2016-05-16 1324 瀏覽
相信每個廚師最終都希望成為舞台上的皇者, 能夠獨當一面, 創立自己品牌餐廳. 廚師Eddy Chu名字很久前已經聽過, 不過沒有很大決心非去不可. 最近又有朋友提起, 話週末午餐與平日不同, 可加幾十大元品嚐海鮮拼盤, 大可食過late lunch. 既然朋友咁熱心, 我都盛情難卻, 就襯上星期六同老公試吓.餐廳位於尖沙咀商業大廈內, 樓下冇水牌又冇易拉架, 經過都唔知.搭電梯到19樓一開門就聽到好熱鬧人聲, 原來全餐廳滿座. 訂位上有少少出錯, 餐廳以為我冇訂位, 語氣上有點不客氣, 我本來都準備走, 不過後來又話照做, 有少少氣結. 後來check番其實已訂位但資料漏咗啲.既然一心想享受午餐無謂因小事影響心情. 午餐主要做set可加海鮮拼盤同餐酒.餐廳位置可遠眺維港景色, 風和日麗星期六來lunch不錯.先上蕃茄乾餐包, 麵包入面有粒粒蕃茄乾, 做得軟熟又有麵包麥香味, 如果係餐廳自己做真係有La Rose Noire水準.二人份量海鮮拼盤, 生蠔肉薄但蠔味不錯. 聖子刺身比馬刀貝刺身較硬身爽口有嚼頭. 日本刺身帶子用shooter型式上浸在味噌汁中, 配搭新穎異常新鮮. 磯煮鮑魚

餐廳位置可遠眺維港景色, 風和日麗星期六來lunch不錯.
蕃茄乾餐包
二人份量海鮮拼盤, 生蠔肉薄但蠔味不錯. 聖子刺身比馬刀貝刺身較硬身爽口有嚼頭. 日本刺身帶子用shooter型式上浸在味噌汁中, 配搭新穎異常新鮮. 磯煮鮑魚濃淡適中. 鮮蝦配上辣蕃茄汁味道最夾.
二人份量海鮮拼盤
餐湯羅宋湯味酸料足.
蜜糖芥辣煙鴨胸沙律, 沙律菜異常新鮮清甜, 咬開入面仲有水份. 蜜糖芥辣煙鴨胸調味剛好, 煙鴨胸肉質軟熟.
蜜糖芥辣煙鴨胸沙律
香煎原條鮮盲鰽魚剛煎好皮脆肉滑, 可點泰式辣汁或味噌汁, 又或者剩食原汁原味. 配菜紫番薯烤雜菜有少少甜味.
香煎原條鮮盲鰽魚
橡果級黑毛豬肉眼蓋試了一小塊, 肉眼蓋充滿橡果味, 食味同一般豬扒完全冇得比較.
橡果級黑毛豬肉眼蓋
甜品小蛋卷精緻軟滑.

2016-05-14
3 分鐘 (堂食)
蕃茄乾餐包
二人份量海鮮拼盤
蜜糖芥辣煙鴨胸沙律
香煎原條鮮盲鰽魚
橡果級黑毛豬肉眼蓋
2016-05-16 630 瀏覽
一看到Chef Stage的名字就不禁讓我想起有名的烹任節目 ”Hell’s Kitchen" ,也對,十分緊張及要高度專注的環境,廚房所烹調的菜也好比一場精彩的比演,當然,也是名廚Eddy Chu的小舞台!今次我們來到Chef Stage,看看這個舞台又多厲害!一踏進門口立刻看到哪招搖又搶眼的招牌,未吃下任何菜式前都已經有點感到這裡的精神是「Ready to Show Time」了!這裡麻雀雖小卻五臟俱全,遺憾的是沒有坐在他們引而為傲的窗口位。當天雖則是閒日,但也full house!氣氛熱鬧得很。不過因為環境太細,稍微有點吵鬧,對想聊天的朋友會有點困難。我得知Chef Stage最有名的菜式就是「慢燒美國牛肉眼」。所以當天我當然決定嚐嚐他們的招牌菜,我對慢燒這個烹調方法比較陌生,而且也有不太好的經驗,但今次我絕對可以和大家保證,這個慢燒牛扒吃上口一點也不血腥!而且肉質很嫩,雖然比較多筋,但是肉還是很易切開,火喉也剛好!當然,只吃一個餐式其不能有更多的比較,可惜我胃口的很小,不能吃太多!但今次用餐經驗是美好的!當時看到店內有不同的promote好像是點白酒送5隻生蠔等等,有很多的價錢
慢燒美國牛肉眼
當然,只吃一個餐式其不能有更多的比較,可惜我胃口的很小,不能吃太多!但今次用餐經驗是美好的!當時看到店內有不同的promote好像是點白酒送5隻生蠔等等,有很多的價錢也十分實為,如果你有興趣來,而且人數又多,不仿試下吧!
2016-05-05
慢燒美國牛肉眼
2016-05-14 1403 瀏覽
是日女友生日,一早訂位要求窗口位~ 環境好舒服,枱唔多亦唔覺迫夾頭盤鮑魚鮮蝦好爽甜黑松露磨菇湯同蟹肉湯味唔算濃,剛好隻乳鴿好嫩滑有肉汁,推介(唔鍾意落手食有啲麻煩 ,最好俾對筷子嚟)蟹肉磨菇年糕比較失望,年糕唔算煙韌有啲粉,調味好淡口燒牛脷配蜜糖芥末就好食到不得了,熱辣辣又夠林,女友唔食牛脷食過都話正慢燒牛肉眼要求要生,嚟到見倒紅卜卜正呀,而且冇血水出,好嫩滑,個燒汁好夠味,推介懷舊薯蓉海鮮大會亦有驚喜,薯蓉係紫薯較甜口但女友就非常喜歡,魚柳同帶子煎得好香,蝦身去咗殼只留頭尾夠窩心,白汁夠若味果茶有細細粒鮮果件芝士蛋糕芝士味唔會太濃,fresh~後記:上菜算慢,可以慢慢嘆,服務幾貼心

