2015-09-21 6127 瀏覽
喺iSquare睇完早場,貪就腳過嚟食lunch buffet。海鮮頭盤有小龍蝦、松葉蟹腳、海蝦、藍青口同紐西蘭青口。除咗紐西蘭青口冇試之外,其餘四款都ok。小龍蝦同蟹腳稍鹹,不過呢類海產因含海水關係往往係咁,都好正常,算幾鮮味。現成沙律同自製沙律吧都好大路,冇乜好講。凍肉盤有煙三文魚同三款cold cut, 但係冇我喜歡嘅Parma ham或黑毛豬風腿。我只試咗煙三文魚,味道濃淡適中,不俗。刺身有三文魚、仿鮑魚、鯛魚同吞拿魚,味道ok。壽司有鰻魚、櫻花魷魚、中華海藻及仿翅,我只試咗櫻花魷魚,水準一般,不過不失。熱盤真係冇乜嘢引起食慾。中湯係粉葛鯪魚,好淡。燒烤區有香腸、雞串、漢堡扒及薄牛扒,肉質略粗,味道一般。主菜係燒豬髀,我因為頭盤食得耐,燒豬髀得返水尾,冇要到。以為仲有至少一個鐘佢會refill,結果係連個廚師都唔知去咗邊,冇人serve兼冇refill,好似唔想供應咁。甜品係大路到極嘅芝士餅、泡芙、朱古力慕絲等八至十款選擇。味道全部合格,不過冇邊樣想encore。雪糕係Haagan Daz四款大路口味(其中三款係三色雪糕),我㨂咗cream cookie。可能雪櫃開關太多唔夠凍

甜品係大路到極嘅芝士餅、泡芙、朱古力慕絲等八至十款選擇。味道全部合格,不過冇邊樣想encore。雪糕係Haagan Daz四款大路口味(其中三款係三色雪糕),我㨂咗cream cookie。可能雪櫃開關太多唔夠凍,個雪糕變咗軟雪糕,味道大打折扣。

呢餐$288一位,滙豐卡75折,折實約$250,唔算貴又唔算抵。食物質素大致可以,但真係好食嘅又真係唔多,好耐未食過咁平淡嘅自助餐。整體結論係大路加一般,食咗冇壞,但唔會推介。
看了很多這餐廳的食評,在做海鮮7重奏,7天不同的海鮮,我定的是星期三主題英國蟹,點知去到坐落出去攞嘢食的時候,找尋主角英國蟹,但沒見蟹影,只見龍蝦,問了工作人員才知今天改了,是龍蝦主題天啊本來想食蟹的,改變了都不事先通知,覺得有些不足,但看到熱食依然是蟹的,改的五改的,不想媽媽失望所以沒有走到,食吧講返食物,質素都算滿意,龍蝦淡了些,蟹腳好過佢,媽媽很喜歡老火湯,我就覺得燒牛肉幾好食,生壕一般,對甜品最滿意,

改了主題我龍蝦
2015-09-09
  • 雪糕
2015-09-15 4707 瀏覽
同事生日, 我們一齊去左呢度食Dinner Buffet, 原來呢間餐廳裝修過, 我都未嚟過, 裝修後就改左7天不同主題海鮮自助晚餐, 好有新鮮感呀, 我們揀左星期五, 係龍蝦之夜. 由晚上6點食到9:15.用匯豐信用咭可以有七五折, 折後506左右, 都好抵呀.6點未到已到啦, 仕應還在努力擺放食物, 已見到有三層的龍蝦架. 那個區是專放龍蝦食品的, 有龍蝦配雜豆沙律, 龍蝦蘋果果凍, 龍蝦卷, 龍蝦雜果沙律, 之後係cold cut, 燉蛋, 生蠔, 刺身, 天婦羅, 芝士焗龍蝦, 長蟹腳, 青口及蝦, 冷麵, 芝士拼盤,  燒豬蹄及燒牛肉, 沙律區擺放得好好, 勁多沙律菜選擇. 仲有雪糕櫃, 甜品櫃, 各式精緻甜品, 還有熱葷, 選擇就比較少, 有最好味的燉湯. 食物不算好多選擇, 但都多元化, 每樣都有.生蝦每次限攞三次, 唔算大隻, 都好味呀, 甚麼也沒有加, 有海水味道, 唔腥, 爽口, 龍蝦都好大隻, 開邊的, 肉都係啖啖肉, 都爽口的, 有好多膏架, 還有一些小小杯的都好味, 有唔同味道及都有龍蝦粒粒肉. 有紅腰豆沙律, 芒果味, 芥辣味. 芒之焗龍蝦熱辣辣, 每次只出

用匯豐信用咭可以有七五折, 折後506左右, 都好抵呀.

芒之焗龍蝦熱辣辣, 每次只出六隻, 好快冇晒, 不過都出得好快的, 上面好多芝士, 下面係龍蝦肉, 其實都好味的, 都好香芝士味呀, 不過食一隻ok, 會漏的. 同事食左三四隻呀.

刺身我只食三文魚, 甜蝦, 厨司俾左好多甜蝦呀, 細細隻好好味, 夠爽唔腥, 三文魚都好肥美又新鮮又甜, 好美味. 燉湯係花膠湯, 好足料, 好大塊花膠呀, 夠晒甜, 又有冬菇, 廋肉同埋瑤柱, 好好味. 燒牛扒都食左一塊, 夠淋身, 唔會過老, 好味, 好大塊架. 龍蝦蒸蛋普通, 有龍蝦味的, 只有兩片冬菇及一小件龍蝦肉係面, 少少蟹籽, 所以蛋係冇咩味道的.

甜品時間: 一杯杯的啫喱好味, 燉蛋唔夠滑及香, 仲有tart都可以, brownie都幾好味, 好實身的. 唔會好甜, hagen-dazs雪糕當然係食士多啤梨味最正呀, 細杯裝的. 仲有水果, 有菠蘿, 哈蜜瓜及蜜瓜, 菠蘿最甜呀.

