2023-03-01 73 瀏覽
今次去咗尖沙咀同朋友慶祝生日,餐廳以落地玻璃設計,景觀開揚,光線柔和,倍感舒適。Signature海鮮拼盤海鮮拼盤擺盤好似一幅名畫咁靚,上面擺放咗不同嘅海鮮,有生蠔、海膽、蟶子、紅菜頭三文魚、海蝦、帶子、鵝肝凍批同蟹肉。整體海鮮新鮮鮮甜,份量十足,三文魚用左紅菜頭汁去醃,令味道更豐富,生蠔配搭檸檬啫喱,份外鮮甜,帶子入口軟嫩,咬開一絲絲,鮮甜味美,鵝肝入口軟綿,配魚子醬味道更豐富。蟶子同海蝦係熟食,海蝦蝦肉厚實彈牙,蟶子切件上,一口一啖,鮮味無窮。旁邊配有色彩繽紛嘅乳酪,蘸上後為海鮮增添不少鮮味。海鮮拼盤仲送埋甜品,甜品係紅桑莓雪葩同竹炭雪糕。香煎帶子西班牙海鮮燴飯叫咗一個lunch set配有餐飲,我地另加咗個餐湯$20,餐湯份量都好多,紫色嘅餐湯份外吸引。燴飯吸收曬海鮮嘅湯汁,味道鮮美,除配上大大粒嘅帶子外,仲有大蝦同魷魚,賣相超吸睛!

Signature海鮮拼盤
海鮮拼盤擺盤好似一幅名畫咁靚,上面擺放咗不同嘅海鮮,有生蠔、海膽、蟶子、紅菜頭三文魚、海蝦、帶子、鵝肝凍批同蟹肉。整體海鮮新鮮鮮甜,份量十足,三文魚用左紅菜頭汁去醃,令味道更豐富,生蠔配搭檸檬啫喱,份外鮮甜,帶子入口軟嫩,咬開一絲絲,鮮甜味美,鵝肝入口軟綿,配魚子醬味道更豐富。蟶子同海蝦係熟食,海蝦蝦肉厚實彈牙,蟶子切件上,一口一啖,鮮味無窮。旁邊配有色彩繽紛嘅乳酪,蘸上後為海鮮增添不少鮮味。海鮮拼盤仲送埋甜品甜品係紅桑莓雪葩同竹炭雪糕。

香煎帶子西班牙海鮮燴飯
𝕃𝕚𝕜𝕖 𝕗𝕝𝕠𝕨𝕖𝕣 𝕝𝕚𝕜𝕖 𝕡𝕚𝕔𝕥𝕦𝕣𝕖, 𝕒 𝕡𝕝𝕖𝕒𝕤𝕚𝕟𝕘 𝕠𝕟𝕖🌸先分享件搞笑事😂,入座後睇 menu 既一刻,我先望望隔離檯兩位女仔 order 既精緻下午茶,再望望我對面既男人👦🏽 ok 唔夠食唔可以嗌呢個🫴🏽。放心,無論係前菜主菜小食甜品定飲品都會令你有選擇困難,樣樣都心思思想試😏。前菜都無點考慮🗿,直接揀左蝶豆花青檸冰生蠔同熱情果冰生蠔,其實係上面既半球體🧊既分別,生蠔超級鮮甜肥美🎆,加上果味冰🍋既清新更帶爽甜!🦪Oyster with Lime & Butterfly Pea Ice / Passion Fruit Ice | $62 each平日食飯既好處絕對係有套餐🌝,性價比即刻bangbangbang飆升🆙。我地揀左烤白味噌比目魚,一d都唔會太濃味🐠,魚皮脆魚肉滑呢個反差好過癮♨️,配埋醬油漬茄子🍆同烤甘筍茸🥕,營養均衡得黎又滿足到味蕾😎。另外以優惠價加左兩款小食,1️⃣炸甜番薯條💥比較重糖份但好喜歡,如果粗身少少口感會更好;2️⃣檸檬欖油西蘭花🥦,係好少遇到既西蘭花苗🐰,好似話可以抗氧化同控制血糖,真係要食多幾棵!🔅留意每個套餐每款小食只可以嗌一次。套餐加$18

