Cambo ขุนทอง (The ONE)

2021-07-01 843 瀏覽
今日出嚟尖沙咀做嘢順便就同同事嚟幫襯吓呢間Cambo。平日午市套餐價錢經濟實惠,以佢嘅地段同埋餐廳質素嚟講其實絕對係超值。首先叫個泰式沙律開心share,泰式酸辣醃豬頸肉酸酸辣辣,再加埋新鮮嘅洋蔥絲、蘿蔔絲等新鮮蔬菜一齊食,非常清新。冬陰大蝦湯粉總共有三隻大蝦,而且蝦身已經去咗殼,方便我呢個懶人,配合小辣嘅冬陰功湯底,真係越食越開胃!串燒沙嗲配泰式炒飯呢個套餐真心正!串燒沙嗲分別係豬、牛、雞各一串,每串都仍保持住原有嘅肉汁唔會太乾身,燒得又夠香口,而且肉嘅厚度適中,口感一流。而我更加欣賞嘅就係呢碗泰式炒飯,帶點微辣嘅炒飯就咁食都已經非常出色,配埋串燒就更加冇得彈。我最鍾意食青咖喱,所以仲揀咗泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包。青咖喱用一個小火爐烘住保持溫度,包你食嘅時候仲係咁新鮮,入面仲有青豆、茄子等配菜,用嚟點法包真係食到舔舔脷。而且佢嘅軟殼蟹係分開上碟,食嘅時候先點青咖喱汁,完全唔會影響軟殼蟹嘅質素,而且仲有咖喱嘅最佳伴侶,即係薯仔,飽肚又滿足。跟餐嘅檸檬茶超大杯又夠凍,食完辣野飲番啖凍檸茶真係無懈可擊!
今日出嚟尖沙咀做嘢順便就同同事嚟幫襯吓呢間Cambo。
泰式酸辣醃豬頸肉
冬蔭大蝦湯粉
串燒沙嗲配泰式炒飯呢個套餐真心正!
串燒沙嗲配泰式炒飯
我最鍾意食青咖喱,所以仲揀咗泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包
串燒沙嗲配泰式炒飯
2021-06-03 1889 瀏覽
沒有旅行嘅日子,又好掛住泰國。 最好就係正宗嘅泰國餐廳, 滿足自己嘅心靈。 選擇了我和朋友都很喜歡的cambo😊😊難得約到晏晝出嚟, 當然要選擇超抵食嘅lunch set。 套餐選擇都唔少, 今次冇嗌到好好味嘅海南雞飯 ,朋友想試試唔同嘅嘢食。泰式青咖哩牛腩煲非常用心的設計, 青咖哩煲 用明火暖住, 咁就可以keep住咖哩嘅溫度,同埋牛腩嘅鬆軟😋😋 牛筋好淋滑 ,仲有好多蔬菜配料, 青咖哩汁唔算辣, 要嚟撈飯食真係一流。泰式豬頸肉炒河粉份量十足, 豬頸肉好香口, 炭火燒烤豬頸肉 香口又不肥膩, 河粉非常彈牙煙靭靭, 新鮮河粉製作果然係特別好食。小食拼盤炸蝦餅+炸魚餅+炸春捲+香葉包雞 每次來必點的食物, 幾款特色泰國小食集於一身, 最鍾意就係食炸蝦餅, 外層酥脆蝦肉彈牙有鮮味。 炸春捲金黃香脆, 裏面嘅蔬菜 新鮮多汁。泰式串燒泰式串燒揀咗豬肉同埋牛肉, cp值非常高, 大約一百蚊已經有6串, 串燒 質素不錯 ,微微焦香又能保持肉汁。

