Cambo ขุนทอง (The ONE)

2023-09-20 64 瀏覽
突然想食泰菜,放工即興約朋友尖沙咀開餐!🍽️ $88 菠蘿焗飯有香甜既菠蘿味,同鮮嫩既米飯完美結合🍚菠蘿既酸甜同炒飯既鹹香相互融合,帶出豐富既層次感💕加左蝦、蔬菜、肉類,有增加到口感同鮮味👍好食~🍽️ $128 海南雞(半隻)雞肉好鮮嫩,連平時唔食雞皮既我都忍唔住食埋🍽️ $40 蕉糖燉蛋呢就係百食不厭既經典甜品,蛋香濃郁🥳口感滑嫩!上面嘅焦糖層帶甜香,燉蛋底部嘅奶香味亦好足!甜而不膩,入口即化🤤好適合作為結束一餐飯嘅完美收尾~♨️ 環境/服務可以openrice book位,我係冇book~平日夜晚7點walk-in都成功!都幾滿座架,不過好在個場夠大
突然想食泰菜,放工即興約朋友尖沙咀開餐!

🍽️ $88 菠蘿焗飯
有香甜既菠蘿味,同鮮嫩既米飯完美結合🍚
菠蘿既酸甜同炒飯既鹹香相互融合,帶出豐富既層次感💕
加左蝦、蔬菜、肉類,有增加到口感同鮮味👍好食~

🍽️ $128 海南雞(半隻)
雞肉好鮮嫩,
連平時唔食雞皮既我都忍唔住食埋

🍽️ $40 蕉糖燉蛋
呢就係百食不厭既經典甜品,蛋香濃郁🥳
口感滑嫩!
上面嘅焦糖層帶甜香,燉蛋底部嘅奶香味亦好足!
甜而不膩,入口即化🤤
好適合作為結束一餐飯嘅完美收尾~

♨️ 環境/服務
可以openrice book位,
我係冇book~平日夜晚7點walk-in都成功!
都幾滿座架,不過好在個場夠大
前幾日同朋友第一次食哩間泰國野🥰見佢好多人食就試試佢✨覺得哩間確實唔錯😆仲有午餐套餐,每樣嘢食都唔錯👍🏻推薦比大家~🍍菠蘿焗飯 $96好足料!用料好豐盛,面頭超多肉鬆同埋三隻大蝦🦐飯鮮甜入味,仲有好多菠蘿🍍讚👍🏻🐓泰式去骨海南雞飯 $75海南雞有5大件✨雞肉好嫩滑,配上甜豉油同酸辣醬,同埋跟一大碗油飯,大滿足👍🏻🐖豬頸肉濕炒河 $78少食濕炒河,幾特別~用料都係好足✨豬頸肉超好食😆超嫩同入味~仲有超多蔬菜🥬即刻有個健康feel🧋凍奶茶(跟餐免費)哩度既奶茶係港式奶茶,小編好安心唔係超甜既泰式奶茶🤣好飲👍🏻🥬通菜 $74可以揀蒜蓉炒定係蝦醬炒👍🏻我地揀左蒜蓉炒,好食😋🥥椰青 $60普通好飲大粒既椰青👍🏻

🍍菠蘿焗飯 $96

🐓泰式去骨海南雞飯 $75

🐖豬頸肉濕炒河 $78

🧋凍奶茶(跟餐免費)

