𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 𝗕𝗹𝗮𝘇𝗲 𝗖𝗿𝗮𝗳𝘁今日去咗中環逛完之後 見到一間好chill嘅西班牙餐廳食少少嘢最緊要想搵個地方傾下計 而餐廳有outdoor同indoor咁我地就簡咗indoor 入坐之後個店員好細心為我地講解個menu 而店裡有多款手工啤 有唔同嘅種類 而酒精含量所有details個menu都會寫出黎 好有講究喔 而餐牌主要都係tapas 岩哂我地Happy Hour黎呢到 而Tapas配手工啤係絕配 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐂𝐞𝐯𝐢𝐜𝐡𝐞 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖呢個係炙燒帶子伴香茅洋蔥汁 帶子上面有蝦乾作配搭 帶子好新鮮大大粒 係生食級數 有好香嘅香茅味 酸酸甜甜𝐇𝐮𝐞𝐯𝐨𝐬 𝐑𝐨𝐭𝐨𝐬 𝐂𝐨𝐧 𝐉𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐇𝐊$𝟖𝟖呢款係西班牙流心蛋火腿片配薯絲 呢到嘅做法同平時唔同 平時絕大部份以粗薯條黎做配菜 但呢間餐廳係將薯仔切成絲再去炸 薯仔絲炸得好脆 再配埋火腿蛋 店員同我地講要撈埋一齊食 令到層次更加豐富𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟖呢款係灸燒牛肉片配柚子醋 牛肉燒得好香 就算燒咗都唔會靭 而且味道都人入味 配埋沙律菜一齊食就幾fresh𝐓𝐡𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐢𝐬𝐭 | 𝐒𝐞𝐞 𝐓𝐡
𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 𝗕𝗹𝗮𝘇𝗲 𝗖𝗿𝗮𝗳𝘁

𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐂𝐞𝐯𝐢𝐜𝐡𝐞 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖

𝐇𝐮𝐞𝐯𝐨𝐬 𝐑𝐨𝐭𝐨𝐬 𝐂𝐨𝐧 𝐉𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐇𝐊$𝟖𝟖

𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟖

𝐓𝐡𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐢𝐬𝐭 | 𝐒𝐞𝐞 𝐓𝐡𝐞 𝐅𝐚𝐢𝐫𝐲𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐇𝐊$𝟖𝟖
手工啤係餐廳嘅賣點 都要試番杯嘅 有啤酒嘅甘香同埋都幾多汽 咁熱天時真係幾岩飲
2022-10-09 47 瀏覽
呢次是第三次來食,今次order咗個西班牙墨魚汁燴飯試試,我自己唔係好好食飯,但第一啖食落去之後,就覺得自己冇order錯,墨魚汁味很濃但不太咸,味道剛剛好,食到尾仲有我最喜歡的飯焦。我老公點的豬鞍有水準。大廚是位年青人,感受到佢對自己煮的每一道菜都有要求,正正是我們客人要所期待的。 👍
  • 傳統西班牙凍湯
今晚嚟到中環一間主打手工啤同埋西班牙菜既餐廳,環境十分優雅, 而且空間感十足, 非常岩放工同班朋友坐低飲兩杯chill下.老闆好好咁問我地鐘意飲咩口味既啤酒,聽朋友講呢到既酒都係黎至世界各地!有西班牙,台灣,紐西蘭同本土啤, 今次我哋叫咗兩杯酒同小食放工chill下! 紅酒煮西班牙辣肉腸($88)辣肉腸係厚身唔係pizza個種, 質感有少少似肉乾, 咬落去會滲一層層既紅酒香同果香甜味., 非常入味同岩餸酒!灸燒帶子伴香茅洋蔥汁($128)面頭配上櫻花蝦同小小乾蔥, 底有少少青醬提帶子鮮味!而帶子都唔算細粒, 面頭燒得非常香脆,再加埋有特別既香茅洋蔥汁. 成個配搭好特別! 必試!西班牙香辣蒜油蝦($148)呢個蒜油蝦真係要讚, 廚師用左蝦頭同唔同香料煮左個汁超過半個鐘,個汁有非常濃厚既蝦味,而且有醋既微酸同埋辣味! 蝦食落都好爽口彈牙, 不得不提佢既蒜蓉包都焗得好好香脆!#4 estaminet ($88)來自比利時手工啤, 有蜂蜜同杏仁味, 易入口同淳滑,顏色偏深. 岩哂女仔飲, 飲落有少少似Stella.而Pilsner既釀製方法,口感會更加濃厚,會有少少苦,出泡量會增加!#8 Se
紅酒煮西班牙辣肉腸
紅酒煮西班牙辣肉腸($88)
灸燒帶子伴香茅洋蔥汁
灸燒帶子伴香茅洋蔥汁($128)
西班牙香辣蒜油蝦
西班牙香辣蒜油蝦($148)
#4 estaminet
#4 estaminet ($88)

