2024-08-03 114 瀏覽
今日想同大家分享一間位於中環氣氛超好嘅日式fusion居酒屋,佢唔單只係一間居酒屋,仲係一間天台酒吧🍸🥃非常適合收工過去輕鬆一下😎 佢嘅裝修絕非一般嘅日式居酒屋,餐廳型格摩登路線,燈光偏暗,好有氣氛😌 有室內同室外用餐區,鍾意飲番兩杯嘅朋友可以試吓坐室外,更加有氣氛🍸😎 🌟Akagai 好創新嘅菜式😍 新鮮爽口又厚肉嘅赤貝捲住蘆筍同京蔥,唔需要特別調味,已經食到赤貝嘅鮮甜,推介👍🌟Shredded Celtuce Salad 呢個咁特別嘅沙律原來係萵筍絲😃 真係第一次食😬 非常清爽,味道偏淡,三文魚子增添鹹香鮮味,幾開胃👍🌟Caramelised Pumpkin我同朋友都非常鍾意呢個焦糖南瓜,南瓜夠甜夠綿密🫶🏻 面頭有燒香脆嘅焦糖,令到成件事更加香甜😬 再配埋糖霜杏仁脆片,直頭可以當甜品食😌 🌟Charcoal Grilled Eel 儀式感滿滿嘅一道菜😎 職員會用燒熱嘅碳即時喺你面前燒鰻魚😍 一路燒一路冒煙,周圍瀰漫着炭燒味🥰 連隔籬枱都忍唔住望😅 炭燒完嘅鰻魚表皮香脆,肉質新鮮彈牙,可以一試🫶🏻 🌟A4 Wagyu Cutlet Charcoal 呢個之前喺網上嘅討論到都幾高嘅A4

🌟Akagai

🌟Shredded Celtuce Salad

🌟Caramelised Pumpkin

🌟Charcoal Grilled Eel

🌟A4 Wagyu Cutlet Charcoal
呢個之前喺網上嘅討論到都幾高嘅A4和牛三文治,當然要試吓啦😎 賣相真係勁吸引,竹炭三文治包住非常厚切嘅A 4和牛,一啖咬落去,滿滿嘅肉汁😋 三文治夠香脆👍 邪惡又滋味😌

🌟Jasmine Highball
呢度嘅酒精飲品選擇非常多,而且好特別😎 添加咗茉莉嘅香氣,更加有清爽感,非常適合配搭和牛三文治😋

🌟L’incomparable
呢杯係店員推介俾我嘅signature cocktail, 佢話好適合女士飲,果然冇介紹錯,甜甜地非常易入口🫶🏻

🌟Red Bean Daifuku
甜品我哋揀咗紅豆大福餅,煙煙韌韌,紅豆餡偏甜,螞蟻人會鍾意😬

🌟Double Fromage Cheesecake
另一款揀咗芝士蛋糕,芝士味濃郁,蛋糕幼滑,唔錯👍

呢度嘅職員服務態度非常好,有笑容有活力,令到呢度更加好氣氛😎 想係中環搵一間有嘢食、有酒飲、有氣氛嘅餐廳,呢間可以一試🫶🏻
2024-07-31
  • CARAMELIZED PUMPKIN
  • A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
  • Akagai
又係時候同男朋友搵間氣氛好環境舒服嘅餐廳撐下枱腳,放工近近地揀咗中環呢間好多人推嘅餐廳,嘢食真心有驚喜而且服務態度非常好!AKAGAI用赤貝配搭露荀同香葱,赤貝好彈牙又新鮮,開胃得嚟加埋cocktail好夾!Shredded Celtuce Salad入面有萵筍絲、蘿蔔蓉、三文魚籽等,fresh得嚟入口有陣鮮香魚籽味。Caramelized Pumpkin好有驚喜!烤香至軟腍嘅南瓜件出面包住層薄薄嘅焦糖,食落口感真正外脆內軟,有啲似拔絲香芋hahaCharcoal Grilled Eel侍應將白鱔上枱後,會用竹炭燒香外皮,魚香湧出去啖啖滋味,魚肉爽彈Juicy!A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando嚟到我最期待嘅A4和牛竹炭三文治,和牛油脂分布平均,肉質軟嫩,加埋酸酸甜甜嘅醬汁,好滿足!Graff Pink / L’incomparable揀咗佢signature cocktail,前者特別用咗十王燒酌,仲加上咗點點tabasco,味道好豐富;後者入口充滿果香味,慢慢會品嚐到淡淡茶香,好清新