🥬通菜 $74
可以揀蒜蓉炒定係蝦醬炒👍🏻我地揀左蒜蓉炒,好食😋

🥥椰青 $60
普通好飲大粒既椰青👍🏻

2023-09-17 60 瀏覽
已經有一段時間沒有來到這裏,非常想念,今天下午便來這裏吃過午餐。活蝦刺身$112 ,有八隻尺寸頗大的草蝦,肉質爽口彈牙,加上蒜頭、辣椒和酸汁的味道, 10分惹味,果然是這裏的名物,非常值得推薦。👍👍👍👍👍海南雞飯$75,凍咖啡另加$5。海南雞已經起骨,啖啖都是肉,雞皮爽脆可口,雞肉鮮嫩美味,加上伴碟的泰式辣汁和黑醬油,味道層次豐富。凍咖啡,咖啡味道甘香,甜度適中。餐湯是用冬瓜和雞骨煲成的,清甜可口。串燒沙嗲配泰式炒飯連餐湯$78,凍檸茶。串燒沙嗲有雞肉、豬肉、牛肉,亦可以選擇同一款式,所以便選擇了豬肉。豬肉燒得很香口,外脆內軟,加上非常惹味的沙嗲汁,就更加不得了。泰式炒飯是用泰式辣汁炒成,非常惹味,如果配合串燒一起吃,就更加好味。焦糖燉蛋$40 。外表香脆的焦糖燉蛋,內裏的燉蛋甜度適中,吃完這個美味的甜品,為今天下午的午餐畫上了完美句號。

海南雞飯$75,凍咖啡另加$5。

凍咖啡,咖啡味道甘香,甜度適中。

餐湯是用冬瓜和雞骨煲成的,清甜可口。

串燒沙嗲配泰式炒飯連餐湯$78,凍檸茶。

焦糖燉蛋$40 。
2023-09-17 49 瀏覽
好難得喺尖沙咀商場搵到咁抵食嘅lunch set‼️質素仲好穩定 位又舒服 每樣都好食足料又唔貴👅Lunch set❣️泰式炒貴刁 $78 呢個價錢連仲連餐湯餐飲 非常抵食🎉配料有芽菜蛋韭菜豆皮 好豐富🥰 甜甜酸酸越食越開胃 不過本身冇辣椒想食就另外問😬蝦好新鮮 係拆好晒肉🦐🦐🦐 ❣️ 泰式青咖喱牛腩鍋(配白飯及餐湯)$76青咖喱真係必食‼️ 竟然仲有瓦煲同熱爐上🔥 呢個價錢真係crazy😍 同茶記差唔多但一定好食啲🤙🏻牛腩超級軟熟完全唔柴 仲有好多牛筋入曬味🐄咖喱本身有少少辣同椰香 仲有正宗泰國圓轆轆茄子同紫色茄子🍆 會為咗呢個返轉頭食🙋🏻‍♀️❣️ 泰式去骨海南雞 $128 半隻就算唔係lunch set都幾平 足料嘅半隻🐓 要讚佢有好多高麗菜吸左雞嘅精華😘 有心思💕都有啲似白切雞 油亮又唔肥 有雞味 點少少醬就夠🤙🏻
好難得喺尖沙咀商場搵到咁抵食嘅lunch set‼️

• 泰式炒貴刁
  • 泰式青咖喱牛腩鍋
  • 泰式去骨海南雞
2023-09-17 34 瀏覽
係尖沙咀行左陣,然後入左The One,朋友話想食泰菜,所以就試試Cambo,menu都幾多選擇,同埋行經過時已經聞到佢既香味啦,俾d香味吸左入去🤣泰式炒pad thai:個人覺得一間泰菜正唔正宗,係pad thai到就食得出!入面既蝦幾鮮甜,連埋d小蝦米食,幾香,食落酸酸甜甜好開胃!淋左d青檸汁,再連埋生豆芽食,口感脆脆地!生菜包:超愛生菜包,食落酸酸辣辣,同埋入面既豬肉有肥有瘦,變左個口感唔會話覺得乾爭爭,佢亦炒得濕身d咖哩軟殼蟹配法包:佢連埋個火爐上,烘住個咖哩等你慢慢食唔會咁快凍曬!呢到用左青咖哩,食落唔太辣而個椰奶香味極濃!軟殼蟹好鬆脆,另外仲有炸脆左既薯仔同埋好鬆軟既法包,點個咖哩食真係無得衰😍而朋友都好欣賞呢到有draft beer飲🍻🤭

