2016-05-16
相信每個廚師最終都希望成為舞台上的皇者, 能夠獨當一面, 創立自己品牌餐廳. 廚師Eddy Chu名字很久前已經聽過, 不過沒有很大決心非去不可. 最近又有朋友提起, 話週末午餐與平日不同, 可加幾十大元品嚐海鮮拼盤, 大可食過late lunch. 既然朋友咁熱心, 我都盛情難卻, 就襯上星期六同老公試吓.餐廳位於尖沙咀商業大廈內, 樓下冇水牌又冇易拉架, 經過都唔知.搭電梯到19樓一開門就聽到好熱鬧人聲, 原來全餐廳滿座. 訂位上有少少出錯, 餐廳以為我冇訂位, 語氣上有點不客氣, 我本來都準備走, 不過後來又話照做, 有少少氣結. 後來check番其實已訂位但資料漏咗啲.既然一心想享受午餐無謂因小事影響心情. 午餐主要做set可加海鮮拼盤同餐酒.餐廳位置可遠眺維港景色, 風和日麗星期六來lunch不錯.先上蕃茄乾餐包, 麵包入面有粒粒蕃茄乾, 做得軟熟又有麵包麥香味, 如果係餐廳自己做真係有La Rose Noire水準.二人份量海鮮拼盤, 生蠔肉薄但蠔味不錯. 聖子刺身比馬刀貝刺身較硬身爽口有嚼頭. 日本刺身帶子用shooter型式上浸在味噌汁中, 配搭新穎異常新鮮. 磯煮鮑魚
蕃茄乾餐包
二人份量海鮮拼盤