Cambo ขุนทอง (裝修中)

2020-07-14 59 瀏覽
受疫情影響,冇得去泰國,就唯有留喺香港食泰國菜思鄉一下。上次同男朋友食完,今日同🐢🍯去咗尖沙咀嘅金寶,尋找泰國嘅味道。尖沙咀呢間分店嘅裝修都幾別緻,而且菜式都好多,基本上泰國會食到嘅菜式,呢度都有,比較齊全。我哋叫咗幾個菜,第一個係泰式明爐大蜆鍋,蜆肉好新鮮,而且全部大大粒脹卜卜,加埋佢個酸辣辣嘅湯底,非常之入味。小小嘅一鍋,湯底材料非常之足夠,夠晒濃味。然後我哋又叫咗一個豬手豬脾煲,兩者都汶到好腍,豬皮下面有豐富嘅膠質,入口即溶既感覺,而且啖啖肉,完全滿足晒作為食肉獸既慾望。主食方面,我哋就叫咗最常見嘅泰式炒金邊粉。唔同嘅係,佢哋啲蝦全部係大大粒既海蝦,挑晒腸,而且好新鮮彈牙。佢哋嘅金邊粉炒得好香好入味,可能係因為佢哋啲汁落重料,所以每一啖都唔會有白灼金邊粉嘅感覺,而係每一啖都充滿甜辣味,而金邊粉加埋花生碎嘅組合,真係冇得頂!最後一道菜,係泰式炒椰菜苖,佢哋嘅原材料雖然已經長大左變咗椰菜仔,但係都不失滋味,非常香甜。最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。

最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。
2020-07-13
今日同好耐冇見嘅朋友相約喺尖沙咀The One食飯,行咗一個圈大家都係想食泰國嘢,好耐之前都食過一次,覺得呢間泰國嘢都係中高檔路線,幾適合朋友坐低傾偈,所以就揀咗佢。Menu選擇都好多,但係對比起餐廳嘅裝修,呢間餐廳相對之下係一啲都唔貴。我哋叫咗幾款比較常見嘅泰菜,第一味就係飛天通菜,呢度嘅味道都同泰國幾相似,但係就略嫌有啲細碟。食落都幾辣嘅嘢未,如果唔食得辣嘅朋友可能就要揀食蒜蓉炒通菜。主食我哋叫咗一個泰式牛炒飯,都幾接近泰國嘅風味。入面加入左野味嘅牛肉粒,個飯嘅份量比我哋想像中多,每個人都食到三細碗。之後就到今晚最推介嘅冬陰功湯,首先佢係連埋爐一齊上,已經係非常值得讚賞。一上枱就見到湯入面放咗兩隻大蝦,係真係大頭蝦嗰一種。係一碗80幾蚊嘅湯入面,真係值回票價。湯頭非常濃厚,同泰國當地煲出嚟嘅有九成似。大蝦亦都有膏,加落個冬陰功湯度飲好好味。之後我哋叫咗一份炭燒豬頸肉,豬頸肉燒得啱啱好,入面仲有肉汁同油脂。不過略嫌不足嘅係佢伴碟既汁係普通泰式辣醬,如果係魚露辣汁就會非常好食。飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都

飲品叫咗珍多冰,都係經典泰式飲品。都似泰國味道。

重點係買單兩個人先至係$300多少少,呢個價錢就算喺九龍城食都食唔到啲乜嘢,但係呢間餐廳係商場入面,又坐得舒服,所以推介俾大家。
餐廳:Cambo ขุนทอง (尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖前排係The One 4樓飲野果陣見到呢間Cambo主打泰國菜好似唔錯😋,上網都見到唔少人比好評,就決定搵次黎試下原來餐廳做堂食之後亦有專做到會派對嘅野食,岩哂想係屋企食又唔想自己煮飯嘅人😎,尤其疫情仲未真係控制好多人都唔想出咁多街,而且食物選擇都幾多架叫左兩個套餐,分別係大蝦菠蘿焗飯($85)同泰式豬頸肉濕炒河($69),另外送上冬瓜湯。菠蘿焗飯充滿啖啖菠蘿香🍍,亦有唔少配料好似菠蘿粒、炒蛋、蔬菜粒同火腿等,面頭仲有三隻大蝦同肉鬆,一個飯兩個人食都差唔多😂;豬頸肉濕炒河香濃惹味,茨汁令本身好dry嘅河粉變得易入口👍🏼,仲配上大量嘅蔬菜同豬頸肉片,$69都幾抵食串燒雞牛豬($89/半打)串燒一直係我嘅至愛🐖🐂🦃,呢到嘅串燒烤得岩岩好🔥,有少少脆邊同時香料嘅份量適中,唔會蓋過左本身嘅肉香,我最鍾意就係佢地嘅豬肉,肉質香口入味,肉唔會好韌,最重要係熱辣辣,咁食先夠過癮椰汁紅豆冰(跟餐+$8)椰奶味重🥥,叫左少冰唔會因為太多冰而慢慢整到杯紅豆冰變淡🧊,紅豆細粒得黎又夠甜,為今餐泰式風味畫上一個好嘅
餐廳:Cambo ขุนทอง (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403舖

