似在韓國的街頭小吃攤一樣,用帆布起一個大棚圍出一個區域讓客人在這用餐和喝酒,將如此地道又特色的韓國文化移至香港,感覺非常清新特別。 菜式包括醬油蟹, 韓式煎餅, 奶油芝士炒年糕, 韓燒烤肉 🦀🍕❥牛肉炒飯불고기 볶음밥 菜色香味俱佳,是韓國料理中非常受歡迎的一道主食。❥炸蝦捲飯새우 김밥 蝦肉的鮮甜和外層的酥脆捲包成一大條,然後平分切成一小捲,特別受小朋友歡迎❥海鮮煎餅해물파전: 一款開胃小菜,比想像中還要大份,口感酥脆軟嫩多汁❥蜂蜜炸雞허니치킨 半份: 相對上雞肉肉質嫩滑多汁, 外面酥脆得並無好多粉味~❥牛骨湯설렁탕: 是冬天在韓國必叫湯麵之一, 牛骨湯的味道近合香港人口味不是太濃,而且牛肉切簿片,入口即溶❥士多啤梨奶昔 🍓딸기 스무디:濃郁的士多啤梨奶的甜味—-———————————總括: 環境頗大特別是布帳位,食物款式多又大份

❥牛肉炒飯불고기 볶음밥
菜色香味俱佳,是韓國料理中非常受歡迎的一道主食。

❥炸蝦捲飯새우 김밥

❥士多啤梨奶昔 🍓딸기 스무디:濃郁的士多啤梨奶的甜味

—-———————————

總括: 環境頗大特別是布帳位,食物款式多又大份
  • 蜂蜜醬油炸雞
  • 鮮蝦紫菜飯捲
今晚試左尖沙咀chumchummi ,入到去都覺得伏伏地,成班菲律賓人,又話有oppa, 等左10分鐘一杯水又無,要叫先會比 叫左個420蚊 豬肉餐,賣相唔得 ,一大舊肥豬肉,半片菇,1片薯仔,1舊洋蔥,幾粒蒜頭,泡菜又好酸 酸到牙都痺,燒出黎又un又咸,好難食,職員燒燒下又走鬼左,根本係自己燒自己搞掂 ,都無服務,生菜又無得refill 要另外比錢 ,前菜又話只可以refill一次,乞丐咩? 又唔係好食 再叫都廢時 嘥胃容量,前菜古古怪怪 ,拌腸仔 好怪囉 都唔正宗最嬲係個職員 送錯左餐飲比我地,我話我地無叫飲品,佢第一句就話係咪你地㩒錯呀? 聽到就嬲 單又唔check下, 咁樣屈我地 紫菜包飯 普普通通 無咩驚喜 呢餐食左$550 完全唔值 唔會再去 嘥錢又難食

好怪囉 都唔正宗

聽到就嬲 單又唔check下, 咁樣屈我地

紫菜包飯 普普通通 無咩驚喜

呢餐食左$550 完全唔值 唔會再去 嘥錢又難食
2023-10-12 547 瀏覽
😋#返check系列穩陣好吃韓國菜 #口袋名單 之一想食韓國菜,又唔想搵就會來呢度😆涼涼地嘅日子坐室外真係好chill~可以同朋友坐係度慢慢邊食飯邊傾偈~🦀 想吃醬蟹嘅話,呢度唔駛訂, 隨時可以過口癮,開心!💛個海鮮煎餅真的好吃~~好想再叫多轉😂🍗 炸雞都好食~外脆內軟 好Juicy ~涼涼地再食個泡菜海鮮鍋~完美😋📍ChumChum味☎️23631100尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場17-20 & 31-34地下
😋#返check系列
穩陣好吃韓國菜 #口袋名單 之一
想食韓國菜,又唔想搵就會來呢度😆

涼涼地嘅日子坐室外真係好chill~
可以同朋友坐係度慢慢邊食飯邊傾偈~

🦀 想吃醬蟹嘅話,
呢度唔駛訂, 隨時可以過口癮,開心!