泰式青咖哩牛腩煲

泰式豬頸肉炒河粉

小食拼盤
炸蝦餅+炸魚餅+炸春捲+香葉包雞

泰式串燒

• 泰式豬頸肉濕炒河粉
  • 串燒雞牛豬半打
2021-05-06 2422 瀏覽
今日一支公食lunch,天時熱想食d開胃菜式,就決定黎The ONE既泰越Fusion餐廳Cambo食泰菜。平日午餐時分黎到,Cambo Set 午餐有九款揀,有飯有河粉有湯粉有咖喱鍋,肉類有串燒有海南雞有海鮮有豬等等。價位由$62到$85不等,另收加一,配檸檬茶,奶茶,咖啡。凍咖啡另加$5,特飲另加$8。今日胃口大開,我揀左我最鍾意既Cambo Set午餐之後,再貪心加左個創新招牌菜之一既泰式明爐大蜆鍋同Cambo推介既串燒,一於食餐勁既。泰式明爐大蜆鍋 $96 另加一泰式明爐大蜆鍋真材實料,成個明爐上枱滾住個鍋。個鍋d料多到用唔到個蓋。真係冇扼人,大蜆係大,數過有七隻,唔會太韌又冇沙。至於點解會咁多料呢?係因為原來鍋底有唔少幼滑粉絲,仲有椰菜,草菇,同埋香蔥,大蔥,香茅,蒜片,辣椒,薑片,香茜等調味。泰式湯汁酸酸辣辣,俾d菜吸哂d湯,食到我鼻水長流。如果d硬身唔會食嘅香茅,薑片等,可以易d夾走就更好。串燒雞牛豬半打 $89 另加一比起Cambo Set既串燒(包三串雞牛豬,泰式炒飯同野飲賣$69),主餐牌半打只賣$89,好似抵好多!串燒六大串好多肉,啖啖肉同熱辣辣。雞肉去左皮,雖然

泰式明爐大蜆鍋 $96 另加一
泰式明爐大蜆鍋

泰式明爐大蜆鍋

串燒雞牛豬半打 $89 另加一
串燒雞牛豬半打

比起Cambo Set既串燒(包三串雞牛豬,泰式炒飯同野飲賣$69),主餐牌半打只賣$89,好似抵好多!串燒六大串好多肉,啖啖肉同熱辣辣。雞肉去左皮,雖然我唔係好分得出牛肉同豬肉,但係兩款串燒都好稔超易咬,仲稔過雞肉。三款肉都有炭火香同蜜糖味,沾d沙嗲醬仲正。下底仲有梛菜絲伴碟,可以撈泰式明爐大蜆鍋既酸辣泰式湯汁食。

泰式炒貴刁連餐湯連野飲 $69 另加一
泰式炒貴刁連餐湯連野飲

呢個泰式炒貴刁係Cambo Set之一。炒貴刁份量大大碟,貴刁粉好幼身又滑,配料有三隻蝦,好多芽菜,蛋絲,豆腐絲,韭菜,仲有花生碎同青檸放碟邊任你自己加。不過之前既櫻花蝦仔好似無左。重點係個醬超好味,甜得黎又唔過份,撈埋d粉食濕濕地酸酸甜甜咁,好好味!味道好再加埋唔同材料帶黎嘅唔同口感,好味!
餐湯 (跟餐)

餐湯 (跟餐)

餐湯係簡單既冬瓜清湯,清清地,有一舊冬瓜同好香既新鮮香莤,飲落幾健康。
龍眼冰

龍眼冰 跟餐+$8 另加一

次次都飲椰汁紅豆冰,今次試吓龍眼冰先,跟餐只需加$8。龍眼肉大大細細,大概有七八粒,都幾新鮮清甜。龍眼水潤喉得黎唔過甜。

食完仲想食甜品,所以又加個香芒糯米飯。

香芒糯米飯 $55 另加一
香芒糯米飯

第一次喺呢度食呢個甜品,賣相幾靚。芒果本身唔太甜有少少酸,但係就可以中和返椰漿同糯米飯嘅甜味。糯米飯一黑一白,係暖架,食落煙煙韌韌甜度適中,加埋香滑椰漿一齊食,三樣野一啖食晒,有齊甜酸,煙韌,滑溜,清爽等多重味覺享受!

