好明顯就係被果24道小點下午茶而吸引住🥰🥰我諗Atum 都係K11 入面食下午茶第一時間讓人諗起的地方吧~設計簡約,落地大玻璃,天花版上吊住的鹿角,時尚又下俗套, 加埋窗外大樹給予的一片綠油油,景色同食物都no complaints~自家製的麵包,烘得香脆暖身,酥香有誠意。巨型墨魚米型飯,墨魚汁芝士脆脆點綴, 揭開底下有suprise~墨魚鬍好大條,有墨魚應有的硬度, 有口感, 米型飯以蕃茄入饌, 酸甜開胃唔會過淋。下午茶套餐 $438/兩位用呢個咁吸引人打卡的下午茶有24款鹹點甜點,仲有兩個scones 同coffee tim! 每一件賣相夠吸引人之餘食落都唔錯!精緻小巧又色彩繽紛,充滿藝術感 🎨-鹹點:紅菜頭煙三文魚-鴨肝魚子醬脆餅 - 鴨肝油香滿,口感creamy 蟹肉撻 - 足料又好鮮甜唔腥Parma ham - Parma ham 油潤帶鹹香,卷住cream cheese,滑滑的。吞拿魚撻 - 吞拿魚軟滑,配枝豆都幾得意。-甜點:紫薯撻 - 望落好靚,紫薯味道香濃突出。馬卡龍 - 蛋白餅夠脆,香甜濃郁四色泡芙 -十分精緻,甜而不膩朱古力/拖肥撻 - 令人甜入心扉Scone

好明顯就係被果24道小點下午茶而吸引住🥰🥰

設計簡約,落地大玻璃,天花版上吊住的鹿角,時尚又下俗套,

自家製的麵包,烘得香脆暖身,酥香有誠意。

巨型墨魚米型飯,

墨魚汁芝士脆脆點綴, 揭開底下有suprise~

墨魚鬍好大條,有墨魚應有的硬度, 有口感,

米型飯以蕃茄入饌, 酸甜開胃唔會過淋。

下午茶套餐 $438/兩位用

精緻小巧又色彩繽紛,充滿藝術感 🎨
鹹點:

紅菜頭煙三文魚
鴨肝魚子醬脆餅 - 鴨肝油香滿,口感creamy

蟹肉撻 - 足料又好鮮甜唔腥

吞拿魚撻 - 吞拿魚軟滑,配枝豆都幾得意。

甜點:
紫薯撻 - 望落好靚,紫薯味道香濃突出。

馬卡龍 - 蛋白餅夠脆,香甜濃郁

四色泡芙 -十分精緻,甜而不膩

朱古力/拖肥撻 - 令人甜入心扉

Scone - 濃郁牛油酥香,口感鬆脆,配埋忌廉同果醬幾好食。

有機雜莓果茶
酸甜清爽帶莓果甜香,清新開胃。

Rose Latte 有淡淡玫瑰香,下午茶大滿足啊~
2022-08-14 972 瀏覽
相信大家無食過都會見過ATUM嘅下午茶,一件件精緻嘅甜品整齊排列係超大隻白色plate上面。今次一嚐佢地嘅晚餐,估唔到擺盤同樣充滿心思,甜品仲好有驚喜!難怪平日到訪 餐廳都近乎滿座,建議大家預早訂枱▪️四川麻辣燉和牛頰肉 $268和牛頰肉炆得軟腍富彈性,充滿膠質,口感一流!肉味挺濃!底下嘅薯蓉好creamy好輕盈,意外地蘿蔔味重過薯仔味。唯一要挑剔嘅係一啲辣味都無。▪️燒八爪魚 • 墨汁脆片 • 蘋果蕃茄米型粉 $208一揭開網狀嘅墨汁脆片,就會見到大大條八爪魚!八爪魚爽彈有咬口,一啲都唔韌,鮮味突出。一食底下甜甜地嘅蕃茄味米型粉,童年回憶返晒黎。如果大家同我哋一樣咁無聊,仲可以發揮自己嘅小宇宙摵到墨汁脆片靚一靚,打造賣相獨一無二嘅燒八爪魚米型粉▪️烤椰菜花 • 松露忌廉芝士 $78呢一道嘅賣相就相對另外幾碟失色啦~ 椰菜花軟腍帶焦香,唔會烤得過乾。外面擠滿軟滑嘅忌廉芝士,入口帶淡淡嘅松露香,微酸比想像中清新。略嫌味道較為單調。▪️鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮 • 西米脆片 $88家姐同呀妹都超鍾意嘅甜品!雪糕超濃鹹黃味,帶沙沙嘅口感,當中更夾雜左啲咸蛋黃粒。旁邊嘅豆腐雪糕軟滑,好濃

