2021-08-15 39 瀏覽
星期日放假但係又落雨,唯一可以做嘅就係去蒲吓coffee shop. 最緊見好多人都黎饒宗頣文化館,所以我都黎趁下熱鬧。呢到餐廳唔係好多,我同朋友俾呢間coffee shop既外牆吸引咗。餐廳各處包括枱面都有寫左啲好有意思既句子,超正👍🏻招牌龍蝦仔白汁意粉 $98Lobster pasta w/ cream sauce 個白汁好creamy,意粉比平時食果啲肥少少,好掛汁,有好多粒龍蝦仔同蘆筍,好味👍🏻黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律 $78Black truffle croissant w/ eggs sided w/ avocado salad呢個一上枱即刻聞到黑松露既香味,個蛋炒到好嫩滑,牛油果熟度岩岩好,車厘茄同沙律配日式麻醬好夾👍🏻像極了愛情的咖啡 $58Rose strawberry latte 杯咖啡同個名一樣咁特別,店員俾左一杯玫瑰士多啤梨牛乳再加一shot espresso俾我地自己加,加左落去會有漸層效果,影相一流呀😆玫瑰味好出,飲落去啖啖玫瑰味再加埋士多啤梨牛乳嘅甜,像極了愛情蜜桃梳打茶 $48Peach tea w/ sparkling water 之前飲親都係蜜桃
最緊見好多人都黎饒宗頣文化館,所以我都黎趁下熱鬧。
餐廳各處包括枱面都有寫左啲好有意思既句子,超正👍🏻

招牌龍蝦仔白汁意粉 $98
Lobster pasta w/ cream sauce

黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律 $78

像極了愛情的咖啡 $58
Rose strawberry latte

蜜桃梳打茶 $48
Peach tea w/ sparkling water
之前飲親都係蜜桃梳打,蜜桃茶梳打第一次飲。
茶同梳打呢個配搭唔錯,飲落幾清新。

Tiramisu
呢個店員介紹既,食落同出邊既唔同,酒味無咁重,唔會太甜,岩曬我!同埋上面層cream整得好fluffy, 好好味!
  • Tiramisu
依間位於荔枝角饒宗頤文化館既文青咖啡店,餐廳外有好多綠色植物,令人感覺十分舒適,就好似去咗一個小旅行甘,絕對係週末放鬆之選🥰餐廳內環境唔算好大,但座位就有好多選擇,分別有吧枱位、沙發位同長枱位,每張枱上都擺有不同類型嘅乾花同寫有打氣句子,有好多打卡位,食物方面食到用心製作,好高質,推薦👍🏻1️⃣Lobster Roll w/ Salad 秘製龍蝦包配沙律 $88依款秘製龍蝦包賣相同味道都唔錯,包身食落十分鬆軟配合埋新鮮龍蝦仔肉加秘製醬汁👌🏻🦞肉食落好爽脆同好香龍蝦味,旁邊既沙律菜配芝麻醬食落好Fresh🥗推薦👍🏻2️⃣Lobster Pasta w/ Cream Sauce 招牌龍蝦仔白汁意粉 $98依款招牌龍蝦仔白汁意粉,意粉🍝較粗身,食落彈牙,軟硬適中好有口感,入面有蘆筍條、蘑菇片同煙肉碎食落好Rich,白汁份量適中配合意粉Creamy,最特別係意粉面上仲有啲炙燒既芝士粉🧀,食落好香,幾特別。3️⃣German Cheesecake $40推薦依款German Cheesecake💯唔係周圍都食到,同普通既Cheesecake唔同既係食落口感無甘扎實,感覺同牛奶布丁有啲相似,Cream che

3️⃣German Cheesecake $40
推薦依款German Cheesecake💯唔係周圍都食到,同普通既Cheesecake唔同既係食落口感無甘扎實,感覺同牛奶布丁有啲相似,Cream cheese打得好幼滑食落軟滑、唔膩有淡淡芝士同檸檬香味,仲有塊好鬆軟既蛋糕做base,蛋糕表面仲燒到好平均🥺金黃色好吸睛。

