1. 復活節紅日 -> 只有正價menu, 無weekend holiday lunch set!2. 單叫2個main only -> 埋單連加一$930     -> 香辣龍蝦意大利面 $388   -> 36小時慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯 $4583. 上菜快 -> 食物唔熱!     36小時慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯 $458     份量真係好少, 啲飯真係得幾匙     唔熱 和牛唔出色   4. 香辣龍蝦意大利面 $388龍蝦係爽口ga但個面-> 似中國面口味, 掛唔到個汁, 同個汁都唔夾4. 份量少->2個女仔叫2個main都可以食唔飽6. 服務 -> 主動加水次數密 -> 好似係唯一可以讚既地方     叫埋單要叫2次先做到,,, 姐姐仔唔記得 要再提,,,     加一其實都成$80有多, 啲樣就唔能夠接受 7. 價值比->負分!
2. 單叫2個main only -> 埋單連加一$930
    -> 香辣龍蝦意大利面 $388
   -> 36小時慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯 $458
3. 上菜快 -> 食物唔熱!

36小時慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯 $458
     份量真係好少, 啲飯真係得幾匙
     唔熱 和牛唔出色
香辣龍蝦意大利面

香辣龍蝦意大利面 $388
龍蝦係爽口ga
但個面-> 似中國面口味, 掛唔到個汁, 同個汁都唔夾
4. 份量少->2個女仔叫2個main都可以食唔飽
     叫埋單要叫2次先做到,,, 姐姐仔唔記得 要再提,,,
     加一其實都成$80有多, 啲樣就唔能夠接受
7. 價值比->負分!
2022-04-17
2022-03-22 478 瀏覽
今次食咗個lunch🥰🥰包括有自家製麵包,是日湯品,開胃小菜,同埋主菜主菜方面香辣原條龍蝦意大利麵 $388龍蝦汁非常濃郁同個意大利麵簡直係絕配🤤🤤🤤同埋我覺得佢都擺得好靚,心思滿分💯龍蝦生熟啱啱好,嫩滑鮮甜個甜品都好好味呀🤭整體環境都好舒服🤗🤗🤗係一個好好嘅地方俾閨蜜見面傾偈🥰🥰🥰溫馨提示可以早啲打去book,Request錯坐窗邊位置
今次食咗個lunch🥰🥰
包括有自家製麵包,是日湯品,開胃小菜,同埋主菜

主菜方面
香辣原條龍蝦意大利麵 $388
龍蝦汁非常濃郁
龍蝦生熟啱啱好,嫩滑鮮甜

甜品都好好味呀🤭

整體環境都好舒服🤗🤗🤗
係一個好好嘅地方俾閨蜜見面傾偈🥰🥰🥰

溫馨提示
可以早啲打去book,Request錯坐窗邊位置
  • 大蜆及海膽西班牙圓米燉飯
2022-03-19 498 瀏覽
週末來到海港城的Amelia、歐式裝潢感覺舒適、還有戶外坐位可看著維多利亞港吹吹海風 享受悠悶的午餐。據說主廚是來自西班牙的米芝蓮星級大廚、對今天的午餐都滿有期待。Weekend brunch 包括了餐湯、沙律和小食。南瓜湯濃稠奶滑、吃得粒粒南瓜籽、好有質感。沙律菜新鮮爽脆、值得一讚是烘得略脆的香草麵包、香氣十足、就像是剛從烤爐中拿出一樣鬆軟。和牛肉眼扒 賣相好靚、肉眼扒五成熟、肉質軟嫩、配上醋紅酒洋蔥汁和芥末籽醃青椒更惹味。愛吃海膽的一定會喜歡這個北海道海膽意大利燉飯、risotto 奶滑creamy, 伴上鮮甜海膽線滑的質感、非常美味

