2022-12-04 44 瀏覽
最近世界盃韓國爆冷出咗線🥳梗係要食餐韓國嘢賀賀佢🤣//🦀醬油蟹(1隻) $220之前一直都擔心質素所以冇試過係香港食醬油蟹😳而呢度最出名就係醬油蟹決定試一試佢🫡半透明嘅蟹肉同好多蟹膏望落就好吸引😎食落蟹肉好新甜亦都醃得好入味🥹同醬油一齊食好突出蟹嘅鮮味😻撈埋紫菜飯簡直一流💘果然係飯小偷🫶🏼🐔勁辣芝士雞肉 $200雖然我哋remarks寫咗小辣🙊但食落都幾辣🫣但係佢辣得嚟好惹味🤩而且雞肉唔柴幾嫩滑😽重點係好多芝士啊😈好邪惡但好好食🥰🍜紫蘇油蕎麥拌麵 $120第一次試紫蘇油拌麵🤤聞落好香好開胃👍🏼蕎麥拌麵都幾彈牙🙈加埋啲青瓜絲一齊食夠曬清爽🌱食完都幾飽肚好滿足😋🍻生力啤酒(1杯) $72🍻麒麟啤酒(1杯) $88啤酒幾滑好正💕啱曬happy hour啤啤佢🤭
最近世界盃韓國爆冷出咗線🥳梗係要食餐韓國嘢賀賀佢🤣
🦀醬油蟹(1隻) $220

🐔勁辣芝士雞肉 $200

🍜紫蘇油蕎麥拌麵 $120

🍻生力啤酒(1杯) $72
🍻麒麟啤酒(1杯) $88
啤酒幾滑好正💕啱曬happy hour啤啤佢🤭
2022-11-30 52 瀏覽
唔講都唔知呢度有間咁隱蔽嘅韓國餐廳!仲要有戶外坐好好feel! 簡單前菜可惜遲人一步7點半已經full咗,唯有坐返入面,不過室內都舒服嘅。坐咗成日冷氣地方,淨係即刻想食鍋熱野 於是嗌咗《 Korean Ginseng chicken soup cooked with herbs $170 人蔘雞湯 》都幾大隻雞,入邊釀左啲飯同埋人蔘、紅棗之類,湯都夠熱,雞肉都滑,飲完即刻暖笠笠。因為人蔘雞都已經夠我地食,食完已經有少少飽肚感,見到隔離枱嘅醬油蟹幾好食,所以嗌咗隻《 醬油蟹$220/pc 》,每隻蟹都跟一碗飯 啱晒我,我最鍾意用醬油撈飯!隻蟹都幾肥、幾多肉,個蟹膏特別鮮甜,好好食!蟹肉入味又鮮嫩,啲汁又唔會太鹹,連埋蟹肉撈飯超正!
《 Sohito $52 》本身想帶一大支米酒,可惜賣晒,所以最後嗌一杯酒精飲品就算。

唔講都唔知呢度有間咁隱蔽嘅韓國餐廳!
仲要有戶外坐好好feel!

簡單前菜

《 Sohito $52 》
本身想帶一大支米酒,可惜賣晒,所以最後嗌一杯酒精飲品就算。

2022-11-29
2022-11-26 49 瀏覽
今日黎尖沙咀韓國餐廳chumchum味,巧遇世界杯韓國出賽,餐廳入面電視直播賽事, 好多食客專登黎一齊食野飲返杯,支持韓國隊超有氣氛。餐廳有户外座位,掛左啲燈飾,好浪漫。一坐底店員就放低啲前菜,泡菜、蓮藕、魚仔、翠玉瓜,樣樣都好好味,特別鐘意個蓮藕,夠特別。而另外腌蘿白同紅蘿白沙律係跟炸雞解 膩,一樣好味。第一次食醬油蟹🦀,估唔到咁好食。蟹肉肥美鮮甜,新鮮無腥味,又多蟹膏,醬汁又唔會掩蓋蟹的鮮味。就咁食好味,撈埋紫菜飯一起食又另一風味。蘋果調味炸雞🐔,全隻炸雞果然份量多,有成籃。炸雞即叫即雞,熱辣辣香噴噴,個蘋果調味好清新,雞肉好嫩又juicy, 正。

