2023-02-09 126 瀏覽
🪬Atum 這家很久之前就有跟閨蜜小姐去慶生吃過,這次帶上吳先森去試試看~老實說有機會的話也想找天去吃吃他們的下午菜,沒其他原因就是因為....很漂亮😂😂🥖餐包晚餐都會附有他們的麵包,有法國麵包跟核桃提子麥包,擦上海鹽牛油很不錯🌸無花果沙律‧軟芝士‧士多啤梨‧風乾火腿咸咸甜甜的作為前菜也不錯,軟芝士雖然芝香不夠但口感濃郁軟滑,配上一口火腿或是水果就是不同的風味吃法🧀松露芝士薯條‧蛋黃醬對,又是芝士,我就是個徹頭徹尾的芝士控~薯條本身就帶有點松露跟芝士香,不沾蛋黃醬也已經很好吃🦀鮑魚蟹膏醬燉飯每次看到燉飯都很容易經不起誘惑就點了,鮑魚煮得很軟,蟹膏醬沒想像中濃,但整體的調味算很不錯,一口接一口吃完也不會覺得膩🐮紅酒燉和牛肋肉‧鵝肝醬嗯...可能我跟吳先生都偏好3-5成的牛肉,這道的肉雖然算嫩但對我們來說就偏熟了一點,如果可以自己選擇牛肉的生熟度可能會更好,然後配菜有半顆烤的洋蔥,還有幾條長得很有趣的小蘿蔔,都是甜甜的~🔸小總結:這家就在K11樓上,直接地鐵上蓋很方便,所有餐點的擺盤都很美,約會慶生是很不錯的選擇,有機會想來試試他們的下午茶,吃吃看甜點跟飲品~💲HKD約700🏡尖沙咀河內道
🪬Atum

💲HKD約700
🏡尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
☎️35861959

2023-02-09 103 瀏覽
⬘ 熱情果冰生蠔 ⬙⬘ 炸甜蕃薯條。檸檬蜜糖醬 ⬙⬘ 紅酒燉和牛肋肉。鵝肝醬 ⬙⬘ 海膽雪糕。清酒冰 ⬙⬘ 鹹蛋黃雪糕。豆腐雪糕。黑糖腐皮 ⬙呢間餐廳嘅食物賣相精緻,配搭新穎,味道亦都好有驚喜☺️ 最有驚喜係個2款甜品😍 帶點甜甜地嘅清酒冰🍶 面頭舖左2片海膽雪糕,望落就好似海膽壽司咁😍 海膽雪糕味道好濃郁,真係好似食緊海膽咁,咸咸地得黎又好鮮甜,好食😋 鹹蛋黃雪糕勁濃鹹蛋黃味,就好似原個鹹蛋黃雪凍左咁,夠哂鹹香😋 配上清新嘅豆腐雪糕好解膩,加埋脆脆地嘅黑糖腐皮好有口感😋 熱情果冰生蠔都好有驚喜,生蠔面頭加左酸酸甜甜嘅熱情果冰同埋啫喱,不單止令個口感更加豐富,亦都提升左生蠔嘅鮮味😋
⬘ 熱情果冰生蠔 ⬙
⬘ 炸甜蕃薯條。檸檬蜜糖醬 ⬙
⬘ 紅酒燉和牛肋肉。鵝肝醬 ⬙
⬘ 海膽雪糕。清酒冰 ⬙
⬘ 鹹蛋黃雪糕。豆腐雪糕。黑糖腐皮 ⬙

