2022-09-20 83 瀏覽
唔係朋友帶都唔知原本K11後面麼地道有韓國嘢食,仲要係抵食好食! 入到去原來都幾多人,好野食果然幾低調都會有人發現同棒場!職員都係外籍人士,感覺去咗個小旅行。好耐無食過醬油蟹,呢間竟然有得!《 韓國醬油蟹 $220/隻 》(跟紫菜飯)好肥又多肉,啲肉好輕易就啜到出啜食,啲蟹膏好鮮甜,加埋啲甜甜哋嘅醬油真係令人食唔停!加落啲飯度食原來好好味!《 泡菜海鮮豆腐湯 $100 》唔會太辣但幾香,有青口同滑豆腐,配埋白飯幾好味~《 迷你豬腳 $55/1隻 》以為一隻好少,原來都好多架!啲皮肉好入味又彈牙,好好味,超抵食!

入到去原來都幾多人,好野食果然幾低調都會有人發現同棒場!

職員都係外籍人士,感覺去咗個小旅行。

好耐無食過醬油蟹,呢間竟然有得!

《 韓國醬油蟹 $220/隻 》(跟紫菜飯)
加落啲飯度食原來好好味!

《 泡菜海鮮豆腐湯 $100 》
唔會太辣但幾香,有青口同滑豆腐,配埋白飯幾
好味~

《 迷你豬腳 $55/1隻 》
以為一隻好少,原來都好多架!
啲皮肉好入味又彈牙,好好味,超抵食!
2022-09-18
2022-09-20 56 瀏覽
我第一次食將由蟹就係喺韓國首爾,食過一次之後就已經愛上左,返香港只食過幾次,因為好似唔係好多香港嘅韓國餐廳都無得食。屋企人未食過,前幾日忽然話想試吓,於是我就上網睇吓邊度有得食,我發現尖沙咀呢一間餐廳有,即刻去!一坐低梗係即嗌隻醬油蟹!Ganjang Crab Soy Sauce Marinated Blue Crab (1pc) 💲220佢哋用嘅係母梭子蟹,由韓國西海岸直接送達,肉多,脂膏肥滿,味鮮美!刮啲肉出嚟配汁撈飯一流!Yangnyum Chicken Fried Chicken With Apple Seasoned (half) 💲100 半隻都好大籃,炸得好香脆,熱辣辣好吸引。雞肉都滑,啲汁甜甜辣辣好惹味!《 吞拿魚紫菜飯捲 $65 》份量多,包得夠實,餡料又多,食兩舊已經好有飽肚感。呢度每枱都有樽開水,所以夠大方唔會迫人嗌飲品,職員都好禮貌,食物又性價比高,唔錯,會再光顧!

一坐低梗係即嗌隻醬油蟹!

《 吞拿魚紫菜飯捲 $65 》
份量多,包得夠實,餡料又多,食兩舊已經好有飽肚感。

2022-09-16
2022-09-19 1312 瀏覽
尖沙咀正宗韓國餐廳好耐無食醬油蟹啦,見到公司附近有正宗韓式餐廳,有醬油蟹食好吸引。有室內和室外嘅位置比較chill,室內冷氣足夠,店員講英文為主。環境舒適座位寬敞~另外,提供WiFi 、水和手機自助下單很方便,另收加一服務費GANJANG CRAB Soy sauce marinated blue crab(1pc) 醬油蟹 $220一隻醬油蟹和一碗香香的紫菜麻油飯,細心提供手套,醬油蟹也分開4份和一個蟹蓋,方便食用。醬油蟹蟹肉鮮甜電話,醬油清甜,配埋蟹膏撈飯一流ROSE DDUKBOKGI Cream sauce stir-fried rice cake with cheese奶油芝士炒年糕 $270咁耐價錢都冇變到,辣到有啲似五小辣。甜辣熱鍋裡有脆卜卜紫菜包飯、太陽蛋🥚吉列天婦羅、薯條🍟魚糕、軟硬適中的彈牙年糕烏冬、炸紫菜卷、炸餃子🥟。Kimchi Buckwheat pancake roll泡菜蕎麥煎餅捲 $120有啲似泡菜煎餃子,分量比想像中多。YANGNYUM CHICKEN Fried chicken with apple seasoned(half)蘋果調味炸雞(半隻)
尖沙咀正宗韓國餐廳

