2022-07-22
今日天氣好好,揀咗一間靠近海邊嘅海港城餐廳Happy Friday。雖然餐廳大部份座位唔係靠近海邊,但環境闊落,部份位置可以遠眺海景,侍應服務態度都好好。因為天氣太熱,就冇揀選戶外座。Amelia嘅Lunchset menu 多元化,有配合生酮飲食嘅客人,不過我今日要食盡佢,所以無簡健康餐單~Lunchset menu只係星期一至五12:00-3:00pm時段提供。包括自家製麵包+開胃小菜(即沙律)+餐湯(今日係南瓜湯)+主菜。值得一提嘅係南瓜湯,落咗少少孜然粉,飲落有少少特別。主菜揀選左澳洲夏松露意大利燉飯($298)+香辣龍蝦意大利手工麵($398)。我覺得意大利飯比較出色,香濃嘅黑松露味道。因為手工意粉略為冇咁滑身,不過意粉汁係龍蝦湯味,加上龍蝦爽口彈牙,彌補左意粉嘅失色。最後值得一提嘅係加$20嘅飲品,我同朋友分別叫咗一壺茶,茶嘅size同出面飲茶嘅茶壺一樣大,分量十足我揀選嘅係熱嘅熱情果烏龍茶,十分清新。配上榛子朱古力甜品($128),消滯又可以滿足第二個胃Happy Friday就禁渡過
意大利
Happy Friday就禁渡過