Bistro on the Mile

餐廳: Bistro on the Mile
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-10-01 1888 瀏覽
身邊朋友都好喜歡食龍蝦,食自助餐可以沒有生蠔,但不可以沒有龍蝦!那麼,就一定要去金域假日酒店Bistro on the Mile咖啡廳啦!即日起至10月31日推出滋味龍蝦自助餐,可以一次過嚐盡多款龍蝦菜式,讓龍蝦迷如我大快朵頤。肉質爽嫩鮮甜的波士頓凍龍蝦,一人一隻不在話下。凍海鮮還有凍蝦、藍青口、日本長腳蟹及即開生蠔。冷盤有龍蝦凍批、龍蝦卷,我比較喜歡龍蝦卷,鮮甜肉爽嫩,口感較實在。鮮雜菓龍蝦沙律,好靚,不止鮮雜果,還有沙律菜,龍鉗肉為主, 甫放上桌,又是被秒殺了。我倒是喜歡龍蝦芒果莎莎醬,酸甜度適中,更讓人感到開胃。另外,推介龍蝦海鮮薄餅,餅底夠薄脆,濃郁芝士與香口的龍蝦肉,豐富口感,不覺飽滯。高湯龍蝦蒸蛋,蒸蛋才是主角,非常滑溜,大人小朋友都愛吃。想有點鑊氣的,薑蔥炒龍蝦鉗就對了,好惹味。 蒜蓉粉絲蒸扇貝,粒粒都又圓又大粒,搶手﹗雖說海鮮也會吃飽,但扒類同樣不能錯過。口感幼嫩燒火腿、粉嫩誘人燒牛肉。還有,每次都必吃的燒羊扒,沒有羊羶味。 極受歡迎的片皮鴨,確是好味﹗皮薄沒有脂肪,油脂適中帶有鴨香﹗ 菠菜汁龍利卷,高水準之件,非常幼滑,沒有過多醃料,配上菠菜汁的蔬菜甜,剛好是那個鮮甜

肉質爽嫩鮮甜的波士頓凍龍蝦,一人一隻不在話下。

凍海鮮還有凍蝦、藍青口、日本長腳蟹及即開生蠔。

我倒是喜歡龍蝦芒果莎莎醬,酸甜度適中,更讓人感到開胃。

高湯龍蝦蒸蛋,蒸蛋才是主角,非常滑溜,大人小朋友都愛吃。

想有點鑊氣的,薑蔥炒龍蝦鉗就對了,好惹味。

蒜蓉粉絲蒸扇貝,粒粒都又圓又大粒,搶手﹗

還有,每次都必吃的燒羊扒,沒有羊羶味。

菠菜汁龍利卷,高水準之件,非常幼滑,沒有過多醃料,配上菠菜汁的蔬菜甜,剛好是那個鮮甜味。

中西湯、咖啡奶茶無限供應,這晚是花膠螺頭燉雞湯,好滋養﹗女士們至愛呢﹗
龍蝦湯味道頗濃郁。

日式方面,有多款刺身、即製天婦羅、壽司

雪糕除了是Haagen Dazs雪糕杯,依然還有鐵板炒果味冰卷伴Haagen Dazs雪糕﹗

最喜歡這裡的糕點,一小件的,自己吃光也不會太飽滯。

芒果熱情果蛋白餅、豆腐芝士蛋糕、意大利芝士餅、海鹽焦糖忌廉卷等,還好杯裝甜品,全部甜度控制得宜,好美味呢﹗

Bistro on the Mile滋味龍蝦自助餐, (晚上6時至晚上9時15分)