💛個海鮮煎餅真的好吃~~好想再叫多轉😂

🍗 炸雞都好食~外脆內軟 好Juicy ~

涼涼地再食個泡菜海鮮鍋~完美😋

📍ChumChum味
☎️23631100
2023-09-22 453 瀏覽
📍ChumChum味又到星期四休息時間呢次一起身就想試下韓國特色醬油蝦同男朋友傾傾可唔可以一齊去試但佢本身唔好食醬油蟹不過我話韓國餐廳應該有你岩嘅嘢食於是乎帶咗佢嚟chumchum味話說中午到鋪頭平日真喺無乜人入到去睇睇menu男朋友堅決要食哩個冷麵咁好啦我都喺食我最愛“醬油蟹”餐廳本身比人感覺乾淨企理少少西式餐廳味道上菜速度幾快嚟咗個非常吸引嘅冷盤小食🍆茄子/泡菜/蠶豆味道認真有驚喜我哋用咗唔夠兩分鐘清曬嚟咗我最愛先啲蟹味道鮮味好夠配埋飯食真喺一流做到貴價唔飽嘅感覺我真喺好鐘意😂食兩啖後當然唔少得搶埋男朋友冷麵嚟食可能我唔喺太重要食冷麵感覺確喺麻麻有樣嘢好抵讚餐廳小菜好好食同埋啲冷盤可以無限次refill我諗下次我經過尖沙咀唔知食咩我會再幫襯醬油蟹做到哩啲味道感覺唔喺度度都有各位兄弟姊妹可以一試味道:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟📍 ChumChum味 (尖沙咀)尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場地下17-20 & 31-34號舖
📍ChumChum味

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
📍 ChumChum味 (尖沙咀)
2023-09-19 338 瀏覽
韓國人主理 連侍應都係韓仔 ✌︎︎平價醬油蟹之選 大隻 抵食 多蟹膏 ✔︎ꕀ 醬油蟹 $𝟮𝟮𝟬個人覺得性價比極高嘅醬油蟹 以$𝟮𝟮𝟬嚟講 都幾多蟹膏 同埋好新鮮 蟹肉加醬油撈飯 真係會好快清哂成碗飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)蟹肉雖然冇其他舖頭咁滑 但係如果想過下醬油蟹嘅口癮 都值得一試!ꕀ 牛小腸火鍋 $𝟯𝟲𝟬超多牛小腸 感覺似係牛小腸加部隊鍋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)價錢偏貴 但係真係好鍾意啲辣湯撈飯同埋有公仔麵 芽菜等 有爐𝗸𝗲𝗲𝗽住煲 熱辣辣真係好好食!ꕀ 青葡萄米酒 $𝟭𝟰𝟬喺韓國當地試過米酒覺得幾好飲 所以嗌咗一支試吓 甜甜地 酒味唔重 以呢個價錢嚟講都真係好大支٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
韓國人主理 連侍應都係韓仔 ✌︎︎
平價醬油蟹之選 大隻 抵食 多蟹膏 ✔︎

ꕀ 醬油蟹 $𝟮𝟮𝟬
個人覺得性價比極高嘅醬油蟹
以$𝟮𝟮𝟬嚟講 都幾多蟹膏 同埋好新鮮
蟹肉加醬油撈飯 真係會好快清哂成碗飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
蟹肉雖然冇其他舖頭咁滑 但係如果想過
下醬油蟹嘅口癮 都值得一試!

ꕀ 牛小腸火鍋 $𝟯𝟲𝟬
超多牛小腸 感覺似係牛小腸加部隊鍋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
價錢偏貴 但係真係好鍾意啲辣湯撈飯
同埋有公仔麵 芽菜等
有爐𝗸𝗲𝗲𝗽住煲 熱辣辣真係好好食!