我之後都食多三隻生蝦先收工. 整體係熱食太少啦, 龍蝦都好味的, 不過蟹腳係最出色呀. 細細條但好有味道, 唔會好多水及肉係霉身. 燉湯都係, 好出色的.
2015-08-28
2015-09-08 4974 瀏覽
金域假曰酒店宵夜自助餐,有openrice.優惠卷$250一個到未夠鍾數已經勁多人排隊,羊群心理覺得咁多人實吾差啦!實質係差呢個數吾值去食,首先蠔吾知係咪即開啦,佢出名蚊型蚊我前先有睇其他食評已經知,佢一盤拎出黎,吾洗十秒已經無晒,因為第一個夾既人已經夾晒成盤,等第二盤都耐,同要同人去爭,鬥快,玩咩,我黎跑馬拉松嫁頭拎到兩住係尾水人地厭太細先執到返黎另外個啲全部都係殼,我見其他台勁拎幾大碟返黎,我真心吾知點食好在都叫有蟹腳,算叫幾好,基本上個埸無乜野食,😒😒😒
金域假曰酒店宵夜自助餐,有openrice.優惠卷
$250一個到
頭拎到兩住係尾水人地厭太細先執到返黎
好在都叫有蟹腳,算叫幾好,基本上個埸無乜野食,😒😒😒
$250 (宵夜)
優惠券
Holiday Inn的自助餐是我小時候跟家人會到的地方,那個時候只要家人一說"我們去吃自助餐",立下就會覺得人生真美好,又有很多好吃的。長大了對自助餐興趣其實大大減少,因為就來來去去都是那些菜式,而且又貴,拿吃自助餐的錢其實可以去吃一餐好的fine dining了。但最近朋友極力推薦這裡的新主題自助餐,選擇多,價格是我覺得可以接受的,不會又貴又悶。先跟大家說七重奏是甚麼,逢星期一到星期天,每天都有一款海鮮主題星期一 - 澳洲生蠔星期二 - 挪威三文魚星期三 - 英國蟹星期四 - 加拿大帶子星期五 - 美國龍蝦星期六 - 越南大虎蝦星期天 – 南非鮑魚當天是星期五,吃的是龍蝦主題。我愛吃龍蝦,來得真對時間。是看到龍蝦冷盤,隨便你吃,肉質沒有別的那麼老,肉質蠻嫩的也鮮甜。龍蝦是從美國波士頓來的,品質有保證。必吃的還有烤龍蝦,龍蝦肉上舖滿芝士跟磨菇汁,又香又鮮,非常搶手呢,一拿出來往往很快就會給人拿光了。除了兩款開邊原隻龍蝦,還有不少龍蝦菜式,有龍蝦芒果莎莎醬、龍蝦忌廉芝士卷、龍蝦茴香沙律、及椒鹽炒龍蝦等,選擇非常多,但我就是很簡單地被烤龍蝦迷住了,都集中那烤龍蝦來吃這裡的燉湯真材實料,都

星期一 - 澳洲生蠔
星期二 - 挪威三文魚
星期三 - 英國蟹
星期四 - 加拿大帶子
星期五 - 美國龍蝦
星期六 - 越南大虎蝦
星期天 – 南非鮑魚
這裡的燉湯真材實料,都是師傅一盅一盅的放料進去,湯鮮味美,愛喝湯的我喝了三盅,很滿足
刺身生蠔海鮮類一律不缺,甚至連宵夜自助餐都有生蠔!很多人應該更想來吧
燒烤類,天婦羅,甜點類也是一應俱全,我覺得吃下來這個自助餐不會讓我覺得無聊,蠻划算的

自助晚餐日至四價格$518,五六$598,宵夜日一$188,二到四$238,五六$288
2015-08-24 7324 瀏覽
夏天時間,家庭樂的暑期假開始,自助餐自然出籠。尖沙咀地區選擇不少,不過有心思有主題的不算太多。其中Holiday Inn酒店2樓Bistro on the Mile趁暑假推出抵食自助晚餐,一星期七日,共有七個不同的主題。這次Holiday Inn Hotel專誠設計由週一至週日推出不同主題的自助晚餐。星期三,主打是英國蟹任食。自助餐有長腳蟹及生蠔供應也許是顧客選擇光顧的因素之一,這一點,絕對不容忽視。除此之外,餐廳既然以蟹為主題,必少不了精緻的蟹肉菜式。蟹肉沙律,日式芥茉蟹肉配木瓜,蟹肉鮮甜加上木瓜果香,感覺精緻。還有蟹肉牛油梨芒果、扒長腳蟹、泰式咖哩炒蟹、薑蔥炒蟹、蒜蓉辣椒蟹肉炒螺絲粉等。當然少不了,還有多肉多膏的麵包蟹。不用複雜的煮法,只是清清一道,更顯鮮味。再者,麵包蟹源源不絕供應。而我自己的選擇是這個焗蟹餅。雖然薯蓉的糯口感覺多了一點,但是烘得香口,吃來惹味。除了主題性食物之外,自助餐當然少不了壽司、海鮮等。刺身有三文魚、鯛魚、吞拿赤身等,都是基本配套,壽司還可。海鮮除了麵包蟹、長腳蟹之外,還有這些帶有少許鹹味及清清茴香味道的小龍蝦。加上一大堆前菜,每樣一件都已經可以拿上幾碟。

加上一大堆前菜,每樣一件都已經可以拿上幾碟。
熱熏往往未必是自助餐中最搶眼的一環,不過實而不華的食品卻可為一頓自助餐添上不少色彩。
個人一向喜歡吃印度的胡椒脆餅,而這裡的脆餅是酒店專門聘請印藉廚師製造。而且咖喱的口味也很不錯,不算太辣,但香料味道夠惹味。
當然,熱盤的另一主打是源源不絕供應的燒牛肉。即叫即切,生熟成數隨你喜歡。燒牛肉外,更有火雞扒,油脂部分低一點,味道也好。
甜品的選擇也不少,可惜已經之前幾輪已告收兵,眼看一碟碟會發光的甜品,心想只可有下一次吧!
雖然甜品不吃,但看到這座熱朱古力卻有點興趣。整體朱古力味道也算香而滑的,但如果味道能再濃一些的話,效果會更佳。

自助晚餐時間由18:00至21:15,3個多小時,足夠你大吃大喝。收費$518+10%,不過匯豐信用咭有七五折。而且酒店優惠,每個成人可帶一個7歲以下小童免費,加上暑假時間至八月三十一號,所有7-14歲小童可享半價,抵上加抵。