食左咁多野都唔洗四舊水,而食物質素係唔錯既。餐廳位置都就腳,座位舒適。整體而言,性價比高呀。
2021-05-06
串燒雞牛豬半打
龍眼冰
2021-04-16 2532 瀏覽
由於疫情好轉咗,而且打定輸數今年都冇得去泰國,咁我同朋友就去咗間泰國餐廳到食晚飯,以慰藉我空虛及想念泰國的心情, 入到去見到啲裝修都幾有泰國feel,都感到安慰,咁我同朋友就叫咗以下:鳳爪沙律: 其實呢個鳳爪沙律我最鍾意就係食鳳爪,因為鳳爪都幾爽口,而且酸酸辣辣咁樣,零舍開胃,以餐前小食嚟講真係唔錯。 順帶一提佢呢個鳳爪我覺得就唔算太辣有三成係辣,七成就酸酸味味咁樣如果鍾意食酸辣嘢嘅朋友可以試下。泰式青咖哩軟殼蟹:咁佢呢個蟹包埋法包,我最愛食嘅軟殼蟹,隻蟹都叫大,軟殼蟹亦炸得脆, 唔似其他餐廳的軟殼蟹細細隻咁,食到到喉唔到肺, 同埋個咖哩都幾香,不過我就唔係太食到有辣味,但呢個青咖哩軟殼蟹overall嚟講我覺得都幾好食。 而且有埋個法包都幾飽肚嘅。泰式去骨海南雞: 呢個係朋友叫的海南雞其實我自己覺得佢個雞都幾鮮嫩,同埋都食到雞肉嘅鮮味, 同埋都去曬骨畀我哋食 , 而我最鍾意就係食雞皮因為雞皮都幾滑 。大家最重要就係要點佢啲醬,我自己個人認為點醬就好味D。 咁我覺得叫半隻雞都夠兩個人食㗎啦,因為如果叫例牌好似少咗啲。冬陰功湯粉: 最後我哋叫埋呢個冬陰功湯粉食,因為我朋友鍾意飲冬陰功湯,

冬陰功湯粉: 最後我哋叫埋呢個冬陰功湯粉食,因為我朋友鍾意飲冬陰功湯,所以我哋叫咗呢個河粉,其實呢個河粉都ok嘅,咁入面就有啲蝦喺度,咁令到成個湯都冇咁齋,同埋有啲菇類喺度,不過呢個湯我覺得都ok辣嘅,係可以接受到!

最後我覺得呢間餐廳啲嘢嘅水準都ok嘅,如果行過尖沙咀the one嘅朋友,可以試下呢間泰式餐廳。

• 泰式去骨海南雞
2021-03-30 2286 瀏覽
今次到位於尖沙咀The ONE的Cambo吃午餐, 餐廳提供泰越美食, 店內裝修時尚簡約, 有窗邊位置開揚舒適。 餐牌上有好多選擇, 睇到流曬口水, 最後決定吃泰式炒貴刁$69、 椰汁綠豆冰跟餐價$8、 泰式去骨海南雞飯$68、 熱咖啡、 泰式拼盤$115、 香芒糯米飯$55。🍽️🔴泰式拼盤(細)~ 有鳳尾蝦春卷、 泰式炸蝦餅、 泰式炸魚餅和香草包雞。鳳尾蝦春卷蝦肉鮮味,爽口彈牙。 泰式炸蝦餅香脆好味,吃時配上泰式酸甜汁,超惹味。 泰式炸魚餅美味可口, 香草包雞嫩口多汁。🔴泰式炒貴刁~ 味道酸酸甜甜,好開胃。🔴泰式去骨海南雞飯~ 海南雞肉嫩好味,蘸些醬汁,配油飯一流。🔴香芒糯米飯~ 芒果超甜,黑白糯米煙韌好味,配少少咸甜的椰漿,特別香滑。🔴餐湯~ 蘿蔔湯清清地, 解渴冇味精。🔴椰汁綠豆冰~ 味道香甜而不膩, 椰汁味道香濃。🔴熱咖啡~ 咖啡都可以, 入口唔會有酸澀澀的味道。整體各款菜式味道都幾好, 價錢相宜, 環境亦坐得舒適, 服務也不錯啊!😉