ꕀ 青葡萄米酒 $𝟭𝟰𝟬
喺韓國當地試過米酒覺得幾好飲 所以嗌咗一支試吓

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
2023-06-10 270 瀏覽
好懷念以前嘅chumchum味,以前個韓國老𨴴服務態度一流,對客戶 細心,今晚再去搵返之前個韓國老闆,但原來已經轉咗老細。由食物到服務態度都非常之差,有位年青男員工甚至還大聲鬧客人,簡直不能接受,決定列入黑名單,以後唔會再去!食物方面亦非常之普通,完全唔吸引,部隊鍋極之普通,完全冇韓國風味。個別員工服務態度就最差,竟然破口大罵客人。經過今晚之後,決定以後唔再去呢間餐廳,以免受氣,現在已經沒有以前那樣的氣氛,非常之失望了。
2023-06-09
【Oppa主理韓國菜·炸雞有驚喜👏🏻🤭】/////呢間餐廳有室内外座位 室外掛滿燈飾特别有氣氛😬一入門口 聽到大部分店員都用韓文傾計 就知道呢間餐廳食物同樣有正宗韓菜嘅味道(´・ω・`).👉🏻人蔘雞湯 ($168)高湯用藥材以及五穀雜糧熬製而成 濃稠入味 材料有嫩滑雞肉 配搭滿滿糯米與高麗人蔘 聞到人蔘清香味道😛.👉🏻招牌紫菜卷飯($80)捲入烤肉片、雞蛋、蘿蔔、青瓜等食材 其中以芝士以及芝麻配料最能夠增加壽司味道以及口感 芝士帶有鹹香 芝麻散發香味🫶.👉🏻蜂蜜醬油炸雞(半份) ($130)小編食過最好食嘅炸雞🤤🍗表面冇淋上甜甜嘅醬汁 反而醃到雞肉有濃郁嘅蜂蜜醬油 味道就好似Tom’s Farm牛油蜂蜜雜錦果仁 鹹甜兼備 肉質可以更嫩滑~.👉🏻醬油蟹(兩隻) ($380)醬油蟹充滿橙黃色蟹膏 鹹中有海鮮味 但近內臟位置有啲腥味😮‍💨配紫菜芝麻油飯 有油香幾惹味 可以平衡蟹膏海鮮味道———📍ChumChum味 (尖沙咀)尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場17-20 & 31-34地下
【Oppa主理韓國菜·炸雞有驚喜👏🏻🤭】
/////

👉🏻人蔘雞湯 ($168)

👉🏻招牌紫菜卷飯($80)

👉🏻蜂蜜醬油炸雞(半份) ($130)

👉🏻醬油蟹(兩隻) ($380)

———
📍ChumChum味 (尖沙咀)
2023-06-02
2023-06-06 135 瀏覽
咁好,我嚟寫一篇尖沙咀嘅正面食評啦!今晚我同朋友去咗Chumchummi,一間韓式餐廳。我哋係韓國料理嘅愛好者,所以好期待今晚嘅晚餐啊!第一樣菜係海鮮煎餅。哇,好好味啊!裡面有好多海鮮,包括蝦仁同蟹肉。啲煎餅做得好香脆,表面金黃,口感好好!想講份量好多,絕對係夠食!第二樣菜係炸醬麵。我平時都好鍾意食炸醬麵,所以今晚嚟到呢間餐廳,當然要試試佢哋嘅啦!炸醬嘅汁好濃郁,好好味,配上比較粗嘅麵條,嘩,真係好好食啊!係好好味嘅配搭!最後一樣菜係五花肉包生菜。啲五花肉煮得好軟,加上佢哋嘅兩種特製醬汁,真係好好味啊!仲有生菜同埋醃蘿蔔絲,口感好豐富!好鍾意啲包咗嘅口感同埋味道!我哋飲咗一支Terra啤酒,啤酒好清爽,配韓國菜嘅味道真係好好!總括而言,今晚嘅晚餐係好好味啊!Chumchummi嘅韓式菜式真係好吸引,啲食物新鮮同埋精美,味道好正!我會推介比我哋嘅朋友同埋家人嚟呢到試下啊!

🌸《Bingo & Cook x ChumChumMi · 韓式餐廳 · 尖沙咀》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐷Medium Korean Pork BBQ set $420本身想叫大套餐🫢但係店員話中size套餐二人份量其實岩岩好😂所以就叫左中size套餐🫢上左菜之後就覺得好彩無叫大size套餐,因為中size套餐都真係好大份啊❗️好抵食😝有五花肉、豬肩肉同豬排肉🥳另外有泡菜附送,鐘意食味道濃/辣可以加泡菜去燒,係另一種食法,推薦🤩❗️-🦀醬油蟹 Soy Marinated Crab $270@1對於醬油蟹無特別深印象,即使小編去過韓國食醬油蟹,都無話覺得特別好食🫢但係今日黎到呢間餐廳,有小驚喜🙆🏻‍♀️醬油蟹好肥美大隻,好多肉同膏🤩而且餐廳嘅調味唔會過咸,偏甜,岩曬香港人口味❗️蟹殼撈白飯真係無得彈💖-📍 Bingo & Cook x ChumChumMi@bingoncook_tst 尖沙咀麼地道37-41號港匯廣場17-20 & 31-34地下Shop 17-20 & 31-34, G/F ,FHP Shopping Centre ,37-41 Mody Road, Tsim Sh
🌸

