Cambo ขุนทอง (The ONE)

2020-11-16 75 瀏覽
今日很忙,但也不想吃快餐,故選擇了一個快靚正的泰國餐廳。環境:一轉入餐廳就可以看到呈長方形的食堂,透光度充足,但又不會被陽光直曬,室內明亮簡潔,但整體感覺不像泰式餐廳,反而像一間港式餐廳。幸好我和朋友避過了繁忙時間,故能坐在窗邊。食物:平時到泰國餐廳,必叫包生菜、木瓜沙律、冬蔭公湯、咖哩等,但今日這些都不點叫,想試另類的食物。椒鹽軟殼蟹$148雖然這款價錢有點貴,但呈上枱時如一座小山的炸蒜,迎面飄來極香的煎味,已經迫不及待夾起軟殼蟹來吃,入口鬆脆不油膩,炸得很乾身,有很多切碎的材料,例如生菜、紅椒、蔥蒜等,調味剛好,少少的咸味,不過之後就感到愈吃愈咸。幸好我突發奇想,其實可以將椒鹽軟殼蟹撈河粉一起吃,味道更棒。軟殼蟹份量不多,但炸蒜份量極多,為了不浪費食物,將所有炸蒜撈河粉,香口的炸蒜配合軟身的河粉,無論口感或層次都提升一層,吃完真是想叫一個外賣盒裝炸蒜回家吃。泰式蝦球乾炒河$80味道不錯,有四、五隻大蝦、菜、蛋、大蔥,河粉炒得均勻,但嫌份量略少。咸檸梳打$28+菠蘿梳打$28

今日很忙,但也不想吃快餐,故選擇了一個快靚正的泰國餐廳。

環境:

食物:

椒鹽軟殼蟹$148

泰式蝦球乾炒河$80

咸檸梳打$28+菠蘿梳打$28

2020-11-11
  • 椒鹽炸軟殼蟹
2020-10-19 1408 瀏覽
去過The One幾次,但係從未黎過 Cambo! 上次經過Cambo見到價錢好似唔貴,都想下次試試。今日想食泰國野,就黎試下啦!餐廳位於大商埸,座位舒適,裝修企理。今日多人,無緣坐近窗望風景。餐廳供應泰越Fusion菜式,午餐價位由$62到$85不等,另收加一,配檸檬茶,奶茶,咖啡。款式有飯有河粉有湯粉等等,咖喱串燒海南雞等等選擇唔少。凍咖啡另加$5,特飲另加$8。我們一行三人,點左兩份午餐同一份本店推介,再加一份小食分享。串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $69+10%呢個係Cambo Set之一。串燒熱辣辣,三種肉類都好好味,雞肉無皮嫩滑,豬肉脆口啖啖香甜蜜糖味,牛肉脆夾嫩,齌食同點甜甜地既沙嗲醬都超好味。泰式炒飯濕潤唔乾,超多豆角粒,加埋少少辣椒炒,少少辣但勁好味!泰式炒貴刁連餐湯 $69+10%呢個都係Cambo Set之一。炒貴刁份量大大碟,貴刁粉好幼身又滑,配料有三隻蝦,好多韭菜,芽菜,蛋絲,櫻花蝦仔,仲有花生碎同青檸放碟邊任你自己加。重點係個醬超好味,甜得黎又唔過份,撈埋d粉食濕濕地甜甜地超正。味道好再加埋唔同材料帶黎嘅唔同口感,好味!泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包 (推廣價$

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯 $69+10%

串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯

泰式炒飯

泰式炒貴刁連餐湯 $69+10%

泰式炒貴刁連餐湯

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包 (推廣價$96+10%)

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

泰式青咖喱軟殼蟹鍋係創新招牌菜之一,價錢唔貴就叫黎試試。軟殼蟹分開上,炸得酥脆,加青咖喱汁同食更加美味。底下還配上幾大塊土豆。
泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

青咖喱鍋既蔬菜配有青瓜,茄子,青豆角,都好新鮮。用鍋上把汁煮得滾滾才食用更有風味。
泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包