4️⃣Mocha 巧克力咖啡 $42
依杯Mocha飲落有香濃既咖啡香味,配合埋牛奶🥛入落有順滑既口感🥰唔會好甜,簡簡單單同杯面既拉花好襯。

5️⃣Rose Strawberry Latte 玫瑰士多啤梨牛乳咖啡 $58
依杯期間限定Rose Strawberry Latte,打卡一流,士多啤梨味好香濃🍓頂頂仲有好香既玫瑰乾花碎,另外有杯Expresso shot比自己倒落去做番個diffuse,睇落去好多層次,可以控制番個甜苦度同試到唔同既感覺😘

PS:Coffeeflow以自助形式為主,唔收加一,付款方法Only Cash and PayMe🥰
2021-08-07 44 瀏覽
⭐️coffeeflow⭐️📍:荔枝角青山道饒宗頤文化館G座地下⏰:9:00am-6:00pm💰:人均$50-$100⭕️: 現金👉🏻招牌龍蝦仔白汁意粉🍝 💰98🌜龍蝦仔肉好多 再配埋燒過既盧荀 意粉熱辣辣 賣相好得之外 味道都好出色 好Creamy 必叫👍🏻👉🏻黑松露蟹肉醬多士配沙律 💰78🌜比到驚喜👧🏻🍼同友人 係意想不到咁好食!!本身我地都好抗拒多士 但係佢再配埋個自家製黑松露蟹肉醬 好香 味道好濃又唔咸 真係食唔停口!!👉🏻焙茶豆奶 (H)💰48 (Cool)💰55🌜(生酮飲食)推介既創意飲品 好似👧🏻🍼咁怕飲甜野會肥 叫呢杯一定無錯!!打卡好靚📸焙茶+豆奶意外既好飲 好夾 唔會好甜 但係味道又好濃 好特別👉🏻玫瑰士多啤梨牛乳咖啡 💰58👉🏻意式奶凍 💰38🌟發自內心覺得呢間食物同環境都好高質 比起出邊既Coffee shop比到我不一樣既感覺 👧🏻🍼心目中既餐廳係影相打卡令食物一般 但係佢真系比到驚喜我 食物質素好高 猶其係黑松露蟹肉醬多士配沙律 呢個真係必叫!唔好食可以搵我算帳😂😂👍🏻 價錢同食物成正比🥺👍🏻對得起佢既價錢!!餐廳既飲品☕️同甜品🍰都好出色 好用心整!🌟餐廳好多打卡
⭐️coffeeflow⭐️

👉🏻黑松露蟹肉醬多士配沙律 💰78
👉🏻焙茶豆奶 (H)💰48 (Cool)💰55
👉🏻玫瑰士多啤梨牛乳咖啡 💰58
👉🏻意式奶凍 💰38

🌟餐廳好多打卡位 影相會好靚📸鐘意打卡一定唔可以錯過 如果想好寧靜咁同朋友坐下食野傾計 再嘆下咖啡同食物 享受放假既時光 呢間真係好推介👍🏻
2021-08-07
  • 黑松露蟹肉醬多士配沙律
2021-08-07 65 瀏覽
◦•●◉✿✿◉●•◦ 👵🏻👴🏻推介的 #週末好去處 round 1🤎Coffeeflow位於饒宗頤文化館除咗店內店外環境舒服 同埋好多打卡位之外 📷 食物飲品都好高質☺️⁡💡秘製龍蝦包配沙律 🦞 啖啖龍蝦肉配秘製醬汁 啖啖滋味🤤配埋沙律菜好清新 🥗💡 像極了愛情的咖啡 ☕️玫瑰士多啤梨牛乳咖啡 自己將加入士多啤梨牛乳 望住個過程好治癒🤎 而且飲品擺設好靚 🌹 💡 柚子檸檬奇亞子梳打 🍋 柚子同檸檬好夾飲落好清新 仲有粒粒奇亞子 好有咬口☺️ 夏天飲啱哂💛💡忌廉煙肉蘑菇意粉忌廉汁好香濃,煙肉蘑菇都煎到金黃色 💯match! ⁡😋: 𝟠/𝟙𝟘
◦•●◉✿✿◉●•◦

柚子同檸檬好夾飲落好清新
仲有粒粒奇亞子 好有咬口☺️
夏天飲啱哂💛
💡忌廉煙肉蘑菇意粉
忌廉汁好香濃,煙肉蘑菇都煎到金黃色
💯match!