AKAGAI

Shredded Celtuce Salad

Charcoal Grilled Eel

Graff Pink / L’incomparable
2024-08-03 121 瀏覽
💖 AOAO (中環)✨中環皇后大道中38號萬年大廈14樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同老公過海拍下拖,行到咁上下就梗係要食晚飯啦,佢就帶咗我哋蘭桂坊附近嘅呢一間餐廳🥰,聽聞環境氣氛都好好👍🏻一坐低職員就俾咗前菜我哋食住先,有酸堯頭同麵豉醬蒜頭🧄-AKAGAI🫔 $138老公好中意食赤貝,所以我特登點左赤貝葱絲露荀辣醬卷比佢試下😚,佢話辣辣地好過癮。葱絲同露荀同辣醬好夾,好特別嘅配搭。-SHREDDED CELTUCE SALAD🥗 $68三文魚籽木魚湯萵筍絲沙律味道清新,有個沙律同平時食開嘅唔同,湯汁比較多,感覺上有少少似日式冷麵🍜,不過改成萵筍絲做基底😍-CARAMELIZED PUMPKIN🎃 $88每一嚿南瓜嘅四邊都包裹住焦糖,一食落去外皮嘅焦糖形成脆片。每一啖都係甜甜的🫶🏻。-CHARCOAL GRILLED EEL🐍$288初時以為鰻魚會係廚房燒完先拎出黎,冇諗過原來係職員係我地面前即席燒製,好有驚喜🤭。鰻魚嘅炭香味十足,口感亦好彈牙。-A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO🥪 $328四四方方、鬆脆嘅竹炭麵包🖤,夾住好香口嘅吉列和牛,味道好

💖 AOAO (中環)
✨中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

一坐低職員就俾咗前菜我哋食住先,有酸堯頭同麵豉醬蒜頭🧄

-AKAGAI🫔 $138

-SHREDDED CELTUCE SALAD🥗 $68

-CARAMELIZED PUMPKIN🎃 $88

-CHARCOAL GRILLED EEL🐍$288

四四方方、鬆脆嘅竹炭麵包🖤,夾住好香口嘅吉列和牛,味道好香艷。和牛雖然有油香,但因為連同麵包一齊食🍞,所以完全唔覺得膩。

-Double Fromage Cheesecake🧀 $68
上層係軟芝士,下層係偏厚實嘅芝士蛋糕,一個蛋糕,雙重口感😋

-Red Bean Daifuku 🍥$68
紅豆餡制成嘅大福,煙韌得黎又唔會太甜🥰

-Ginger Ale🫚 $68
-Apple Juice🍎 $88

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-07-31
5 分鐘 (堂食)
2024-08-01 107 瀏覽
朋友剛剛由南美回來,即刻搵佢聚會一下,網上面見到呢間餐廳好啱傾偈🤣 真的很不錯,而且也很打卡😎 裝修得很摩登同埋有神秘感,見到過到嚟嘅客人主要都係慶祝生日而且店員也會為他們們唱生日歌🤣🤣Hamachi 呢一個前菜真的很不錯,入口即溶,而且唔會有種好油膩嘅感覺😍Plackled tomato salad 🍅 蕃茄圍住忌廉,口感特別Caramelised Pumpkin 裏面嘅南瓜口感十分之腍👍👍😎 而且佢亦都表面有種脆脆的感覺Tonkatsu 係炸豬扒啊,十分之鬆脆,而且個醬汁有啲酸酸美味的感覺,十分之配合😎👍 Hairy Crab Butter udon 呢個真係超好味,極度推介,淡淡蟹肉,而且金黃嘅蟹汁鋪喺面上面每一條烏冬都沾滿晒蟹😍😍😍酒🍷AoAo sangria 呢杯酒裏面有很多生果,例如蘋果士多啤梨青瓜等等,會有種很清新的感覺。Classic Mojito 甜品🍮Cheese cake + 紅豆麻糬地址:AOAO (中環)中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