▪️四川麻辣燉和牛頰肉 $268

燒八爪魚 • 墨汁脆片 • 蘋果蕃茄米型粉

▪️烤椰菜花 • 松露忌廉芝士 $78
烤椰菜花 • 松露忌廉芝士

鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮 • 西米脆片
家姐同呀妹都超鍾意嘅甜品!雪糕超濃鹹黃味,帶沙沙嘅口感,當中更夾雜左啲咸蛋黃粒。旁邊嘅豆腐雪糕軟滑,好濃豆腐味!配埋鹹鹹地嘅西米脆脆同甜甜地嘅腐皮,口感好豐富呢~

整體嚟講,擺盤充滿心思,主菜味道同份量都對得住個價錢。特別鍾意佢地嘅甜品,仲有好幾款甜品:燒冰番薯 • 燒麻糬、粟米雪糕蛋糕、香芋雪糕 • 栗子黑朱古力 想試!再訪 應該會淨係嗌一道main再瘋狂食甜品

• 鹹蛋黃雪糕 • 豆腐雪糕 • 黑糖腐皮 • 西米脆片
🖤 我同媽咪都唔係第一次食ATUM了~不過就係第一次食佢哋嘅下午茶😍😍特別打去問過下午茶中午12點就開始供應😁可以當埋午餐咁食😆🖤 入到去坐咗窗口位,落地玻璃透入天然光,出邊仲有大大棵樹,倒影反射落嚟餐枱,感覺好chill😌🖤 下午茶套餐 $438 for 2 24件精緻嘅鹹甜點,放喺白色plate上,比起三層架,更加特別😍 有少少藝術品嘅感覺🤣 如果有生日或者特別節日需要慶祝,仲可以預早訂位嘅時候同餐廳講,可以喺餐點上寫上字句☺️🖤 鹹甜點根據季節會有唔同嘅分別。我當日嘅鹹點有鴨肝餅, 吞拿魚撻, 巴馬火腿卷, 蟹肉撻。當中我最鍾意食鴨肝餅😍🖤 甜點有紫薯撻, 四色馬卡龍, 四色泡芙, 朱古力拖肥撻💟 每一款泡芙都唔同口味~ 全部都好好味😚🖤 下午茶仲包左每人一個Scone,配上大量果醬同埋奶油,唔驚食食吓冇晒醬🤣 同埋Scone嘅質地,剛剛好,唔會太死實🖤 嚟到ATUM,除咗下午茶仲好想試吓佢哋既主菜今次我哋嗌咗火炙帶子. 紫薑. 醃漬蔬菜. 墨魚汁飯 $198 💟 墨魚汁飯質感perfect~ 夠味之餘又唔會覺得有太多醬汁~ 三隻帶子都好大粒😍 好好食👍🏼🖤 飲品方面嗌咗 竹炭鮮奶
🖤 我同媽咪都唔係第一次食ATUM了~
不過就係第一次食佢哋嘅下午茶😍😍
特別打去問過下午茶中午12點就開始供應😁
可以當埋午餐咁食😆