頭盤鮑魚鮮蝦好爽甜

黑松露磨菇湯同蟹肉湯味唔算濃,剛好

蟹肉磨菇年糕比較失望,年糕唔算煙韌有啲粉,調味好淡口

果茶有細細粒鮮果

件芝士蛋糕芝士味唔會太濃,fresh~

後記:上菜算慢,可以慢慢嘆,服務幾貼心
蟹肉湯配生蠔
  • 慢燒美國牛肉眼
  • 燒牛脷配日本蜜糖芥辣
  • 艾迪BB鴿
2016-05-14 1482 瀏覽
知道西餐大排檔有分店在尖沙咀當然要去試下,上次係果度食完肉眼黑毛豬,要用念念不忘來形容!一去到覺得景色好靚好有情調,坐下來經理好好甘續一介紹餐牌有咩特別,原來餐廳好多菜式都有得個獎,聽佢介紹完,本身好想試乜招牌菜都有得食既一人餐$498,有五種招牌菜再加甜品,真係好抵食不過朋友話今日想散叫帶子沙律冇諗過係甘,係帶子刺身配自家得獎秘製醬汁,oh,個醬汁同帶子刺身真係好夾,我個人覺得真係唔應該加檸檬汁,加完反而唔好食,帶子鮮甜美味燒牛脷配日本蜜糖芥末~ 燒得剛剛好 ,完全唔un,外脆內軟好香口,醬汁芥末加蜜糖,中和左辣味香燒澳洲羊鞍,兩舊大大舊,落單既時候有問我地要幾成熟,真的做得剛好是五成熟,羊味同香料味都好重巧克力慕絲蛋糕,呢個簡直係好似食緊啖啖好濃好滑既朱古力甘,配埋士多啤梨汁,酸酸甜甜,為呢餐劃上完美句號同西餐大排檔個招牌好似, 開放式廚房望到入面好整齊乾淨餐廳仲做緊優惠,叫白酒送生六隻,下次唔開車出黎試下先l
有五種招牌菜再加甜品,真係好抵食
不過朋友話今日想散叫
同西餐大排檔個招牌好似, 開放式廚房望到入面好整齊乾淨
餐廳仲做緊優惠,叫白酒送生六隻,下次唔開車出黎試下先
l
  • 燒牛脷配日本蜜糖芥辣
2016-05-13 2116 瀏覽
亞士厘道有好多餐廳,知道在附近有間名廚開的餐廳,沒有朋友介紹真的不知道位置。「嘩..」為何門口這麼多獎牌,原來是餐廳的名廚師Eddy Chu,門口貼了很多報導,講述Eddy Chu投放很多心思在創造美食,造就了今日的成就,可見他在煮食方面的用心,餐廳名都是以此命名。海鮮拼盤有生蠔,鮑魚,日本刺身帶子,鮮蝦,聖子刺身,一份拼盤就有以上海鮮各一件,兩人就要多一份拼盤。鮑魚鮮甜彈牙,鮮蝦大大件,聖子剌身十分爽口,這個日本刺身帶子十分特別,浸在蜜糖麵鼓汁內,令帶子更鮮甜。生蠔有點海水鮮味,味道鮮甜。蝦仔田園沙律的用料配搭很有趣,特別是加了西芹,口感好新鮮。牛柳配蝦肉蘑菇汁蝦肉爽口彈牙,牛柳半成熟剛剛好,肉質厚身絕不韌,鮮嫩多汁。香煎加洲鱸魚柳配日本刺身級鮮帶子及松露汁帶子表面有煎過,鱸魚邊很脆口,肉質滑溜,與松露汁一起吃,配搭十分好。甜品的賣相很美,看似普普通通,口感十分軟滑,再配搭朱古力及士多啤梨醬,增添多層味道。最後品嚐咖啡,咖啡十分香又濃滑,坐在這聊聊天十分舒服。
亞士厘道有好多餐廳,
知道在附近有間名廚開的餐廳

