2020-12-06 111 瀏覽
Amelia Hong Kong已經是第二次來Amelia Hong Kong上次是因為朋友說很喜歡這裡的晚餐特地去試試午餐是怎樣印象中是環境舒適有室外海景的店子食物擺盤都很fine dining的格式今天只想找個寧靜的角落吃晚餐想起了這裡 也想起那天喝了杯印象難忘的cocktail心想再試試各種signature cocktails甫進去見晚上的格局很不一樣人不算多在遠離海景的一角坐下也沒關係反而樂得遠離作樂的人群細看餐牌酒牌一整本主要是歐洲的餐酒也有日本酒 有別一般的西餐廳總是打著正宗旗號Amelia 主打fusion的菜式主餐牌一整頁是small plates後面是main course 跟甜品說真的small plates對我的吸引力較大最後我們點了1份bread , 1份small plates2份main course 跟2杯signature cocktailHomemade bread with bone marrow燒得香口脆脆的表面用小銀匙刮下去是滿滿油脂塗上酸種麵包 一口牛骨髓一口牛油 每一口都是滿足Beef and oyster tartare with pic

Amelia Hong Kong

燒得香口脆脆的表面
用小銀匙刮下去是滿滿油脂
塗上酸種麵包
一口牛骨髓一口牛油 每一口都是滿足

Beef and oyster tartare with pickled mustard seeds and toast
牛肉他他是每一家西餐廳的寵兒
鮮牛肉加生蠔的配搭也是出奇地配合
帶有一點點的腥香 味道一點都不違和

Iberico pork loin with Miso sweet potato, Kohralbi in apple Gastrique
黑看豬肉份量不多
但油花豐富反而吃多會膩
擺盤好漂亮
視覺也是一享受

Australian wagyu short rib with Chimmichuri, confit shallots and sweet potato leaf
日本和牛那樣講究就不用了
澳洲和牛牛肋肉已令人大滿足
比較之下我比較喜歡上面的pork loin
整道菜比較有口感

Black mamba (Toasty, sweet and bitter)
上面有燒過的棉花糖
味道比較甜苦之間
Tropical thunder Old fashioned (Strong, fruity and sweet)
如名字一樣 強如熱帶風暴
送了我們2杯free drinks
好幸運
每一道菜都很出色
果然是米芝蓮廚師的加持之下不令人失望
繼上一次來食過晚飯,令我留低深刻的印象,早排更特意約了時間食下午茶☕️,平日過來,想唔到都座無虛席,不少人亦點了餐廳的三層下午茶,雖然不能坐在戶外,但靠窗邊坐,仍然欣賞到維港的景色,當日天氣晴朗☀️,陽光照射入餐廳,感覺特別舒服。下午茶以湖水綠色心形的托盤承載着,高貴優雅,先由最底層的咸點講起。迷你煙肉漢堡包🍔 2件,細細件漢堡包好的骰,好易入口,裏邊有煙肉和沙律醬。芝士蕃茄酥盒 2件,新鮮的番茄配上水牛芝士粒,清新得來入口鬆化。煙三文魚三文治 2件,三文治夾住煙三文魚和生菜🥬,清爽可口。至於第二層便是甜品啦。Oreo忌廉蛋糕 2件,頂層是Oreo曲奇然後是Oreo忌廉蛋糕,口感幾討好,不會太甜。Raspberry 吉士脆餅 2件,看上去很精緻的甜品,紅莓配吉士醬,酸甜可口。芒果小蛋糕 2件 ,很可愛的小洋甘菊朱古力,檸檬黃的朱古力皮很薄,入口即溶,裏面是淡淡的芒果慕絲,很值得一讚。最頂層是朱古力貝殼蛋糕 2件,鬆軟的貝殼蛋糕表面塗上朱古力漿,薄薄一層好似脆皮朱古力。Macaron 2件,奶白色的Macaron 原來是杏仁口味,杏仁味十分突出,甜度比例剛剛好。提子鬆餅 2件,提子鬆餅可以話

