2019-07-31 28 瀏覽
呢日專登番左學校拎野,既然過左海,就同朋友喺石塘咀覓食啦行到去橫街,見到呢間Dreamer Cafe望落幾舒服,乾淨企理之餘又帶點文青style急不及待入去做下偽文青店內佈置簡約,坐得舒服拎本書去睇,簡簡單單就可以hea左半日只係夏天略嫌冷氣唔夠大,坐近門口位置會較熱All Day Breakfast ($108)份量都幾適中,不過對女仔來講可能會太多,要share中間個杯仔裝住自家製既伯爵蘋果醬,食落有少許酸雖然蘋果唔夠蓉,不過個味道係幾開胃既Scrambled eggs都幾多,足夠舖喺麵包上面食,質地唔錯,夠企身意大利香腸同煙肉,兩款既油脂都充足,煎得夠香脆香草既味道唔錯,配上肉類本身既味都唔會過鹹Smoked Salmon正常味道,係配多士既不二之選!牛油果唔夠熟,仲有少少硬,不過有成半個咁多,可以balance到肉類既油膩Avocado and Smoked Salmon Toast with Green Salad ($88)呢碟既牛油果夠熟,食落creamy,同多士好夾!Scrambled eggs同樣係海量,食得出廚師專登放多D香草去調味,畢竟呢碟喺味道上無All Day
呢日專登番左學校拎野,既然過左海,就同朋友喺石塘咀覓食啦
急不及待入去做下偽文青
店內佈置簡約,坐得舒服
拎本書去睇,簡簡單單就可以hea左半日
只係夏天略嫌冷氣唔夠大,坐近門口位置會較熱

All Day Breakfast ($108)
份量都幾適中,不過對女仔來講可能會太多,要share
中間個杯仔裝住自家製既伯爵蘋果醬,食落有少許酸
雖然蘋果唔夠蓉,不過個味道係幾開胃既
意大利香腸同煙肉,兩款既油脂都充足,煎得夠香脆
香草既味道唔錯,配上肉類本身既味都唔會過鹹
Smoked Salmon正常味道,係配多士既不二之選!
呢碟既牛油果夠熟,食落creamy,同多士好夾!
Scrambled eggs同樣係海量,食得出廚師專登放多D香草去調味,畢竟呢碟喺味道上無All Day Breakfast咁豐富,所以店家都有喺呢方面作補救
Smoked Salmon變身為主角,但係份量相對之下少左D,多番一塊會更滿足!
多士夠厚實,烘得好香脆,但食落唔會𠝹口,出色!
Mocha ($45)
聞落都好香,飲落就朱古力味較突出,之後先至有咖啡既淡淡餘香回出
個人覺得唔算好甜,岩晒鍾意喺cafe慢慢嘆既朋友,唔會愈飲愈膩
Lemonade ($28)
夏日之選!夠fresh夠清涼!
就算係小朋友都岩飲,食到好飽都可以飲啖refresh下!

2019-07-31 16 瀏覽
因為探望大學宿舍阿仔,找了附近的Cafe 下午茶,其實在此小街內都有唔少Cafe。此店的咖啡選擇比較多,其中比較少見的例如 Piccolo Latte 、Dirty、Matcha Latte 及Hojicha Latte等,最後我選了從未飲過的 Dirty 而阿仔選了 Matcha Latte。Dirty 其實係一個SHOT 的 Espresso  加上凍的奶,因為凍的奶比較重,所以會沉底而熱的咖啡在上面,外表似奶凍,老闆特意交代要快一點飲才會感受到冷熱交接的感覺,因為過了3-5分鐘便會自動混為一起了,變了一杯凍咖啡。Matcha Latte 抹茶味都算濃,因為拉的花太靚,唔係好捨得搞勻,其實搞勻後更有層次感。食物種類選擇比較少,我們都擇了TOAST (牛油果加滑蛋多士),牛油果鋪得好平均而滑蛋亦抄得很好,一口咬下去很滿足。有時間在這種充滿文青氣氛的Cafe飲下午茶,係一種生活的享受。當然可以在下午茶時段加多一些輕食物選擇會比較好,例如甜食及蛋糕等。