而朋友都好欣賞呢到有draft beer飲🍻🤭
2023-09-14 61 瀏覽
✨泰式炒粉好有東南亞風味,不過覺得都係偏普通小菜,未至於勁獨特到要我比五星嗰隻🐽✨泰式青咖喱軟殼蟹鍋反而青咖喱鍋 幾令我surprise!!😳💚軟殼蟹同薯仔浸落青咖哩10秒左右 味道真係會昇華!軟殼蟹就算浸住咗一陣,仍然都有少少脆嘅質感。仲有條法包超長,完全冇諗過係咁長🤣佢係熱熱哋咁,唔怪得佢同青咖喱煲係分開上啦😚😋🥂三色冰&椰汁紅豆冰就係以椰汁為主打嘅飲品🥥個人喜歡泰式芒果系列嘅飲品~所以對呢兩杯飲品就麻麻哋。
✨泰式炒粉

✨泰式青咖喱軟殼蟹鍋

🥂三色冰&椰汁紅豆冰
2023-09-11 75 瀏覽
【The One 大份泰菜🥢】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙嘴 - Cambo ขุนทอง 🇹🇭The One 食肆林立, 發現呢間泰菜座位好多 💺 Menu 仲有多款精選菜式做緊推廣價 💸 例: 泰式酸辣大蜆鍋 / 泰式青咖喱軟殼蟹鍋(原價:$138,推廣價:$118💰)-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 泰式青咖哩軟殼蟹鍋 (配法包) $118 |8/10🌟𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗰𝘂𝗿𝗿𝘆 𝘀𝗼𝗳𝘁-𝘀𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝘄/ 𝗕𝗮𝗴𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲 🦀 用明火路爐烘熱青咖喱🍛 配上炸軟殼蟹+法包🥖 份量頗大,夠2-3人食。青咖喱鍋入面有少量翠玉瓜 😅 唔知點解啦… 青咖喱唔算特別辣,但會越煲越重口 🌶️ 軟殼蟹一共5-6件,一班人share推介◐ 椰青焗飯 $118|7/10𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝘄/ 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 滿到漏出嚟 🥥 蛋炒飯放入一個椰青蒸焗,淋上椰汁,味道偏甜~ 啱我個人口味(●°u°●)​ 」椰青好大個… 其實飯量勁多… 懷疑有2.5碗飯 🍚 多人食抵嗌!◐
【The One 大份泰菜🥢】

◐ 泰式青咖哩軟殼蟹鍋 (配法包) $118 |8/10🌟

◐ 椰青焗飯 $118|7/10

◐ 椰汁三色冰 $32
𝗜𝗰𝗲 𝗷𝗲𝗹𝗹𝘆 𝘄/ 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸
三色冰啲珍多啫喱…唔知點解特別粗… 本人比較鍾意幼身嘅啫喱 loll

◐ 椰汁綠豆冰 $32
𝗜𝗰𝗲 𝗴𝗿𝗲𝗲 𝗯𝗲𝗮𝗻 𝘄/ 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸
正常甜度,解渴唔錯!

𝗖𝗮𝗺𝗯𝗼 ขุนทอง
🥢 @cambo.theone
🚶 尖沙嘴站B1出口,步行約2分鐘
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖

🏷️
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_泰式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2023-09-11 54 瀏覽
放飯啊la 呢排打風成日都落雨冇得四圍去食.所以都係去返啲大商場, 上次就去過隔籬嗰間Le veit 食越南嘢,今日就喺隔離食泰國嘢.呢度有青咖喱軟殼蟹. 轉號-良都好多每一九都找到脆卜卜. 好多地方都會唔係另上. 未食,已經浸林晒. 呢度好體貼零上再加埋個法包.青咖喱唔係好辣,大少少甜味.仲有個熱鍋興住佢唔會驚凍豬頸肉炒河粉. 食落去好香豬頸肉好似攤銷過一樣,河粉食落去,一啲都唔油兩啖就食晒豬手飯啲豬手份量好多,食落去唔會嚡熠熠三個人食飽到嘔. 不過佢嘅椰汁冰同隔離間越南嘢好相似,唔知係咪同一個集團呢?
放飯啊la 呢排打風成日都落雨冇得四圍去食.