至於第二層便是甜品啦。

最頂層是

提子鬆餅 2件,提子鬆餅可以話係餐廳嘅招牌,外脆內軟,配上大大粒提子增加口感,不能不塗上軟滑的忌廉牛油和自家製草莓醬,食多兩件都唔會覺得膩。

另外下午茶跟兩個餐飲。

聽著 Jazz🎶 ,品嚐著精緻的下午茶,同朋友👭傾下計,都咪話唔寫意。
下午茶
2020-12-02 90 瀏覽
就在限聚令,餐廳更收緊措施前,約姊妹們聚聚,原本預約了露天的位置, 怎料這天陽光太猛烈,還是轉回室內吧! 餐廳侍應很有禮貌, 很通容地將我們轉回室內座位, 餐廳有午餐套餐, 根據不同的主菜定不同收費, order了四款不同的菜式, 大家分享, 頭盤有湯及沙律, 都是一 般水準 , 麵包幾特別有咬口 ,外脆內軟, 沾著橄欖油意大利陳醋果然香滑,主菜到了, 鮮龍蝦拼龍蝦汁意粉,味道非常鮮美,龍蝦新鮮彈牙,雪魚也很新鮮,牛柳鮮嫩淋滑,最後試埋雞胸肉,出奇地嫩滑有雞味。 怪不得這家餐廳經常爆滿, 食材味道很重要 ,侍應的招呼也非常好, 就欠收銀姐姐,收銀時說一句多謝, 這就完美了。
2020-12-02 88 瀏覽
終於有時間寫返餐生日飯嘅review, 因為staycation 所以係Marco polo hk 住就會有harbour city 嘅meal voucher 我地最後揀左Amelia我地每位都業呢間餐廳好高評價所以特登寫返食評食物賣相好 味道高質 特別係佢地嘅cocktail 唔係得個樣我地有叫mojito 係一隻雀仔嘅嘅杯味道特別係好用心調制 味道十分易入口侍應哥哥都好nice 好主動幫我地影合照重合砌好啲餸 擺到靚靚咁先影好細心
我地最後揀左Amelia

2020-11-07
慶祝紀念
生日
2020-11-30 128 瀏覽
今時今日嘅海港城已經冇大量嘅自由行或者旅客,但係商場都冇想像中咁冷清,仲有唔少香港人幫襯今日就同朋友嚟到Amelia食fusion菜!餐牌簡潔不失高貴炭燒八爪魚 菊芋伴蕃茄沙律🥗八爪魚烤得唔錯,嗌完勁快黎到八爪魚食到中間亦都夠軟熟,肉質彈牙,唔會食擦子膠咁,鮮味十足蕃茄沙律有不同款嘅蕃茄,酸酸甜甜非常開胃伊比利亞黑毛豬里肌 法式焦糖蘋果醋醬配味增地瓜及球莖甘藍葉,個名長到呢!色澤賣相都好高質,黑毛豬口感柔軟 熟成度剛剛好,配埋個蘋果醋醬 互相輝影 一流!原隻鮮緬因龍蝦法式龍蝦汁手工意粉首先講吓意粉質地屬偏硬,爽口彈牙比平時食開嘅意粉更加有份量!原隻龍蝦好鮮味燒得剛剛好 Hakuna Matata見到個名就嗌咗!一邊享受維港景色,一邊飲住呢杯咁有特色嘅無酒精雞尾酒,都咪話唔浪漫總結,服務態度同食物都係中上級 尤其係個黑毛豬真係有今生冇來世!
今日就同朋友嚟到Amelia食fusion菜!