另外以優惠價加左兩款小食,1️⃣炸甜番薯條💥比較重糖份但好喜歡,如果粗身少少口感會更好;2️⃣檸檬欖油西蘭花🥦,係好少遇到既西蘭花苗🐰,好似話可以抗氧化同控制血糖,真係要食多幾棵!🔅留意每個套餐每款小食只可以嗌一次。套餐加$18就有特濃朱古力,65%恰到好處👨🏽‍🔬,唔會太甜有少少甘🍂,原價要$50架🙊。

Lunch Special
🐠Miso Flounder · Pickled Eggplant · Carrot Puree | $158
🍠Sweet Potato Fries | +$35
🥦Lemon Oil Broccoli | +$35
🍫65% Chocolate | +$18

套餐以外都單點左一份火炙香蔥左口魚配魚白湯燉飯🥄,我同👦🏽都對火炙左口魚難以抗拒,入口即溶既感覺太不可思議🪐!燉飯魚白湯味唔算好厲害,燉飯會相對飽肚🤌🏽。

🍚Seared Halibut with Scallion · Fish Broth Risotto | $188

其實特濃朱古力係可愛既👦🏽揀,另一杯我就揀左柑橘青檸薑無酒精特飲🍹,薑味逐漸散發出來很美好👽,飲到最後食埋粒小柑🍊正!

甜品就花左唔少時間考慮,最後決定試下 menu 無既是日款式🤪,要問店員喔💁🏽‍♂️。當日 special dessert 係玫瑰威士忌雪芭配牛油脆餅,擺盤好似花藝咁💐。雪芭有驚喜,玫瑰香味先引出🌹,然後 Whisky 🥃濃濃酒味突然衝擊,好真實味道🧜🏽‍♂️。

🍊Kamquat · Lime · Ginger | $56
🌹Special Dessert: Rose Whisky Sorbet · Butter Crunch | $88

呀爭d介紹漏個前前前菜,小麵包四片配牛油🧈,我地刻意等到一兩款食物上檯先開始食麵包🍞,竟然邊邊位仲好脆入面就好鬆軟,不錯喔🙆🏽‍♂️。

K11 大部份餐廳環境都唔算好突出,但 ATUM 既食物擺盤像花同風景畫既存在🖍️,根本唔需要配合外面既風景🕊️,眼睛淨係容納到眼前美食🤭🍴。
午餐
用餐優惠
試食活動
2023-02-28 74 瀏覽
之前喺𝙰𝚃𝚄𝙼 食過一次下午茶,印象唔錯呢日就再嚟食晚餐ʕ•ᴥ•ʔ原來餐廳日頭同夜晚個感覺好唔同呢!-♡︎鮑魚蟹膏醬燉飯 $𝟷𝟾𝟾鮑魚有咬口,整體調味恰到好處擺盤精緻,好似藝術品咁( ͡° ͜ʖ ͡°)-♡︎火炙帶子.紫薑.醃漬蔬菜.墨魚汁飯 $𝟷𝟿𝟾帶子大大粒,夠晒鮮味墨魚飯加入紫薑同醃菜,味道好豐富呢!➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎檸檬橄欖油三文魚.西班牙凍湯果凍.牛油果醬 $𝟸𝟷𝟾三文魚似乎只係面頭輕輕燒過,維持到肉質嫩滑單食味道會略淡配埋伴碟嘅西班牙凍湯果凍就岩岩好~~味道幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 幾特別 ٩(ᐛ)و-♡︎𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 $𝟹𝟼-𝙰𝚃𝚄𝙼 都有幾多特色𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗 菜想刺激下視覺同味蕾一試無妨🙌🏻
之前喺𝙰𝚃𝚄𝙼 食過一次下午茶,印象唔錯
呢日就再嚟食晚餐ʕ•ᴥ•ʔ
原來餐廳日頭同夜晚個感覺好唔同呢!

♡︎鮑魚蟹膏醬燉飯 $𝟷𝟾𝟾
鮑魚有咬口,整體調味恰到好處
擺盤精緻,好似藝術品咁( ͡° ͜ʖ ͡°)

♡︎火炙帶子.紫薑.醃漬蔬菜.墨魚汁飯 $𝟷𝟿𝟾
帶子大大粒,夠晒鮮味
墨魚飯加入紫薑同醃菜,味道好豐富呢!