青咖喱唔係好辣,大少少甜味.仲有個熱鍋興住佢唔會驚凍

豬手飯啲豬手份量好多,食落去唔會嚡熠熠
三個人食飽到嘔.

不過佢嘅椰汁冰同隔離間越南嘢好相似,唔知係咪同一個集團呢?

2023-09-08 52 瀏覽
Located in @hktheone for many years, @cambo.theone is a Thai restaurant that offers many varieties at an affordable price. No wonder there are many good reviews from this place.🥂Green Curry Soft-Shell Crab with Baguette $118Attracted by the promotional price, we ordered this green curry with soft-shell crab. There’s a fire underneath to keep it hot. The soft-shell crab and potatoes were served separately to avoid being overcooked. The curry was not on the spicy side but creamy instead so it shou

Attracted by the promotional price, we ordered this green curry with soft-shell crab. There’s a fire underneath to keep it hot. The soft-shell crab and potatoes were served separately to avoid being overcooked. The curry was not on the spicy side but creamy instead so it should be suitable for everyone’s taste. It also went well with the baguette. I prefer to pour the curry all over the baguette to make it more flavourful and softer.

🥂Baked Rice in Pineapple with Soup $96
It’s from the lunch menu but the portion was still very big. Liked how the pineapple that gave a sweet and sour taste to it and the meat floss to make it more Thai style.
Pad Thai with Soup

🥂Pad Thai with Soup $78
It wasn’t very oily and the portion was again very generous. Also liked the nuts on the side to add some crunch to it.

🥂Iced Red Bean with Coconut Milk (+$8)
Iced Logan
🥂Iced Logan (+$8)
Upgrading our drinks to special drinks at just $8 was a great deal. There were a lot of drink options as well.

The soup that came with it has very strong coriander taste in it. You will love it if you’re a coriander lover like me.

Overall rating: 7/10
jsv_foodie
2023-09-07 56 瀏覽
餐廳位於The One 4樓,地方寬敞,但午餐時候座無虛席,可見其受歡迎程度。午市套餐有很多款,泰式豬脾,海南雞,冬陰功,炒貴刁,鴨肉湯粉,串燒,花多眼亂,選擇困難。最後朋友選了泰式豬手豬脾配白飯,泰式炒粉,冬陰功煲及香芒糯米飯,非常豐富!午餐加$8 還可以轉特飲,我們選了咸檸七及咸檸梳打。炒粉及豬脾餐的份量都很多,午餐而言非常飽足。炒粉配有海鮮粒,蝦大大只,彈牙爽口,以鮮茄醬為主要調味,十分開胃。豬手豬脾以一個大碗裝起,與飯分開,份量很多,豬皮部份很彈牙,肥而不膩,好吃。冬陰功煲的兩只大頭蝦大到放不下了!此外還有草菇及其他材料。侍應還用蠟燭點火暖著,非常貼心。冬陰功不算辣,吃不到辣的朋友也可以一試。芒果糯米飯有兩球糯米,是白糯米及紫糯米,竟然還是熱得,與冰凍的芒果形成強烈的對比! 糯米球上淋上椰漿,非常香甜。這一餐飽到我哋捧著肚子離開,太滿足了。

午市套餐有很多款,泰式豬脾,海南雞,

冬陰功,炒貴刁,鴨肉湯粉,串燒,花多眼亂,選擇困難。

豬皮部份很彈牙,肥而不膩,好吃。

冬陰功煲的兩只大頭蝦大到放不下了!