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評

📍 Bingo & Cook x ChumChumMi
@bingoncook_tst
Shop 17-20 & 31-34, G/F ,FHP Shopping Centre ,37-41 Mody Road, Tsim Sha Tsui

環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit:💖
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #尖沙咀好去處 #尖沙咀韓國餐廳 #尖沙咀韓國菜 #尖沙咀韓國街
2023-06-02 118 瀏覽
話說某日夜晚我同朋友一齊去dinner,一早book咗位,去到之後話冇我地booking資料,不過都照俾我哋入嘅👍餐廳位置有啲難搵,因為喺條巷仔入邊如果冬天嚟就可以坐出邊,應該幾chill餐廳內部燈光比較昏暗,如果可以光啲就好了埋單八百幾蚊,下次應該都唔會嚟呢間食了性價比麻麻哋前菜:泡菜,翠玉瓜,魚餅 7/10前菜都幾好食,不過泡菜對我嚟講有少少辣伯爵茶人蔘雞湯6/10我食過咁多間韓國餐廳第一次見到碎上人蔘雞湯,而且入邊冇人蔘😂佢呢個質地偏濃稠,似粥多d蕎麥泡菜煎餅7/10第一次食呢種嘅煎餅,口感不錯但係略嫌餅皮硬咗少少招牌紫菜包飯 5/10呢個食落口就知係放咗好耐,價錢係貴過出邊嗰啲嘅,但係我冇諗過咁差蜂蜜牛油炸雞 6/10炸雞味道不錯,多汁,不過麵皮有點厚cream rose年糕 6/10因為本人唔食得太辣,所以特登叫咗個cream rose,點知食落同辣炒年糕一樣咁辣😂,不過佢啲年糕煙煙韌韌都幾好食
餐廳位置有啲難搵,因為喺條巷仔入邊

如果冬天嚟就可以坐出邊,應該幾chill

餐廳內部燈光比較昏暗,如果可以光啲就好了
埋單八百幾蚊,下次應該都唔會嚟呢間食了
性價比麻麻哋

前菜:泡菜,翠玉瓜,魚餅 7/10

前菜都幾好食,不過泡菜對我嚟講有少少辣

伯爵茶

人蔘雞湯6/10

蕎麥泡菜煎餅7/10

第一次食呢種嘅煎餅,口感不錯但係略嫌餅皮硬咗少少

招牌紫菜包飯 5/10

蜂蜜牛油炸雞 6/10

炸雞味道不錯,多汁,不過麵皮有點厚

cream rose年糕 6/10

2023-05-31 103 瀏覽
𝒦𝑜𝓇𝑒𝒶𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝒾𝓂 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝓈𝓊𝒾 | 人生初嚐醬油蟹🦀餐廳位於尖東,就係好多酒店後面比較靜既地方。可以係室外或者室外食,但夏天咁熱我地揀左室內。每張枱上都有抽風機,預左可以食韓燒😆▫️經典醬油蟹 𝗦𝗼𝘆 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 (𝟮𝗽𝗰𝘀) ($𝟯𝟴𝟬)今日既重頭戲係醬油蟹!真係第一次食醬油蟹,上枱時兩隻蟹已經處理好放係一隻大碟上面,望到偏橘色既蟹膏非常吸引。首先入口既係蟹腳,第一啖既感覺係好肥美,然後就係超級鮮!由其係個蟹蓋🦀大約有一隻手板咁大,先用筷子🥢將四周既膏了晒出黎,再舀一啖飯加一舀醬油落去拌😆拌埋果下勁療癒😋見到飯粒既飽滿已經覺得好正,醬油本身有少許甜味,😍食落紫菜既香氣加埋蟹膏既滿足感,加埋有一種幸福既感覺,白飯小偷真係唔係浪得虛名!▫️牛骨湯 𝗢𝘅 𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗽 ($𝟭𝟰𝟱)牛骨湯就係韓國好經典既雪濃湯,用牛骨煲到白雪雪咁,入口幾濃但就偏咸左少少,另外配有幾塊牛肉同白飯,牛肉煮到軟軟咁好易入口。用黎送飯一流😆▫️ 招牌紫菜卷飯 𝗖𝗖𝗠 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗚𝗶𝗺𝗯𝗮𝗽 ($𝟴𝟬)呢個飯卷好韓!入面既餡料超足料,食到青瓜、芝士🧀️、