沒有朋友介紹真的不知道位置
「嘩..」為何門口這麼多獎牌

原來是餐廳的名廚師Eddy Chu
門口貼了很多報導,
講述Eddy Chu投放很多心思在創造美食

造就了今日的成就,可見他在煮食方面的用心

餐廳名都是以此命名
海鮮拼盤
海鮮拼盤有生蠔,鮑魚,日本刺身帶子,鮮蝦,聖子刺身
一份拼盤就有以上海鮮各一件,兩人就要多一份拼盤

鮑魚鮮甜彈牙,鮮蝦大大件,聖子剌身十分爽口
這個日本刺身帶子十分特別

浸在蜜糖麵鼓汁內,令帶子更鮮甜
生蠔有點海水鮮味,味道鮮甜
蝦仔田園沙律
蝦仔田園沙律的用料配搭很有趣,
特別是加了西芹,口感好新鮮
蝦肉爽口彈牙
牛柳半成熟剛剛好,肉質厚身絕不韌,鮮嫩多汁
香煎加洲鱸魚柳配日本刺身級鮮帶子及松露汁
帶子表面有煎過,鱸魚邊很脆口,肉質滑溜

與松露汁一起吃,配搭十分好
甜品
甜品的賣相很美,看似普普通通,
口感十分軟滑

再配搭朱古力及士多啤梨醬,增添多層味道
咖啡

海鮮拼盤
蝦仔田園沙律
咖啡
2016-05-11 2113 瀏覽
人來人往的尖吵咀,買好了我的戰利品後時間剛剛好到了中午,早幾天BOOK好了Chef Stage 2位食午膳就在尖沙咀亞士厘道商業大廈,而且近地鐵站步行5分鐘內分鐘便到上到來餐廳門口都有LED 的燈再轉變不同顏色入到門外的位置己經放置了很多大廚的獎狀、證書,之前都聽朋友講水準不錯我都來食下先 。 座位分配得很好不會覺得窄乾淨度跟舒適度很好,慢慢食傾下計真係最好選擇而且第一個感覺就是這裡的店員服務真的非常好有禮物及有耐性講解 到了中午時段,已經有很多人在食LUNCH這個人流又旺的地方真係記得最好BOOK 位呀他們安排我座近窗邊風景的靚位望望尖沙咀的景色還可以看看遠處綠色的植物對眼睛都好有幫助。 LUNCH MENU 每個午餐都是百幾蚊左右還可以加 HK$48 有幾款海鮮拼盤吃蝦仔田園沙律菜 有沙律菜同幾隻蝦仔入口爽又彈牙配上少少汁更好味道,而且仲好健康。 來個餐包來到夠曬熱而且仲有脆脆地我每次都喜歡加牛油來吃仲夠曬牛油鮮香味道。 是日餐湯就是羅宋湯,係我最喜歡既餐湯個碟中間放湯的位置很深很好的設計送上來枱上連碟子又熱又香味 入面有砌好了洋蔥、薯仔、甘筍、蕃茄、椰菜同肉粒全部都好淋身好咬口

