2018-12-28 249 瀏覽
Espuma的tea set一直都好有創意,而且食物都有返咁上下質素。今期的Christmas fondue tea set $258 for 2,依舊咁有競爭力。望住靚景食都食得開心d。紅莓鬆餅配忌廉及果醬,粉紅色造型,女生一定喜歡,好睇又好食。不一會就送上tea set,連mini X'mas tree上,超認真的擺設!先食savouries,黑魚子多士很香脆,小小圓形好的式,連高級食材都有,都幾揼本。香煎海鮮薯餅很香,薯餅帶海鮮鮮味,一人吃一個真不夠吃。巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭塔顏色好吸引,concept不錯,可以再fill滿些。牛油果雞肉沙律酥盒,味道剛好,鹹點做得出色。濃香烏龍茶火煱茶味很重,還有點點茶葉碎,有很的配料試。雪人棉花糖是最有xmas感覺的,大家試試dip左烏龍茶味的snowman,味道跟朱古力fondue完全不一樣。薑餅人朱古力曲奇香脆,配朱古力味濃厚的布朗尼,兩款都好喜歡,很特別的配搭。紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕,好cute!迷你抹茶泡芙抹茶味清新,加oolong tea食,double tea,yum!鮮雜果有哈蜜瓜、蜜瓜、草莓、藍莓、火龍果,放入烏龍茶fondue

濃香烏龍茶火煱茶味很重,還有點點茶葉碎,有很的配料試。

鮮雜果有哈蜜瓜、蜜瓜、草莓、藍莓、火龍果,放入烏龍茶fondue食,建議可以加$續加水果、棉花糖、朱古力,咁就可以繼續enjoy個fondue!

香橙芝士奶蓋朱古力($40),奶蓋帶淡淡的芝士味,朱古力係令人好warm的選擇。

燒棉花糖焦糖布丁咖啡($40)加了棉花糖,很有賣相,咖啡帶濃郁caramel pudding味,so sweet。
  • Afternoonteaset
放聖誕假前最後一天上班,正苦惱著同女友如何慶祝,同事在網上發現了中環這間性價比極高的”Espuma” Christmas Fondue Tea Set HKD$258 For Two,預約了今天。座在窗邊位置,景觀開楊,看看餐牌,為了這個下午Tea Set來的。Christmas Fondue Tea Set HKD$258 For Two Served between 2pm and 5:30pmFondue Soup Base 濃香烏龍茶火鍋 - 有伯爵茶籽,伯爵茶味香濃而不膩,質感滑溜。Homemade Scones 紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬口感鬆脆,內有粒粒紅莓,配上果醬更美味。Savouries 香煎海鮮薯餅 - 用蛋煎香,內有一層層薄薯。巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻 - 可能每日配搭不一樣,沒有紅菜頭的餅底,今天這個是沙律,蜜瓜加上巴馬風乾火腿和火箭菜等。黑魚子多士 - 上面有黑魚子,中間夾有煙燻三文魚,味道富鮮咸香。牛油果雞肉沙律酥盒 - 酥皮餅底好酥脆,上有牛油果雞肉沙律,口感味道配搭一流。Sweet Treats 迷你抹茶泡芙 - 淡香抹茶味,外皮口感帶點香脆。薑餅人朱古力

Fondue Soup Base

Homemade Scones
紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬
口感鬆脆,內有粒粒紅莓,配上果醬更美味。

Savouries
香煎海鮮薯餅 - 用蛋煎香,內有一層層薄薯。

Sweet Treats
迷你抹茶泡芙 - 淡香抹茶味,外皮口感帶點香脆。
薑餅人朱古力曲奇及布朗尼 - 賣相可愛,布朗尼好香濃,口感豐富。
雪人棉花糖
紅絲襪聖誕帽杯子蛋糕 - 蛋糕口感軟綿濕潤,上面原粒士多啤梨香甜多汁。
鮮雜果 - 有火龍果、蜜瓜、 藍莓和士多啤梨,各款水味新鮮清甜多汁。

Winter Drinks
Novell有機花草茶 $48
清新的花香,帶檸檬香微酸。
手搖咖啡 餐+$15
上面放上两粒咖啡頭好精緻,咖啡味香濃,帶微甜易入口。

2018-12-26
2018-12-23 177 瀏覽
Apparently HSBC cardholders may enjoy churros at 50% off, if the total spending on food is more than HKD500. But no I was not given the 50% off churros and despite clarifying I was told the offer was not applicable. My total spending on food was definitely more than HKD500.The savings are not much (the churros are only HKD68 per serving), but it does not feel right. Diners beware.

