同朋友慶生.HIGH TEA係一個好選擇🤣提早BOOK定.加REMARK要寫名係個SET到~萬無一失👍🏻呢間餐廳係K11.位置有D僻.行過好多鋪頭.最入果間內裡感覺好寬敞.設計都好時尚😍多落地玻璃.透光度好好咁岩安排坐係CORNER位. 真係好岩影相打卡 😍下午茶時間.放眼望去大部分都係叫左TEA SET.黎得呢間.食TEA真係毫無懸念🤣同平時用層架D TEA SET唔同.呢到係用一個長方形碟上24件精緻可愛既鹹點甜點.好整齊咁放係碟上🧁🍰🍩🍪配以一手好字HAPPY BIRTHDAY㊗️整個SET好靚.好似藝術品咁樣💯真係高級視覺享受!! 😍😍💥 AFTERNOON TEA SETTEA SET配有2件SCONE 同2杯飲品~最驚喜係TEA SET除左睇得.味道都絕對唔差🤤SCONE鬆軟.TEA SET食物全部一口SIZE.食得好方便味道上鹹點比較出色 🤤2杯野飲揀左MOCKTAIL.都好FRESHOVERALL幾唔錯. 物有所值😆
同朋友慶生.HIGH TEA係一個好選擇🤣

呢間餐廳係K11.位置有D僻.行過好多鋪頭.最入果間
內裡感覺好寬敞.設計都好時尚😍
多落地玻璃.透光度好好
咁岩安排坐係CORNER位. 真係好岩影相打卡 😍

下午茶時間.放眼望去大部分都係叫左TEA SET.
黎得呢間.食TEA真係毫無懸念🤣
同平時用層架D TEA SET唔同.呢到係用一個長方形碟上
24件精緻可愛既鹹點甜點.好整齊咁放係碟上🧁🍰🍩🍪
配以一手好字HAPPY BIRTHDAY㊗️
整個SET好靚.好似藝術品咁樣💯
真係高級視覺享受!! 😍😍

💥 AFTERNOON TEA SET
TEA SET配有2件SCONE 同2杯飲品~

最驚喜係TEA SET除左睇得.味道都絕對唔差🤤
味道上鹹點比較出色 🤤
2杯野飲揀左MOCKTAIL.都好FRESH
OVERALL幾唔錯. 物有所值😆

慶祝紀念
生日
因為朋友生日,所以嚟左呢間有得寫字嘅ATUM ,可能係平日,冇乜人,餐廳入面唔算多人,連reception 都冇人,等左半分鐘先有個女仔慢慢行過嚟,講嘢又一舊舊,語氣又唔好,然後搞左一輪先入到座。叫野食時揮手冇人理,侍應個個都背住我地係到傾計,然後等左陣先點到餐,仲有就係reception 幫我地個個女仔成日企係到訓着😅乜餐廳好忙咩?望佢幾次都係托住個頭係bar table訓着,十分唔專業。好彩用餐體驗都幾好,如果唔係都唔會再嚟!😋首先嗌左個seafood platter,坐得近個bar table睇到個廚師砌,好治癒。女廚師用匙羹將醬汁揮灑係塊板到,然後再放新鮮嘅海產上去,形成呢幅藝術品❤️生日嘅朋友都好開心!然後上左主菜,燒八爪魚墨汁脆片配蕃茄米型粉,火炙帶子墨汁飯同蜜柑開心果花腩肉,野食都幾好食!八爪魚好軟熟,花腩肉味道甜甜地幾新穎,但有少少韌同帶子有啲唔熟😅最後上甜品同飲品,seafood platter送嘅紅桑子雪葩竹炭朱古力雪糕同嗌多左個鹹蛋黃雪糕,紅桑子雪葩配朱古力嘅配搭係好perfect ,鹹蛋黃雪糕好好食,重點係砌得好靚同啲字都寫得好好!最後charcoal latte

