Cambo ขุนทอง

2020-01-05 1026 瀏覽
尖沙咀約人食飯最方便今次揀咗The One嘅一間泰國菜價錢都幾親民而且店舖大唔需要等位,好多位,都可以即刻入去入面環境都幾舒服,可以同朋友傾到計。不過張枱就比較細,有時都幾迫唔夠位。餐牌上面選擇多,串燒粉麵沙律海鮮咩都齊。我同朋友叫咗一個椰青、串燒、泰式炒通菜海南雞飯,同埋佢係一個嘅蜆煲串燒一串豬,一串牛,同一串雞燒得面頭好香脆,而且醬汁甜甜地,再點沙嗲醬,口感非常豐富!而且我香料亦都好啱香港人口味,非常推介大家叫!泰式通菜幾正常,個份量都算大,泰式嘅醬汁又辣又惹味。海南雞飯啲雞嘅份量都幾多,雞油飯又唔會好油膩,海南雞肉質嫩滑,而且去咗骨,方便食。泰式蜆鍋佢個湯底又酸又辣,配合一啲甜甜地嘅肉碎,都能夠中和返個味。但係如果唔係太食得辣嘅,就建議唔好叫喇🤣佢嘅粉絲吸乾晒啲湯,非常入味,比較重口味。適合鍾意香茅香味,又食得辣嘅朋友。椰青大大個,入邊嘅椰青水又香甜,又多肉,推介大家嗌!呢間鋪頭價錢親民,食咗咁多嘢都係三百幾蚊,尖沙咀來講算係抵食!
尖沙咀約人食飯最方便
今次揀咗The One嘅一間泰國菜
價錢都幾親民
而且店舖大
唔需要等位,好多位,都可以即刻入去
入面環境都幾舒服,可以同朋友傾到計。
不過張枱就比較細,有時都幾迫唔夠位。

餐牌上面選擇多,串燒粉麵沙律海鮮咩都齊。

串燒
一串豬,一串牛,同一串雞
燒得面頭好香脆,而且醬汁甜甜地,再點沙嗲醬,口感非常豐富!
而且我香料亦都好啱香港人口味,非常推介大家叫!

泰式通菜
幾正常,個份量都算大,泰式嘅醬汁又辣又惹味。

海南雞飯

泰式蜆鍋

椰青
大大個,入邊嘅椰青水又香甜,又多肉,推介大家嗌!

• 椰青
  • 泰式明爐大蜆鍋
  • 串燒
2019-11-08 2174 瀏覽
平時逛街行THE ONE時經常經過呢一間Cambo,總會見到餐廳門口排著一條長長嘅人龍。今晚見到唔洗排隊,一於入去試下。呢度有各式各樣泰式炒粉麵飯、串燒、青紅咖哩等。呢個泰式青咖哩炸軟殼蟹配法包 ($96)基乎係每一枱客人嘅必點菜式。法包可以轉做印度薄餅。咖喱內加入左唔少蔬菜,例如泰式茄子、大豆、翠玉瓜等。咖喱味道帶點微辣,非常香口惹味。炸軟殼蟹份量唔多,但炸得十分香脆可口。底下有好多熱辣辣嘅炸薯仔。薯仔炸到表皮金黃,咬落鬆軟,美味程度比得上主角軟殼蟹。印度薄餅酥香鬆軟,沾上青咖喱汁一齊食,百吃不厭。去骨海南雞飯($72) 嘅賣相同圖片有出入,有圖片上嘅一致同整齊,而且份量偏少。不過味道尚算唔錯,雞皮滑嫩且啖啖雞肉,將雞片沾上醬料更顯得海南雞嘅美味。配上一碗油飯十分滿足。小食拼盆(小) ($115)非常熱氣但又令人欲罷不能嘅邪惡組合。有齊哂4款小食,包括炸蝦春卷、炸蝦餅、炸魚餅同埋荷葉包雞。除左個雞太乾身之外,其餘三樣都十分出色。食辣野點可以唔飲飲番杯冰凍椰汁三色冰($28)!三色冰內的三層粉條分佈均勻,有綠、黃及紅色嘅粉條襯托,色彩繽紛。