Bistro on the Mile尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店1樓

2015-08-12
2015-08-20 6753 瀏覽
自從跟朋友來過以帶子作主題的一夜,實在對以龍蝦做主題的星期五有著期望,可說是整個7連環海鮮日最令在下心動的一天,在龍蝦station放滿了不同的龍蝦食品。以三層架放上了開邊龍蝦凍食,size未算太大,但無限量添加,而且refill速度可以追上客人須要仲想點 ? 比起某些buffet只送上一隻半隻大方得多,亦是一個足料回本位,質素沒有將價就貨,肉質柔韌而富彈性,先來一隻是必然的事,朋友遲大到,可能選了隻放置了一段時間的龍蝦,時間耐肉質自然會稍微有出入。同一張長檯上,還有雜果龍蝦沙律、龍蝦配雜豆沙律、龍蝦配芒果沙沙醬及龍蝦紅腰豆忌廉芝士卷,的確是各有特色,將龍蝦變身成不同的菜色,令人眼花繚亂。Seafood Station澳洲生蠔每次只能取三隻,保持了新鮮度,蠔味濃郁,帶有海水的咸鮮,邊位有少許爽口,以buffet而言,是另一個回本位。長腳蟹爪沒有令人討厭的雪味,肉質鮮甜,在下真的消滅了不少。海蝦、藍貝及青口都能以新鮮的狀態出現,毫無霉肉的情況,值得一試。芝士焗龍蝦竟然是任取,不過要保持即煮即食狀態,要等等就必然,不過較後時間,大部份人試過之後,偶爾經過隨時可以拎到,芝士味滲入了龍蝦肉內,
Seafood Station
長腳蟹爪沒有令人討厭的雪味,肉質鮮甜,在下真的消滅了不少。
芝士焗龍蝦竟然是任取,不過要保持即煮即食狀態,要等等就必然,不過較後時間,大部份人試過之後,偶爾經過隨時可以拎到,芝士味滲入了龍蝦肉內,令味道更豐富,亦能保持爽口彈牙的質感。
老實說,單是龍蝦已暴吃三隻,再加埋生蠔,差不多已半飽,在熱葷檯還可以找到薑蔥炒龍蝦鉗,拆開外蓋,已經是啖啖肉,炒得又入味,不

錯。
還有龍蝦蒸蛋,但之前吃得太多要透透氣。
刺身三文魚、吞拿魚、鮑片、八爪魚及甜蝦,解凍的處理相當好,絲毫沒有令人討厭的雪味,亦保持了柔韌度,所謂一分錢一分貨,還是酒店有保證。
餐廳方面總共提供了三款中西湯,其中以每晚限量的燉湯最吸引,而今晚是花膠圓肉燉老雞湯,用料十足,湯色清澈,喝起來很清甜可口,入口順滑。
以前大受歡迎的燒牛肉,今天似
乎成了配角,切了一片試試,肉味濃郁,不過還可以把熟成控制得好一點。
把上述海鮮肉類吃一遍已經飽到上喉嚨,但望見Cookies & Cream、Vanilla、Strawberr

y及Coffee四款Haagen-Dazs 雪糕,實在又忍不住,消滅了好幾杯。
甜品吧的選擇可不少,Roll Cake、Jelly及慕絲,各自取了一些,其中以慕絲香甜幼滑最討好。
飲品可以自行沖製咖啡及紅茶,當然果汁紅酒是另計的。
跟大家說一個好消息,由當天到8月31日,一位成人可以攜帶一位七歲以下小童,免費享用buffet,至於七至十四歲的小童也可享半價優惠,夠優惠了吧?
對我黎講,今日又係新嘅一日。一年前,也是新的一天,因為我初來到現在工作地方,那時候,是老闆A,由A老闆換到老闆E是一年未夠的時候,今天,是新老闆E上任的一天,本身個多月前約食自助餐的我煩惱到不行,無奈只好盡快搞點手頭上的工作便立即放工奔去吃這個說好的自助餐。吃這店的原因,源於上次的賭局,別人請我吃了自助餐,禮尚往來,我當然要請番客,看過了幾個食家都介紹這裡的海鮮是出色等很,上次吃得快樂到死的我們當然要選又平又靚的地方來吃吧。今次我請,仲要遲到,雖然自己好似少年維得般充滿煩惱,但我已是中年,煩惱的是工作工作和工作,或者,唯有吃才可以減壓,一定要食到夠本。這裡一個星期每晚都有不同的主題,星期一到星期七,有龍蝦有三文魚有蠔有帶子有蟹,今晚的主題係蟹,其點題菜式,當然不能放過,麵包蟹係主角中最多人吃的,啖啖蟹肉,不過如果拆得冇咁散,應該食到更開心。蟹肉餅乾,日本芥茉蟹肉配木瓜,蟹肉栗米青瓜沙律,蟹肉釀蕃茄,全都是用蟹為主的心思菜式,最正係全部都有蟹貫穿主題,仲要有令你開胃的作用,就算你唔肚餓,或者像我心情不佳,又或者像少年維得充滿感情煩惱,相信吃完都像回魂一樣,大吃一番。生蠔也是源源不絕供應的

生蠔也是源源不絕供應的項目,生蠔大隻肥美,我吃到已懶理佢係乜國家乜款式,強烈海水的豐富口感,即開即攞,本身佢係隱藏係壽司counter後面,好難發覺,不過對美食極有靈敏觸覺的我,兩下便看到那counter了,不過,臨走時發覺宵夜時段全部生蠔放哂出黎仲震撼,我立即想book時間再過黎同細路食過,因為百多元已經可以任食,像我弟弟還在發育,一定食兩打,真係抵到冇朋友。
海鮮櫃裡的海鮮有最令我驚喜的龍蝦仔,老實說,從來冇一間酒店自助餐我吃過龍蝦仔係好食,可能大陸之前新聞令我有偏見,不過這裡的肉質鮮嫩,味道更勝龍蝦,海水味鹹度十足,突然覺得如果用蒜蓉蒸黎食可能效果更佳。
酒店自助餐又點少得青口,海蝦和蟹腳這些穩膽,全部你去行幾多次都有refill,青口雖然不是太大隻,但小巧玲瓏,隻隻都新鮮,海蝦係正常的大小,全部蝦頭有膏,蝦肉爽口有致。蟹腳也不錯,不過略微瘦左少少,就好似呂慧儀咁,肥美點會好一些,不過人地已為人妻,現在只有這些蟹腳還在為我們提供視覺味覺的娛樂。