忌廉煙肉蘑菇意粉
像極了愛情的咖啡
秘製龍蝦包配沙律
2021-08-03 64 瀏覽
今日陽光普照天氣好☀️, 所以小妹就約埋朋友一齊去左饒宗頤文化館度打卡影相做偽文青, 中途見到E間Café幾靚於是就入左去坐低飲下野輕食chill下!Café環境走清新休閒路線, 周圍都擺有好多植物☘🌱🌷, 餐廳環境舒適而且有多個打卡位, 手殘都可以影到靚相🤳🏻!!🌟Espresso on Sparkling飲落咖啡味香濃, 加入梳打水令感覺清新易入口而且非常解渴🌟柚子檸檬奇亞子梳打柚子檸檬E個清新組合向來都唔會出事, 加入奇亞子令口感更豐富, 而且更健康!🌟秘製龍蝦包配沙律🦞🥖龍蝦包極足料, 饀料多到滿瀉, 麵包質感軟熟富牛油香, 秘制沙律醬汁配上啖啖龍蝦肉非常滋味!🌟大廚肉醬意粉🍝肉醬意粉最重要係個醬, E度嘅肉醬多過麵, 意粉軟硬適中, 每條意粉都被濃厚嘅肉醬包圍住好惹味, 廚師特意將芝士粉輕輕燒過, 聞落更加香更加吸引!🌟Citrus, Chocolate Matcha Tea Cake🍊🍫🍵🍰淡淡嘅朱古力同抹茶味配上清新嘅Citrus味道令整體感覺輕盈, 而且味道唔會好膩!

🌟Espresso on Sparkling
飲落咖啡味香濃, 加入梳打水令感覺清新易入口而且非常解渴

🌟柚子檸檬奇亞子梳打

🌟秘製龍蝦包配沙律🦞🥖

🌟大廚肉醬意粉🍝

2021-08-01
午餐
  • 秘製龍蝦包配沙律
  • 大廚肉醬意粉
2021-08-02 33 瀏覽
花花世界打卡風格Café,由於周末比較多人,當日等待食物時間需時較長。建議早啲嚟搵個靚位啊~🍝招牌龍蝦仔白汁意粉 $98表面用火槍烤過,帶點焦香味道,將熱力封在裡面💥用叉卷開啲意粉,熱力從中間爆發出,意粉幾煙韌細細隻龍蝦仔夠哂彈!🥗煙三文魚牛油果沙律 $88大大份沙律!卷得靚靚煙三文魚、牛油果粒🥑大量沙律菜🥬大量車厘茄🍅大量青瓜片🥒配以日式胡麻醬汁,新鮮程度滿分💯🍵生酮飲食創意焙茶飲品 焙茶豆奶$48焙茶味超濃郁!大大杯要小心啲拎先得!我大力妹一嘢就倒瀉咗啲🤣🥰飲飲吓仲見到杯邊寫有字句May your day be overflowed with peace and hope🥰☕冷泡咖啡Cold Brew $68🧊Cold Brew 附有一隻杯仔,味道帶果香味,當中有點微酸,用樽仔裝住太靚了吧!