另外送上冬瓜湯。
菠蘿焗飯充滿啖啖菠蘿香🍍,
仲配上大量嘅蔬菜同豬頸肉片,$69都幾抵食

串燒雞牛豬($89/半打)

椰汁紅豆冰(跟餐+$8)椰奶味重🥥,叫左少冰唔會因為太多冰而慢慢整到杯紅豆冰變淡🧊,紅豆細粒得黎又夠甜,為今餐泰式風味畫上一個好嘅句號
2020-06-09
  • 串燒
2020-06-02 1594 瀏覽
邊個話食泰菜一定要去九龍城㗎‼️等我吳師奶呢個泰菜粉絲帶大家去尖沙咀食好西😎呢間係The one既泰菜餐廳成日要排隊🙁如果大家想食,記住訂枱先呀‼️‼️🔹泰式酸辣鳳爪$62 :我諗大部份人都會叫酸辣鳳爪但又怕太酸或太辣🤭如果係咁的話咁呢間一定啱晒大家😎我覺得佢做得幾好👍🏻酸同辣都平衡到不過份量真係會少左d🔹泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包$113 :食泰菜又點少得青咖哩呀☺️青咖哩一上枱果陣勁香😌食落唔會太辣,仲帶有少少椰香味青咖哩入面會有茄子🍆等蔬菜d蔬菜索晒d青咖哩汁🤩勁正同埋佢會有一個爐一直燒住,保持溫度👍🏻而軟殼蟹就會另上,咁就唔怕浸到淋晒🥰除左軟殼蟹之外,法包都係重點法包沾住青咖哩汁一齊食🤤最高享受😂🔹泰式炸蝦餅$68 :呢個又係必食👍🏻炸蝦餅夠晒厚,咬落係超彈牙🥰雖然係炸,但一d都唔油膩炸粉亦都唔厚🤩食完會再想叫多轉🤣🔹炒芥蘭$62 :有幾種唔同炒法,任君選擇😎泰式炒🌶、蒜蓉炒🧄、咸魚炒🐟同埋清炒我地鍾意食辣,所以就揀左泰式炒🌶辣度啱啱好👍🏻亦唔會過咸同好油但就份量少d,2個人食都仲可以😐🔹菠蘿焗飯$96 :第一次

🔹泰式酸辣鳳爪$62 :
不過份量真係會少左d

🔹泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包$113 :
食泰菜又點少得青咖哩呀☺️
青咖哩一上枱果陣勁香😌
食落唔會太辣,仲帶有少少椰香味
青咖哩入面會有茄子🍆等蔬菜
d蔬菜索晒d青咖哩汁🤩勁正
同埋佢會有一個爐一直燒住,保持溫度👍🏻
而軟殼蟹就會另上,咁就唔怕浸到淋晒🥰
除左軟殼蟹之外,法包都係重點
法包沾住青咖哩汁一齊食🤤
最高享受😂

🔹泰式炸蝦餅$68 :
呢個又係必食👍🏻
炸蝦餅夠晒厚,咬落係超彈牙🥰
雖然係炸,但一d都唔油膩
炸粉亦都唔厚🤩
食完會再想叫多轉🤣

🔹炒芥蘭$62 :
有幾種唔同炒法,任君選擇😎
泰式炒🌶、蒜蓉炒🧄、咸魚炒🐟同埋清炒
我地鍾意食辣,所以就揀左泰式炒🌶
辣度啱啱好👍🏻亦唔會過咸同好油
但就份量少d,2個人食都仲可以😐

🔹菠蘿焗飯$96 :
第一次叫菠蘿焗飯🍍
面頭有3隻大蝦,同埋一大堆肉鬆🤩
一上枱就勁吸睛👀
個飯整體都有齊基本配料
菠蘿、青豆、火腿粒、粟米粒、甘荀粒同埋腸仔粒😮
每一啖都必定食到配料🥰
不過,佢未算係我食過既最好味菠蘿炒飯😂
但都不過不失👍🏻