#8 Season Ale($98)
 呢款係來自澳洲既手工啤,  比岩岩個杯味道更濃,佢有熱情果同菠蘿既微酸, 入口鮮苦後帶點酸, 個味道好特別, 襯埋佢既西班牙菜, 好開胃!
2022-10-05
10 分鐘 (堂食)
紅酒煮西班牙辣肉腸
#4 estaminet
2022-10-05 36 瀏覽
Blaze Craft地址: 中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖電話: 70753799====================手工beer 為主題架餐廳,飲啤酒食tapas($68 炸青椒,呢個tapas 係唔辣,當小食送啤酒好滋味,成隻食$128 炸魷魚,個醬起了好重要架角色,魷魚好口感煙韌。$168白啤煮青口,無睇錯我都無打錯,是白啤唔係白酒,配麵包。青口鹹香同白啤多了份麥香。點了杯triple karmliet 好重麥香
Blaze Craft

地址: 中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖
電話: 70753799

$128 炸魷魚,個醬起了好重要架角色,魷魚好口感煙韌。

點了杯triple karmliet 好重麥香
2022-10-04 21 瀏覽
今天重陽,過嚟香港行山啦,試下中環不同美食,去咗蛇王芬食蛇羹,跟住去咗蘭芳園飲奶茶,跟住行到咁上下在喺附近睇下有冇啲特別一些的美食,看到了一間西班牙餐廳,有鴨腿和凍湯,啱曬心水,入去一試,食品質素有番咁上下,並且有驚喜,服務質素又好!我會返嚟再試其他食物
今天重陽,過嚟香港行山啦
  • 香烤油封鴨腿
2022-09-28 36 瀏覽
.🔺Blaze Craft 放假鬆一鬆 想飲返兩杯🤭呢間餐廳環境不錯 主打西班牙菜.西班牙流心蛋火腿片配薯絲🥔薯絲十分幼細 炸得香脆 調味香口😺火腿片淡淡咸香味道 十分適合送酒👌🏻.西班牙海鮮燴飯🍛份量十足!配搭海蝦、青口、蜆肉、魚肉~鮮味十足!燴飯口感煙韌 一定要加檸檬汁~整個感覺會更加清新☺️☺️.Jasmine & Passion Fruit🥂酒精濃度較低~淡淡花香果味 容易入口!Yum Yum Yuzu Lager🍻柚子味都幾出 喜歡果味的朋友要一試🤭.餐廳於2:30-7:30 All Tapas 20% off!收工黎都可以趕到尾班車😆
🔺Blaze Craft
放假鬆一鬆 想飲返兩杯🤭
呢間餐廳環境不錯 主打西班牙菜
西班牙流心蛋火腿片配薯絲🥔
薯絲十分幼細 炸得香脆 調味香口😺
火腿片淡淡咸香味道 十分適合送酒👌🏻
西班牙海鮮燴飯🍛
份量十足!配搭海蝦、青口、蜆肉、魚肉~鮮味十足!
燴飯口感煙韌 一定要加檸檬汁~
整個感覺會更加清新☺️☺️
Jasmine & Passion Fruit🥂
酒精濃度較低~淡淡花香果味 容易入口!
Yum Yum Yuzu Lager🍻
柚子味都幾出 喜歡果味的朋友要一試🤭
收工黎都可以趕到尾班車😆
2022-09-20 35 瀏覽
難得放工唔係即刻離開中環😆今日特意去一間新開既手工啤專門店,同時主打西班牙菜,一於”Happy Monday”一下🫶🏻手工啤(Craft Beer)係以麥芽同啤酒花發酵製造,近年係香港好受歡迎。今日試左杯Lager (Regular $88),產地係New Zealand。Lager本身感覺較為薄身,加上Abv只係4.7%,呢款仲帶帶有少少柚子味,成件事好易入口🥰[曼切戈芝士百里香炒雜菌]$68曼切戈芝士,係西班牙芝士王,以羊奶製成。幾種菌類拌上曼切戈芝士碎,加上百里香香味,仲有秘製帶有少少酸既醬汁,好juicy好開胃。[炸西班牙黑松露火腿忌廉波]$88外層好酥脆。一切開,中間係忌廉夾雜火腿蓉慢慢流出,好滑,好味。[西班牙虎蝦番茄扁意粉]$218兩隻好大隻既虎蝦🫢好肥美好彈牙。意粉超超超濃蝦味同蕃茄味,非常惹味!而且意粉好彈牙,高質!餐廳會定時轉menu架,下次唔知會有咩驚喜?手工啤 x 西班牙菜💛