魚生有多種,我叫了喜歡那幾種,鮑魚片較少見,鮮甜大塊。呑拿魚雖然色澤不較光澤,不過吃落肉質甜美,甜蝦雖然細細隻,也沒有太重的雪藏味,絕對新鮮,另外的魚生看似不錯,種類也是比平時的款式較多,但要保持戰鬥力,不能吃太多,寧願食蠔好過。
壽司有好幾種,最好味係鰻魚,肥美多汁,蝦肉,螺肉同蟹籽都有一定水準。
沙律吧都非常完善,我特別喜歡勁多蔬菜類,喜歡佢由頭食到尾都有,栗米,蘑菇,多種不同的沙律菜,喜歡幾時食都有,唔似一啲自助餐八點後沙律吧已經好似冇左咁。
熟海鮮有大大隻嘅龍蝦鉗,用薑蔥炒的龍蝦鉗簡簡單單已入味,而且全部都好似拳頭咁大嘅size,唔打得都睇得。
蒜蓉粉絲煮扇貝,發現到有呢個餸那刻想大叫,我完全想成籠攞番去食,粉絲,蒜蓉,豉油的比例是剛剛好,粉絲的煙韌度和剛剛煮好的扇貝係天生一對,吃了六隻,又係回本之作。
泰式咖哩蟹,咖哩味很強,搶了蟹肉應該有的鮮味,不過多件蟹都啖啖肉,加上蟹蓋都有蟹膏,不過剛才麵包蟹好像吸引好多。
辣辣地,最好喝果汁,加三十八蚊就有汽水,啤酒,果汁任飲,來杯西柚汁,開胃又健康,連有氣礦泉水都可以飲,的確令人欣喜。
是日例湯有川貝燩鱷魚肉,每碗都係一壺壺用幾個鍾頭老火燩出來,非常足料,飲落下去非常甘甜,絕對飲兩壼都值回票價。
另一個也是足料的湯係野葛菜羅漢果煲生魚,足料到驚,飲到一肚水都繼續飲。
熟食方面,隱陣之作一定係西蘭花扒蟹肉,海鮮和蔬菜的平衡飲食之度,西蘭花吸盡蟹的鮮味,絕對好食。
煎蟹餅配蟹籽忌廉汁,特色之作,蟹餅完全係由無數的蟹肉組成,忌廉汁令蟹肉更加香口,不其然吃左兩件。
火腿扒同西冷牛扒也是必點之作,兩者都有水準,不過,人老了,紅肉還是不夠膽吃太多。
我好蠢,每次一定會食那些澱粉質物體,蟹籽海鮮炒飯,每粒炒得乾爽無比,海鮮有蝦有魷魚有帶子應有盡有,不過易飽肚者勿試,好快飽,因為太足料。蒜香辣椒蟹肉炒意粉也是出色水準,意粉剛剛好的質地,不過蟹肉不多,但蒜香味重,如我般愛蒜蓉一定鍾意。

煎龍脷魚配龍蝦汁啖啖肉,配合龍蝦汁係絕新嘗試,大大舊絕對容易好到很飽。

煎雞扒,天婦羅,咖哩薄餅,冷麵都係不錯的選擇,但這裡的海鮮實在太多太多了,基本上沒有太多的空間去食...
開始甜品,haagen dazs雪糕任食是常識,不過人吃我吃,不要多吃,始終不用吃太多。
芝士蛋糕,芝士味道滿瀉,但完全唔會吃到膩,簡單令人滿足。
另外喜歡的係伯爵茶奶凍伴涼粉,樣子精選,涼粉吸盡了伯爵茶的香味,是少見的中式與英式crossover的特別甜品
酒香櫻桃雲呢嗱朱古力布甸也是較出色之作,朱古力布甸滑得如豆腐舊般,滿佈酒味與櫻桃的夾雜著絲絲的芳香。朱古力咖啡蛋糕,也是濃郁無比,細細舊但充滿著頑強的朱古力味道。
最後來一杯任喝的dilmah earl grey,完滿了今晚的心情,工作幾煩,放工了也是放工,明天又是新一天,還是明天再想吧。
不過,最開心係又搵度間平靚正酒店自助餐,下次同細路再戰,一定食得更多,不過,兩次吃完咁豐富嘅自助餐都好後悔,幾日後,仲要去另一間有名的酒店吃一頓精彩的晚飯,下次再談吧。

2015-08-12
2015-08-16 5213 瀏覽
老友約食飯,若是男的多,大多數會去炒幾味,但若是女多,很多時會選擇吃放題或自助餐,這晚我們往吃自助餐。好友相約到金域假日,竟然是我從未光顧過的酒店,入內走走看看,一間老牌酒店,能保持其活力,絕對不容易,尤其是在尖沙嘴區,酒店林立,競爭劇烈,是一個競技場。吃自助餐,依個人習慣,喜歡先巡一週才開動,赫然發現款式和種類,包羅萬有,絕對可以與同級對手週旋,這誠是食客之褔。原來我們剛遇上他們的「滋味海鮮七重奏」,一星期七天,每天不同主題,有生蠔,三文魚,蟹,帶子,龍蝦,大虎蝦和鮑魚,這晚的主題是蟹。蟹的冷盤菜式頗受歡迎,最多人「光顧」的是麵包蟹,一大盤冷盤麵包蟹,轉眼差不多掃光,幸好補充亦算快,當然喇!蟹肉結實,味鮮兼有蟹膏,也是我的首選,其餘的蟹肉粟米青瓜沙律,蟹肉牛油梨芒果杯也很清新開胃。除了蟹的冷盤,自選沙律和冷盤也有不少選擇,我試了煙三文魚,西班牙辣腸,水牛芝士配番茄,還有韓國泡菜,火腿,冷扒茄子等,每樣試一件也不得了。超喜歡吃生蠔,尤其是即開的新鮮生蠔,這晚有來自法國的生蠔,為方便輪候客人,每人每次只可取三隻,這也很合理,再者,喜歡也不能多吃,要留空間給其他食物。無可否認,生蠔非常新鮮
老友約食飯,若是男的多,大多數會去炒幾味,但若是女多,很多時會選擇吃放題自助餐,這晚我們往吃自助餐
麵包蟹
超喜歡吃生蠔,尤其是即開的新鮮生蠔,這晚有來自法國的生蠔,為方便輪候客人,每人每次只可取三隻,這也很合理,再者,喜歡也不能多吃,要留空間給其他食物。無可否認,生蠔非常新鮮,肉爽,難怪經常排了長龍,其他海鮮有長腳蟹,青口,凍蝦和淡水龍蝦仔。
生蠔
刺身
刺身種類也算多,竟然有甜蝦和素鮑魚,天婦羅即炸即食,也見水準。
炒龍蝦鉗
熱盤方面,最受歡迎的是蒜蓉粉絲蒸扇貝,泰式咖喱炒蟹,煎蟹餅,因為一出就給掃光,要留意每次廚師補充的機緣,其實燒鹹豬手,炒龍蝦鉗,燒牛肉,咖喱羊,咖喱三文魚和印度烤餅也很出色,尤其是咖喱食品,因老闆是印度人,若連咖喱也做不好,怎成?
其他的熱盤有烤香腸,燒味拼盤,炸多春魚,蟹肉西蘭花,牛仔骨,漢堡扒,炒雜椒,意粉和蟹籽炒飯,怎也可吃得飽飽。
泰式咖喱蟹
蒸扇貝
鹹豬手,正!
不得不提,這裏的燉湯不可不試,原盅燉鱷魚肉湯,真材實料,清潤止咳,愛喝!
燉湯一流
咖喱出色
香腸與雜椒
蟹籽炒飯
甜品區也多姿多采,有雪櫃擺放小杯裝甜品、生果和雪糕,感覺清潔衛生,小試了幾杯果凍,布甸,雪糕和燉蛋,但還有很多芝士餅,泡芙,果撻等未試,只恨自己不像女生有多一個胃來放甜品
水果品種多
芝士餅,果撻。
燉蛋

