早前多間麵包店紛紛落戶港島區,掀起了一陣麵包熱潮。最近發現一間本土麵包店進駐堅尼地城這個小市區,以區內街坊及上班族為目標對象顧客,主張天然和健康的理念,產品全無添加劑,保質期較短但能確保讓食客吃得更安心。小店主打法式及日式烘焙、酸種麵包、3D造型蛋糕等,所有烘焙品為百分百本土製造,每天由自設工場新鮮生產,再將半成品配送至門店進行發酵及烘焙。嚴選日本及法國麵粉、法國動物牛油純、天然酵母等高品質原材料製作,所有產品堅持不添加防腐劑等化學物質。現階段尚未正式營業,試業期間已經吸引不少客人光顧。❥ Pink Guava ($69)🥧外型精緻,蛋糕上的白色玫瑰非常搶眼。粉紅色的蛋糕體以雙色石榴製成,粉紅石榴和白肉石榴充滿果香,酸甜的味道清新消滯,口感綿密。❥ Apple Eden ($69)🍏青蘋果外型像真度高,切開薄薄果皮,裡面有一層忌廉,果芯以香茅汁煮過的青蘋果粒製成,青蘋果與香茅的配搭出乎意料地和諧,味道清新得讓人感覺置身大草原上。❥ 杜拜開心果麻糬酥 ($32)🥐杜拜開心果朱古力全球大熱,其特色在於開心果醬混合炸過的細碎麵條的內餡。這款麵包注入了杜拜開心果的元素,鬆脆酥皮內是濃郁的開心果

❥ Pink Guava ($69)🥧

❥ Apple Eden ($69)🍏

❥ 杜拜開心果麻糬酥 ($32)🥐
杜拜開心果朱古力全球大熱,其特色在於開心果醬混合炸過的細碎麵條的內餡。這款麵包注入了杜拜開心果的元素,鬆脆酥皮內是濃郁的開心果醬及軟糯麻糬,上面蒲上一層開心果醬麵條,創新配搭增添了獨特的口感。

❥ 金門火腿芝士酥 ($30)🧀
酥皮鬆脆可口,層次分明,散發陣陣牛油香,將火腿和芝士卷入酥皮中,鹹香惹味,倍添滋味。

❥ 蛋沙律豆乳包 ($16)🥚
日式豆乳包口感鬆軟,搭配蛋沙律令口感更濕潤。
2025-05-20 99 瀏覽
🔹️最近發現堅尼地城開了間皇族烘焙 “Bernice by Déesses Bakery” 店舖以珊瑚顏色系裝修, 感覺優雅, 麵包和蛋糕種類多, 而且款式特別, 店主對食材十分講究, 嚴選食材、健康優質😋 令我好放心選購🛍 店員專業有禮👨‍💼 價錢合宜💰🔸️日式明太子牛角酥🥐牛角酥入口酥脆, 採用日本直送明太子醬, 味道鹹香不辣, 十分惹味😋🔸️蜂蜜金磚🧇採用未經加工蜂蜜塗上吐司, 經三轉焗制 (不經油炸) 加以切片, 美味抗氧化, 又怎會邪惡呢💃🔸️泰式奶茶可芬🥙外層鬆化, 內餡以以泰式奶茶製成吉士, 味道香甜,啖啖滋味👍🔸️芋泥麻糬丹麥條🥖外層酥脆、內裡綿滑煙韌, 甜度恰度好處🤤🔸️Pink Guava🥧以雙色石榴製成➡️ 粉紅石榴和白肉石榴充滿果香, 味道酸酸甜甜, 入口Creamy😍