Dirty

Matcha Latte

2019-07-30
Dirty
Matcha Latte
2019-07-30 62 瀏覽
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於西營盤的Dreamer Cafe,一於試試!餐廳位於香港大學站山道出口附近,附近環境幽靜,一行入社區就很有悠閒感覺餐廳設計型格,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚點了一份all day breakfast, 有炒蛋、煙肉、煙三文魚、腸仔、火箭菜,再加上餐廳自家製的蘋果果醬, 十分美味!朋友點了芝士鴨胸意粉,鴨胸嫩滑,芝士汁十分creamy, 入口很香!飲品點了cappuccino 及 焙茶latte, 拉花漂亮,焙茶latte有濃濃茶香,配上latte口感十分獨特值得推薦!

餐廳設計型格,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚

值得推薦!
2019-07-30 21 瀏覽
今日同朋友嚟到西環,想搵一間舒服啲嘅Cafe傾吓計,行到保德街見到都有幾間Cafe,呢一間感覺最舒服。大玻璃門面令到自然陽光可以滲入,環境好舒服,傾吓計打下卡最啱~ 哈哈!因為自然光影相靚啲😆 同埋Cafe嘅員工除咗禮貌好好之外,你就算坐幾耐佢都唔會打擾你,同朋友傾吓計Hea下啱晒~呢度嘅食物選擇唔算多,不過幾樣都幾吸引,今次揀咗toast同好貪心既 all day breakfast!煙三文魚同埋煙肉都OK,牛油果同埋山菜好新鮮。食到有d膩既時候,再食原本配多士既homemade earl grey jam,味道酸酸甜甜,又滲出淡淡既earl grey味道既腌製蘋果粒,好清新嘅感覺叫咗一杯咖啡,咖啡面拉咗天鵝嘅圖案,好靚❤ 呢間Cafe除咗咖啡之外仲有好多選擇,好岩唔飲咖啡嘅朋友

2019-07-30 74 瀏覽
呢間dreamer cafe都少少隱世 係香港大學站行過去都要大概5-10分鐘 落係一條靜靜嘅街上😂 不過我就係中意呢種遠離人煙既感覺 等我週末可以靜靜咁享受下空閒既時間 放鬆一下心情店內位置唔多 但樓底算高 無侷促感可惜了呢個恬靜嘅空間 因為下晏同朋友各自都有嘢做 所以今次黎既主要目的係食午餐 下次先黎hea啦🙊lunch menu有幾款選擇 包括2種是日pasta, all day breakfast, avocado and toast同salad 大食既我地 當然就會揀pasta 另加all day breakfast laPasta 有2種揀 分別係冬蔭公螺絲粉 同紅酒汁鴨胸意粉 因為我就唔係好食辣既 所以就揀左後者 紅酒汁鴨胸意粉 鴨胸唔會係好薄果隻 好厚肉 咬落係啖啖肉 平時食鴨胸成日會太大塊皮 今次就岩岩好 紅酒汁就好香 有淡淡既酒香😯 又未至於令人醉既 聞落已經好香 同鴨胸都十分夾🤓All day breakfast 非常豐富 scrambled egg又滑又嫩 比起好多茶餐廳既炒蛋都要出色 煙肉煎得香脆可口 香腸外皮好脆 食落又係啖啖肉 牛油果大大個!係我既至愛

店內位置唔多 但樓底算高 無侷促感

All day breakfast 非常豐富 scrambled egg又滑又嫩 比起好多茶餐廳既炒蛋都要出色 煙肉煎得香脆可口 香腸外皮好脆 食落又係啖啖肉 牛油果大大個!係我既至愛 我自己就鍾意將牛油果同scrambled egg 同toast一齊食 好夾又fresh😛