Diners beware.
2018-12-23
1 分鐘 (堂食)
  • 黑白芝麻吞拿魚卷
  • 西班牙油條
2018-12-22 197 瀏覽
環境不錯,乾淨,服務態度良好跟朋友聚餐氣氛幾好食物味道不錯特別是西班牙海鲜飯軟硬適中,一般其他的就又乾又硬,附合本人口味而且花茶味道不錯價格便宜牛扒要了七成熟,因配合大家口味可以食太生,好彩都無 over cooked值得讚賞
環境不錯,乾淨,服務態度良好
跟朋友聚餐氣氛幾好
食物味道不錯
而且花茶味道不錯價格便宜
值得讚賞

• 西班牙海鲜炒飯
  • 水果茶
2018-12-22 141 瀏覽
v nice considering how much it cost - would definitely recommend the Spaghetti con Foie Gras y Creme Truffle, its hella nice. The lychee tea also tasted great and in general its pretty worth it. However I do think the pastas and other dishes was way better than their signature paella!!!
  • 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
  • 貴妃荔枝茉莉茶
2018-12-22 130 瀏覽
今日同朋友去中環,搵到呢棟商業大廈,見到有好多餐廳,然後就揀了呢間入去。其實之前都有去過佢係尖沙咀的分店、最鐘意食佢的麻糬地方都好舒服,我地被安排坐窗邊位置今日見到有節日下午茶set, 加錢可以update冬日特飲,火鍋底可以揀朱古力同烏龍茶等了一陣,staff就捧下午茶set出來,我地眼睛都發光了,仲聽到隔壁台一班叔叔嬸嬸話「哇,好靚喎」擺設放得好靚,有一杯小香檳放係朱古力火鍋旁邊,俾你自己加多少的份量落火鍋講返食物,咸甜各具特色,吾止靚,品道亦好好味Brownie好香濃
其實之前都有去過佢係尖沙咀的分店、最鐘意食佢的麻糬
地方都好舒服,我地被安排坐窗邊位置
講返食物,咸甜各具特色,吾止靚,品道亦好好味
Brownie好香濃

2018-12-21 99 瀏覽
It is the spirit of Christmas. Let’s indulge in the very best of Yuletide at this opulent afternoon teaFirst on the food menu is a selection of champagne chocolate fondue and oolong tea sweet soup. Special for this festive tea are a good combination of scones, savouries and sweet treats. We chose the champagne chocolate fondue, which my waiter highly recommended. It started with warm scones with clotted cream and jam are presented. For Christmas, Espuma offers raspberry scones and a seasonal ja

It started with warm scones with clotted cream and jam are presented. For Christmas, Espuma offers raspberry scones and a seasonal jam. Wary at first of the jam, my partner and I end up fighting over who gets the last of it on our delicious raspberry scones.

After the scones, we dived into the savouries (a rather weird order?). Caviar toasts was our favourite - layered with tuna and crispy toasts, a delicious combo