人來人往的尖吵咀,買好了我的戰利品後

上到來餐廳門口都有LED 的燈再轉變不同顏色
入到門外的位置己經放置了很多大廚的獎狀、證書,

之前都聽朋友講水準不錯我都來食下先 。
座位分配得很好不會覺得窄

乾淨度跟舒適度很好,慢慢食傾下計真係最好選擇

而且第一個感覺就是這裡的店員服務真的非常好

有禮物及有耐性講解
到了中午時段,已經有很多人在食LUNCH

這個人流又旺的地方真係記得最好BOOK 位呀
他們安排我座近窗邊風景的靚位

望望尖沙咀的景色

還可以看看遠處綠色的植物

對眼睛都好有幫助。
LUNCH MENU

每個午餐都是百幾蚊左右

還可以加 HK$48 有幾款海鮮拼盤吃
蝦仔田園沙律菜
有沙律菜同幾隻蝦仔入口爽又彈牙

配上少少汁更好味道,而且仲好健康。
來個餐包來到夠曬熱而且仲有脆脆地

我每次都喜歡加牛油來吃仲夠曬牛油鮮香味道。
是日餐湯就是羅宋湯,係我最喜歡既餐湯

個碟中間放湯的位置很深很好的設計

送上來枱上連碟子又熱又香味
入面有砌好了洋蔥、薯仔、甘筍、蕃茄、椰菜同肉粒

全部都好淋身好咬口

甜甜酸酸既羅宋湯特別醒胃
主菜

顏色賣相較為鮮艷
牛柳我點了近9乘熟不過大家完全放心

來到即砌來吃,肉都很嫩身不擔心9熟乘會硬

牛柳肉既味道好有濃香既肉汁

蝦的肉質爽口彈牙,甜椒同樣爽口仲好有甜味

其實仲好有益呀
吃過鮮帶子佢輕輕煎過配了少少松露汁

一起的入口令帶口鮮味更出色

香煎加洲鱸魚柳個邊好脆口肉質幼嫩滑溜

連同松露汁一起吃非常之夾既味道

配菜與主菜一同融合既口感。

最後來的是卷蛋蛋糕

賣相一點都唔馬虎

仲有士多啤梨伴碟
蛋卷有好香雞蛋味,仲入口非常鬆化

而Cream 又不會太多,甜味入口剛剛好
凍檸水

凍檸茶
仲有呀,免加一服務費架

埋單每人都係百幾蚊

有沙津有餐包還有湯,食完仲飽住個肚走

題外話/補充資料: 不得不講.店員服務同食物水準都很有5星級的感覺都風味
2016-05-04
2016-05-10 1597 瀏覽
見到CHEF STAGE呢排係OPENRICE十分紅, 我都襯下熱鬧上星期同老公拍拖日揀左去呢度食飯, 餐廳其實好容易搵, 尖沙咀MTR九龍公園出行入亞士里道, 直望就會見到座大廈, 一出電梯就見到餐廳同一大個OPEN KITCHEN 門口位置己經放左好多大廚既得奬證書同各個奬項, 大廚拎咁多奬, 唔怪得餐廳咁多好評啦 餐廳位於高層, BOOK枱時記得BOOK WINDOW SEAT, 就可以睇埋靚景啦. 餐廳分開2邊有2個唔同景, 一邊可以望到尖沙咀街景, 另一邊可以望到海景添~ 當日我6PM左右到餐廳, 岩岩遇上日落景, 好靚呢^^餐廳有好多餐酒同生蠔海鮮供應, 好吸引啊!!!坐底望望餐牌其實乜都想試, 有1人DINNER SET 同2人SET, 但當日咁岩有少少唔舒服仲食緊葯, 所以就費事食海鮮, 我地就決定散叫, 問左待應有咩推介, 我地就決定食一餐真正既FUSION西餐, 嘻食物未到先來杯飲品先, 食葯唔飲得酒叫左個菠蘿特飲, 當我以為好似普通茶餐廳既菠蘿冰,點知係一串新鮮菠蘿加菠蘿汁, 甜甜酸酸好好味, 好開胃啊^^ FUSION今餐我話明係食FUSION西餐, 先來餐湯-

餐廳有好多餐酒同生蠔海鮮供應, 好吸引啊!!!
今餐我話明係食FUSION西餐, 先來餐湯---肉骨茶, 哈, 係西餐廳未見過有肉骨茶, 咁特別真係要試一試. 上枱時見到碗湯好有驚喜, 因為成隻鮑魚上, 仲有魚有蝦仲有一舊肉骨, 配料全部好新鮮, 大蝦好鮮甜, SEA BASS好滑, 鮑魚好彈牙, 最主要肉骨茶當然係個湯, 好濃郁好重肉味, 帶少少葯材味, 成個湯好暖身, 個肚飲完好舒服.
前菜來個廚師推介慢煮BB燒乳鴿, 乳鴿我一個月總會食一次, 酒樓飲茶總係會加$28換購一件, 好唔好味唔講啦但平囉, 不過呢度燒乳鴿係我食過最好味, 燒得黎個皮少少脆口, 肉質超軟仲有好多肉汁, 呢D就係慢煮既好處, 可以鎖住晒食物本身D肉汁, 好滑好嫩好好味, 不能不試。
主菜叫左個香辣蝦肉炒意粉, 蝦好大隻, 好爽口, 意粉煮得剛剛好, 炒得好乾身, 意粉質感唔會太淋, 好有口感, 味道少少辣加埋D配菜, 好惹味。
另一主菜終於來啦, 慢煮RIB EYE, ...嘩!!...好大份啊!! 因為慢煮既關係, 塊扒咁大塊都可以KEEP到咁多粉紅食, 慢煮可以令到D肉慢慢熟, 保留住全塊扒既肉汁, 少D心機都煮唔到咁樣, 出面亦好少餐廳用慢煮既方法, 因為實在太麻煩, 不過廚師呢份堅持先令到我地有好野食, 值得一讚
RIB EYE粉紅色部份真係好靚, 一切落去超多肉汁, 食落口完全無根, 厚厚一啖好有口感, 好重牛味, 配埋自家製醬汁食更加好味
無呃你, 塊扒成半隻义咁厚, 都可以咁淋身咁嫩口真係好難得, 我可以講呢塊RIB EYE絕對高質素, 但價錢都只係$388, 我試過係5星級酒店STEAK HOUSE食一塊同樣SIZE既扒要過一千蚊, 所以因為呢塊扒, 我一定會再來, 好好味...好好味....好好味(忍唔住要講3次~哈!)
5個LIKE強烈推介RIB EYE, 如果你鐘意食扒多過海鮮, 我建議你散叫, 因為散叫塊扒係比DINNER SET塊扒大塊架, 但如果你海鮮同扒都想食, 咁叫SET就會抵D喇。

