我相信呢一年大家都逼得好緊,身邊好多朋友都因為面對各種壓力,患上左焦慮症…為自己又好為你身邊既家人又好,由心理健康著想,一齊係荔枝角「饒宗頤文化館」報到,兜返個靚圈再係裡面既咖啡店「c o f f e e f l o w」實行文青一日遊,解放完身心,再集合吧!地球保衛隊!👇📌P a s t a -▪ Lobster Pasta · Cream Sauce - $98 ▫ 一見到有龍蝦揀即刻狗衝左先,呢個「Lobster · Pasta」絕對係我首選,大廚將龍蝦切粒,擺滿係意粉上面,賣相吸引。蝦肉質感雪白,食落爽彈入味;而意粉加左cream sauce份外惹味,又唔會太膩,唔錯。📌L i g h t -▪ Lobster Roll · Salad - $88▫ 一次過打開龍蝦既節奏,唔好比佢停!再黎「Lobster · Roll」佢地用既麵包非常鬆軟,食落份外軟綿;而中間夾雜住豐富龍蝦肉,加埋醬汁特別開;旁邊既沙律菜加強整體清新感,正!📌S i g n a t u r e -▪ D i r t y - $50▫ Coffee is my life,一杯漸變分層既「Dirty」賜我生命力量

一齊係荔枝角「饒宗頤文化館」報到,兜返個靚圈再係裡面既

再集合吧!地球保衛隊!👇
📌P a s t a -
Lobster Pasta · Cream Sauce

絕對係我首選,大廚將龍蝦切粒,擺滿係意粉上面,賣相吸引。
Lobster Pasta · Cream Sauce

份外惹味,又唔會太膩,唔錯。

📌L i g h t -
▪ Lobster Roll · Salad - $88
Lobster Roll · Salad

佢地用既麵包非常鬆軟,食落份外軟綿;而中間夾雜住豐富龍蝦肉
Lobster Roll · Salad

加埋醬汁特別開;旁邊既沙律菜加強整體清新感,正!

📌S i g n a t u r e -
D i r t y - $50
dirty

▫ Coffee is my life,一杯漸變分層既「Dirty」賜我生命力量,
dirty

入口濃香咖啡凍奶完美結合,份外濃香。

📌D r i n k s -
Green Tea · Latte - $40
Green Tea · Latte

▫ 作為綠茶控必試「Green Tea · Latte 」,每一啖都充滿綠茶香,
Green Tea · Latte

口腔裡既澀味瞬間爆發,加上口感軟滑,配搭呢到咁多打卡位,認真有feel。
2021-03-27
15 分鐘 (堂食)
2021-03-27 41 瀏覽
Coffee or tea ?慢慢的迷上咖啡,又討厭到愛上💕同閨蜜最愛吃一下輕食,喝一杯飲品,然後聊聊天,拍拍照龍蝦包配沙律 $88不太愛龍蝦的偏遇上我敵不過的麵包,兩樣組成Perfect match雖然麵包唔算鬆軟,但龍蝦肉加上秘製醬,放滿係個麵包到,好足料!而且個龍蝦肉加埋啲醬好好食,又開胃。有龍蝦肉黎講$88抵食👍👍👍黑松露蟹醬配多士 $88又係愛面包嘅我,揀咗多士🤣多士好脆,個醬既黑松露味好重,但又唔會話太過濃味,好香口好好食。本身朋友好抗拒黑松露,但佢都表示好好食(偷偷地唔俾佢知order呢個)Green tea latte $45記得攪勻先飲,唔好好似我朋友咁🤣🤣Dirty $40朋友第一句問我你飲咖啡嘅咩?自從馬灣果次,令我愛上左咖啡佢話咖啡真係會上癮,我信了如果唔係呢間餐廳,我諗我唔知道有呢個地方都唔會去但竟然吸引咗好多人嚟呢個文化館影相仲要呢個Cafe勁多打卡位📸朋友仲要幫我影咗百幾張相🤣🤣嘢食好食,又有得打卡,星期六日仲要有好多時有function,好值得去枱面仲要有好多正面金句
Coffee or tea ?
慢慢的迷上咖啡,又討厭到愛上💕
同閨蜜最愛吃一下輕食,喝一杯飲品,然後聊聊天,拍拍照

龍蝦包配沙律 $88

黑松露蟹醬配多士 $88
又係愛面包嘅我,揀咗多士🤣

Green tea latte $45
記得攪勻先飲,唔好好似我朋友咁🤣🤣
Dirty $40
朋友第一句問我你飲咖啡嘅咩?
自從馬灣果次,令我愛上左咖啡
佢話咖啡真係會上癮,我信了