奶油芝士炒年糕 $270

Kimchi Buckwheat pancake roll
泡菜蕎麥煎餅捲 $120
有啲似泡菜煎餃子,分量比想像中多。

蘋果調味炸雞(半隻) $100
炸雞份量多,有8件雞,香脆而且配上甜醬。

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2022-09-19
2022-09-16 89 瀏覽
朋友生日慶祝食飯,服務都幾好,但食物質素好一般。醬油蟹好食好鮮甜ge,算係最好食的一樣。至於其他食物,豬腩肉鍋真係無特別,泡菜多腩肉少,味道好淡,但部隊鍋就太咸。叫左個燒肉拼盤,嗯,我地食左都覺得over cook左。跟著到炸雞,炸到好乾身好“柴”,有d失望。
朋友生日慶祝食飯,服務都幾好,但食物質素好一般。
叫左個燒肉拼盤,嗯,我地食左都覺得over cook左。
跟著到炸雞,炸到好乾身好“柴”,有d失望。
  • 醬油蟹
話說我第一次食醬油蟹,原因係每次去韓國旅行旅伴都唔食生,而喺香港又擔心質素,唔想肚痛🙈最近睇左好多食評,膽粗粗去試😗😗點知有驚喜🤩 玻璃肚曼頭食完隔咗4日先出post😜 確保冇肚痛先推薦俾大家😄😄醬油蟹質感好軟滑,醃得夠入味,淡淡甜醬油香味😋😋蟹膏味道甘甜,完全唔係食大閘蟹果種口感同油膩感😃😃無敵食法係將啲蟹膏吱落碗紫菜飯度一齊食😌另外點左燉牛肋條同飯卷,屬於正常發揮!我已經諗緊幾時再去食🤤下次我要一人食一隻😏 拒絕share🙅‍♀️

醬油蟹

最近睇左好多食評,膽粗粗去試😗😗
點知有驚喜🤩

醬油蟹質感好軟滑,醃得夠入味,淡淡甜醬油香味😋😋
蟹膏味道甘甜,完全唔係食大閘蟹果種口感同油膩感😃😃
無敵食法係將啲蟹膏吱落碗紫菜飯度一齊食😌

另外點左燉牛肋條同飯卷,屬於正常發揮!

我已經諗緊幾時再去食🤤
下次我要一人食一隻😏 拒絕share🙅‍♀️

醬油蟹
一路睇韓劇一路都比佢地食嘢畫面吸引住🤤忍唔住放工係附近搵間韓國菜食🇰🇷【ChumChum味】環境好Chill,加上有室外位,同一大班朋友聚會大聲d都得,怕蚊嘅我就揀返室內冷氣位坐la韓國菜有前菜必定ga la!泡菜就鐵腳la,點知有茄子同脆玉瓜真係要大讚,因為我好鍾意食都埋真係好好味!加埋辣蘿蔔乾勁爽口,泡菜另上一碟,ChumChum味用甜泡菜,我就鍾意食辣多d la~~~部隊鍋(豬肉) $250第一次食部隊鍋湯底用豬肉碎,食落都幾夾個辣湯,配料都好多元化,餐肉、腸仔、韓國麵就一定要有la!再加上豬肉碎、茄汁豆、豆腐、菇類、脆玉瓜、泡菜都好多料。湯底同食開部隊鍋用辣椒醬做湯紅噹噹果d有d分別,依到d湯底味似係用肉熬過,多咗份心機。醬油蟹 $220/隻鍾意醬油蟹就一定要叫la,勁多膏!見到都流口水,蟹膏+蟹肉+醬油撈飯食果種鮮味、帶鹹醬油味加上熱辣辣紫菜白飯香,真係人間極品!撈飯食勁開胃!特別係d膏真係好正!想食醬油蟹要嚟依到la!