但不得不提自家製既apple earl grey jam (中間嗰一小砵)好 好 味!🤤🤤🤤 真心earl grey味好出 但係又不失蘋果既果香 十分欣賞店主既誠意同創意❤️

飲品我叫左earl grey choco 同樣地earl grey味都係好濃 拉花仲好靚!飲落似係朱古力 但係聞落就似earl grey多啲 有趣嘅感官體驗😂

另外一杯係roasted hazelnut 除左有咖啡香 仲有hazelnut既果香 唔係有嘢做嘅話真係想坐耐啲 偷得浮生半日閒🤫
午餐
2019-07-29 24 瀏覽
今天中午跟朋友到了西環一間簡單的cafe餐廳食物方面我們點了一客All day breakfast,一客是泰式冬蔭功螺絲粉。飲品方面一杯凍茉茶鮮奶,一杯熱伯爵朱古力拉花。All day breakfast 簡單來說,包括烤麵包、自製蘋果伯爵果醬、煙熏三文魚、炒蛋、 意大利香腸、煙肉及沙拉,應有盡有,份量亦合適。自製的果醬味道很特別,清新香甜單吃或配上麵包都很好味,香䁑內有半溶芝士,煎得很香,同樣值得一讚。另外,有半個牛油果,健康好吃。泰式冬蔭功雞肉螺絲粉還是第一次嘗試這樣類型的螺絲粉,冬陰公味道濃郁,配上簡單的泰式配料,吃起來味道不會太辣,十分惹味,而且很有新鮮感,醬汁不會太乾,廚師掌握得不錯。雞肉亦嫩滑。飲品方面,綠茶鮮奶溝好後,加上冰,不會大甜,茉茶味香濃,味道不錯。伯爵茶朱古力拉花,拉花技術很好,朱古力香滑,微微伯爵茶香味,好喝。慢慢嘆着飲料,過了一個寫意的下午。
今天中午跟朋友到了西環一間簡單的cafe餐廳

All day breakfast

泰式冬蔭功雞肉螺絲粉

慢慢嘆着飲料,過了一個寫意的下午。
2019-07-29 15 瀏覽
雖已不是大學生到了港大附近還是感受到青春氣息今天在附近工作依稀記得有一家乾淨俐落的cafe今天下雨 就想吃個簡餐 喝杯咖啡駕車感覺上很難泊位但步行的話從香港大學站走5分鐘也到門口並不明顯找著找著看到白色neon light才找到下雨了店裡沒人餐牌選擇也有多項daily pasta是粟米汁意粉或冬蔭功大蝦fusilli偶爾adventurous 的我點了冬蔭功螺絲粉為他點了保守的all day breakfast點了all day breakfast 侍應一人處理2份餐點聽著廚房的煮食聲音覺得踏實了點慢慢來 等了20分鐘左右上了2份餐點然後再點了roasted hazelnut latte跟Matcha latte還有不hea的拉花先講這冬蔭功螺絲粉擺盤明顯有花心思味道也是出乎意料的配襯搭上大蝦讓人不停口all day breakfast中規中舉 但也見每款食物也細心地煎煮咖啡是標準的味道喜歡那抹茶的奶香 roasted hazelnut的烘焙香氣就一個慢活下午 打打卡拍照半隱世小店 來得很合時
雖已不是大學生