最後上甜品同飲品,seafood platter送嘅紅桑子雪葩竹炭朱古力雪糕同嗌多左個鹹蛋黃雪糕,紅桑子雪葩配朱古力嘅配搭係好perfect ,鹹蛋黃雪糕好好食,重點係砌得好靚同啲字都寫得好好!最後charcoal latte 同rose latte都好好飲同好靚。
2022-06-30 374 瀏覽
被呢間Teaset很藝術的擺盤吸引咗食物方面 平時比較喜歡馬卡龍 呢間味道一般般有一個朱古力撻和紫薯撻比較好食Scone也好大一個 吃得好飽主要是顏值高 很適合來慶祝生日聚會打卡
被呢間Teaset很藝術的擺盤吸引咗
食物方面 平時比較喜歡馬卡龍 呢間味道一般般
有一個朱古力撻和紫薯撻比較好食
Scone也好大一個 吃得好飽
主要是顏值高 很適合來慶祝生日聚會打卡
2022-06-27 225 瀏覽
星期六下午黎到呢間餐廳,客人唔算多,我地一行5人黎呢度食個brunch,希望可以relax 啲唔使限時或同人迫。餐廳環境彩光到十足,感覺好舒適。我地叫左個Tea Set,海鮮併盤share一齊食。一開始黎個seafood, 擺盤好靚,海鮮同生蠔都好新鮮👍🏻仲有鴨肝,鮮帶子,吞拿魚,三文魚同蟹肉。好多選擇。之後就黎左個每枱都必叫既Tea Set, 睇落好似好多野食,有24小件喎。但我地揀黎食既時候就發現,鴨肝蟹肉吞拿魚三文魚又老是常出現了。鹹點揀到唔想再揀黎食😅⋯⋯甜點方面,都係tart tart tart, 好飽肚🫣最後黎個朱古力同Raspberry sorbet refresh返呢一餐。應該要早點上呢個中和一下味蕾

甜點方面,都係tart tart tart, 好飽肚🫣

2022-06-05
2022-06-20 357 瀏覽
之前見朋友ig po過呢一間high tea, 已經覺得好靚好精緻, 於是一早bookmark咗, 今次同朋友慶祝生日, 終於有機會試一試。Afternoon tea價錢為$438 per two,共有24件甜點及鹹點, 兩件鬆餅及兩杯飲品。呢間嘅下午茶有別於一般嘅港女下午茶, 佢唔係用三層架展示, 而係將所有精美點心陳列於一塊白色長板上, 就好似將藝術品放喺白色嘅畫布上, 每一件點心都非常之精緻, 藝術感爆棚, 未食都已經先滿足咗視覺上既享受。每人有12件甜點及鹹點, 餐廳將甜點及鹹點位置相間。 個人覺得鹹點比甜點出色, 比較好食嘅喊點有煙火腿芝士卷, 煙三文魚卷, 同埋柚子汁鵝肝醬脆餅。 煙火腿芝士卷同煙三文魚卷都同樣creamy,入口即融, 而鵝肝醬脆餅就點樣都好食嫁啦,但我覺得係鵝肚醬上面放上酸甜既柚子汁, 雖然幾fresh幾有新鮮感,但我自己就唔太偏好,覺得配上魚子醬可能更合適,或者就咁鵝肝醬配脆餅已經好好食。甜品方面就還好, 比較印象深刻嘅係紫薯撻 ,紫薯撻好精緻, 上面仲放上咗花瓣,好靚。朱古力餅同泡芙味道都唔錯,馬卡龍有四款口味,令成t個ea set更colorful

甜品方面就還好, 比較印象深刻嘅係紫薯撻 ,紫薯撻好精緻, 上面仲放上咗花瓣,好靚。朱古力餅同泡芙味道都唔錯,馬卡龍有四款口味,令成t個ea set更colorful 。