2019-11-06
2019-11-01 1204 瀏覽
星期三食飯都full要等,依星期食飯狂等位。貪佢依間交通方便。九龍城反而揾位泊車。冬陰功 $83Tom yum kung大蝦有流心蝦膏,勁鮮甜!好耐無食過有咁鮮蝦膏!今年度最好飲冬陰功!大愛!滾熟d呀!兩隻開邊大頭蝦,係泰國食既流水蝦款!蝦膏勁鮮甜,肉就軟香入哂冬陰功味道,正!83蚊有兩隻蝦既冬陰功正。豬肉生菜包 $68Spicy and sour minced pork salad兩條辣椒都中辣對我嚟講,肥瘦洋蔥混合。凍生菜包住,一凍一火熱辣!泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包 $96Green curry soft-shell crab with baguette飽肚之選,每人勁兩件。熱住食,點落青咖喱唔辣但香。軟殼蟹同薯仔炸過好香口,同有層粉痴住青咖喱。豬肉生菜包真係太辣,令我地覺得青咖喱一啲都唔辣。泰國茄子、中式茄子多有,各有各好。豆角同瓜都有,多蔬果汁。多人到Pas thai賣哂,好誇張,平日!泰式鮮雞肉乾炒河 $72Fried noodles with chicken混合菜炒,鮮雞肉有埋雞皮食落香油多了,肉都有嫩有上胸肉d。河粉用蛋炒過,有彈力鍋氣。整體滿意,冬陰公湯實在太好,成餐食

九龍城反而揾位泊車。

冬陰功 $83
Tom yum kung

83蚊有兩隻蝦既冬陰功正。

豬肉生菜包 $68
兩條辣椒都中辣對我嚟講,肥瘦洋蔥混合。

凍生菜包住,一凍一火熱辣!

泰式青咖喱軟殼蟹鍋配法包 $96
飽肚之選,每人勁兩件。熱住食,點落青咖喱唔辣但香。

多人到Pas thai賣哂,好誇張,平日!
泰式鮮雞肉乾炒河 $72
Fried noodles with chicken
混合菜炒,鮮雞肉有埋雞皮食落香油多了,肉都有嫩有上胸肉d。