好食嘅料理可能唔少餐廳都做到,但好食之餘又創新真係少d心思都做唔到🥹今次到訪一間藝術感爆燈,食完會不斷回味再讚嘆既西餐廳,要講每一道菜式都係一件藝術品真係唔誇張,由食材配搭,以致調配既味道,我敢話哩間餐廳力求完美。生蠔不嬲都係人氣頭盤之選,今次都選擇左佢哋嘅特色生蠔去開始我哋嘅晚餐😚餐廳選用愛爾蘭生蠔,蠔肉飽滿爽口,味道唔會過鹹或者太淡味😇試左熱情果同蝶豆花青檸兩款,前者香甜,後者較為清新😚好欣賞佢哋以水果味道帶出生蠔嘅鮮味,兩者好融洽,食完會有種「原來生蠔同甜味係咁夾」既感覺,大開眼界!主菜鮑魚蟹膏醬燉飯賣相非常吸引,除咗有主角鮑魚置中,配菜有荷蘭豆、紫薑片、蘿蔔絲作點綴。一片片好似奏紙既原來係海苔片,感覺新奇又成功為燉飯增添唔少鮮味!每一口燉飯都充滿住鮑魚同蟹膏醬既味道好濃郁,鮑魚處理上更係讚嘆不絕!口感軟腍之餘仲好入味,好享受!另一款主菜火炙香蔥左口魚魚白湯燉飯都係高水準之作。左口魚經炙燒後滲出濃郁甘甜既魚油,再配以清淡鮮味既魚白湯燉飯,味道上嘅衝擊恰到好處,溫柔地品嚐到左口魚嘅鮮味🥹左口魚入口即溶,同半生熟嘅燉飯口感融洽,香蔥亦發揮佢嘅作用,增添唔少鮮味😚飲品上亦有唔少選擇,當
熱情果冰生蠔
蝶豆花青檸冰生蠔

火炙香蔥左口魚•魚白湯燉飯

燒檸檬 接骨木花 蜜糖
凍竹炭鮮奶咖啡

飲品上亦有唔少選擇,當中燒檸檬接骨木花蜜糖最吸引到我😚好特別!特別在於飲完每一啖口腔都會停留一陣子嘅炭燒辛辣感😳同時,蜜糖嘅甜味又可以中和返檸檬嘅酸甜👍🏻接骨木花味道特別,估唔到三樣加埋味道係咁融合!竹炭鮮奶咖啡亦唔錯,獨特嘅竹炭味道成功令到平平無奇嘅鮮奶咖啡帶到另一個層次,木香味特出,可以一試👍🏻

有心思嘅餐廳真係一試就睇得出,好欣賞佢哋對每一樣菜式嘅執着,質素高之餘仲不斷創新,成功做到「呢種體驗只有呢間餐廳比到你嘅感覺」,會好好回味🥹

| 熱情果冰生蠔 $68

燒檸檬 接骨木花 蜜糖
凍竹炭鮮奶咖啡
  • 火炙香蔥左口魚魚白湯燉飯
2023-02-07 111 瀏覽
位於尖沙咀既ATUM充滿濃厚藝術氣息之前食過佢地既tea set已經好有驚喜今次同朋友試下佢地其他菜色ꔐ餐包ꔐ燒八爪魚墨汁脆片培根馬鈴薯($208)店家人氣菜色之一,賣相擺盤好有藝術燒八爪魚火喉控制得好,口感軟腍有咬口馬鈴薯十分香口帶培根香氣三樣一齊食,超級好食!ꔐ紫菜海螺燒青蔥生蠔飯($198)雖然叫蠔飯,但唔見蠔既蹤影原來係用蠔黎燉飯,蠔既香氣完全滲透係飯粒蠔味非常濃郁海螺口感爽彈,但鮮味完全被蠔飯蓋過不過仍然滿足ꔐ紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬($268)牛肋肉軟腍,未致於入口即化既口感仲帶少少肉既彈性,而筋位炆煮到半溶帶漿口感ꔐ朱古力泡沫咖啡($48)咖啡順滑,咖啡同朱古力平衡得幾好¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩超推燒八爪魚!!絕對要一試!!估唔到tea set出色外連其他主菜菜色都非常有水準
位於尖沙咀既ATUM
充滿濃厚藝術氣息
之前食過佢地既tea set
已經好有驚喜
今次同朋友試下佢地其他菜色

ꔐ餐包

ꔐ燒八爪魚墨汁脆片培根馬鈴薯($208)
店家人氣菜色之一,賣相擺盤好有藝術
燒八爪魚火喉控制得好,口感軟腍有咬口
馬鈴薯十分香口帶培根香氣
三樣一齊食,超級好食!