▫️牛骨湯 𝗢𝘅 𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗽 ($𝟭𝟰𝟱)

呢個飯卷好韓!入面既餡料超足料,食到青瓜、芝士🧀️、蛋、牛肉、紅蘿蔔絲🍱最緊要既係表面層麻油😍二話不說全部清晒

▫️ 𝗚𝗿𝗮𝗽𝗲𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁𝗮𝗱𝗲 ($𝟰𝟮)

飲品就係石柚汁加梳打水,啱晒夏日炎炎

▫️𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗧𝗲𝗮 ($𝟮𝟴)

食完熱野黎番杯凍𝘦𝘢𝘳𝘭 𝘨𝘳𝘦𝘺,爽晒

📍𝐁𝐢𝐧𝐠𝐨 & 𝐂𝐨𝐨𝐤 𝐱 𝐂𝐡𝐮𝐦𝐂𝐡𝐮𝐦味
2023-05-29 101 瀏覽
昨天與朋友仔到尖沙咀晚餐🍽我們選擇了位於麽地道的 "Bingo and Cook × Chum Chum Mi" 韓式餐廳, 環境舒適、氣氛熱鬧, 除了炸雞外, 海鮮也十分出色😍餐廳由韓國人主理, 大部分是韓藉店員, 他們親切、友善💯醬油蟹🦀Soy Marinated Crab蟹肉鮮甜、嫩滑, 還有很多蟹膏😍再配合自家製醬油, 更能夠帶出蟹油鮮味😋😋韓國海鮮鍋🦐🐚🦀🥘Korean Seafood Stew以50cm長鍋出場☺️配合辛辣湯底, 有蝦、蟹、鮑魚、魷魚筒、蜆、帆立貝、青口、麵條等....材料十分豐富, 用料新鮮美味👍烤牛肉紫菜飯捲🐮🫔Beef Gimbap紫菜包着烤牛肉、醃製蘿蔔、蛋、青瓜、紅蘿蔔, 口感十足, 味道酸酸甜甜啖啖肉Yummy🤤
昨天與朋友仔到尖沙咀晚餐🍽

餐廳由韓國人主理, 大部分是韓藉店員, 他們親切、友善💯

醬油蟹🦀Soy Marinated Crab

韓國海鮮鍋🦐🐚🦀🥘
Korean Seafood Stew

烤牛肉紫菜飯捲🐮🫔
Beef Gimbap

2023-05-28 1144 瀏覽
好耐冇去過韓國啦非常掛住韓國嘅嘢食今晚約埋幾個朋友食飯,梗係去食下韓國菜先啦呢間餐廳好有韓國燒肉店嘅氣氛背景不時播放住一啲K-Pop嘅音樂令”韓味”更加濃郁「前菜」分別有醃製冬菇,泡菜醬章魚,椰菜沙律,泡菜「Large Korean BBQ Pork Set $590」侍應哥哥同我哋推介呢一個烤豬肉拼盤最好味嘅其中5個豬肉部位可以喺呢個拼盤食到而最好嘅係佢即場喺我哋面前燒埋哈哈一路食一路為我哋講解每一個部份除咗就咁食之外,亦都可以配搭生菜亦都可以點一點泡菜醬冇咁油膩之餘,口感亦更加豐富而個人來講,最喜歡就係豬頸肉肥瘦適中,肉質口感一級棒!「Tofu vegetable stew with bean paste $110」呢個就係韓式大醬湯同日本嘅麵豉湯十分類似但大醬湯嘅味道比麵豉湯更濃郁配合埋嫩滑嘅豆腐,一試難忘「Spicy cold buckwheat noodles $120」呢個係充滿回憶嘅凍蕎麥麵~想當年喺韓國食過一次之後覺得非常好味麵質爽口彈牙,少許泡菜醬,半隻雞蛋,適量醃菜整個配搭加埋覺得健康又美味唔知係咪因為係冷食所以加咗泡菜醬都唔覺得太辣反而覺得提升整碗麵嘅味道同顏色總
好耐冇去過韓國啦
非常掛住韓國嘅嘢食
今晚約埋幾個朋友食飯,梗係去食下韓國菜先啦