2018-12-19 106 瀏覽
我妹唔知邊度睇到Espuma做緊Xmas afternoon tea set🎄 死都要我陪佢試 好港女呀😂🙈心得分享 Weekend想食tea 識揀一定係揀中環🙊星期一至五多人返工就梗係難搵位 但係星期六日呢 就應該靜返好多 可以坐耐啲之餘 中環分店個景都靚啲啦🙊呢個就係我阿妹講嘅聖誕Menu 又幾好喎😯 唔係剩係得朱古力火鍋揀 仲有烏龍茶味 勇於創新嘅我梗係大無畏 揀烏龍茶試試佢😂 飲品就四款都好吸引 我揀咗有機花草茶 我妹就試bailey’s blossom😛飲品一上我就心諗:😯😯😯 whoo~真係好適合港女打卡 我杯花茶同背景嘅殖民地式建築好襯😂 飲落都幾好嘅 蘋果唔係裝飾 係真係飲到蘋果味😛食tea有甜點又有鹹點 飲啖茶清清地中和下都唔錯我妹杯bailey’s blossom仲fancy😂 藍色黃色嘅花好靚😳 我試咗一啖 味道有啲似豆漿加bailey 甜甜地好易入口 好啱女仔飲主角出場!好靚好有聖誕氣氛呀 棟聖誕樹仲着左燈㗎😍 close-up俾大家睇下有鹹點有甜點 全部都好味🙊 鹹點我最鍾意牛油果雞肉酥盒同海鮮薯餅 但係烏龍茶火鍋都帶比我好大嘅驚喜😳 茶味好香 唔係淨係得個甜

主角出場!

茶味好香 唔係淨係得個甜字 感覺有啲似天仁茗茶嘅稠版用咗嚟做火鍋lol 而且佢比我想像中百搭😝 同大部份嘅甜點我都覺得好襯 除咗-士多啤梨 我覺得係因為本身士多啤梨嘅酸味就比甜味突出 襯烏龍茶就冇咁夾🙊 其他清啲嘅水果 例如火龍果或者蜜瓜 同甜甜地嘅幫烏龍茶火鍋就夾好多 點吓點吓 又飲下茶咁 我同我妹竟然不知不覺就食晒成個set 十二月唔怕掛...唔會肥掛...😢

最後埋單兩個人食咗$422 咁多嘢食 又christmasy又instagramable 仲可以舒舒服服傾足成個下晝 ok啦😛 推介

2018-12-17 100 瀏覽
中環 Espuma🌟Christmas Limited⛄ 濃香烏龍茶火鍋Tea set🍵 $258 for 2💕 聖誕節就嚟到喇 , 諗好同friend去邊度慶祝未?😜😜😜💕 呢個 espuma新出嘅tea set 就啱曬大家啦, 又靚又實惠, 款式造型出眾又新穎, 而且又唔會食到飽飽濟濟😂😂😂💕 鹹甜各有四款,仲有紅桑子scones 同水果盤🍓 添❤❤❤💕 鹹點: 香煎海鮮煎餅🦐// 巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻🐷// 墨魚子多士🐙 // 牛油果雞肉沙律酥盒🥑🐤💕 甜點: 迷你抹茶泡芙☘// 薑餅人朱古力曲奇及布朗尼🍫🍪 // 雪人棉花糖 ⛄// 紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕🍰 有四款聖誕限定飲品,必叫啊♨️♨️♨️今次我就揀咗香橙芝士奶蓋朱古力熱飲☕ 同埋 有機花草茶 🌷🌷🌷 兩款都唔會太甜, 仲暖笠笠添♨️♨️♨️
中環 Espuma

有四款聖誕限定飲品,必叫啊♨️♨️♨️

3K
2018-12-17 3713 瀏覽
又到聖誕了,餐廳食肆各出奇謀,一於吸引一眾,齊聚普世歡騰,慶祝佳節。今天約了友人去中環影燈飾,順道去了下午茶。餐廳位於中環商厦內的17樓,觀景開揚可望中環遠景,坐位間隔寛濶,好舒服。下午茶餐好有聖誕特色,聖誕氣氛濃厚。整個賣相好吸引,裝飾了一棵聖誕樹,影相扼like一流。朱古力火鍋食得多,加香檳都係第一次。凈朱古力火鍋比較甜膩,香檳加入多了一份香,減少了膩感。不過略嫌稀了一點點,生果末能完全沾上。每件的的骰骰好可愛。香煎海鮮薯餅巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻黑魚籽多士三款鹹點中我最意多士,黑魚籽鹹香夠搶味。牛油果雞肉沙律酥盒鬆化,沙律調味剛好,好正!迷你抹茶泡芙有淡淡綠茶香,軟綿綿。薑餅人朱古力曲奇和布朗尼。薑餅人造型cute,有點不想吃掉。朱古力味濃郁,鬆化。布朗尼甜度適中,ok 喎。紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕夠grimmick,聖誕主題貼切。,講真雪人棉花糖用來影相夠吸引,食就普通沒什麼特別。紅莓鬆餅還帶有微溫,蘸點鮮忌廉和果醬,特別好味。冬日限定的有機花草茶,一邊保溫一邊飲用,清淡怡神,飲後和暖。