🖤 下午茶套餐 $438 for 2

每一款泡芙都唔同口味~ 全部都好好味😚

🖤 嚟到ATUM,除咗下午茶仲好想試吓佢哋既主菜

🖤 飲品方面嗌咗 竹炭鮮奶咖啡 $50
黑色感覺好特別,不過竹炭味唔算太出

反而超級推薦65% Chocolate 🍫 $50!!!
喺香港好耐冇飲過咁濃郁嘅熱朱古力🥹 上邊仲有棉花糖配襯,我覺得我會為咗呢杯朱古力再返嚟🤪

🖤 值得再提嘅係,陽光就係令到成個環境都好舒服,影相又好靚😜 10分推薦😚
P.S. 多謝隔籬枱靚媽媽幫我地影咗張咁靚嘅相☺️
ATUM are dedicated to create authentic cuisine with unique ideas. Their concept of creating dishes is to first destruct dishes and rebuild them with their own thoughts and style. They serve Nordic style dishes with a fusion touch. The thoughtful combo of ingredients keep surprising the customers in every seasonal menu. The presentation of dishes is also attractive. |Beetroot Cured Salmon. Orange. Fennel Salad💰HKD116|Grilled Octopus. Squid Ink Crisp. Apple & Tomato Orzo💰HKD208|Braised Sichuan Pep
💰HKD116
💰HKD208
Braised Sichuan Pepper Beef Cheek
💰HKD268
Raspberry Sorbet. Bamboo Charcoal Chocolate Icecream. Meringue
💰HKD88
前年去過一次於K11Artmall 1樓嘅Atum食晚餐,對佢印象都唔錯,最近再次回訪😋我地大約6點去到,唔洗點等就入得座,餐廳以水泥灰顏色為主,配上開揚嘅落地玻璃,感覺幾舒服同有格調( ੭˙ᗜ˙)੭.餐廳以西餐同甜品為主,特別嘅係佢地會將藝術融入埋菜式到,令到每一道菜都好似藝術品咁🖼 .◽️紅桑莓冰生蠔 $62(7/10)生蠔上面有啲紅桑莓同啫喱,食落鮮甜,唔算重海水味。.◽️蜜柑.開心果.柚子焦糖花腩肉 $188(7.5/10)呢道上次黎嘅時候食過,因為覺得好食再叫~賣相好打卡嘅一道主菜,今次嘅擺盤比上次黎嘅仲靚,花腩肉嫰且煎得夠香,而且肉汁豐富😋餐廳仲用左柚子同蜜柑蓉去襯托番豬腩肉,清甜得黎仲可以解膩!.◽️煎鱸魚.檸檬洋薏米.海鹽蛋白霜 $208(7.5/10)佈置得好靚嘅一道菜,鱸魚煎得幾香,完全冇腥味,食落肉質仲幾滑。餐廳將薏米煮到好似白飯嘅口感,而且好有嚼勁❤️.◽️烤椰菜花。松露忌廉芝士 $78 (7/10)椰菜花烤得幾香,而松露忌廉芝士幾濃松露味,同椰菜花味道好夾,而且唔會膩.◽️伯爵茶雪糕.茉莉花奶凍.草莓蛋白霜 $88(7.5/10)好靚嘅一道甜品!伯爵菜雪糕好濃味,食落幾幼
◽️紅桑莓冰生蠔 $62(7/10)
紅桑莓冰生蠔

生蠔上面有啲紅桑莓同啫喱,食落鮮甜,唔算重海水味。
◽️蜜柑.開心果.柚子焦糖花腩肉 $188(7.5/10)
蜜柑.開心果.柚子焦糖花腩肉

餐廳仲用左柚子同蜜柑蓉去襯托番豬腩肉,清甜得黎仲可以解膩!
煎鱸魚.檸檬洋薏米.海鹽蛋白霜

餐廳將薏米煮到好似白飯嘅口感,而且好有嚼勁❤️
◽️烤椰菜花。松露忌廉芝士 $78 (7/10)
烤椰菜花.松露忌廉芝士

伯爵茶雪糕.茉莉花奶凍.草莓蛋白霜

好靚嘅一道甜品!伯爵菜雪糕好濃味,食落幾幼滑,而奶凍都Q彈,有淡淡嘅茉莉花味💐最特別係草莓蛋白霜,脆得黎好香草莓味🍓
◽️餐前包 (8.5/10)
餐前包

真係好出色嘅餐前包😋總共有兩款,餐廳烘得好好食!!配埋帶有鹽同胡椒嘅牛油一齊食,真係一流
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