星期日至四

成人HK$598;長者HK$478;小童HK$418

星期五至六

成人HK$668;長者HK$534;小童HK$467
2019-09-16
2019-09-25 2141 瀏覽
前晚談起尖沙咀凱悦的活龍蝦,就想起剛剛上星期吃過尖沙咀另一長期受歡迎的Holiday inn酒店自助餐,一年一度的龍蝦主題,今年又番黎啦。時光飛逝,去年叫好叫座的主題,今年捲土重來,誓要叫你再次有個難忘經歷,去年訂不到的朋友,又可以再黎食啦,不如睇下今年有冇新野。海鮮還是重頭戲,凍蝦,青口,長腳蟹和人人都愛的凍龍蝦,每次出龍蝦,吸引左一大班fans排隊,如果你一樣係熱愛龍蝦嘅朋友,一定要睇實。以bistro on the mile 的價錢,有肥美的生蠔任你攞,仲要唔使點樣等,唔使等佢開,鍾意食幾多就幾多。而前菜有好多係龍蝦主題出品,龍蝦忌廉芝士卷,龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦配芒果莎莎醬和龍蝦卷,全部都好靚,唔係淨係得個樣,仲要全部都幾好食。想不到係龍蝦都好多元化,龍蝦茴香沙律,雜菓龍蝦沙律,泰式柚子龍蝦蟹肉沙律,龍蝦橘子沙律, 龍蝦牛油果沙律,種類之多你會覺得好驚嘆其創作力,一定有款啱你口味。刺身有三文魚,吞拿魚,鯛魚,八爪魚和次次必食的鮑片,不過吃得龍蝦太多,今日就連刺身,都冇乜興趣食。蟹肉龍蝦湯,是不能容忍不飲個夠的,不要問,只要飲,濃郁香醇,加塊餅乾,更是美事。粉麵檔的喇沙,看你有沒有

粉麵檔的喇沙,看你有沒有癮要食澱粉質吧。

燒牛肉及羊扒是穩贏嘅項目,還有有骨肉眼扒,加上燒火腿,食肉獸嘅天堂。

這裏的燉湯一向享負勝名,今晚佳麗有花膠螺頭燉雞湯,唔飲兩碗都對唔住自己,同蟹肉龍蝦湯,要攞返個平衡。

其他熱葷如芝士焗龍蝦, 炸大蝦,龍蝦肉卷意大利粉,仲有龍蝦海鮮薄餅,熱食差唔多樣樣都用上龍蝦,誠意十足。

估不到連熱食都有中有西分隔,不過同樣係龍蝦為主,用上龍蝦嘅中菜有高湯龍蝦蒸蛋,滑到可以直接呑。還有好惹味的薑蔥炒龍蝦鉗,粒粒靚的龍蝦帶子粒炒飯,當然少不了蒜蓉粉絲蒸扇貝 ,這個bistro on the mile 的all time best。

個晚特別仲有個薑蔥蠔,好肥美,好大隻,好低調,如你見到千祈唔好錯過。

甜品方面一樣咁有氣勢,麵包牛油布甸、野莓蛋糕、熱帶水果焦糖蛋糕、咖啡牛奶朱古力撻、日式芝士蛋糕、香蕉檸檬撻、鮮果忌廉蛋糕、朱古力脆脆蛋糕、意大利芝士餅、芒果蛋糕等等,仲有其他生果,咖啡和茶,就這樣享受你要的完美句號。

當然,仲有少見嘅炒雪糕,八點一出,人人都好興奮排隊攞。

如果你同樣愛龍蝦,誠邀你來這個俱樂部享受全晚由前菜到尾聲一樣在龍蝦懷抱裡一樣的晚上。

Bistro on the Mile

尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店1樓
2019-09-09
2019-09-20 2385 瀏覽
有些食材,好像鮑魚、龍蝦、花膠等,總是特別吸引,如果自助餐以這些食材作為主題,就更加吸引,更受歡迎了。尖沙咀「金域假日酒店」的西餐廳 Bistro on the Mile最近推出,由9月到10月為期兩月的自助餐,正是以龍蝦為主題,吸引得我與數位友人前往捧場。其實在八月底時,我已曾與另一班朋友去過這餐廳吃過這兒的自助餐,當中無限量供應,每次可取 3隻的即開生蠔、真材實料的老火中式燉湯,這次仍然有吃有喝,但不同的是,今次我除了接連喝了兩盅「花膠螺頭燉雞湯」外,還享受了一碗今期主打的「龍蝦湯」呢!其他的菜式,好像各款新鮮刺身、「燒牛肉」、「瑞士煎薯餅」、「菠菜汁龍利卷」、「蒜蓉粉絲蒸扇貝」、「片皮鴨」、「砵酒焗蠔」等,我就不多說了,就只談談這晚所吃的各款龍蝦菜式。先說頭盤與沙律,「龍蝦凍批」、「龍蝦卷」、「雜果龍蝦沙律」、「泰式柚子龍蝦蟹肉沙律」我都有吃,「龍蝦凍批」軟滑、「龍蝦卷」煙韌、「雜果龍蝦沙律」與「泰式柚子龍蝦蟹肉沙律」清新開胃,全部都不錯。凍海鮮方面,開邊的「波士頓凍龍蝦」肉質爽彈,又多蝦膏,絕對吸引。想吃熱的龍蝦嗎?「薑蔥炒龍蝦鉗」惹味可口,「高湯龍蝦蒸蛋」也是不錯的選擇。來到