今日試左杯Lager [Yum Yum Yuzu Lager](Regular $88),產地係New Zealand。Lager本身感覺較為薄身,加上Abv只係4.7%,呢款仲帶帶有少少柚子味,成件事好易入口🥰

[曼切戈芝士百里香炒雜菌]$68

[炸西班牙黑松露火腿忌廉波]$88

[西班牙虎蝦番茄扁意粉]$218

2022-09-19
2022-09-18 34 瀏覽
新開當然要嚟一探究竟西班牙海鮮飯呢度嘅飯底有濃郁嘅海鮮鮮味而且仲有豬腩肉粒口感好豐富超多蜆、青口、大蝦大蝦肉質鮮味彈牙蝦頭仲有好多膏配埋中間嘅蒜蓉蛋黃醬食更加滋味🧄蒜片大蝦都係店長推介果然冇介紹錯係signature 啲蝦留返蝦頭蝦尾但其實中間已經剝咗殼好細心蝦肉鮮味蝦頭仲有好多膏添啲蒜油用嚟點麵包一流😋呢度嘅主打其實係手工啤唔想飲咁高濃度點咗最底嘅luminate sour飲落好易入口好開胃唔係飲開手工啤嘅記住揾店長介紹下飲唔同味原來有先後次序㗎
新開當然要嚟一探究竟

飲落好易入口好開胃

唔係飲開手工啤嘅記住揾店長介紹下
飲唔同味原來有先後次序㗎
2022-09-17 994 瀏覽
Happy Thursday 緊係要去鬆一鬆,飲返杯🍻啦!今次選擇了中環「Blaze Craft」,因為它們有手工啤酒飲,又食西班牙菜,這樣的配搭確實唔錯。餐廳內是酒吧的格局,有吧枱,高枱,矮枱,室外也有枱,方便吸煙人士。我們坐的是矮枱,幸好上菜是一樣食完才上另一樣,否則不夠位放。水牛城雞翼 $88店員聲稱話好辣的,攪到我哋又驚又想試。雞翼皮好脆,撈醬汁後都沒有掩蓋佢嘅香脆,辣就唔算好辣,只能說是小辣,嚇得我,勁驚辣到食唔到。味道方面都可以,酸辣味。西班牙香辣蒜油蝦 $148蝦好大隻,而且已經脫了2/3的殼,好方便食,蝦肉爽口,蒜頭味香,湯汁配上香脆硬麵包很好吃😋西班牙海鮮燴飯 $268有青口、蜆、蝦,中間是咸蛋黃沙律醬,先移開海鮮,檸檬汁榨在飯面上與咸蛋黃沙律醬混合,飯的味道就是檸檬味、沙律味、海鮮味,味道是濃烈的,特別是海鮮味特別出,很好食,是個不錯的菜。Yum Yum Yuzu Lager $68有啤酒味的甘香和淡淡的柚子味。Rodenbach Grand Cru $98是蘋果醋味的啤酒,幾特別,很易入口,適合初喝酒的人。我們都用中環行人扶手電梯上去,是在大館隔離,很易搵。