紅桑莓冰生蠔
蜜柑.開心果.柚子焦糖花腩肉
煎鱸魚.檸檬洋薏米.海鹽蛋白霜
烤椰菜花.松露忌廉芝士
伯爵茶雪糕.茉莉花奶凍.草莓蛋白霜
餐前包
  • 餐包
2022-08-10 169 瀏覽
其實我哋兩個人都唔係食得多,最多只係諗住傾吓計講吓嘢分享吓,點知啲服務態度好差,又唔專業,又俾說話人聽,雖然啲食物個樣係好睇,但咁嘅價錢食物唔係10分好食,最重要係貴,咁嘅服務質素其他餐廳好過佢好多,見佢好多人上載佢嘅相片就好似好吸引,但係原來服務咁差,下次真係要留意一下呢類型嘅餐廳有冇喺OpenRice度做廣告叫啲人上嚟寫好佢呢個係我第二個post會食完飯之後,專登上去寫佢嘅餐廳(日日出去食唔會日日寫),值得各位心思

2022-08-09
1K
2022-08-08 458 瀏覽
餐廳設計簡約,純樸水泥牆,配上鹿角吊飾,洋溢時尚北歐風。落地大玻璃透入天然光,窗外綠油油的景式,令人心神放鬆。星期六與好友慶生,享受舒適優雅的下午茶時光。吃主菜前,店員為我們送上自家製的麵包,香脆熱燙,多士夾雜脆果仁,塗上軟滑牛油,酥香吸引。火炙帶子。紫薑。醃漬蔬菜墨魚汁飯 $198火炙帶子圓厚肥美,香煎至表面金黃,沿微脆焦香,加以薄米紙的點綴,賣相恰似藝術品。墨魚汁飯鮮香濃稠,入口充滿墨魚汁的香氣,夾合濃郁的芝士味,再吃一口滑嫰、鮮甜的帶子,滋味可口。下午茶套餐 $438/兩位用Tea set 的24件鹹甜點,放在白色盤子上排列有致,每一件都色彩繽紛,預先寫上祝福字句,點上蠟燭,令人驚喜窩心! 套餐附有兩件鬆餅,兩款自選咖啡或熱茶,十分滿足。鹹點: •鴨肝餅•吞拿魚撻•巴馬火腿卷•蟹肉撻選擇之多,令人眼花撩亂,鹹點當中最喜歡鴨肝脆餅,鴨肝醬入口creamy,柔潤的鴨肝散發口腔,配上柚子醬,酸甜細膩。吞拿魚撻,咬開鬆脆的撻皮,填滿了綿密吞拿魚粒粒,鮮香吸引。蟹肉撻填滿了一絲絲蟹肉,加上魚子醬提鮮,黏稠鮮甜,啖啖蟹肉鮮香。甜點:•紫薯撻 •四色馬卡龍•四色泡芙•朱古力/拖肥撻紫薯撻十分精

火炙帶子。紫薑。醃漬蔬菜墨魚汁飯 $198

•紫薯撻
•四色馬卡龍
•四色泡芙
•朱古力/拖肥撻
紫薯撻十分精緻,入口是天然紫薯的甜香,質感順厚,味道香糯。泡芙填滿幼滑的吉士醬,除了香醇朱古力味,香甜濃郁,還有甜甜熱情果醬,令人甜入心扉。馬卡龍入口鬆脆,開心果及草莓口味都甜而不膩,喜歡開心果的甘甜幽香。

有機雜莓果茶
雜莓果茶用料十足,倒進玻璃杯,傳來陣陣果香。以小漏斗計時,約3分鐘後,酸甜清爽,品嚐到莓果甜香,清甜味蕾。
午餐
慶祝紀念
生日
2022-08-06 310 瀏覽
ATUM 食完晚餐,見到下午茶很吸引,星期六即刻黎排隊試下!下午茶有24款,款款不同,鹹點甜點都齊全,味道很入味、質感脆脆、醬汁好味!創意料理:巨型墨魚米型飯,墨魚較硬身,酸酸甜甜,很開胃!