鬆餅配有兩個醬, 分別係鮮忌廉同類似紅莓醬, 個人比較喜歡紅莓醬, 因為酸酸甜甜,好開胃又好解膩。

飲品方面我就覺得花苶比較扺飲, 滿滿一大壺, 我叫咗玫瑰蕎麥茶,剛好可以中和甜品既甜同膩。

蜂蜜牛奶就比較一般,如果大家想的話,仲可以加錢轉 mocktail or cocktail。

PS 由於下午茶採用時令食材, 所以並無固定嘅餐單, 每日既嘅點心都有所唔同, 好多人介紹嘅蟹肉配青瓜,我今日就無緣品嘗了

PS2 雖然係每人十二點甜點及鹹點, 但唔係所有點心都係每人一件的,有幾款係只有一件

PS3 可以預先喺openrice落remarks要寫happy birthday, 店員前一日會打嚟confirm, 之後去到餐廳若無其事等店員上碟可以了

進入門口接待侍應,態度已經差,說話似錄音機,講話又唔清悉,裡面侍應生都一樣,聽佢哋講話極之辛苦,叫咗3份午餐牛扒,勁多根,食牛扒唔係比切肉刀,求其放把刀就算,上拼盤,竟然用手移走餐巾,一係就將餐具直接放在枱上而沒有用餐巾墊住,估唔到疫情已經一段時間,衛生意識都可以咁差,上拼盤d海鮮勁唔新鮮勁腥勁難食,侍應介紹食物次序又混亂又唔清晰,好明顯唔熟悉餐牌,最後連甜品都係難食,垃圾服務都要收加一服務費,下次不了
2022-06-11 463 瀏覽
由於同朋友實在太耐冇見仲有好多話題未傾完加上本身喺附近食左個非常唔滿意嘅晚餐希望可以食返啲好味嘅甜品調劑下最左邊有白色嘅係伯爵茶雪糕+奶凍中間係白桃雪葩加黑豆最底嘅好似係黑炭朱古力雪糕+mixed berries sorbet 之類最好食係朱古力黑炭雪糕但係上面啲紅色草非常之難食白桃雪葩都幾好食但黑豆不了原本order嘅時候最期待嘅係最左邊嗰個伯爵茶+奶凍嚟到最失望係佢味道有啲淡唔建議!另外仲叫咗兩支啤酒分別係孫悟空同埋龍王朋友覺得龍王似洗潔精味但我覺得還可以佢哋比較prefer 孫悟空Overall 而言都係好食既
由於同朋友實在太耐冇見
Overall 而言都係好食既
2022-06-08
宵夜
2022-06-09 4766 瀏覽
之前媽咪生日, 特登book 咗 ❥⧽𝐀𝐓𝐔𝐌 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 ❥⧽同佢去食港女 tea 🤭。Book 位時已經講咗想坐窗邊位, 但係好可惜去到都係安排唔到... 𓊈下午茶 High Tea𓊉呢個 tea set 真係好啱打卡, 見到已經令人好開心, 視角上大滿足。味道方面就普普通通, 有幾粒食完都唔知係咩, 如果有個小簡介就好喇。𓊈火炙帶子 ✧ 紫薑 ✧ 醃漬蔬菜 ✧ 墨魚汁飯𓊉呢個墨魚汁飯好靚呀, 有少少比佢驚艷到, 帶子新鮮肉厚, 個飯軟硬度適中, 墨魚汁味濃, 好好食!𓊈炸甜番薯條 ✧ 檸檬蜜糖醬𓊉番薯條感覺比較溫和, 食落好似無咁熱氣(自己呃自己), 個檸檬蜜糖醬好好食, 甜甜地但係好清新!𓊈烤椰菜花 ✧ 松露忌廉芝士𓊉本身有少少期待, 不過賣相同味道都一般, 椰菜花口感同忌廉芝士唔算太夾。𓊈竹炭鮮奶咖啡𓊉諗住試吓d 新奇特別嘅嘢飲, 所以試吓竹炭咖啡, 結果係幾特別, 好重竹炭味, 不過有少少蓋過咗咖啡嘅味道。✧✧ 整體食物都好適合打卡, 如果去開K11 行街而又未試過呢間餐廳都可以試吓。

𓊈下午茶 High Tea𓊉

竹炭鮮奶咖啡
火炙帶子 ✧ 紫薑 ✧ 醃漬蔬菜 ✧ 墨魚汁飯
炸甜番薯條 ✧ 檸檬蜜糖醬
2022-06-01 640 瀏覽
長期站於收藏餐廳同熱門餐廳,吸引之處應該係個下午茶set,又係打卡影相慶祝生日之選。當然我就唔係食tea set,係鬧市中享受fine午餐,唔係fine dining,因為當時仲未可以開夜市。米拉麵比較少餐廳會選用,口感唔同意粉,有啲咬口,好似食緊米咁,八爪魚唔會好‘’銀‘’,容易切開,入口咀嚼後,有點鮮甜味,但有小小辣既。黑色塊野好趣口,配上米拉麵,感覺又提升一個層次。灸燒吞拿魚只燒左一面,3塊白色野都趣口,但無乜味。