Hamachi
呢一個前菜真的很不錯,入口即溶,而且唔會有種好油膩嘅感覺😍

Plackled tomato salad 🍅
蕃茄圍住忌廉,口感特別

Caramelised Pumpkin

AoAo sangria

Classic Mojito

甜品🍮
Cheese cake + 紅豆麻糬

地址:AOAO (中環)
2024-07-30 1078 瀏覽
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間樓上日本🇯🇵餐廳食晚飯🤣,朋友👱🏻‍♀️覺得我對日本菜有認識想我試吓呢間新派日本餐廳🤣$148 HAMACHI CRUDO with Jalapeño Ponzu:HAMACHI 又叫Japanese amberjack / ブリ / 鰤,香港最普通嘅叫法可能係 油甘魚🤣;呢度加咗啲 Ponzu ポン酢 同埋 Jalapeño 辣椒,整體嚟講清新幾好食😊$78 PICKLED TOMATO SALAD with Tomato Consommé Cream:「漬蕃茄」似乎喺香港嘅居酒屋比喺日本嘅居酒屋更加普遍🤣;呢間餐廳就配咗啲 Consommé Cream,簡簡單單幾好味😋$88 CARAMELIZED PUMPKIN,Almonds, Cinnamon:應該灑咗啲糖喺南瓜🎃上邊然後再燒焗,所以外邊 CARAMELIZED 糖化咗脆脆哋🤣$238 TONKATSU (Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce):Tonkatsu 可以非常大眾化係日本嘅其中一種 Soul Food, 但係要做得講究就可以好講究🤣,例如用咩

$238 TONKATSU (Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce):Tonkatsu 可以非常大眾化係日本嘅其中一種 Soul Food, 但係要做得講究就可以好講究🤣,例如用咩豬肉、咩Breadcrumbs (日本叫 Panko,Panko 有極多種可以用唔同材料做、不同大細、不同粗幼 等)、用乜油炸(據說用 Sunflower oil 效果最好)、溫度幾多,幾多分鐘,都可以非常講究🤣;做得好嘅 Tonkatsu Breadcrumbs 會形成「Kendachi 剣立ち」效果🤣,睇個名應該都明明哋嘅🤣;呢間餐廳就做得幾香口好食,最特別係有個少少酸少少條嘅 Plum Yoghurt Sauce 可以沾🤣

$278 HAIRY CRAB BUTTER UDON,Shiraga Negi, Sesame, Egg Yolk:簡單翻譯係「毛蟹牛油烏冬」,都真係幾多蟹肉,效果有啲似「上海蟹粉拌麵」😋;另外 Shiraga Negi 係 白髪ねぎ,或者叫「白髮蔥」,如果識煮日本🇯🇵料理應該知道點整🤣

$68 DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE 同埋都係 $68 RED BEAN DAIFUKU:兩樣都唔係好甜,簡單幾好食🤣

$148 L'INCOMPARABLE:材料有 Black Label Whiskey + Earl Grey + Cointreau + Honey + Egg White + Merlot + Fresh Grape Juice 🤣,賣相幾靚,容易入口,幾清新🤣