創意料理:巨型墨魚米型飯,墨魚較硬身,酸酸甜甜,很開胃!
2022-08-06
  • Afternoon  tea  set
朋友生日就訂位同佢輕輕慶祝最緊要有舒服同靚靚的餐廳環境影下相食下tea 仔🌸🌸雖然唔係第一次黎依間餐廳但仍然想黎多次因為環境都幾隱蔽如果簡最近大玻璃窗位完全有酒店的感覺🥰🥰🫶🫶記得要訂位先下午茶時間有分時段星期六日去還可以💕💕餐廳環境高樓底訂了下午茶餐 有飲品送的😍😍而且鹹點很好味😋有三文魚🍣有ham 甜點有「多味道多色的馬克農」朱古力蛋糕仔鬆餅仔飲品方面多數會簡花茶還有不同的coffee
朋友生日就訂位同佢輕輕慶祝

訂了下午茶餐 有飲品送的😍😍
而且鹹點很好味😋
有三文魚🍣
有ham

甜點有「多味道多色的馬克農」
朱古力蛋糕仔
鬆餅仔

飲品方面
多數會簡花茶
還有不同的coffee
慶祝紀念
生日
📍 ATUM Restaurant 🎗📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • K11購物藝術館1樓101B號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< ATUM > is known for their pretty tailor-made dessert plates made in front of guests. However, their shop in Causeway Bay serving this dessert art performance has closed. Nonetheless, this K11 Art Mall branch serves BOTH savory and sweet dishes that are infused with art.To my surprise, their dishes do not only look great, but they also taste great, and portion is not too small!Especiall
📍 ATUM Restaurant 🎗
Especially liked the [ squid ink risotto with seared scallops ]. We also had a dessert with Earl Grey ice cream and Jasmine panna cotta in it. Feel free to request your dessert to be decorated with wordings, as staff here is used to doing it! As it was Chinese Valentine's Day, we had our plate written with "Happy Valentine's Day"!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
ATUM Restaurant》開業至今一直人氣很高
他們打卡度滿滿的即席甜品製作最為人熟悉,可惜提供「甜品畫」的銅鑼灣分店已結業
但位於K11 Art Mall的這家店,同樣提供藝術感滿滿的菜式
這裡下午茶套餐的餐點會整齊地放在大碟子上,同樣適合打卡!
來這裡慶祝特別節日很適合,因為可以安排在碟子上用巧克力寫上祝福語~
晚餐時段提供的餐點跟一般西餐廳的類似,但每項的配搭都十分特別,賣相也很美
最重要的是味道也很好!
本來以為這種餐廳的餐點都會是「貴夾唔飽」,但份量出乎意料的不小呢
值得一提的是店員們的服務態度都很好、很友善~
由帶位的店員開始,已令我們為這家餐廳打上很高分了~
麵包 Bread
Bread
店員首先送上麵包籃及牛油
麵包有兩款,一款為原味吐司,一款為核桃葡萄乾吐司
兩款都烤得暖呼呼,口感香脆
牛油香味重,塗上麵包上一起吃,蠻開胃的

紅菜頭三文魚 • 香橙 • 茴香沙律 ($116)
Beetroot cured salmon • Orange • Fennel salad
紅菜頭三文魚 • 香橙 • 茴香沙律
紅菜頭三文魚 • 香橙 • 茴香沙律
先來一道沙律打開味蕾~
三文魚以紅菜頭醃製,為三文魚加點不一樣的味道,顏色也帶鮮豔的紅色
配上酸酸甜甜的香橙肉,特別清新
以火箭菜作沙律,其苦苦的味道可能不是很多人能接受,但我還好哈哈🤣
醬汁微辣,加點刺激😋