🔸️日式明太子牛角酥🥐

🔸️蜂蜜金磚🧇

🔸️泰式奶茶可芬🥙

🔸️芋泥麻糬丹麥條🥖
外層酥脆、內裡綿滑煙韌, 甜度恰度好處🤤

🔸️Pink Guava🥧

誤打誤撞闖入間「酸氣沖天」嘅神級麵包店,個個店員都好似stand-up comedian咁生鬼😂老闆話佢哋用緊150歲歐洲老菌種,仲要每日同啲「臭粉」談戀愛(監控濕度洞洞嗰啲),搞到成間鋪頭飄住陣「植物精」味——唔好驚!其實係酸種麵包獨有嘅天然香氣啊!༞▫️流心忌廉芝士酥
焗一焗個酥皮脆到有回音😂果然一咬就爆漿,法國T45麵粉+牛油嘅威力,脆到似食緊ASMR零食。個流心芝士鹹香得嚟帶微酸,店員話係用咗「會呼吸嘅芝士」(我諗佢意思係新鮮發酵?😂)༞▫️芋泥麻糬丹麥條
店員拍晒心口保證話呢個係我哋嘅飽肚核彈!芋泥多到懷疑人生,麻糬拉絲拉到要出動鉸剪✂️早餐食半條可以飽到lunch都慳返!😂༞▫️蜂蜜金磚
店員話呢個要焗三次!三次?!仲癲過我阿媽催婚😂睇落以為佢係土豪版西多士,其實唔係!佢唔經油炸,係焗架!咬落去先脆後軟,牛油香同蜜糖甜係口腔入面打交,邪惡到呢⋯⋯(食完要即刻做十個掌上壓贖罪😂💪)༞▫️Apple Eden
青蘋果+香茅嘅神配搭,個蛋糕清新到似食緊森林微風,加咗香茅估唔到兩樣嘢咁夾,真係昇華咗!༞▫️Pink Guava
台灣雙色石榴+草莓cream,粉紅到好似濾鏡效果咁唔真實🤣༞✨鎮店

▫️流心忌廉芝士酥

▫️芋泥麻糬丹麥條

▫️蜂蜜金磚

▫️Apple Eden

▫️Pink Guava
台灣雙色石榴+草莓cream,粉紅到好似濾鏡效果咁唔真實🤣

✨鎮店四天王✨
今次冇食到,不過係佢哋招牌,店員介紹到佢好正咁!
1️⃣ 蒜香芝士酸種包
2️⃣ 冧酒提子酸種包
3️⃣ 飛機欖酸種包
4️⃣ 辣菜脯包:外國人當佢「東方辣椒玩具」,辣完3秒就收工,專呃鬼佬銀紙😂

溫馨提示:
1. 店員話佢哋標磅數「實過金管局儲備」,買一磅蛋糕隨時磅出兩磅效果,減肥人士自重😂
2. 全部包點冇落蓬鬆劑,食一個酸種包飽過食碗飯,細食女仔可以同閨蜜share🤭
3. 有啲麵包款係每日限定,想試記住早啲去!

總結:呢間鋪最抵讚係堅持低糖少油,食完成個set都冇罪惡感——除非你學我咁,信咗「試多件啦唔肥嘅」嘅魔咒...(睇嚟要join gym了)💪🤣

P.S. 原來養酸種菌仲麻煩過養寵物,要每日同佢傾計檢查「洞洞」,仲要係150歲嘅歐洲老爺爺👴🦠
堅尼地城開咗間新麵包店,到訪時試業中,即刻試下主打法式烘焙酥點蛋糕,有麵包師傅坐陣新鮮焗製🩷不加添加劑,選用高品質原料如日本及法國麵粉,法國動物牛油等。員工有禮貌,動作快,就算繁忙時間都唔使等太耐🙆🏻‍♀️🎀杜拜開心果麻糬酥近期全球刮起杜拜開心果朱古力風,所以梗係唔執輸試下佢😌入面麻糬chewy,酥皮做得靚,唔知有幾多層但係非常鬆脆‼️🎀芋泥麻糬丹麥條芋泥配麻糬加一層一層麵包個口感好🎀蘋果批用青蘋果🍏平衡咗紅蘋果個甜度,煮到半熟唔會太稔,咬落爽口🎀Pink Guava 粉色石榴柔和清香番石榴味,中間蛋糕軟熟,cream輕盈唔膩🎀Mint Chocolate 薄荷朱古力清楚有薄荷朱古力味好清新又唔漏
堅尼地城開咗間新麵包店,到訪時試業中,即刻試下