🔹活蝦刺身$99 :
呢個一定要食‼️‼️
佢d蝦隻隻都好大隻😍
而且肉質真係好爽口彈牙🤤
次次食都一樣咁新鮮👍🏻
再加埋醬汁,真係夠晒醒胃
次次都要叫夠2碟先夠喉🤣

• 青咖哩軟殼蟹鍋
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋
  • 泰式酸辣鳳爪
2020-07-21 13 瀏覽
今日收工同男朋友去左尖沙咀the one食飯拍下拖好多間餐廳行吓行吓最後揀咗一間泰國菜 天氣咁熱咁梗係要返兩杯冰涼嘅泰國特飲先啦🤩男朋友order嘅龍眼冰唔會太甜好好飲而我就叫咗杯青檸梳打👍🏽到左野食啦 食物份量適中 就算兩個人都可以叫三四款嘢食左右個豬頸肉真係冇得輸㗎 夠香又夠淋串燒份量都十足 我哋叫咗雞牛豬各一串試試佢👅之後仲叫咗個馬拉盞炒菜同炒河粉 嗰河粉極度推介呀‼️炒得好夠鑊氣成餐飯食完真係好滿足店員都好有禮貌👍🏽除咗九龍城有好食嘅泰國菜之外喺尖沙咀都會有㗎🥰尖沙咀地區又方便 又有街行下次都會再嚟食過‼️
今日收工同男朋友去左尖沙咀the one食飯拍下拖

個豬頸肉真係冇得輸㗎 夠香又夠淋

串燒份量都十足 我哋叫咗雞牛豬各一串試試佢👅

成餐飯食完真係好滿足店員都好有禮貌👍🏽
2020-07-18 5 瀏覽
今日一行5人去依間好多好評的泰國餐廳試下,去到都真係覺得幾誇張,超多人排隊,幸好我地訂左位,人齊等左約10分鐘都有位了。點左以下幾樣嘢:😋生虾、青咖喱軟殼蟹+法包、酥餅、冬蔭公湯、小食拼盤、咸魚炒椰菜苗。唯一覺得有待改善嘅係酥餅,可以整得大塊d😆同埋,個咸菜炒椰菜苗用嘅椰菜苗即唔夠嫩,咸魚亦無麥。其他食物呢,都真係唔錯。我會再帶我其他屋企人黎試下😁再温馨提醒一下:想試下依間餐廳嘅朋友,真係要訂位!我地食完出黎,依然見到好長龍等緊😑
我地食完出黎,依然見到好長龍等緊😑

2020-07-15 4 瀏覽
🔸泰式細拼盤 $115有蝦卷 蝦餅 蟹餅 雞肉 估唔到細既拼盤都咁多野食樣樣都唔錯 雞夠滑 蝦卷夠脆蟹餅有少少辣.🔸海南雞1/4隻 $78無骨呢樣最正! 都夠滑啊 我鍾意❤️.🔸冬蔭公湯 $83唔算辣啊 我飲到🤪 但佢都有兩隻辣椒咁食得辣既你哋實覺得無挑戰啦😂佢好多料架 有蝦有蟹有蔬菜.🔸蒜蓉炒椰菜苗 $66冇影到相 正正常常啦 都大碟.🔸龍眼冰 $28我見到都有兩三粒龍眼肉既 味道正常.🔸熱柚子蜜 $28我覺得有啲細杯😂 但好多柚子
🔸泰式細拼盤 $115
我見到都有兩三粒龍眼肉既 味道正常
🔸熱柚子蜜 $28
我覺得有啲細杯😂 但好多柚子
2020-07-11 17 瀏覽
今日約左舊同事聚會,㨂左地點方便嘅尖沙咀。不得不提就係依間嘅芒果糯米飯係好食嘅,芒果唔酸。我地叫左推介菜式—青咖哩軟殼蟹,青咖哩辣度啱啱好,可惜軟殼蟹唔夠多,好似唔太夾。至於其他野食,正正常常。至於服務態度方面:有待改善。員工經常圍埋一齊傾計。
今日約左舊同事聚會,㨂左地點方便嘅尖沙咀。