河粉用蛋炒過,有彈力鍋氣。

整體滿意,冬陰公湯實在太好,成餐食加加分!
  • 冬陰公
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包
2019-10-24 1226 瀏覽
話說之前同朋友行開尖沙咀,看到The One 入面有一間泰國餐廳非常受歡迎,平日夜晚都幾乎爆滿。於是就一直都很想去試一下,碰巧今日放工後亦約了這位朋友去尖沙咀逛街,於是就提早一點打去餐廳訂座。我們訂了7:00,餐廳都已經幾乎全場爆滿了,非常受歡迎。這間Cambo 價錢來說並不是太貴,而且亦有很多不同的泰國食物,如果多人來食的話就可以點多幾款了。▟ 1. 泰式豬手豬脾煲看到餐牌這味菜正做優惠,一於試一下泰式豬手的味道。餐廳會附上明火供熱,所以豬手煲可以保持熱辣辣,入口的膠感沒有走失。而味道方面,泰式豬手是相對港式的甜一點,加上其豬手醬會令到更加豐有泰式味道。▟ 2. 去骨海南雞飯海南雞經過去骨的處理,十分適合懶人食用。同樣道理,Cambo 特製的醬汁會令到海南雞更加香口,令普通的雞件增添了泰式的風味。不過,我略嫌黃油飯比較硬身,如果做得淋濕一點,口感會較好。▟ 3. 生菜包另外,我們就點了一個小吃,就是泰國特色的生菜包。生菜包有豬肉和豬肉蟹肉兩個選擇,我們就點了豬肉的。這裡的生菜包辣度相對較強,將生菜包上豬肉後,味道對比很強,生菜的清新感與豬肉的香辣感混在一起。▟ 4. 椰青泰國椰青亦是
▟ 1. 泰式豬手豬脾煲
泰式豬手豬脾煲
▟ 2. 去骨海南雞飯
去骨海南雞飯
▟ 3. 生菜包
▟ 4. 椰青
泰國椰青亦是不用懷疑,椰青內有著豐富椰汁,而且椰肉很軟,不用花力就能摑下來。吃一口辣的東西,飲一下椰青,相當配合。
▟ 5. 椰汁千層糕
最後,我們就以泰式甜品,椰汁千層糕作為結尾。出奇的是,椰汁千層糕是熱上的,所以吃起來特別彈韌,如果椰汁味再加強一點,就會更好。
椰汁千層糕
Cambo 真的是非常多人,我們食完大約8點多,出面仍有少許人在排隊等候,建議大家先打去訂座呀。
2019-10-16
泰式豬手豬脾煲
去骨海南雞飯
椰汁千層糕
2019-09-15 2382 瀏覽
the one cambo永遠都大排長龍, 行過又會見到入面d人食到lamlam脷咁, 今日放工就約左人黎晚飯, 為左唔想排咁耐隊, 一放工就飛過黎the one, 6點幾到左, 都9成滿!!哇d人咁早放工既!!好彩仲有位入😎豬牛雞串燒各一, 串燒好惹味, 熱辣辣表面有焦香! 另外特別欣賞佢串牛, 因為通常係出面食既牛肉串燒都會韌d, 但依串牛就同豬同雞一樣咁嫩生菜包係我地既最愛, 依度既生菜包份量偏細dd, 但係味道就加哂分, 加左青檸汁既肉碎又夠酸又夠辣, 直情有d似冬蔭公味, 好好味見到有推介既menu, 就揀左泰式青咖哩軟殼蟹鍋, 跟一條法包。咖哩連埋個爐, 一路滾住好香食超加分, 軟殼蟹好香口仲伴住煎香左既薯仔, 仲有條法包都好驚喜, 新鮮即焗唔會硬掘掘, 入面非常鬆軟好易就索哂d咖哩汁! 依道菜真係好出色泰式豬肉香辣炒飯, 炒得好乾身亦好均勻, 微辣夠香口感覺依度既泰國菜口味比較正宗, 因為好多時餐廳都會遷移就番香港人口味減辣減調味, 泰菜fans黎cambo一定唔會失望

泰式豬肉香辣炒飯, 炒得好乾身亦好均勻, 微辣夠香口

2019-09-10
2020-02-05 0 瀏覽
今日我去了喺尖沙咀站,The One上面人氣泰國菜Cambo食野。相信大家都知道店內係以泰國菜為主。佢個位置旺中帶靜,入到去比人感覺幾舒服。入到去免得想太多就叫一於樣樣都叫啲啦。泰式青檸梳打一入到去就叫咗杯泰式青檸梳打飲先,好清爽好開胃,味道清清嘅酸酸地嘅,仲用了原支好夠氣既梳打,健康醒神之選。泰式蝦餅一場來到梗係試吓佢嘅泰式蝦餅啦!曼谷嘅味道返來啦!同喺曼谷食嘅一樣,味道香濃,令人想一吃再吃,加埋佢嘅,特製調味醬汁,正!泰式冬陰功湯麵之後要左佢嘅泰式冬陰功湯麵,冬陰功味辣辣地,食落嘅感覺非常之醒胃,又足料,又飽肚,可說是滿足之選!泰式青咖喱牛腩鍋熱辣辣新鮮上枱。咖喱非常之香濃,十分之開胃,牛腩厚切上啖啖肉,仲加埋一些茄子,完美嘅組合出來了。