法包一大條,居然係暖既!外皮非常脆,吸盡滾起的青咖喱汁很好食!
泰式炸蝦餅

泰式炸蝦餅 4件 $68+10%

小食我們點了炸蝦餅大大件,皮薄脆入面肉質彈牙,加埋甜辣醬好好味。

每個午餐包一杯基本飲料,凍咖啡另加$5,特飲另加$8。飲品選擇可不少。

梛汁紅豆冰&梛汁綠豆冰

梛汁紅豆冰 +$8+10% 梛汁綠豆冰 +$8+10%

椰汁紅豆冰不過甜,底下紅豆粒粒分明,完全不甜,很清淡的一杯。綠豆則細細粒,可以輕易用飲管吸到。

試完幾款食品,我個人最喜歡串燒同炒貴刁,Set 價錢超抵!炸蝦餅都好好食,下次要Encore。
2020-10-19
串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯連餐湯
泰式炒飯
泰式炒貴刁連餐湯
泰式炸蝦餅
梛汁紅豆冰&梛汁綠豆冰
2020-10-06 1241 瀏覽
尖沙咀想食高檔泰國菜,又想平民價,我就一定會來尖沙嘴的cambo。下午茶時間來cambo就最抵架啦,位於尖沙嘴The one 4 樓,地方舒適又闊落,最緊要係野食好味之餘,價錢又真係好抵,岩曬約人chill下食個靚下午茶。今日就同朋友來食好野,點左幾款招牌餐,對我來講,每次來都必食的係泰式青咖喱軟殼蟹,首先會來一鍋熱騰騰的青咖喱,新鮮滾熱辣可以慢慢滾青咖喱不會變冷,軟殼蟹係新鮮炸出來的,爽脆爽脆,喜歡直接吃也可以,放進青咖喱鍋裡煮煮也行,還有法式麵包,但這個面包不會像法式麵包那麼硬,用來沾青咖喱真的是口感剛剛好。除了這個青咖喱軟殼蟹,我還喜歡這裡的泰式鴨肉湯粉,大大碗湯粉,有鴨肉,豬紅,青菜,香菜等等,這個湯還是秘制的,有點像船面那種湯,夠濃郁惹味又好喝。再來個大家都喜歡叫的去骨海南雞飯,配有餐湯和香濃的雞油飯,單單吃這個飯已經好夠味,海南雞不出意外地滑溜,每一口都能吃得出雞的嫩香,小喝口湯再吃口飯真的叫絕👍吃著多也阻擋不了我們吃甜品的胃,最後來一個香芒糯米飯,芒果夠甜,糯米飯分兩個顏色,超多椰汁,整個飯都香噴噴的,能吃得出是熱呼呼剛剛弄好的飯,吃泰式必吃,值得吃呀。喝方面我們都和三色
喝方面我們都和三色冰,大大杯的椰汁味,不同顏色的jelly和豆,看到開心喝著解渴。
吃飽喝醉我們還可以繼續在這裡坐隻聊天,度過一個舒適的下午。
2020-09-25
2020-07-14 2588 瀏覽
受疫情影響,冇得去泰國,就唯有留喺香港食泰國菜思鄉一下。上次同男朋友食完,今日同🐢🍯去咗尖沙咀嘅金寶,尋找泰國嘅味道。尖沙咀呢間分店嘅裝修都幾別緻,而且菜式都好多,基本上泰國會食到嘅菜式,呢度都有,比較齊全。我哋叫咗幾個菜,第一個係泰式明爐大蜆鍋,蜆肉好新鮮,而且全部大大粒脹卜卜,加埋佢個酸辣辣嘅湯底,非常之入味。小小嘅一鍋,湯底材料非常之足夠,夠晒濃味。然後我哋又叫咗一個豬手豬脾煲,兩者都汶到好腍,豬皮下面有豐富嘅膠質,入口即溶既感覺,而且啖啖肉,完全滿足晒作為食肉獸既慾望。主食方面,我哋就叫咗最常見嘅泰式炒金邊粉。唔同嘅係,佢哋啲蝦全部係大大粒既海蝦,挑晒腸,而且好新鮮彈牙。佢哋嘅金邊粉炒得好香好入味,可能係因為佢哋啲汁落重料,所以每一啖都唔會有白灼金邊粉嘅感覺,而係每一啖都充滿甜辣味,而金邊粉加埋花生碎嘅組合,真係冇得頂!最後一道菜,係泰式炒椰菜苖,佢哋嘅原材料雖然已經長大左變咗椰菜仔,但係都不失滋味,非常香甜。最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。