2016-05-06
  • 慢煮牛
又是放大假!一人當然要嘆個一個人的假期晚餐但一個人好多野想試,但又食唔曬又想睇下景上到黎發現境真不錯而且上開飯睇,發現推介不錯順理成章就選呢間環境好舒服整潔呢間大房仲可以俾成班人聚會添,仲可以睇曬成個尖沙咀景色餐廳裝潢時尚又摩登餐廳選擇好多睇到目不瑕給好多野想試經店員推介有一個set dinner 可一次過食到餐廳精選6款食物HKD498事不宜遲睇下有咩食對於我少食份子,覺得2個人都夠^^先來個冷食日本磯煮鮑魚配凍鮮蝦真係鮮味十足夠新鮮配同特製醬汁同吃口味更佳而且鮑魚有嚼勁蝦夠嫩滑彈牙黑松露蘑菇湯黑松露氣味濃郁,湯不會過鹹,恰到好處蟹肉蘑菇日本年糕未食先睇以為蘑菇忌廉湯原來內有乾坤蟹內味濃郁稠口香濃年糕完全滲透了蟹肉蘑菇濃湯鮮味年糕口感十足,煙韌湯濃而不鹹又唔膩燒牛脷配日本蜜糖芥辣芥辣香辛而不辣燒牛脷算係我食過最好吃的牛脷夠入味,入口出奇地唔韌,反正腍口易咬牛味濃烈好好食的一款主菜香燒澳洲羊鞍燒得剛好肉質嫩口羊羶味夠肉夠豐膄入味,鹹度適中不錯配上醬汁,則別有一番味道最後來個是日精選甜品濃味朱古力蛋糕想不到亦咁精緻朱古力味濃烈馥郁蛋糕實而不鬆,口感不錯甜而不膩呢份晚餐十分滿足偶爾放大假來

又是放大假!

一人當然要嘆個一個人的假期晚餐

但一個人好多野想試,但又食唔曬

又想睇下景

上到黎發現境真不錯

而且上開飯睇,發現推介不錯

順理成章就選呢間
環境好舒服整潔
呢間大房仲可以俾成班人聚會添,仲可以睇曬成個尖沙咀景色

餐廳裝潢時尚又摩登

配同特製醬汁同吃口味更佳

而且鮑魚有嚼勁

蝦夠嫩滑彈牙
黑松露蘑菇湯

黑松露氣味濃郁,湯不會過鹹,恰到好處
蟹肉蘑菇日本年糕

湯濃而不鹹又唔膩
燒牛脷配日本蜜糖芥辣

芥辣香辛而不辣

燒牛脷算係我食過最好吃的

牛脷夠入味,入口出奇地唔韌,反正腍口易咬

牛味濃烈

羊羶味夠

肉夠豐膄

入味,鹹度適中

不錯

配上醬汁,則別有一番味道
最後來個是日精選甜品

濃味朱古力蛋糕

想不到亦咁精緻

朱古力味濃烈馥郁

蛋糕實而不鬆,口感不錯

甜而不膩
呢份晚餐十分滿足

偶爾放大假來個豐富晚餐

確係常心樂事

做人係應該咁既^^

2016-05-09 485 瀏覽
假期想在尖沙咀吃一頓豐富的午餐,朋友推介我來chef stage。幸好有事前預約,不然就要等位了。星期日中午一時,餐廳座無虛席,被安排坐在近窗口位置,環境光猛闊落,談天小聚不錯。枱面上放了一枝紅酒,樽蓋列明適合配襯的食物。跟餐的日式鰻魚魚薯仔沙律,菜新鮮爽口,配沙律汁越吃越開胃。鰻魚沙律第一次食,外面不是經常吃到,非常特別這裡的蘑菇湯非常足料,蘑菇被切到一粒粒,菇味濃郁,而且好有口感!麵包上枱時暖笠笠,盛載的碟也是暖的主菜點了香草原條燒青石班,青石班剛燒起味道很香,配酸酸甜甜的香草汁,味道一流。而且份量十分大,一個女仔絕對吃不完。今天甜品是卷蛋蛋糕。蛋糕的甜度適中,口感鬆化,是整個午餐的點綴吃完這餐飽足成個下午
幸好有事前預約,不然就要等位了。
枱面上放了一枝紅酒,樽蓋列明適合配襯的食物。
跟餐的日式鰻魚魚薯仔沙律,菜新鮮爽口,配沙律汁越吃越開胃。
鰻魚沙律第一次食,外面不是經常吃到,非常特別
麵包上枱時暖笠笠,盛載的碟也是暖的
主菜點了香草原條燒青石班,
青石班剛燒起味道很香,配酸酸甜甜的香草汁,味道一流。
而且份量十分大,一個女仔絕對吃不完。
今天甜品是卷蛋蛋糕。
蛋糕的甜度適中,口感鬆化,是整個午餐的點綴