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎檸檬橄欖油三文魚.西班牙凍湯果凍.牛油果醬 $𝟸𝟷𝟾
三文魚似乎只係面頭輕輕燒過,維持到肉質嫩滑
單食味道會略淡
配埋伴碟嘅西班牙凍湯果凍就岩岩好~~
味道幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 幾特別 ٩(ᐛ)و

♡︎𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 $𝟹𝟼

𝙰𝚃𝚄𝙼 都有幾多特色𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗 菜
想刺激下視覺同味蕾一試無妨🙌🏻
2023-02-24
對於ATUM,相信大家好有印象最出名既tea set, 排列整齊的bite size。K11商場內一樓,位置比較隱蔽藏在角落盡頭,看到一間樓底高、落地玻璃非常有氣氛的餐廳。原來餐廳老闆早於13年創業至今已有4間西餐廳,甜品店、火鍋、東南亞fusion都涉獵,今次到訪的Atum雖然主打甜品,不過絕對唔好走漏眼,他們的晚餐也是一碟碟藝術端到你面前☺️🌸ATUM菜色設計是希望把食物融入藝術色彩風格,擺盤一定唔會失望。餐前麵包內有法棍一片和(A1風味的)合桃提子包,附帶一片海鹽牛油來增加肥仔指數!🦀Crab meat bergamot salad, Lemon Dressing $128蟹肉佛手柑•檸檬醬沙律撥開重重障礙後找到蟹肉所在,底部Lemon Dressing不是騙人的,很酸不過超級開胃🦑Scallop Squid Ink Risotto $198火帶子•紫薑•醃漬蔬菜•墨魚汁飯 大推!必叫之選~ 墨魚汁非常creamy惹味、加入紫薑醃漬蔬菜等,令口感多了一個層次,果然是fusion,口感新奇!🦀 Crab Meat Trofie $178鹹蛋黃•萵筍•蟹肉特菲麵被Trofie吸引到!喜

蟹肉佛手柑•檸檬醬沙律

火帶子•紫薑•醃漬蔬菜•墨魚汁飯
大推!必叫之選~

🦀 Crab Meat Trofie $178
鹹蛋黃•萵筍•蟹肉特菲麵
被Trofie吸引到!喜歡這款意大利麵,除了外形像紐紋捲得很密,外形手指咁長,更加喜歡食落去質感有種煙韌彈牙。加上鹹蛋黃醬汁,沙沙口感,配上蟹肉,簡單

🫖Apple Ginger Fruit Tea $48
🫖Strawberry Tea $48
飲品方面的選擇是兩款茶品,店員奉上三分鐘滴漏計時,確保茶葉浸泡時間足夠!

當日實在太飽,叫唔到出色既甜品,不過看到甜品師好似畫筆畫畫咁整緊甜品呢👩🏻‍🎨
前兩日生日男朋友話要帶我做一日公主❤️就帶咗我去k11呢間食下午茶🫖仲要book咗個靚靚嘅位❣️成個下午茶好精緻同埋好靚!仲要寫咗happy birthday 🥳 影咗好多靚相!而食物都好好食同埋係足料😆
2023-02-24 81 瀏覽
第一次食ATUM應該係好多年前仲係銅鑼灣係你面前improvise個陣,估唔到依家已經開左咁多間餐廳。而今次呢度就繼續貫徹始終,玩presentation。 水泥同不鏽鋼既裝修凸顯左佢地d食物既色彩鮮豔同玩味。好似去左個art gallery咁,重點都放咗喺碟上面嘅嘢食度☝🏻相機一定要食左先😆食物味道都正常,紅菜頭沙律配搭得幾好好開胃!不過略嫌個魚湯飯淡口左少少。最後叫左個海膽雪糕配sake冰,唔識形容個陣味真係好特別,唔知點解真係覺得有陣海膽味,唔會特別甜有興趣又大膽既朋友可以試下🐥

相機一定要食左先😆
食物味道都正常,紅菜頭沙律配搭得幾好好開胃!
不過略嫌個魚湯飯淡口左少少。

紅菜頭沙律
紅菜頭沙律
餐湯 每天都不同可以先問餐廳 海鮮刺身拼盤拼盤有多種海鮮 有煮過和新鮮的呈現方式不同 口感上也較為豐富擺盤很精緻 賞心悅目生蠔有果凍作伴 增添果酸帶出蠔鮮味帶子和大蝦 本身已經熟透冰凍後會帶有清爽口感蟹肉成沙津絲狀 清甜蟹味海膽都很新鮮 有甜滑另外有片 墨魚汁餅乾 同大片青瓜相信是解膩之用紅桑莓雪葩 竹炭朱古力雪葩有沙冰感 清爽質地酸甜的紅桑莓 朱古力不太甜 少許竹炭色兩者配合下 不會過甜 男生也適合吃夜晚去食 靜靜地拍拖去食服務員都好有禮貌
餐湯 每天都不同