火炙帶子 • 紫薑 • 醃漬蔬菜 • 墨魚汁飯 ($198)
Seared scallops • Ginger • Pickle • Squid ink risotto
這道極推~
帶子煎得剛剛好,表面帶焦香。肉厚,入口非常嫩滑,沒有過老
飯粒質感剛好,硬中帶軟、帶嚼勁
以香濃的墨魚汁烹調,鹹鮮味太好吃~
配上紫薑跟醃漬蔬菜,酸酸的味道很解膩,非常加分!
最後加上薄米紙的點綴,加點香脆口感
太喜歡了~~
(只是吃完後記得要擦嘴🤣

煎鱸魚 • 檸檬洋薏米 • 海鹽蛋白霜 ($208)
Pan-fried sea bass • Lemon pearl barley • Sea salt meringue
煎鱸魚 • 檸檬洋薏米 • 海鹽蛋白霜
煎鱸魚 • 檸檬洋薏米 • 海鹽蛋白霜
這道也很不錯!
兩件鱸魚煎至外皮金黃、微脆,入味、肉質蠻滑嫩
下面配上creamy的「意大利飯」,口感較圓潤爽彈,原來是以洋薏米弄成的「飯」!
感覺跟在吃飯沒有兩樣,但卻輕盈多了。加上因為跟檸檬同煮,更感清新🍋

伯爵茶雪糕 • 茉莉花奶凍 •  草莓蛋白霜 ($88)
Earl Grey ice cream • Jasmine panna cotta • Strawberry meringue
伯爵茶雪糕 • 茉莉花奶凍 • 草莓蛋白霜
最後當然也要點一道甜點~
這裡的甜點全都很特別,我們按店員推薦,點了這道〔伯爵茶雪糕配茉莉花奶凍〕
適逢七夕,我們還要求師傅寫上祝福字句呢🤣
要寫上祝福語的話,盤子會比較大。上菜時嚇到我們了🤣,盤子這麼大,甜點只佔五份一位置🤣
伯爵茶雪糕 • 茉莉花奶凍 • 草莓蛋白霜
Anyway,這道甜品的確適合拍照,而且味道不錯,也很豐富
伯爵茶雪糕跟茉莉花奶凍各自的茶香味都十分突出;而雪糕可能剛從冰箱取出,所以質感較硬
我個人特別喜歡伴碟的士多啤梨~🍓

Menu:
Bread
2022-08-05 161 瀏覽
特色餐湯個人認為味道非常好、口感豐富,內裏有非常多的蝦肉,但友人覺得蕃茄味太重,把蝦味蓋過了。無花果沙律、軟芝士、士多啤梨及風乾火腿鮮花香草沙律、花椒漬野莓、雲呢拿軟芝士士多啤梨🍓用糖醃漬過,一點也不酸,軟芝士加上粗黑椒碎及海鹽調味,沙律菜事先與甜酸汁拌勻,味道討好。外表非常美觀。煎鱸魚配檸檬洋薏米及海鹽蛋白霜魚不滑溜,味道一般。燒蜜柑配柚子楓糖花腩肉外表漂亮,甜甜的蜜柑乾及新鮮香甜的蜜柑中和了花腩的油膩,也沒有豬臊味,朋友很喜歡。不過我咬不斷。

煎鱸魚配檸檬洋薏米及海鹽蛋白霜
煎鱸魚配檸檬洋薏米及海鹽蛋白霜

魚不滑溜,味道一般。

燒蜜柑配柚子楓糖花腩肉
燒蜜柑配柚子楓糖花腩肉

外賣送餐
2022-08-05 174 瀏覽
K11 Muses 優雅藝術地,餐廳也是這樣~~ATUM餐廳包你來到會嘩一聲!生蠔盤,賣相已經是超級美麗!生蠔雖然較細隻,但勝在鮮味濃!長通粉質感彈牙,濃濃的香草醬極美味~
K11 Muses 優雅藝術地,餐廳也是這樣~~

ATUM餐廳包你來到會嘩一聲!

