2023-04-12 1127 瀏覽
餐廳喺一樓市集盡頭,裝修以線條、簡潔為主,無論係裝修定菜式擺盤,都散發出陣陣藝術氣息。小編喺下雨天去,加埋枱上嘅燭光,好有氣氛😌♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 $68香脆又甜、橙黃橙黃嘅蕃薯條成桶上,配埋酸甜檸檬蜜糖醬,又唔膩,小編同朋友仔完全食唔停🤭❥ 無花果沙律·軟芝士·士多啤梨·風乾火腿 $136無花果同士多啤梨新鮮爽口風乾火腿好大塊,味道唔會好咸軟芝士好大件,表面層㩒落去即刻回彈上嚟,味道係淡淡嘅芝士咸香,配埋其他一齊食都唔會過咸👍🏻❥ 燒八爪魚·墨魚脆片·培根馬鈴薯 $208八爪魚燒到好爽口彈牙,一切就開,一啲都唔韌墨魚脆片口感同個名一樣咁脆,食落仲有少少香氣小編好欣賞啲bacon同薯仔嘅大細喺一樣,一啖可以食晒😋❥ 炭燒大蔥豚五花·焦糖檸檬洋薏米 $2083塊厚身五花肉燒到表面焦香,肥瘦均勻洋薏米大粒到似米飯,加埋焦糖檸檬,好似飲緊檸檬薏米水😆❥ 綠茶鮮奶 $46熱嘅有靚靚拉花,濃濃嘅綠茶味帶回甘,想要幾甜自己落🍵❥ 65% 朱古力 $50有粒白雪雪嘅棉花糖飄浮喺面,好療癒朱古力味濃郁,

❥ 炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 $68

❥ 無花果沙律·軟芝士·士多啤梨·風乾火腿 $136
無花果同士多啤梨新鮮爽口
風乾火腿好大塊,味道唔會好咸

❥ 燒八爪魚·墨魚脆片·培根馬鈴薯 $208
八爪魚燒到好爽口彈牙,一切就開,一啲都唔韌
墨魚脆片口感同個名一樣咁脆,食落仲有少少香氣
小編好欣賞啲bacon同薯仔嘅大細喺一樣,一
啖可以食晒😋

❥ 炭燒大蔥豚五花·焦糖檸檬洋薏米 $208
3塊厚身五花肉燒到表面焦香,肥瘦均勻
洋薏米大粒到似米飯,加埋焦糖檸檬,好似飲緊檸檬薏米水😆

❥ 綠茶鮮奶 $46
熱嘅有靚靚拉花,濃濃嘅綠茶味帶回甘,想要幾甜自己落🍵

❥ 65% 朱古力 $50
有粒白雪雪嘅棉花糖飄浮喺面,好療癒
朱古力味濃郁,微苦得嚟甜甜哋,唔係好稀🍫

• 無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿
  • 燒八爪魚·墨魚脆片·培根馬鈴薯
最近去了一間位於尖沙咀K11,以藝術及日式fusion菜為主的餐廳,餐廳的日式fusion菜融合了不同文化和烹調技法的料理,以其獨特的口感和味道,創造出令人驚艷的視覺效果。餐廳嘅設計都是以簡單黑白灰為主題,創造出現代感和簡潔感,讓室內空間看起來更寬敞明亮。⭐️ 鮑魚蟹膏醬燉飯 $188味道非常豐富,蟹膏醬在燉飯中完美地融合了米飯和其他調味料,蟹膏的味道不會太濃郁而導致燉飯過於重口味,再配上味醂鮑魚,鮑魚吸收味醂的甜味和醬油的鹹味,維持其自然的鮮美口感,重點不會太硬的。⭐️ 紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬 $268和牛肋肉的味道非常豐富和濃郁,因為使用的是和牛肉,這種肉質柔軟、適中的脂肪含量和獨特的口感使得它非常受到人們的喜愛。紅酒的酸度和單寧味道也能夠與和牛肉的風味完美結合,增強整道菜品的風味。⭐️ 炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 $68炸甜蕃薯條口感香甜、外酥內軟,炸至金黃色的炸甜蕃薯條的味道有一種自然甜蜜的香氣,再配上帶有濃郁的檸檬香氣和酸甜的檸檬蜜糖醬😋都幾特別。⭐️ 牛奶雪糕·草莓朱古力脆 $88甜品一上桌子,已驚動到我了,賣相超有藝術感,美美的擺盤就像在看著藝術品❤️😋 富有奶香味的牛奶雪糕口感柔軟滑