如果唔係呢間餐廳,我諗我唔知道有呢個地方都唔會去
但竟然吸引咗好多人嚟呢個文化館影相
仲要呢個Cafe勁多打卡位📸
朋友仲要幫我影咗百幾張相🤣🤣
枱面仲要有好多正面金句
2021-03-27 35 瀏覽
上星期番工前同老公去了美孚饒宗頣文化館新開的cafe ,過一個文青的中午🥰🦀Black truffle crab dip/toast $88細細塊脆卜卜toast,配上香濃黑松露蟹肉醬,好好食!蟹同黑松露味道都好出但又balance,做得非常出色👍🏻🦞lobster roll/salad $88Jo大愛這個龍蝦包!包好軟熟,龍蝦肉又爽口彈牙,醬汁甜甜地好對jo口味!正🥰☕️latte $38咖啡也一樣出色,好香滑,奶味又唔會蓋過咖啡香味,調得不錯👍🏻.☕️ice mocha $40朱古力控的老公好喜歡,朱古力同咖啡都好balance,好飲🍵Matcha cheesecake $40呢個真係超級超級好食!勁有驚喜,香濃回甘的抹茶味道,芝士又綿滑,食第一口已經嘩一聲!店主話每日homemade所以下次去有無得食都要碰運氣,如果見到一定要order好推薦!整體食物質素好高環境又不錯,店主店員也好nice會走過來同每一枱傾計感覺好親切,可以選擇坐室內和室外,如果帶狗狗來坐室外也滿不錯呢🥰.不過食物份量就偏細,如果好肚餓的男士來食可能會唔夠飽🤭jo覺得好適合來食個下午茶,hea一個下午,飲杯咖啡,影

🦞lobster roll/salad $88

☕️latte $38
☕️ice mocha $40
朱古力控的老公好喜歡,朱古力同咖啡都好balance,好飲

🍵Matcha cheesecake $40

不過食物份量就偏細,如果好肚餓的男士來食可能會唔夠飽🤭jo覺得好適合來食個下午茶,hea一個下午,飲杯咖啡,影相打卡不錯呢❤️超多打卡位,好適合拍拖、姊妹聚、帶狗狗來chill番個下午🍩☕️

• Matcha cheesecake
  • Black truffle crab dip/toast
  • lobster roll/salad
2021-03-26 559 瀏覽
這次走進饒宗頤文化館,除了可以逛逛香港特色景點,還可以去咖啡店,飲杯咖啡打打卡。暫時忘卻鬧市的繁榮,好好地放空一下🙈。店舖位於文化館G座,門口已經有幾個打卡位了📸。💥熱朱古力咖啡 HKD$38 / 髒髒咖啡 HKD$40,這兩杯咖啡各具特色,熱飲咖啡還有美美的心型拉花🙈。咖啡味道香濃😋,味道不會感到酸。髒髒咖啡賣相特別,做成漸變層賣相,咖啡味道相對地濃郁☕。💥Coffee Affogato HKD$45,這個甜品平常也會點來吃,熱辣辣的濃縮咖啡倒進雪糕,做成冰火交融,外熱內冷的口感🤤。兩者味道很融合,為咖啡新色不少,別有一番風味💕。💥煙三文魚炒蛋多士 HKD$78,另有煙肉/腸仔可供選擇。炒蛋蛋香味濃🙈,配著軟綿綿的吐司吃挻好。這個用作配咖啡挻好的,另有沙律拌著來吃。可以靜靜地享受悠的下午感覺不錯,雖然人多但不太嘈吵的😆。當天很多食物也賣光了,想點的沒有有點可惜😫。平日去也很多人,所以要早一點去較好。另外打卡位有很多人,所以要等一段時間,所以吃飽東西再去比較好😁。

2021-03-24
15 分鐘 (堂食)
2021-03-25 412 瀏覽
Cafe打卡熱潮多年來一直不減,每次上社交媒體都會看到新cafe的開業情報。最新之一便是位於饒宗頤文化館內的「coffeeflow」。筆者也是第一次來到饒宗頤文化館,來到位於山腰的這裡,遠離巿區,感覺舒適。未正式走入「coffeeflow」已經看到2個打卡位,在花草襯托下甚有文青氣息。Cafe每一角都充滿打卡元素,尤其是每張枱都寫上了心情語句,可以和美食來個相機食先。據說是招牌作之一,麵包夾上了龍蝦肉沙律,麵包鬆軟,不過個人認為若能加烘,脆身一點會更有口感。中間的龍蝦肉沙律,龍蝦肉彈牙,沙律醬帶著麻醬味道。另外還配有沙律菜。意粉項目相對略為普通,店舖用的意粉偏腍身(個人較喜歡煙韌度高一點的)。肉醬由免治牛肉和蕃茄等煮成,咀嚼間會滲著蕃茄酸香。但不知為何覺得味道和某快餐店出品非常相似,哈哈。當天太晚到店,蛋糕只剩下一款。原味卷蛋糕的忌廉奶香味濃,對筆者來說則稍過甜了少許。蛋糕體濕潤,蛋味也挺突出,唯質感較實,未夠軟綿。因為怕睡不著覺,只點了mocha和chocolate。但未算出色,2杯同樣味道有點淡,後來發現原來粉末都沉澱在杯底。看到有網友推薦cold brew,有機會回訪就再喝一杯吧