每件的的骰骰好可愛。
香煎海鮮薯餅
巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻
黑魚籽多士
三款鹹點中我最意多士,黑魚籽鹹香夠搶味。

牛油果雞肉沙律酥盒鬆化,沙律調味剛好,好正!

迷你抹茶泡芙有淡淡綠茶香,軟綿綿。

布朗尼甜度適中,ok 喎。

紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕夠grimmick,聖誕主題貼切。,

講真雪人棉花糖用來影相夠吸引,食就普通沒什麼特別。

紅莓鬆餅還帶有微溫,蘸點鮮忌廉和果醬,特別好味。

2018-12-15
2018-12-11 213 瀏覽
今日帶男朋友黎之前發現既打卡小天地食個tea set🙆‍♀️今次再搭足Espuma, 估吾到tea set 轉推出新menu,就係冬季聖誕節限定「Christmas fondue」等左一陣, Christmas fondue 就上枱啦。 依舊都係用圓圓既轉盤上,放上非常精緻又創新獨特既甜點🥰 旁邊仲放左棵有閃閃燈光既聖誕樹,造型維妙維肖,令人眼前一亮,真係誘人度爆燈❗️Christmas fondue $258 for two🎁 Fondue soup base朱古力香檳火鍋 or 濃香烏龍茶火鍋 (可選其一)由於我中意食朱古力,所以朱古力香檳火鍋係我既必點🙈 不過,烏龍茶火鍋又好特別,所以下次黎先再叫🙆‍♀️香濃朱古力撲鼻而來,以朱古力混忌廉,濃度恰到好處,喝一口,幼滑順口,加入香檳後,令整個朱古力鍋味道即時提升。小小火鍋保持朱古力既暖滑,啖啖都暖到入心☺️🎁 Homemade scones紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬紅莓鬆餅,上層香酥,裡層鬆軟,咬落口,粒粒紅莓增添口感,亦吾會黏口黐牙,配上鮮忌廉同紅莓果醬,又有另一番感覺。🎁 Savouries 香煎海鮮薯餅薯蓉夾雜著一絲絲蟹柳再製成薯餅炸至金

Christmas fondue $258 for two

🎁 Fondue soup base
朱古力香檳火鍋 or 濃香烏龍茶火鍋 (可選其一)

🎁 Homemade scones
紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬

🎁 Savouries
香煎海鮮薯餅
薯蓉夾雜著一絲絲蟹柳再製成薯餅炸至金黃色,外脆內薯,又香口。

巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻
用紅菜頭製成既撻,有著天然既紫紅色,入面再放入鮮蜜瓜同巴馬風乾火腿,既香脆又有果甜更帶有巴馬既鹹香,好正🥰

黑魚子多士
咬落脆口,微鹹又帶出魚子香。

牛油果雞肉沙律酥盒
好juicy 既酥盒, 一落刀切,入面既忌廉湯落哂出黎,入口既香酥又有滿滿忌廉香,更有粒粒雞肉,夠哂口感,好滿足☺️

Sweet treats

迷你抹茶泡芙
空氣感十足之餘帶有微微抹茶香,將泡芙放入朱古力鍋沾染朱古力漿,又有另一番味道🙈

雪人棉花糖
超級得意既雪人棉花糖,真係吾捨得食左佢呀🙈

紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕
軟綿綿既小杯子蛋糕,用少少吉士黏住新鮮草莓,食落有果香既甜,蛋糕既軟綿鬆化,小小杯子蛋糕集齊視覺味道於一身。