泰式青檸梳打

泰式蝦餅

泰式冬陰功湯麵

泰式青咖喱牛腩鍋

2020-01-13
2020-01-29 10 瀏覽
平時好多人,要排隊,但今日年初一冇咩人出街食,所以終於食到啦三個女仔叫咗青咖喱軟殼蟹配法包、薄餅、冬蔭公同埋炸蝦餅份量唔係好大份但勝在質素好!青咖喱辣度低,唔食得辣都唔驚軟殼蟹岩岩炸好,好鬆化香口送飯一流,我地鍾意印度薄餅,點咖喱汁一樣掂冬蔭公好好味,有啲辣但好惹味,唔似出面有啲好淡炸蝦餅都係即整,好彈牙

三個女仔叫咗青咖喱軟殼蟹配法包、薄餅、冬蔭公同埋炸蝦餅
份量唔係好大份但勝在質素好!
青咖喱辣度低,唔食得辣都唔驚
軟殼蟹岩岩炸好,好鬆化香口
送飯一流,我地鍾意印度薄餅,點咖喱汁一樣掂

冬蔭公好好味,有啲辣但好惹味,唔似出面有啲好淡
炸蝦餅都係即整,好彈牙
2020-01-28 14 瀏覽
一杯 House Wine🍷 $98在家裡自閉了四天今日破縠而出嘆一嘆怎樣也得吃點菜泰色炒油麥菜好多蒜粒大大碟的菜 感覺好健康然後有香茅燒牛仔骨 $88有五件咁多 不過好像..沒有香茅味..?還是在下味覺失靈有肥肉有瘦肉他們的分布絕對不均衡的所以像在下這種懶健康的人可以輕易把肥肉切走牛牛配上一杯紅酒真開心然後是咖哩炒大虎蝦$158有三隻還瘵隻不知道吃錯什麼長得很大隻有咖啡 就當然要點份薄餅$25拿起時有點傻眼一塊..........一塊 一塊 一塊 一塊不斷地在腦海中出現再看一看餐牌.. 嗯$25 當然是一塊..還在考慮要不再點一碗油飯不過還是別吃太飽今晚還有聚會於是一份甜品拼盤$108裡面有芒果🥭糯米飯 笨蛋 千層糕 西米糕 椰青糕不過他們沒芒果 做不到只好取消再加粒必叫的椰青$40椰青的蓋居然起肉了細心得讓在下感動裡面的肉也起就好(做夢)吃飽飽 安心上路去

一杯 House Wine🍷 $98

泰色炒油麥菜
好多蒜粒
大大碟的菜 感覺好健康

然後有香茅燒牛仔骨 $88
有五件咁多 不過好像..
沒有香茅味..?
還是在下味覺失靈

有三隻
還瘵隻不知道吃錯什麼長得很大隻

有咖啡 就當然要點份薄餅$25
拿起時有點傻眼
一塊..........
一塊 一塊 一塊 一塊
不斷地在腦海中出現
再看一看餐牌.. 嗯
$25 當然是一塊..

還在考慮要不再點一碗油飯

只好取消

再加粒必叫的椰青$40
椰青的蓋居然起肉了
細心得讓在下感動
裡面的肉也起就好(做夢)