ꔐ紫菜海螺燒青蔥生蠔飯($198)
雖然叫蠔飯,但唔見蠔既蹤影
原來係用蠔黎燉飯,蠔既香氣完全滲透係飯粒
蠔味非常濃郁
海螺口感爽彈,但鮮味完全被蠔飯蓋過
不過仍然滿足

ꔐ紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬($268)
牛肋肉軟腍,未致於入口即化既口感
仲帶少少肉既彈性,而筋位炆煮到半溶帶漿口感

ꔐ朱古力泡沫咖啡($48)
咖啡順滑,咖啡同朱古力平衡得幾好

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
超推燒八爪魚!!絕對要一試!!
估唔到tea set出色外
連其他主菜菜色都非常有水準
2023-02-05 126 瀏覽
🍔🌭🌮🌯🥙🥗🍟🍖🍗🥓.環境氣氛不錯,打卡一流,賣相一流,食物亦很有特色,其他餐廳未必有。每種主食都有很多配菜裝飾點綴,而甜品擺盤相當精美。不過價錢較高,然而食物份量偏少,和味道不算出眾,比較普通。 **個人比較推薦的只有火炙帶子墨魚汁飯,如果想打卡才去叫甜品🍮.-火炙帶子。紫薑。醃漬蔬菜。墨魚汁飯 198$ 評分:8.5/10-澳洲和牛面肉。西蘭花苗。白甘荀茸 268$評分:5/10 .Side Dish:-炸甜蕃薯條。檸檬蜜糖醬 68$評分:7/10Dessert:-紅桑莓雪葩。竹炭朱古力雪糕。蛋白霜 86$ 評分:8.5/10.🌸等入座時間: 晚市都幾Full, 一定要book位🌸環境舒適度: 座位夠大🌸食物份量 : 大份夠食🐶🐱寵物友善 : 不合適👑總評分 : 7/10
🍔🌭🌮🌯🥙🥗🍟🍖🍗🥓

每種主食都有很多配菜裝飾點綴,而甜品擺盤相當精美。

-火炙帶子。紫薑。醃漬蔬菜。墨魚汁飯 198$
評分:8.5/10

-澳洲和牛面肉。西蘭花苗。白甘荀茸 268$
評分:5/10 .

Side Dish:
-炸甜蕃薯條。檸檬蜜糖醬 68$
評分:7/10

Dessert:
-紅桑莓雪葩。竹炭朱古力雪糕。蛋白霜 86$
評分:8.5/10
🌸等入座時間: 晚市都幾Full, 一定要book位
🌸環境舒適度: 座位夠大
🌸食物份量 : 大份夠食
🐶🐱寵物友善 : 不合適
👑總評分 : 7/10
2023-02-02 148 瀏覽
🌹當老公連放兩天假,一日會去行山,另一日會去吃好嘢,但這次真的中伏,預訂了一間印度菜是米芝蓮食店,參看食評一切都好,奈何去到現場大失所望,要放棄另覓餐廳。🌹匆匆在收藏夾內搵了一間西餐廳,近近地在K11內的《Atum restaurant 》,食評大多讚好是下午茶,我們不愛吃甜食,試試單點。餐廳佈局以黑色為主,採光靠的是窗外自然光線,感覺較陰沉,可能開業至今有段時間,有舊的感覺。餐牌供應的不多,隨便選了:餐前麵包較硬Parma Ham pan fried risotto $178配搭新鮮,份量較少,收費略高Scallop squid ink risotto $198熱度不夠,收費略高

餐牌供應的不多,隨便選了:

較硬

配搭新鮮,份量較少,收費略高

熱度不夠,收費略高
2023-01-29
2023-02-01 176 瀏覽
我同朋友都好鍾意打卡,就特登揀咗一間主打藝術元素嘅餐廳,每樣食物嘅賣相都好精緻,食材亦經過精心配搭。餐前麵包有法包同埋合桃包2款,上枱既時候仲有微溫,麵包咬落去鬆脆,可以加少少海鹽牛油食增添奶油香。熱情果冰生蠔.紅桑莓冰生蠔生蠔🦪大隻肥美,味道鮮甜,上面加左冰粒保持凍,用左熱情果冰/紅桑莓冰代替傳統嘅檸檬汁,味道酸酸甜甜,將生蠔嘅鮮味昇華。風亁火腿.馬蘇里拉.忌廉芝士脆飯煎餅將creamy既意大利飯煎至脆脆地,有焦香味,上面加左肉質柔軟 既Parma Ham同埋充滿住奶香味 既Mozzarella,非常創新嘅菜式。鮑魚蟹膏醬燉飯鮑魚彈牙爽口,仲好大隻,每一啖燉飯食到蟹膏既鮮味,加左海苔片同埋蘿蔔絲做配襯,色彩繽紛,增加食慾。海膽雪糕.清酒冰平時海膽刺身就食得多,估唔到海膽可以用黎做雪糕,雪糕既海膽味非常濃郁,質感細膩。清酒冰係口腔中慢慢溶化,舌尖慢慢滲出酒香味。

2023-01-28 116 瀏覽
一直都係我個list上面環境寧靜 係朋友離港前有個好好既相聚☺️🌸$458 for 2🌸每一粒都好精緻 好似藝術品咁靚一共24件咸甜點+ 兩件鬆餅咸點整體我都好鐘意🥰Macaron 有4個味飲品方面我哋分別叫左竹炭鮮奶咖啡同iced matcha 我地係平日即時打電話去都有位❤️highly recommend ❤️
一直都係我個list上面

咸點整體我都好鐘意🥰
Macaron 有4個味

飲品方面我哋分別叫左竹炭鮮奶咖啡同iced matcha

2023-01-26 186 瀏覽
今天約朋友去試吓K11 Art Mall 的 Atum, 本來諗住試好出名的下午茶套餐,因為太肚餓,改叫了兩個午餐。1)黃金大蝦·金蒜雞油菌意大利粉 ($138)成個presentation 好靚,有啲唔捨得食。碟意粉本身已經有五六隻蝦,滿滿鹹蛋香味,意粉比較淡口,混合鹹香味的大蝦,恰到好處。2)佛手柑三文魚.藕片脆片.糖醋漬紫椰菜 ($158)另一件藝術品上枱,佛手柑味道相當醒神,脆卜卜蓮藕片同三文魚口感成好大對比,紫椰菜亦都增添了不少色彩和味道。裝修比較industrial, 兩邊有街景,環境比較簡單,不算豪華,但食物相對較有驚喜,每一碟都係一件藝術品,視覺藝術和味覺享受都已回本。下次有機會一定要嚟試吓四百幾蚊兩位的那個下午茶拼盤,絕對會係相機食先系列之一。
1)黃金大蝦·金蒜雞油菌意大利粉 ($138)
2)佛手柑三文魚.藕片脆片.糖醋漬紫椰菜 ($158)
佛手柑三文魚.蓮藕脆片.醋漬紫椰菜
黃金大蝦.金蒜雞油菌意大利粉
佛手柑三文魚.蓮藕脆片.醋漬紫椰菜
黃金大蝦.金蒜雞油菌意大利粉
  • Afternoon  tea  set
2023-01-22 124 瀏覽
✨尖沙咀精緻藝術甜品✨#mayfoodie_tsimshatsui 有一日同朋友偶然行逛尖沙咀嘅時候, 一齊食咗一間西式餐廳, 入面有好多精緻甜品🍰可以揀, 當中亦都包括有少量嘅正餐👍 想推介俾大家雖然呢一間餐廳喺香港有唔同嘅分店, 今次想集中呢一間位於尖沙咀嘅分店🙈—— 環境方面 ——Rating: 8 out of 10餐廳主打北歐設計, 以灰白色為主… 我哋今次好彩可以坐喺窗邊, 而窗外可以睇到長得好茂盛嘅樹🌳 令到打起卡上嚟非常美觀✨✨ #greenery另外, 如果你手機冇電嘅話,餐廳都可以提供尿袋… 不過可惜上次借完發覺個尿袋好似壞咗🤣🤣 #最後用唔到——- 食物方面 ——-✨Afternoon Tea Set✨Rating: 9 out of 10呢個Tea set只係單憑外貌已經非常美觀👍👍👍打卡一流🤓 非常精緻中間會比較以鹹點為主, 而側邊會係比較多甜品個人認為鹹點做得比較出色👍睇得出餐廳用心製作簡直係視覺與味蕾嘅感受💛十分令人驚喜另外都可以嗌啲花茶做飲品👍 令到成個high tea體驗昇華☕️🫖——- Information ——-📍ATUM Restaurant (
✨尖沙咀精緻藝術甜品