,在花草襯托下甚有文青氣息。

lobster roll w/ salad

,沙律醬帶著麻醬味道。另外還配有沙律菜。
spaghetti bolognese (beef)
,哈哈。

chocololate
mocha

看到有網友推薦cold brew,有機會回訪就再喝一杯吧
2021-03-24
2021-03-24 50 瀏覽
之前一直都知饒宗頤文化館係一個幾熱門既打卡地點,最近喺中庭有間新開既café,門口有個好靚既園景戶外環境好舒服,雖然新開張但已經有唔少人 café內好多佈置得好靚,好多人都喺呢個窗邊打卡,但係當日太多人等唔到所以都係坐較入既位置。 枱面又有啲inspiration既字句,特別中意呢句 ”先處理情緒,再處理事情”,放假時黎飲杯咖啡享受一下慢活人生都唔錯。 餐牌方面食物選擇唔算多,主要係飲品種類較多。 本身想叫最出名既lobster roll w/ salad,可惜太好賣啦,缺貨到要供應商馬上補貨,又唔想等咁耐所以就轉左其他。不過好彩都叫到另一signature dishes – Black truffle crab dip w/ Toasts ($88),好香既松露味,原來加埋toast係好好食差啲想叫多個,不過要留肚試埋意粉 意粉方面叫左個Lobster pasta w/ cream sauce ($98) 同埋Pasta carbonara w/ bacon ($88)意粉唔會過腍,煙韌度啱啱好,可以creamy 多少少,醬汁可以滑溜多少少,但整體係好味既🤙🏽  飲品就分別叫左Haz

戶外環境好舒服,雖然新開張但已經有唔少人

所以都係坐較入既位置。

餐牌方面食物選擇唔算多,主要係飲品種類較多。

Black  Truffle  Crab  Dip  w/  Toasts

差啲想叫多個,不過要留肚試埋意粉

Lobster  pasta  w/  cream  sauce

Pasta  Carbonara  w/  bacon

飲品就分別叫左Hazelnut latte,rose latte,yuzu tea sparkling water同Iced chocolate

咖啡有晒拉花勁靚,剩係杯咖啡都影左好耐。

Rose  latte

Hazelnut  latte

而杯柚子味配sparkling water清新得黎都幾特別既

Yuzu  tea  sparkling  water

最後要試埋個甜品,呢度既homemade cake都係主打之一,試左個原味同oreo roll ($40) ,兩者都唔會太甜太漏,好食~

Oreo  roll  cake

呢度環境真係好chill,下次要早啲黎喺窗口位影相先得
2021-03-21
午餐
Pasta  Carbonara  w/  bacon
Rose  latte
Hazelnut  latte
Oreo  roll  cake
  • Black  truffle  crab  dip  w/  toasts
2021-03-24 60 瀏覽
饒宗頤文化館裡面新開左間cafe,去到門面已經勁靚!好多花花草草,好多打卡位,影到不亦樂乎!而入到去都勁多打卡位😍 點左以下食物同咖啡🍽- all day breakfast- Lobster roll w/ salad- Black truffle crab dip toast- Dirty- Cold brew..All day breakfast份量足,煙三文魚、炒蛋、煙三文魚、火腿、茄汁豆,齊哂😻 加埋好fresh既沙律菜🥗 味道很不錯!食完叉足電啦🤩..龍蝦包真心無得輸,賣相靚!味道更加掂😍 龍蝦肉好新鮮好爽,醬汁剛剛好!超惹味🤤旁邊伴有一大堆新鮮沙律菜,好正!..黑松露蟹肉沙律醬,超正!好有驚喜😍 搽落多士上一齊食,完美💯 勁好食啊😋食完又食🤣🤣🤣 ..呢度仲有意粉,下次來食下先🤩 Dirty同cold brew都係signature 咖啡,很不錯!除左有唔同咖啡外,呢度仲有花茶、果汁同梳打等等