Weekend brunch 包括了餐湯、沙律和小食。

2022-03-14 403 瀏覽
Amelia Hong KongWeekend brunch Wagyu Ribeye 和牛肉眼扒🥩Hokkiado Uni Bomba Rice 北海道海膽圓米燉飯🍛配前菜🥗 湯🍲 麵包🥖 環境不錯 有海景 可以要求坐outdoor 食物質素不錯 但性價比不算高主要食環境 喜歡坐戶外海景的可以一試Weekend set 💰288-498/ set推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️
Amelia Hong Kong

喜歡坐戶外海景的可以一試
Weekend set 💰288-498/ set

推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️
上年年尾我去咗海港城我自己最鍾意去嘅餐廳Amelia 嗰度食西班牙菜特別鍾意有户外座位可以食到唔同嘅嘢之餘仲可以欣賞維港嘅風景今次嚟到我叫咗啲同平時唔同嘅Menu以下幾樣我自己都特別鍾意日本油甘魚魚生 配烏魚子、椰子 油甘魚做到非常之新鮮廚師將切到好薄身配上烏魚子及椰子味道鮮甜,亦都好細緻,做starter剛剛好流心水牛乳芝士沙律 配上無花果、金葡萄乾、核桃醬、穀麥脆 呢一個係一個非常之好嘅頭盤入到口加埋啲無花果感覺好清新 食落去會好開胃和牛牛側腹配上唔同嘅配菜馬鈴薯、雅枝竹、伊比利亞同黑毛豬風乾火腿配黑松露芹菜意大利寬面 食埋一個主菜就夠晒數等疫情好返之後我就會再去食過😁

上年年尾

特別鍾意有户外座位
可以食到唔同嘅嘢之餘仲可以欣賞維港嘅風景
今次嚟到我叫咗啲同平時唔同嘅Menu
以下幾樣我自己都特別鍾意

日本油甘魚魚生 配烏魚子、椰子
油甘魚做到非常之新鮮
廚師將切到好薄身
配上烏魚子及椰子
味道鮮甜,亦都好細緻,做starter剛剛好

流心水牛乳芝士沙律
配上無花果、金葡萄乾、核桃醬、穀麥脆
呢一個係一個非常之好嘅頭盤
入到口加埋啲無花果感覺好清新
食落去會好開胃

和牛牛側腹
配上唔同嘅配菜

食埋一個主菜就夠晒數
等疫情好返之後我就會再去食過😁

2021-12-30
5 分鐘 (堂食)
2022-02-18 533 瀏覽
新年前開始放假,約左朋友去尖沙咀行街。行行下想食返個late lunch,第一次黎 Amelia,平日有lunch set,包餐湯,homemade面包,沙律,飲品就另加$20冬日天氣,飲返杯熱朱古力同熱Earl grey, 望住個海港景,好chill西班牙橡果黑毛豬配水蜜桃阿爾及尼亞青醬$408黑毛豬燒得好香口,外層脆,內層肉質有好層次,肉質鮮嫩,好juicy。生果加左青醬,好fresh, 味道甜中帶酸,青醬同黑毛豬都可以好夾。香烤三文魚配茄子小扁豆$258三文魚煎得好香口,嫩滑,加埋茄子同豆,mashed 既口感好好。

西班牙橡果黑毛豬配水蜜桃阿爾及尼亞青醬$408

香烤三文魚配茄子小扁豆$258

2022-01-31
10 分鐘 (堂食)
2022-02-18 338 瀏覽
今次同左男朋友去咗尖沙咀行街食飯,於是就揀咗呢一間餐廳真係好正!一入到去嘅時候就叫咗一份慢煮牛小排配芝士意大利飯!呢一度嘅意大利粉真係好好食,芝士嘅味道好香濃,而且意大利飯嘅口感亦都唔錯!慢煮嘅牛肉好正,質感好林!而且加埋呢度嘅調味醬汁真係好吸引!