$88 Grapefruit Juice :鮮榨就梗係係鮮味好飲啦🤣
2024-07-29 95 瀏覽
今日同男朋友去嚟咗呢間位於中環嘅餐廳撐枱腳🥰位置方便,除咗室內仲有室外位置,環境舒服💕//🐟Hamachi $148賣相好靚嘅油甘魚腩😻上面加咗苦瓜皮令到成個菜式好清爽,另外油甘魚好新鮮🫶🏼加埋蟹籽非常美味😋🍅Pickled Tomato Salad $78好甜嘅蕃茄😍中間用咗法式清湯加芝士製成🤓食落帶少少鹹味,幾特別💕🎃Caramalized Pumpkin $88呢道菜好驚喜🙈適當嘅焦糖包住南瓜,甜度啱啱好❤️‍🔥南瓜口感綿密,整體食落外脆內軟必點菜式💯🐷Tonkatsu $238 望落去好似好普通嘅炸豬扒,但肉質彈牙又juicy🥹炸粉薄薄一層夠晒脆口😎點埋麻醬同椰菜一齊食添加層次🤤🔥Charcoal Grilled Eel $288今日MVP🫡上枱後職員拎住備長炭即場炭燒,食落好鮮好肥美🤭香脆嘅魚皮同炭香加曬分😍🐮A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328一路都好想食嘅和牛三文治係今次食呢間餐廳嘅目的🤣果然冇失望❣️呢度嘅和牛油脂都幾勁,但唔會太油膩🫧麵包鬆軟再加埋少少忌廉醬好夾,非常推薦✨🧀Double Fromage Cheesecake $68🫘R

🐟Hamachi $148

🍅Pickled Tomato Salad $78

🎃Caramalized Pumpkin $88

🐷Tonkatsu $238

🔥Charcoal Grilled Eel $288

🫘Red Bean Daifuku $68
叫咗兩款甜品,芝士蛋糕好軟綿,兩層texture一個蛋糕就食得到💫紅豆大福內餡正常發揮,但係外皮非常軟糯👍🏼

🍹AOAO Sangria $118
好Refreshing嘅特調Sangria🥂有別於一般嘅Sangria,用Champagne取代紅酒🤩味道更易入口

🌶️Mary Loves Travel $118
Cocktail Bloody Mary嘅變奏版🍅菜單寫住會根據Mary嘅位置去改變製法🤣而今次飲嘅Tabasco味好重,同Hamachi一齊食幾夾🥳
2024-07-29 131 瀏覽
放長假又去左藝術館睇展覽,順利去中環人氣打卡餐廳食嘢,氣氛好relax,又chill。🌟#cocktail必試!多款cocktail選擇,水果味重,入口清甜,好岩女生!🌟#Akagai爽咁刺身包着鮮嫩蘆筍,入口fresh 鮮味十足👍🏻🌟#Shredded Celtuce Salad粒粒飽滿三文魚籽係口腔爆汁,好正。配上清脆萵筍絲,沾一沾秘制漿汁,十分開胃。🌟#焦糖南瓜焦糖化後的南瓜,鬆香粉滑,外層焦甜脆薄,甜蜜口感豐富✨加上乾果粒食,好滋味。🌟#Charcoal Grilled Eel竹炭燒香鰻魚打卡一流!獨特的炭烤風味,視覺享受佳,味道不錯。鰻魚肉質爽口,鮮嫩多汁,非常香滑✨🌟#A4 Wagyu Cutlet Charcoal和牛厚肉炭燒竹炭麵包炸得外焦內嫩,包住油脂香濃的和牛,完全不覺得肥膩✨但和牛略為多左少少筋。🌟#日式芝士蛋糕:抹茶及原味芝士蛋糕帶有濃郁的芝士香氣,口感綿密細膩✨