⭐️ 鮑魚蟹膏醬燉飯 $188

⭐️ 紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬 $268

⭐️ 炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 $68

⭐️ 牛奶雪糕·草莓朱古力脆 $88
甜品一上桌子,已驚動到我了,賣相超有藝術感,美美的擺盤就像在看著藝術品❤️😋 富有奶香味的牛奶雪糕口感柔軟滑順,再配上草莓慕絲及果醬的酸甜味道相互融合,包著草莓朱古力的脆脆則為整道甜品增添了一點酥脆口感。

⭐️ 鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 $88
第一次吃鹹蛋黃雪糕,凡事都要試一試,鹹蛋黃雪糕帶有一點點鹹味和蛋黃香氣,而香濃豆香味的豆腐雪糕軟滑順口,同時配上酥脆口感的黑糖腐皮,為整道甜品增添了一點層次感,同時賣相有藝術感😋
  • 鮑魚蟹膏醬燉飯
  • 紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬
2023-04-05 216 瀏覽
💎別具心思嘅下午茶😍 💎ATUM Restaurant(尖沙咀) $458/2賣相相當吸引,一塊長形白色玻璃碟上整齊排列多款精緻小點,每款排列都非常有心思, 每行間隔住鹹點同甜點,打卡一流,順序品嚐的話,味蕾一定有驚喜😂總共有24件鹹點同甜點另外再有🧁兩份鬆餅,配上奶油同士多啤梨醬,鬆餅食落一般,外層比較硬身😩,裏面都比較實,冇種鬆軟嘅感覺,拎過嚟嘅時候都唔太熱,口感一般😞🧁甜點方面有四色馬卡龍,檸檬撻,朱古力撻,泡芙同紫薯撻等比較鍾意食嘅係佢個馬卡龍同埋檸檬撻,🍰馬卡龍分別有,伯爵茶,咖啡味,檸檬味,同埋朱古力,外面都非常薄脆,而裏面嘅味道同餡料都非常豐富,另外一款檸檬撻食落非常開胃又唔膩👍🏻🧁而喊點方面就有檸檬鵝肝撻,巴馬臣火腿撻,蟹肉撻同三文魚卷等比較鍾意食嘅係佢個檸檬鵝肝撻,雖然唔算好濃郁,但配上檸檬醬整體變得冇咁膩😋,三文魚卷其實係迷你卷,佢裏面包着嘅係芝士,當然三文魚都非常細片😒☕️竹炭鮮奶咖啡$50: 最後去配左杯竹炭咖啡,咖啡反而唔錯,竹炭味香濃,鮮奶又夠滑,值得一試
💎別具心思嘅下午茶😍
💎ATUM Restaurant(尖沙咀) $458/2

🧁甜點方面有四色馬卡龍,檸檬撻,朱古力撻,泡芙同紫薯撻等

2023-04-04 136 瀏覽
去開K11行街行到有啲攰,諗起之前網上面都有人介紹過去ATUM 度high tea,即刻去睇下有冇位先,因為冇預約撞啱閒日,好彩有位,不過餐廳位置難實有啲難察覺,少許隱蔽。叫咗個tea set🫖☕️ $438/ 2位總共24件咸點+甜點,一件件好似藝術品咁精緻,味道不過不失。