最後仲有一碗新鮮水果添。

Tea set 當然少不了winter drinks 啦。

燒棉花糖焦糖布丁咖啡 $40
呢杯咖啡真係不得了,同以往飲開既咖啡吾同。 咖啡香醇濃厚,更帶有陣陣焦糖香,真係彷如食緊焦糖布丁,但落到口腔又有咖啡香🥰真係好特別好創新。

香橙芝士奶蓋朱古力 $40
芝士奶蓋撞奶就飲得多啦,今次係撞朱古力🙆‍♀️ 濃郁朱古力配上芝士奶蓋,入口更幼滑更帶有芝士香。

2018-12-09
我最愛的Espuma出左限定聖誕火鍋tea set😍嘩嘩嘩!之前食過幾次佢地嘅下午茶都好好味🤘🏻今次試下質素點先~.HKD$258/For two (推廣期做到12月31日)另設加一服務費*.依幾日開始入冬❄️🌬除左芝士火鍋,暖䁔笠甜蜜之選梗係同閨蜜、男友嘆番個🍫朱古力香檳火鍋🥂另外仲可以揀選☕️濃香烏龍茶火鍋🍶.各種精緻小點沾配香濃朱古力溶醬入口,陣陣酒香樸鼻,桌上仲放置左棵迷你聖誕樹🎄好cute cute😍,猶如置身芬蘭聖誕小木屋🏡嗅著煙囪飄出淡淡香甜氣味,特別有節日氣氛🎅🏻🧸🎈.前菜:- 紅莓鬆餅配鮮忌廉果醬熱烘烘上桌,外皮鬆脆,紅莓味香。.鹹點:- 香煎海鮮薯餅薯餅煙韌,底皮有蛋煎香感。- 巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻火腿鹹香,蜜瓜香甜。- 黑魚子多士黑魚子鹹香,帶有松露味。- 牛油果雞肉沙律酥盒最好吃的鹹點,醬汁creamy流心,牛油果味濃。.甜點:- 迷你抹茶泡芙淡淡抹茶香,口感不會太乾。- 薑餅人朱古力曲奇及布朗尼薑餅人是可可味,布朗尼香脆。- 雪人棉花糖士多啤梨夾心。- 紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕蛋糕濕潤,士多啤梨底有吉士醬。- 鮮雜果可以沾取朱古力醬吃。香檳是另外附上,需自己倒入朱