🌟#cocktail

🌟#Akagai
爽咁刺身包着鮮嫩蘆筍,入口fresh 鮮味十足👍🏻

🌟#Shredded Celtuce Salad

🌟#焦糖南瓜

🌟#Charcoal Grilled Eel竹炭燒香鰻魚

🌟#日式芝士蛋糕:抹茶及原味
芝士蛋糕帶有濃郁的芝士香氣,口感綿密細膩✨

2024-07-28 186 瀏覽
一上到去,餐廳門口已經俾咗一個去Clubbing嘅咁感覺,入到去,嗰種感覺更加強烈😂。餐廳有室外同室內,去到嘅時候,室外應該已經係俾人包咗場happy hour,已經好多人揸住🍾🥂好hyper 。餐廳提供牛蒡同埋蕃茄做開胃小食,仲有得免費添加👍🏻。我哋叫咗PORK BELLY WRAPPED ASPARAGUS ROLLS,同CHICKEN KARAAGE做頭盤,兩樣都好食,好香口👍🏻主菜就叫咗HAIRY CRAB BUTTER UDON,雖然而家唔係大閘蟹嘅season,但係唔知點解佢都可以有好多蟹肉同埋蟹膏,煮出嚟嘅烏冬好好味,一個已經足夠兩個人食🤤甜品就叫咗RED BEAN DAIFUKU,另外因為朋友生日,餐廳免費送咗DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE俾我哋,仲有好多服務員過嚟一齊唱生日歌,令到個氣氛好好,多謝佢哋☺️

2024-07-26
慶祝紀念
生日
  • Hairy Crab Butter Udon
2024-07-27 231 瀏覽
美倫美奐的高級日本餐廳,電梯出口已超有氛圍,餐廳室內的裝修很Chic,室外也設有座位很Chill。*註: 以下中文譯名乃小女子依意直譯而已❤ Akagai 赤貝刺身 $138 以赤貝包葱絲和蘆筍,鮮甜美肥,清新爽口,材料本身的味道不用任何修飾,原味直出。👍🏼 Shredded Celtuce Salad 萵筍絲沙律 $68把萵筍切成一麵條狀,加入木魚凍湯,配合三文魚子的輕微鹹香,是比傳統的冷麵來的更開胃!❤ Caramelized Pumpkin 焦糖南瓜 $88OMG做得太好了!焦糖做得很薄脆,超平勻,每一口都是甜脆的焦糖脆片,南瓜也是充份成熟,口感綿滑,味道清甜!❤ Charcoal Grilled Eel 真‧炭燒鰻魚 $288"Do you want to take a video" 侍應問,回頭一看,侍應已準備好燒紅了的炭,然後夾著炭直接在鰻魚上燒,香味撲出,視覺嗅覺味覺都享受了!❤ A4 Wagyu Cutlet Charcoal 吉列和牛竹炭三文治 $328鬆脆的竹炭麵包,夾著的是香口的吉列,包裹著油脂甘香的和牛,幸福感滿滿!❤️❤ Double Fromage Chees

美倫美奐的高級日本餐廳,
電梯出口已超有氛圍,
餐廳室內的裝修很Chic,
室外也設有座位很Chill。

*註: 以下中文譯名乃小女子依意直譯而已
❤ Akagai 赤貝刺身 $138
以赤貝包葱絲和蘆筍,鮮甜美肥,清新爽口,
材料本身的味道不用任何修飾,原味直出。

把萵筍切成一麵條狀,加入木魚凍湯,
配合三文魚子的輕微鹹香,
是比傳統的冷麵來的更開胃!

OMG做得太好了!
焦糖做得很薄脆,超平勻,
每一口都是甜脆的焦糖脆片,
南瓜也是充份成熟,口感綿滑,味道清甜!

回頭一看,侍應已準備好燒紅了的炭,
然後夾著炭直接在鰻魚上燒,
香味撲出,視覺嗅覺味覺都享受了!

鬆脆的竹炭麵包,
夾著的是香口的吉列,
包裹著油脂甘香的和牛,
幸福感滿滿!❤️

❤ Double Fromage Cheesecake 雙層芝士蛋糕 $68
上層是柔滑的輕盈軟芝士,
下層是厚實濃郁的芝士蛋糕,
雙層口感,加倍滿足💋

❤ Red Bean Daifuku 紅豆大福餅 $68
煙煙韌韌的口感誰不愛,
紅豆餡料也不會太甜。

👍🏼 Graff Pink 格拉夫粉紅鑽 $148
以Gin和燒酌做base的cocktail,
加了Tabasco,微辣的味道很特別!