餐牌簡潔不失高貴

炭燒八爪魚 菊芋伴蕃茄沙律🥗
八爪魚烤得唔錯,嗌完勁快黎到
八爪魚食到中間亦都夠軟熟,肉質彈牙,
唔會食擦子膠咁,鮮味十足
蕃茄沙律有不同款嘅蕃茄,酸酸甜甜非常開胃

原隻鮮緬因龍蝦法式龍蝦汁手工意粉
原隻龍蝦好鮮味燒得剛剛好

Hakuna Matata

2020-11-24
2020-11-29 74 瀏覽
再次幫襯呢間餐廳,今次就試下佢既下午茶時段,同時想睇住個海景由日頭到夜晚既變化,覺得好有味道好有感覺。首先我地先叫左個2人tea set, 呢個set 有10件甜點同6件鹹點,仲有2件提子scones. 等我介紹下呢樣野食先,鬆餅既表層焗到金黃色, 而佢既質感鬆化帶,甜而不膩,再配左士多啤梨醬同鮮忌廉,更可令味道昇華。另外鹹點仲有漢堡包、三文治等。三文治配煙三文魚,漢堡包細細個,達至輕食既效果,都唔想食咁飽!之前已經食左好多甜點了haha 野飲方面我叫左錫蘭紅茶,tea set 包一杯coffee/tea, 叫其他要額外比錢。紅茶飲完可以refill, 可以解膩,幾好!最後,我地仲叫左個原始森林-覆盆子朱古力mousse, 呢個甜品令我有驚喜,佢唔止得個樣,味道都好特別,好好味呀。食落好似有d開心味🤣🤣 creamy! 必點甜品呀!

2020-11-28 96 瀏覽
星期五晚上選擇來到海港城呢間眺望維港夜景的西餐廳食晚餐,加上有米芝蓮既加持,已經bookmark左好耐想試試,今晚終於有機會。餐廳情調氣氛甚佳,想看維景景色的朋友記得提早預訂。晚餐從small plates到big plates都有多款選擇。喜歡飲cocktail的朋友見到drink menu應該都會選擇困難症,每款都好吸引。率先點了一杯Mocktail- Hakuna Matata $70呢杯mocktail主調以熱情果、菠蘿、青檸及蜜糖製成,十分清新,但又不會過酸,為主菜揭開序幕!炭燒八爪魚及菊芋伴小番茄沙律 $198另外一款前菜點了炭燒八爪魚及菊芋伴小番茄沙律, 見到呢條八爪魚尾已經忍唔住驚嘆了一聲,太大條了吧。以炭燒方式烹調,口感很彈牙,配超甜小番茄,頗特別的一道前菜。原隻鮮緬因龍蝦法式龍蝦汁手工意粉 $338期待已久既龍蝦意粉,特別喜愛手工意粉,咬起來的感覺特別有口感,龍蝦汁滲透意粉,十分推薦。伊比利亞黑毛豬里肌法式焦糖蘋果醋醬配味僧地瓜及球莖甘藍葉 $298另外一道主菜,點了呢道黑毛豬,部位豬里肌特別嫩口,另外配上的醬汁也很特色,焦糖蘋果醋醬,甜甜的,加上地瓜,兩者之間達到
餐廳情調氣氛甚佳,想看維景景色的朋友記得提早預訂。