✨Afternoon Tea Set✨
Rating: 9 out of 10
呢個Tea set只係單憑外貌已經非常美觀👍👍👍
打卡一流🤓 非常精緻
中間會比較以鹹點為主, 而側邊會係比較多甜品
個人認為鹹點做得比較出色👍

睇得出餐廳用心製作
簡直係視覺與味蕾嘅感受💛
十分令人驚喜

另外都可以嗌啲花茶做飲品👍
令到成個high tea體驗昇華☕️🫖

——- Information ——-

📍ATUM Restaurant (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
午餐
  • Afternoon tea set
2023-01-22 145 瀏覽
餐廳食物款式不算多 因為只是兩位女士 所以只叫了三款菜色如果說食物份量 以女士來說是足夠的餐廳比較暗一點 台跟台之間比較接近 不好彩的是隔離台的人說話比較大聲 我跟朋友說話就比較難聽到了 食物味道很不錯 非常好食
餐廳食物款式不算多

食物味道很不錯 非常好食
2023-01-19
  • 鮑魚蟹膏醬燉飯
2023-01-09 168 瀏覽
————————————————————————🔹尖沙咀下午茶🔹 🔸性價比高優質精緻下午茶🔸💲458+10% for 2(每人包一杯飲品)————————————————————————(((o 食後感 o))) ✨不是所有款色都是一色二件,多點款色打卡都靚啲🤩又可以選擇下食邊件。有選擇困難証的又可以切開一半同朋友share 食曬所有口味又得😝✨餐牌沒有食物介紹,店員上餐時也沒有介紹食物。雖然大概都知道自己食左咩落肚,但如果事前會知道將會食咩落肚會好啲😅🍤鹹點 ✨ 英式鬆餅夠鬆軟,配上滑順的奶油忌廉和酸酸的仙人掌香橙果醬,絕配👍✨每件都做得很精緻,口感都有獨特的味道,每件都帶有很清新的感覺,會有想再食的衝動😋🍩甜點✨ 有很多款色口味(濃郁芝士味, 清新酸甜柚子味,香濃朱古力味,肉綿軟糯的紫薯味) 等等✨ 每件都不會太甜太濟,一小口非常適合食完又怕胖胖的女生🤭🍵飲品✨65%朱古力 : 香濃朱古力味加上絲滑的口感,再配上一粒棉花糖, 很滿足✨Rosé Champagnes : roses 容易入口,慶祝朋友生日, 點都要砰一砰杯🥂
————————————————————————

🔹尖沙咀下午茶🔹
🔸性價比高優質精緻下午茶🔸

💲458+10% for 2
(每人包一杯飲品)

————————————————————————
(((o 食後感 o)))