水牛城雞翼

水牛城雞翼 $88

西班牙香辣蒜油蝦 $148

西班牙海鮮燴飯

西班牙海鮮燴飯 $268

Yum Yum Yuzu Lager

Yum Yum Yuzu Lager $68
有啤酒味的甘香和淡淡的柚子味。

Rodenbach Grand Cru

Rodenbach Grand Cru $98
是蘋果醋味的啤酒,幾特別,很易入口,適合初喝酒的人。

我們都用中環行人扶手電梯上去,是在大館隔離,很易搵。

2022-09-15
水牛城雞翼
西班牙海鮮燴飯
Yum Yum Yuzu Lager
Rodenbach Grand Cru
2022-09-14 763 瀏覽
餐廳環境有點走工業風的感覺🍴 座位很寬敞 舒適 店員亦非常有禮這是餐廳7月時的餐單🤣 那時候很忙 想要認真的為餐廳寫評語 故此放著放著就忘了🤣🤣不好意思🙏🏻 不過我也有留意 即便餐廳會定期更改menu 有一試菜點還是有保留的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 所以我的good review 應該還是有用的啦 前菜 (三款)🍴·炙燒帶子伴香茅洋蔥汁🧅帶子非常大一顆 鮮甜 juicy 好吃! 以香茅洋蔥吊出帶子的鮮美而不搶戲 正!-·炙燒牛肉片伴柚子醋🥩從圖中亦可見 牛肉片非薄如紙 也是有一定厚度的✨ 配以酸酸甜甜的柚子醋 非常開胃!-·西班牙馬鈴薯蛋餅🥔這反而是我最愛的一道前菜 可能因為我從來未吃過西班牙馬鈴薯蛋餅🤣 覺得口感 味道很有趣 裡面盡是顆粒的馬鈴薯和洋蔥〰️ 口感鬆軟 味道香甜 而且裡面濕潤 不會乾! 而且說實在的 吃完前菜 女孩子應該已經飽了吧😂😂😂額外多點了一份小食 -西班牙香辣蒜油蝦配吐司🦐 $148 賣相很不錯吧 讓人食指大動!! 蝦子沒有雪藏味 肉質爽彈 店家還為客人預先拆殼了 😝 方便懶人🤣🤣 配上特調的醬汁和蒜頭🧄超級惹味的!! 以橄欖油吐司沾醬吃 也是爽到不行!! 很適合配酒的

前菜 (三款)🍴
·炙燒帶子伴香茅洋蔥汁🧅
帶子非常大一顆 鮮甜 juicy 好吃!
以香茅洋蔥吊出帶子的鮮美而不搶戲 正!

·炙燒牛肉片伴柚子醋🥩

·西班牙馬鈴薯蛋餅🥔

額外多點了一份小食 -
西班牙香辣蒜油蝦配吐司🦐 $148
賣相很不錯吧 讓人食指大動!! 蝦子沒有雪藏味 肉質爽彈 店家還為客人預先拆殼了 😝 方便懶人🤣🤣 配上特調的醬汁和蒜頭🧄超級惹味的!! 以橄欖油吐司沾醬吃 也是爽到不行!! 很適合配酒的一道菜呀!

香煎鱸魚配普羅旺斯燉菜 $168
擺盤美美的(*¯︶¯*) 鱸魚鮮甜 無骨 啖啖肉!
普羅旺斯燉菜酸酸甜甜 蔬菜燉得軟軟的 好好吃
旁邊是烤焗的薯仔 外脆內粉糯
好喜歡這道菜 不油膩 很清爽 又很健康的感覺☺️

牛油果芝士手打牛肉漢堡 🍔 $188
顏色繽紛 看著很像玩具🤣 有令人開懷的感覺
由於openrice的圖片數量限制 不能post橫切面給大家看🙏🏻
手打牛肉漢堡扒非常厚 裡面是7成熟 juicy!
蕃茄、生菜、牛油果都非常新鮮 很好吃 友人很愛😝
薯條是Cajun fries 🍟 吧 香辣 脆卜卜 ✨

炸西班牙火腿忌廉波 (2 pcs)$48
這一個也是挺驚豔的 即點即炸👅
外層非常酥脆 一口下去 那忌廉的味道搶先衝出
然後是軟綿綿的薯蓉🥔 中間會嘗到鹹鹹又有咬口的火腿 好吃!

吉拿棒伴朱古力醬和雲呢拿雪糕🍨 $28
擺盤也是美美der
Churros 只有2條短小的 外脆內軟 面層裹滿糖粉 好好吃!完全不夠喉 希望店主會推出加大份量版吧 🤣🤣

朱古力醬非常香濃 是濃度較高的朱古力醬🍫 絕無欺場 Jeng!!