2022-02-16 357 瀏覽
年初一早上黎左海港城行過大運,去左一直都好想去餐廳 Amelia 吹住海風食個early lunchAll day set menu套餐已包括沙律、餐湯及homemade 麵包 如果+coffee/tea +$20 自家製麵包鬆軟浸於香濃細滑嘅紅蘿蔔忌廉湯上真的不錯!慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯 $388慢煮嘅和牛方塊有點像和牛叉燒,質感超軟稔,調味甜甜咸咸!芝士意大利飯醬汁濃稠,亦是意大飯應食到嘅有咬口嘅口感~香辣原條龍蝦自家製手工意大利麵$388 餐廳將龍蝦拆肉再原條舖上,非常貼心方便食!生熟度做得剛剛好,保持龍蝦鮮甜爽彈口感意大利麵屬粗粗有彈性,掛汁力強每條意粉都包裹住濃濃醬汁。

All day set menu
套餐已包括沙律、餐湯及homemade 麵包
如果+coffee/tea +$20

自家製麵包鬆軟

浸於香濃細滑嘅紅蘿蔔忌廉湯上真的不錯!

慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯

慢煮嘅和牛方塊有點像和牛叉燒,質感超軟稔,調味甜甜咸咸!

芝士意大利飯醬汁濃稠,亦是意大飯應食到嘅有咬口嘅口感~

香辣原條龍蝦自家製手工意大利麵

意大利麵屬粗粗有彈性,掛汁力強每條意粉都包裹住濃濃醬汁。

2022-02-01
  • Lobster homemade spaghetti
2022-02-14 362 瀏覽
慶祝周年紀念想搵間又好食環境又靚嘅餐廳。因為有米芝蓮一星嘅背景,所以環境裝修絕不失禮。深色木系為主配以柔和嘅燈光,空間感十足。開放式廚房睇到師傅聚精匯神做菜好特別我哋揀咗露天位,維港美景盡入眼簾。西班牙加利斯西亞八爪魚西班牙的著名菜色,紅椒粉明八爪魚有點煙熏BBQ味道,而且用上大量橄欖油,雖然好簡單嘅烹調方法但係係非常之滋味呀同令人開胃嘅小食西班牙冬季黑松露圓米燉飯醬汁充滿濃郁嘅黑松露味,而圓米吸收了湯汁的黑松露的鮮味、口感達到外部柔軟而中間仍帶點米心咬口,不失嚼勁的美味36小時慢煮澳洲和牛牛小排配馬鈴薯泥、西班牙北部藍芝士慢煮牛扒吃起來,便有肉的咬口但又肉質鬆軟 ;而馬鈴薯泥奶油般滑順的口感,加入了芝士及牛油加了大量的奶油的薯泥吃起來如絲綢般滑順!巴斯克焦芝士蛋糕今日去賣相定係味道,都係同普通嘅芝士蛋糕分別不大Moji Mojito小鳥造型嘅酒杯好可愛,檸檬和薄荷的清新香氣和蘭姆酒相互補形成清新的味道
我哋揀咗露天位,維港美景盡入眼簾。

西班牙加利斯西亞八爪魚

西班牙冬季黑松露圓米燉飯

36小時慢煮澳洲和牛牛小排
配馬鈴薯泥、西班牙北部藍芝士

巴斯克焦芝士蛋糕
今日去賣相定係味道,都係同普通嘅芝士蛋糕分別不大

Moji Mojito

2022-02-09 373 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑假期當然要食好啲🤤呢間係尖沙咀海港城嘅米芝蓮餐廳境寬敞舒適,裝修雅致✨而且坐擁維港美景,相當有情調🌅叫咗2份set menu,前菜係香脆軟熟嘅自製意式香草麵包🍞濃郁有質感嘅carrot soup同新鮮清爽嘅羅馬沙律,整個配搭輕盈又開胃🥗✅Wagyu Ribeye餐廳非常大方,同樣價錢其他餐廳都未必有咁嘅份量🍖而大廚嘅火候控制得非常好,切開後顏色粉嫩,肉質軟嫩,有濃郁牛肉味🐮同時配上醋紅酒洋蔥引出牛肉鮮味🧅表面仲舖上醃芥末籽增添口感,而且係唔辣嘅可以放心食用😋醬汁仲係用牛本身部位熬成嘅燒汁,整個菜式非常融和✅Lobster Homemade Spaghetti手工意大利麵上面舖上拆好肉龍蝦,賣相非常吸引🤤龍蝦肉質爽彈,嫩滑鮮甜🦞意粉比較粗身,口感飽滿同時柔韌有咬口🍝而醬汁香濃帶微辛,好好咁點綴成個菜式