5 分鐘 (堂食)
炒龍蝦鉗
蟹籽炒飯
香腸與雜椒
生蠔
2015-08-16 3072 瀏覽
時段6 - 9:15pm總括來說,如果你是想來這裡食海鮮的話,應該是會失望而回的。這間酒店用海鮮做招來,但真的看不出誠意,只能說不值得這個价錢。其他菜色只是一般不差,其他差不多价位的酒店比這間做得更好。星期六6PM到逹,不算多人,三分二滿而已。一杯清水早就準備在枱上,不是客人到逹才奉上的,所以水上浮有灰塵 ,非常嘔心。冷盤龍蝦 - 不好食,肉質又乾又粗鞋,最令我驚嚇的是,到大概8點半,已沒有龍蝦,換上硬過石頭的龍蝦鉗,這樣根本沒人拿,好像只是拿龍蝦鉗來充斥場面。即開生蠔 - 不知道網上的評論是怎么來的,但我見到的是蚊型的生蠔,一人3只,味道OK。又是到大概8點半已沒生蠔。蟹腳 - 剪刀要問才會給你的,味道一般。不像其他會放在旁邊,有點不放便客人。青口 - 乾,像是放了很久的貨色。魚生 - OK,是一般貨色,沒有帶子有點失望。總之我見其他人都是拿了一編就算了。熱盤 - 就像其他人寫的菜色,有燒烤(羊,德國腸,蔬菜,肉),咖哩,燒味,牛,炒飯,湯,加上當天掛牌海鮮所做的菜色,熱盤比冷盤做得好。甜品生果 - OK,種類不算多,雪糕是杯裝haagen dazs (雲呢拿,朱古力,士多啤梨,曲奇
時段6 - 9:15pm

總括來說,如果你是想來這裡食海鮮的話,應該是會失望而回的。
其他菜色只是一般不差,其他差不多价位的酒店比這間做得更好。

星期六6PM到逹,不算多人,三分二滿而已。

,非常嘔心。

青口 - 乾,像是放了很久的貨色。
魚生 - OK,是一般貨色,沒有帶子有點失望。
總之我見其他人都是拿了一編就算了。

甜品生果 - OK,種類不算多,雪糕是杯裝haagen dazs (雲呢拿,朱古力,士多啤梨,曲奇)
2015-08-15
2015-08-11 3332 瀏覽
親戚生日, 揀左上次既Bistro on the Mil…上次我記得就無咩好食, 印度燒雞乾, 漢堡仔都乾, 唯一好食係韮菜餃, 三文魚…所以今次黎到真係要小心d, 唔好拎太多先…我第一round拎左 大蝦蘋果啫喱, 龍蝦仔沙律, 芒果莎莎配大蝦, 自選沙律, Cracker and cheese..另外又要左 三文魚, 卷物… 大蝦蘋果啫喱: 啫喱無蘋果味係咸味, 蘋果就有甜味, 但係得好少…又咸又甜, 而且啫喱唔夠實同彈, 好難吉上黎食…唔鐘意 … 龍蝦仔沙律: 龍蝦仔味道怪怪, 個汁太酸 , 只係食左一匙左右… 芒果莎莎配大蝦: 杯裝既前菜呢個最好食, 芒果酸酸甜甜加大蝦幾好食 ... 自選沙律: 主要有生菜, 另外有粟米, 紅腰豆, 配法式洋律汁... 生菜好新鮮同洗得好乾淨, 無泥無啡 , 粟米好夠甜, 紅腰豆唔會太淋, 加埋酸酸地既洋律汁好好食, 所以只後有round食多輪... Cracker and cheese: Cracker太乾太硬, 唔夾加芝士...Cheddar cheese 偏硬, 芝士味都有, 近M&S既light che
所以今次黎到真係要小心d, 唔好拎太多先…
我第一round拎左
三文魚,
卷物
大蝦蘋果啫喱

龍蝦仔沙律
: 龍蝦仔味道怪怪, 個汁太酸
, 只係食左一匙左右…
芒果莎莎配大蝦
: 杯裝既前菜呢個最好食, 芒果酸酸甜甜加大蝦幾好食
自選沙律

Cracker and cheese
: Cracker太乾太硬, 唔夾加芝士...Cheddar cheese 偏硬, 芝士味都有, 近M&S既light cheddar cheese, 另一隻係soft cheese, 但唔記得個名, 好易推, 但無咩芝士味.
三文魚
: 一份得4片...厚切, 但因為佢條三文魚幼, 所以都係細舊...無雪藏味, 幾好食, 但有筋

卷物
: 正常, 多飯, 無咩餸, 可以唔好哂quota…

第二round有
韓式薄餅,
炸餃子,
翠肉瓜天婦羅
印度薄餅
: 自己加左咖哩汁, 好脆…咖哩汁稀, 但夠味, 不過唔辣…

安格斯牛扒
: 好un, 咬唔開...已經加左磨菇汁, 但係都係乾
…磨菇汁幾香同好濃磨菇味, 哂左...
迷你漢堡扒
: 諗住俾機會佢, 點知同上之一樣咁乾...like鞋底

燒賣
: 好實, 要用d力咬, 唔知算唔算彈牙...咬開有兩隻蝦係入面, 得好少豬肉, 而且唔係肥豬肉...唔係茶樓燒賣, 但可以食下…

蟹籽揚洲炒飯
: 蟹籽無特別, 炒飯無咩味, 有d油

西蘭花蝦仁
: 西蘭花夠淋, 但係蝦仁完全無味…可以唔食蝦

炸蝦
: 麵包糠厚, 蝦無味, 要加他他醬...

韓式薄餅
: 超厚, 痴牙, 無味…

炸餃子
: 皮炸得OK脆, 同一般日式餃子一樣都係用瘦肉同比較少肉

翠肉瓜天婦羅
: 翠肉瓜過淋, 而且好油...

之後食埋一round甜品先再encore…拎左
Mango crumble,
黑白朱古力mousse,
芋頭味既甜品,
Berry tart同
Oreo 雪糕
Mango crumble
: Mango too sweet, artificial flavor, cannot have one more bite... The crumble is buttery, but not crumble enough...