餐廳有户外座位,掛左啲燈飾,好浪漫。

而另外腌蘿白同紅蘿白沙律係跟炸雞解 膩,一樣好味。

• 醬油蟹
2022-11-25 53 瀏覽
大多數香港人應該都食日本刺身食到有少少厭,今次就去咗一間係尖沙咀嘅韓國餐廳,對於韓國菜相信大家都唔陌生,而且好有要求,最緊要正宗,你韓國味道都係大家所追求韓國餐廳要有嘅基本元素,首先有韓國炸醬麵,炸醬夠多,麵質煙韌,唔會太鹹,唔知大家有冇睇過某套韓國荒島求生電影,韓國炸醬麵喺入邊成為咗一個好重要嘅東西,跟住有韓式豬扒飯卷,餡料多,最後就係中中之中嘅自家秘製醬油蟹,蟹膏濃,肉鮮甜,醬油個味校到啱啱好,少許偏甜,果然係白飯小偷。
跟住有韓式豬扒飯卷,餡料多,
2022-11-24 47 瀏覽
係韓國就成日都食醬油蟹但喺係香港真係一次都未食過因為好怕佢地整得唔好/處理得唔好會好腥/肚痛今次嚟咗呢間朋友極力介紹嘅韓國餐廳early dinner佢話真係要比次機會佢地個醬油蟹😂個地點都幾隱蔽 係個巷仔到 Outdoor勁有feel!不過因為都仲有啲熱 所以都係揀咗indoor入到去都好warm嘅感覺 仲有埋聖誕樹haha 第一時間就serve咗啲小菜有必有嘅泡菜 仲有啲醬油茄子 翠肉瓜 同三色椒 好家常菜嘅感覺📍醬油蟹(1隻)好貼心咁分咗一半個醬油咸得嚟有少少鮮味同甜味 用個汁已經可以送飯而個蟹食落去啲肉好鮮甜 啲醬汁采入味 食落唔會太腥!係回憶中韓國嘅味道真係送飯神物 朋友果然冇介紹錯📍牛肉湯仲嗌多咗個牛肉湯入面超多牛肉同菜 好足料而且飲落去辣得嚟係好爽嘅辣 而唔係個啲好重口好咸嘅辣如果冬天飲一定好正 暖笠笠咁
係韓國就成日都食醬油蟹
但喺係香港真係一次都未食過
因為好怕佢地整得唔好/處理得唔好會好腥/肚痛
今次嚟咗呢間朋友極力介紹嘅韓國餐廳early dinner
佢話真係要比次機會佢地個醬油蟹😂

個地點都幾隱蔽 係個巷仔到
Outdoor勁有feel!
不過因為都仲有啲熱 所以都係揀咗indoor
入到去都好warm嘅感覺 仲有埋聖誕樹haha

第一時間就serve咗啲小菜

📍醬油蟹(1隻)
好貼心咁分咗一半
個醬油咸得嚟有少少鮮味同甜味 用個汁已經可以送飯
而個蟹食落去啲肉好鮮甜 啲醬汁采入味 食落唔會太腥!
係回憶中韓國嘅味道

入面超多牛肉同菜 好足料
而且飲落去辣得嚟係好爽嘅辣 而唔係個啲好重口好咸嘅辣
如果冬天飲一定好正 暖笠笠咁

2022-11-20 50 瀏覽
咁耐冇去旅行,好掛住韓國嘅嘢食,尤其係醬油蟹真係唔係好多地方有得食,今次依間就好多人推介醬油蟹,所以就黎試下!原來有室外坐,都幾chill一坐低前菜已經好豐富,除左泡菜仲有好幾款,特別讚下個蓮藕甜甜地都幾好食!首先叫左一隻醬油蟹( $220 ),同喺韓國識嘅感覺真係差唔多,口感特別,入口鮮甜,咬落去Creamy,似食刺身的感覺,配埋一碗紫菜麻油飯,撈蟹膏一齊食一流!泡菜煎餅($110),又薄又脆,入口好香泡菜味!味道又唔會太鹹之後叫左份雙併炸雞($180),揀左大蒜醬油炸雞同蘋果調味炸雞,依間個炸雞都好好食,咬落好脆之餘個雞係嫩滑多汁,醬汁都好夠味最後仲叫埋烤牛肉餅捲($65),飯好香麻油味入口好黏,配埋牛肉、青瓜、黃瓜味道豐富。依間真係完全滿足到想食韓國嘢條癮!