不得不提就係依間嘅芒果糯米飯係好食嘅,芒果唔酸。

至於服務態度方面:有待改善。員工經常圍埋一齊傾計。
2020-07-08
  • 芒果糯米飯
2020-07-10 15 瀏覽
同朋友去開尖沙咀The One shopping, 朋友想食呀泰菜,又見到呢間餐廳好多人排隊,應該唔錯掛,經過見到Cambo嘅餐牌價錢相宜,一於入去試吓。.一坐低我就叫咗杯綠豆椰汁冰,食泰國菜必選飲品吧⋯⋯夏天解暑一流😌.[冬陰功湯河]去泰國餐廳一定要試吓佢哋個冬陰功,其實呢個河粉好抵食,成個冬陰功湯好足料,再加埋個河粉又滑又幼,好有泰國風味。個人覺得這個冬陰功湯河是值得推介。.[泰式明爐大蜆煱]見到呢一疊係餐廳推介,同埋有特價所以想試試佢。好驚喜係個鍋好有層次感,有香茅,又有粉絲大蜆,有香茅嘅herbs 味道,夏天叫了一碟菜,胃口大增哦。.[泰式炒粉]呢個係朋友點嘅,但係試過幾啖,都發覺好足料好開胃,嗰份都抄得幾乾身,去泰國餐廳係其中一碟必點的,喜歡吃金邊粉的朋友可以試吓。.個人覺得這間泰國菜,價錢平民化,但係質素卻很有水準,期待下次同朋友試多d他們其他嘅菜式

[冬陰功湯河]
去泰國餐廳一定要試吓佢哋個冬陰功,

[泰式明爐大蜆煱]

[泰式炒粉]

2020-07-05 27 瀏覽
式款多多的泰式餐廳,有沙律、燒烤、海鮮、炒粉麵飯等等,十分豐富。環境企理,座位之間有適當距離,自成一格。冬蔭功 ($83)• 高甜度的冬蔭功湯,而酸辣度相對較輕微。• 大蝦和配料同樣交足貨,湯汁吸收了配料豐富的味道,非常有層次。活蝦刺身 ($99)• 蝦肉鮮嫩、帶著獨有的韌性;處理得乾淨,除了蝦尾外,剩下的都是可吃用的部分。• 而舖在蝦肉上的醬汁和蒜蓉更加是這道刺身的精髓,蝦肉充分吸收各種酸甜、微辣的味道後變得十分惹味。生菜包(豬肉 | $68)• 生菜放在雪櫃保持低溫和乾爽,菜的表面不會有多餘的水份而影響口感。• 肉粒大小均一,混合了一些香草來配合豬肉的味道,放在生菜上卷起一齊食,口感和味道同樣豐富有層次。泰式炒粉 ($72)• 不過不失的金邊粉,保持一貫泰式小炒的惹味程度,油膩度適中、口感煙韌。• 碎粒花生份量頗多,可以均勻曬在金邊粉裡,顆粒的花生加上爽脆的芽菜令金邊粉更有口感。通菜 (泰式炒 | $62)• 可選擇以泰式、蒜蓉、咸魚或是清炒。• 泰式炒通菜會有輕微的辣度,爽脆又惹味的通菜很適合配以炒粉或炒飯一齊食。

冬蔭功

冬蔭功 ($83)

• 高甜度的冬蔭功湯,而酸辣度相對較輕微。

活蝦刺身

活蝦刺身 ($99)

生菜包(豬肉)

生菜包(豬肉 | $68)

泰式炒粉

泰式炒粉 ($72)

通菜 (泰式炒)

通菜 (泰式炒 | $62)

• 可選擇以泰式、蒜蓉、咸魚或是清炒。

冬蔭功
活蝦刺身
生菜包(豬肉)
一直都有光顧開Cambo,食物質素依舊keep到,但係服務質素同態度真係有待改善今次大概17:45去食,亦都係等一次呢個時間去食,所以就問下reception係咪仲做緊lunch set,唔知係聽唔到定做緊野唔知,店員並無回應,亦無問是否入座店員亦未有給予水,但將光顧晚餐的客人帶入座後,就立即遞上水,服務同態度十分差劣!此後,應不會再光顧

2020-06-10
2020-06-29 130 瀏覽
好食,不過菜上得好快,怕放涼,所以要密密食,可能要配合佢嘅用餐時間1. 5 hrs,而且餐廳內比較熱,食辣更加覺得熱拼盤喺正常味道,個款也有4件,正好我們每人一件,青咖喱無預期辣道,而且較稀,有個生菜包好食-份量大,豬肉蟹肉,無咁單調,價錢合理,環境也算衛生
  • 生菜包
難得有個空閒既Blue Monday🤣適逢朋友介紹呢間吸引既越泰菜🤩🇻🇳🇹🇭還掂行開呢頭一於拉埋朋友仔黎醫下肚啦🤤Lunch Set串燒牛雞豬配泰式炒飯原來午市套餐都有串燒餐供應😆經醃製既三款肉類燒得夠哂香口🐔🤤肉質滑嫩配合濃香沙嗲更為惹味之餘🤤跟餐附上既泰式炒飯粒粒企身唔油膩🤤甚具風味的🤤泰式炒粉炒粉其實係名乎其實既炒金邊粉🍝🤤金邊粉炒得好香夠哂獲氣食落唔油膩😆🔥金邊粉炒到入味彈牙之餘🤤🍜配菜同大蝦好足料😋🦐而且份量滿滿的!😆加花生碎一齊食亦增添口感😋生菜包 (豬肉)經獲氣炒香肉質細嫩油香滿溢既豬肉碎😋🐷配以生菜包住一齊食解油膩之餘甚具風味的🤤🥬燒豬頸肉經慢火細燒既豬頸肉配以茅香醃製夠哂入味之餘🤤肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太過油膩的😋🥩
難得有個空閒既Blue Monday🤣