👍🏼 Crown of the Andes 安第斯王冠 $168
以Vodka做base,
加了不同的水果調酒,
還加了Caramel,
是甜美很易入口的cocktail。

2024-07-22
  • CARAMELIZEDPUMPKIN
  • A4WagyuCutletCharcoalSando
  • CHARCOALGRILLEDEEL
  • Akagai
2024-07-27 188 瀏覽
中環這間餐廳主打日本料理加上酒吧,很近中環地鐵站,餐廳很大,餐廳以很適合朋友來happy hour。❇️前菜蒜頭和蕎頭很醒胃❇️Akagai, Shredded Celture Salad赤貝包住蘆筍和京蔥很爽口,赤貝也很新鮮沙律里面有三文魚籽,蘿蔔蓉,萵筍絲,和木魚絲,口感很豐富❇️Caramelised Pumpkin南瓜有薄薄的焦糖,口感類似拔絲地瓜,本人比較喜歡吃南瓜,比拔絲地瓜更好味👍👍❇️Carcoal Grilled Eel店員即場把炭燒放在鰻魚上面,皮燒得很焦香,空氣中充滿鰻魚香氣,肉質鮮嫩,人口即溶❇️A4 Wagyu Cutlet Charcoal SandoA4厚切和牛,肉質鮮嫩,配上外層竹炭三文治,超級好食😋😋😋❇️Red Beam Daifuku滿滿的紅豆在大福草餅里❇️Matcha Chesscake充滿綠茶味❇️Lily Safra, H20 SourLily Safra里面有大塊橙皮,自製士多啤梨醬,和苦艾酒,口感豐富H20 Sour面頭充滿蛋白

❇️前菜
蒜頭和蕎頭很醒胃

赤貝包住蘆筍和京蔥很爽口,赤貝也很新鮮
沙律里面有三文魚籽,蘿蔔蓉,萵筍絲,和木魚絲,口感很豐富

❇️Caramelised Pumpkin

❇️Matcha Chesscake
充滿綠茶味

❇️Lily Safra, H20 Sour
H20 Sour面頭充滿蛋白

中環浪漫格調樓上西日混合風酒吧原來中環有一間樓上的摩登日式酒吧,走西日混合風格,裝修型格有情調,非常適合情侶及聚會。設有室內座位及室外梳化位,不倒mon,kiwibird,濛仔和luffy就選左室內,因為夏天太熱啦~開胃前菜兩小碟:1.酸脆紅色酸堯頭2.麵豉醬蒜頭Hamachi Hamachi賣相以花形上碟,十分吸引~其實就是新鮮的油甘魚刺身,加上苦瓜薄片,蟹籽和輕量鹹蛋黃醬,自己捲成一件入口,類似刺身手捲~Pickled Tomato Salad 同樣以花的形式上枱,將番茄去皮圍繞白色滑溜忌廉,竟然沒有番茄的草腥味~Caramelized Pumpkin大大片南瓜切成六片,焦糖面的日本南瓜,旁邊有適量杏仁碎,味道甘甜好飽~Tonkatsu跟日本著名的炸豬排一樣,皮脆肉嫩多肉,炸粉極度輕薄,伴有椰菜絲沙律可解膩~Hairy Crab Butter Udon日本讚歧烏冬,中間有一隻雞蛋及大量蟹肉,灑上黑芝麻粒~從來沒有吃過如何蟹味濃烈的烏冬,比起米飯更加飽肚~甜品ouble Fromage Cheesecake & 紅豆麻糬酒smanthus Sour & CosmopolitanOsm
中環浪漫格調樓上西日混合風酒吧