生蠔盤,賣相已經是超級美麗!生蠔雖然較細隻,但勝在鮮味濃!

長通粉質感彈牙,濃濃的香草醬極美味~
2022-08-04 125 瀏覽
.之前已經知道呢間餐廳嘅食物出名精緻,今次終於約咗朋友嚟high tea 打卡(●'◡'●)ノ.🫖 下午茶套餐 $438/兩位用(包24件鹹點+甜點、兩件鬆餅及兩杯飲品)呢個 tea set 真係好啱打卡,24件鹹甜點以白色盤子一次過送上,排列整齊,賣相精緻小巧,色彩繽紛,充滿藝術感 🎨.介紹幾款個人覺得最好食嘅:🥧 鹹點 ✧ 鴨肝餅 • 鴨肝入口creamy帶油香,搭配脆餅口感更有層次,配上柚子醬,酸甜解膩。✧ 蟹肉撻 • 蟹肉足料鮮甜,再加上魚子醬,充滿鹹鮮風味。✧ Parma ham卷 • Parma ham 口感油潤帶鹹香,卷住幼滑cream cheese,味道好夾。✧ 吞拿魚撻 • 吞拿魚肉質軟滑,配上枝豆更清爽。.🧁 甜點✧ 紫薯撻 • 撻面放上食用花,望落好靚,紫薯味道天然,香濃突出。✧ Macaron • 有4款口味,外層薄酥,裡面綿密有糖心口感,味道都唔會太甜。✧ Scone • 帶有濃郁牛油香,外層口感鬆脆,內裡鬆化帶微濕,配上奶油忌廉同果醬,幾好食。.🍹飲品 +$20 升級為Mocktail✧ 柑橘•青檸•薑酸酸甜甜嘅果味加上薑汁汽水,夠氣解渴。✧ 薰衣花•白桃汁
🫖 下午茶套餐 $438/兩位用
(包24件鹹點+甜點、兩件鬆餅及兩杯飲品)

介紹幾款個人覺得最好食嘅:
🥧 鹹點

✧ 蟹肉撻 • 蟹肉足料鮮甜,再加上魚子醬,充滿鹹鮮風味。

✧ 吞拿魚撻 • 吞拿魚肉質軟滑,配上枝豆更清爽。

🧁 甜點

🍹飲品 +$20 升級為Mocktail
✧ 柑橘•青檸•薑
酸酸甜甜嘅果味加上薑汁汽水,夠氣解渴。

✧ 薰衣花•白桃汁
清甜白桃汁配上淡淡花香,味道天然清新。

🍓 伯爵茶雪糕•茉莉花奶凍•草莓蛋白霜 $88
擺盤一樣好靚,雪糕伯爵茶味香濃,奶凍軟滑花香清新,配上酸酸甜甜嘅草莓點綴,味道更豐富。

總括而言:餐廳走簡約風格,加上落地玻璃可以feel到柔和陽光,感覺好放鬆。食物方面,個人覺得甜點正常發揮,鹹點反而有新鮮感,幾有驚喜!加上食物賣相及擺盤充滿藝術感,係一次唔錯嘅~視覺及味覺的體驗(*˘︶˘*)
每一道菜都係一件精緻嘅藝術品🎨靚到差啲唔捨得食💯.餐廳寬敞舒適 比人感覺好開楊好舒服每款菜式 看得出好用心思製作除咗好味 仲充滿藝術氣息.粟米雪糕蛋糕·白朱古力乳酪冰 ($88)粟米形狀嘅雪糕蛋糕🌽太吸睛了👍食落好有粟米味😋應該係用新鮮粟米打蓉而成絕對係一款色香味全嘅甜品.蜜柑 ·開心果·柚子楓糖花腩肉 ($188)半肥瘦嘅腩肉 遇上🥰甜甜蜜蜜帶點微微酸顏色又靚又醒胃嘅醬汁個汁Balance 咗腩肉嘅肥膩感覺腩肉切開有juicy 有肉味配搭得非常好味.煎鱸魚·檸檬洋薏米·海鹽蛋白霜 ($208)鱸魚煎得香口😋外皮脆口 魚肉鮮嫩有juicy下層的洋薏米煮得好好味.烤椰菜花·松露忌廉芝士 ($78)烤原個椰菜花上面舖滿松露忌廉芝士係松露控、芝士控🧀必食之選.Lemon Grass Mojito ($78).
每一道菜都係一件精緻嘅藝術品🎨
靚到差啲唔捨得食💯
餐廳寬敞舒適
比人感覺好開楊好舒服
每款菜式 看得出好用心思製作
除咗好味 仲充滿藝術氣息

