2025-05-18
誤打誤撞闖入間「酸氣沖天」嘅神級麵包店,個個店員都好似stand-up comedian咁生鬼😂老闆話佢哋用緊150歲歐洲老菌種,仲要每日同啲「臭粉」談戀愛(監控濕度洞洞嗰啲),搞到成間鋪頭飄住陣「植物精」味——唔好驚!其實係酸種麵包獨有嘅天然香氣啊!༞▫️流心忌廉芝士酥
焗一焗個酥皮脆到有回音😂果然一咬就爆漿,法國T45麵粉+牛油嘅威力,脆到似食緊ASMR零食。個流心芝士鹹香得嚟帶微酸,店員話係用咗「會呼吸嘅芝士」(我諗佢意思係新鮮發酵?😂)༞▫️芋泥麻糬丹麥條
店員拍晒心口保證話呢個係我哋嘅飽肚核彈!芋泥多到懷疑人生,麻糬拉絲拉到要出動鉸剪✂️早餐食半條可以飽到lunch都慳返!😂༞▫️蜂蜜金磚
店員話呢個要焗三次!三次?!仲癲過我阿媽催婚😂睇落以為佢係土豪版西多士,其實唔係!佢唔經油炸,係焗架!咬落去先脆後軟,牛油香同蜜糖甜係口腔入面打交,邪惡到呢⋯⋯(食完要即刻做十個掌上壓贖罪😂💪)༞▫️Apple Eden
青蘋果+香茅嘅神配搭,個蛋糕清新到似食緊森林微風,加咗香茅估唔到兩樣嘢咁夾,真係昇華咗!༞▫️Pink Guava
台灣雙色石榴+草莓cream,粉紅到好似濾鏡效果咁唔真實🤣༞✨鎮店
༞
▫️流心忌廉芝士酥 焗一焗個酥皮脆到有回音😂果然一咬就爆漿,法國T45麵粉+牛油嘅威力,脆到似食緊ASMR零食。個流心芝士鹹香得嚟帶微酸,店員話係用咗「會呼吸嘅芝士」(我諗佢意思係新鮮發酵?😂)
༞
▫️芋泥麻糬丹麥條 店員拍晒心口保證話呢個係我哋嘅飽肚核彈!芋泥多到懷疑人生,麻糬拉絲拉到要出動鉸剪✂️早餐食半條可以飽到lunch都慳返!😂
༞
▫️蜂蜜金磚 店員話呢個要焗三次!三次?!仲癲過我阿媽催婚😂睇落以為佢係土豪版西多士,其實唔係!佢唔經油炸,係焗架!咬落去先脆後軟,牛油香同蜜糖甜係口腔入面打交,邪惡到呢⋯⋯(食完要即刻做十個掌上壓贖罪😂💪)
༞
▫️Apple Eden 青蘋果+香茅嘅神配搭,個蛋糕清新到似食緊森林微風,加咗香茅估唔到兩樣嘢咁夾,真係昇華咗!
༞
▫️Pink Guava 台灣雙色石榴+草莓cream,粉紅到好似濾鏡效果咁唔真實🤣
✨鎮店四天王✨
今次冇食到,不過係佢哋招牌,店員介紹到佢好正咁!
1️⃣ 蒜香芝士酸種包
2️⃣ 冧酒提子酸種包
3️⃣ 飛機欖酸種包
4️⃣ 辣菜脯包:外國人當佢「東方辣椒玩具」,辣完3秒就收工,專呃鬼佬銀紙😂
溫馨提示:
1. 店員話佢哋標磅數「實過金管局儲備」,買一磅蛋糕隨時磅出兩磅效果,減肥人士自重😂
2. 全部包點冇落蓬鬆劑,食一個酸種包飽過食碗飯,細食女仔可以同閨蜜share🤭
3. 有啲麵包款係每日限定,想試記住早啲去!
༞
總結:呢間鋪最抵讚係堅持低糖少油,食完成個set都冇罪惡感——除非你學我咁,信咗「試多件啦唔肥嘅」嘅魔咒...(睇嚟要join gym了)💪🤣
༞
P.S. 原來養酸種菌仲麻煩過養寵物,要每日同佢傾計檢查「洞洞」,仲要係150歲嘅歐洲老爺爺👴🦠