開胃前菜兩小碟:
1.酸脆紅色酸堯頭
2.麵豉醬蒜頭

Pickled Tomato Salad

Tonkatsu

Hairy Crab Butter Udon

甜品:
Double Fromage Cheesecake & 紅豆麻糬

酒:
Osmanthus Sour & Cosmopolitan
Osmanthus Sour由氈酒,桂花糖漿及sour mix調成,帶桂花香味

AOAO
2024-07-24
30 分鐘 (堂食)
2024-07-25 163 瀏覽
#fatchubelly中環📍AOAO (中環)今日行過中環 想去chill吓,見到AOAO menu 有好多fusion 菜,幾得意所以入咗去試吓,食物環境都十分高質!✨💥Akagai赤背刺身包住蘆筍 口感香甜,亦都帶少少辣味整體感覺好新鮮鮮甜😋💥Shredded Celtuce Salad 前菜係一絲絲嘅萵筍配埋蘿蔔蓉同埋鰹魚汁再加埋三文魚子做點綴口感豐富 亦都充滿日式風味👍🏻💥Caramelised Pumpkin焦糖南瓜非常香脆 🎃食落去表皮有焦糖嘅糖衣第一次食會好有驚喜 推薦大家可以去試吓🤩💥Charcoal Grilled Eel店員會喺上菜前用炭燒糖鰻魚皮🔥令到外皮充滿炭燒味之餘 亦都變得非常之香脆可口魚肉非常彈牙 亦都好香鰻魚味推薦大家加檸檬汁 食落會更加鮮甜🍋💥A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sandal竹炭麵包配上A4和牛🐄和牛嘅油脂感好豐富 入口即溶吉列嘅亦都好鬆脆整體嘅口感好滿足 好邪惡打卡亦都一流 📷💥Red Bean Daifuku & Chessecake紅豆大福外皮好煙靭😍紅豆亦都比得好足料芝士蛋糕濃郁細滑☺️Creamy都嚟亦都入口即溶
#fatchubelly中環

📍AOAO (中環)

💥Akagai
赤背刺身包住蘆筍
口感香甜,亦都帶少少辣味
整體感覺好新鮮鮮甜😋

紅豆大福外皮好煙靭😍
紅豆亦都比得好足料
芝士蛋糕濃郁細滑☺️
Creamy都嚟亦都入口即溶

AOAO (中環)
2024-07-25 1227 瀏覽
餐廳設計新穎時尚,踏出lift 門看到一個旋轉的球體,餐廳有分室內室外,室外是飲酒的地方。全間主打日式fusion菜式L'INCOMPARABLE (drinks)有 Whiskey + Earl Grey 味道,好清幽,還有rose 香味易入口,好適合女士們飲。AOAO Sangria ( drinks)是松子酒mix 香檳,還有紅莓調配成,好tropical,飲落清甜充滿果香。HAMACHI油甘魚好大片,擺盤很美,肉質鮮甜,配上有少少苦瓜和三文魚子,開胃菜非常好。PICKLED TOMATO SALAD with Tomato ConsomméCream主要係蕃茄開胃小菜,配上甜甜酸酸嘅creamy芝士,提升味蕾嘅感覺。CARAMELIZED PUMPKIN用杏仁同肉桂桂,煎烤過的南瓜外層有焦糖。是一個很健康嘅餸菜。TONKATSU用上等的伊比利亞豬頸肉,炸粉厚度適中,能夠保持豬扒的肉質。HAIRY CRAB BUTTER UDON大閘蟹肉份量超多,烏冬的肉汁好像也用上蟹肉來烹調,吃完有飽肚感。最後一定要吃日式甜品糯米糍和綠茶蛋糕,好味😋總結朋友十分滿意我為佢安排嘅生日飯🫶

L'INCOMPARABLE (drinks)

AOAO Sangria ( drinks)