雲呢拿雪糕牛奶味道重🥛 軟滑 配以crumbs 覺得可以單飛出道 好吃🤣🤣🤣

跟餐飲品 凍美式咖啡 ☕️
是偏nutty的 而且很有層次 順滑
這也是有讓我驚喜的飲品⭐️
另外一杯是蜜桃梳打 🍑 另加$15
酸酸甜甜 非常有氣 夏日炎炎 喝到這杯真的沒話可說!
我個人是蠻喜歡這家小店的
  • Cheese  Burger
  • Churros
  • Iced  Americano
  • Peach  Sparkling  Soda
手工啤近年越黎越多人飲,今次黎到中環呢間新開嘅手工啤專門店,暫時已經有13款唔同產地同口味嘅手工啤供,店長話遲d仲會有更加多款式添。摸杯底當然都要食吓嘢,餐廳除咗手工啤亦都主打西班牙菜,等客人可以邊飲邊食吓富有西班牙特色嘅tapas。#9 Yum Yum Yuzu Larger $68叫咗杯黎自紐西蘭,比較易入口嘅手工啤,酒精濃度4.7%,特色係有淡淡嘅柚子清香,配合埋香濃嘅啤酒味,飲落非常清爽。西班牙流心蛋火腿片配薯絲 $88底層係炸到香口脆身幼幼嘅薯絲,加上流心蛋同風乾火腿片,入口係估唔到咁惹味,而且仲非常有口感。紅酒煮西班牙辣肉腸 $88呢味辣肉腸非常特別,用咗紅酒黎煮,有少少紅酒香,再加上蜜味、辣味、煙燻味同鹹香,用黎佐酒真係一流。西班牙海鮮燴飯 $268主食揀咗西班牙海鮮飯,面頭鋪咗大量海鮮,好似蝦、青口、大蜆咁,海鮮全部都好新鮮,味道鮮甜。燴飯吸收哂海鮮湯嘅精華,仲可以撈埋埋蒜蓉蛋黃醬一齊食,更加有風味。。。Blaze Craft (中環)中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖。。

#9 Yum Yum Yuzu Larger $68

西班牙流心蛋火腿片配薯絲 $88

紅酒煮西班牙辣肉腸 $88

西班牙海鮮燴飯 $268

Blaze Craft (中環)
中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖

1K
2022-09-08 33 瀏覽
今日同朋友去完大館參觀,就走落荷李活道開餐,我哋見到一間新開業的「 Blaze Craft」主打西班牙菜及Craft Beer 不禁入餐廳chill下歎一餐西班牙風味美食。來到西班牙餐廳,必點Suckling Pig 西班牙乳豬 $288,製作時間需20分鐘是要有耐性的一道地道美食。當職員送上乳豬,賣相很吸睛,6件大大件的乳豬,皮脆肉嫩,點上秘製醬汁,非常惹味。Chorizo Al Vino 紅酒煮西班牙辣肉腸$88,這個送酒一流,辣肉腸肉質結實,味道鹹香,食後有辣很後勁的小食。Huevos Rotos Con Jamon 西班牙流心蛋火腿片配薯絲$88,薯仔絲好香口, 撈勻流心蛋夾上火腿片,超滋味。Craft Beer 手工啤,點了Duncan's Yum Yuzu Lager $68,來自New Zealand,味道清新有柚子味,爽口順喉,天氣炎熱飲番杯勁解暑。

♡ 主打手工啤既特色餐廳- Blaze Craft ♡-又黎到中環區~ 同個朋友gathering 🤣 想輕輕鬆鬆食個飯~ 啤一啤佢🍻就揀咗呢間主打手工啤嘅餐廳😆有成十幾款比您簡 😍 氣氛唔錯~~👍- ♡ 灸燒牛肉片配柚子醋 ♡ $168牛肉燒得好香 ~ 仲有好多黑椒😋中間配上沙律菜同醋💓 好清新~~ -♡ 西班牙海鮮燴飯 ♡ $268 老闆話呢個係正宗嘅西班牙菜式鍋中間既飯係偏乾身 而鍋邊既飯係燶邊 極具特色~~ 配上豬肉、青口、蜆肉、大蝦🍤汁香味濃 😋 十分推薦~~ ❤️-♡ Yum Yum Yuzu Lager ♡ $68 👍女士們必點❤️ 容易入口有柚子香味 😆 -♡ Me Time Mosaic ♡ $118 友人叫左一杯regular size 屬IPA (India Pale Ale) 酒花香濃郁~ 帶有特色既苦澀味👍#❥ 餐廳仲可以室外進餐 ~ 😆晚上🌃同朋友黎Relax下一流😍飲下野 最岩gathering 👭-⇢店鋪資料:Blaze Craft (中環)中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖
♡ 主打手工啤既特色餐廳- Blaze Craft ♡