金邊粉炒到入味彈牙之餘🤤🍜
配菜同大蝦好足料😋🦐
而且份量滿滿的!😆
加花生碎一齊食亦增添口感😋

生菜包 (豬肉)
經獲氣炒香肉質細嫩油香滿溢既豬肉碎😋🐷
配以生菜包住一齊食解油膩之餘甚具風味的🤤🥬

燒豬頸肉
經慢火細燒既豬頸肉配以茅香醃製夠哂入味之餘🤤
肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太過油膩的😋🥩

2020-06-22
2020-06-19 255 瀏覽
炎炎夏日最啱食泰國菜開一開胃估唔到係the one都有間咁抵食嘅泰國餐廳Lunch set 六十幾蚊就有交易有海南雞飯,菠蘿炒飯,青咖喱飯揀我地三個人又想食下主餐牌嘅菜式所以就散叫咗幾樣嘢泰式青咖喱雞鍋(配法包)青咖喱汁超惹味,唔係好辣,法包好香脆沾青咖喱真係一流!最欣賞嘅係雞件好嫩滑好似海南雞咁滑😋鍋中有好多配菜有茄子,翠肉瓜,豆角,好健康!PAD THAI每次食泰國嘢,都要叫個 Pad Thai 呢個PAD THAI 好高分首先唔會炒到過淋質感啱啱好醬汁嘅酸甜味調得剛剛好超開胃😋😋仲有蝦好新鮮,配料亦很豐富,真係好味過好多泰國餐廳香茅烤豬頸肉豬頸肉厚度剛好,燒得香口之餘肉質非常淋身食落去啖啖肉香,大滿足!蒜蓉炒椰菜苗椰菜苗亦係我食泰菜嘅必點之選菜炒得唔會太淋身,保持口感同嫩度非常入味!
炎炎夏日最啱食泰國菜開一開胃
估唔到係the one都有間咁抵食嘅泰國餐廳
Lunch set 六十幾蚊就有交易
有海南雞飯,菠蘿炒飯,青咖喱飯揀

我地三個人又想食下主餐牌嘅菜式
所以就散叫咗幾樣嘢

泰式青咖喱雞鍋(配法包)

青咖喱汁超惹味,唔係好辣,法包好香脆
沾青咖喱真係一流!最欣賞嘅係雞件好嫩滑
好似海南雞咁滑😋鍋中有好多配菜
有茄子,翠肉瓜,豆角,好健康!

PAD THAI

每次食泰國嘢,都要叫個 Pad Thai
呢個PAD THAI 好高分
首先唔會炒到過淋
質感啱啱好
醬汁嘅酸甜味調得剛剛好
超開胃😋😋
仲有蝦好新鮮,配料亦很豐富,真係好味過好多泰國餐廳

香茅烤豬頸肉

豬頸肉厚度剛好,燒得香口之餘肉質非常淋身
食落去啖啖肉香,大滿足!

蒜蓉炒椰菜苗

椰菜苗亦係我食泰菜嘅必點之選
菜炒得唔會太淋身,保持口感同嫩度
非常入味!
2020-06-18
2020-06-18 132 瀏覽
泰式青咖喱牛腩鍋(午餐) 💲228 💲48冬蔭大蝦湯粉(午餐) 💲65串燒沙嗲3串 💲56香芒糯米飯 💲55椰汁紅豆冰/椰汁綠豆冰(跟餐) 💲8✅ 牛腩鍋除左牛腩之餘仲有牛根 有嚼勁👍🏻 冬蔭湯粉酸辣開胃🍅🌶✅ 通常叫串燒起碼要半打起 呢度3串就可以🤩 仲可以揀雞牛豬各一🐓🐄🐖 個人推薦豬串🍢✅ 椰汁冰香濃清涼🥥 椰汁糯米飯奶香濃郁🥛👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♀️Service:3.75/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
泰式青咖喱牛腩鍋(午餐) 💲228

💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♀️Service:3.75/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2020-06-16
$157.5 (午餐)