來到主食,「龍蝦帶子粒炒飯」我雖沒試,新鮮熱燙的「龍蝦海鮮薄餅」我可是有吃的,脆薄的 Pizza,有龍蝦肉作配料,感覺特別名貴。
至於甜品方面,雖然這自助餐沒有以龍蝦作為材料製作的甜品,有點美中不足,但各款甜品中,特別的「炒雪糕」和「豆腐芝士蛋糕」就讓我留下最深的印象。
這龍蝦主題自助晚餐雖然星期日至四收費成人價每位 $598,星期五至六更要 $668一位, 但要是在9月30日前以某信用卡簽帳的話,可享65折優惠及送紅或白酒一杯,計落只用四百元左右,便可吃到一頓豐富的龍蝦自助餐,你說是不是很吸引呢!
2019-09-25 788 瀏覽
或者Holiday Inn 酒店內的Bistro on the Mile 是我接觸過轉換主題最快的餐廳之一。蠔、鮑魚、和牛都做過,而近日又推出以龍蝦作主題的自助餐。既然今次主題是龍蝦,就先挑龍蝦講。鮮龍蝦配芒果莎莎醬芒果莎莎好甜香,而龍蝦肉沾上了,亦變得可口。泰式柚子龍蝦蟹肉沙律口感清新怡人,酸酸地幾開胃。   雜果龍蝦沙律有蜜瓜及哈蜜瓜,與龍蝦肉好合拍,難怪好快就比人消滅了。高湯龍蝦蒸蛋蛋漿滲入了龍蝦汁,多了一分鮮味,食落幾滑溜。龍蝦帶子粒炒飯配料十足,炒得亦乾身,有水準。龍蝦釀大圈意大利粉意大利粉有嚼口,龍蝦肉亦不少,但幾飽下,試過就算。龍蝦海鮮薄餅幾多龍蝦肉,薄餅邊位少少焦香,火喉啱啱好。炒龍蝦鉗不定時推出,炒得好入味,而且啖啖肉,正。龍蝦湯可以任飲,但放心,味道絕不欺場,質感濃稠,每口都是龍蝦的香味。另外,仲有龍蝦卷、龍蝦凍批及龍蝦茴香沙律。生蠔 美國生蠔質數比起數年前是好得多,又係任食。海鮮 波士頓龍蝦refill得幾快,食到尾都仲有,想回本話咁易。仲有長腳蟹爪、藍貝及海蝦,質素都不錯,食得過。刺身有帶子、赤貝、八爪魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚、三文魚及吞拿魚。帶子