比! 糯米球上淋上椰漿,非常香甜。
這一餐飽到我哋捧著肚子離開,太滿足了。
2023-09-05 58 瀏覽
哩間cambo係the one都一段時間啦,捱過埋疫情,到而家都係晚晚滿座,絕對有理由。因為我自己都係佢既棒場客,佢既出品高質得黎口味地道,而且價錢公道,有幾道signature dish仲有推廣價添。生菜包 $86肉碎酸辣味適中,包生菜食勁開胃,清爽中帶點香辣好正👍🏻咖哩軟殻蟹 $118其中一個signature dish, 堅好食必點之選! 一set有齊法包,咖哩鍋同埋炸軟殼蟹🦀法包唔係成個硬骨骨而係外脆內軟,超索咖哩汁! 哩鍋青咖哩微辣重椰汁香,絕對香濃惹味,而且落重料,好多蔬菜係入面,仲有唔少泰式茄子,全辣都入哂味! 仲有重點係有火爐一路煲住,keep住食到熱辣辣又香濃既咖哩超正❤️軟殼蟹即炸上枱時仲係熱辣辣,整得酥脆香口👍🏻連配菜薯仔都勁好食超香表面仲脆脆地!! 哩個價錢食到哩個質素同哩個setting,CP值超高,無唔食既理由!!!泰式炒椰菜苗 $80泰式炒菜硬係寧舍惹味😋椰菜苗爽脆多汁👍🏻龍眼冰 $29飲番個清涼解渴既龍眼冰,勁多龍眼肉,陣甜味都好natural唔係加糖水既死甜。

生菜包 $86
肉碎酸辣味適中,包生菜食勁開胃,清爽中帶點香辣好正👍🏻

咖哩軟殻蟹 $118

泰式炒椰菜苗 $80
泰式炒菜硬係寧舍惹味😋椰菜苗爽脆多汁👍🏻

龍眼冰 $29
2023-09-05 41 瀏覽
好耐無嚟啦之前耐唔耐就會嚟lunch set都幾多選擇而且幾十蚊就有交易 都幾抵食青咖哩雞鍋(配白飯) $76青咖喱少少辣 帶啲啲甜 所以我幾鐘意同埋有個爐熱住原本以為青咖喱雞係雞粒啦 但似係海南雞咁😂好在肉質都幾嫩滑 都幾好食除咗雞 仲有好多蔬果串燒沙爹配泰式炒飯 $78串燒好惹味 燒得好香 而肉質就好滑炒飯都好有驚喜 少少辣之餘 炒得好香小食拼盤 (細) $138全部都好香脆蝦餅同墨魚餅都好彈牙椰汁冰 +$8咸檸梳打 +$8好滿足嘅一餐lunch
好耐無嚟啦

椰汁冰 +$8
咸檸梳打 +$8
好滿足嘅一餐lunch

2023-08-23
尖沙咀有質素泰國菜之《Cambo ขุนทอง》Lunch有食好西,The One有間泰國餐廳之前一直想試,就同朋友去咗食,餐廳環境舒服,開揚闊落,Lunch都十分多人,menu好多野食,蒜蓉炒芥蘭 $74:份量多,炒得熱辣辣,蒜蓉多好惹味,芥蘭好爽口,泰式去骨海南雞飯 $75:份量多,雞肉去哂骨,入口啖啖肉,肉質嫩滑,飯有雞油香,好味,炭燒烤豬頸肉 $98:炭燒味好香,但入口食落唔會覺得有燶味, 肉質軟淋,串燒雞、牛、豬三串 $68:本身係雞、牛、豬各一串,我地揀左2雞1豬,肉質鮮嫩,沙爹醬唔算好辣,容易入口,總捨Lunch黎講,質素好好,價錢唔算貴,特別係炭燒烤豬頸肉有驚喜,大家絕對要一試。
尖沙咀有質素泰國菜之《Cambo ขุนทอง》