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑

✅Wagyu Ribeye

✅Lobster Homemade Spaghetti
2022-02-09 270 瀏覽
有coupon的時候,海港城裡的餐廳一位難求,只有這家幾乎都有位。試過就明白為何。首先,環境還過得去,海景位不錯,但很難排到,通常被安排在裡面,就比較逼。服務也一般,不知是不是人手不夠,上菜特慢,送個紙巾也半天不來。點了個兒童餐和一份牛排。儘管是兒童餐,份量真少,價格與成人相似。味道也無驚艷。牛扒不錯,只是在我等了快一小時後才上的……性價比一般。
性價比一般。
初四開年揀左間高質西餐廳和至愛來吃開年午餐,就是我們第二次光顧過的Oceam Terminal ~ Amelia Hong Kong 之前試過覺得相當有水準,所以預早訂位,希望新一年有個新開始。當日客人不少,大部分座近窗邊,亦有戶外位置,但當日較凍,都係坐返室內好啲。餐廳裝潢一貫fine dining 格局,入口位置放了一棵大桃花,琳琅滿目的甜品櫃,繼而看到酒櫃,而 open kitchen 位置接近用餐區,客人可以看到廚師在廚房內發揮廚技,更和客人可以拉近距離。餐廳內更有註場侍洒師,盡顯 Fine dining 形象。All day set menu 選擇不少,意粉、肉類、魚類等,各項均有不同的選擇。先奉上是意大利麵包,南瓜湯和沙律麪包烘得香脆,富麵粉香,唯欠了橄欖油和醋。南瓜湯濃稠適中,南瓜香甜美味,温度足,好好味。沙律菜簡單地以橄欖油和檸檬拌好。主菜我喜歡揀較輕盈的魚類香烤三文魚配茄士、小扁豆、哈羅米芝士 $268三文魚色澤如焦糖色,原來加上麵豉醬在三文魚表面再煎香,麵豉醬香而不咸,更可將三文魚提鮮,帶出獨特的風格,三文魚煎至剛熟,肉質柔軟,超越了一般三文魚的烹煮方式,超味美。墊

餐廳內更有註場侍洒師,盡顯 Fine dining 形象。

All day set menu 選擇不少,
意粉、肉類、魚類等,各項均有不同的選擇。

先奉上是意大利麵包,南瓜湯和沙律
麪包烘得香脆,富麵粉香,
唯欠了橄欖油和醋。

南瓜湯濃稠適中,南瓜香甜美味,温度足,好好味。

沙律菜簡單地以橄欖油和檸檬拌好。

主菜我喜歡揀較輕盈的魚類

香烤三文魚配茄士、小扁豆、哈羅米芝士 $268

墊底以茄子、小扁豆、哈羅米芝士煮成risotto 一樣,但沒有risotto 咁令人飽濟,口感軟滑可口。

西班牙橡果黑毛豬配香梨、亞爾及利亞青醬$408

青醬拌意粉經常吃到,用來煮梨子帶出梨子的可塑性,梨子味道變得更清新,變得也不太像梨子,感覺更清新討好,口感仍然,爽脆多汁。

廚師以香煎方法令西班牙橡果黑毛豬的多餘油脂揮發出來,餘下是細緻的口感,黑毛豬肉質鮮嫩多汁,有嚼勁但不靭,而且只需煎香已經可以帶出其原汁原味了,雖然價錢不便宜,但我絕對推薦。