叫咗個tea set🫖☕️ $438/ 2位

2023-04-02 137 瀏覽
之前生日嚟過Atum慶祝,不過當時試左佢哋signature tea set~ 未有機會試吓佢哋嘅main course,呢晚難得嚟到K11就回訪吓,睇吓佢哋嘅dinner menu係咪都咁高質(๑´ω`๑)🍽食物👍🏻Seared halibut fish broth risotto $188 7.5/10risotto嘅口感剛剛好,唔會太淋,如果唔係可能會好滯,而且左口魚燒得好香,有啲似壽司舖嘅灸燒左口魚,魚油味香濃,入口即溶,令人食過返尋味,如果有多幾片就好啦🤤👍🏻Octopus Pancetta potato $208 8/10八爪魚係比較接近韓式嘅煮法,味道比較清甜,可以食到食材本身嘅鮮味,肉質好爽,但又唔會好韌,至於焗薯仔粒同煙肉粒就比較重口味,夾埋一齊食可以中和返個味道,口感都多左變化~👍🏻Grilled Pork belly $208 7.5/10雖然係以五花腩為主菜,但整體都唔會太肥膩,表面燒到焦香,火候唔會過大,入面仲保留左啲肉汁,配埋經醬油煮過嘅香蔥,令肉味更突出,配菜有洋薏米,第一次食感覺好得意,相比起外間餐會用薯菜或者意粉做配菜,來得更加特別~👍🏻Coffee

🍽食物

👍🏻Coffee Tonic $48 8/10
呢杯咖啡簡直係成餐嘅點綴,可以減輕食左咁多肉嘅罪惡感🤣味道好fresh,咖啡都帶有少少Fruity嘅味道~

⛩環境
👍🏻夜晚去嘅環境比較暗,比較浪漫~如果日頭坐近窗邊位,配合埋陽光真係好適合打卡~

💁🏼‍♀️服務
👍🏻員工人手足夠,無論加水或者收碟、上菜都好有效率。

📝總評 7.5/10
食物高質,賣相精緻,份量係比較的骰🤣我會更推薦有日光嘅時候來訪,因為個感覺會好唔同,同埋窗口位真係可以影到好多靚相🥰如果想一班朋友靜靜哋傾吓計,呢度係唔錯嘅選擇~

👛人均消費 ~$358(連加一服務費)

⏱冇限時

2023-04-02 146 瀏覽
有時候跟三五知己一起吃下午茶,享受一下輕鬆假期,的確是人生一大樂事😆今次介紹這間餐廳來打卡也不錯,所有女性顧客特別多😂這間餐廳有個餐叫下午餐(high tea) 有很多款咸甜甜品,而且擺盤十分精美, 井井有條,影相真是一流呢不過味道又不是特別好吃🤨不過不失,打卡美的餐廳味道好像總會有瑕疵🤣不過可能是我不懂欣賞吧😏還配了2杯飲品🥤他還有一個英式鬆餅,再配上奶油及果醬,隨你喜歡,喜歡鬆餅的你一定不可錯過😉ATUM Restaurant尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

ATUM Restaurant
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

$240.5 (下午茶)
  • High Tea Set
  • hightea
  • 下午茶
2023-03-31 2198 瀏覽
以黑白冷色系為主,有落地玻璃窗,無論是環境還是食物上,都充滿了藝術氣息🌸之前就看過不少人為它的下午茶來打卡,這次來吃午餐,沒想到也不比下午茶點遜色喲😙..𐐂單點 (散叫)𐐚.。前菜 Appetizers。.❥ 鮮花香草沙拉·花椒漬野莓·雲呢拿軟起司·接骨木花汁 Flowers & Herbs Salad•Sichuan pepper wild berry•Vanilla Burrata•Elderflower Dressing HK$136我必須說🙋🏻‍♀️這個有驚喜耶🤩平時就很愛吃軟起司,但大部分都是千篇一律,預想中的味道,然而這家做的軟起司能吃得出雲呢拿香味還有清清花香,吃起來相當的清新,很fresh,一點都不覺得膩❣️就連旁邊的草莓也有特別泡製過,很香甜真心推介💕.。主菜·配菜 Main Dish•Side Dish。.❥ 燒章魚、墨汁脆片、培根馬鈴薯 Grilled Octopus•Squid Ink Crisp•Pancetta Potato HK$208很肥美的一條章魚須😍,火喉調得好,熟度恰到好處,嫩口兼爽脆彈牙,而且有肉汁🤤馬鈴薯顆粒外脆內軟,因為有培根的加入,味道更香口,
𐐂單點 (散叫)𐐚