🍝招牌龍蝦仔白汁意粉 $98

🥗煙三文魚牛油果沙律 $88

🍵生酮飲食創意焙茶飲品 焙茶豆奶$48

☕冷泡咖啡Cold Brew $68
2021-08-01 52 瀏覽
CP值:3.5/5 價錢Price: - 蘆筍蘑菇意粉(素食)Mushroom and Asparagus Pasta (Vegetarian): $78- 黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律Croissant with Black Truffle Fried Egg and Avocado Salad: $78 - 焙茶豆奶Hojicha Tea Soya Milk: $55- Dirty: $50- 藍莓芝士蛋糕Blueberry Cheese Cake: $40 尼間cafe真係打卡之選😛📸花花裝飾可以喚醒大家嘅少女心👧🏻同時係cafe每個角落都食左啲發人深思嘅句子☺️所以我地都好鐘意尼道嘅環境😍但相比之下, 啲野食同飲品就只係普通🤔 蘆筍蘑菇意粉: 啲意粉有啲乾,但都彈牙嘅味道比較清新,唔會好濃味,都唔錯😌 黑松露炒蛋牛角包配牛油果沙律:講真尼道菜準備時間真係長左啲😅差唔多等左45分鐘黑松露炒蛋好滑😍😍但個牛角包就普通啦,太濕啦,變得唔酥脆😟個胡麻醬沙律都幾新鮮,啲牛油果好稔🥑 焙茶豆奶:焙茶味好濃,但講真同豆奶唔係好夾😟而且太多冰啦,飲到最後溝淡晒啲味(我對冰度真係好敏感🤣)尼
CP值:3.5/5

價錢Price:
- Dirty: $50

尼間cafe真係打卡之選😛📸
花花裝飾可以喚醒大家嘅少女心👧🏻
同時係cafe每個角落都食左啲發人深思嘅句子☺️
所以我地都好鐘意尼道嘅環境😍
但相比之下, 啲野食同飲品就只係普通🤔

蘆筍蘑菇意粉: 啲意粉有啲乾,但都彈牙嘅
味道比較清新,唔會好濃味,都唔錯😌

黑松露炒蛋好滑😍😍
但個牛角包就普通啦,太濕啦,變得唔酥脆😟
個胡麻醬沙律都幾新鮮,啲牛油果好稔🥑

焙茶豆奶:焙茶味好濃,但講真同豆奶唔係好夾😟
而且太多冰啦,飲到最後溝淡晒啲味(我對冰度真係好敏感🤣)
尼個價錢真係貴左啲🙃

Dirty:都唔錯,成功造到漸層👍🏻
咖啡味都好香濃👍🏻

藍莓芝士蛋糕:我覺得佢啲甜品做得好過主菜🤣
個芝士蛋糕好香芝士味,又唔會太甜
藍莓醬都酸酸地,好開胃👏🏻👏🏻
對比起佢啲飲品,尼件蛋糕價錢真係合理好多😏

This cafe is so IG-able!😛📸
The floral decoration is so feminine.
The words written on the table is through-provoking. ☺️
You will definitely love the environment here.😍
However, the food and drinks were fair. 🤔

Mushroom and Asparagus Pasta: The pasta was a bit dry but still chewy.
The taste was quite light but not bad.😌

Croissant with Black Truffle Fried Egg and Avocado Salad: The preparation time of this dish was quite long😅Almost 45 mins
The black truffle fried egg was smooth. 😍😍
However, the croissant was so-so. It was too moist. 😟
The salad with sesame sauce was fresh. The avocado was so soft.

Hojicha Tea Soya Milk: Rich in Hojicha taste but does not match with soya milk. 😟
Too much ice inside as well (I am really sensitive to ice🤣)
The price was quite unreasonably high.🙃

Dirty: It was quite good that the layers were clear. 👍🏻
The taste of coffee was rich too.👍🏻

Blueberry Cheese Cake: I think their dessert was better than their main dishes🤣
This cheese cake was rich in cheese flavour but not too sweet. 👍🏻
The blueberry sauce on the top was appetising too. 👏🏻👏🏻
The price was more reasonable than their drinks too😏
Dirty
藍莓芝士蛋糕Blueberry Cheese Cake
Dirty
藍莓芝士蛋糕Blueberry Cheese Cake
2021-08-01 25 瀏覽
/ /充滿文化氣息隱世Cafe🤍呢度環境清幽,位於饒宗頤文化館入面超級多打卡位📸真係好值得嚟假日梗係要放慢腳步,嚟chill下啦 🥰秘製龍蝦包配沙律🦞超有驚喜,冇諗過咁足料!呢個龍蝦包用咗細細隻嘅龍蝦仔真係有食到龍蝦嘅鮮甜味,配埋醬汁個包都夠鬆軟,好好食🤩黑松露蟹肉多士配沙律🥗呢個多士嘅份量真係令我好驚訝🤣多士好脆,黑松露醬好濃郁中間仲食到蟹肉,搽多士食真係好正Iced Latte ☕️ 咖啡味濃,唔苦澀Hojicha Tea Soya🫖唔會太甜,焙茶味濃郁!#茶控
/ /
充滿文化氣息隱世Cafe🤍
呢度環境清幽,位於饒宗頤文化館入面
超級多打卡位📸真係好值得嚟
假日梗係要放慢腳步,嚟chill下啦 🥰