最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。
2020-07-13
今日同好耐冇見嘅朋友相約喺尖沙咀The One食飯,行咗一個圈大家都係想食泰國嘢,好耐之前都食過一次,覺得呢間泰國嘢都係中高檔路線,幾適合朋友坐低傾偈,所以就揀咗佢。Menu選擇都好多,但係對比起餐廳嘅裝修,呢間餐廳相對之下係一啲都唔貴。我哋叫咗幾款比較常見嘅泰菜,第一味就係飛天通菜,呢度嘅味道都同泰國幾相似,但係就略嫌有啲細碟。食落都幾辣嘅嘢未,如果唔食得辣嘅朋友可能就要揀食蒜蓉炒通菜。主食我哋叫咗一個泰式牛炒飯,都幾接近泰國嘅風味。入面加入左野味嘅牛肉粒,個飯嘅份量比我哋想像中多,每個人都食到三細碗。之後就到今晚最推介嘅冬陰功湯,首先佢係連埋爐一齊上,已經係非常值得讚賞。一上枱就見到湯入面放咗兩隻大蝦,係真係大頭蝦嗰一種。係一碗80幾蚊嘅湯入面,真係值回票價。湯頭非常濃厚,同泰國當地煲出嚟嘅有九成似。大蝦亦都有膏,加落個冬陰功湯度飲好好味。之後我哋叫咗一份炭燒豬頸肉,豬頸肉燒得啱啱好,入面仲有肉汁同油脂。不過略嫌不足嘅係佢伴碟既汁係普通泰式辣醬,如果係魚露辣汁就會非常好食。飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都

飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。

重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都食唔到啲乜嘢,但係呢間餐廳係商場入面,又坐得舒服,所以推介俾大家。
6天前 0 瀏覽
Cambo ขุนทอง - 特色泰國菜行開尖沙咀The One的朋友應該聽過這間泰國餐廳,因為每當經過時也大排長龍,餐廳主打地道泰菜,而且價錢合理,今日終於等到位一試了。菠蘿焗飯原個新鮮菠蘿的焗飯,有三隻新鮮海蝦,大大隻又爽口彈牙,表面佈滿香甜肉鬆,再加入果甜的菠蘿粒,飯粒不會太乾身,保持一點濕潤。香茅烤豬頸肉 烤至脆邊的豬頸肉,份量適合分享的小食,香茅味重,肉質軟腍,油香滿滿,配上泰式醬汁,酸酸甜甜,十分惹味。
Cambo ขุนทอง - 特色泰國菜

菠蘿焗飯

香茅烤豬頸肉

2020-11-18 3 瀏覽
Lunch時段嚟到尖沙咀搵食,今次去到the one四樓嘅cambo食泰國嘢。間野應該都算受歡迎,平日午餐時段嚟到門口都要排左一陣隊先有位。見呢度Menu嘅主打係泰式豬手豬髀飯同泰式去骨海南雞飯,就同朋友兩個人食,每個人嘅主餐分別買咗呢兩樣,海南雞飯可以揀油飯或者白飯,個人想食冇咁油所以都係揀返普通白飯。首先係泰式豬手豬髀飯,上碟時都幾有驚喜,係成個細煲咁上,就咁望落嘅份量都算幾多,亦唔會太多骨而無肉,煲底就以伴菜墊底,食落都算幾入味;海南雞飯方面,全碟都係以去咗骨嘅形式上碟,雖然係去咗骨,但係份量算OK,都算有雞翼同埋雞髀肉,食落雞肉算係嫩滑,美中不足嘅係覺得雞皮有點略厚,如在薄一點就更理想。另外仲叫咗牛、豬,雞串燒同埋香茅烤豬頸肉,串燒燒得幾唔錯, 啲肉唔會燒到乾晒,食落幾juicy,配埋個沙嗲醬都十分美味;而豬頸肉都做得十分香口,同個泰式辣將相當搭配。嘢飲方面就不過不失,叫咗凍檸茶同青檸梳打,當中嘅梳打水望落係用咗當地嘅梳打水,美觀得來又增添左一啲泰式風情。以呢間餐廳既價錢以全港黎講唔算特別平,但同尖沙咀同區比較,仲要位於商場入面黎講就算係平民,環境同食物質素都算唔錯。

2020-11-18
2020-11-15 0 瀏覽
今日同同事到尖沙咀工作,好想食海南雞飯,所以一試!我哋一行三人柯打咗兩個午餐,泰式拼盤及咸魚炒椰菜苗!午餐:好抵包餐湯加飲品1)無骨海南雞飯雞嘅份量不多,但好滑同雞味濃郁,雞油飯好香,下次一定再encore2) 泰式炒貴刁賣相吸引,用料十足,味道不錯。咸魚炒椰菜苗每次到泰菜餐廳一定叫椰菜苗,因為較少及喜歡其爽口嘅口感!好大碟及好有鑊氣,咸魚香配上椰菜苗好味3)細泰式拼盤有四款泰式小食,十分適合三心兩意嘅我,估唔到最好味係荷葉包雞,好重香茅味,味濃肉香!蝦餅厚身彈牙
今日同同事到尖沙咀工作,好想食海南雞飯,所以一試!

我哋一行三人柯打咗兩個午餐,泰式拼盤及咸魚炒椰菜苗!