2023-08-24
2023-08-28 2746 瀏覽
餐廳:Cambo地點:尖沙咀The ONE菜式:泰越Fusion菜餐牌:Cambo Set 午餐有九款揀,有飯有炒河有湯粉有咖喱,價位由$68到$96不等,另收加一,配檸檬茶,奶茶,咖啡。凍咖啡另加$5,特飲另加$8。泰式去骨海南雞飯連餐湯 $75 另加一泰式去骨海南雞有5大件,全部都係髀!雞髀好嫩口,雞皮好厚又滑溜。另上一兜甜豉油同酸辣醬。下底墊有唔少梛菜,伴有兩片生青瓜,面頭仲有一條芫荽。跟有油飯大大碗。泰式炒貴刁連餐湯 $78 另加一泰式炒貴刁大大碟,配料有三隻蝦,好多芽菜,蛋絲,韭菜,蔥條,仲有花生碎同青檸放碟邊。個醬汁甜甜地,味道開胃。串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $78 另加一串燒熱辣辣,雞肉無皮嫩滑,豬肉脆口啖啖肉,牛肉都好嫩,點甜甜地既沙嗲醬超好味。泰式炒飯呈深咖啡色,味道有好豐富既醬油味。食落濕潤唔乾,超多豆角粒,帶黎唔同口感,加埋少少辣椒同蔥花炒,少少辣。餐湯 (跟餐) 餐湯係冬瓜紅蘿蔔清湯,加上芫荽,個湯少少鹹,好飲。梛汁綠豆冰 +$8 另加一  梛汁紅豆冰 +$8 另加一  凍檸水(跟餐)椰汁紅豆冰同梛汁綠豆冰飲完好似食完甜品。梛奶香滑唔膩不過甜。紅豆同綠豆都
餐廳:Cambo

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $78 另加一

餐湯
餐湯 (跟餐)
餐湯係冬瓜紅蘿蔔清湯,加上芫荽,個湯少少鹹,好飲。
梛汁綠豆冰,梛汁紅豆冰,凍檸水
椰汁紅豆冰同梛汁綠豆冰飲完好似食完甜品。梛奶香滑唔膩不過甜。紅豆同綠豆都好味,份量唔少。凍檸水有三片檸檬,少少甜。

每人一個Cambo Set午餐之後再加個甜品分享。
香芒糯米飯 $66 另加一
糯米飯係一紫一白,暖暖地上枱,食落煙煙韌韌,我特別鍾意紫米,超有咬口。糯米飯面頭淋上豐富既香滑椰漿,食落又香又有咬口!新鮮芒果有兩排。芒果加糯米飯加椰漿一齊食,有酸甜清爽+滑溜煙韌口感,正。

食物質素一如以往好唔錯,平日午市全場滿座!
2023-08-28
泰式去骨海南雞飯
泰式炒貴刁
串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯
2023-08-23 101 瀏覽
今晚食久違了的泰國菜。尖沙咀the one 商場其實有好多選擇,為何選呢間,我為的是冬䕃公湯啊,太美味!海南雞1/4隻份量頗多。黃金色澤好吸引。雞皮下脂肪不多,肉質非常嫩滑,啖啖肉香。冬蔭公大蝦湯粉主菜來了。湯底酸酸辣辣,越飲越醒胃。大量材料餚製,味道濃厚。河粉吸收晒湯底精華,特別滋味。蝦隻又爽又彈。泰式炒通菜辣辣地,火喉十足,爽口無比。香芒糯米飯兩款糯米,紫糯米和白糯米,口感軟糯。芒果香甜。咸檸梳打炎炎夏日,解暑又解渴。

海南雞
1/4隻份量頗多。
黃金色澤好吸引。
雞皮下脂肪不多,肉質非常嫩滑,啖啖肉香。

冬蔭公大蝦湯粉
主菜來了。湯底酸酸辣辣,越飲越醒胃。
大量材料餚製,味道濃厚。
河粉吸收晒湯底精華,特別滋味。
蝦隻又爽又彈。

泰式炒通菜
辣辣地,火喉十足,爽口無比。

香芒糯米飯
兩款糯米,紫糯米和白糯米,口感軟糯。
芒果香甜。

咸檸梳打
炎炎夏日,解暑又解渴。
2023-08-23