炭燒八爪魚及菊芋伴小番茄沙律 $198

原隻鮮緬因龍蝦法式龍蝦汁手工意粉 $338

另外一道主菜,點了呢道黑毛豬,部位豬里肌特別嫩口,另外配上的醬汁也很特色,焦糖蘋果醋醬,甜甜的,加上地瓜,兩者之間達到提升作用,令整到菜口感甘豐富。

希望下次可以坐近窗口位置,品嚐美食之餘可以眺望景色。

2020-11-27 453 瀏覽
今日同朋友嚟到一間好寬敞裝修好靚嘅餐廳食嘢由於係下午茶時間,所以我哋就叫咗$580下午茶set佢有10款甜點同埋6款鹹點,仲有鬆餅 嘢食好精緻,落咗心思,我印象最深刻嘅就係慕絲系列嘅甜點黃色嘅波波裏面係芒果味嘅慕絲,係好清新嘅香芒,好creamy,仲加入椰絲,令口感更加有層次,勁鍾意❤️macaron 外殼略脆,中間夾心餡料軟軟嘅,味道香甜,隱約有杏仁香味添!馬德蓮蛋糕嘅口感鬆軟可口,味道同樣香甜。 其他甜點都睇得又食得!☺️鹹點方面我鍾意食漢堡包,裏面嘅肉好鹹香,仲可以加少少鬆餅嘅鮮忌廉落去,又係另一種食法跟住配左嘢飲嘅,我揀左朱古力咖啡,味道好香濃,慢慢嘆跟住我哋仲叫咗炭燒八爪魚及菊芋 伴小蕃茄沙律🥗炭燒八爪魚香噴噴,別有一番風味! 真係好好食,肉質彈牙,好軟腍,鮮味十足,烹調火候適中!同埋好大條, 兩個人食就啱啱好🥰蕃茄沙律裏面有好多款蕃茄,酸酸甜甜,好開胃,解膩一流呀今日嘅用餐體驗真係好有驚喜呀,因為啲菜式都好有創意,呢度都坐得好舒服,唔錯啊
今日同朋友嚟到一間好寬敞裝修好靚嘅餐廳食嘢
由於係下午茶時間,所以我哋就叫咗$580下午茶set
佢有10款甜點同埋6款鹹點,仲有鬆餅

嘢食好精緻,落咗心思,我印象最深刻嘅就係慕絲系列嘅甜點

馬德蓮蛋糕嘅口感鬆軟可口,味道同樣香甜。
其他甜點都睇得又食得!☺️

跟住配左嘢飲嘅,我揀左朱古力咖啡,味道好香濃,慢慢嘆

跟住我哋仲叫咗炭燒八爪魚及菊芋 伴小蕃茄沙律🥗

2020-11-25
下午茶
2020-11-27 101 瀏覽
這家位於 尖沙咀-海港城海運大廈 的西餐廳 Amelia Hong Kong, 名字響噹噹 , 而且大有來頭 , 餐廳在意大利當地曾經 "摘星" , 乃著名 "米芝蓮一星" 食府 , 主打新派歐洲料理 .... Amelia Hong Kong 的行政總廚 Paulo Airaudo 亦曾為多間米芝蓮餐廳的星級主廚 , 認真有料到 ~餐廳的裝修和設計充滿都市活力感 , 還有露天座位 , 可觀看維港景色 , 餐廳座位尚算寬敞 , 情調和氣氛都不錯 , 非常適合夫妻/情侶到此用餐 ~Menu ~Cream of Tomato Soup 蕃茄忌廉湯 : 湯的質地濃稠又 creamy, 蕃茄味道濃郁鮮香卻沒有太多草青味 , 酸甜度亦很平衡 , 極美味 ~Australian Wagyu Short Rib with Chimmichuri, Confit Shallots and Sweet Potato leaf 澳洲和牛牛肋肉 配阿根廷青醬伴紅洋蔥及蕃薯葉 : 賣相很有睇頭 , 份量也不少 , 牛肋肉的熟度是 medium well, 肉味濃郁且肉質軟綿 , 把牛肉沾上味道青香而微妙的阿根
這家位於 尖沙咀-海港城海運大廈 的西餐廳

Menu ~

Australian Wagyu Short Rib with Chimmichuri, Confit Shallots and Sweet Potato leaf 澳洲和牛牛肋肉 配阿根廷青醬伴紅洋蔥及蕃薯葉 : 賣相很有睇頭 , 份量也不少 , 牛肋肉的熟度是 medium well, 肉味濃郁且肉質軟綿 , 把牛肉沾上味道青香而微妙的阿根廷青醬來吃 , 味道既霸道又富有個性 , 整體的口感層次和味道都十分豐富 , 珍饈也 ~