兩者配合下 不會過甜 男生也適合吃

夜晚去食 靜靜地拍拖去食
服務員都好有禮貌
2023-02-22 132 瀏覽
是日break 一break,想比一個悠閒的午餐比自己,一定要去新界地區? 其實只要識得搵,鬧市中都可以擁有寧靜悠閒的片刻。 K11 Art mall 入邊間ATUM 一直都係我pocket list 入邊,成日都想去試,今日有時間就同朋友去試一試。餐廳係K11 Art mall 一隅,隱沒在一眾小店之內,避開熙來攘往的商場人群,規劃上足見心思。日間時分去到,窗外陽光滿滿,而餐廳內大幅玻璃窗增添餐廳內的通透感,配上餐廳內簡約的黑白灰配置,雖身在鬧市卻也感覺閒適,午餐時分,就叫了2個lunch set: 🥢香煎帶子西班牙海鮮燴飯(HK$148) 海鮮份量不少,帶子鮮蝦大大隻,爽口彈牙,燴飯入邊仲有雞肉,非常豐富又惹味的一個燴飯。 🥢烤白味噌比目魚‧醬油漬茄子‧烤甘筍茸 (HK$158)比目魚滑溜,皮香煎過脆口,白味噌味道較淡,而且帶有少少的甜味,配上比目魚的細嫩肉質,帶出魚肉的甜味。 🥢炸甜蕃薯條 (HK$35)炸甜蕃薯好好食,黎到仲係熱焫焫,蕃薯條外皮少少脆口,但一咬就好creamy, 又甜甜地, 好好食 。 🍦甜品: 因為食完個lunch 意猶未盡,見到呢度既甜品好特色,所以就再

🥢香煎帶子西班牙海鮮燴飯(HK$148)

🥢烤白味噌比目魚‧醬油漬茄子‧烤甘筍茸 (HK$158)

🥢炸甜蕃薯條 (HK$35)

🍦甜品:
因為食完個lunch 意猶未盡,見到呢度既甜品好特色,所以就再叫咗2個甜品甜品擺盤好靚,好有藝術風格,怪不得佢地既甜品tea set 咁受歡迎。
🥢鹹蛋黃雪糕‧豆腐雪糕‧黑糖腐皮 (HK$88)
鹹蛋黃雪糕味道濃郁,充滿鹹香味,配上豆腐雪糕有中和作用,令你唔會食到咁漏。

🥢紅桑莓雪葩‧竹炭朱古力雪糕 (HK$88)
特登揀紅桑莓雪葩以清一清口腔,紅桑莓清新,朱古力雪糕甘甜,紅雪葩配上黑雪糕,視覺及味覺都是一種享受

飲品:熱朱古力及熱latte

• 炸蕃薯條
  • 香蔡帶子西班牙海鮮燴飯
2023-02-20 85 瀏覽
香姐帶你食好西之尖沙咀篇向來喜歡art既我對於靚餐廳同dish presentation 特別講究,所以今日去左尖沙咀K11 既ATUM 去享受美食之餘亦為眼睛享受藝術。🧀🍓🥗無花果沙律。軟芝士。士多啤莉。風乾火腿賣相100分,酸酸甜甜作為開胃菜,十分推薦。🐙燒八八魚,墨汁脆片,培根馬鈴薯燒八爪魚有驚喜,唔會好chewy ,仍有鮮甜味,墨汁脆片為賣相大大加分。🐷炭燒大蔥豚五花,焦糖檸檬洋薏米覺得係fusion 感覺既菜式,焦糖洋薏米口感幾特別,豚五花帶炭燒香。🍍🥥🍨期間限定甜品-菠蘿椰子雪糕配蛋白脆餅真心好好食,雪糕質地幼滑,椰子味好濃再配上蛋白脆餅,幸福感滿潟。