黑白朱古力mousse
: 無特別, 可以不試...

芋頭味既甜品
: 好食!!清哂成個... 芋頭味濃, 而且夠甜, 仲好似有d蛋糕一層一層咁...

Berry tart
: Tart is a little bit hard. Berry is sour but acceptable..
Oreo 雪糕
: 最快俾人拎哂, 補得個一次貨, 所以真係要買襯手

最後加左一round
蜜瓜,
哈蜜瓜,
西瓜
 猴頭菇湯
: 偏咸, 懷疑有MSG, 但幾好飲
蟹柳芽菜烏冬
: 長期無人係counter, 隔離個印度人過左黎煮, 落完哂d野就失蹤, 過左好耐先返... 蟹柳煮太耐, 碎哂, 爛哂...芽菜有草青味…烏冬唔酸, 但太幼同無咩彈性...

蝦餃
: 個皮好易穿, 蝦幾好食, 又係有兩粒, 夠味!!可以食...

沙律
: 紅腰豆好好食呀!!!

菠蘿,
蜜瓜,
哈蜜瓜,
西瓜
: 菠蘿, 蜜瓜最甜, 其他淡, 無咩味

親戚俾左少少
蟹腳我, 唔太多肉有d乾
…再食多個
Oreo ice cream就飲埋杯凍檸茶完成lu…
凍檸茶都幾香檸味…

不過d staff就唔太得, 除左失蹤既印度人, 仲有唔refill既staff, 最後就係態度差既staff…叫餐飲唔單止態度衰, 自己記唔到仲要我地舉手…我想講呢到酒店黎嫁wo, 點解好似仲衰過茶餐廳呢?

熱食中伏機會都幾高, 你要識揀呢!!
2015-08-08
2015-08-10 4607 瀏覽
7月29日, 之前試過Holiday Inn數次, 不外乎朋友婚宴飲喜酒或食意大利菜. 最近有朋友推介呢度嘅海鮮自助餐, 仲話一星期七日日日不同主題~ 咁arm今晚就係呀菲最愛之一嘅蟹! 呢度野食種類好豐富, 淨係頭一round都已經諗咗好耐食乜好~::: 沙律冷盤類 :::平時寫呢個類別都會由沙律開始, 不過今次真係要調一調, 先寫呢個即開生蠔! 係睇住師傅逐隻開, 隻隻都超新鮮肥美, 真係值回票價!除咗生蠔, 其他冷盤都十分吸引~ 當中首推蟹肉牛油果芒果沙律, 蟹肉鮮芒果甜再加上牛油果味道超配! Yummy! 日本芥末蟹肉伴木瓜呢個配答幾有趣, 又幾fresh幾好味~ 蟹肉沙律多士都好味, 鮮果蟹肉沙律都唔錯, 勝在密瓜哈密瓜夠甜味. 其他沙律菜都好新鮮, 醬汁配料亦多, 又健康又美味~另外, 仲有大大隻啖啖肉嘅麵包蟹! 蟹蓋亦多膏~ 但可惜肉質就唔算特別鮮.當然唔少得刺身! 三文魚、甜蝦、鮑魚、立魚、吞拿魚, 每款都新鮮肥厚, 正!::: 熱葷類 :::冷盤已經食到半飽, 但熱葷都好吸引人! 最正最有heart嘅係個原盅燉湯, 川貝燉鱷魚肉湯! 半夜連咳咗幾個月嘅呀菲即刻灌咗盅,

::: 沙律冷盤類 :::
::: 熱葷類 :::
冷盤已經食到半飽, 但熱葷都好吸引人! 最正最有heart嘅係個原盅燉湯, 川貝燉鱷魚肉湯! 半夜連咳咗幾個月嘅呀菲即刻灌咗盅, 細細個燉盅但超足料, 啖湯飲落順喉到不得了~ 正呀!
蟹肉扒西蘭花面頭淋上蟹肉蟹籽, 比平時一般自助餐更高級~
蒜茸辣椒蟹肉炒意粉就爭少少, 味道略淡, 蟹肉份量亦唔多, 意粉亦都較淋.
薑蔥炒龍蝦鉗, 超大隻鉗, 啖啖肉!
泰式咖哩蟹聞落好香又惹味~
蟹籽海鮮炒飯都幾足料, 味道都唔錯.
蒜茸粉絲蒸扇貝, 大大隻扇貝又鮮甜又有咬口, 蒜茸粉亦超入味!
::: 甜品類 :::
已經食到好飽飽, 甜品只敢揀d清清地嘅黎食. 有燉奶同新鮮生果~ 當然唔少得食下haagen Dazs啦! 其實仲有好多款式繽紛嘅蛋糕凍餅等美食未能一一試食, 但慶幸所揀所食嘅全部都好好味, 甜而不膩~ 令今晚嘅自助餐有個完美句號!
由於今晚嘅海鮮主題係蟹~ 當然唔少得大量以蟹入饌嘅頭盤、熱葷! 難得的是每款蟹主題嘅蟹肉份量都係十分慷慨足料! 晚餐$5XX一位價錢合理, 但有埋匯豐信用卡75折優惠就好抵~ 而如果係食宵夜自助餐用信用卡優惠仲$200唔洗兼繼續有源源不絕生蠔供應就係非常超級抵! 唔怪得臨近9點半門口就開始積聚長長人龍排隊等食呢~
2015-07-29
  • 雪糕
  • 生蠔
七月份絕對是令小妹一個破財既月份,因為兩個我最愛既人都在同一個月份生日今次就一於跟整家人來吃餐好的,所以就一家來吃個自助餐諗過了好多間,亦同時問了最喜歡吃的朋友們大家也建議這一間近來在做七天七款不同既海鮮主題究竟我講緊邊一間?其實就係位於尖沙咀HolidayInn 酒店內,係二樓既Bistro on the Mile或者你會問究竟點樣七日七款海鮮呀?其實就係它家近來推出的海鮮滋味七重奏作為主題主要就係星期一至星期日每日都有唔同既海鮮既好似星期一有澳洲生蠔做主角,星期二就係挪威三文魚,星期三就係英國蟹,星期四就係加拿大帶子星期五就係美國龍蝦,星期六係越南大虎蝦而星期日就係南非鮑魚雖然我兩位親愛的都是星期一及生日的.不過大家也認為最吸引的是星期五的龍蝦之夜就決定了星期五去吃龍蝦吧由於媽媽不想太夜地吃自助餐,女人總是怕胖的問題最後我們揀選了是6:30 – 9:15 的時段既然係龍蝦之夜,主角又怎少得龍蝦先得架?首先先嚐一客芝士焗龍蝦,絕對是啖啖肉芝士味又夠香,我差不多吃足四件半隻的龍蝦加上也冷盤上的龍蝦,跟焗的龍蝦絕對不會有差的唷,當然我仍然喜歡它的焗龍蝦好一點另外也有一些蟹籽蟹肉蒸蛋杯,同

七月份絕對是令小妹一個破財既月份,

因為兩個我最愛既人都在同一個月份生日

今次就一於跟整家人來吃餐好的,所以就一家來吃個自助餐

諗過了好多間,亦同時問了最喜歡吃的朋友們

大家也建議這一間近來在做七天七款不同既海鮮主題

究竟我講緊邊一間?