🎀杜拜開心果麻糬酥

🎀芋泥麻糬丹麥條
芋泥配麻糬加一層一層麵包個口感好

🎀蘋果批
用青蘋果🍏平衡咗紅蘋果個甜度,煮到半熟唔會太稔,咬落爽口

🎀Pink Guava 粉色石榴
柔和清香番石榴味,中間蛋糕軟熟,cream輕盈唔膩

🎀Mint Chocolate 薄荷朱古力
清楚有薄荷朱古力味好清新又唔漏

Lunch hour 諗住去堅尼地城海邊飲杯咖啡,點知經過見到新開嘅 Bernice Bakery,真是一個驚喜發現!店舖環境溫馨,充滿麵包香氣,令人一入門就覺得好舒服🥰 店員好有heart,主動同我哋介紹每款麵包嘅製作方式,仲提到全店麵包都用咗法國同日本嘅優質麵粉,按唔同口感精心製作,感受到佢哋對烘焙嘅熱情!買咗幾款招牌同新品,全部都好有特色,甜品控同麵包控一定會愛上😋🥐3.6牛奶蜂蜜麻糬吐司吐司軟糯香甜,蜂蜜味好濃,帶有淡淡奶香,食落好溫暖,每一口都好滿足🍯🥐話梅夏威夷果仁酸種麵包話梅嘅酸甜同夏威夷果仁嘅香脆好match,酸種麵包咬落有嚼勁,味道好有層次,真是一個特色之選!😍🥐芋泥麻糬丹麥酥人氣之選果然名不虛傳!丹麥酥外層香脆,內裡嘅芋泥同麻糬軟糯香甜,口感豐富,食完仲想encore🥯🥐杜拜開心果麻糬酥新推出嘅開心果麻糬酥好驚艷!開心果香氣濃郁,麻糬Q彈,酥皮層次分明,完美平衡甜度同口感!🥐 65% 𝓒𝓱𝓸𝓬𝓸𝓵𝓪𝓽𝓮 𝓒𝓪𝓴𝓮朱古力控必試!65%朱古力蛋糕濃郁得來唔會太甜,入口絲滑,食完好滿足🍫🥐 𝓖𝓾𝓪𝓿𝓪 𝓜𝓸𝓾𝓼𝓼𝓮 𝓒𝓪𝓴𝓮番石榴慕斯蛋糕清新怡人,果香同慕斯嘅輕盈口感好夾

🥐3.6牛奶蜂蜜麻糬吐司

🥐話梅夏威夷果仁酸種麵包

🥐芋泥麻糬丹麥酥

🥐杜拜開心果麻糬酥

🥐 65% 𝓒𝓱𝓸𝓬𝓸𝓵𝓪𝓽𝓮 𝓒𝓪𝓴𝓮

🥐 𝓖𝓾𝓪𝓿𝓪 𝓜𝓸𝓾𝓼𝓼𝓮 𝓒𝓪𝓴𝓮
番石榴慕斯蛋糕清新怡人,果香同慕斯嘅輕盈口感好夾,甜品控嘅心動之選!🍈

店員仲主動介紹用法國朱古力整成熊啤啤造型,賣相超可愛嘅朱古力蛋糕🎂🐻好想食呀❣️已經bookmark定生日嘅時候要買❣️😍

2025-05-13 46 瀏覽
🩷日式明太子牛角酥,鹹與微甜混合,topping係日本進口嘅明太子醬!牛角酥好鬆軟~❤️朱古力吉士,好欣賞佢唔會太甜,朱古力味好出,吉士醬都好順滑~而且朱古力粉唔會撒太多而食起嚟漿住口腔同唔會食到全地朱古力粉🧡泰式奶茶可芬都有香濃嘅奶茶味內餡,食完舔舔脷!有少少肉桂香💛Cherry Blossom小蛋糕好精緻,細細件甜酸甜酥唔會heavy~💚下次要再黎試下佢嘅酸種麵包,竟然出港式口味,店員員話意外地好受外國人歡迎😂 有四種:飛機欖、話梅、臘腸、辣菜脯口味🩵店員好熱情介紹佢地嘅產品,比大家揀到心水口味!佢哋仲話全間舖頭都係無添加,用咗法國高級嘅麵粉同牛油!難怪好多回頭客!💙鋪頭仲有產品比顧客試食,今日試咗蜂蜜金磚,原來要反覆入焗爐三次先可以整到咁完美,外脆內軟嘅口感,四邊多鬆脆,內裏細膩柔軟!

又一間港島區新開嘅麵包舖,試業期間已經好多人入去買,小編就係母親節個日入去買蛋糕同麵包~ Mother's Day Special嘅蛋糕賣相好靚,面層係champagne jelly 至於麵包~法式牛角酥就采用法式麵粉,日式軟包就用番日本麵粉,非常講究~ 佢5月25號正式開張 大家可以搶先去試 🌟1️⃣ Pink Guava $69好精緻且味道特別嘅mini cake 🍰 2️⃣ 蜂蜜金磚 $28一定要食!小編就係第一眼比呢個吸引到!本身經過仲諗點解會有單賣西多士XD點知原來係蜂蜜脆多士,重點係非油炸!聼店主講蜂蜜金磚要焗成3次咁多,慢慢搽蜂蜜上去。而且蜂蜜係未經加工嘅蜜糖,焗出黎效果又甜又脆!🍯3️⃣ 明太子豆乳雞軟包 $16算creamy 餡多唔孤寒 豆乳味出過明太子味 仲有小蘑菇同紅蘿蔔粒喺入面 🍄4️⃣ 杜拜開心果麻糬酥 $32薄薄一層麻糬比開心果蓉夾喺中間,杜拜開心果頗香 💚5️⃣ 芋泥麻糬丹麥條 $38店鋪熱賣人氣王~ 比較著重於軟糯嘅麻糬 😗另外聼店主介紹下面呢幾款小編都覺得特別吸引,得閑要回購👼🏻👼🏻青蘋果批,比紅蘋果vitmain C更多,升糖指數更低,店主話客人仲會特登同佢留貨添 🍏港