部隊鍋(豬肉) $250

醬油蟹 $220/隻

2022-09-08
3 分鐘 (堂食)
2022-09-15 55 瀏覽
今日收工同朋友去咗食韓國菜(chum chum味),餐廳位於尖沙咀,鄰近地鐵站P3出口,餐廳裝修有木系酒吧風味,企理整潔,座位舒適,餐廳係用QR code落單,菜式選擇多元化。前菜餐廳提供韓式泡菜,醃製青瓜等等,泡菜比較辣不過酸酸辣辣好過癮,醃得好入味。鮮蝦紫菜飯捲賣相好靚,每件飯卷都包住鮮蝦超足料,炸蝦還是脆卜卜,特別喜歡佢餡料多過飯,有紅蘿蔔,醃蘿蔔,青瓜等等配料。迷你豬腳(一隻)豬腳份量多但肉唔多,味道特別濃郁,肉質軟熟,豬皮充滿膠質,十分彈牙爽口。雜錦炒粉絲這是韓國傳統菜式,炒得好香口,配料充足,有牛肉和一些蔬菜,味道也不會好鹹,粉絲好有彈性,晶瑩剔透。泡菜蕎麥煎餅捲每件都煎得很金黃色,外脆內裏包左好多泡菜餡料,味道酸酸辣辣好開胃,還可以配上餐廳特製醬汁,味道很夾。總結:餐廳菜式種類選擇豐富,環境適合聚餐,下次可以試吓韓式醬油蟹和其他韓國特色菜。

前菜

鮮蝦紫菜飯捲

迷你豬腳(一隻)

雜錦炒粉絲

泡菜蕎麥煎餅捲

2022-09-15 129 瀏覽
哩間鋪位置比較隱蔽,而且好似仲裝修緊,搵左一陣先搵到。但意外地覺得鋪頭都幾好格調,想打卡既朋友仔可以嘗試坐出面。但由於天氣太熱我都系入左去坐涼涼冷氣。裡而既店員全部都系外籍人士,需要用英文溝通。前菜有泡菜、西蘭花加腸仔、咸魚仔同辣魷魚條,味道十分惹味開胃!主餐嗌左醬油蟹1隻(偏貴但味道不錯)另有一碗紫菜芝麻飯🍚之後再嗌左個蜂蜜醬油炸雞(半隻)炸雞味道甜甜地,又夠脆(有啲似去左韓國食橋村炸雞)野飲方面嗌左樽奶油米酒(韓國未見過 所以一試),味道質感幾特別有啲似飲緊奶多過米酒,酒味吾算重但同炸雞絕對系絕配!
哩間鋪位置比較隱蔽,而且好似仲裝修緊,搵左一陣先搵到。

但意外地覺得鋪頭都幾好格調,想打卡既朋友仔可以嘗試坐出面。
但由於天氣太熱我都系入左去坐涼涼冷氣。

裡而既店員全部都系外籍人士,需要用英文溝通。

前菜

主餐嗌左醬油蟹1隻(偏貴但味道不錯)另有一碗紫菜芝麻飯🍚

醬油蟹

之後再嗌左個蜂蜜醬油炸雞(半隻)
炸雞味道甜甜地,又夠脆(有啲似去左韓國食橋村炸雞

奶油米酒
成日睇韓劇見到啲醬油蟹真係好想食,口水都流埋,但無得去韓國真係好慘!上網見到依間韓國餐廳食醬油蟹唔錯,所以黎試下😁前菜有新泡菜、醃青瓜、黃紅椒同茄子。個茄子用醬油醃過又爽口,好食呀~我哋點左醬油蟹超多肉多膏,肉又滑,好濃郁既蟹味,真係好好食呀👍🏻👍🏻將啲蟹膏撈紫菜飯真係一絕🥰原味炸雞配沙律椰菜絲蘿蔔絲、又甜又爽口,中和返炸雞既熱氣。加上旁邊既紅色酸紅菜頭,又酸又脆,好開胃!炸雞熱辣辣,外面超脆,肉質唔錯、帶微微辣,配上佢既甜BBQ醬都好好食😋吞拿魚紫菜包飯好有韓國既氣息,因為佢加左紫蘇葉,和吞加魚好夾,外面既紫色塗咗薄薄既油係韓色紫菜包飯既特色。嫩豆腐海鮮湯除左嫩滑豆腐,仲有蝦和青口、魷魚、青陽辣椒、東菇、蔥、洋蔥、蛋蔥、蜆,好多材料,當然唔少得佢既靈魂大醬,令依煲豆腐湯好出色😘我今晚好開心,好滿足呀🦀🦀🦀
上網見到依間韓國餐廳食醬油蟹唔錯,所以黎試下😁