秘製龍蝦包配沙律🦞
超有驚喜,冇諗過咁足料!
呢個龍蝦包用咗細細隻嘅龍蝦仔
真係有食到龍蝦嘅鮮甜味,配埋醬汁
個包都夠鬆軟,好好食🤩

黑松露蟹肉多士配沙律🥗
呢個多士嘅份量真係令我好驚訝🤣
多士好脆,黑松露醬好濃郁
中間仲食到蟹肉,搽多士食真係好正

Iced Latte ☕️
咖啡味濃,唔苦澀

Hojicha Tea Soya🫖
唔會太甜,焙茶味濃郁!#茶控
2021-08-01 21 瀏覽
住喺美孚呢個美食沙漠咁耐🏜️真係好開心有越嚟越多餐廳🥳今次呢間𝒄𝒂𝒇𝒆真係好推介‼️首先多謝佢地嘅款待🙏🏻回頭率好高 野食唔錯 打卡靚 服務態度又好💯首先介紹咗主食先🍴.📌𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘/ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 $88一向都好鍾意食龍蝦包🦞雖然只係龍蝦仔 但都滿足到我😌內餡係龍蝦仔肉再撈千島醬😝蝦肉都多✨食落好似千島海鮮pizza🍕個人覺得如果加埋芝士就更𝒑𝒆𝒓𝒇𝒆𝒄𝒕🙌🏻佢係用咗熱狗包🌭️口感幾鬆軟 不過如果佢烘脆番少少就更好🤏🏻.📌𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑫𝒊𝒑 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕𝒔 𝒘/ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 $78兩款包我會𝒔𝒖𝒈𝒈𝒆𝒔𝒕呢款😎因為個人偏好硬包 佢個多士係用咗法包切片🥖烘到好脆好好食😋個醬調得好出色😍黑松露味真係好濃 仲有好多蟹肉碎🤤蟹再加松露真係冇得輸😈.📌𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 𝒘/ 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 $98呢款係店員推介嘅⭐️都係有好多龍蝦仔 仲有埋露荀🦞最欣賞係個意粉上枱前會用火槍燒一燒個面 好香火炙嘅味道🔥食落都幾𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚😚但係覺得意粉唔夠爽口 偏淋🥺.介紹完啲主食 當然唔少得甜品同野飲🍮🥤佢地出咗四款期間限定特飲 一次過試咗三款😚仲有焙茶豆奶
📌𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘/ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 $88
𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝒘/ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 𝒘/ 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆

介紹完啲主食 當然唔少得甜品同野飲🍮🥤佢地出咗四款期間限定特飲 一次過試咗三款😚仲有焙茶豆奶 不過見佢冇乜特別所以冇試到🙈
📌𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $58
中文名係像極了愛情的咖啡💕真係真係好靚 打卡一流📸佢係玫瑰士多啤梨牛乳 再比𝒔𝒉𝒐𝒐𝒕 𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆𝒔𝒔𝒐自己倒落去😆一邊倒一邊嘩 個漸變層真係好過癮🥰玫瑰花香味好出🌹士多啤梨味都好濃🍓一杯結合咗甜酸苦 真係愛情嘅味道🤣
𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

📌𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓𝒇𝒍𝒚 𝑷𝒆𝒂 𝑴𝒊𝒏𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝑻𝒆𝒂 $58
呢杯係白果園薄荷凍茶 再自己倒碟豆花水😌好啱夏天飲味道好𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉✨佢仲加咗奇亞籽喺底😋不過略嫌個薄荷𝒔𝒚𝒓𝒖𝒎甜咗少少🤏🏻但係整體飲落係好清爽嘅😎
𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓𝒇𝒍𝒚 𝑷𝒆𝒂 𝑴𝒊𝒏𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝑻𝒆𝒂