而入到去都勁多打卡位😍 點左以下食物同咖啡🍽
- all day breakfast
- Lobster roll w/ salad
- Dirty
- Cold brew.
龍蝦包
泡沫咖啡
2021-03-14
龍蝦包
泡沫咖啡
  • 黑松露蟹肉醬伴多士
  • Cold  brew
2021-03-21 75 瀏覽
饒宗頤文化館內最新剛開了一間咖啡店佢前身係Pacific Coffee, 地點其實都算幾隔涉, 如果搭地鐵的話喺美孚站出然後經行人天橋步行約10分鐘就到首先該處環境非常一流 使人感到寧靜舒適 非常舒服嘅感覺 餐廳座位室內約有三十個 亦有一些戶外的座位任君選擇室內地方寬敞 座位舒適 有梳化位可以選擇 而佢哋最大特色係在枱上面寫上一些字句 很有意思 店主話新開張不久已經有很多文青(或好似我的偽文青)來朝聖😂講到食物 其實種類暫時唔算太多 主要係輕食 例如三文治 龍蝦包同意粉 我就點咗一份ham & cheese croissant 🥐, 味道不錯 喜歡cheese還是呈熱半溶的狀態😋咖啡方面就點左一杯dirty和一杯latte, latte聞落很香, 散發出來嘅味道第一感覺是應該唔算苦 而結果亦一樣 其body則較為濃稠和豐厚呢間餐廳如果客人唔算太多的話 絕對可以用嚟hea一個下午 有機會一定會再嚟幫襯
饒宗頤文化館內最新剛開了一間咖啡店

Ham  &  cheese  croissant
Ham  &  cheese  croissant
餐廳:coffeeflow (荔枝角)地址:荔枝角青山道800號饒宗頤文化館G座地下1及3號舖唔知大家有無去過荔枝角嘅饒宗頤文化館睇展覽👒?上到中庭位置,果到最近開咗間新嘅文青打卡Cafe——coffeeflow,21/3仲喺佢哋嘅grand opening🎉,佢哋主打輕食、甜品同飲品,最重要嘅喺Cafe每一個角落,由外至內都有好多打卡位😍,枱上仲有唔同嘅金句,比你喺煩亂嘅生活當中有一絲反思空間💭「先處理情緒,再處理事情」「堅持自己相信的事情,相信自己堅持的一切」以輕食嚟講價錢有少少貴,同埋未必會夠飽,但係喺Cafe入面咁多打卡位真喺值返晒😎,今次就叫咗兩款輕食同兩款飲品:Lobster roll with salad $88Black truffle crab drip with toasts $88Latte (+$5)Apple juice with sparkling water (+$8)坐咗喺近門口嘅沙發位🛋️,枱上寫住「你可以盡情地快樂,也可以放任地悲傷」,而呢刻我選擇快樂咁享受呢一餐🤤接近12吋長嘅鬆軟熱狗包,長到兩隻手都拎唔晒😆,麵包夾住一粒粒爽口龍蝦肉🦞,加埋沙律醬同
餐廳:coffeeflow (荔枝角)
地址:荔枝角青山道800號饒宗頤文化館G座地下1及3號舖

唔知大家有無去過荔枝角嘅饒宗頤文化館睇展覽👒?

「先處理情緒,再處理事情」
「堅持自己相信的事情,相信自己堅持的一切」

Lobster roll with salad $88
Latte (+$5)

接近12吋長嘅鬆軟熱狗包,長到兩隻手都拎唔晒😆,
麵包夾住一粒粒爽口龍蝦肉🦞,加埋沙律醬同乾蔥,每一啖都好豐富!
黑松露蟹醬擺放咗喺咖啡杯入面,多士就有五塊,
用匙羹舀起蟹醬,搽滿香脆嘅多士上面,一啖一滋味,仲食到一絲絲蟹肉,相信就算我一個人都可以食晒呢兩個輕食🤪