HKD$258/For two (推廣期做到12月31日)
另設加一服務費*

依幾日開始入冬❄️🌬
另外仲可以揀選☕️濃香烏龍茶火鍋🍶
2018聖誕限定火鍋下午茶

紅莓鬆餅配鮮忌廉果醬

前菜:
- 紅莓鬆餅配鮮忌廉果醬

熱烘烘上桌,外皮鬆脆,紅莓味香。

鹹點:
- 香煎海鮮薯餅
薯餅煙韌,底皮有蛋煎香感。

- 巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻
火腿鹹香,蜜瓜香甜。

- 黑魚子多士
黑魚子鹹香,帶有松露味。

- 牛油果雞肉沙律酥盒
最好吃的鹹點,醬汁creamy流心,牛油果味濃。
甜點:
- 迷你抹茶泡芙
淡淡抹茶香,口感不會太乾。

- 薑餅人朱古力曲奇及布朗尼
薑餅人是可可味,布朗尼香脆。

- 雪人棉花糖
士多啤梨夾心。

- 紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕
蛋糕濕潤,士多啤梨底有吉士醬。

- 鮮雜果
可以沾取朱古力醬吃。
香檳是另外附上,需自己倒入朱古力火鍋中。

飲品更推出4款冬日特飲:
〈薰衣草百利甜酒特飲〉
〈香橙芝士奶蓋朱古力〉
〈燒棉花糖焦糖布丁〉
〈Novell有機花草茶〉
香橙芝士奶蓋朱古力

芝士奶蓋味濃,口感柔滑

熱可可不會太甜,香橙味很夾,層次豐富,暖入心中🌬
薰衣草百利甜酒特飲

Baileys味偏淡,酒味不算濃,偏奶少少。
凍飲來的。
熱鮮果茶

熱的比較少甜。香橙味很重。
涷鮮果茶
2018-12-09
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
薰衣草百利甜酒特飲
熱鮮果茶
涷鮮果茶
2018-12-02 560 瀏覽
有朋友補祝生日 話想試好耐印象中都幾多人黎呢間餐廳打卡都有有啲人氣嘅ig users推薦過 未食過咪試下點解咁出名🤔去到我地請侍應幫我地keep蛋糕擺左喺廚房櫃頭成10分鐘都無人放入雪櫃 已經有啲無奈😑講返食物先薯條係正常貨仔 值得欣賞嘅係佢份量都算大 同松露醬俾得好多 但名入面有嘅「芝士」就真係少得可憐pizza味道okay嘅 但都係餸比較少又好似分開焗咁 呢個奄列本身係我好期待嘅因為實在係好鐘意蛋料理 又有蟹肉食完第一啖覺得好乾 同唔見所謂蟹肉嘅影😂 雖然都預左🤦🏻‍♂️同行朋友三個都唔想再掂呢個食物 仲有...其實一食就知落左味精...但本住唔浪費食物嘅原則 我都清晒碟呢個其實算係今餐比較okay做到符合預期 起碼夠飽肚先但絕對唔係好過預期😂呢個粉味道都符合預期 但味道偏淡用料又唔係特別矜貴 有啲唔抵整體黎講唔知間餐廳有咩吸引之處有咁多笑臉 餐廳環境話靚又唔係好靚又唔係有咩景觀食物一般 服務中下 價錢中間偏唔值無乜特別都應該唔會再食
有朋友補祝生日 話想試好耐

因為實在係好鐘意蛋料理 又有蟹肉

食完第一啖覺得好乾
同唔見所謂蟹肉嘅影😂 雖然都預左🤦🏻‍♂️
同行朋友三個都唔想再掂呢個食物
仲有...其實一食就知落左味精...
但本住唔浪費食物嘅原則 我都清晒碟

2018-10-07
慶祝紀念
生日
2018-11-27 164 瀏覽
SWEET TALKIN' page裏面被good了手指的pancake 所以是must點的👍🏻👍🏻又真係幾XL又厚dad dad喎😂😂 有啲嚇親但好excited仔🤟🏻🤟🏻pancake唔係fluffy嗰啲嚟 反而係實淨的但又打得足夠空氣入去令到唔會太硬繃繃 質地亦是軟綿綿的輕身嘅🤗🤗中間層oreo cream super smooth🤤🤤加埋煉奶同oreo碎勁perfect💕💕味道:7/10EspumaFortune XL Oreo Pancake$78📍中環
中間層oreo cream super smooth🤤🤤
加埋煉奶同oreo碎勁perfect💕💕

味道:7/10

Espuma

Fortune XL Oreo Pancake

📍中環
曾經去過Espuma尖沙咀分店晚餐,今次到了中環分店吃下午茶。一行三人,叫了一份兩人下午茶$258。招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕$128,雪糕口味選了雲呢拿及法式焦糖燉蛋。Tea Set 用魚蝦蟹做主題,食物都有配合返。白骰朱古力,用白朱古力做骰仔。杏仁豆腐錦鯉,魚造型的杏仁豆腐,味道普通,唔講都估唔到係杏仁豆腐;吉列蟹棒、香脆蟹仔紫菜蛋糕,配合蟹的主題。好有心思的下午茶,賣相吸睛,可惜整體味道一般,有少許失望。星期日的中環特別寧靜,人客不多,環境一流,喜歡坐窗口位置,有陽光特別醒神,可以同朋友慢慢坐,傾一個下午的好地方。

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕

杏仁豆腐錦鯉

吉列蟹棒、香脆蟹仔紫菜蛋糕,配合蟹的主題。
香脆蟹仔紫菜蛋糕

好有心思的下午茶,賣相吸睛,可惜整體味道一般,有少許失望。

2018-11-11
下午茶