roasted hazelnut的烘焙香氣
就一個慢活下午 打打卡拍照
半隱世小店 來得很合時
2019-07-28 104 瀏覽
港女總係喜歡文青cafe, 飲杯咖啡食個all day breakfast打個卡就啱晒佢地平日既lunchtime都被同事帶左嚟chill下牆上面有好多文青字句,啱晒港女嚟打卡一貫文青Cafe既作風咖啡既選擇比食物多好多😂😂😂不過去親cafe, 我都係鐘意試佢地既朱古力多啲今次依間有Earl Grey Choco, 又幾特別喎兩款都好靚Iced Earl Grey Choco $53兩樣嘢好balance好特別好過癮面層既好厚,飲落好滑,令人不其然係咁飲Hot matcha latte $48同事話綠茶味好濃粟米忌廉汁煙鴨胸意粉 $98嚟文青cafe幫食物影多幾張相係一份尊重(好似係個汁好好味好濃郁好creamy加左粟米好甜,再加埋啲黑椒調味只係細份左少少,咁好食既嘢應該要食多啲All Day Breakfast $108係一份好典型既all day breakfast小店服務好好,食物飲品環境各樣都幾好偶爾嚟坐下打個卡都唔錯
平日既lunchtime都被同事帶左嚟chill下

牆上面有好多文青字句,啱晒港女嚟打卡

一貫文青Cafe既作風
今次依間有Earl Grey Choco, 又幾特別喎

兩款都好靚

Iced Earl Grey Choco

兩樣嘢好balance好特別好過癮
面層既好厚,飲落好滑,令人不其然係咁飲
Hot matcha latte

Hot matcha latte $48

同事話綠茶味好濃

粟米忌廉汁煙鴨胸意粉 $98

嚟文青cafe幫食物影多幾張相係一份尊重(好似係

個汁好好味
好濃郁好creamy
加左粟米好甜,再加埋啲黑椒調味

只係細份左少少,咁好食既嘢應該要食多啲
All Day Breakfast

係一份好典型既all day breakfast

小店服務好好,食物飲品環境各樣都幾好
偶爾嚟坐下打個卡都唔錯

2019-07-15
午餐
Iced Earl Grey Choco
Hot matcha latte
All Day Breakfast
  • Earl grey choco
2019-07-27 31 瀏覽
星期日睡到自然醒,想去間文青Cafe嘆個brunch,知道山道附近的保德街開了數間Cafe,今日揀了這間"Dreamer Cafe"試試。餐廳佔地大,空間感寬廣樓底高,裝潢簡潔明亮文青風,感覺舒適悠閒。裝修簡約,我最喜歡這門口大木枱。Daily Pasta - Gunness Beef Sause spaghetti with Smoked Duck Breast $98店員介紹每天不同的两款Pasta,我選了這款,煙鴨胸和Gunness Beef Sause好夾,味道香濃,每條意大利粉掛汁,整體不錯。All Day Breakfast $108包括有自家製百爵茶蘋果,煙三文魚,italian sausage, 煙肉,Scrambled eggs, Green Salad.意大利腸外皮脆,餡帶有芝士香,味道微辣香濃。自家製伯爵茶蘋果醬配多士配搭幾新鮮,還有粒粒蘋果,煙三文魚份量多味道香濃。Hot Matcha Milk $42抹茶味道香濃,質感滑溜,奶香味同樣濃味。Iced Earl Grey Choco $53伯爵茶配搭朱古力幾match,甜度適中。
裝修簡約,我最喜歡這門口大木枱。