吃完這餐飽足成個下午
2016-05-07 470 瀏覽
每次想約朋友在TST食晚, 都心思思想試Chef Stage 好耐, 今次老公生日, 一於帶佢去食返餐好既去到差唔多已經坐滿人, 好彩訂左枱 安排左海景坐, 仲可以睇埋幻彩泳香江, 環境燈光較暗, 好有浪漫氣氛BB鴿必食, 每日限量, 好彩8 點都仲有Size真係好BB, 相機未食, 已經俾人叉左落去, BB鴿非常入味, 咬落有肉汁, 唔會燒到乾哂, 肉又嫩, 好味, 比燒味鋪的乳鴿好味好多懷舊薯蓉海鮮大會, 有鮑魚, 帶子, 鮮蝦同魚柳, 帶子, 好大隻, 又鮮甜, 配上白汁薯蓉原來係紫薯, 配埋海鮮, 味道又幾夾, 不過食完都唔明點解係懷舊燒黑毛豬肋條肉, 呢個最好味, 黑毛豬肋條肉肥瘦適中, 完全無骨, 食落去仲啖啖肉汁, 好JUICY, 未食過豬肉都可以咁好味 配菜係菠蘿, 食完一條黑毛豬肋條肉, 再食件菠蘿, 可減油膩最後食埋個菠蘿雪葩, 原個真菠蘿, 雪葩質感幼滑, 雪到好凍, 要慢慢食

BB鴿必食, 每日限量, 好彩8 點都仲有

2016-05-05
2016-05-07 487 瀏覽
沙津足料 新鮮 fresh 好健康冇咩油呀醬呀果d 餐包自己焗 夠鬆軟 唔馬虎 不規則果個 味道好好 又軟 底係脆既 估唔到 而且包上到枱仲熱架!日本刺身級帶子及松露汁帶子鮮,上面煎左 中間刺身式 食落口感同味道兩邊都好滿足香煎加洲鱸魚柳鱸魚 魚肉夠鮮 放左陣 去完廁所番黎食 仲係暖暖 冇腥味 個皮邊 好脆 配埋中間既魚肉 帶出左魚既精髓 中間仲有有魚油 煎完都唔乾 正不得不提個松露汁 唔會好似傳統西餐廳咁靠汁吊味 而係用汁同魚match 埋一齊 好甲!邊邊既配菜 一d都唔hea 煎過 上面有黑椒 好多餐廳都會咁做 呢間既配菜係值得讚既 佢將配菜變做 主菜既一部分 又會唔搶左雞扒 外脆內嫩 嫩到出汁 肉唔老 配意粉食 岩岩好 甜品 樣子普普通通 味道可以 最後 不得不提 有沙津有餐包有湯有主菜有野飲有甜品 都係百幾蚊咋!!! 好抵食
沙津