蠔、鮑魚、和牛都做過,而近日又推出以龍蝦作主題的自助餐

既然今次主題是龍蝦,就先挑龍蝦講。

鮮龍蝦配芒果莎莎醬

芒果莎莎好甜香,而龍蝦肉沾上了,亦變得可口。

泰式柚子龍蝦蟹肉沙律

口感清新怡人,酸酸地幾開胃。

雜果龍蝦沙律

有蜜瓜及哈蜜瓜,與龍蝦肉好合拍,難怪好快就比人消滅了。

高湯龍蝦蒸蛋

蛋漿滲入了龍蝦汁,多了一分鮮味,食落幾滑溜。

龍蝦帶子粒炒飯

配料十足,炒得亦乾身,有水準。

龍蝦釀大圈意大利粉

意大利粉有嚼口,龍蝦肉亦不少,但幾飽下,試過就算。

龍蝦海鮮薄餅

幾多龍蝦肉,薄餅邊位少少焦香,火喉啱啱好。

炒龍蝦鉗

不定時推出,炒得好入味,而且啖啖肉,正。

龍蝦湯

另外,仲有龍蝦卷、龍蝦凍批及龍蝦茴香沙律

生蠔

美國生蠔

質數比起數年前是好得多,又係任食。

海鮮

波士頓龍蝦

refill得幾快,食到尾都仲有,想回本話咁易。

仲有長腳蟹爪、藍貝及海蝦,質素都不錯,食得過。

刺身

帶子、赤貝、八爪魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚、三文魚及吞拿魚

帶子肥大肉厚、赤貝爽口加埋柔韌既八爪魚,收貨有餘。

Carving Station

燒西冷

第一條燒得出奇地好,就算未到中間位都呈medium rare的生熟度,灑點鹽來提鮮,味道更佳。

其餘一款是燒豬手

熱葷

蒜蓉粉絲蒸扇貝

每次都食,尤其是粉絲好惹味。

北京填鴨

家陣好多自助餐都有,食落有油香,幾好。

燒羊扒配薄荷啫喱同香煎牛仔骨,不會煎得過火,肉質緊熟,羊扒蘸點mint jelly會減輕羶味。

加上咸魚炒芥蘭、砵酒焗蠔、洋蔥煙肉炒青豆角、菠菜汁龍利卷、瑞士薯餅、印度烤雞件、印度式菜咖喱及咖哩魚,好多都啱香港人口味。

燉湯是花膠圓肉燉老雞,火喉十足,入口醇厚甘甜,當然要飲多兩碗。

雪耳木瓜雞腳豬肉湯

又係好夠火喉,有家常湯的感覺。

麵檔

有米線及油麵選擇,而湯底是清湯,配料有龍蝦丸、貢丸、豆卜、紅腸及芽菜,但沒有了之前好正既喇沙。

前菜

扒雜菜黑醋汁、蒜泥白肉、涼拌四季豆、煙三文魚及凍雞肉

甜品

炒雪糕

好少自助餐有炒雪糕食,有機會當然要試下。

雪糕是哈根大師,有香草、草莓及咖啡味,而且係杯裝,夠衛生。

甜品白朱古力橄欖油奶凍、橘子啫喱 、青蘋果啫喱、意大利芝士蛋糕、熱帶生果蛋糕、白芝士蛋糕 、咖啡牛奶朱古力撻、Oreo朱古力慕絲、青蘋果蛋糕、芒果熱情果蛋白餅、熱帶水果焦糖蛋糕、豆腐芝士蛋糕、朱古力脆脆蛋糕、朱古力棒棒、海鹽朱古力蛋糕、鮮果忌廉蛋糕、葡撻及紅棗茶