HAMACHI

Cream

TONKATSU
用上等的伊比利亞豬頸肉,炸粉厚度適中,能夠保持豬扒的肉質。

最後一定要吃日式甜品

糯米糍和綠茶蛋糕,好味😋

總結朋友十分滿意我為佢安排嘅生日飯🫶
Plicked Tomato salad
L'INCOMPARABLE  &  AOAO Sangria
dessert
  • Tonkatsu
  • L'INCOMPARABLE
  • Red Bean Daifuku
2024-07-24 138 瀏覽
AOAO餐廳內燈光昏暗,好有情調,仲有室外梳化位🥂和室內坐位,好啱談心暢飲,將日式食材創意呈現出嚟,值得一試❤️✨Akage以爽口赤貝包上蘆筍和京蔥,口感清爽鮮味✨Shreddedceltuce Salad用萵筍刨成絲,配以蘿蔔蓉、三文魚籽、木魚絲,基底是鰹魚汁,好清爽✨Caramelized Pumpkin日式南瓜🎃味道非常香甜,口感軟滑,南瓜包裹上薄薄焦糖,更顯香甜,外脆內軟,非常好吃✨Charcoal Grilled Eel視覺效果滿分,侍應會用燒熱嘅備長炭炙燒白鱔,傳出陣陣炭香,炙燒後的魚皮燒到焦香,肉質爽彈厚身👍🏻✨A4 WA Gyu Cutlet Charcoal Sando竹炭麵包用牛油烘香味,夾住以吉列A4和牛🥩牛肉烤得粉嫩,油脂豐富,一咬落去牛肉有入口即溶的感覺,配合烤得香脆的麵包,口感豐富✨Matcha Cheese Cake 抹茶🍵芝士味道香濃,芝士蛋糕綿密細膩,不會太甜✨Red Bean Daifuku有三件日式紅豆🫘大福,外層煙煙韌韌,紅豆餡滿滿的不會太甜✨Pineapple Juice冰凍清甜,非常解渴🍍

✨Akage
以爽口赤貝包上蘆筍和京蔥,口感清爽鮮味

✨Shreddedceltuce Salad

✨Caramelized Pumpkin

✨Charcoal Grilled Eel

✨Matcha Cheese Cake
抹茶🍵芝士味道香濃,芝士蛋糕綿密細膩,不會太甜

✨Red Bean Daifuku
有三件日式紅豆🫘大福,外層煙煙韌韌,紅豆餡滿滿的不會太甜

✨Pineapple Juice
冰凍清甜,非常解渴🍍
2024-07-23 160 瀏覽
係星期五嘅晚上大家臨近放假都想搵間靚餐廳chill吓,最後揀咗喺中環呢個聚腳點!AOAO!Akagai新鮮赤貝包着京蔥及蘆筍,口感鮮甜,醬汁帶有少少包住清脆口感嘅蘆筍,再配上微辣醬汁,好RefreshShreddedceltuce Salad用萵筍絲,三文魚籽和木魚絲,再加上蘿蔔蓉同醬汁,萵筍絲口感爽脆,係一款好岩既夏天食沙律Caramelized Pumpkin日式南瓜上加上薄薄焦糖,味道香甜、外脆內軟,南瓜嘅甜味同焦糖都幾夾,再加上脆脆果仁 Charcoal Grilled Eel白鱔送來時,店員會即場把白鱔加以炭燒,外皮燒到焦香脆口,肉質爽彈,不錯不錯A4 WA Gyu Cutlet Charcoal Sando炸過A4和牛,配上甜甜嘅竹炭多士,和肉質鮮嫩,油脂香口,食落鮮嫩蛋黃醬嘅香氣融合和牛同埋多士,很夾Signature CocktailL'INCOMPARABLEBlacklabel 夾雜着淡淡嘅eral grey香味值得一試呢度無論係食物同埋飲品都好啱係返工之後嚟鬆一鬆!!朋友對呢度嘅評價都好高😏
AOAO!

Akagai

Shreddedceltuce Salad

Caramelized Pumpkin
日式南瓜上加上薄薄焦糖,
味道香甜、外脆內軟,南瓜嘅甜味同焦糖都幾夾,再加上脆脆果仁

Charcoal Grilled Eel

蛋黃醬嘅香氣融合和牛同埋多士,很夾

Signature Cocktail

L'INCOMPARABLE