嚟到咖啡店又點可以唔叫杯咖啡飲吓呢?我就叫咗杯有心型拉花嘅熱Latte☕️,另外仲有唔同嘅signature drinks同housetea等,
唔知呢杯有汽蘋果汁又吸唔吸引到你呢🍹?
2021-03-19
10 分鐘 (堂食)
香港三級歷史建築内的文化咖啡店,每處手寫金句都能為生活帶來正力量,就如店名一樣,值得點一杯咖啡邊流動邊欣賞。cappuccino 放久了泡沫還沒有崩塌,味道依然不錯,價錢也很合理$38。而且這裏是寵物友善餐廳,適合帶毛孩來嘆下。
⟰ 剛好開張的第一二天於餘宗頣博物館內有寵物展,拍到了很多毛孩啊ฅ•ω•ฅ 咖啡店分內外區域都非常寵物友善的,各位也可以帶心愛的主子去一起嘆咖啡喇~這次又剪了一段影片放在IGTV,大家可稍移玉步到 ig @hkbellyhungry 觀看😆咖啡店外面主要有大量花草裝飾,枱櫈之間不時有勵志的字句,室內外都佈置得極美,感覺像到了韓國的咖啡店( ´꒳` ) 位置又夠大,人多都不怕。週末來放空一下非常不錯💭總體而言甜品和飲品較出色♡⃜︎✿ Lotus Roll cake ☻ ☻ ☻ ☻ ☻蛋糕睇柔軟,Cream香滑,有微微的Lotti焦糖味餅乾加乘🔥✿ Matcha Basque Cheesecake ☻ ☻ ☻ ☻ 抹茶味算濃、蛋糕體也夠滑,如果是軟心的會更開心🤘🏻✿︎ All Day Breakfast ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ 炒蛋滑、豬肉腸滋味很豐富,麵包烘得脆!✿︎ Bolognese Pasta ☻ ☻ ☻ ☻ 肉醬用了牛肉,肉味比較濃,醬汁的酸甜味應該是用茄膏開出來的茄汁味,非新鮮蕃茄,味道不過不失。✿ Lobster Roll ☻ ☻ ☻ 沙律醬配蝦肉爽口夾在熱狗包中,包沒烘過,若加牛油煎一

總體而言甜品和飲品較出色♡⃜︎

✿ Lotus Roll cake ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
Lotus  roll  cake

抹茶味算濃、蛋糕體也夠滑,如果是軟心的會更開心🤘🏻

炒蛋滑、豬肉腸滋味很豐富,麵包烘得脆!

✿︎ Bolognese Pasta ☻ ☻ ☻ ☻
Bolongese

✿ Lobster Roll ☻ ☻ ☻
沙律醬配蝦肉爽口夾在熱狗包中,包沒烘過,若加牛油煎一煎味道香質感會好很多😽
Lobster  roll

✿︎ 咖啡
冷萃咖啡微果酸,很順口。拿鐵帶點焦糖和可可香,有奶的甜,對我口味🤍
Cold  brew

✿︎ 茶
也很愛東方美人茶( 白毫烏龍),它是清清的烏龍味白茶,非常特別!
Lotus  roll  cake
Bolongese
Cold  brew
2021-03-18 48 瀏覽
爬了山坡來到饒宗頤文化館,原本想去太平洋咖啡,發現換了店面,今天點了冰美式,味道酸中帶香氣,冰冰涼涼很爽口,價格是35元,還算公道,假日來的時候很多人,不妨趁平日來走走,避開人潮更好👍#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfood #咖啡店 #cafe
•ᴄᴏғғᴇᴇғʟᴏᴡ ᴍᴇɪ ғᴏᴏ • 陽光窗邊打卡位☀️•—————————————————————返工前上黎二訪嘆返杯放空下☕️上一次友聚天氣勁差又落雨☹️今次黎到難得陽光普照☀️鏡頭當然要捕捉下📸😝試業中既平日都已經唔少人星期六日黎既朋友仔都要預啲時間等位啦🙇🏻‍♂️—————————————————————ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ $𝟾𝟾始終對全日早餐情有獨鍾😝質素依然保持🍳☺️ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ $𝟹𝟾啡同奶既比例恰到好處☕️☺️入口都好sᴍᴏᴏᴛʜ的😋—————————————————————
返工前上黎二訪嘆返杯放空下☕️

Cappuccino

2021-03-16
Cappuccino
2021-03-08 902 瀏覽
為了生活為了養家,免不了忙碌工作。到了週末讓自己休息,就來到饒宗頤文化館,而這一家咖啡店就位於文化館之內。由美孚地鐵站A出口上橋跟著指示牌走就能找到饒宗頤文化館,路程大約10分鐘。於這個熱鬧中的不遠處,難得有個安靜的場所。文化館不算大,但有不少拍照打卡的地方,這家咖啡店也有不少(詳見附圖)。咖啡店裝修雅致,明亮的燈光配特色擺設,營造出咖啡連所店裡找不到,不一樣的氣氛。當天只點了咖啡及蛋糕,在店內悠閒飲著咖啡,不經不覺地天就黑了。蛋糕很好吃,與咖啡很配,可惜忘記了拍照。
為了生活為了養家,免不了忙碌工作。

蛋糕很好吃,與咖啡很配,可惜忘記了拍照。