📌𝒀𝒖𝒛𝒖 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒂 𝑺𝒆𝒆𝒅 𝑺𝒐𝒅𝒂 $58
係店員極力推介嘅柚子檸檬奇亞子梳打🤣又真係幾好飲喎😚底係柚子醬 再加鮮榨檸檬汁🍋又有柚子肉又有奇亞籽 口感好豐富😝飲落酸酸甜甜 仲加埋梳打水 仲清爽過上面嗰杯‼️
𝒀𝒖𝒛𝒖 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒂 𝑺𝒆𝒆𝒅 𝑺𝒐𝒅𝒂

📌𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐 $38
齋啡就正常發揮🤣
𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐

📌𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖
估唔到出奇地好食🤩面頭好多可可粉🍫平時食好多都係得奶味🥛呢款食落𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆味都幾濃🧀中間仲有啲索咗咖啡嘅手指餅☕️底層係蛋糕🍰雖然佢唔係主角 但一啲都唔𝒉𝒆𝒂 口感鬆軟有蛋香🥰唯一唔好係佢冇酒味 咖啡味都唔夠濃😢
𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖  𝑪𝒂𝒌𝒆

📌𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈
呢款都有驚喜 焙茶控一定好鍾意🤎布甸個茶味已經好夠 最底仲有層焙茶粉😍茶味真係超濃郁‼️不過可能佢地今批有少少失手🤏🏻個布甸唔夠凝固 好水~
𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂  𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈

📌𝑵𝒆𝒘 𝒀𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆
呢款就麻麻地😢口感好實淨 唔夠𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚軟滑🙈個芝士味都好淡 偏重麵粉味 同比較甜🧀餅底好薄同埋都幾淋😣
𝑵𝒆𝒘  𝒀𝒐𝒓𝒌  𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆  𝑪𝒂𝒌𝒆

𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐
𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖  𝑪𝒂𝒌𝒆
𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂  𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈
2021-07-30 35 瀏覽
聽朋友講美孚站附近原來有一個秘密花園,入面仲有間好chill 嘅Cafe,趁今日有半日假期決定去潮聖。呢間Cafe原來係喺饒宗頤文化館入面,由美孚站B 出口上橋行過去大概10分鐘,一直都唔知原來有個咁嘅地方,到咗文化館沿途行去Cafe嘅路有歷史文物又有叢林靚景,打卡一流。Cafe嘅外觀非常有個性,入到去嘅格調好文青,感覺好似去左台灣咁,簡單又舒適嘅氣氛令人覺得好放鬆。我哋叫咗秘製龍蝦包配沙律($88)~ 一上枱見到個賣相已經心心眼,澎湃嘅龍蝦肉配上牛油檸檬汁將龍蝦鮮味提升,麵包係烘過嘅👍🏻配嘅芝麻醬沙律夠新鮮而且份量都唔少,整體嚟講性價比非常高, 十分推介!大廚肉醬意粉($88)~ 叫得做大廚肉醬意粉當然有啲期望,同樣地賣相都係好靚仔,醬汁面有微微嘅焦香,聽店員介紹呢個醬汁係自家製-用上新鮮蕃茄、甘筍同新鮮牛肉,食落有咬口而且醬汁味道調校得剛好,酸酸甜甜好滋味。飲品有好多選擇,見到d特飲賣相都好吸睛~不過我哋始終鍾情原味咖啡,我哋叫咗Cappuccino($38)同Iced Latte ($45),估唔到賣相都咁用心,咖啡同奶嘅比例、溫度亦都控制得恰到好處,咖啡控表示好滿意,再加埋件

飲品有好多選擇,見到d特飲賣相都好吸睛~不過我哋始終鍾情原味咖啡,我哋叫咗Cappuccino($38)同Iced Latte ($45),估唔到賣相都咁用心,咖啡同奶嘅比例、溫度亦都控制得恰到好處,咖啡控表示好滿意,再加埋件 cheesecake 就perfect 啦!