All Day Breakfast $108
意大利腸外皮脆,餡帶有芝士香,味道微辣香濃。

Hot Matcha Milk $42
抹茶味道香濃,質感滑溜,奶香味同樣濃味。
Iced Earl Grey Choco $53
伯爵茶配搭朱古力幾match,甜度適中。
2019-07-27
2019-07-24 34 瀏覽
話咁快又到Weekend,終於得閒返學校圖書館還書,男朋友話呢頭最近新開咗間我一定鐘意嘅文青cafe😂還書之前帶我過去試下間新嘢先🥰呢日毛毛雨,我地一點半左右到,cafe內都已經坐滿人,好彩仲有位。門面使用落地玻璃,店內以白色為主,感覺潔淨光猛,牆上有唔少有趣掛畫,亦有霓虹燈飾,打咭位都唔少,連餐具都好靚,全店都好IGable!我地叫咗每人一款食物同一款飲品:⭐Daily Pasta $98是日意粉係煙鴨胸👍🏻鴨胸外皮略為煎過,油香十足,厚切鴨胸食落啖啖肉;仲有火箭菜,粟米,煙肉做配菜,好足料;意粉煮得啱啱好,煙韌好味🤤⭐All Day Breakfast $108去親cafe我都必點all day🙆🏻‍♀️佢地嘅all day唔錯,有多士,炒滑蛋,煙三文魚,腸,煙肉,牛油果,新鮮沙律菜,最深刻印象係佢地嘅apple earl grey jam,味道特別清香,果甜味香濃👍🏻⭐Roasted Hazelnut $50入口順滑,榛子味濃👍🏻⭐Earl Grey Choco $53朱古力味非常濃厚,但又唔會蓋過伯爵茶嘅幽香,兩者配合得天衣無縫👍🏻cafe屬於小店形式,當日只見樓面一個人,廚房一
我地叫咗每人一款食物同一款飲品:
⭐Daily Pasta $98
⭐All Day Breakfast $108
⭐Roasted Hazelnut $50
入口順滑,榛子味濃👍🏻
⭐Earl Grey Choco $53
cafe屬於小店形式,當日只見樓面一個人,廚房一個人,雖然人手睇落唔多夠,但就冇影響速度,服務,同食物質素,係一間好用心嘅小店。
2019-07-20
  • Earl grey choco
  • all day breakfast
2019-07-23 17 瀏覽
假日我喜歡相約朋友到cafe吃東西談天,輕輕鬆鬆渡過。這家是朋友的推介,環境走文青路線,地點在香港大學附近,平日應該會有很多大學生於這裏看書做功課。我們點了一個daily pasta 和 all day breakfast,然後一杯cappuccino 和一杯roasted hazelnut 。Daily pasta 係冬陰公螺絲粉,冬陰公醬酸辣酸辣的,夏天吃很醒胃。配料有四大隻爽口蝦仁、露筍片和火箭菜,螺絲粉軟硬適中,很掛汁。All day breakfast 很豐富,黑松露炒蛋很滑、煙肉片味道香濃,我喜歡放在麵包上吃,很滋味。另外,我喜歡將煙三文魚、牛油果和沙律菜放在一起吃,三文魚魚油香加上creamy牛油果和爽脆蔬菜,是健康又美味的沙律。那脆皮芝士腸一口咬下不得了,芝士和肉汁溢出,肉的口感不過淋,好吃。吃得膩了,嚐嚐那蘋果漬物,口味清新,可以清除油膩感。我們選了熱的Cappuccino 和roasted hazelnut ,有漂亮拉花,咖啡香濃。Roasted hazelnut有淡淡烘焙香,但比cappuccino 甜一點點,我很喜歡。如果喜歡較苦口味,建議選cappuccino
假日我喜歡相約朋友到cafe吃東西談天,輕輕鬆鬆渡過。

我們選了熱的Cappuccino 和roasted hazelnut ,有漂亮拉花,咖啡香濃。Roasted hazelnut有淡淡烘焙香,但比cappuccino 甜一點點,我很喜歡。如果喜歡較苦口味,建議選cappuccino 。
石塘咀 香港大學站 B2 出口 行上去 嗰頭有好多咖啡店,呢日試咗呢間Dreamer Cafe。裝修簡約,我最鍾意就係一行入門口呢張好大嘅木枱,再見到牆上呢句「Every great dream begins with a dreamer」。我哋嚟嘅呢日店內得一個店員,即係話餐廳由佢一個主理,無論係食物飲品落單執枱都係佢做晒,adore🙇‍♂️!Matcha Milk ($42) (跟餐 50% off $21)Rose ($45) (跟餐 50% off $22)飲品嘅拉花好靚😍抹茶牛奶嘅抹茶味好濃;而玫瑰咖啡嘅玫瑰味就唔算重。Salad - Avocado and tofu salad with yuzu sauce ($60)沙律嘅份量好大,而且好豐富,有新鮮生菜、豆腐、牛油果,配上柚子汁,非常清新開胃!Pasta - Tom yum spaghetti with shrimp ($98)每日嘅意粉都有兩款可以揀,揀咗呢個冬蔭功意粉。用冬蔭功汁煮嘅意粉真係第一次食,估唔到原來都夾架喎!🤪而且意粉texture al dente,有口感👍價錢相宜合理,環境舒服,推薦大家嚟試下,特別係