其實就係位於尖沙咀HolidayInn 酒店內,

係二樓既Bistro on the Mile
或者你會問究竟點樣七日七款海鮮呀?

其實就係它家近來推出的海鮮滋味七重奏作為主題

主要就係星期一至星期日每日都有唔同既海鮮既

好似星期一有澳洲生蠔做主角,星期二就係挪威三文魚,

星期三就係英國蟹,星期四就係加拿大帶子

星期五就係美國龍蝦,

星期六係越南大虎蝦而星期日就係南非鮑魚

雖然我兩位親愛的都是星期一及生日的.

不過大家也認為最吸引的是星期五的龍蝦之夜

就決定了星期五去吃龍蝦吧

由於媽媽不想太夜地吃自助餐,女人總是怕胖的問題

最後我們揀選了是6:30 – 9:15 的時段

既然係龍蝦之夜,主角又怎少得龍蝦先得架?

首先先嚐一客芝士焗龍蝦,絕對是啖啖肉芝士味又夠香,

我差不多吃足四件半隻的龍蝦

加上也冷盤上的龍蝦,跟焗的龍蝦絕對不會有差的唷,

當然我仍然喜歡它的焗龍蝦好一點

另外也有一些蟹籽蟹肉蒸蛋杯,

同埋一些熟的蟹魽及一些好吃的羊架,牛扒等等
另外不得不介紹一些就是這個德國咸豬手

因為本身Holiday Inn 早前有一間很不錯的德國菜館,

可惜就是敵不過租金的問題

這個好吃的咸豬手就絕對成了在自助餐必吃的item 之一

連不喜歡在街吃豬手的爸爸也認為它絕對好吃

亦同時做得不錯的,外脆內嫩襯熱來吃絕對極品呢!
另外不得不說這家的燉湯,平常我在街外的多數是不飲用任何的湯品

因為始終在街外的總是味精的

,雖然小妹多數是少湯水的,但回娘家總是爸媽總會為我煲上湯水

而今次這個燉湯反而連我家媽媽也飲了兩大盅

她說夠料夠火喉仲話唔飲好蝕底呢,

的確有大大件的花膠加冬菇,最重要真係味精沒有的

起碼我飲不出的,原因我一食到味精是需要狂飲水的,

所以我就知它家沒有加上呢
另外也少不了冷盤類的嗎,好似有剛剛介紹的龍蝦

另外也有一些小龍蝦,沙津,火腿芝士等等

不得不說是有即開即洗的生蠔非常好吃!!!!!

另外有青口,蝦及刺身等等,

不過不知為什麼的的刺身沒有妹子的肥美!!!
吃過那麼多的東西,又怎少得女生最愛的甜品時光呢?

在這間餐廳中的甜品絕對不是少野,目測也起碼有十多款

不過小妹就簡單揀選了幾款平時不常看到的甜品

始終拎完食兩啖真係好鬼浪費架嗎

所以今次我就冇樣樣都拎黎試啦
最不得了的就是任吃Haagen-Dazs 雪糕杯

雖然好多地方也可以任吃的,但係始終看到這個牌子的

我仍是多麼的興奮,雖然中醫建議小妹小吃冷的飲品及東西=口=
今次跟妹妹揀選了差不多的甜品回來嘗一下

整體的甜品不會像平常吃的一味是甜甜甜同甜

最喜歡就是那個朱古力咖啡卷,一小個不會太飽

加上它家的泡芙同時也做得不錯耶

芝士蛋糕的芝士成份十分之高,因為它的濃度很香

而那個黃色有星星的小糕點絕對值得一試,不過我已經忘了入面是什麼東西

不過兩個人試一個就好了,因為太飽啦
最後就是一個我不知道大家是否也以為是裝飾品而已

其實在雪糕櫃旁有一個擺著一碟碟的的小甜品

有一些人就是以為它是可以取走碟內的小吃

當我發覺是可以一整碟拿走的甜品

已經沒有什麼可以再揀選了

所以我拿了它來拍拍照然後就吃了這個蝴蝶酥就好了
是夜我的兩位愛人絕對覺得滿意的晚餐,雖然價錢上絕對不唔算係抵食
但係你地開心,洗多少少錢真係冇緊要!!

2015-07-24
  • 龍蝦
講真現在一家幾口吃一頓有質素自助餐真係好重皮動輒花費千多元但係小朋友又唔食得太多嘢好多時令家長們卻步不過Bistro on the mile現在推出海鮮滋味七重奏一星期7款主題Buffet每位成人可攜帶一位7歲以下兒童免費用餐,暑假期間15/7-31/8 7-14歲小朋友更可半價優惠~自助晚餐由18:00-21:15星期日至四成人$518/長者$414/小童$362,星期五至六成人$598/長者$478/小童$418,持匯豐信用卡更可享75折優惠~ 仲有如果大家愛吃宵夜自助餐就要留意啦時間由21:30-00:00聽聞陣容不弱有生蠔供應都係收星期日至四成人$238/長者$190/小童$166,星期五至六成人$288/長者$230/小童$200,持匯豐信用卡一樣享75折優惠~我走時已見長長人龍等食宵夜自助餐呢!!大家記得飲靚湯真材實料~ 即開生蠔有澳洲和美國兩種~冷盤有小龍蝦,海蝦,青口和今晚主題英國麵包蟹一系列蟹肉前菜~蟹肉餅乾日式芥末蟹肉木瓜~蟹肉蕃茄 ~牛油果蟹肉芒果杯~鮮果蟹肉沙律~刺生有鮑片甜蝦,八爪魚,吞那魚,立魚和三文魚冷麵~飽到冇試呀~6款芝士~芝士迷發達喇Cold cut