依間真係完全滿足到想食韓國嘢條癮!
2022-11-18 52 瀏覽
呢個時間個個忙住食大閘蟹,但我就偏偏鍾情醬油蟹,隔兩星期唔夠又去食。今次同行朋友係海鮮控,但之前無食過醬油蟹,但我有信心令佢愛上,所以今次一次過嗌咁兩隻醬油蟹食!呢度有得坐outdoor ,好岩依家天氣涼涼哋好舒服,所以已經full左,我地坐返indoor。小小前菜《 醬油蟹💲220/pc 》x2眼睇已經覺得肥美,啲肉同蟹膏唧晒出嚟,甜甜鹹鹹嘅透明蟹肉伴隨著醬油香氣,鹹度岩岩好,好香口又唔會死鹹~ 每隻醬油蟹都跟一碗紫菜飯,醬料加上新鮮嘅蟹肉,令人忍唔到不定加汁撈飯!
《 Peach Crush 💲52 》有水提供,但我想飲杯cocktail, randomly揀咗呢杯水果汁味中帶米酒香嘅Peach Crush。下次試吓嚟食其他韓國菜先!

小小前菜

《 醬油蟹💲220/pc 》x2

《 Peach Crush 💲52 》

下次試吓嚟食其他韓國菜先!
2022-11-16
2022-11-17 57 瀏覽
今晚去左同事介紹的呢間韓國餐廳#ChumChum味 。說味道正宗又好味,咁趁有時間就去品嘗下美食囉☺️。我好喜歡食韓國前菜,有益又好味,呢間款式有青瓜肉碎、西蘭花腸仔、醃製蓮藕,同爽脆嘅泡菜。見到隔離枱的醬油蟹個樣幾靚,我哋又即時點左隻,蟹🦀️ 很滑嫩,蟹肉晶瑩剔透,食落新鮮醃製入味,不會過咸味道剛剛好, 而且有鮮甜creamy蟹膏,配埋紫菜飯一併食,認真一流好味道!食韓國菜好多時會會點的韓式炸醬麵,呢間調味恰當,味道剛好,將醬汁拌勻每條麵都可沾上,麵質爽滑有彈性,又很惹味,確係唔錯啊😊。食得滿足又夠晒飽,同事真係冇介紹錯☺️。

食韓國菜好多時會會點的韓式炸醬麵,呢間調味恰當,味道剛好,

食得滿足又夠晒飽,同事真係冇介紹錯☺️。
2022-11-17
2022-11-17 87 瀏覽
黎到尖沙咀好出名既chumchummi食韓國菜🇰🇷✨可以揀坐室內定室外,兩邊都勁有feel首先坐低黎到就有韓式伴菜:泡菜、醃蘿蔔、蓮藕、西蘭花等6款伴菜🦀醬油蟹:香港可以食醬油蟹既餐廳比較少,而chumchummi最出名就係醬油蟹!隻蟹既蟹膏同醬油夾埋一齊,好突出蟹既鮮味,就算生食蟹都1d腥味都冇👍🏼👍🏼❤️‍🔥🐣🐣🐥韓式炸雞呢間餐廳既炸雞每一塊都好大舊好多肉,熱辣辣上菜,咬落好香脆,好有質感😋😋🍎蘋果調味炸雞:味道好獨特,小辣好惹味,估唔到蘋果味同雞翼咁夾🧄大蒜醬油炸雞:唔係加蒜粉既雞翼,係有醬料既蒜香雞翼,食落唔會乾身唔會寡,好好食🍙招牌紫菜飯捲:超多餡料,飯、青瓜、肉、菜、蘿蔔既比例做得岩岩好,食得出每個餡料嘅味道,全部夾埋好好食🍵白濃湯:配一碗白飯,超香濃牛骨湯,又唔會油膩🥰🥰

🐣🐣🐥韓式炸雞
招牌紫菜飯捲

白濃湯

🍵白濃湯:配一碗白飯,超香濃牛骨湯,又唔會油膩🥰🥰
招牌紫菜飯捲
白濃湯
2022-11-03 95 瀏覽
蜂蜜醬油炸雞 半隻($100)脆卜卜 係好新鮮嗰種脆😍食落嗰下又唔會覺得熱氣咬開有肉汁 而且好嫩滑食落去甜甜地之餘估唔到有少少辣吊起個味更惹味😋份量十足2-3個人食都好夠😆牛肉飯卷($65)啲炒牛肉甜甜地配料好足酸瓜青瓜蘿蔔蛋最重要係食落好濕潤唔會乾爭爭👍件件大大舊好抵食😙醬油蟹一隻($220)配熱辣辣加有紫菜的飯好夾!有4隻連蟹蓋好多蟹膏😍前菜有甜蕃薯🍠泡菜 同埋 洋蔥炒菇都好好食我地都清盤!
蜂蜜醬油炸雞 半隻($100)
脆卜卜 係好新鮮嗰種脆😍
食落嗰下又唔會覺得熱氣
咬開有肉汁 而且好嫩滑
食落去甜甜地之餘估唔到有少少辣吊起個味
更惹味😋
份量十足
2-3個人食都好夠😆
蜂蜜醬油炸雞

牛肉飯卷($65)
啲炒牛肉甜甜地
配料好足
酸瓜青瓜蘿蔔蛋
最重要係食落好濕潤
唔會乾爭爭👍
件件大大舊
好抵食😙

醬油蟹一隻($220)
配熱辣辣加有紫菜的飯好夾!
有4隻連蟹蓋
好多蟹膏😍

前菜有甜蕃薯🍠泡菜 同埋 洋蔥炒菇
都好好食
我地都清盤!