Cappuccino

溫度足,奶泡又棉又厚,咖啡也偏向果仁香,不失為大眾化的選擇。

• Grilled  salmon
2022-02-08 6104 瀏覽
-超喜歡Amelia 室外位置啦!雖然冬日坐室外比較大風,但望著大家都愛的維多利亞港,天星小輪由遠至近緩緩駛近,也有海港城新看裝置風鈴聲叮叮噹噹的,當然想更舒適也可以坐室內,無論是卡位還是其他雅座,午餐在如此美景襯托下超級加分啦!-這裡的午餐選擇豐富,從各款沙律到肉食,到海鮮或意大利飯或各款pasta,也有得選擇,而且套餐包湯,自家製意大利包和snack of the day, 超豐富啦!-香烤雞胸雜菌配意式煙肉雞胸烤得金黃,香噴噴之餘皮脆多汁,最重要唔覺肥,雞胸都做得嫩滑多汁啊。雜菌與醬汁增添整體香氣,簡單而味美。-慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯和牛short rib做得超出色!牛小排 先慢煮再香烤, 外表烤得焦香, 而且肥瘦相間一咬落去肉汁滿滿,和牛香氣 盡在嘴唇邊。芝士意大利飯 香味濃,煙韌 得嚟帶點點硬,正是這種口感才一流!
超喜歡Amelia 室外位置啦!
雖然冬日坐室外比較大風,

但望著大家都愛的維多利亞港,
天星小輪由遠至近緩緩駛近,
也有海港城新看裝置風鈴聲叮叮噹噹的,

當然想更舒適也可以坐室內,
無論是卡位還是其他雅座,
午餐在如此美景襯托下超級加分啦!

這裡的午餐選擇豐富,
從各款沙律到肉食,
到海鮮或意大利飯或各款pasta,
也有得選擇,

香烤雞胸雜菌配意式煙肉

雜菌與醬汁增添整體香氣,簡單而味美。
慢煮和牛牛小排配芝士意大利飯

和牛short rib做得超出色!
牛小排 先慢煮再香烤,

2022-02-07 199 瀏覽
Took advantage of the restaurant’s Early Bird Special lunch on Lunar New Year 3rd day, both my husband and I ordered wagyu as main course. My wagyu ribeye was just lukewarm and served on a simple white plate with no garnish. The quality of meat was poor - full of tendon and no beef taste at all. With 3 out of 5 meat dishes on menu as wagyu, I would have expected much more finesse. Restaurant was nice enough to exchange another main course for me, and I ordered a safer choice - Carbonara pasta, which was pretty good but small portion. Service was polite but waiters were every inexperienced as if just hired to stand in for a holiday shift. We even had to ask for proper steak knives. A disappointment and will not go back again!
2022-02-03
冇晚市堂食,惟有Lunch食好D!Amelia來自西班牙米芝蓮一星餐廳amelia by paulo airaudo,大有來頭,聽聞評價唔錯,一於同朋友試下!室外可以對住維港海景,景觀一流。不過呢排天氣較凍,我哋就揀咗坐返室內慢慢傾計啦!Set Lunch跟自家製麵包、餐湯同沙律,選擇都唔少。我哋揀咗最多人推薦嘅香辣龍蝦意大利麵($388)及西班牙橡果黑毛豬($408)。是日餐湯係甘筍湯,餐湯口感creamy,如果甘筍味道再濃郁突出d會更好一點。自家製麵包入口鬆軟。香辣原條龍蝦意大利麵好好食,龍蝦肉新鮮彈牙,鮮味十足!而意大利麵係手工,口感al dente,煮得啱啱好。每條意粉都掛上龍蝦汁,鮮香之餘又有少少辣辣地,好惹味!西班牙橡果黑毛豬係招牌,有d似叉燒,有少少燶邊,充滿焦香。用上豬羽毛部位,即係黑毛豬左右肩膀上兩塊柔嫩嘅肉,肉質特別嬌嫩,油脂特別豐盈,入口軟嫩,仲有炭燒過後嘅香氣,配搭青醬同香甜多汁嘅梨粒,巧妙地中和返黑毛豬嘅油膩感!

Set Lunch跟自家製麵包、餐湯同沙律,選擇都唔少。