前菜有新泡菜、醃青瓜、黃紅椒同茄子。
個茄子用醬油醃過又爽口,好食呀~

我哋點左
醬油蟹
超多肉多膏,肉又滑,好濃郁既蟹味,真係好好食呀👍🏻👍🏻
將啲蟹膏撈紫菜飯真係一絕🥰

原味炸雞
配沙律椰菜絲蘿蔔絲、又甜又爽口,中和返炸雞既熱氣。
加上旁邊既紅色酸紅菜頭,又酸又脆,好開胃!

吞拿魚紫菜包飯

嫩豆腐海鮮湯

我今晚好開心,好滿足呀🦀🦀🦀

2022-09-13
  • 炸雞
平時食韓國菜,都會去尖沙咀嗰條韓國街,今日就專登試下哩間同樣位於尖沙咀,但唔係韓國街既韓國餐廳。餐廳環境寬敞,用上木系桌椅,地面鋪上唔同圖案既瓷磚,亦提供戶外座位。餐廳使用QR Code落單,菜式選擇多樣。🥒前菜每次去韓國餐廳都會好期待佢地既前菜,而哩間餐廳既前菜就有泡菜、醃青瓜、醃翠玉瓜及小魚乾。🦀️醬油蟹(1隻) $220哩到既醬油蟹都幾大隻,而且好多蟹膏,蟹膏味道鮮甜,蟹肉味道清甜,真係非常好食,而且佢既醬油唔會好鹹,味道剛剛好,將啲蟹肉撈落佈滿紫菜既飯一齊食真係一流,好食推介👍🏻🐔炭辣炒雞爪和草堂嫩豆腐湯套餐 $180哩到既雞爪最值得一讚既地方就係已經去晒骨,所以可以原隻放落口就咁食🥰而且雞爪炭烤完之後充滿炭火香味,辣得亦好過癮,而豆腐湯正好可以解辣,配埋一齊食真係啱啱好。整體黎講,餐廳既食物同環境都非常唔錯,如果有時食厭左尖沙咀韓國街嗰邊既餐廳既話,都可以黎哩到試下~🌟 #優惠情報 🌟透過QR Code自助付款可享減$10優惠❗️

餐廳使用QR Code落單,菜式選擇多樣。

🥒前菜

🦀️醬油蟹(1隻) $220

🐔炭辣炒雞爪和草堂嫩豆腐湯套餐 $180

🌟 #優惠情報 🌟
透過QR Code自助付款可享減$10優惠❗️

2022-09-10 257 瀏覽
餐廳位置有點隱蔽,要經過一條巷子才到,看到餐廳在巷子前的指示牌直行10米就到了,餐廳有室內和室外位置,室外的坐位有些綠色植物,燈光比較暗,帶點情調。這裏大多數職員都是外籍,需要用英語溝通,小優惠:掃Qr code下單自助付款可以減10元呢!入座後,職員會先奉上前菜,有泡菜、西蘭花、魚仔和魷魚條,味道十分惹味開胃,泡菜分量很多,辣度可以接受,全部味道都很不錯,尤其是魷魚條特別美味😋♡醬油蟹(1隻)$220附上一碗紫菜芝麻飯🍚由於我是未吃過醬油蟹,所以十分期待😛上菜時看到橙色的膏口水已經在流🤤果然鮮味十足🦀半透明的蟹肉加上橙色的膏😍配上帶有咸味的醬油汁,真的要慢慢品嚐呢~把點醬汁倒進飯拌勻後,整碗飯很快就被吃完了!可想而知醬汁十分惹味呢👍♡蜂蜜醬油炸雞(半隻)$100炸雞面灑上了點黑芝麻,外皮炸得香脆可口,但不會很油膩,蜂蜜醬油味道不會過於濃味。配上隨炸雞附上的醃菜,酸酸甜甜的。♡奶油米酒🥛$160顏色就好像牛奶般純白色的,味道質感很特別~口感濃密,帶有淡淡的奶油香味,酒味不算重,減低了炸雞的膩感,和炸雞簡直是絕配!如果温度可以再冰涼點,味道會更出色!☑️餐廳設加一服務費
餐廳位置有點隱蔽,
要經過一條巷子才到,
看到餐廳在巷子前的指示牌直行10米就到了,
餐廳有室內和室外位置,
室外的坐位有些綠色植物,
燈光比較暗,帶點情調。

這裏大多數職員都是外籍,需要用英語溝通,
小優惠:掃Qr code下單自助付款可以減10元呢!