蜂蜜醬油炸雞
2022-10-31 57 瀏覽
我媽媽話未食過醬油蟹,所以今次特登揾左間出名食醬油蟹既韓國餐廳俾佢食。呢間chumchummi有兩間分店,我地今日去尖沙咀嗰間。佢間店都幾隱閉,入到去好似入左個叢林咁。佢有室內同室外座位,室外啲位都幾有情調。我地今晚兩個人叫左: 🔶️醬油蟹($220, 9/10) 我見枱枱都叫呢個,隔離枱仲一人叫一個😂。佢會配一個麻油飯。本身我媽媽未食過醬油蟹會擔心佢好腥好生既感覺,但佢一食就好中意,啲肉質好滑好結實好鮮味,仲有好多蟹膏話好香!話有啲似食緊魚生😂。配埋麻油飯好正。結果我媽媽自己食哂一個。😂話好滿足。🔶️牛骨湯飯($130,8.5/10)食完生野飲番個熱牛骨湯。都好白好濃既牛骨湯,入面仲配左粉絲,牛肉都幾厚實。食完好暖。🔶️牛肉kimbap($65,8/10)好多配料,好多牛肉。✏️總括而言,推薦佢既醬油蟹。🦀

🔶️醬油蟹($220, 9/10)

🔶️牛骨湯飯($130,8.5/10)

🔶️牛肉kimbap($65,8/10)
好多配料,好多牛肉。

✏️總括而言,推薦佢既醬油蟹。🦀
2022-10-26 3357 瀏覽
Chumchum味~韓國菜,係K11後面近尖東。朋友食過醬油蟹帶我嚟食蟹,yeah!佈置開始有萬聖節氣氛,地板係外國文族風情。韓國前菜有泡菜、茄子肉碎、香腸西蘭花同埋三色甜椒香腸開開胃。除咗泡菜之外,其他幾款都好似西式mix,酸甜為主。如果係啲海帶或者白蘿蔔更好啦。醬油蟹 Ganjang crab soy sauce marinated blue crab $220配埋紫菜麻油飯,嗯~好好味道!!一開始上碟仲覺得好多醬油,仲唔知會唔會太咸!蟹肉係晶瑩剔透,一咬爆滿咀肉,好正!味道剛剛好,唔會太咸!蟹黃啖啖金!蟹肉係超級嫩滑,好新鮮!$220係值得既,處理乾淨入味!大蒜醬油炸雞 半隻 Half fried chicken with garlic and soy sauce $100勁多大蒜片,香口食唔停呀!醬油炸雞半隻,有嫩肉嘅雞髀位,應該有比較乾身嘅雞胸位!連個雞皮都炸到好酥脆!烤牛肉飯卷 Beef Gimbap $65飽滿飯卷上台,本身以為牛肉得少少,點不知¼都係牛肉,其他就係配菜蔬菜!呢個性價比都非常之高,甜牛肉又大大舊。兩個人食飽肚,如果紫菜可以脆就好啦。

蟹肉係晶瑩剔透,一咬爆滿咀肉,好正!

味道剛剛好,唔會太咸!蟹黃啖啖金!

蟹肉係超級嫩滑,好新鮮!$220係值得既,處理乾淨入味!