始終個人喜歡意大利芝士蛋糕,加埋清清地食杯啫喱。

茶及咖啡是任飲。

現凡以匯豐銀行信用卡於9月30日前簽賬即可獲65折優惠及送紅或白酒一杯

星期日至星期四

成人$598 / 長者$478 / 小童$418

星期五及星期六

成人$668 / 長者$534 / 小童$467

近日酒店做緊優惠,連加一都不過$450左右,以家陣求其去快餐店食碟飯都要幾十蚊,仲未計飲品,如果一家慶祝,或者想食好少少,400幾又好合理,難怪近排都幾爆。

2019-09-17 2527 瀏覽
蝦、藍青口、日本長腳蟹和凍龍蝦都是人人愛吃的項目,龍蝦係今次主題,當然要大吃特吃啦,仲要有龍蝦鉗,唔食番幾隻先夠本?我身邊阿婆兩次都掃十件才走。不過好彩,可能龍蝦係主角,都refill得好快。生蠔係我食左咁多次質素最高一次,肥美又大隻,我覺得以呢個價錢,食到龍蝦同蠔,實在是高人一等的享受。前菜有好多龍蝦菜式:龍蝦凍批、龍蝦配芒果莎莎醬、龍蝦忌廉芝士卷。當中芒果莎莎醬勁好食,又開胃。還有龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦卷都是吃得叫人愉快的。前菜沙律又有龍蝦,龍蝦茴香沙律和雜菓龍蝦沙律好fresh,另外濃味點有泰式柚子龍蝦蟹肉沙律和龍蝦橘子沙律,龍蝦牛油果沙律就更加因近來的牛油果風潮受歡迎。沙律都有,我好開心食左好多火煎菜、萵苣、 波菜、 牛油生菜,仲有蘆筍、青瓜、蕃茄、 南瓜,要幾多有幾多。三文魚刺身、吞拿魚刺身、鯛魚刺身、八爪魚刺身、鮑片都受歡迎。中式湯當然不錯過,但主題,蟹肉龍蝦湯好得,要飲。 不定時又會有花膠螺頭燉雞湯,又係飲到成肚況都要。 炸大蝦 ,芝士焗龍蝦,龍蝦肉卷意大利粉和龍蝦海鮮薄餅都不錯。 龍脷卷是我吃過最滑的。還有數之不盡的高湯龍蝦蒸蛋,龍蝦帶子粒炒飯,粉絲蒸扇貝 ,真係好唔得閒

我身邊阿婆兩次都掃十件才走。

不過好彩,可能龍蝦係主角,都refill得好快。

當中芒果莎莎醬勁好食,又開胃。

還有龍蝦蟹肉蝦咯嗲,龍蝦卷都是吃得叫人愉快的。

中式湯當然不錯過,但主題,蟹肉龍蝦湯好得,要飲。

不定時又會有花膠螺頭燉雞湯,又係飲到成肚況都要。

龍脷卷是我吃過最滑的。

還有數之不盡的高湯龍蝦蒸蛋,龍蝦帶子粒炒飯,粉絲蒸扇貝 ,真係好唔得閒,唔知食邊樣。

甜品好多,最開心有未食過炒雪糕,仲有芝士蛋糕,葡撻等等。

去年吃過一次,估唔到今年在下一成,到十月底的這個promotion,一定要找機會試!
2019-08-09 4555 瀏覽
今晚兩個人去食自助餐😍😍有一張coupon 再加七折價錢都幾算貴嫁但間唔中食一次都可以接受再鐘意係佢地加$98可兩小時內無限飲紅白餐酒,啤酒,汽水同橙汁酒店都好好 每次叫refill 都好好咁 成枝拎出泥倒半杯!食物質素都唔錯啦有龍蝦🦞蟹腳,燉湯,生蠔,炒雪糕咁
今晚兩個人去食自助餐😍😍
有一張coupon 再加七折
價錢都幾算貴嫁
但間唔中食一次都可以接受
食物質素都唔錯啦
有龍蝦🦞蟹腳,燉湯,生蠔,炒雪糕咁
2019-07-21 5068 瀏覽
由於 Visa signature 有七五折,而且十二歲以下小朋友免費(每枱最多兩位),所以與親友一村人會來這裏吃自助午餐。咸或主吃食物款式多,沒有牛肉或牛柳粒,有少量燒味和ham,有pita bread 包燒雞肉,有羊肉但沒有羊扒。龍利柳魚做得不錯吃了兩次。家人吃了很多涷蝦涷crab腳。相反甜品枱比較不錯,款多精緻而且haagen daz 小杯雪糕任吃,雖然味道選擇不多,但不用排隊等服務員scoop, 一定是回本首選。
Haagen dazs
2019-07-20
信用卡優惠
2019-07-02 4757 瀏覽
屋企人係呢間酒店會員,生日有優惠,成個生日月都有優惠,所以就係呢度食午餐buffet,生日主角成個月已經係到唔知食左幾多餐,我係其中既一餐😂送紅酒🍷,送蛋糕👍呢度既食物款式多,食物新鮮,味道又好,材料也不錯,每樣食一件都飽到抱著肚子走,所以我只選了一些自己較喜歡吃的就是了,不能吃得太多,否則超磅了就.............😅意大利紅酒,品質也不錯👌亞拉斯加蚧腳,好吃的海鮮,吃多一點😛雪糕、甜品,較為出色,我的至愛😋食完再暵反杯咖啡,呢度既咖啡香濃芳香,又是我喜愛的味道😋😋😋😋😋
送紅酒🍷,送蛋糕👍