午餐:好抵包餐湯加飲品

1)無骨海南雞飯

2) 泰式炒貴刁
賣相吸引,用料十足,味道不錯。

3)細泰式拼盤
泰式拼盤細
  • 海南雞飯
  • 泰式拼盤
2020-11-13 36 瀏覽
收工同朋友食個飯,揀個方便大家嘅地方啦。The One呢度有兩間食泰國野食嘅,一間就係Cambo,一間唔記叫咩名喇,喺正Cambo隔離。叫左幾樣野食,有炸蝦餅,有Pad Thai ,有咖喱雞煲,又有冬蔭功。冬蔭功係幾好食嘅,香料足料,辣味又適合香港人嘅大眾口味,仲有兩雙大河蝦。Pad Thai炒得幾乾身,食落幾爽口嘅。至於咖喱雞煲,呢間餐廳係用青咖喱嘅,唔會辣,而且份量剛剛好,兩個女士食就啱晒喇。😃😃
2020-11-05
2020-11-08 49 瀏覽
黎到尖沙咀The One, 第一次食金寶,原來有免費泊車,唔洗食得咁趕。當晚Walk In得返出面位置,佢地用易拉架放透明膠片,但要行入座位真係有d難度,因為有d窄,而衛生問題,我唔想成個人掂到d易拉架再行入去,好彩服務員都有幫我地拉開。果日全日忘記食野,所以有d餓,2個人叫左春卷,炸魚餅,廚師推介大蜆粉絲湯煲,泰式炒粉,椰汁西米糕,千層糕,可惜最想食既生蝦刺身賣哂。春卷個皮好厚同幾硬身,炸得麻麻,可能炸好之後放耐左,個餡冇乜特別,可以唔洗試,有d失望。炸魚餅中規中矩,冇乜特別。廚師推介大蜆粉絲湯煲,果然冇介紹錯,第一次食到呢種湯底,顏色好清,睇落似清酒煮蜆嘅湯,分量足料,性價比高,啲蜆幾大隻同幾新鮮,另加咗肉碎,肥豬肉同粉絲,個湯底好好味(可能重味精), 偏酸微甜鹹鹹地辣辣地,飲左2啖,感覺好開開胃,好啱送飯。泰式炒粉,係推介食物見到所以叫黎試下,都好大碟,2個人食都覺得有少少多,個粉偏甜,濕濕地,整體都算唔錯,唔算十分出色。椰汁西米糕,千層糕, 椰汁西米糕整得認真麻麻,入面有芋頭,粟米,椰汁唔夠香,千層糕極軟身,同平時食到好煙韌既差好遠,班蘭葉香味亦得好小,有啲失望。返到去果晚極口
黎到尖沙咀The One, 第一次食金寶
,原來有免費泊車
,唔洗食得咁趕

春卷,炸魚餅

炸魚餅中規中矩,冇乜特別。
大蜆粉絲湯煲

廚師推介大蜆粉絲湯煲,果然冇介紹錯
,性價比高
,啲蜆幾大隻同幾新鮮
泰式炒粉

椰汁西米糕,千層糕

椰汁西米糕,千層糕, 椰汁西米糕整得認真麻麻
,入面有芋頭,粟米,椰汁唔夠香
,千層糕極軟身
,同平時食到好煙韌既差好遠,班蘭葉香味亦得好小
,有啲失望。

返到去果晚極口渴,太多味精。
既然呢間係高評分嘅餐廳,下次有機會會再嚟試其他廚師推介,再作客觀評估。
2020-11-04
2020-10-25 116 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui不嬲lunchtime 係尖沙咀The One Cambo 既常客鍾意佢午市有青咖哩/炒貴刁/串燒炒飯/冬蔭公都算幾多野揀 又包野飲但今日黎食 覺得service 好差!冬蔭公大蝦湯金邊粉 $65 加一首先講返野食呢個冬蔭公湯係我favorite 入面有三隻蝦 草菇 蕃茄 湯底好濃郁 顏色好深 但其實又唔太辣 好惹味但可惜今日既金邊粉太淋 好難夾 一夾就斷曬😪大蝦菠蘿焗飯 $85 加一呢個飯既菠蘿好甜 撈肉鬆又帶出d咸味飯又炒得乾身 好清新 好好食最激氣係我食完去買單先知個焗飯會送餐湯我問店員 佢一句唔好意思都無只係係我買單要走既時候問我仲要唔要🤦🏻‍♀️佢店舖唔算好多人手 今日上菜都慢問佢拎隻碗 要問2個人先有係呢到食要加一 加左一都只係咁既服務食左咁多次 今次真係好失望!!!📍Cambo ขุนทอง (The ONE)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui
鍾意佢午市有青咖哩/炒貴刁/串燒炒飯/冬蔭公

都算幾多野揀 又包野飲
但今日黎食 覺得service 好差!