吃飽飽 安心上路去
2020-01-28
2020-01-26 21 瀏覽
星期一與朋友在尖沙咀小聚. 試咗呢間位於The One商場內嘅泰國菜, 相當唔錯,要介紹俾大家一試!泰國菜嘅頭盤當然唔少得沙爹串燒. Cambo 嘅串燒香嫩多汁, 而且有豬牛雞肉選擇. 啱曬選擇性困難嘅朋友. 配上香濃嘅沙爹醬, Cambo嘅沙爹串燒絕對有水準!泰式料理當然唔少得泰式炒麵啦! 而泰式炒麵亦係我嘅最愛. Cambo嘅泰式炒麵相當正宗. 泰式炒河粉配上九層塔, 花生碎, 新鮮嘅青檸汁, 醬汁酸甜帶微微辣, 我覺得Cambo嘅Pad Thai 相絕對合格以上! 除咗泰式炒麵外, 嚟到泰式餐廳當然唔少得泰式咖哩啦! 而我地都試咗Cambo嘅招牌菜 - 青咖哩軟殼蟹配法式長麵包.出邊茶記嘅泰式青咖哩唔係椰汁味唔夠香,就係太辣. 而Cambo嘅青咖哩唔單止椰汁香濃, 辣味亦唔係太過份,啱啱好迎合香港人口味. 而青咖哩嘅配料有茄子薯仔等等,相當足料!軟殼蟹配上青咖哩雖然係fusion菜式, 但蘇炸嘅軟殼蟹啖啖肉,香脆可口. 再加上新鮮嘅法式長包配上青咖哩汁, 真係十分之幸福呢! 而食完3道較濃味嘅菜式, 最後一道泰式炒通菜相當清爽. 泰式炒法, 少少辣又唔會過濃, 簡簡單單一道炒青菜

泰式料理當然唔少得泰式炒麵啦!

而食完3道較濃味嘅菜式, 最後一道泰式炒通菜相當清爽. 泰式炒法, 少少辣又唔會過濃, 簡簡單單一道炒青菜亦有水準.

Cambo嘅泰式小菜唔單止味道好, 價錢亦非常平民! 我地2人成枱餸食到要打包拎走都唔過$350港幣呢! 呢個價錢係尖沙咀旺區嚟講CP值認真高!

2020-01-24 25 瀏覽
今日突然好想食泰國菜所以又再一次去呢間Cambo,7點左右已經要排隊,證明大家都相當鍾意呢間餐廳!首先叫咗豬、牛、雞串燒,燒得好香而且肉質都好鮮嫩又大舊,個人最鍾意就係牛,因為食落牛味好濃而且又唔痴牙好易咬!之後叫咗個細既泰式併盤,有蝦餅、雞、魚餅同埋春卷,夠熱辣辣同埋每款味道都好突出,重點係個蝦餅,炸得好脆而又keep到juicy,咬落啖啖肉好正!之後叫咗個泰式鴨肉湯河,呢個真係冇得輸,鴨肉去咗骨而且煮得超淋,近乎入口即溶咁! 而且湯底好香好重香料味,湯河又唔會散哂仲食到河粉本身有既香味! 呢個真係要試試!最後就係菠蘿炒飯,不過不失半個菠蘿裝住炒飯,菠蘿亦都夠甜而且飯既份量多!

某天跟朋友談起泰國菜,食店位於九龍城,交通有點不太便利⋯吃泰菜不一定在九龍城,尖沙咀也來在到好吃的泰國菜!Cambo 在the one的4樓,建議大家乘載電梯;因為扶手電梯會不止4個樓層才到哩!這裡不設取票服務,想吃的都要排隊等候。所以早7點前來到就可避免排很久啊!個人覺得泰式青咖喱軟殻蟹非常超值,以鍋形式奉上,原隻軟殻蟹及預先烤焗過的薯仔件。吃前才放進鍋內,避免煮得過久而變淋。青咖不太辛辣,用來沾麵包是一流哩!本店推介的還有泰式明爐大蜆鍋,份量不少;推廣優惠只需$96!泰式煮法用上香茅等材料,帶有明爐烏魚的味道。大蜆飽滿沒有碎沙,連湯一起喝一起吃,超滿足。眼闊肚窄的我們還點了鴨湯麵。味道不錯,弄不清楚是鴨紅還是雞紅,好好吃!鴨肉就有點像滷水的感覺,蠻不錯。

青咖不太辛辣,用來沾麵包是一流哩!