足料 新鮮 fresh 好健康冇咩油呀醬呀果d

餐包

日本刺身級帶子及松露汁

帶子鮮,上面煎左 中間刺身式 食落口感同味道兩邊都好滿足

香煎加洲鱸魚柳

乾炒黑椒意粉配美國香草雞扒
2016-05-07
香煎加洲鱸魚配日本刺身級鮮帶子及松露汁
2016-05-06 1089 瀏覽
想尋找一個舒適的地方享受一下,於是book了這間Chef Stage,地點很方便。店員亦很細心。 入座後坐了近窗位置,由高高的位置俯瞰尖沙咀景色,有點高處不勝寒的感覺。加上點美食頂級的享受!乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律 garden leaves with prawn,mango and yoghurt dressing ,松露煮年糕 japaness rice cake in black truffle cream sauce ,甜品美國 caramel cheese cake,果茶特飲 fruit tea cooler。店員的服務很好,非常細心,除了一般西餐應有的貼心服務外,還有濕紙巾遞上。不一會兒,乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律來了,鮮蝦size大隻,蝦亦多。而且現在不是芒果盛產季節,但餐廳這道菜我芒果不酸,很甜,處理得很好。 松露煮年糕更是驚喜!據說是獲獎菜式,果然名不虛傳,汁非常好食,很滑,一滴也剩不下來!成功地為日式混合西式食物,值得一試。而且松露份量多,同時不會被汁蓋過。 甜品 Caramel cheese cake,賣相頂級,有5星級水準, cheese cake不膩,食多少也停
甜品 Caramel cheese cake,賣相頂級,有5星級水準, cheese cake不膩,食多少也停不下來。配料,汁配搭很好。
而果茶特飲包羅了不同雜果,紅桑子。茶味清新,fresh 加果味特出,連飲品都這樣高質。
天色入黑,景色更美,看到繁華尖沙咀的一面.真享受!
  • caramel cheese cake
  • 乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律
  • 果茶特飲
  • 松露煮日本年糕
這個晚上是我和老公拍拖週年紀念,想選一間價錢適中又滿有情調的西餐廳,二口子慶祝一番 ! 朋友們極力介這間西餐廳,環境及食物都不錯,就來這裡試下咯 !!~CHEF STAGE de Eddy Chu 位於尖沙咀亞士厘道離尖沙咀地鐵站數分鐘路程,好方便 ~樓上鋪亦可以有裝修得滿有情調的甫進店鋪門口側放滿老板Eddy Chu的獎牌原來他曾於多間高級酒店及會所任總廚,更代表世界廚師大賽榮獲第三名這裡的食物一定好有水準呢 !~近窗邊可以遠眺維港夜景配上店內浪漫微黃的燈光,好有情調喔!是情侶們約會的好地方 ~最近晚餐亦有價惠~ 惠顧白酒 (送贈生蠔) ,紅酒 (送贈西班牙極級黑毛豬風乾腿及芝士) !~ 酒品和贈品都不是普通貨色來,實在好優惠呀 !~Appetizer先來一個 ♥ 冷食日本磯煮鮑魚配青芥茉沙律汁 (HK$198)一碟有5隻的磯煮鮑魚,一個青芥茉沙律汁,有檸檬和沙律菜拌碟口感煙靭有咬口,食得出以日本Sake淆製甜甜的又不失鮮味可以試下沾一下青芥茉沙律汁,有點微辣,又是另一番味道!~點了一個 “獲獎必食推介”的菜式♥ 松露煮日本年糕 (HK$98)待應捧來時已聞到陣陣黑松露的香氣了 !!
點了一個 “獲獎必食推介”的菜式♥ 松露煮日本年糕 (HK$98)待應捧來時已聞到陣陣黑松露的香氣了 !!~
以香濃的黑松露忌廉汁餚煮的日本年糕年糕切得厚薄適中內裡有火腿、蘑菇作配菜每片年糕都充滿黑松露及忌廉汁的香滑香濃感 !~ 味蕾好滿足 !~2人份量亦剛好 !~
肉類點選了 ♥ 燒西班牙正宗黑毛豬肋條肉 (HK$158)伴以日式醬汁和新鮮菠蘿及幾片香葉待應端上來時說食畢黑毛豬肋條肉後可吃點菠蘿以去除肥膩感 ~
黑毛豬肋條肉肉質嫩滑脂肪較多充滿肉的原味,沒有濃味醃料去醃製吃時可以沾點日式醬汁再吃點新鮮菠蘿拌以香葉的確可以去除滿口肥膩感喔
我兩口子蠻喜歡吃海鮮 (除生蠔外)所以點選了 ♥ 懷舊薯蓉海鮮大會 , 鮑魚 , 帶子, 鮮蝦, 魚柳 (HK$238)說實在的,待應端上來時有點意料之外呢 ! 賣相一般罷了 ~外型像一個蛋包飯似的喔 ~還以為是原隻海鮮的上碟添 !!~但原來好戲在後頭……
懷舊薯蓉是紫薯以軟滑的紫薯墊底先品嚐一口入口即溶的紫薯,好香甜數款原隻海鮮就藏在白汁內 !~鮑魚、 帶子、鮮蝦、 魚柳款款新鮮彈牙,絕不欺場 !~白汁的香滑感,一啖海鮮一啖紫薯…..2人不知不覺好快就把整碟清光了 !!~這是我們好欣賞的海鮮菜式,滿有創意喔 !~
到甜點了…. ♥ 日本原隻菠蘿雪葩這亦是我好喜歡的甜品 !~ 吃了這麼多海鮮肉類以這個香甜帶酸的雪葩中和一下最好不過了 !~賣相滿分 !~ 雪得好凍的原隻菠蘿 !~
一打開看見承載著滿滿的菠蘿雪葩要慢慢以匙一下一下舀上清新的菠蘿香味口感好滑好軟綿,沒有一粒粒的雪粒,入口就成了菠蘿汁咯 ~這款甜品一定要精心製作才行 !!~
題外話/補充資料: CHEF STAGE de Eddy Chu 食材高級,精心製作,待應服務亦好貼心,會細心解答菜式疑問 !~ 2人消費連加一才不過800多, 適中消費有高級環境及味蕾享受,確實要ENCORE喔 !!~ 離開前還巧遇到老闆Eddy Chu他好友善地和我們閒談,並著我們下次要試下另一分店西餐大排檔 !~ 一定喔 ……
2016-04-22
紀念日
2016-05-06 546 瀏覽
難得同學仔賞面吃飯, 當然要揀一間較好的餐廳。記得上月吃過銅鑼灣的西餐大牌檔, 對其牛舌和seafood platter 念念不忘。既然我和他也是seafood lover, 就揀了這餐廳在尖沙咀的姊妹店大吃一餐。chef stage 座落亞士厘道的商廈中, 而這商廈最特別的是大部份都是食肆進註, 其中有兩間都吃過。要是想食遍這幢大廈, 恐怕都要用上一頭半個月。即使在下雨的平日晚上, 餐廳都有近九成客人, 相信食物有一定質素才有這麽多客, 令我們有了枝"強心針"未看menu 前, 其實我已決定再吃一次海鮮併盤seafood platter 過了一會便送上, 除了非常搶眼, 必要讓相機先吃外, 隨着亦帶來點點海水味。這款愛爾蘭生蠔size 適中, 肉質較爽甜, 海水味重, 金屬味不重, 頗為適合我這個吃蠔初哥。生蠔十分新鮮, 原來真是即點即開, 再以蒸鎦水沖淨後立即送上, 那就更可以保持衞生。聖子刺身有點像象拔蚌, 較為爽脆, 充滿着非常鮮甜的貝類滋味。而魷魚刺身肉質柔軟, 味較淡, 相比下較為失色。北海道的帶子仍然肉質鮮甜, 一咬海鮮的甜味充滿口腔, 不愧是我的最愛。(如果有多幾片更好