Grilled octopus apple tomato orzo

灸燒吞拿魚只燒左一面,3塊白色野都趣口,但無乜味。
Tuna risotto

2022-06-01 483 瀏覽
星期五放半天假同朋友食afternoon tea,一直被它的廿四件甜點+點心的擺盤吸引住(二人份),終於有空去試!味道相當唔錯,一排甜點一排鹹點,細細件味道豐富,一點似法國前菜的開胃菜咁,有鵝肝,魚,海鮮,甜品有macaroons ,chocolate mousse,yam tart, puff,非常滿足。仲有包兩杯咖啡或茶。環境偏暗,但空間隔離夠寬敞,服務都ok!
📸 ATUM本身想去佢既姊妹店MUTA但唔小心去咗ATUM餐廳環境以黑色為主調其實感覺幾classy但枱與枱之間好近 都有啲尷尬見到多數人都係叫Tea Set2人份 $438不過我地就無叫到揀咗叫主菜🍴咸蛋黃萵荀蟹肉特菲麵 $178咸蛋黃香而不太咸蟹肉份量都算多特菲麵睇落似幼細啲既螺絲粉食落幾入味又煙煙韌韌推薦🐷🍴蜜柑開心果柚子楓糖花腩肉 $188擺盤有心思橙色有助提升食慾花腩肉食落有淡淡柚子香蜜柑幫助解膩但始終過於油膩 食兩啖就唔想食仲有一點想提 餐廳侍應趕客一食完野就收走曬枱面既野 比埋單你比錢但明明仲有好多吉枱 又無人排隊等位好耐冇見過餐廳會咁做🫠 都幾無禮貌#wwh食勻尖沙咀✨
📸 ATUM

#wwh食勻尖沙咀

2022-05-14
午餐
咸蛋黃萵荀蟹肉特菲粉
慶祝母親節一個星期前訂位,母親節正日已經滿座所以提前左一日慶祝訂位左12:00來到已經有幾張枱入座同侍應講咗一句,可唔可以坐窗口位?好開心,她話已預留窗口位。呢個就係望出去嘅景心曠神怡!餐廳內嘅樓底極高,很舒適!呢間餐廳好特別,並唔係商場嘅中間位置反而係經過一段賣嘢嘅地方盡頭才到達開店超過五年,已來多次😊光光是看餐牌,食物名稱已目不暇給菜式名稱很詳細,就是各項食材餐前麵包每人有兩片烘熱的黑法包麵包好食,皮脆中間軟熟一片係普通法包,另一片係提子合桃法包前菜無花果沙律,軟芝士,士多啤梨,風乾火腿中間圓形,就係軟芝士芝士味唔濃,軟綿綿,似密度高的蛋白食物下面嘅係橄欖油可以沾或混合其他食物一齊食風乾火腿是鹹的士多啤梨和無花果帶甜的整體配搭唔錯可以一啖甜,一啖鹹的,中和味道檸檬橄欖油,榛子,西蘭花苗西蘭花苗份量好多爽口,檸檬汁有少少過酸不錯!主食煎鱸魚,檸檬洋薏米,海鹽蛋白霜鱸魚有兩大件,肉質OK薏米當飯,幾好食😋三條幼幼嘅紅蘿蔔裝飾,帶點蜜糖味道由街上望返上去我哋坐嘅位置阿媽仲忍唔住打咗個卡就係最右邊嘅玻璃窗整體十分滿意🤭菜式擺碟好靚,打卡啱晒喜歡食物會按次序上枱亦有足夠時間完成前菜,再食下一

慶祝母親節

一個星期前訂位,母親節正日已經滿座
所以提前左一日慶祝
訂位左12:00
來到已經有幾張枱入座
侍應講咗一句,可唔可以坐窗口位?
好開心,她話已預留窗口位。

呢個就係望出去嘅景
心曠神怡!
餐廳內嘅樓底極高,很舒適!

呢間餐廳好特別,並唔係商場嘅中間位置
反而係經過一段賣嘢嘅地方
盡頭才到達
開店超過五年,已來多次😊

光光是看餐牌,食物名稱已目不暇給
菜式名稱很詳細,就是各項食材

餐前麵包
每人有兩片烘熱的黑法包
麵包好食,皮脆中間軟熟
一片係普通法包,另一片係提子合桃法包

前菜
無花果沙律,軟芝士,士多啤梨,風乾火腿
中間圓形,就係軟芝士
芝士味唔濃,軟綿綿,似密度高的蛋白
食物下面嘅係橄欖油
可以沾或混合其他食物一齊食
風乾火腿是鹹的
士多啤梨和無花果帶甜的
整體配搭唔錯
可以一啖甜,一啖鹹的,中和味道

檸檬橄欖油,榛子,西蘭花苗
西蘭花苗份量好多
爽口,檸檬汁有少少過酸
不錯!