呢間餐廳好有韓國燒肉店嘅氣氛
背景不時播放住一啲K-Pop嘅音樂
令”韓味”更加濃郁

「前菜」
分別有醃製冬菇,泡菜醬章魚,椰菜沙律,泡菜

侍應哥哥同我哋推介呢一個烤豬肉拼盤
最好味嘅其中5個豬肉部位可以喺呢個拼盤食到
而最好嘅係佢即場喺我哋面前燒埋哈哈
一路食一路為我哋講解每一個部份
除咗就咁食之外,亦都可以配搭生菜
亦都可以點一點泡菜醬
冇咁油膩之餘,口感亦更加豐富
而個人來講,最喜歡就係豬頸肉
肥瘦適中,肉質口感一級棒!

呢個就係韓式大醬湯
同日本嘅麵豉湯十分類似
但大醬湯嘅味道比麵豉湯更濃郁
配合埋嫩滑嘅豆腐,一試難忘

呢個係充滿回憶嘅凍蕎麥麵~
想當年喺韓國食過一次之後覺得非常好味
麵質爽口彈牙,少許泡菜醬,半隻雞蛋,適量醃菜
整個配搭加埋覺得健康又美味
唔知係咪因為係冷食
所以加咗泡菜醬都唔覺得太辣
反而覺得提升整碗麵嘅味道同顏色

總括而言,
餐廳同食物環境屬中上水平
一路播住K-Pop嘅音樂,一路食住正宗的韓國美食
恍如置身韓國一樣!
2023-05-15
2023-05-18 126 瀏覽
這是一家非常隱蔽的韓式料理餐廳。要找到餐廳入口,必須經過位於赫德道的Jagger酒吧的門口!別以為沒有人光顧呀,愛玩小生周五的晚上7時到場,餐廳幾乎滿座呀!店員都是韓國人,而且都是講英文的,簡直很有到了外國旅行的感覺!再者,餐廳內外都裝修得好像明洞的韓國餐廳,好有Feel呀!今次,愛玩小生跟朋友就來個輕食,分別點了: 韓國魚餅湯、泡菜部隊鍋和韓式炸雞。韓國魚餅湯:這是一道傳統的韓國湯,主要成分是用魚肉和澱粉製成的魚餅,再加入蔬菜和其他調味料一起煮熟。這道湯味道鮮美,沒有辣味,魚餅本身也非常有口感,味道清淡不油膩,非常適合健康朋友吃呀!泡菜部隊鍋:最初是為了供應韓國士兵們的口感而發明的部隊鍋,混合了泡菜、肉類、公仔麵和年糕的熱鍋料理。這道菜以火爐加熱,味道香濃醇厚,吃起來非常開胃,不過非常香辣呀!韓式炸雞:這是韓國餐廳必食的美食!這家餐廳用上薄薄的面粉和淀粉混合物裹上醃過的雞肉,然後在油中炸熟,再搭配甜酸醬,口感香脆,味道香甜可口。送啤酒一流呀!整體而言,餐廳口味近似韓國當地的味道,而且辣味非常足夠,尤其韓式炸雞是推薦要吃的呀!

2023-05-12
2023-05-16 101 瀏覽
🍗甜辣炸雞 $140推介!甜辣炸雞十分酥脆,系有骨炸雞,肉質嫩,多醬汁,最鍾意辣大過甜👍🏻,配年糕腸仔串好特別,年糕外脆微焦😝🥘韓牛大腸烤牛肉火鍋 $350性價比較低,泡菜湯底加冬菇芽菜,配料比想像中少,牛大腸脂肪較多,同想像中嘅有啲唔一樣🙈唔太岩個人口味,不過韓牛肉好食👍🏻.✨設戶外座位,室內餐廳會播K-pop,店員都系韓國人友善,咁岩遇到隔離枱有人生日,店員仲會幫手慶生🎉大播生日歌
🍗甜辣炸雞 $140

🥘韓牛大腸烤牛肉火鍋 $350