1️⃣ Pink Guava $69
好精緻且味道特別嘅mini cake 🍰
2️⃣ 蜂蜜金磚 $28
3️⃣ 明太子豆乳雞軟包 $16
4️⃣ 杜拜開心果麻糬酥 $32
薄薄一層麻糬比開心果蓉夾喺中間,杜拜開心果頗香 💚
5️⃣ 芋泥麻糬丹麥條 $38
店鋪熱賣人氣王~ 比較著重於軟糯嘅麻糬 😗
港式酸種麵包,有飛機欖(夠老先聽過
) 同辣菜脯等口味,係蜻蜓點水式點到即止嘅辣味!🇭🇰
2025-05-11
外賣自取
  • 蜂蜜金磚
2025-05-13 51 瀏覽
⭐️辣菜脯芝士核桃酸種麵包一開始覺得辣菜脯夾麵包好似幾奇怪,但試過之後發現味道都ok wo。酸種麵包外皮帶微脆感,裡面混合左芝士同核桃,令口感更加豐富。辣菜脯係一個亮點,帶少少鹹香,唔會搶味。⭐️庫克太太三文治三文治表面焗得幾脆,奧地利火腿帶點煙燻香,鹹度適中,咬落口感厚實。半熟蛋嘅蛋黃流入吐司之後好滑順,每一口都係蛋香加芝士香。⭐️蘋果批呢個蘋果批味道有驚喜,用左青蘋果而唔係一般嘅紅蘋果,食落微酸,加上肉桂提升左幾分層次。批皮焗得香脆,厚度適中,咬落去有鬆化感。⭐️蜂蜜金磚蘋果金磚嘅甜度主要黎自天然蜂蜜,蜂蜜滲入蛋糕之後,甜味自然。⭐️伊甸園蘋果甜品食落口感都幾清新,香茅唔會太搶味,但令整體風味更加突出,適合鍾意試新口味嘅人。
⭐️辣菜脯芝士核桃酸種麵包

⭐️庫克太太三文治

⭐️蘋果批

⭐️蜂蜜金磚

⭐️伊甸園蘋果
2025-05-11 51 瀏覽
今次黎到堅尼地城,試下依間新開張嘅高質法國麵包店😍 店舖採用新鮮材料製作各款包點,零添加不含防腐劑👍 保證真材實料,誠意之作❤️ 麵包類㨂咗三款職員推薦嘅款式📍 包括有芋泥麻糬丹麥酥、經典牛角酥同埋蘋果批☺️ 三款麵包造型簡約不失美觀,食落質感綿密有飽足感👍 味道完美呈現食材嘅原味❤️ 滋味滿分🤤 另選了四款超級吸引嘅小蛋糕😆 包裝盒連絲帶勁靚😍 送禮自用都好合適😚 四款蛋糕各有特色,水果口味清新甘甜,朱古力味醇香味純,質感順滑軟綿,令人回味無窮😎 🐧❣️ 店舖還有販售精品咖啡✅ 採用高質咖啡豆,即磨即沖,醇香而濃厚🌟 跟包點配返一杯,作為一日嘅開始簡直完美😍

外賣自取
下午茶
2025-05-09 31 瀏覽
今日喺堅尼地城行過見到呢一間Bernice Bakery仲係試業中,5月25先正式開張✨,忍唔住去八卦吓有咩麵包,都幾吸引,買咗幾個返屋企試吓。🌸Pink Guava粉色石榴非常吸引目光🎀,粉紅色超夢幻,好似IG打卡專用咁📸!蛋糕入口綿密🍰,唔會太甜,仲帶啲微酸嘅果香🍓,清新得嚟唔膩~女仔一定會心心眼呀❣️🍏蘋果批呢個用青蘋果整嘅蘋果批🍏,唔同於坊間其他用紅蘋果整嘅蘋果批,唔會太甜,超開胃~批皮焗到金黃色🍯,又香又脆,咬落去仲有啲肉桂味🌿,超有層次感!🥐日式明太子牛角酥今日新出包!🔥明太子同芝士鋪滿哂牛角酥上面🧀🐟,一啖咬落去外脆內軟🥐,鹹香味濃,鍾意日式鹹味嘅朋友一定唔可以錯過!

🌸Pink Guava
粉色石榴