Hazelnut Coffee Cake 榛子咖啡蛋糕 : 賣相精巧 , 味道濃香踏實又不會太甜 , 蛋糕的質地細緻軟綿 , 味道精奇 , 美味超凡 ~

真不愧為 "星級食府" ~

本篇完 ~
2020-11-27 110 瀏覽
鍾意去小店的人,或者就係鍾情於餐廳的人會同你傾偈、分享及交流,等你餐飯有多於食物的享受。而打着西班牙招牌的Amelia,竟然有同樣嘅驚喜。佢哋嘅侍酒師十分之認真地向我們介紹琴晚佢開咗一支超過五十年歷史的意大利紅酒,就係未開餐前,就等你置身於歐洲嘅世界。Kevin係一位十分年輕但好有經驗嘅侍酒師,佢態度親切熱情,與我娓娓到來這支五十年紅酒的特別之處,亦提及靚紅酒的話,就是瓶身都值錢架。而佢最新設計的酒單在China’s Wine List of The Year Award 2020中被選為最佳的50名,實在係令人期待一支支試晒佢精挑細選嘅靚酒。Amelia的食物走西式路線,而擔著西班牙最著名的飲食之都San Sebastian的名號而來,不禁令我暗自期待。懷著我對San Sebastian 嘅Taco 既口水,踏著這間氣氛熌黑迷人的西餐廳,隱約感受到維多利亞港的海風。我哋兩個人,唔算太大胃口,揀咗一人一個主菜,佢着各自喜歡的紅白酒。我嘅飲酒知識不算太豐富,但很好學,所以同Kevin侃侃而談。不只侍酒師親切熱情,每位侍應送上食飯時,都會輕輕介紹菜式,等你多一個角度了解菜式的巧妙之處。自製

自製面包配牛骨髓
朋友知道這裡的牛骨髓知名度高,所以特意叫了。我從來沒有以這個方法食過牛骨髓,感覺上似是高級牛油,因為牛骨髓本來味濃,用小許香草香料焗一焗,就已經是原汁原味。控制得宜的火候,將牛骨髓的水份保留住,骨髓的脂肪伴以鬆軟的面包,在口中輕輕融化,感覺就是吃了精華油。

伊比利亞黑毛豬里肌佐法式焦糖蘋果醬 配味僧地瓜配球莖甘藍菜

這款豬里肌,其實即是豬背脊中間部分,由於肉質纖維細及比較緊密,不適合長時間烹煮,要保持肉味濃及肉質富咬勁,一黎要工序謹慎,二黎都要考考廚師的功夫。侍應介紹時就提到餐廳用將豬里肌煮至七成熟,再用炭爐燒。粉紅色豬里肌未有落重調味,保留肉質的原汁原味,後則放上炭爐而散發著炭香,配上焦糖蘋果醬,引出肉質的甜。而羽衣甘藍以味僧調味,咸香平衡蘋果醬的香甜,令整個菜式層次豐富。而地瓜蓉,即係蕃薯蓉,令菜式有更多一層的口感。

整個菜式的擺盤走淺粉色系,感覺猶如抽象主義Paul Klee的一幅作品。

澳洲和牛牛肋肉 配阿根廷青醬伴紅洋葱及蕃薯葉

這個菜式與豬里肌一樣,都是配以不同的蔬菜點綴肉類,對我來說,撥開蕃薯葉見到一份軟綿的牛肋肉,煮到好似牛腩河的牛腩般鬆軟,啖啖肉的感覺。蕃薯葉的草青味及焦糖味的紅洋蔥能夠平衡牛肉的油膩感,而阿根廷青醬帶來的酸甜味同樣豐富了牛肉的味道又不喧賓奪主。