。前菜 Appetizers。

我必須說🙋🏻‍♀️這個有驚喜耶🤩
就連旁邊的草莓也有特別泡製過,很香甜
真心推介💕
。主菜·配菜 Main Dish•Side Dish。

馬鈴薯顆粒外脆內軟,因為有培根的加入,味道更香口,可以一直吃個不停😋
墨汁脆片在擺盤上增添了幾分藝術感👍🏻,口感脆脆還帶淡淡的墨汁香味~
❥ 鮑魚蟹膏醬燉飯 Abalone•Crab Brown Meat Risotto HK$188

鮑魚很入味,甜甜的,口感細嫩兼爽脆彈牙,而燉飯是把蟹膏和忌廉汁 (白醬)混在一起,相當的creamy,裡面還有些白蘿蔔和青豆增添口感,另外配有三大塊海苔片和些許的薑片,增添了色彩和口感
。飲品 Drink。

❥ 65%巧克力 65% Chocolate HK$50
65%  巧克力  Chocolate

有一塊微微燒過的棉花糖作點綴,巧克力味也相當的濃郁,友人滿喜歡
❥ 玫瑰鮮奶咖啡 Rose Latte HK$46
玫瑰鮮奶咖啡  Rose  Latte

咖啡香醇綿滑,同時帶有陣陣玫瑰香氣,喝起來感覺很舒心,個人很滿意🫶🏻
★温馨提示★
由於餐廳生意很旺,記得來之前要早點致電/經openrice訂座❣️
𐐂總括𐐚
食物追求創新,擺盤精緻有藝術感,味道也有一定水準
環境寬敞舒適,有落地玻璃窗,適合打卡小聚🥂
2023-03-26
下午茶
65%  巧克力  Chocolate
玫瑰鮮奶咖啡  Rose  Latte
  • 鮮花香草沙拉·花椒漬野莓·雲呢拿軟起司·接骨木花汁
  • 燒章魚、墨汁脆片、培根馬鈴薯
  • 玫瑰鮮奶咖啡
新晉foodie之荃姐帶你尖咀食好西🫶🏻一向都唔好西餐既我要得到我歡心的西餐廳係難上加難~黃店之中,有質素的西餐廳其實唔多~ATUM 完全打破我對「西餐唔好食的偏見」走新派Fusion西餐路線的格局~餐廳環境闊落又型格,岩曬埋男神女神嚟撐枱腳! 🥖餐包分別有法國麵包同核桃提子麥包查埋海鹽牛油令味道更出色🧈 🥩紅洒燉和牛肋肉鵝肝醬🥩 ($268) *私心推薦* 肉食主義者都必須要朝聖!整塊牛肋燉得好入味,肉質鬆軟細膩,仲食到軟軟糯糯的牛筋而且大大塊一D都唔弧寒~鵝肝醬搭配濃稠的紅酒醬汁,立即將美味昇華到另一個層次的享受! 🥩炭燒大蔥豚五花 焦糖檸檬洋薏米 ($208)經過炭烤既豚肉五花外焦香,入面肉質嫩滑,烤走多餘既油份,焦糖檸檬醬汁其幽香恰好辟走油膩!配埋軟滑煙韌的薏米,好有咬感呢個配搭值得頒個最有創意獎畀佢!🍟 松露芝士薯條 蛋黃醬 ($68)薯條份量好多但冇咩驚喜!邪惡的黑松露蛋黃醬有少少偏咸~ 🥚 鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮🍨 ($88)呢個分子料理甜品說穿了就係冰凍了的鹹蛋黃~好特別!第一次食!配上香而唔會死甜的豆腐雪糕, 立即減膩西米脆片的焦香同腐皮碎片作點綴 , 食落好
新晉foodie之荃姐帶你尖咀食好西🫶🏻
一向都唔好西餐既我
要得到我歡心的西餐廳係難上加難~
黃店之中,有質素的西餐廳其實唔多~
ATUM 完全打破我對「西餐唔好食的偏見」
走新派Fusion西餐路線的格局~
餐廳環境闊落又型格,岩曬埋男神女神嚟撐枱腳!

