃,風味猶佳。K,甚至豪氣地,把碩大豬骨拿在手中,一口一口啃著殘留在骨頭上的皮與肉。看他吃得,甚是滋味的樣子﹗
小魔怪,邊吃著意粉和「燒肉」,邊問甜品在何處。當我們吃完了主食,日式甜品架也送上枱來了﹗
綠茶鬆餅配鮮忌廉及果醬,小孩應該不會喜歡的。想不到,她也吃了半個綠茶鬆餅配果醬。
最上層,有兩小兜冷蟹籽蕎麥麵、兩件燒三文魚飯糰,以及迷你天婦羅拼盤,水準中規中矩,驚喜不大。
中層,有兩串醬油丸子、兩件日式芝士蛋糕,以及兩小杯黑糖牛乳布丁。這一層,小妹最愛也。
醬油丸子,煙韌Q彈的,鹹香非常,小魔怪也吃了兩粒丸子。
黑糖牛乳布丁,也是甜美幼滑之作,且以龍珠果作點綴,好不美麗﹗
日式芝士蛋糕,芝味不算太過突出,以清淡柔軟為主,且配以甜美多汁紅桑子,輕盈清爽之作。
最低層的藍色蝶豆花水信玄餅、白色櫻花水信玄餅、綠茶紅豆戚風雪糕和黑芝麻蕨餅,頭兩款可說是小魔怪的心頭好了﹗
戚風蛋糕稱不上十分鬆軟,口感似普通蛋糕,綠茶味道也不太突出,紅豆與金箔,起點睛之效。
黑芝麻蕨餅,口感,絕對稱不上是蕨餅也。幸,黑芝麻入口香氣十足。
蝶豆花水信玄餅和櫻花水信玄餅,不過是爽滑的大菜糕內,有一朵鹽漬櫻花,視感享受一流﹗食味如何,只有小魔怪知﹗
兩粒迷你甜薯,粉糯香甜。
餐後,大家都覺得鹹食遠比甜食出色,飲品也頗有創意。甫踏出餐廳門口,小魔怪即說:「不如聽日再嚟?」……
2017-05-27