2017-06-11
工作咗一日終於收工,約咗朋友系中環ge Espuma食晚飯,大家都中環返工,非常方便就腳。上到去,侍應帶我地坐正系床邊,俯瞰中環ge半山夜景,燈光閃爍,非常唔錯。等咗一陣,一邊和朋友系咁好ge view之下閒聊,另一邊食物好快就逐一上臺啦。牛油果蝦沙律配油醋汁($88)沙律非常精彩,色彩斑斕,新鮮ge大蝦,配搭芒果,牛油果,淋上特別ge油醋汁,和香脆ge蔬菜一齊食,非常滋味香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿($118)另外一份頭盤系呢道非常精緻ge菜式,擺盤非常靚,兩面香煎過ge帶子上面有dd黑椒,再擺佐小小ham系上面,點埋旁邊ge醋汁一齊食,帶子鮮甜,ham油甘味香,醋汁醒胃,而且令到口感無咁油膩.三重芝士薄餅($108)薄餅用咗3種芝士去焗製,分別系blue cheese,gorgonzola cheese同埋mozzarella cheese.食入口最突出ge當然系blue cheese.口感複雜,芝士味香濃,系口腔徘徊許久,如果再有杯紅酒系旁邊,我相信會更加正.而gorgonzola cheese同mozzarella cheese就令到成個薄餅口感細膩d黏稠d.黑松露醬
牛油果蝦沙律配油醋汁($88)
香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿($118)
三重芝士薄餅($108)
令到成個薄餅口感細膩d黏稠d.
黑松露醬炒雜菌寬條麵($108)
黑松露味非常香,炒寬條麵唔會好油,雜菌切成粒粒更容易食,平時食慣用cream黎煮ge雜菌意粉,但呢個炒寬條麵比到我意外驚喜
招牌水果茶(hot$45)& cappuccino(hot$36)
飲品叫了水果茶和cappuccino.水果茶用蠟燭一直溫熱住,茶香,有淡淡果味,配合食油膩ge食物一齊飲用,剛剛好可以消滯.
cappuccino非常香滑可口,咖啡味適中,唔會好澀口.
系一個咁舒適ge環境下與朋友一邊享用咁好ge晚餐,一邊談天,好享受呢個時光.非常不錯的一個晚餐.