烤牛肉飯卷 Beef Gimbap $65

• 醬油蟹
2022-10-22 66 瀏覽
疫情關係,都好耐無出街食飯,成日都好想再食韓國醬油蟹,心思思訂埋位,趁疫情好少少食個快飯。醬油蟹配白飯,好欣賞韓國飲食文化每每都有白飯做主食,蟹膏又多又濃,吸收完醬油味都食倒好鮮甜,撈飯食一流,而蟹身咬落好似食緊骨膠原咁漿咀,兩個人share 食唔會太濟。想食有質素醬油蟹,大力推薦呢間餐廳。炸雞係近年韓國菜必點,蒜蓉炸雞比想像中乾身,欣賞餐廳嘅蒜蓉炸雞有大量炸蒜,超好味!燉牛排骨係我最愛嘅韓國菜式,以前機場T2間韓國菜煮得好好味,估唔到chumchummi 都做到個味道,石鍋上嘅牛排骨份量足,加埋蘿蔔一齊煮嘅醬汁好甜,可以自己撈一碗飯食!最後忍唔住叫埋個迷你豬腳,話就話迷你,但份量都唔野少,超彈牙,滿滿嘅骨膠原,超滿足。雖然係短短個零鐘,不過崩緊嘅疫情都要抖抖氣,就算二人晚餐定三五知己,都推介大家黎chumchumi ,未有得去韓國時回味下。

2022-09-01
📍 📍 📍 ChumChum味 (尖沙咀)尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場17-20 & 31-34地下呢間絕對稱得上隱世韓國美食😍😍佢個位置有啲隱蔽,要經過小巷先到,但入面勁多韓國人,好似快閃左一轉韓國咁⚡️舖頭有室外同室內位,好有格調。今日涼涼地就坐室外,有feel d,戶外仲可以食水煙同呼吸新鮮空氣😺前菜💰free😋😋😋😋/5落單後就即刻上前菜,我最欣賞魚仔乾,唔係到到有,另外既泡菜,青瓜同蓮藕都好食,絕唔hea🤭。好惹味好開胃!👉 醬油蟹一隻💰220😋😋😋😋.5/5呢碟醬油蟹,望落去已經見到啲膏流晒岀黎😍😍 醬油加咗蔥,檸檬,辣椒仔浸住,食落完全唔會腥!超級好味,醬油味、蟹膏味,配埋碗紫菜芝麻飯,撈蟹肉嚟食,食落去真係唔停唔到口,好鮮甜!👉嫩豆腐海鮮辣湯💰$100😋😋😋😋.5/5熱辣辣既嫩滑豆腐海鮮辣湯入面好足料,有蝦、青口、魷魚、辣椒、冬菇、蔥、洋蔥、蛋蔥、蜆,咁多料個湯真係幾鮮甜下!豆腐湯好出色,將白飯浸落辣豆腐鍋到,啲飯粒浸滿湯,啖啖都係滿足感🤭👉 大蒜醬油口味💰100😋😋😋😋.5/5炸雞味道甜甜地,又夠脆,炸皮唔厚,雞肉食落嫩滑多汁,好有韓國食既炸雞味!回頭: yesYe
📍 📍 📍 ChumChum味 (尖沙咀)

💰free

💰$100

👉 大蒜醬油口味
💰100
😋😋😋😋.5/5

回頭: yesYesyes!!! 餐廳裝修得幾有FEEL,食物質素好,而且食物食落好似去左韓國咁,唔怪得咁多韓國人!一路打已經想再去食,佢個牛腸鍋我都好想試!

#kermit食在尖沙咀
#soysaucecrab #koreanrestaurant #hkkoreanfood #koreanrestaurant #delicious #chumchummi #tsimshatsui
2022-10-14 205 瀏覽
好難搵嘅餐廳🙈室內位好少坐户外更有氣氛👏🏻掛滿燈飾好浪漫🏵好chill不過會聞到煙味🫣店員未落單都比定前菜等你一路食一路睇餐牌👍🏻.🌟芝士燉雞 $240有海量芝士係面頭🧀🧀拉晒絲好邪惡成個鍋又熱又辣🔥要叫杯冰涼飲品先好食雞都好嫩滑包住芝士食好似係韓國食咁🥰大大舊份量好足🥳.🌟生拌牛肉 $230第一次食韓版生牛肉😍印象好深刻牛肉用麻油醃過好香💕蛋黃都比麻油香蓋過🍳生牛肉食落唔似生🤣好易入口👍🏻.🌟韓式豬肘 $250豬肘好大份💓肥瘦層層分明肉好入味❤️‍🔥豬皮滿滿骨膠原🤩好漿口.🌟醬油蟹 $220半透嘅蟹肉同金黃色蟹膏好吸引😍蟹膏好濃味好鮮甜🦀醃得好入味撈紫菜飯一流🍚.🌟泡菜豬肉湯 $100不過不失泡菜湯辣得有後勁🌶.📍 ChumChum味 (尖沙咀)尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場17-20 & 31-34地下
好難搵嘅餐廳🙈

泡菜豬肉湯

🌟泡菜豬肉湯 $100
不過不失
泡菜湯辣得有後勁🌶
📍 ChumChum味 (尖沙咀)
芝士燉雞
生拌牛肉