泰式拼盤

🔴泰式炒貴刁~ 味道酸酸甜甜
,好開胃。
泰式炒貴刁

泰式去骨海南雞飯

香芒糯米飯

🔴餐湯~ 蘿蔔湯清清地, 解渴冇味精。

餐湯

🔴椰汁綠豆冰~ 味道香甜而不膩, 椰汁味道香濃。

椰汁綠豆冰跟餐價$8

🔴熱咖啡~ 咖啡都可以, 入口唔會有酸澀澀的味道。

熱咖啡

整體各款菜式味道都幾好, 價錢相宜, 環境亦坐得舒適
, 服務也不錯啊!😉

2021-03-29
泰式拼盤
泰式炒貴刁
泰式去骨海南雞飯
餐湯
椰汁綠豆冰跟餐價$8
熱咖啡
  • 泰式炒貴刁$69、椰汁綠豆冰跟餐價$8、泰式去骨海南雞飯$68、熱咖啡、泰式拼盤$115、香芒糯米飯$55
2021-07-15 0 瀏覽
今次係有朋友負責訂枱,好彩佢有用OpenRice網上訂定位👍👍👍,因為我打去嗰陣時,已經full Booking。留枱5分鐘,因為門口都有唔少人排隊,所以大家記得準時到啦🤫🤫介紹番啲嘢食先,今次我哋六個人,所以都可以叫多幾碟開心share1️⃣泰式金邊粉:味道都唔錯甜甜地唔會太油2️⃣串燒:豬牛雞肉各兩串,味道正常(醬汁少少甜味,辣辣地)3️⃣青咖喱軟殼蟹:大力推介,真係好好食,最特別嘅係配埋法包,軟殼蟹同青咖喱分開上,可以保持到軟殼蟹嘅酥脆,抵讚👍👍👍4️⃣豬肉生菜包:生菜新鮮,爽口,豬肉辣辣地都好正宗,都係必食推介5️⃣蒜蓉炒菜:個人認為油左少少🤏,可能廚師唔小心一時重手左😂😂6️⃣炒蜆:蜆肉大大隻👍👍總括嚟講:價錢都算抵食,叫咁多樣嘢,每個人除翻開都係百零蚊,喺尖沙咀晚飯來講都算抵食。(滿分五粒星🌟)環境:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟

1️⃣泰式金邊粉:味道都唔錯甜甜地唔會太油

6️⃣炒蜆:蜆肉大大隻👍👍

(滿分五粒星🌟)
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
  • 泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包
2021-07-13 0 瀏覽
雖然份量不算多,但不加飯,幾個送加埋,都飽。通菜揀左辣辣地,個軟殼蟹青咖哩配薄餅好特別,薄餅唔會韌,好鬆軟,配咖哩汁好好味,如果撈飯都應該好正。服務人員好忙,但都會好好服務,會想再食多次試其他。
雖然份量不算多,但不加飯,幾個送加埋,都飽。
服務人員好忙,但都會好好服務,會想再食多次試其他。
  • 泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包
2021-07-04 0 瀏覽
Book 左8:30 但6:30早到左 見有位照入由於兩個人食量吾多 所以叫左4樣嘢食叫左蜆煲 有粉絲酸菜係底 蜆肉偏瘦 都有10隻左右 個粉絲朔晒啲汁 味道偏酸 同軟殼蟹咖喱 跟條法包 味道都係偏酸少少 但法包好食兩樣都做緊promotion 加埋個菠蘿焗飯 呢個吾差 個味吾會太甜 飯吾係好油。 蟹肉 豬肉 生菜包 味道偏酸 吾會辣整體來講味道都偏酸啲 環境由於被安排坐出面 所以一般兩個食 份量都夠 價錢都算抵經過可以試吓 但特登食黎泰國嘢就吾推介啦!去九龍城會有更加選擇😆
Book 左8:30 但6:30早到左 見有位照入
兩個食 份量都夠 價錢都算抵
2021-07-03
  • 菠蘿炒飯
2021-06-30 52 瀏覽
去骨海南雞飯 ($78):雞嘅份量比較少,只有6件。湯亦比較咸,沒辦法喝完。泰式豬頸肉濕炒河($82):太濕,一攤水; 而且份量亦都偏少。 味道一般,性價比一般,奇怪的是門口竟然大排長龍?!隨隨便便的一餐,因為主要是想食附近gram的pancake。
味道一般,性價比一般,奇怪的是門口竟然大排長龍?!
2021-06-30
2021-06-30 74 瀏覽
行過The One,想食泰國菜,見到呢間幾乾淨又光猛嘅餐廳,午市套餐價錢都合理,就同朋友入去試吓啦。串燒沙嗲配泰式炒飯$72炒飯好香,做得夠乾身,串燒燒得OK,肉質唔會太乾,沙嗲醬汁好好味,正😄炒飯份量一碗,剛剛好唔會太飽。泰式鴨肉湯粉$65湯底都幾特別,有泰式風味,因為有唔同嘅香料味,鴨肉湯粉唔會油膩,湯粉份量又多,質感彈牙爽口,有啲驚喜。冬陰功大蝦湯粉$69冬陰功湯底味道唔算太辣,用料足,大蝦都真係幾大隻,質素都OK,呢個湯粉夠濃味,好食。炒椰菜苗$68分量唔算多,不過炒得幾好食。泰式椰青糕$36味道比較淡,夏日甜品都算OK即磨咖啡幾香 椰汁綠豆冰套餐加$8抵飲

串燒沙嗲配泰式炒飯$72

泰式鴨肉湯粉$65

冬陰功大蝦湯粉$69

炒椰菜苗$68
分量唔算多,不過炒得幾好食。

泰式椰青糕$36
味道比較淡,夏日甜品都算OK

即磨咖啡幾香

椰汁綠豆冰套餐加$8抵飲

2021-06-29
2021-06-29 68 瀏覽
上次食The one ‘ Le Viet 時已經想試,今日又在尖沙咀開會,所以就叫同事一齊去食👻 Cambo ขุนทอง (The ONE) 泰國菜,單邊全部是窗,所以光缐充足,坐位又夠寛躺,三五知己聚下都不錯!午市套餐$65起,連熱飲一杯,或加$8轉特飲,尖沙咀來講也算不錯了!泰式鴨肉湯河粉,湯底濃郁鮮甜,鴨肉嫩滑入味,而且配菜有鴨血,爽滑🤤今日青咖喱軟殼蟹配髮包特價$98,必試!軟殼蟹炸得很香脆惹味,配上香濃味道清新的青咖喱,更可口🤤法包烘得外脆內軟,沾滿青咖喱食一流!泰式刺生蝦$99,有八隻刺生蝦,肉質肥美新鮮且爽甜!凍奶茶,甜度適中👍🏻

泰式刺生蝦$99,有八隻刺生蝦,肉質肥美新鮮且爽甜!

凍奶茶,甜度適中👍🏻
  • 泰式鴨肉湯粉
  • 活蝦刺身
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋
2021-06-29 38 瀏覽
{抵食午市套餐✨}.呢間已經食過幾次,因為佢嘅午市套餐好抵!而且係The one,好方便!.❣️無骨海南雞飯 $69都有七件雞左右,油飯幾香!連雞翼都冇骨😍非常細心!.❣️泰式鴨肉湯河 $65份量超級多,我朋友完全食唔晒🤣🤣有好多鴨肉,個湯仲要超級濃郁!.❣️+$5轉特飲我哋都叫咗龍眼冰,有成八粒左右,幾甜吓,不過個人就非常鍾意!.📝總結呢間地理位置又唔錯,坐得舒服,而且都係$70左右嘅午市套餐,非常抵食.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 8/10🌟服務: 8/10🌟打卡: 8/10🌟推介: 8/10.📍 Cambo ขุนทอง尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
{抵食午市套餐✨}