未看menu 前, 其實我已決定再吃一次海鮮併盤

北海道的帶子仍然肉質鮮甜, 一咬海鮮的甜味充滿口腔, 不愧是我的最愛。(如果有多幾片更好)

鮮蝦的質素頗高, 與酒店自助餐中所吃到的差不多, 肉質結實。

已入味的鮑魚一切即開, 口感特別, 但我還是較愛傳統清蒸的做法。

吃完個platter 都半飽, 所以我們點了另外兩款不算大碟的食物。
紅肉方面我們要了燒西班牙正宗黑毛豬肋條肉

黑毛豬肉質較嫩, 肉味較濃, 但又不會過肥為過瘦, 比一般白豬好吃。加上了少少黑椒碎烤, 那就更為香口, 而特製的燒烤汁令味道更為惹味, 難怪是這兒的推介之一。
伴碟的菠蘿也是十分醒胃, 酸甜清新,可解紅肉烤肉的肥膩。

另外我們點了侍應推介的香煎多寶魚
上枱時有少少嚇一跳...賣相咁似亞媽煎的魚??!!
雖然這煎魚沒有什麼醬汁, 但魚肉都算很嫩滑, 魚皮煎得香脆, 味道OK的。但好像在西餐廳中吃到中式煎魚, 有少少怪...

不過以紫薯泥和番茄等作伴菜就即時多添"西餐"感覺。
這兒要一讚廚師的細心, 即使是配菜也有設計過的。以紅的番茄, 黃的黃椒, 緑的翠肉瓜配搭, 顏色已經很好看。再加上經烤過才上碟, 味道更為特出。而紫薯泥除了顏色美豔外, 營養更比一般薯仔高, 味道又甜糯, 實在叫人食得更高興。

這餐飯我們一邊講旅行, 一邊談舊事, 不經不覺也坐了兩小時。幸好侍應們都很專業, 不但沒有露出不悅外還繼續添水, 不錯。
2016-04-14
2016-05-04 313 瀏覽
一間餐廳Chef Stage de Edde Chu令我在今夜再拜訪的原因, 秖因為我愛上了這間在夜幕中看以看到維港的夜色外,更令我情迷這間魔幻廚房的每一道菜! 今天我帶上海的美女舒琪來這裏共渡晚膳,我首先了一個晚餐和幾個特選的招牌菜!首先來的是得獎名菜艾廸BB鴿,賣相不俗!而且真是入得廚房,而又出得廳堂! BB鴿肉質十分鮮嫩,惹味又外脆內軟,不愧為得獎的名菜!冷食日夲璣煮飽魚配凍鮮蝦,飽魚大隻很厚身,爽口彈牙,鮮蝦配上醬汁,真的一絕 !另一個松露煮日式年糕,配上了清香的松露在日夲年糕上,加上咬口感覺清香,再加年糕煙韌,口感真的一流!黑松露磨菇湯不是浪得虚味的因為這個湯真是實致名歸,湯很濃郁香滑,而且味蕾中帶有濃濃的松露香,真的胃口大開!燒牛脷配日夲蜜糖芥辣,牛脷厚切而且燒得香噴噴,裏面的肉十分軟而且配上芥辣,配答一絕,真有水準! 舞台上的主角終於出場了,就是當晚的皇者慢燒美國牛肉眼,我和舒琪選了七成熟,因為慢煮就是最特有的烹調手法,也是這間餐廳獨特之處,整塊牛變得很軟,而且肉汁全鍞住,肉味變得其軟無比,真的不能盡言!最後能留住我心的就是甜品,藍莓芝士蛋蛋糕,口感又香又滑又濃!沈醉在漂

沈醉在漂亮的夜景裏看着滿天的小星星,突然令我想起黎明的願你今夜別離去!  但願在午夜陶醉 世界變恬靜湖水 ! 願你今夜別離去 在我依稀的愛裡, 那一刻美麗是錯對, 不管有沒有允許 !

2016-05-03
1 分鐘 (堂食)