呢間隱世Cafe 真係好值得推薦比大家,特別係喺而家冇得出走嘅日子,實在要送一趟簡單嘅旅程比自己放鬆一下😌

2021-07-29
  • 秘製龍蝦包配沙律
2021-07-29 35 瀏覽
之後試業時曾經到訪,但因為正值試業,又遇上市集,人客超負荷,所以感覺未能試得真切, 今次再度光臨可試清楚。今次沒有市集,但人流比我想像中多,基本上是滿座的,實力可想而知👍🏻。今次聽店員推介試了美式芝士熱狗,跟全素的蘆筍蘑菇意粉,熱狗料好豐富,熱狗腸脆口有肉汁,再加上芝士及肉醬,完美的配合;至於個意粉雖然是全素,但一啲都唔「寡」,醬汁用豆奶去調配,感覺輕盈唔漏喉,夏天食至啱。另外2杯飲品也是期間限定的特飲,因為太熱了,忍不住便被吸引,選了柚子檸檬奇亞籽梳打及像極了愛情咖啡😂😂(即rise strawberry latte), 朋友表示梳打酸酸地很清新,而strawberry latte 也很okay,還有真的有士多啤梨肉在上面,咖啡就由自己倒下去,甜蜜粉紅下也是有甘苦的咖啡,所以#像極了愛情 ?😂。最後忍唔住食埋蛋糕,因為個紅絲絨蛋糕太靚太吸引啦🙈, 出奇地並不是太甜,而且有一絲絲的椰絲,很對我的味,另一款是店員推介的柚子白朱古力蛋糕,有淡淡的柚子味,感覺清新。
2021-07-29 13 瀏覽
🏕 文化綠洲 🛖 今日去左饒宗頤文化館度行💃🏻佢地果度都有關消失紙媒嘅展覽📰行完可以去 @ 坐下🙆🏻‍♀️呢度嘅打卡位相當之多😻連張台都有語錄俾你打卡📷. Black Truffle Crab Dip Toast with Salad 黑松露蟹肉多士配沙津🥗首先個包烘到好脆身🥖脆到好似食緊餅乾咁🍪而且都hold 到幾耐下🤣我食到最尾一嚿仲好脆😆佢又唔好太硬 口感啱啱好🍞個醬聞落好香黑松露味 食落都好重個陣味🌬會有一絲絲嘅蟹肉 而且份量都有唔少🦀配埋多士食就啱啱用🥪而個醬可以refil 可以好豪爽咁用😍而我擦哂咁多哂就用哂 所以份量都有幾多🤪💰$78🍫Tiramisu 🍰面頭層粉好香朱古力味🍫個蛋糕好滑 有淡淡嘅芝士香🧀唔會太膩 我好鍾意嘅❤️💰$58🍋Yuzu lemon chia seed soda 柚子檸檬奇亞子梳打🍊杯野係梳打加柚子同新鮮檸檬汁🍋成杯野好夾 唔會太酸同太甜☺️夏天飲一杯凍野真係好解渴🔥仲有奇亞籽 去增加口感😋💰$40.佢哋嘅服務好好~ 每次收碟前都會問下你💁🏻‍♀️因為有啲轉個頭就發現自己冇左隻碟🍽.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌗🌑.#yms_荔枝角#yms_cafe
🏕 文化綠洲 🛖

因為有啲轉個頭就發現自己冇左隻碟🍽
回頭率💫: 🌕🌕🌕🌗🌑
#yms_荔枝角#yms_cafe
2021-07-28 13 瀏覽
Coffeeflow今次去開饒宗頤文化館就食埋午餐,呢間咖啡店好靚,有好多打卡位,可以同朋友relax,傾下計影下相又過左個中午,學習放慢腳步,慢活人生👯‍♀️👯‍♀️蘆筍蘑菇意粉 $78😋呢個意粉係素食,入面有豆奶、蘆筍、蘑菇和初榨橄欖油而成,賣相好吸引,味道好好食,意粉都烚到剛剛好,彈牙意粉,有濃濃的豆奶香,雖然只用豆奶做醬汁嘅base,但都做到平時用cream、芝士嗰種creamy口感🍝🥰🥰秘製龍蝦包沙律$88🦞🥗😋入面用左秘製牛油檸檬汁同沙律醬,酸酸甜甜好開胃,而龍蝦包有滿滿的龍蝦肉,份量十足,而沙律菜好新鮮,好fresh清新,配搭日式芝麻醬好好食,推介😍😍😆焙茶豆奶(熱)$48🍵😋咖啡師好有心思係上面拉花,整得好靚,拉左個好可愛的公仔,見到都唔捨得飲,飲落味道好濃焙茶香,配搭豆奶十分夾,好好飲💯DIRTY 髒髒咖啡 $50☕️DIRTY係近年咖啡界夏天必飲咖啡之一🤩🤩DIRTY特別之處係每一啖咖啡都唔同味道,由一第一啖入口係濃烈espresso ,到最一啖香滑、甘甜嘅奶😋😋今次咖啡師選用巴西、哥倫比亞同蘇門答臘嘅拼配豆,風味平衡,加埋杯好夠凍嘅奶,令到成杯飲品層次分明,每一啖都有變
Coffeeflow