入座後,
職員會先奉上前菜,
有泡菜、西蘭花、魚仔和魷魚條,
味道十分惹味開胃,
泡菜分量很多,辣度可以接受,
全部味道都很不錯,
尤其是魷魚條特別美味😋

♡醬油蟹(1隻)$220
附上一碗紫菜芝麻飯🍚
由於我是未吃過醬油蟹,
所以十分期待😛
上菜時看到橙色的膏口水已經在流🤤
果然鮮味十足🦀
半透明的蟹肉加上橙色的膏😍
配上帶有咸味的醬油汁,
真的要慢慢品嚐呢~
把點醬汁倒進飯拌勻後,
整碗飯很快就被吃完了!
可想而知醬汁十分惹味呢👍

♡蜂蜜醬油炸雞(半隻)$100
炸雞面灑上了點黑芝麻,
外皮炸得香脆可口,
但不會很油膩,
蜂蜜醬油味道不會過於濃味。
配上隨炸雞附上的醃菜,
酸酸甜甜的。

♡奶油米酒🥛$160
顏色就好像牛奶般純白色的,
味道質感很特別~
口感濃密,帶有淡淡的奶油香味,
酒味不算重,減低了炸雞的膩感,
炸雞簡直是絕配!
如果温度可以再冰涼點,
味道會更出色!

☑️餐廳設加一服務費
  • 前菜
2022-08-20 290 瀏覽
絕對係地道高質韓國菜,食過咁多間韓國野,醬油蟹就見得多,燒雜腸真係未試過!平時韓劇峭見得多,今日終於可以試到!比想像中好食!不過份量好大,二個人好難食得晒,一定要約多幾個人!仲有佢個奶油年糕都必試!辣得黎又甜!烏冬型年糕第一次見,正!
2022-08-19 273 瀏覽
醬油蟹真係無得輸,食到的全部係蟹的鮮味,一丁點都不覺得咸,蟹膏又超多,食到真係可以用黎撈飯食,2百幾蚊一只,包埋紫菜飯同埋幾味泡菜,真係超晒值,再叫多件卷蛋餅,真係夠晒飽。環境都算係咁,一般的韓式BBQ格局,坐得舒服又唔逼夾的。用的碗碟雖然係用仿磁器,但係揸上手,都好厚實好有質感。非韓裔服務員都好好人呀,用手機order咗double野食,咁同佢講聲,佢一聲ok即刻攪掂,而且用手機埋埋單,又唔使等,食完即走。好店。
2022-08-19
10 分鐘 (堂食)
2022-07-13 828 瀏覽
有牛腸鍋特登過嚟試吓啦呢度啲韓國食品來講價錢中上,服務態度唔係好但係又未去到衰,全部都係外籍,但係如果想搵個地方可以傾偈耐啲呢度一定係一個好嘅選擇,因為一款食物平均半個鐘頭先至到,但係如果好肚餓嘅話你就大鑊啦,衛生環境都幾差,開頭唔覺㗎,食食吓有隻小強喺我後面牆係咁遊走,圖4幅畫,嗰陣時諗唔起影佢已經跑到好高,出得街食嘢預咗一定有小強但係好小會咁光明正大周圍走,仲要個牛腸鍋入邊俾我食到條橡筋囉冇下次,仲要比張單你埋單嘅時候,人哋食緊嘢隻手揸住筷子咬㗎佢隊埋嚟,都唔知有冇2秒想接嘅時候佢已經唔耐煩即刻放低擰轉頭走咗佢,得一個唔係高嘅男仔侍應係態度好啲㗎咋QR code落單牛腸鍋$580 +10%牛腸本身都知係好肥嘅,佢都有幾個種類,但係好食嘅就只有牛小腸,牛心都好一般,都幾貴!性價比有啲低但係冇得去韓國之下都可以頂下大蒜醬油炸雞$100+10%半隻,呢個反而比想像中好佢個雞肉入邊係滑嘅,等咗半個鐘送上嚟嘅時候唔熱㗎,不過出奇地好食北方水冷麵$110+10%呢個同平時出邊一般店舖嘅水冷麵個面質唔一樣,比較要用啲牙力同埋難吞,但係價錢就貴過出邊成$30-40,絕不推薦
有牛腸鍋特登過嚟試吓啦