禁果之果實

來到甜品,是綠葉上的一點紅。粉紅色的蘋果令人垂涎欲滴,就如禁果似的,令你很想立即放進口中。紅莓及忌廉,酸酸甜甜,配上朱古力脆脆,是晚餐的完美結束。

#西餐 #香港美食 #甜品 #尖沙咀美食 #美食 #港女 #吃貨 #食好西 #相機食先 #amelia #finedinning #hkfood #hkfoodie #foodstagram #foodporn #hkig #foodiehk #foodblogger #hkrestaurant #hkfoodblogger #beef #pork #wine #westernfood #spain🇪🇸 #hkgirl #tb
2020-10-28
上星期去左Amelia度食嘢啱啱好嚟嘅時候係大概下晝四點,我哋兩姊妹坐喺度傾咗一陣計食住下午茶,非常之悠閒嘅下午就甘過咗啦,望住個日落食嘢氣氛,坐到唔願意離開。講返食物方便,今次係我第二次嚟呢間餐廳,個人認為下午茶套餐鹹點比甜點好食,三文治🥪同小型漢堡包比較出色,Scone伴上醬都好味,不過甜點方面對你黎講就比較甜少少,所以呢一度可以係甜度上作調整。另外我哋點左黑松露薯條同埋一個炭燒八爪魚,餐廳職員介紹個八爪魚係必食項目,食落去都幾彈牙,鮮味十足,打卡同味道都一流,下次嚟都一定要再試吓。

2020-11-26 66 瀏覽
今日同朋友在尖沙咀逛街購物,在海港城買了一大堆日本牌子的衣服。走著走著,已是晚上用餐的時候,所以便馬上找東西吃啦。幸好有位聰明的好友,原來他一早已經訂座,我們便順利入店吃晚餐。 這間Amelia來頭不少,它是來自聖塞巴斯提安的米芝蓮一星餐廳。餐廳老闆兼行政總廚在開業6個月後便馬上獲得米芝連頒發一星殊榮,實力高強,人氣旺盛。 西班牙辣香腸及烤大蝦藏紅花圓米燉飯 $258 餐廳出名創意西餐,這碟燉飯味道同樣新奇有趣,是甚少能品嚐到的美味。燉飯的軟硬度剛剛好,每一粒都吸滿醬汁,而辣香腸的味道很特出,鹹香味非常特別! 冬日狂歡 $108 冬日狂歡蛋糕,真有聖誕節氣氛。用上聖誕的兩種主角顏色,綠色和紅色做主調,打卡一流。蛋糕是開心果莓香奶油口味,不會太甜,很合我的胃口。

,我們便順利入店吃晚餐。

西班牙辣香腸及烤大蝦藏紅花圓米燉飯 $258

餐廳出名創意西餐,這碟燉飯味道同樣新奇有趣

冬日狂歡 $108

冬日狂歡蛋糕,真有聖誕節氣氛。用上聖誕的兩種主角顏色
2020-11-19
2020-11-25 775 瀏覽
朋友生日又帶佢去食好野啦…大家都想試牛骨髓好耐…趁佢生日就同佢黎呢間有海景既米芝蓮餐廳啦.但咁價錢有少少名過於實….單單睇每一道菜好似唔貴, 但佢係超級細份...生蠔配風乾火腿啫哩及番茄泡沫: 呢個配塔係第一次食…都幾得意既…蕃茄泡沫既味唔係好出, 反而佢果小小火腿啫哩好夠味, 有小小搶左生蠔既鮮味.自家製麵包配牛骨髓:  牛骨髓好滑, 但唔陪香, 有少少膩既感覺, 所以一定要配麵包一齊食. 要讚下佢個麵包, 外脆內軟, 好好味. 炭燒八爪魚: 好香炭燒既味道, 但$188 得一條仔….紐西蘭天然放養雞: 個個都話好味, 我又試下啦…雞肉係好嫩滑….完架喇, 冇咩特別法式龍蝦汁龍蝦手工意粉: 手工意粉唔錯. 汁既濃度都岩岩好, 每條意粉就做到掛汁..但要 $328略貴炭燒澳洲和牛斧頭排: 反而呢個排既炭燒味唔夠八爪魚香, 但牛既味道係OK的.訂位時講明生日會有個有寫名既甜品送,  我地坐低無幾耐都有侍應過黎 re-confirm我個booking,我以為佢地係同時re-confirm個甜品啦. 點知佢地最後係唔記得左, 要我O係我朋友面前問個侍應話生日個甜品….咩驚喜都冇哂啦但公道講返

炭燒八爪魚: 好香炭燒既味道, 但$188 得一條仔….

我個booking,
我以為佢地係同時re-confirm
甜品啦.