🍤鹹點

🍩甜點

✨ 每件都不會太甜太濟,一小口非常適合食完又怕胖胖的女生🤭

🍵飲品

2023-01-08
擁有巨大嘅落地玻璃🪟,令到成間餐廳好開陽又光猛🤩2人Tea Set $458 各有12款鹹甜點,每粒都超級精緻😍如嚟慶祝生日,可以請店員寫上獨一無二嘅生日牌😝款式限時更新,好有驚喜🤩鹹點基本會有👇🏻番茄巴馬臣火腿撻檸檬鵝肝撻三文魚忌廉芝士卷吞拿魚卷魚子醬蟹肉撻甜點基本會有👇🏻馬卡龍紫薯撻檸檬撻泡芙Tea Set還包了兩杯Menu嘅飲品和鬆餅我地選了玫瑰蕎麥茶和有機雜莓果茶蕎麥茶好香好重味,可以幫助消下滯🫶🏻,但冇玫瑰味😆 雜莓果茶反而好香好重莓味,仲帶有花香味🍓🫐成個鬆餅配合埋Clotted Cream同酸味味果醬,外脆內軟,口感好鬆化,蛋香十足,食到好開心📍ATUM Restaurant尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

擁有巨大嘅落地玻璃🪟,令到成間餐廳好開陽又光猛🤩

2人Tea Set $458

我地選了玫瑰蕎麥茶和有機雜莓果茶

📍ATUM Restaurant
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
2022-12-28 218 瀏覽
今次試埋ATUM集團,係K11購物藝術館嘅主打創意料理,之前見朋友食過下午茶tea set,食物賣相非常精緻,好啱打卡,所似決定試下晚餐當日大約6點半到,不算太大多,餐廳職員安排了有落地玻璃窗的位置比我地。之前有鬆脆嘅餐包配牛油🧈🧡柚子三文魚薄切·香橙葡萄有沙律 $118好開胃嘅前菜,香橙和葡萄油酸酸甜甜,非常醒神。仲有刨絲嘅紅菜頭,感覺非常健康🧡鮑魚蟹膏醬燉飯 $188鮑魚係全個飯精華,口感軟熟好味。估唔燉飯比較creamy有蟹膏味,會加咗少少酸薑,但我就對酸薑配搭普通😅最上面有幾片以為係裝飾,原來係超薄海苔片,都幾特別🧡紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬$268係一件好厚嘅一件牛肋肉,份量非常足夠,但可惜肉質偏靭不太夠入味,差咗少少🤏🧡蘋果薑粒茶(熱)店員提供三分鐘嘅漏斗,讓蘋果味滲透茶中,入口帶有微微果香,不過薑味不夠濃烈

🧡柚子三文魚薄切·香橙葡萄有沙律 $118

🧡鮑魚蟹膏醬燉飯 $188
最上面有幾片以為係裝飾,原來係超薄海苔片,都幾特別

🧡紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬$268

🧡蘋果薑粒茶(熱)

2022-12-25 257 瀏覽
12月24號訂咗枱食聖餐大餐!座位置有小小逼, 一個大盤剛剛好放咗全張枱。海鮮頭盤~ 新鮮好味, 個擺放好靚!本身唔食三文魚既我,都覺得好味!經過上餐既時候, 都好細心咁講解點食係最好!主菜就叫咗牛仔柳同蟹肉個蟹肉係好味既, 不過得幾塊薯片唔太夠,就咁食蟹肉就啲*漏*既感覺牛仔柳好味, 好淋!杯野杯都好飲, 如果大杯小小就好!甜品個朱古力稍為小小乾.. 但配上個黑朱古力,都好味~~ 整體黎講, 呢個聖誕節大餐都好味😋
12月24號訂咗枱食聖餐大餐!
座位置有小小逼, 一個大盤剛剛好放咗全張枱。
海鮮頭盤~ 新鮮好味, 個擺放好靚!
本身唔食三文魚既我,都覺得好味!

經過上餐既時候, 都好細心咁講解點食係最好!

主菜就叫咗牛仔柳同蟹肉
牛仔柳好味, 好淋!
杯野杯都好飲, 如果大杯小小就好!
甜品個朱古力稍為小小乾..
但配上個黑朱古力,都好味~~

整體黎講, 呢個聖誕節大餐都好味😋
2022-12-24
慶祝紀念