Matcha Milk
Rose
Rose ($45) (跟餐 50% off $22)
飲品嘅拉花好靚😍
抹茶牛奶嘅抹茶味好濃;而玫瑰咖啡嘅玫瑰味就唔算重。
Tom yum spaghetti with shrimp
每日嘅意粉都有兩款可以揀,揀咗呢個冬蔭功意粉。
用冬蔭功汁煮嘅意粉真係第一次食,估唔到原來都夾架喎!🤪
而且意粉texture al dente,有口感👍

價錢相宜合理,環境舒服,推薦大家嚟試下,特別係啲dreamers! 🤓

Menu:
Matcha Milk
Tom yum spaghetti with shrimp
2019-07-15 17 瀏覽
今日係星期日,來到西環區,發現呢個舊區開咗好多新嘅cafe, 好多間都有文青feel!沿着山道,一路揸車直上,去到一個盡頭位,停低咗架車。見到有一兩間cafe!今日揀咗一間叫做Dreamer Cafe, 其實係因為俾佢牆壁啲字吸引,所以入咗嚟。及非以簡約為主,牆上文字都值得反思一下。今日叫咗。。。煙鴨胸意粉意粉煮得非常掛汁,而且仲有好多塊煙鴨胸。鴨胸都非常軟熟。 $88我覺得超值All day breakfast 有牛油果,煙三文魚,腸仔,多士,煙肉,炒蛋,沙律炒蛋都吵得幾滑,同埋條腸仔辣辣地幾好食。然後有一碗仔,疑似係用梨做食品嘅前菜,甜甜地,酸酸地,幾開胃。Roasted Hazelnut coffee 拉花好靚呀!雖然榛子味唔算太濃,但咖啡味好香濃仲好滑。Chocolate 朱古力味好濃郁,奶好滑!

及非以簡約為主,牆上文字都值得反思一下。

今日叫咗。。。
煙鴨胸意粉

All day breakfast
有牛油果,煙三文魚,腸仔,多士,煙肉,炒蛋,沙律
炒蛋都吵得幾滑,同埋條腸仔辣辣地幾好食。

Roasted Hazelnut coffee
拉花好靚呀!雖然榛子味唔算太濃,但咖啡味好香濃仲好滑。

Chocolate
朱古力味好濃郁,奶好滑!

2019-07-14
2019-07-14 88 瀏覽
嚟到西營盤想搵間有特色嘅餐廳度過一個休閒嘅下午,見到呢度裝修好有心思,決定揀呢度!1️⃣Mona Lisa $45 茶加落乾橙片,飲落有淡淡的橙味,帶微酸☺️幾清新2️⃣Earl grey Choco $52伯爵茶配搭朱古力幾match,甜度適中,凍飲夠解渴降溫😆3️⃣All day breakfast $108自家製伯爵茶蘋果醬配多士配搭幾新奇,個醬真係有粒粒蘋果,唔會好甜。多士我仲配左牛油果加滑蛋食,perfect match!!! ❤️佢嘅滑蛋就咁食都超好食呀,應該落咗牛奶整❤️煙三文魚加咗黑椒做點綴,大大塊,正!意大利腸裏面有芝士架😻😻夠晒邪惡!煙肉唔會乾爭爭,讚!仲有新鮮沙律🥗呢個全日早餐真係一定要點😚😚😚每一樣嘢食都好味道💯💯💯4️⃣Pasta: 冬陰公三文魚意粉 $98第一次食呢一種配搭嘅意粉,fusion菜🤩佢嘅冬陰公做得幾出色,辣度適中,真係第一次食冬陰公味嘅三文魚,原來都幾啱味😚呢個意粉好有特色啊,可以一試☺️呢度嘅店主好友善,同埋有好多打卡位,任坐唔嬲,好值得黎啊😋
1️⃣Mona Lisa $45
茶加落乾橙片,飲落有淡淡的橙味,帶微酸☺️幾清新