主食
煎鱸魚,檸檬洋薏米,海鹽蛋白霜
鱸魚有兩大件,肉質OK
薏米當飯,幾好食😋
三條幼幼嘅紅蘿蔔裝飾,帶點蜜糖味道

由街上望返上去我哋坐嘅位置
阿媽仲忍唔住打咗個卡
就係最右邊嘅玻璃窗

整體十分滿意🤭
菜式擺碟好靚,打卡啱晒
喜歡食物會按次序上枱
亦有足夠時間完成前菜,再食下一碟。
母親大人由窗口座位開始,極之心情靚!
食物上枱後,又可打卡一番
窗口有天然光綫,影相好靚
她對食物和環境也喜歡💕

2022-05-07
慶祝紀念
母親節
2022-05-14 645 瀏覽
之前一直都book唔到呢間餐廳 點知嗰日咁啱有得book 即刻試下佢出名既afternoon tea 每一份甜品雖然都只係有手指咁大 但食到一半已經食唔晒 但值得一講嘅係英式鬆餅 外面係硬硬地但估唔到入面係暖 容易入口
2022-05-13 577 瀏覽
今日是雨天,唸住人少少,即興訂座,幸好能早入。 見到午餐set不錯,叫了兩份餐。先送來朱古力咖啡☕️及麵包🍞。 本來見到那個裝麵包的「麻包袋」有些擔心,但估唔到個提子包好香脆,另外個包也烘得不錯。朋友不吃包,我自己食哂4片。(因為午餐份量太少吃不飽)盲鰽魚兩塊,煎得好香,忍唔住食埋皮。最特別是有兩小棵長枝的西蘭花🥦。我和朋友叫了同一set,第二次幫襯,每次都很滿足。餐廳可以用openrice訂座,又可以用openrice pay 付款有折扣儲分,
今日是雨天,唸住人少少,即興訂座,幸好能早入。

見到午餐set不錯,叫了兩份餐。
先送來朱古力咖啡☕️及麵包🍞。

我和朋友叫了同一set,第二次幫襯,每次都很滿足。

2022-05-11 439 瀏覽
· 蜜柑·開心果·柚子楓糖花腩肉食豬腩肉就係要食埋啲肥肉先好食😂柑橘味好清新,皮煎得香脆,伴碟蜜柑好甜!· 燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果番茄米型粉第一次試米型粉,型狀真係好似米粒,加咗蘋果所以帶小小甜味,味道都唔會好怪,燒八爪魚有啲辣,可能同個粉中和返,墨汁脆片整碎嚟同粉一齊食,增加返口感,米型粉比較軟身。· 紫菜海螺·燒青蔥·生蠔飯Risotto,一上碟超級香,生蠔海螺鮮味同精華落晒個飯到,不過原條蔥上好搞笑,呢個十分推薦!!· 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮·西米脆片2款甜品鍾意呢款多啲,鹹蛋黃雪糕真係好似食緊鹹蛋咁,個質感係似起咗沙嘅鹹蛋黃,望得耐西米脆片(黑色嗰塊)有小小密恐,同平時西米會痴牙一模一樣!豆腐雪糕就食落light好多,配搭幾好,黑糖腐皮太薄,食嘅時候會拮口腔。· 燒冰番薯·綠茶雪糕·燒麻糬外型好似迷你草地😂味道ok,番薯夠甜,最怕食到唔甜嘅番薯。食物份量唔算多,呢到係3個女仔份量,男士一個主菜未必夠飽,另外想提餐包🥖好好味(行完街太肚餓掛住食忘記影相)特別有一款係有提子乾的,表面香脆得嚟包身都好軟熟!
· 蜜柑·開心果·柚子楓糖花腩肉

· 燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果番茄米型粉

· 紫菜海螺·燒青蔥·生蠔飯

· 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮·西米脆片

· 燒冰番薯·綠茶雪糕·燒麻糬
外型好似迷你草地😂味道ok,番薯夠甜,最怕食到唔甜嘅番薯。