呢間已經食過幾次,因為佢嘅午市套餐好抵!
而且係The one,好方便!
❣️無骨海南雞飯 $69
都有七件雞左右,油飯幾香!連雞翼都冇骨😍非常細心!
❣️泰式鴨肉湯河 $65
份量超級多,我朋友完全食唔晒🤣🤣
有好多鴨肉,個湯仲要超級濃郁!
❣️+$5轉特飲
📍 Cambo ขุนทอง
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖

2021-06-21
2021-06-26 54 瀏覽
泰菜again😍The One的Cambo,裝修、環境都俾人好舒服好cozy嘅感覺,同朋友想食吓泰式小食傾吓偈,呢度一個好選擇😋#泰式生蝦刺身加滿蒜蓉、辣椒嘅生蝦賣相吸引,蝦肉鮮甜彈牙,醬汁唔會過酸,鍾意蒜味嘅朋友可以加入蒜蓉一齊食更加惹味!#生菜包豬肉炒得香口,食落有肉汁,味道都幾辣幾刺激,睇落細細碟其實份量都好多,用嚟撈飯又係正嘅🤤#海南雞飯海南雞雞肉嫩滑,可能因為係lunch set所以雞肉份量偏少,個人覺得切細件少少口能會更好#焦糖燉蛋脆卜卜嘅焦糖底下,滑嘟嘟嘅燉蛋為呢餐飯加分不少,估唔到個甜品係咁高質,正呀😋#椰汁西米糕經典嘅泰式甜品,一份有四件,以芋頭粒同西米做底,口感唔錯,椰汁香濃唔太甜,呢個味道清新嘅甜品好適合夏天!#eatisfun #hkfoodie #blogger #bloggerforfood #goodfood #thai #cuisine #hotnspicy #eatattst #k11 #tst 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺Cambo尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
[Cambo]

Cambo
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-06-26 51 瀏覽
見細佬考完試,帶佢食好野輕鬆下,呢間Cambo係第二次黎,水準都keep住係度,細佬都食得好開心生蝦非常新鮮,唔會雪到冷冰冰。酸、辣度調校得宜,辣得好過癮(細佬話),我唔太識食辣,就小心地挑出辣椒,就夾粒粒蒜就已經非常滿足!菠蘿飯份量都幾多,要好小心咁「筆」先唔會跌到周圍係。 飯炒夠乾身,配以菠蘿粒、紅腸、火腿,口感豐富。三隻蝦蝦蝦就唔係真大蝦lol 但勝在夠鮮同彈口。 (+25蚊 印式薄餅)另一份主食,我地點左泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包!一serve到枱面,職員就點火熱住咖喱鍋,咖喱味香濃。為保持口感酥脆,軟殼蟹另上!我同細佬都係印式薄餅fans,所以order埋,煎得熱辣辣、又煙韌,點埋咖喱汁,大滿足。

活蝦刺身

大蝦菠蘿飯

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

(+25蚊 印式薄餅)
活蝦刺身
大蝦菠蘿飯
2021-06-25 56 瀏覽
呢晚同老公同朋友去咗呢間餐廳食。其實我哋都食過幾次,次次都係食冬陰功湯粉。今次朋友話想試吓生蝦刺身、炒金邊粉,咁呢兩樣我哋之前冇叫過,就試吓啦。然後仲嗌左串燒、芒果糯米飯、生菜包、冬陰功湯(呢幾樣之前都食過,所以冇影相)生蝦刺身超級辣,辣到我鼻水眼水都流埋,(平時譚仔我食五少辣),但係好食嘅,個汁酸酸甜甜好開胃。有七隻我食咗兩隻。然之後個炒金邊粉,(無影相),俾咗三隻蝦,全部都係嚴重地霉,我即刻吐出嚟。到第二朝,我哋三個都有肚屙。我仲要咁岩返早,真係好狼狽,我考慮緊打電話投訴。今次真係唔掂!
呢晚同老公同朋友去咗呢間餐廳食。

蝦刺身
但係好食嘅,個汁酸酸甜甜好開胃。有七隻我食咗兩隻。

今次真係唔掂!