粟米雪糕蛋糕·白朱古力乳酪冰 ($88)
粟米形狀嘅雪糕蛋糕🌽
太吸睛了👍
食落好有粟米味😋
應該係用新鮮粟米打蓉而成
絕對係一款色香味全嘅甜品

蜜柑 ·開心果·柚子楓糖花腩肉 ($188)
半肥瘦嘅腩肉 遇上🥰
甜甜蜜蜜帶點微微酸
顏色又靚又醒胃嘅醬汁
個汁Balance 咗腩肉嘅肥膩感覺
腩肉切開有juicy 有肉味
配搭得非常好味

煎鱸魚·檸檬洋薏米·海鹽蛋白霜 ($208)
鱸魚煎得香口😋
外皮脆口 魚肉鮮嫩有juicy
下層的洋薏米
煮得好好味

烤椰菜花·松露忌廉芝士 ($78)
烤原個椰菜花
上面舖滿松露忌廉芝士
係松露控、芝士控🧀
必食之選

Lemon Grass Mojito ($78)

2022-08-04 106 瀏覽
ᴀᴛᴜᴍ位於K11既角落位置,以簡潔既水泥色設計配搭落地玻璃,窗邊位被樹木包圍,環境舒適寫意,採光度十足☺️ 餐廳將藝術融入菜式,配搭創新又精緻,視覺及味覺效果一流🥰✨上枱後會先送上餐包~❀ 燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果蕃茄米型粉 🐙燒八爪魚好巨型,質感軟腍彈牙又帶點香辣味,食落啖啖肉🥰 第一次食米型粉,口感較軟身,蘸滿用蘋果及蕃茄製成既醬汁,酸酸甜甜好清新✨ 另外可以將墨汁脆片整碎一齊食增加口感~❀ 蜜柑·開心果·柚子楓糖花腩肉 🐷賣相勁吸引😍 用柚子及蜜柑等配搭豬腩肉好特別,將油膩感減低,同時又帶酸甜清香既味道👍🏻 豬腩肉質感軟嫩,豬皮煙煙韌韌,配以清甜既蜜柑蓉食好夾呢💕❀ 紅桑莓雪芭·竹炭朱古力雪糕·蛋白霜 🍨叫咗兩款甜品,上枱時用白色長板一齊上好有驚喜😍 擺盤靚到好似藝術品咁,配搭亦都好特別✨ 竹炭朱古力雪糕有濃郁朱古力味,配以酸酸地既紅桑莓雪芭食會味道幾夾,亦會中和甜膩感~旁邊仲有唔少香脆既蛋白霜☺️❀ 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮·西米脆片🍨平時比較少見有鹹蛋黃雪糕✨ 鹹中帶甜,會食到好多鹹蛋黃粒粒,配埋豆腐雪糕令味道增添清新感,整體味道豐富又有口感👍🏻❀ 薰衣花·白桃汁 🍹顏色

✨上枱後會先送上餐包~

❀ 燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果蕃茄米型粉 🐙

❀ 蜜柑·開心果·柚子楓糖花腩肉 🐷

❀ 紅桑莓雪芭·竹炭朱古力雪糕·蛋白霜 🍨
叫咗兩款甜品,上枱時用白色長板一齊上好有驚喜😍

❀ 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮·西米脆片🍨

❀ 薰衣花·白桃汁 🍹
顏色漸層好靚🥰 白桃梳打桃味香濃,酸甜清爽
午餐