🥖餐包
分別有法國麵包同核桃提子麥包
查埋海鹽牛油令味道更出色🧈

🥩紅洒燉和牛肋肉鵝肝醬🥩 ($268) *私心推薦*
肉食主義者都必須要朝聖!
整塊牛肋燉得好入味,
肉質鬆軟細膩,仲食到軟軟糯糯的牛筋
而且大大塊一D都唔弧寒~
鵝肝醬搭配濃稠的紅酒醬汁,
立即將美味昇華到另一個層次的享受!

🥩炭燒大蔥豚五花 焦糖檸檬洋薏米 ($208)
經過炭烤既豚肉五花外焦香,入面肉質嫩滑,烤走多餘既油份,
焦糖檸檬醬汁其幽香恰好辟走油膩!
配埋軟滑煙韌的薏米,好有咬感
呢個配搭值得頒個最有創意獎畀佢!
🍟 松露芝士薯條 蛋黃醬 ($68)
薯條份量好多但冇咩驚喜!
邪惡的黑松露蛋黃醬有少少偏咸~

🥚 鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮🍨 ($88)
配上香而唔會死甜的豆腐雪糕, 立即減膩
西米脆片的焦香同腐皮碎片作點綴 , 食落好香碎!

一間用心的份子料理西餐廳
價錢或許不算太親民但誠意十足
但食得出餐廳的用心~
3月岩岩加左人工,HAPPY FRIDY去支持下良心店吧💛

*設加一服務費

🍷ATUM Restaurant
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
☎️35861959
2023-03-29 98 瀏覽
一直都好想到訪呢間充滿藝術感的餐廳🎨黑白主調工業風的裝修🤍🖤兩邊落地大玻璃,環境浪漫✨點餐後,職員會送上餐前麵包。有法包同核桃提子包兩款🥖⭐️ 風乾火腿.馬蘇里拉.忌廉芝士脆飯煎餅 💲178擺盤精美,好有心思💓 煎飯餅上有粒粒mozzarella、蕃茄仔,色彩繽紛。米飯拌咗忌廉芝士🧀 淡淡的芝士香,加埋鹹香嘅風乾火腿一齊食,味道就剛剛好。煎餅口感香脆,帶少少焦邊,口感很好。⭐️ 紅酒燉和牛肋肉.鵝肝醬 💲268和牛肋肉燉得非常軟腍。沾點鵝肝醬更惹味。旁邊有個表面炙燒了的洋蔥,都非常入味。⭐️ 紅桑莓雪葩.竹炭朱古力雪糕 💲88甜品好似藝術品咁呈現眼前🦋 紅桑莓雪葩酸酸地好清新。竹炭朱古力雪糕香滑濃郁。📍ATUM Restaurant尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
一直都好想到訪呢間充滿藝術感的餐廳🎨
黑白主調工業風的裝修🤍🖤兩邊落地大玻璃,環境浪漫✨