香姐帶你食好西之尖沙咀篇

🧀🍓🥗無花果沙律。軟芝士。士多啤莉。風乾火腿
賣相100分,酸酸甜甜作為開胃菜,十分推薦。

🐙燒八八魚,墨汁脆片,培根馬鈴薯

🐷炭燒大蔥豚五花,焦糖檸檬洋薏米

🍍🥥🍨期間限定甜品-菠蘿椰子雪糕配蛋白脆餅
2023-02-20 1856 瀏覽
Bookmark咗呢間餐廳好耐,睇相見到碟碟都好精緻,就好想嚟打個卡🥰 火炙帶子 • 紫薑 • 醃潰蔬菜 • 墨魚汁飯($198)焦糖色嘅帶子,軟嫩多汁,墨魚汁飯完全唔腥,開胃解膩嘅紫薑同埋醃潰蔬菜令整碟菜式變得更有層次🤤佛手柑三文魚 • 蓮藕脆片 • 糖醋漬紫椰菜($158)三文魚肉質鮮嫩,同佛手柑好夾,再配上香脆嘅蓮藕片同爽脆嘅糖醋漬紫椰菜,清新開胃唔會膩😋檸檬橄欖油 • 榛子 • 西蘭花苗($68)西蘭花苗清甜細膩🥦,入口帶點檸檬香味,好開胃,仲加咗榛子增加咬口👍🏻紅桑莓雪葩.竹炭朱古力雪糕($88)🍫🍨擺盤充滿藝術氣息,紅桑莓雪葩酸中帶甜,好清新;竹炭朱古力雪糕香滑濃郁🍫竹炭鮮奶咖啡($50)香滑嘅黑色latte配上白色嘅拉花,非常IG-able📸朱古力泡沫咖啡 (+$18)朱古力糖漿裝飾簡單得嚟都好靚,咖啡味足☕️餐湯(+$20)好濃郁嘅南瓜湯,帶著淡淡清甜🎃餐廳環境光猛,坐窗邊有天然光同植物風景,打卡一流🥰

火炙帶子 • 紫薑 • 醃潰蔬菜 • 墨魚汁飯($198)
火炙帶子 • 紫薑 • 醃潰蔬菜 • 墨魚汁飯

佛手柑三文魚 • 蓮藕脆片 • 糖醋漬紫椰菜($158)
佛手柑三文魚 • 蓮藕脆片 • 糖醋漬紫椰菜

檸檬橄欖油 • 榛子 • 西蘭花苗($68)
檸檬橄欖油 • 榛子 • 西蘭花苗

紅桑莓雪葩.竹炭朱古力雪糕($88)🍫🍨
紅桑莓雪葩.竹炭朱古力雪糕

竹炭鮮奶咖啡($50)
竹炭鮮奶咖啡

香滑嘅黑色latte配上白色嘅拉花,非常IG-able📸

朱古力泡沫咖啡 (+$18)
朱古力泡沫咖啡

朱古力糖漿裝飾簡單得嚟都好靚,咖啡味足☕️

餐湯(+$20)
餐湯

好濃郁嘅南瓜湯,帶著淡淡清甜🎃

餐廳環境光猛,坐窗邊有天然光同植物風景,打卡一流🥰
佛手柑三文魚 • 蓮藕脆片 • 糖醋漬紫椰菜
檸檬橄欖油 • 榛子 • 西蘭花苗
紅桑莓雪葩.竹炭朱古力雪糕
竹炭鮮奶咖啡
朱古力泡沫咖啡
餐湯
2023-02-17 342 瀏覽
食過兩次afternoon tea set,又試過午餐時段嚟,今次終於喺晚飯時段嚟,餐廳位置方便,食物賣相好靚好有藝術感,小編真係食極唔厭,真係好想試哂所有每一碟,希望有一日能做到😅● 麵包有酸種麵包之外,仲有少見嘅提子麵包,連麵包都不忘提供多元口感,放在布袋更顯高雅● 炭燒大蒽豚五花・焦糖檸蜜洋薏米𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘣𝘦𝘭𝘭𝘺・𝘓𝘦𝘦𝘬・𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘻𝘦𝘥 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘱𝘦𝘢𝘳𝘭 𝘣𝘢𝘳𝘭𝘦𝘺邪惡嘅五花豚肉經炭燒後外表面烤香但肉質仍然嫩滑,油香亦陣陣留出,焦糖檸蜜能減少油膩感,而用洋薏米小編覺得係別出心裁並好有創意,也能增加口感● 燒八爪魚・墨汁脆片・培根馬鈴薯 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘰𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴・𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘪𝘯𝘬 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱・𝘗𝘢𝘯𝘤𝘦𝘵𝘵𝘢 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰用墨汁脆片,除咗令整道菜賣相提升藝術感之外,亦好開胃,小編尤其喜歡,燒八爪魚火喉剛好,口感又爽又唔韌,配菜馬鈴薯不得不讚,粒粒size一樣並且炸得均勻,加上培根令味道更香口感更豐富● 火炙香蒽左口魚・魚白湯燉飯𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘩𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘤𝘢𝘭𝘭𝘪𝘰𝘯・𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘳𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰自從喺一間居酒屋食