2️⃣Earl grey Choco $52
伯爵茶配搭朱古力幾match,甜度適中,凍飲夠解渴降溫😆

3️⃣All day breakfast $108

4️⃣Pasta: 冬陰公三文魚意粉 $98

呢度嘅店主好友善,同埋有好多打卡位,任坐唔嬲,好值得黎啊😋
2019-07-13
  • all day breakfast
The vacation mentions that you're not only deserve for your boss.-輕輕鬆鬆鄧梓峰,又係時侯迎接Weekend既來臨,早就知道西環有盡各式各樣唔同風格既Cafe,今次揀中係HKU附近呢間,偽裝一下小文青,放假訓晏少少,出去吸收下陽光,整返個brunch ,同朋友chill下,簡直係人生一大樂事!👇📌 Tomyum Spaghetti - $98 👉 成日食意粉都係走唔甩芝士同白汁既枷鎖,難得呢到daily pasta有冬蔭功食,聽落就覺得好正,二話不說嗌黎試試,酸辣度適中,意粉咬落幾彈牙,吸收哂冬蔭功既湯汁,幾開胃,加埋泰式配菜,口感幾有層次,食得過!📌 Avocado and Smoked Salmon toast with green salad - $88👉 再黎多個特色branch,清新既牛油果岩岩做到熟成質感,入口creamy,加埋半熟炒蛋夠哂香嫩,夾埋煎到勁鬆脆既多士一齊食,味道超有驚喜,旁邊夾埋生菜,成年事無得輸呀!📌 Mocha - $45 (H)👉 好飲既Mocha正宗既比例應該五分之二係濃縮咖啡、五分之
輕輕鬆鬆鄧梓峰,又係時侯迎接Weekend既來臨,
早就知道西環有盡各式各樣唔同風格既Cafe,
今次揀中係HKU附近呢間,偽裝一下小文青,
放假訓晏少少,出去吸收下陽光,整返個brunch ,
同朋友chill下,簡直係人生一大樂事!👇

📌 Tomyum Spaghetti - $98
👉 成日食意粉都係走唔甩芝士同白汁既枷鎖,
難得呢到daily pasta有冬蔭功食,聽落就覺得好正,
二話不說嗌黎試試,酸辣度適中,意粉咬落幾彈牙,
吸收哂冬蔭功既湯汁,幾開胃,加埋泰式配菜,
口感幾有層次,食得過!

with green salad - $88
👉 再黎多個特色branch,清新既牛油果
岩岩做到熟成質感,入口creamy,
加埋半熟炒蛋夠哂香嫩,夾埋煎到勁鬆脆既
多士一齊食,味道超有驚喜,旁邊夾埋生菜,
成年事無得輸呀!

📌 Mocha - $45 (H)
👉 好飲既Mocha正宗既比例應該五分之二
係濃縮咖啡、五分之二係熱朱古力,
仲有一成係熱牛奶,呢到就做到岩岩好,
口感順滑,咖啡夠濃香,亦唔會蓋左朱古力味道,
拉花做得精細,泡狀收得夠靚,岩哂打卡一族既我呀!

📌 Chocolate - $47 (C)
👉 底部有朱古力粉,面上既牛奶好厚身,
將兩者攪勻味道就夠哂濃香啦!兩杯野飲都唔錯,
呢個價錢抵比,埋單都係每人$150左右,一定會再黎!
2019-07-13
15 分鐘 (堂食)
  • Avocado and Smoked Salmon toast with green salad
  • Tomyum Spaghetti