意大利紅酒,品質也不錯👌

亞拉斯加蚧腳,好吃的海鮮,吃多一點😛
雪糕、甜品,較為出色,我的至愛😋

2019-06-30
2019-06-21 4357 瀏覽
第一次黎呢邊{唔識點樣係食記po 相,但有相)環境好好、服務好好!不得不讚一讚,呢度好貼心。因為有一把好好用嘅✂️去食蟹腳👍🏻👍🏻👍🏻好多以前去過嘅地方都無。整體食物不錯,款色唔係好多,但勝在好多都係我喜愛食的。因為係宵夜,所以我一開始無抱太大期望。超乎我期望,所以係滿意。亦多謝之前嘅食記(有稍為睇睇 & it helps 🙏🏻)好喜歡食個深色橄欖、beets,蝦沙律、青蘋果沙律、蟹腳、螺、鮑魚片(個wasabi 竟然係鮮磨而唔係開粉,係 surprise 的👍🏻)、牛仔骨、海鮮粥啲蟹都好鮮......掛住食完全忘記了影中餐部份。甜點都有好多選擇。服務好好、態度好好、非常乾淨、環境都好好
第一次黎呢邊{唔識點樣係食記po 相,但有相)
環境好好、服務好好!
好多以前去過嘅地方都無。

整體食物不錯,款色唔係好多,但勝在好多都係我喜愛食的。
因為係宵夜,所以我一開始無抱太大期望。
超乎我期望,所以係滿意。
亦多謝之前嘅食記(有稍為睇睇 & it helps 🙏🏻)

掛住食完全忘記了影中餐部份。
甜點都有好多選擇。
服務好好、態度好好、非常乾淨、環境都好好
宵夜
優惠券
  • 長腳蟹
  • 燒牛肉
近來整個城市的政治氣氛應該非常高漲,冇辦法,近年太多離地又離奇的事發生,就算對政治漠不關心的90後甚至2000後,政界名人甚至明星所說的人和事都總會惹起一些負面情緒。還記得有名人說過年輕人只要去少啲日本旅行就可以儲錢買樓這個簡單明瞭的道理嗎?當然我想大部份的人也不是含着金鎖匙出世,又冇樓又冇錢,香港前途又暗淡,咁可以做乜?的確又真係唔好去咁多旅行,儲多啲錢睇吓有冇機會離開香港會唔會係上策?大約97發生的事又重臨吧。好似好沉重,畢竟這裡不是講政治,還是講番正題。可能你尋日剛遊行完,回家想想近來的計劃,思考下人生意義,然後發現,就算冇供樓你都冇乜錢去日本旅行,又想過下日本癮,除咗去元氣或者去食那些迴轉壽司之外還有什麼選擇?近日Holiday Inn的日本海鮮自助餐絕對可以滿足你的需要。前菜沙律依舊有多種,日式蟹肉沙律,日式青瓜蝦沙律,日王大根甘筍沙律, 韓式銀芽沙律,全部都有旅遊東南亞的氣氛。海鮮當然有生蠔同龍蝦,日本長腳蟹,翡翠螺,凍藍青和凍蝦。其他的前菜如煙三文魚,芝士,沙律等等,一如以往咁豐富。湯有幾款,最愛蜆肉麵豉湯和當天煲的老火湯花膠圓肉燉老火湯,一定要飲多幾碗才可以消除緊社會的

好似好沉重,畢竟這裡不是講政治,還是講番正題。

海鮮當然有生蠔同龍蝦,日本長腳蟹,翡翠螺,凍藍青和凍蝦。

其他的前菜如煙三文魚,芝士,沙律等等,一如以往咁豐富。
湯有幾款,最愛蜆肉麵豉湯和當天煲的老火湯花膠圓肉燉老火湯,一定要飲多幾碗才可以消除緊社會的怨氣。
不同種類的刺身有帶子,甜蝦,仿鮑片,八爪魚,三文魚和吞拿魚等等,愛日本的你又點會錯過刺身