● 麵包

● 炭燒大蒽豚五花・焦糖檸蜜洋薏米
邪惡嘅五花豚肉經炭燒後外表面烤香但肉質仍然嫩滑,

● 燒八爪魚・墨汁脆片・培根馬鈴薯

● 火炙香蒽左口魚・魚白湯燉飯
自從喺一間居酒屋食過左口魚之後,小編就喜歡上它了,其油香同口感係獨特冇替代的,火炙令油香更吸引,而意大利飯用魚湯燉,飯吸收晒魚湯精華,極度鮮味

● 紅桑莓雪葩・竹炭朱古力雪糕
𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘴𝘰𝘳𝘣𝘦𝘵・𝘊𝘩𝘢𝘳𝘤𝘰𝘢𝘭 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
竹炭朱古力係用特朱古力用竹炭粉調色,變成黑蚊蚊,賣相比較難討好,所以比較少見,但這碟雪糕,紅色碰黑色後,黑色變得靚咗,紅色又冇咁奪目,整體顏色平衡返,整碟賣相小編超喜愛,味道方面,紅桑莓味同朱古力味,夾
2023-02-17 102 瀏覽
呢間重儀式感、充滿藝術氣氛、擺盤精緻嘅餐廳隱藏喺K11 Art Mall入面,睇到網上食評都好吸引,出開尖沙咀決定一試~🔥 火炙香蔥左口魚· 魚白湯燉飯 $188左口魚炙得好香,仲入口即融,燉飯食落好重魚鮮味,飯入面仲加入左白蘿蔔粒,蘿蔔粒煮得稔、味道清甜,加入後令燉飯口感食落更豐富。🥚 鹹蛋黃·萵荀·蟹肉特菲麵 $178特菲麵係一種捲得很密、魚雷形嘅短義大利麵,口感煙靭有咬口,而且好掛汁,鹹蛋黃味好重,蛋黃沾滿蟹肉絲,另外菜式加入左萵荀粒,令菜式食落更清新、解膩。🥃 白俄羅絲·焦糖·海鹽 (Cocktail) $78飲落去味道有啲似杏仁茶,焦糖味都算重,而且鮮奶味濃,酒味唔算太重,先飲到焦糖鮮奶味,後再慢慢品嚐到酒味,味道特別,幾易入口。🍑 香桃雪葩· 糖漬黑豆 $88香桃雪葩味道酸甜,而且清涼解渴,味道少似山渣,配上糖漬黑豆,黑豆食落清新爽甜,作飯後甜點唔錯。

🔥 火炙香蔥左口魚· 魚白湯燉飯 $188

🥚 鹹蛋黃·萵荀·蟹肉特菲麵 $178

🥃 白俄羅絲·焦糖·海鹽 (Cocktail) $78

🍑 香桃雪葩· 糖漬黑豆 $88

平日嚟呢度食午餐、價錢又$128至$218不等。食完之後覺得物超所值,食物有水準,價錢又唔貴😍我哋叫咗兩個午餐,再散叫咗一啲食物share!坐低哪完嘢食,好快就有熱辣辣嘅麵包。麵包香脆幾好食。▶️單點:吞拿魚紅菜頭沙律呢個擺盤好靚,好似藝術品咁。紅菜頭色澤好靚,吞拿魚切成一粒粒,紅菜頭新鮮。▶️香煎帶子西班牙海鮮燴飯$148呢個海鮮燴飯有蝦、帶子、蜆、魷魚等等配料、相當豐富,而且調味剛剛好、飯軟硬度適中,帶子煎得好香!▶️烤白味噌比目魚•醬油漬茄子 •烤甘荀茸$158比目魚魚質嫩滑,魚皮煎得香脆。茄子🍆夠林夠入味,另外仲有配菜。▶️午餐加$35-炸甜番薯條番薯條炸到橙黃色,香脆又甜甜地食唔停~▶️跟餐加$12叫咗凍咖啡及$18揀咗熱朱古力咖啡☕️▶️甜品單點左海膽雪糕$88味道幾特別,雪糕底下仲有啲刨冰🍧好fresh!