老闆話呢個係正宗嘅西班牙菜式
鍋中間既飯係偏乾身
而鍋邊既飯係燶邊
極具特色~~
配上豬肉、青口、蜆肉、大蝦🍤
汁香味濃 😋 十分推薦~~ ❤️
♡ Yum Yum Yuzu Lager ♡ $68

👍女士們必點❤️ 容易入口
有柚子香味 😆
♡ Me Time Mosaic ♡ $118

友人叫左一杯regular size
屬IPA (India Pale Ale)
酒花香濃郁~ 帶有特色既苦澀味👍
#
❥ 餐廳仲可以室外進餐 ~ 😆
晚上🌃同朋友黎Relax下一流😍
飲下野 最岩gathering 👭

⇢店鋪資料:
Blaze Craft (中環)
中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖

2022-09-05 38 瀏覽
Lunch同同事試呢間新開嘅西班牙菜~新店開張~試業期間有八五折優惠 做到九月尾 抵! lunch set有appetiser, soup, main course and drink!Appetiser: 加利西亞風味章魚章魚煙韌有咬口,再少少辣粉,好吃惹!西班牙辣椒炸完之後好香口!西班牙凍湯有蕃茄、甜紅椒、青瓜等食材,酸酸的,非常開胃西班牙墨魚汁燴饭好香墨魚汁味~燴飯做得啱啱好 食落有少少咬口~加錢要左杯yuzu味Lagar 飲落好滑,麥味相對冇咁重,酸酸甜甜,夏天飲夠哂消暑解渴~
Lunch同同事試呢間新開嘅西班牙菜~

Appetiser: 加利西亞風味章魚

西班牙凍湯
有蕃茄、甜紅椒、青瓜等食材,酸酸的,非常開胃

西班牙墨魚汁燴饭
好香墨魚汁味~燴飯做得啱啱好 食落有少少咬口~

今日約咗一位於中環返工嘅客人食lunch ,知道佢對食有講究,而且午餐時間較長,可以放心選間較佳嘅餐廳。於是訂咗呢間位於荷李活道新張約一個月新店。餐廳主打西班牙菜,另有多款手工啤,啱曬鍾意手工啤酒嘅我。餐廳裝修以灰黑色為主,門口左右各設有一張高餐檯。入店內即刻就見到大吧檯。一邊高餐枱,另一邊矮枱,大概二十多個座位左右,整體環境氣氛舒服。入座後店長細心介紹今日lunch menu , 餐廳大約一個月左右會更新menu 。並推介了今日兩款,包括《香烤油封鴨腿》同《西班牙墨魚汁燴飯》,咁啱我同朋友都啱心水 ,於是就決定了。Appetizers包括有《傳統西班牙凍湯》和《加里西亞風味章魚》。凍湯成份有蕃茄、紅甜椒、青瓜等等,味帶微酸亦帶甜,很清新很適合夏日飲用。章魚配嫩薯仔和西班牙辣椒,味道不錯。《香烤油封鴨腿》,油封鴨腿醃製及油封程序十分花功夫,所以不是很多餐廳有供應。呢隻鴨腿表面烤至微微金黃色,肉質細嫩甘香,鴨肉微酥而不肥,絕對值得一試。《西班牙墨魚汁燴飯》,用西班牙獨特嘅平底鍋,米飯吸收墨魚汁,入口飯身有咬口,食落滿滿墨魚汁嘅鮮味,店長無介紹錯。除食物有質素之外,一定要介紹我至愛嘅手工啤

Appetizers
傳統西班牙凍湯
加里西亞風味章魚

香烤油封鴨腿

西班牙墨魚汁燴飯

除食物有質素之外,一定要介紹我至愛嘅手工啤 。餐廳共提供14款手工啤,產地主要來自香港、台灣及澳洲。今日我選了No.9 Yum Yum Yuzu Larger (ABV:4.7%),來自紐西蘭,帶柚子味,,味較薄身不易令人醉,適合夏天及午間飲用。

No.9 Yum Yum Yuzu Larger

餐廳有 Happy Hour 時段(2:30-7:30pm ),可享有八折。新張期間,更特設全單85折,優惠至9月底。如果你喜歡手工啤,又鍾意試下新野,一定要嚟試下。鍾意食西班牙菜嘅朋友,更加吾好錯過。

2022-08-20
Appetizers