但公道講返句, 佢送呢個甜品係幾好味既.
生蠔配風乾火腿啫哩及番茄泡沫
生日
自家製麵包配牛骨髓
炭燒八爪魚
炭燒澳洲和牛斧頭排
Sunset🌅 + Afternoon Tea🍰☕️🍴 = My Beautiful Day💕..一個海港。。只有一個海港城💫。對呢個海港城Slogan 真係特別深刻,呢日就黎左Harbour City 舊地重遊,見到一間意大利西餐廳🍽 亦屬米芝蓮餐廳,環境看著不錯呢,開揚景觀又望到維港景致,順路來吃個Afternoon Tea 吧💕。.正好陽光明媚,秋天🍂 相對坐Outdoor 好舒服,不太熱而陽光燦爛☀️,來個露天下午茶🍽,感覺休閒又舒服,頓時覺得生活很美好。.ll $580下午茶🍽 當然要先來個Afternoon Teaset 吧❤️,精緻又討好既甜品架,3層Layer 有咸有甜:mini burger, sandwich, macaron, tart, mousse cake, madeleine, scone, 款款都美美的又可愛。.ll $198ll $98另外亦點選了2份咸點小食:炭燒八爪魚🐙 口感新鮮彈牙,確係吃出啖啖炭燒香🖤,有咬勁呢;而松露薯條🍟 雖然小小一碗,但每條薯條都很金黃香脆💛,過過口癮吧。..最後餐飲點少得:+$20 ll,一壺自由添加,滿有花香;+$25 ll

l[Afternoon Three Layered Tea Set]l $580

l[Charcoal Grilled Octopus w/ Smashed Potato]l $198

l[Truffle Pomme Feites]l $98

最後餐飲點少得:+$20 l[Roseship & Hibiscus 花茶🌹]l,一壺自由添加,滿有花香;

+$25 l[Royal Snake ☕️]l Coffee Smoothie,再欣賞住迷人海港,燦爛既陽光確係特別溫暖🌅,慢慢地日落過後,晚上既餐廳倍感浪漫氣氛,待在這裡真係好寫意。
×××[Amelia Hong Kong]×××
©尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖
二人下午茶性價比高,食物精緻 $580💟10件甜點💟6件鹹點💟2件提子鬆餅餐廳有靠窗位置,可以望到海景💖環境非常Chill🍸鹹點:▪️迷你煙肉漢堡包🍔煙肉薄薄地,幾香,漢堡包細細個唔會太油膩~▪️芝士蕃茄酥盒:夠香脆,蕃茄夠fresh,同芝士好夾▪️煙三文魚三文治🥪味道唔錯~甜點:▪️ 首先有熱辣辣嘅scone😍:牛油味幾香,配有士多啤梨果醬🍓及鮮忌廉,好食😋▪️Oreo忌廉蛋糕:入面充滿Oreo cream,好特別▪️Raspberry 吉士脆餅: 餅底香脆,有少少吉士醬配上raspberry ~酸酸甜甜▪️黃色蛋糕仔:賣相好靚,帶點果香,入面有cream▪️朱古力貝殼蛋糕:唔會太甜,清清地幾好▪️Macaroon: 帶點果仁味~整得幾好食 !餐廳環境唔錯,食物精緻好食,打卡一流!

二人下午茶性價比高,食物精緻 $580
💟10件甜點
💟6件鹹點
💟2件提子鬆餅

餐廳有靠窗位置,可以望到海景💖環境非常Chill🍸

鹹點:

▪️芝士蕃茄酥盒:夠香脆,蕃茄夠fresh,同芝士好夾
▪️煙三文魚三文治🥪味道唔錯~

甜點:
▪️Oreo忌廉蛋糕:入面充滿Oreo cream,好特別

▪️Raspberry 吉士脆餅: 餅底香脆,
有少少吉士醬配上raspberry ~酸酸甜甜
▪️黃色蛋糕仔:賣相好靚,帶點果香,入面有cream

▪️朱古力貝殼蛋糕:唔會太甜,清清地幾好

▪️Macaroon: 帶點果仁味~整得幾好食 !

餐廳環境唔錯,食物精緻好食,打卡一流!