平日嚟呢度食午餐、價錢又$128至$218不等。

坐低哪完嘢食,好快就有熱辣辣嘅麵包。麵包香脆幾好食。

▶️單點:吞拿魚紅菜頭沙律

▶️香煎帶子西班牙海鮮燴飯$148

▶️烤白味噌比目魚•醬油漬茄子 •烤甘荀茸$158

▶️午餐加$35-炸甜番薯條
番薯條炸到橙黃色,香脆又甜甜地食唔停~

▶️跟餐加$12叫咗凍咖啡及$18揀咗熱朱古力咖啡☕️

▶️甜品單點左海膽雪糕$88
味道幾特別,雪糕底下仲有啲刨冰🍧好fresh!
My Birthday Tea🫶不常食Tea既我 都成日見到#ATUM 既Tea set好吸引 想試好耐了〰️餐廳設計簡約 以水泥牆為特色 落地玻璃望住街上綠色植物🌿好chill🍴下午茶High Tea $458 for two▫️24件鹹甜點▫️2件scone▫️2款飲品一set啱啱好佔據曬成張枱 每件鹹甜點都好似藝術品咁 排列整齊〰️朋友之前食過 覺得鹹點比較好味 我都覺得係😛鹹點最中意魚子醬蟹肉撻 三文魚忌廉芝士卷 鵝肝慕絲脆餅 好香 配搭好夾🫶🍴甜點我個人就覺得唔係好驚喜 大部分都以朱古力味為主 比較特別既係馬卡龍😳!四款口味都好特別 綠色不是抹茶喔🍵〰️至於咩味 我就賣個關子 等大家去試下Scone size都幾大件😝味道不錯 牛油味香💓配上cream and jam〰️好飽肚飲品方面 玫瑰蕎麥茶 淡淡花香 食完甜點一定要飲茶解膩🌹

🍴下午茶High Tea $458 for two
▫️24件鹹甜點
▫️2件scone
▫️2款飲品

飲品方面 玫瑰蕎麥茶 淡淡花香 食完甜點一定要飲茶解膩🌹
2023-02-12 101 瀏覽
幾年前我都有食過Atum嘅afternoon tea同埋lunch,當時覺得呢間餐廳嘅嘢食除咗賣相精緻之外,味道都好唔錯,於是適逢朋友生日,我又再一次嚟咗呢間餐廳,今次一於試吓佢哋嘅晚餐。兩個女仔食得唔多,我哋嗌咗以下呢啲食物🤗蟹肉佛手柑檸檬醬沙律呢個沙律嘅賣相好似藝術品咁靚。啖啖肉嘅蟹肉配埋酸酸甜甜嘅佛手柑同埋檸檬醬,呢個組合好新鮮,好開胃,我覺得呢度前菜揀得幾好炭燒大蔥豚五花 焦糖檸檬洋薏米五花豚肉經過炭燒之後,外面焦香,入面肉質嫩滑,焦糖檸檬嘅醬汁中和咗豚肉嘅油膩感,配埋薏米呢個組合好有創意,混合一齊食嘅質感係綿滑得嚟又有咬口火炙香蔥左口魚 魚白湯燉飯我不嬲鍾意食炙燒過嘅左口魚,因為咁樣煮左口魚嘅油香味會更加突出,簡直令左口魚嘅味道昇華左去另一個層次,配埋魚湯同埋索哂魚湯鮮味嘅燉飯,食到好滿足鹹蛋黃味雪糕真係好似食緊鹹蛋黃咁,不過係雪凍咗同埋甜甜地嘅鹹蛋黃,配埋豆腐雪糕同埋炸過嘅西米片,口感豐富,打卡亦都一流

蟹肉佛手柑檸檬醬沙律

炭燒大蔥豚五花 焦糖檸檬洋薏米