2020-01-16 38 瀏覽
睇戲前先簡單食個晚飯,時間尚早,不用排隊等位,限時一個半小時。環境比九龍城的金寶好,雖然地方不大,但樓底高,還有個大大的落地玻璃,感覺開揚。餐牌選擇都頗多,價錢方面,在這個商場中算是親民吧。點了個高級版生菜包,除了豬肉碎,還多了蟹肉,所以在微辣的泰式肉碎中多了一份鮮甜味,這裡的生菜包除了有新鮮生菜,還附上幾片青瓜,原來青瓜配肉碎都不錯啊。之後有個泰式炒飯,份量足夠兩人食,賣相似冬蔭功炒飯,有著肉碎,青豆,紅椒一齊炒,口感不錯,沒有冬蔭功炒飯般辣,重點炒得不油不咸。另外點了個比較少食的蒜蓉炒椰菜苗,很嫩身。最後當然要甜個芒果糯米飯作甜品,白糯米及黑糯米煮得軟糯,沾滿椰汁,配上甜甜的芒果,很滿足。

餐牌選擇都頗多,價錢方面,在這個商場中算是親民吧。

泰式炒飯

另外點了個比較少食的蒜蓉炒椰菜苗,很嫩身。

芒果糯米飯
2020-01-14
泰式炒飯
芒果糯米飯
2020-01-15 14 瀏覽
今日放工後決定同同事到尖沙咀The One商場食晚飯。我地都好想食泰國菜,所以決定去位於4樓的Cambo。我地大概夜晚7:00到達餐廳,餐廳入面已經有好多人。📌香茅烤豬頸肉豬頸肉烤得十分焦香,有淡淡的香茅香味,肉質還保留了一些肉汁,配合泰式酸辣醬一齊食,會減少油膩感,更加清新。📌蒜香炒椰菜苗椰菜苗十分新鮮,廚師加入很多蒜頭一起炒,香味十足。📌泰式煎雞肉乾炒河份量十分大,雞肉的數量也很多,河粉炒得乾身,配合不同的蔬菜,層次感十足。📌泰式椰青糕我地睇錯咗以為係平時見到嘅白色椰汁糕,但原來係用椰青肉和椰青汁整成的糕點。質地爽口,椰青肉好清甜,這個也十分推介。📌香芒糯米飯份量適中,分別有紅米和白米,芒果份量也很多, 很清甜。椰漿的甜度也適中,作為一個飯後甜品簡直完美。📌三色冰三色冰係我最愛嘅泰式飲品,椰汁香濃,配料也很多, 令到整杯飲品都更加色彩繽紛,賣相好靚。

📌香茅烤豬頸肉

📌蒜香炒椰菜苗
椰菜苗十分新鮮,廚師加入很多蒜頭一起炒,香味十足。

📌泰式煎雞肉乾炒河

📌泰式椰青糕

📌香芒糯米飯

📌三色冰
2020-01-15 13 瀏覽
食泰菜除了九龍城,尖沙咀the one 的 cambo 味道也很正宗及美味。長形的餐廳,座位很整齊舒適。泰式豬頸肉濕炒河泰式豬頸肉濕炒河,有非常多的配菜,有紅蘿蔔、草菇、泰式豬頸肉、芥蘭及椰菜。濕炒河的汁很滿溢,有很多份量的配菜,不過河粉的份量多一些會更好,河粉濕潤又軟滑,很好味。泰式明爐烏頭鍋泰式明爐烏頭鍋,滿滿的一大鍋,配料也是非常多,將整條魚覆蓋了,配料有肉碎、粉絲、草菇,辣椒、南薑、薑蔥、香茅、粉絲…等,烏頭魚肉質軟滑,一邊滾著熱辣辣的食,現在天氣有少少凍就再適合不過了,泰式味道非常的濃厚,再配上的酸酸辣辣的醬汁,可口又惹味。甜品要了椰汁西米糕,食完非常美味及惹味的泰式豬頸肉濕炒河及泰式明爐烏頭鍋,最加上這個充滿泰式特色的椰汁西米糕及軟滑的焦糖燉蛋,感覺非常的滿足。

長形的餐廳,座位很整齊舒適。

泰式豬頸肉濕炒河

泰式明爐烏頭鍋