點餐後,職員會送上餐前麵包。有法包同核桃提子包兩款🥖

⭐️ 風乾火腿.馬蘇里拉.忌廉芝士脆飯煎餅 💲178

⭐️ 紅酒燉和牛肋肉.鵝肝醬 💲268

⭐️ 紅桑莓雪葩.竹炭朱古力雪糕 💲88

📍ATUM Restaurant
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
位於K11好隱蔽既餐廳 都有少少難搵🤏🏻去到1樓行入小商戶位置最入就會見到架啦主打藝術同食物既crossover 非常有心思🎨好似食緊藝術品咁 望到心情都upup💌味道都好唔錯 色香味俱全💗📍餐前麵包🍞一坐低店員就會送上餐前麵包🥖兩塊法包 兩塊酸種核桃提子包微溫外脆內軟 配上黑胡椒牛油🧈 不錯~📍蝶豆花紅桑莓冰生蠔🦪 HKD62藝術品般既擺盤 好精緻✨紅桑莓冰球 青檸啫喱🧊再以蝶豆花作點綴生蠔好鮮甜 配上甜甜酸酸既冰球同啫喱好清新🤤互相唔會搶味 作為前菜好開胃~📍燒八爪魚🐙配墨汁脆片及培根馬鈴薯 HKD208八爪魚好大隻 口感爽口得黎又好嫩 唔會韌👌🏻墨汁脆片擺盤又係好靚 好似一隻蝴蝶🦋食落口脆脆卜卜仲有墨汁既香味薯仔粒粒🥔同煙肉粒🥓做配菜炸到好香口將八爪魚 脆片同配菜同時食 味道好有層次✨📍紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬🥩HKD268牛肋骨燉到好淋仲有少少咬口 牛味好濃郁🐮配鵝肝醬 牛味更加突出💗旁邊配上烤原隻洋蔥🧄煮到好甜仲索曬紅酒汁幾好食😋📍海膽雪糕配清酒冰🍨 HKD88點菜已經好期待 食落都有驚喜 必食!將雪糕扮成海膽既形狀🤏🏻入口開始有陣海鹽味 跟住個海膽味就會走出黎🤤After T
位於K11好隱蔽既餐廳 都有少少難搵🤏🏻
去到1樓行入小商戶位置最入就會見到架啦
主打藝術同食物既crossover 非常有心思🎨
好似食緊藝術品咁 望到心情都upup💌
味道都好唔錯 色香味俱全💗

📍餐前麵包🍞
一坐低店員就會送上餐前麵包🥖
兩塊法包 兩塊酸種核桃提子包
微溫外脆內軟 配上黑胡椒牛油🧈 不錯~

📍蝶豆花紅桑莓冰生蠔🦪 HKD62
藝術品般既擺盤 好精緻✨
紅桑莓冰球 青檸啫喱🧊再以蝶豆花作點綴
生蠔好鮮甜 配上甜甜酸酸既冰球同啫喱好清新🤤
互相唔會搶味 作為前菜好開胃~

📍燒八爪魚🐙配墨汁脆片及培根馬鈴薯 HKD208

配鵝肝醬 牛味更加突出💗
旁邊配上烤原隻洋蔥🧄煮到好甜
仲索曬紅酒汁幾好食😋

📍海膽雪糕配清酒冰🍨 HKD88
點菜已經好期待 食落都有驚喜 必食!
將雪糕扮成海膽既形狀🤏🏻
入口開始有陣海鹽味 跟住個海膽味就會走出黎🤤
After Taste仲有好強既海膽餘香
清酒冰🍶好清甜有淡淡既酒香 中和左海膽既咸香
最底層仲有竹炭餅乾 一個甜品有三個口感~
2023-03-21
❣️ATUM Restaurant (尖沙咀)🔍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖-----呢間餐廳可能係最好詮釋K11 Art mall藝術感嘅一間餐廳。一襲採光度十足嘅落地玻璃,加上黑白色嘅型格摩登裝修,加上造型精緻嘅菜式,整個空氣都似乎都散發住絲絲藝術氣息。🥠餐前餐包:自家製嘅餐包味道天然,上檯仲熱辣辣,低甜健康。配搭奶泡綿密嘅cuppocino很是不錯。香煎盲鰽 •意式燉菜 •牛油燒薯($158)Barramundi • Ratatouille • Butter potato香煎盲鰽質感嫩口,醬汁濃而不膩。意式燉菜新鮮多汁,加上鹹香綿滑牛油燒薯,高質。🦀鮑魚蟹膏醬燉飯 ($188)Abalone Crab brown meat risotto米粒軟硬適中,糯口綿綿,鮑魚帶香濃醬油香氣,彈牙非常,配搭濃郁蟹膏醬,入口口感絲滑且層次豐富。🦑燒八爪魚• 墨汁脆片• 培根馬鈴薯($208)Grilled octopus• Squid ink crisp Pancetta potato巨大嘅八爪魚鬚貌甚吸睛,八爪魚燒得外層微微焦脆,內層緊實中帶柔嫩,加上傘型墨汁脆片及方型薯
❣️ATUM Restaurant (尖沙咀)
🔍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
-----

香煎盲鰽 •意式燉菜 •牛油燒薯($158)