QR code落單
牛腸鍋$580 +10%
但係冇得去韓國之下都可以頂下

大蒜醬油炸雞

北方水冷麵

【多選擇隱蔽餐廳有醬油蟹同韓燒🇰🇷】同朋友心思思想食醬油蟹,比較人氣嗰兩間BOOK唔到位去到又冇位😭尖沙咀韓國餐廳多個個都知😌但醬油蟹唔係周圍有!上網見到呢間,除咗有醬油蟹之外,仲有韓燒、一鍋鍋,就決定試下🇰🇷餐廳超隱蔽,少難揾😂食物選擇都幾多🤩.🍴醬油蟹配紫菜飯 佢係一隻蟹配一碗紫菜飯🍚因為我冇喺香港食過其他醬油蟹,所以唔知點樣叫好食😭但係感覺係同韓國嗰陣食嘅係唔同🇰🇷 醬油蟹食落冇腥味,都叫鮮甜,唔算多膏😢蟹肉食落滑嘟嘟,好似啫喱🤪加埋紫菜飯食嘅時候,紫菜飯蓋過曬醬油蟹味🦀不過我預期醬油蟹更好食😭.🍴韓牛牛肉湯 牛肉湯幾多料👍🏻食落去都幾辣,撈埋飯就啱啱好中和返佢嘅辣🌶會繼續想食🤩呢個推介‼️.🍴蜂蜜醬油炸雞 炸雞半份份量都好多,多到同朋友都有打包走🍗今次叫咗蜜糖味,食落去都有少少蜜糖味嘅🍯外皮脆口,略嫌外皮炸粉太厚😫但雞肉嫩滑,食落去仲有肉汁👍🏻呢個半份相比其他食品唻講都幾抵食🈹.🍴泡菜煎餅 泡菜味唔太濃,食落軟綿綿,個人認為粉太厚😢.🍴吉列豬扒紫菜飯卷 呢個個人覺得有啲普通😶可能我哋叫咗吉列豬扒味,食落去似日本FEEL多啲😹但入面都足料!-🔖食物選擇都多,睇落菜式都幾地道🇰🇷竟然
🍴醬油蟹配紫菜飯

🍴韓牛牛肉湯
韓牛牛肉湯

🍴蜂蜜醬油炸雞

🍴泡菜煎餅
泡菜煎餅

泡菜味唔太濃,食落軟綿綿,個人認為粉太厚😢
🍴吉列豬扒紫菜飯卷
吉列豬扒紫菜飯卷

🔖食物選擇都多,睇落菜式都幾地道🇰🇷竟然有牛小腸、牛大腸呢啲地道食物韓燒🔥
💡份量好大🤣記著唔好叫咁多!
💡有手套、濕紙巾、乾紙巾,服務都幾好😚
💡雖然佢舖頭都幾大間,但係如果去都係建議BOOK位先💩如果唔BOOK嘅話都可以試吓打咗電話問WALK IN有冇位,廢事白行一趟😌
💡餐廳係鬧市入面嘅隱蔽🏢行到附近見到有個指示牌定唔知BANNER(唔記得咗🤣)好似再要沿著大廈入去🤨咁隱蔽竟然有室外座位🪑仲有燈飾幾CHILL🎄
💎推介指數: 💎💎💎
💡性價比:✨✨(個人覺得偏貴💸)
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️(想試佢奶油芝士炒年糕💩但係真係覺得醬油蟹偏貴…)
泡菜煎餅
韓牛牛肉湯