大家記得飲靚湯真材實料~
即開生蠔有澳洲和美國兩種~
冷盤有小龍蝦,海蝦,青口和今晚主題英國麵包蟹
一系列蟹肉前菜~蟹肉餅乾
日式芥末蟹肉木瓜~
蟹肉蕃茄 ~
牛油果蟹肉芒果杯~
鮮果蟹肉沙律~
刺生有鮑片甜蝦,八爪魚,吞那魚,立魚和三文魚
冷麵~飽到冇試呀~
6款芝士~芝士迷發達喇
Cold cut~
泡菜和水牛芝士蕃茄~
款色衆多的沙律~
咖哩炒蟹,咖哩磨菇配薄餅食一流~
蒜香意粉,魚柳~
蒜蓉蒸扇貝 ~
燒煙火腿~
炸雪場蟹腳~
即煮粉麵~
即制BBQ~
薑蔥炒龍蝦~
新鮮生果~
大師雪糕任吃杯裝夠衛生咖啡,雲尼拿,士多啤梨,朱古力
甜品櫃有數款set好的甜品~
Cut cake ~
迷你生果撻~
燉蛋~
朱古力開心果仁撻,朱古力咖啡蛋糕
Puff,朱古力蛋糕~
紅莓慕絲蛋糕~
大菜糕,白酒啫喱紅桑子慕絲
川貝燉鱷魚肉湯廚師係原盅燉味道清甜一丁點川貝苦味也沒有大家咪走寶喔!!
第一碟沙律拼頭盤沙律菜好新鮮,水牛芝士蕃茄巧巧味,中間那杯牛油梨蟹肉芒果中晒我口味香甜蟹肉加上牛油果的香滑和芒果酸甜同吃清新的味道吃得我好滋味,蟹肉餅乾如果再脆D就更完美了~
澳洲生蠔質感爽脆味道富海洋氣息即開即食夠晒新鮮~我已忘記吃了多少隻呢~
其實出完一轉澳洲生蠔餐廳會換上美國生蠔入口較creamy但亦好鮮甜,小龍蝦質素也不錯鮮味十足~
多春魚新鮮滾熱辣加D日式芥末醬真想叫杯啤酒呀~
煎蟹餅配蟹籽忌廉汁蟹餅質感味道都可以係重口味咗DD但個蟹籽忌廉汁頗富特色熱辣辣吃也不失風味~
如畫般的甜品竟係自助餐食到果仁慕絲香脆有咬口再配桂花凍吃又幾夾噃 ~
甜品拼盤當中大愛朱古力開心果仁撻朱古力味香濃撻皮亦算鬆化,白酒啫喱紅桑子慕絲亦滑如絲味好酸微微最吸引我~
野葛菜羅漢果生魚湯清甜好喝不是胃納有限真想飲多碗呀~
食杯士多啤梨雪糕甜蜜完場~
大家如好杯中物更可加$38升級任飲果汁,氣水,餐酒尤其宵夜buffet飲幾杯餐酒吃打生蠔已回本有餘啱晒夜放工的車爸爸一於約老公撐下檯腳先~

2015-07-29
  • 生蠔
  • 牛油果蟹肉芒果杯
2015-07-30 5359 瀏覽
海鮮自助餐七重奏 --- 顧名思義是代表一星期七天供應七種不同海鮮為主題的自助餐 , 澳洲生蠔代表星期一 , 挪威三文魚代表星期二 , 英國蟹代表星期三 , 加拿大帶子代表星期四 , 美國龍蝦代表星期五 , 越南大虎蝦代表星期六 , 非洲鮑魚代表星期日 , 天天體驗各款「鮮」味之最。 暑假期假 , 小童大晒 , 因為自助餐的同行小童 ( 七歲至十四歲的小童 )有半價優惠 , 及特設盛夏海鮮宵夜自助餐 , 上次晚餐未完我已見到人龍在餐廳入口處排隊等候 , 場面不簡單。 用餐當晚是星期五‧龍蝦夜 一進入已見到當晚主題 : 龍蝦 ... 廚師把龍蝦炮製得出神入化 , 蘑菇汁焗半邊龍蝦 , 任客嚐 , 芝士蘑菇的味道沁人心脾。 龍蝦還煮出許多新煮意 , 彈牙肉甜的 凍波士頓龍蝦、冰涼開胃的雜果龍蝦沙律、口味獨特的 龍蝦紅腰豆忌廉卷 ... 還有杯杯裝的 龍蝦蘋果啫喱杯、龍蝦芒果莎莎醬、龍蝦茴香沙律。龍蝦之外 , 自助餐之大還蘊含很多種類的食物 , 要吃過才能分享 ...... 凍海鮮有蝦、有日本長腳蟹、藍青口 , 即開新鮮生蠔每次只能取三隻 蠔味先鹹後帶甜餘韻。 刺身有光澤 , 味

用餐當晚是星期五‧龍蝦夜
蘑菇汁焗半邊龍蝦 , 任客嚐 , 芝士蘑菇的味道沁人心脾。
還有杯杯裝的 龍蝦蘋果啫喱杯龍蝦芒果莎莎醬龍蝦茴香沙律

凍海鮮有、有日本長腳蟹藍青口 ,
即開新鮮生蠔每次只能取三隻
蠔味先鹹後帶甜餘韻。
刺身有光澤 , 味道有海產甜 , 廚師不吝嗇地把刺身切得大大件 , 鮮美 !
燒牛肉與燒火腿 , 這些特色燒烤肉扒的質素不會差 , 肉味濃 , 肉質軟嫩 , 配搭自助餐少有的蘋果醬同吃 , 原來是另一番味道來。
肉類吃多了 , 走到熱葷櫃取一盅 花膠圓肉燉老雞 , 湯內材料豐富 , 燉湯味道鮮及香濃。
自助餐設有熱飲無限量供應 , 可是有一個我覺得更加抵的飲品套餐 : $ 38 / 位 , 可享用兩小時任飲 ( 果汁、汽水、啤酒、餐酒 ) , 以慣常酒店裏一杯的價格來任飲 , 頓時要拿起膠牌來逐粒中文字咀嚼 , 真的是每位 $ 38 , 沒有魔鬼條款在內。
Früh Kölsch Radler, 2.5%
非常好喝的德國科隆檸檬啤酒 , 精緻微妙的口味 , 有著檸檬清香 , 沒有乾澀的尾韻。
各款美味誘人甜品 , 源源不絕供應
焗檸檬芝士餅、鮮奶燉蛋白、開心果仁慕士餅、香橙咖啡餅、橙君度酒栗子慕士餅及朱古力碧加果仁餅 等 ... (其實那記得這麼多名字 , 我只從官網抄下來 , 不過甜品的味道與質素並不差 , 至少蛋糕並沒有乾爭爭。)
Haagen Dazs雪糕杯
前文提過的無限量熱飲供應
嘆杯事後即磨咖啡 , 讓我捧腹讚著好地離開。
$572.40 (晚餐)
優惠券
  • Früh Kölsch Radler