🦀鮑魚蟹膏醬燉飯 ($188)

🦑燒八爪魚• 墨汁脆片• 培根馬鈴薯($208)
巨大嘅八爪魚鬚貌甚吸睛,八爪魚燒得外層微微焦脆,內層緊實中帶柔嫩,加上傘型墨汁脆片及方型薯仔粒作點綴,精緻得唔捨得食落去。

2023-03-27 83 瀏覽
Weekend同朋友去左M+,係openrice睇下尖沙咀有咩好食,比我搵到呢間位於K11 Art Mall 既ATUM Restaurant,將食物融合藝術色彩,簡直係視覺同味覺雙重享受😎🌟蝶豆花青檸冰生蠔 ($62)頭盤叫左生蠔,有蝶豆花青檸、熱情果同紅桑莓三個口味,我就揀左蝶豆花青檸,店家將蝶豆花整成雪葩,配上青檸啫喱,口感清新,生蠔好新鮮,海水味濃,正😄🌟鮑魚蟹膏醬燉飯 ($188)主食我地就叫左個鮑魚蟹膏醬燉飯,鮑魚煮得好腍,醬汁甜甜地幾特別,蟹膏醬加入忌廉混合而成既汁做Risotto底,上面加埋海苔片同酸薑片,口感Creamy,唔會好漏👍🏻👍🏻👍🏻🌟紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬 ($268)另一款主食我地就揀左燉和牛肋肉,牛肋肉煮到好腍好入味,中間夾著牛筋彈牙既口感,配搭香濃既鵝肝醬,伴碟有煎香過既洋蔥,口感層次非常豐富💯💯🌟Latte ($46)朋友呢排工作太忙要叫返杯提神咖啡,拉花好靚,口感順滑😋🌟期間限定甜品 ($88)最後要試埋佢地既甜品,今日限定既甜品有洋甘菊雪糕配麻糬,擺盤賣相非常精緻,雪糕食落有陣淡淡既花香味,麻糬控必試煙韌軟糯既麻糬,下次要同朋友再黎幫襯佢地既te

🌟蝶豆花青檸冰生蠔 ($62)

🌟鮑魚蟹膏醬燉飯 ($188)

🌟紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬 ($268)

🌟Latte ($46)
朋友呢排工作太忙要叫返杯提神咖啡,拉花好靚,口感順滑😋

🌟期間限定甜品 ($88)
最後要試埋佢地既甜品,今日限定既甜品有洋甘菊雪糕配麻糬,擺盤賣相非常精緻,雪糕食落有陣淡淡既花香味,麻糬控必試煙韌軟糯既麻糬,下次要同朋友再黎幫襯佢地既tea set先得😍😍😍

2023-03-21 161 瀏覽
⭐️鮑魚蟹膏醬燉飯🥘鮑魚煮得鮮甜入味,軟熟程度剛剛好。蟹膏味道略為清淡,但配上海苔片、酸薑片,味道層次感十足,完全不膩,很好吃☺️⭐️紅洒燉和牛肋肉鵝肝醬🥩牛肋肉肉質軟腍,燉得非常入味,還能吃到軟糯的牛筋。紅酒醬汁濃稠,搭配鵝肝醬,絕對是味蕾的雙重享受😋⭐️鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮🍨第一吃鹹蛋黃味的雪糕😳❣️入口就像冰凍了的鹹蛋黃,但帶一點甜味。雪糕在口腔融化之後,會嚐到流沙的口感🤣跟豆腐雪糕、黑糖腐皮一起吃,出奇地夾🤤☺️餐廳設計寬敞舒適,食物價錢稍貴但創意度和質素都很高❤️‍🔥❤️‍🔥很適合跟朋友過來聚餐👯‍♀️👯‍♀️🤓鮑魚蟹膏醬燉飯 $188紅洒燉和牛肋肉鵝肝醬 $268鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮 $88Vodka plum wine soda $78Iced latte $48
⭐️鮑魚蟹膏醬燉飯🥘