蘆筍蘑菇意粉 $78😋

秘製龍蝦包沙律$88🦞🥗😋

焙茶豆奶(熱)$48🍵😋

DIRTY 髒髒咖啡 $50☕️
DIRTY係近年咖啡界夏天必飲咖啡之一🤩🤩
今次咖啡師選用巴西、哥倫比亞同蘇門答臘嘅拼配豆,風味平衡,加埋杯好夠凍嘅奶,令到成杯飲品層次分明,每一啖都有變化👍👍
推薦平時有飲開iced coffee latte 嘅朋友試試💯

Tiramisu $40🍰😋
飯後甜品必定會想食Tiramisu,好濃芝士香,軟滑的cream cheese 配搭濃厚的咖啡香,層次豐富😬😬

地址:荔枝角青山道800號饒宗頤文化館G座地下1及3號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
2021-07-28 17 瀏覽
平時番工咁鬼忙咁大壓力,星期六日真係要好好輕鬆下!今次簡左位於饒宗頤文化館嘅COFFEEFLOW,避一避世先! 招牌龍蝦仔白汁意粉 ($98)白汁意粉好CREAMY龍蝦仔份量都多,啖啖肉!好食指數︰8/10 黑松露蟹肉醬多士配沙律 ($78)黑松露愛好者必食!好食指數︰8/10 Flat White  - 轉Oat Milk ($38加$5)拉花勝在好有心機咖啡就正常發揮 蜜桃梳打茶 ($48)夏天解渴之選 好好享受生命,臨終時才對得起這趟人生旅程!

招牌龍蝦仔白汁意粉 ($98)
白汁意粉好CREAMY
龍蝦仔份量都多,啖啖肉!
好食指數︰8/10

黑松露蟹肉醬多士配沙律 ($78)
黑松露愛好者必食!
好食指數︰8/10

拉花勝在好有心機
咖啡就正常發揮

蜜桃梳打茶 ($48)
夏天解渴之選

好好享受生命,臨終時才對得起這趟人生旅程!

在高樓大廈林立的荔枝角的饒宗頤文化博物館雖然地點有點遠 但還真是個城市綠洲👍🏼人流不算很多 所以可以慢慢行下再往上行條樓梯就到Coffeeflow如果天氣涼啲坐外面會幾舒服🥖 𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕣𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖 ℂ𝕣𝕒𝕓 𝔻𝕚𝕡 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥𝕤 $𝟟𝟠這個份量都幾多 性價疑高🦞 𝕃𝕠𝕓𝕤𝕥𝕖𝕣 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 $𝟡𝟠意粉偏幼身 所以好快淋 味精有啲似忌廉湯咁☕️ 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟛𝟠🍫 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟚兩杯野飲都係正常發揮 🍰 𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟜𝟘食物份量大 味道也還可!
在高樓大廈林立的荔枝角的饒宗頤文化博物館

雖然地點有點遠 但還真是個城市綠洲👍🏼
人流不算很多 所以可以慢慢行下

再往上行條樓梯就到Coffeeflow
如果天氣涼啲坐外面會幾舒服

這個份量都幾多 性價疑高

🦞 𝕃𝕠𝕓𝕤𝕥𝕖𝕣 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 $𝟡𝟠

意粉偏幼身 所以好快淋 味精有啲似忌廉湯咁

☕️ 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟛𝟠
🍫 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟚
兩杯野飲都係正常發揮

🍰 𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟜𝟘

食物份量大 味道也還可!