冬蔭公大蝦湯金邊粉 $65 加一

只係係我買單要走既時候問我仲要唔要🤦🏻‍♀️
佢店舖唔算好多人手 今日上菜都慢
問佢拎隻碗 要問2個人先有
係呢到食要加一 加左一都只係咁既服務
食左咁多次 今次真係好失望!!!

📍Cambo ขุนทอง (The ONE)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖
2020-10-23 96 瀏覽
好有泰國風味前餐食咗個生蝦加無骨鳳爪酸酸辣辣極度開胃然後嚟一個咖喱炒蟹再配搭印度薄餅佢哋係最佳嘅配搭最後再食咗個明爐蒸烏頭酸酸甜甜又香又辣好有泰國本土特色再加兩杯龍眼冰呢餐真係好滿足
好有泰國風味

再加兩杯龍眼冰
呢餐真係好滿足
2020-10-20
2020-10-23 142 瀏覽
呢間餐廳好耐之前已經食過,冇諗過今次疫情嘅底下佢依然大排長龍。😳😳😳我係OpenRice book咗位都要等。喺尖沙咀呢個地段...呢一個商場來講呢間餐廳算係抵食。性價比高。🎈食物款式選擇多。炸物黎講個蝦餅唔錯,海南雞啲雞肉鮮嫩(份量唔少),個咖喱點法包剛剛好,感覺唔會太膩。豬手做得軟淋👍⋯⋯另外甜品每款都好有特色。🎉為一頓晚餐畫上完美嘅句號。座位亦都坐得舒服。外籍侍應亦都相當有禮貌❤️。
2020-10-22 89 瀏覽
今日同媽媽行完街,帶她到the One Cambo吃她愛吃的泰菜。午餐時段餐廳有很多顧客,很幸運我們等了不太久便安排到座位。座位近窗很舒適,也有私穩。侍應很專業,服務佳。餐牌的選擇很多,午市也有實惠套餐供應。我們揀了兩個Cambo店子推介,包括泰式豬手豬肶煲和泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包。我們再選了兩個午市套餐,包括冬䕃大蝦湯粉和泰式去骨海南雞飯連餐湯,套餐包餐飲。泰式豬手豬肶好軟滑,充滿骨膠原,點埋酸辣的特製醬汁更清新好味,不覺油腻。煲內有很多介蘭,吸滿肉汁,可口。泰式青咖喱帶甜少辣,將分開上的炸軟殼蟹,炸薯仔和法包點青咖喱汁一流,正。青咖哩內的瓜很好味。冬蔭湯酸辣醒神,蝦甜粉滑,好! 去骨海南雞有雞味,去了骨易吃,油飯有咬口,超值之選。雞飯有很多椰菜,冬瓜湯消暑。我們選的特飲都有特色。媽愛椰汁紅豆冰,如果紅豆淋身些更好。我愛咸檸七喜。我們吃得很滿意,還打包了部份豬手回家,只需390元左右,抵食。下次再來吃其他特色泰式美食。

餐牌的選擇很多,午市也有實惠套餐供應。

2020-10-20 88 瀏覽
 今日勁想食泰菜, 就黎左好耐冇黎既THE ONE CAMBO啦! 6點幾早早去免得晏左要排隊。活蝦刺身依度既生蝦好新鮮, 又大隻又厚肉, 入口好有彈牙口感!  一碟 7隻浸淫係泰式酸辣汁度, 表面鋪滿蒜粒同辣椒, 超重口味酸辣過癮!泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包 青咖哩鍋 + 軟殼蟹 + 法包, 3樣野加埋好有睇頭。青咖哩鍋 入面有唔同種類既茄子, 全部都煮到好淋已經吸索哂咖哩汁。軟殼蟹炸得香脆, 就咁食都已經好香口, 底部有煎過既薯仔, 比平時既更香, 似係用牛油煎香過! 大大條法包, 外脆內軟, 而且本身仲係熱既, 索哂D咖哩超好味, 而且食完依個已經夠飽肚~泰式串燒(半打)3種肉分別係豬牛雞, 可以自由配~ 串燒有炭燒既香氣, 食落好有泰國街頭風味, 而且就算係牛肉串, 肉質都一D都唔會韌。仲有必定要點埋佢個沙嗲醬, 炒得好香而且仲有粒粒花生係入面, 勁惹味!

活蝦刺身

泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包

泰式串燒(半打)