Vodka plum wine soda $78
Iced latte $48
鮑魚蟹膏醬燉飯
鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮
👍: 極多特別菜式,菜式賣相靚靚, 另外位與位之間有啲空間,傾計嘅時候都唔驚阻住隔離😎。————————————————🍚 鮑魚蟹膏醬燉飯, $188係加左白蘿蔔同青豆嘅燉飯上面加咗海帶片、酸薑同鮑魚。 喺西式Risotto上面加咗日式嘅變化,海帶片增鮮,酸薑減膩,主角鮑魚味道亦唔錯。🥩 紅酒燉和牛肋肉•鵝肝醬 , $258和牛助肉份量唔孤寒,都幾厚切。 配左咗鵝肝醬之後牛肉嘅味道多左陣香味,係唔錯嘅。🍧 海膽雪糕•清酒冰, $88上至下分別係,海膽雪糕、清酒雪葩、 麵豉脆餅同埋橄欖油粒, 側邊仲放dill做裝飾,睇落有海洋嘅感覺。 每一個睇落好唔啦更,但係食落又幾平衡。用海膽嚟做甜品呢一個諗法真係第一次見食落真係好新奇,名副其實「入口即溶」😂🥚 鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮, $88 鹹蛋雪糕味道超勁,加埋脆片成個鹹蛋魚片咁😂😂,加埋豆腐雪糕減左少少膩。————————————————價錢:300PP🗒️ ATUM 📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
————————————————

————————————————
價錢:300PP
🗒️ ATUM
📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
-🦄 ᴀᴛᴜᴍ @atumrestaurant ・🎨 歡迎來到奇異的魔幻世界…🪄・🧚🏻‍♀️ 淘氣的仙子在施展魔法…在飛翔🧜‍♀️ 邪惡女巫們的魔法陣營…卻在閃爍😈・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🍁【 𝓐 𝓣𝓪𝓼𝓽𝔂, 𝓤𝓷𝓲𝓺𝓾𝓮 𝓜𝓸𝓶𝓮𝓷𝓽… 】・🦪 碟豆花青檸冰生蠔 ʜᴋᴅ62⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑這生蠔定能打開你味蕾 喜歡它的賣相很精緻像是花園中的一點繁星 還有仙子在旁邊飛翔胖墩墩的生蠔肥厚十分 飽滿口感令我感滿意雖伴上青檸冰作為點綴 卻沒有蓋過其鮮甜味被蠔鮮與青檸酸甜纏繞 配上碟豆花的紫藍色真是味覺跟視覺的享受 說它是藝術品才正確・🪵 吞拿魚 竹炭脆餅 紅菜頭沙律 ʜᴋᴅ118⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑這個前菜有點像女巫陣 就像在研究黑暗魔法沙律的底層其實很豐富 是青瓜伴隨着吞拿魚吞拿魚是腩位還是赤身 其實我都不是太清楚只知道其入口脂香滿溢 而且不會過於膩真棒而青瓜的存在更為重要 為此沙律增添清新感再配上滿滿的紅菜頭絲 清新中又有一點香甜當然我最愛是竹炭脆餅 夾著吞拿魚吃是超讚/從來這些他他前菜很膩 可這個是清爽又輕盈・🐟 檸檬橄欖油三文魚 西班牙凍湯果凍 ʜ
🦄 ᴀᴛᴜᴍ @atumrestaurant

🎨 歡迎來到奇異的魔幻世界…🪄

🧚🏻‍♀️ 淘氣的仙子在施展魔法…在飛翔
🧜‍♀️ 邪惡女巫們的魔法陣營…卻在閃爍😈

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🍁【 𝓐 𝓣𝓪𝓼𝓽𝔂, 𝓤𝓷𝓲𝓺𝓾𝓮 𝓜𝓸𝓶𝓮𝓷𝓽… 】

🦪 碟豆花青檸冰生蠔 ʜᴋᴅ62

ᴘ.s.① 嗚哇…我會因為那三文魚而再訪🫣
ᴘ.s.❷ 真的…ᴀᴛᴜᴍ給予我身心靈大滿足呢🫶🏻

餐前麵包
2023-03-17
5 分鐘 (堂食)
餐前麵包